domates tohumu çimlenmesi / Çeri Domates Tohum | Bahçe Market

Domates Tohumu Çimlenmesi

domates tohumu çimlenmesi

Son Güncellenme:


Domates, yaz aylarında yetiştirilmesi gereken çok lezzetli bir sebzedir. Yaz aylarında ektiğiniz domatesin lezzeti de bir başka olacaktır. Ne kadar doğru bir ekim yaparsanız o kadar kaliteli ürünleri hasat edebilirsiniz. Bu nedenle tohum seçiminde özenli davranmanız gerekir.

Domates Tohumu Nasıl Ekilir?

Domates tohumlarını ekmeden bir gün önce bir gece boyunca suda bekletmeniz gerekir. Su yerine nemli bir bez üzerinde de tohumları bekletebilirsiniz. Bu işlem ile tohumlar, toprağa ekilmek için hazırlanır. Ardından hazır olan tohumlarını viyolin ya da kaba eklemeden önce toprağı biraz nemlendirmeye özen göstermeniz gerekir.

Yeterince nemlenmiş olan toprağın 2 - 3 santim derinliğe tohumları eklemeniz gerekir. Fakat ekim yapacağınız toprağın torf ve elenmiş toprak olmasına dikkat etmeniz gerekir. Ekilen tohumu tekrar su ile ıslatarak üzerine de naylon poşet kapatmanız gerekir. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra domatesin çimlenmesi fide haline gelmesi için ortalama olarak 15 – 20 gün kadar beklemeniz gerekir. Daha sonra naylon poşeti kaldırarak fide olan Domatesinizi herhangi bir bahçeye ya da saksıya ekim yapabilirsiniz. Domates fidelerinizin dikimi için belirlediğiniz toprağın niteliği uygunsa fide dikimi için olabildiğince serin ve rüzgarsız havaları tercih etmeniz gerekir.

Domates fidesinin daha çok güneş ışığından yararlanabilmesi için kuzey-güney yönünde dikimleri tercih etmeniz gerekir. Fide dikiminde sıralar üzerinde çift dikim yapmak, uzun vadede size hem hasat hem de sulama bakımından maliyetleri ve emek gücünü önemli ölçüde azaltır.

Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir?

Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.

Domates Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Domates Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Domates en fazla tüketilen ürünlerden olup, mutfakların vazgeçilmezidir. Birçok değişik cinsi bulunan domatesi evde bile yetiştirmek mümkündür. İklime uygun doğru tür seçimi ve yeterli balkım ile balkonunuzda bile minik bir domates fidesi yetiştirebilirsiniz. 

Domates Tohumu Nasıl ve Ne Zaman Ekilir?

Domates açık tarlada yetiştirilir. Son yıllarda hobi amaçlı evlerde, balkonda, terasta ve bahçelerde de saksıda domates yetiştirilmektedir. Her durumda domatesin bir ekim zamanı vardır. Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.

 Domates tohumunun ekiminde havanın ve toprağın ısısı çok önemlidir. Hava sıcaklığı 12 derece ile 15 derece arasında olmalıdır. Domates fidesinin dikimi ise yaklaşık olarak bu tarihlerden yedi, sekiz hafta sonra olmaktadır. Özellikle dikkat edilmesi gereken bir konuda tarlaya asla çiçek açmış ya da meyve tutmuş fidelerin dikilmemesi gerektiğidir. 

 Tarlada dikilen fideler genellikle 45-65 cm'lik mesafelerde ve yaklaşık 90 cm şile 130 cm olacak sıralar halinde dikilir. Fideler dikildikten sonra mutlaka can suyu verilir. Fideler toprakla buluşmadan önce toprağın gerekli besinle donatılması ayrıca önemlidir. Domates fidesinin toprağı özellikle bakır yönünden zengin olmalıdır. Hobi bahçelerinde ya da saksıda yetiştirilen domates fideleri için sıvı organik gübreler kullanılabilir. Toz kompost gübre ile de yüksek verim almak mümkündür. Bu konuda bir uzmandan ya da domates tohumu ve fidesinin satın alındığı yerden bilgi almak gerekecektir. Yine domates fidesinin budanması konusunda da bilgilenmek sağlıklı bir bitki yetiştirmeniz açısından çok yararlıdır. 

Domates Tohumu Nasıl Olur ve Nereden Alınır?

 Domates tohumu ya da fidesini temin etmek oldukça kolaydır. Bugün internet üzerinden bile sipariş vererek satın almak imkanı vardır. Tohum satan bayilerden de tedarik edilebilen domates tohumu ve fidesi ayrıca yapı marketlerinde de bulunmaktadır. 

 Domatesin çok farklı türü bulunmaktadır. Sofralarımıza gelen bir kaç çeşidini bildiğimiz domatesin esasında pek çok çeşidi vardır. Sırık domates, iri Seferihisar domatesi, minik cherry domates hemen akla gelen çeşitlerdendir. Bunların büyük bölümü ülkemizde de yetiştirilebilmektedir. 

Domates Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?

 Eğer saksıda domates ekimi yapılmışsa hemen bir fısfıs şişe yardımı ile toprağa su sıkılır ve toprak nemli tutulur. İster tarlada ister saksıda olsun domates tohumunun toprağı nemli tutulmalıdır. Bunun için de düzenli sulama yapılmalıdır. Ancak elbette tarlada yetişen ve az su isteyen domates cinsleri bunun istisnasını oluştururlar. 

Domates Tohumu Kaç Günde Çimlenir?

 Domates tohumu uygun toprağa zamanında ekildikten sonra düzenli olarak sulanmalıdır. Ekilen domates tohumları yaklaşık 15 ile 20 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır. Çimlenen domates tohumları yaklaşık 4-6 cm boyunda domates fidesi haline geldiklerinde daha büyük bir saksıya veya bahçeye dikilebilir. Domates sıcağı seven bir bitki olduğundan genellikle kuzey-güney yönünde dikilir ve saksının da bu yönde durması gelişimi bakımından doğru bir tercih olacaktır. 

Domates Tohumu Nasıl Saklanır?

 Domates tohumlarını saklarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle tohumların uzunca bir süre çimlenme özelliklerini koruyabilmeleri açısından iyice dezenfekte edilmeleri gerekir. Domates tohumları, mikrop, toz ve benzeri şeylerden temizlenmelidir. Daha sonra vakumlanmış paketlerde derin dondurucuda bile saklanabilir. Fakat bu mümkün değilse tohumlar uygun bir ambalajda kuru ve serin yerde saklanabilir. Aşırı nemli ve aşırı sıcak ortamlardan uzak tutulmalıdır.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir