boya lekesi kıyafetten nasıl çıkar / Kıyafetten boya lekesi nasıl çıkar? Boya lekesi çıkarma yolları

Boya Lekesi Kıyafetten Nasıl Çıkar

boya lekesi kıyafetten nasıl çıkar

Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Yüzeyleri renklendirmek veya korumak amacıyla tabaka halinde sürülen kimyasal malzemelere boya denir. Boya, neredeyse tüm malzemeler üzerinde kullanılabilmektedir ve bu nedenle boya lekesi ile sıkça karşılaşmamız olasıdır. Resim yaparken, duvar boyarken, çeşitli yüzeyleri onarırken veya dekoratif amaçlı kullanımlar için boyalardan yararlanılmaktadır.

Her türünün kendine özel formülasyonu bulunan boyalar, genel olarak dört ham madde içermektedir. Bu ham maddeler şunlardır:

  • Pigmentler,
  • Bağlayıcılar,
  • Solventler,
  • Katkılar ve dolgular.

Gündelik hayatta ve evlerde sıkça kullanılan pek çok boya çeşidi vardır ve bu nedenle sulu boya, akrilik boya veya yağlı boya gibi ürünler, giysilerinize kolayca bulaşabilir. Bunun haricinde duvar boyama işlemleri sırasında da kullanılan boyanın üzerinize bulaşması büyük bir ihtimaldir. Özellikle kıyafetlere bulaşan boya, oldukça can sıkıcı olabilir. 

Boya Türleri Nelerdir?

Boyalar genel olarak üç ana gruba ayrılarak ele alınır. Bunlar:

  1. Yağlı boya,
  2. Plastik boya, 
  3. Mineral (toz) boyadır.

Yağlı ve plastik boyalar genellikle sıvı hâlde bulunurlar ve bu boyaların giysilere bulaşması hâlinde çıkarılması zordur. Toz formunda bulunan mineral boyalar ise sadece görünümü değiştirerek yüzeye renk verir ve herhangi bir koruma sağlama amacı yoktur. Toz boyalar yağlı ve plastik boyalara göre daha kolay şekilde giysiden arındırılır.

İlginizi Çekebilir: Şarap Lekesi Nasıl Temizlenir?

Boya Lekesi Çıkarırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Herhangi bir kumaş veya kıyafetboya lekesi olduysa, lekeden kurtulmanız için boyanın türüne dikkat etmeniz gerekir. Boya lekelerini çıkarmaya çalışmadan önce, boyanın yağ bazlı mı yoksa su bazlı mı olduğunu kontrol etmelisiniz. Çünkü boyanın türünü bilmeniz, lekeyi çıkarmak için hangi işlemi uygulamanız gerektiği konusunda büyük önem taşır. Kullandığınız boyanın türünü bilmiyorsanız, boya kutusunda bulunan etiketi okuyabilir veya boyayı aldığınız yere sorabilirsiniz. 

Bu konuda bir başka dikkat etmeniz gereken şey ise boya bulaşan kıyafetleri lekeli bir şekilde çok fazla bekletmemektir. Kıyafetlerinize doğru işlemi, olabildiğince erken uygulamanız gerekir. Aksi takdirde bekleyen boya lekesi giderek daha zor çıkar ve işlemler sonucunda istenilen sonuç alınamayabilir. 

Giysideki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Pek çok çeşidi olan boya ve oluşturduğu lekeleri birkaç yöntem ile çıkarmak mümkündür. Giysilere bulaşan boya lekesi, bazı durumlarda zorlayıcıdır ancak bir dizi işlem sonrası kolaylıkla çıkar. Bu tür lekeleri çıkarmak için kullanılan yöntemlerden biri kuru temizleme işlemine başvurmaktır. Kuru temizleme yöntemi boya lekelerini çıkarmada en etkili sonucu sunar. Bu sayede, istenmeyen boya lekelerinden kesin olarak kurtulmanız mümkündür. Farklı kumaş türlerine sahip pek çok kıyafetinizi bu yöntemle ilk günkü hâline döndürebilirsiniz. Bu kumaş türlerine örnek olarak şu kumaşlar verilebilir:

  • İpek,
  • Deri,
  • Yün,
  • Süet,
  • Pamuk,
  • Sentetik,
  • Keten vb.

Bunların yanı sıra, astar veya üzerinde aksesuarı bulunan giysilerdeki boya lekesi de kuru temizleme ile çıkarılabilir.

Giysiüzerinde yer alan boya lekelerini çıkarmak için kullanılan bir başka yöntem ise yıkamadır. Plastik boyaların sebep olduğu lekeler yıkama işlemi ile evde de çıkarılabilir, fakat yıkama işlemi belirli şekillerde gerçekleştirilmelidir. Öncelikle kıyafetin etiketinde yıkanabilir talimatı olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Eğer kumaş yıkanabiliyorsa ilk olarak birkaç dakika soğuk suda bekletilir ve ardından su veya deterjan ile yıkanır. Su bazlı olan plastik boyalar, bu yöntemle büyük oranda kumaştan arındırılır.

Yağ bazlı boyalarda tiner gibi kimyasal maddelerden destek almak gerekir. Tiner, sahip olduğu yüksek çözücülükoranıyla lekeli bölgeyi söz konusu kirden kolayca arındırır.

Boya Lekesini Çıkarmak için Yanlış Bir Yöntem Tercih Edilirse Ne Olur?

Tanımından da anlaşılacağı üzere kimyasal bir madde olan boya, pek çok kumaş ve yüzeyde leke bırakabilme özelliğine sahiptir. Boya lekelerini çıkarmak için yanlış bir yöntem izlemeniz durumunda boya lekesi çıkmayacaktır. Bunun haricinde, tercih edilen yanlış yöntem lekeyi üzerinden çıkarmak istediğiniz malzemenin veya kıyafetin dokusunu bozarak zarar görmesine ve lekenin kumaşta daha fazla yayılmasına neden olabilir. 

İlginizi Çekebilir: Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Siz de giysilerinizdeki boya lekelerinden en güvenli şekilde kurtulmak istiyorsanız buraya tıklayarak kaydınızı oluşturabilir ve profesyonel ekibimizin sunduğu özenli hizmetler doğrultusunda giysilerinizi yıpratmadan boya lekesinden arındırabilirsiniz.

Giysideki Boya Lekesi Nasıl Çıkar ?

Giysideki Boya Lekesi

Boya lekesi çıkarmada en etkili ve kesin yöntem çoğu kumaş için kuru temizleme solventidir. Bu yüzden sizin için önemi olan, doğal elyaflı, ipek, yün, deri, keten, süet gibi narin kumaşlar, astarı ve aksesuarları bulunan giysileri size en yakın Dry Center Kuru Temizleme'ye götürerek ön leke işleminin yapıldığı temizleme hizmeti alabilirsiniz.

Giysideki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Yukarıdaki faktörler dışında, yıkanabilir işareti olan giysiler için evde uygulayabileceğiniz etkin yöntemler de vardır.

Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Plastik boyalar sözkonusu olduğunda, talimatında yıkanabilir işareti olan giysileri birkaç dakika soğuk suya daldırın. Su bazlı olduğu için bu tip boya lekeleri, suyla yıkanarak büyük oranda çıkarılabilecektir.

Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağlı boya lekesi, çıkarılması en zor boya lekesidir. Kuruduktan sonra çıkarılması için kullanılan tiner ve terebentin gibi boya incelticilerin hem yanıcı, hem cildi tahriş edici olması, hem de kapalı ortamda solunmasının olumsuz sonuçlara yol açmasından dolayı evde kullanılmalarını tavsiye etmiyoruz.

  • Yağlı boya lekesini çıkarmak için, kumaşın lekelenmiş olan kısmını bir temiz bez üzerine yatırın.
  • Boya lekesinin diğer tarafına ılık su ve ağartıcı içermeyen deterjan tatbik edin.
  • Gerekirse işlemi tekrarlayın ve daha sonra lekeyi iyice durulayın ve giysiyi yıkayın.
  • Son olarak, kumaşın havayla kendi kendine kurumasını bekleyin; kurutucuya koymayın !

Kalıntılı boya lekesi için, beyaz ürünlerde ağartıcı kullanılabilir. Boya lekesi için müdahale etmeden önce kumaşın ağartıcıya karşı dayanıklı olduğundan ve ağartıcının kumaşa zarar vermeyeceğinden emin olun. Bunun için önce giysinin göze görünmeyen bir bölgesinde uygulamayı test edebilirsiniz.

Yapılan müdahaleler kumaştaki boya lekesi için etkili olmaz veya boya lekesi kumaştan tamamen çıkmazsa Dry Center Kuru Temizleme Servisi'nden destek alabilirsiniz.

Boya Lekesi Nasıl Çıkar Konusuyla İlgili Sayfalar

Boya lekesini gideren çözümler: Boya lekesi nasıl çıkar?

Boya Lekesi Çıkarma

Evin duvarlarını boyamaktayken ya da resim yapmaktayken oldukça keyifli bir zaman geçirilebilmektedir. Ancak bu süre içerisinde bazen farklı bir noktaya boya dökülmesine sebebiyet verilebilmektedir. Sıçradığı alanda ise hoş olmayan bir görünüm oluşturabilmektedir. Böyle durumlarda ise birçok kişi tarafından boya nedeni ile oluşacak olan lekenin nasıl çıkarılabileceği merak edilmektedir.

Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Sıvı biçimdeki yüzeylere uygulanmakta olan boyalar çoğunlukla ince kaplamalardır. Günlük hayatın hemen her yerinde görmüş olunan farklı farklı renklerde bulunmakta olan boyalar güzel bir görünüm oluşturmaktadır. Her ne kadar güzel görünümü ile ön plana çıksa da lekesi ile de oldukça can sıkıcı bir hale dönüştürülebilmektedir. Boya lekesi nasıl çıkar sorusuna şu şekilde cevap verilebilmektedir:

İlk olarak sadece lekeli olan tarafın temiz bir bez üzerine yatırılması gerekmektedir. Ardından lekesi olan bölgenin ters tarafına bir miktar sıvı deterjan uygulanması gerekmektedir. Daha sonrasında boya lekesi ıslak ise fazla bastırılmadan hafifçe ovulması önerilmektedir. Böylelikle lekenin gitmesine yardımcı olunmaktadır.

Kıyafetten Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Kıyafete yanlışlık ile boya lekesi sürülmüş ise bu durum kişinin kendini rahatsız hissetmesine sebebiyet verebilmektedir. Burada yapılması gereken ilk işlem kıyafetin kullanılmadan bir örtünün üzerine serilmesidir. Ardından boyanın kuruduğu bölgenin nemlendirilmesi ve boyanın yumuşatılması gerekmektedir. Sonrasında ise boyanın bir eşyanın yardımı ile hafifçe kazınması gerekmektedir.

Kurumuş Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Pek çok kişi tarafından merak edilmekte olan sorulardan bir tanesi ise kurumuş boya lekesi nasıl çıkar sorusudur. Halıya bulaşmış olan kurumuş boyanın çıkarılması için bölgenin ılık su ve sıvı deterjan ile yumuşatılması gerekmektedir. Daha sonra birkaç dakika beklemenin ardından bölgenin bir sünger yardımı ile temizlenmesi önerilmektedir. Deterjanlı olan suyun bölgeye iyice yedirilmesi için hafifçe ovalanması önerilmektedir.

Eldeki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Elde bulunan ve kurumuş olan boya lekesinin çıkarılması için ilk olarak tiner kullanımının ön plana çıkmakta olduğu görülmektedir. Tiner güçlü bir çözeltidir ve elde bulunan lekenin çıkmasına yardımcı olmaktadır. Çok zor olan boya lekelerini kolayca ortadan kaldırmaktadır. Kurumamış olan bir boya lekesi ise bez yardımı ile silinerek çıkarılabilmektedir. Bu işlemlerden sonra ellerin bol su ile yıkanması gerekmektedir. Ufak boya kalıntıları da bu şekilde detaylı bir yıkama ile birlikte giderilmektedir.

Pantolondan Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Deterjanlı ılık bir su ile birlikte kıyafetin karıştırılması gerekmektedir. Bu su ile birlikte kıyafetten bulunmakta olan leke bir noktadan sonra giderilebilmektedir. Pantolondan boya lekesi nasıl çıkar sorusuna genellikle bu yöntem ile cevap verilmektedir. Bu yöntemin ardından bölgenin silinmesi ve makineye atılması gerekli görülmektedir. Daha sonrasında ise genellikle bölgede bulunmakta olan lekelerin giderilmekte olduğu görülmektedir. Böylelikle de oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesine olanak sağlanmaktadır.

Boya Lekesi Nasıl Çıkar? Kıyafetten, Fayanstan Boya Lekesi Nasıl Ne Çıkarılır ve Neyle Temizlenir?

Evimizin duvarlarına boya yarken, hobimiz olan resim yaparken vs. gibi alanda yardımcımız olan boyalar ne kadar güzel bir görüntü elde etmesine neden olsa da bir yere döküldüğü veya sıçradığı zaman oldukça can sıkıcı bir hal almaktadır. Boya lekesinden nasıl kurtulacaklarını bilmek isteyen vatandaşlar çeşitli yollar denemektedir. Duvar, parke ve akrilik boyası lekesi nasıl çıkar? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Yağlı boya lekesi nasıl çıkar? İşte detaylar.

BOYA LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Sıvı formdaki yüzeylere uygulanan boyalar genellikle ince kaplamalardır. Günlük hayatımızın hemen hemen her yerinde görmüş olduğumuz çeşit çeşit renklerde bulunan boyalar bizlere büyük bir yardımcı olmaktadır. Ne kadar güzel görünse de üzerimize bir yere sürüldüğü zaman lekesini çıkarmak oldukça zaman alan bir durum olmaktadır. Boya lekesini çıkarmak artık çok kolaydır. Boya lekesinin çıkması için şunları yapmak yeterli olacaktır;

•Boya lekesini çıkarmak için yapmanız gereken sadece lekeli tarafı temiz bir bez üzerine yatırınız. Daha sonra lekeli olan kısmın ters tarafına ılık bir su ve az miktarda sıvı deterjan uygulayınız. Daha sonra Boya lekesi ıslak ise, lekeyi fazla bastırmadan hafifçe ovalayınız. Bu şekilde yaptığınız takdirde lekenin gittiğini göreceksiniz.

•Diğer bir yöntem ise bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırınız. Daha sonra karışımla, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatınız. Bu şekilde leke daha kolay çıkacaktır. Daha sonra bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak iyice temizleyebilirsiniz.

Kurumuş Kan Lekesi Nasıl Çıkar? Koltuktan, Yataktan, Halıdan Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır ve Temizlenir?

KIYAFETTE BOYA LEKESİ

Kıyafetlerinize yanlışlıkla boya lekesi sürülmüş ise ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa yapmanız gereken sadece öncelikle boya olan kıyafetinizi kullanmadığınız eski bir örtünün üzerine yerleştiriniz. Daha sonra terebentin ile kuru boya lekesinin bulunduğu alanı nemlendirip boyayı yumuşatınız. Daha sonra ise birkaç dakika geçtikten sonra bir palet veya bir bıçak yardımı ile, giysinin boyasını dikkatlice kazınız.

FAYANSTA BOYA LEKESİ

Evinizi boyarken yanlışlıkla fayansa boya sürmüş iseniz daha kolay bir şekilde çıkması için bazı yöntemler uygulayınız. Bu yöntemler genellikle; Bir kovanın içine biraz su ve bir miktar deterjan ve sirke ilave edip karıştırın. Daha sonra duvardaki boya lekesini bir bıçak yardımıyla kazıyınız. Daha sonra ardından bir süngeri bu yapmış olduğunuz karışıma sokun ve iyice ovalayarak duvarı silin.

Mum Lekesi Nasıl Çıkar? Koltuktan, Halıdan, Elbiseden Beklemiş Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır ve Neyle Temizlenir?

DUVAR BOYASI LEKESİ

Duvarınızı boyamak isterken yanlışlıkla istemediğiniz bir şekilde olmadığını gördüğünüz zaman boya kurumdan acele bir şekilde işe koyulun. Bunun için Normal leke taze ise, sabun ve suyla kolayca temizleyebilirsiniz.

YAĞLI BOYA LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Yağlı boya lekesini çıkarmak için yapmanız gerekenler şunlardır;

•Yağlı boya lekesini çıkarmak için, lekelenmiş olan kısmını almış olduğunuz bir temiz bez üzerine yatırınız.

• Daha sonra yağlı boya lekesinin diğer tarafına ılık su ve ağartıcı içermeyen deterjan sürünüz.

•Bunları yaptıktan sonra bu işlemi tekrarlayın ve daha sonra lekeyi iyice durulayınız.

Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Koltuk Kumaşında Kurumuş Çay Lekesi Nasıl ve Neyle Temizlenir?

PARKEDEKİ BOYA LEKESİ

Parke zeminde bulunan boya lekesinin çıkartılması için leke öncelikle sıcak su ile ıslatılmış bir bezle iyice silinmelidir. Daha sonra boyayı buhar makinesi ile yumuşatılarak da silebilirsiniz. Ayrıca aseton da parkedeki boya lekesinin çıkartılmasından kullanılabilirsiniz.

AKRİLİK BOYA LEKESİ

Akrilik boya lekelerini çıkartılması için yapılması gerekenler şunlardır;

Leke olan yeri bir süngere bulaşık deterjanı dökerek yavaşça yüzeyi iyice ovalamalısınız. Daha sonra eğer leke tam olarak çıkmıyor ise, bulaşık deterjanın sert kısmıyla leke üzerini iyice gidene kadar ovunuz. Daha sonra çok hafif nemli bir bez yardımı ile yüzeyi temizleyebilirsiniz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası