şitsu yavru / Shih Tzu Köpek Özellikleri Nelerdir? Yavru Şitsu Cinsi Hakkında Bilgiler - Evcil Hayvan

Şitsu Yavru

şitsu yavru

Shih Tzu K&#;pek &#;zellikleri Nelerdir? Yavru Şitsu Cinsi Hakkında Bilgiler

Shih tzu cinsi köpeklerde isminin kelime anlamı Aslan Köpeği anlamına gelmektedir. Oldukça küçük bir köpek olması ile birlikte çok kısa bir burnu olmakta ve büyük derin, koyu renkli gözlere sahip olmaktadır. Bu köpekler çok sakin, akıllı ve dinleyen bir cinstir. Herkesin hayran kaldığı bu köpeği detaylarıyla inceleyelim.

Shih Tzu Köpek Özellikleri Nelerdir?

Bu Shih Tzu cinsi köpekler ülkemizde de son dönemlerde oldukça moda sayılan ve herkesin evinde bakmak istediği köpeklerden biri olmaktadır. Eğitimleri diğer köpeklere göre oldukça kolay olmakta ve günde hemen hemen iki kez dolaşmaya çıkarılması gereklidir. Bu köpekler asla tüy dökmemekte olup sadece sahipleri ile değil aynı zamanda yabancılar, yetişkinler ile çok iyi anlaşırlar. Genel olarak 15 yıl ile 20 yıl arası yaşarlar ve çok az hasta olurlar. Isıramayan bu köpekler çok az derecede hırlarlar ve havlayan bir köpek olmaktadırlar.

Tüm bu özelliklere ek olarak küçük ve de dayanıklı bir köpektirler. Hemen herkes tarafından çok sevilirler. Çift katmanlı ve oldukça uzun bir kürk yapısına sahip olmaktadırlar. Kibirli ve aynı zamanda soylu bir havası bulunmaktadır. Cesur olduğu kadar dikkatli bir köpektirler. Bu nazik köpek cinsi çocuklara karşı da çok özenlidir. Shih-Tzu cinsi ev ve apartman yaşamı için de ideal bir köpek olmaktadır. Ev içerisinde hareketli olduğu için bahçesiz bir apartman evinde de bakılması bir problem yaratmamaktadır.

Shih-Tzu cinsi normalde çok aktif bir köpek olmaktadır. Günlük olarak birkaç kısa yürüyüş yeterli olmaktadır. Kilo almaya çok yatkın olduğu nedeni ile fazla beslenmemelidirler. Ayrıca bu köpek oyuncu, canlı, yabancılara çabuk ısınan ve her zaman insanlar ile birlikte olmak isteyen bir yapıya sahiptir. Ev içinde genelde tuvalet eğitiminin verilmesi bu cins köpekler için biraz zaman almakta olmaktadır. Fakat Shih-Tzu cinsi kararlı ve sabırlı bir şekilde eğitime yanıt verirler. Ancak ev içinde genel olarak sessizdirler. Akıllı, hayat dolu, zeki, sevecen, cana yakın, dost canlısı olan bu köpekler tam bir tipik salon köpeğidir ama güçlü ve dayanıklıdır.

Yavru Şitsu Cinsi Hakkında Bilgiler

Shih Tzu (Şitsu) yavruları boyutu itibari ile genel olarak dairede bakmak için oldukça uygundur. Sevimli olan görünümü ve tatlı bir cana yakınlığı ile her daim etrafına pozitif bir hava vermektedir. Shih Tzu yavrusu da oldukça küçük ve çok dayanıklı bir köpektir. Bu köpeklerin yavru olan cinsleri da oldukça tatlıdır ve sahibine kendini sürekli sevdirmeye çalışır ve sahibinin yanından ayrılmak istemezler. Bu köpeklerin yüzünün ortasından başlayarak her yöne doğru uzamakta olan bu tüyler nedeni ile krizantem (kasımpatı) suratlı köpek ismi ile de adlandırılmaktadır.

Shih Tzu ırkında belirgin bir bıyık ve sakal oluşumu da gözlenmektedir. Gözleri büyük ve yuvarlak olan bu köpekler oldukça talep görmektedir. Kulakları oldukça küçük ve düşük yapıya sahiptir. Uzun tüyler ile kaplı bir vücudu vardır ve bu nedenle vücudunun geri kalanındaki tüm tüyler ile karışarak köpeğin kulaklarını gizlemektedir. Uzun tüyler ile kaplı olan kuyruğu vücudunun üzerine geriye doğru bir şekilde katlanmaktadır.

Shih Tzu (Şitsu) Köpek Irkı ve Özellikleri

Küçük cins köpekler arasında yer alan Shih Tzu (Şitsu)’ların ana vatanı Çin’dir.  Süs köpeği olarak adlandırılan bu köpekler uzun ve yumuşak tüylere sahiptir.  Shih Tzu ismi Aslan köpeği anlamına gelmektedir.  Çift katmanlı uzun tüy yapısı, kendine özgü yüz ifadesi ve iri siyah gözleriyle göz alıcı bir ırktır.  Kökeni yıllara dayanan Şitsu’lar  kraliyet köpeği olarak nam salmışlardır.  yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından tanınmış bir ırk olarak kayıtlar arasına girmiştir.

yüzyılda Tibetan Lhasa Apso ile Pekingese cinsi köpeklerin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülen Shih-tzu’ların yaşam ömrü 15 yıla kadar çıkabilmektedir.  Yüksek duruşlu kuyruğu, belirgin stop kafatasıyle oldukça dikkat çeken bir köpektir.  Uzun tüyleri çok fazla dökülmez ancak her gün taranması gerekmektedir.  Asil bir hayvan Şitsu’ların eğitimi biraz zorlayıcı olabilmektedir. Ayrıca uzun tüyleri uzadığında gözlerini kapatabileceği için ayda bir profesyonel bakımla, tüylerinin kesilerek traş edilmesi gerekmektedir.

Shih tzu cinsi bir köpeği sahiplenen kişinin eğitim esnasında sabırlı ve kararlı olması işleri kolaylaştıracaktır. Neşeli ve sosyal bir hayvan olan Şitsu’şar, diğer köpek cinsleri arasında en az havlayanlar kategorisine sahildir.  Oyun oynamayı severler, apartman hayatına kolaylıkla adapte olabilirler.

Egzersizi severler, gezip dolaşmak ve oyun oynamak enerjilerini atmalarına yardımcı olur. Ancak uzun bir tüy yapısına sahip oldukları ve vücut ısılarını düzeleyemedikleri için güneş altında uzun süre geçirmekten hoşlanmazlar.

Biraz Shih Tzu'lardan bahsedelim

Adı kendisine Shih Tzu'dan daha fazla yakışan çok az köpek bulunur- Shih Tzu, Mandarin dilinde "küçük aslan" anlamına gelir. Uzun parlak lülelerden oluşan muhteşem yelelerinin yanı sıra, Çin imparatorlarının evcil hayvanları olarak kökenlerine uygun, mağrur hatta soylu bir duruşları vardır. Ancak aslanlar ile ortak yanları bunlarla sınırlıdır. Evcil hayvanlar olarak yetiştirilen Shih Tzu'lar, sahipleriyle güçlü bağlar kuran uysal ev köpekleridir. Gerçekten ihtiyaçları olan tek şey saraydan ziyade, sevgi dolu bir evdir.

Resmi adı: Shih Tzu

Diğer adları: Shittsu, Tibet Aslanı Köpek, Çin Aslanı Köpek, Krizantem

Kökeni: Tibet/Çin

T&#;ylerine fiyonklu toka takılmış Shih Tzu'nun yandan g&#;r&#;n&#;m&#;

* Evcil hayvanları uzun süre yalnız bırakmamanızı öneririz. Arkadaşlık, duygusal stresi ve yıkıcı davranışları önlemeye yardımcı olabilir. Tavsiye almak için veteriner hekiminizle konuşun.

Her evcil hayvan, aynı ırktan olanlar bile, farklıdır; ırk özelliklerine dair bu özet, genel bilgilendirme olarak değerlendirilmelidir.

Evcil hayvanınızın mutlu, sağlıklı ve iyi huylu olması için, onun temel sağlık ihtiyaçlarını (tabii sosyal ve davranışsal ihtiyaçlarını da) karşılamanın yanı sıra onu eğitmenizi ve sosyalleştirmenizi de öneririz.

Evcil hayvanlar asla bir çocukla gözetimsiz bırakılmamalıdır.

Daha fazla tavsiye için yetiştiricinize veya veteriner hekiminize danışın.

Tüm evcil hayvanlar sosyaldir ve arkadaşlık ister. Bununla birlikte, küçük yaşlardan itibaren yalnızlıkla başa çıkmaları öğretilebilir. Veteriner hekiminizden veya eğitmeninizden bu konuda size yardımcı olacak tavsiyeler alın.

Shih Tzu kuru yapraklar sa&#;ılmış &#;imenlerin &#;zerinde duruyor

Shih Tzu'yu tanıyın

Irk hakkında bilmeniz gereken her şey

Ardındaki şanlı mirasıyla, Shih Tzu'nun her zaman egzotik bir yönü olmuştur. Kökeni birkaç yüzyıl boyunca yalnızca bu ırkın yaşadığı Çin imparatorluk sarayına dayanan Shih Tzu, bu dönemde birçok insan tarafından kutsal olarak kabul ediliyordu. Bu nedenle, etraflarından her zaman saygı görürlerdi.

Bu neşeli ırkın kendine özgü bir çekiciliği vardır. Sadık, sevecen ve uysal bir mizacı olan Shih Tzu'lar, aynı zamanda doğal bir zekaya sahiptir. Tabii aslanı andıran o muhteşem görünüşü de unutmamalı.

Uzun ipeksi bukleleriyle ünlü olan Shih Tzu'nun tüylerinin belirli bir miktarda bakım gerektirdiği doğrudur. Ancak bu da, bu ırka sahip olmanın verdiği zevkin bir parçasıdır. Ayrıca birçok köpeğe kıyasla çok az fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyduğundan, başka alanlarda da daha az uğraş gerektiren bir ırktır. Maksimum 8 kiloya ulaşan Shih Tzu'lar, ufak boyutlarıyla çoğu ev ortamına uyum sağlar.

Ne istediklerini iyi bilen kararlı hayvanlar olduklarından, eğitim Shih Tzu'lar için ilk başta biraz zorlayıcı olabilir. Ancak küçük yaştan itibaren uygulanacak hafif ikna yöntemleri ve bolca cesaretlendirme ile, büyüdükçe daha iyi huylu köpekler olurlar. Shih Tzu, 20 yıla kadar varabilen uzun bir ömre sahiptir.

Bütün bunlar göz önüne alındığında, bu ırkın ünlüler arasında popüler olması da pek şaşırtıcı değildir. Shih Tzu sahibi olan birçok tanınmış isim arasında Mariah Carey, Beyoncé, Colin Farrell, Bill Gates ve hatta Kraliçe II. Elizabeth sayılabilir. Özetle, sahibini oldukça memnun eden küçük bir köpek ırkıdır ve gerçekten de hükümdarlara yakışır özelliklere sahiptir.

Shih Tzu &#;imenlerin &#;zerinde durmuş kameraya bakıyor

2/7

Shih Tzu'lar hakkında 2 gerçek

1. İsim deyip geçmeyin

"Shih Tzu" isminin nasıl okunduğunu merak mı ediyorsunuz? Batı dünyasında, olası olumsuz çağrışımlar vurguyla giderilecek şekilde, "şiid-zu" veya "şiit-su" olarak okunur. Ancak Çin'de kelime "şer-zer" olarak telaffuz ediliyor.

2. Çiçek gücüne sahip bir köpek  

Shih Tzu'lar ile ilgili bir başka ilginç gerçek ise, "Krizantem" köpek olarak da bilinmeleridir. Bunun nedeni ırkın kısmen bu çiçeğe benzerliği ve aynı zamanda krizantemlerin Çin'de önemli bir kültürel sembol olmasıdır.

3/7

Irkın geçmişi

yıldan daha eski bir ırk olarak Shih Tzu, uzun ve şanlı bir tarihe ve etkileyici bir mirasa sahiptir. Yüzyıllar boyunca, bu köpekler yalnızca Çin imparatorları tarafından bakıldı ve saray dışından hiç kimsenin onları sahiplenmesine izin verilmedi.

Daha da geriye gidersek, Shih Tzu'nun kökenlerinin komşu Tibet'e uzandığı düşünülüyor. Söylenenlere göre, bu zarif süs köpeği ırkı, muhtemelen onları Çin imparatorlarına hediye olarak sunan Tibetli Rahipler tarafından geliştirildi. Her halükarda, Shih Tzu, iki Çin-Tibet ırkı olan Lhaso Apso ve Pekinez ile başka bir Tibet türü arasında bir melez olarak görünüyor.

Peş peşe gelen imparatorlar tarafından sevilen Shih Tzu, yüzlerce yıl sarayda lüks bir hayat yaşadı, ancak saray çevresi dışında çok az biliniyordu. Hatta 'lerin başında bu ırk neredeyse tamamen ortadan kayboldu. Ancak yok olmanın eşiğinden geri getirilen Shih Tzu, nihayet 'larda dış dünyanın dikkatini çekti ve o zamandan beri de popülaritesi aldı yürüdü

Irk yetiştirici kulüpleri önce Pekin'de, sonra da ırkın daha da fazla geliştirildiği İngiltere'de kuruldu. 'lı ve 50'li yıllarda popülariteleri ABD'ye yayıldı ve 'da Amerikan Köpek Kulübü tarafından tanındılar. Bugün dünyanın en popüler süs köpeği ırkları arasındalar.

Oturan uzun t&#;yl&#; Shih Tzu, siyah beyaz

4/7

Baştan kuyruğa

Shih Tzu'ların fiziksel özellikleri

1. Head

Head is broad and round, with a domed skull, in proportion with overall body size.

2. Face

Eyes are set well apart, the muzzle is short and square, with drop ears.

3. Body

Compact, solid body has a level topline and a broad, deep chest.

4. Tail

Tail is heavily plumed, set high and carried in a curve over the back.

5. Coat

Coat is long and dense and can vary in color, but many have a white flash on their forehead.

Shih Tzu sarı &#;i&#;ekler arasında ağa&#; k&#;t&#;ğ&#;n&#;n &#;zerinde duruyor

5/7

Dikkat edilecek şeyler

Belirli ırk özelliklerinden genel sağlığa kadar, işte Shih Tzu'nuz hakkında bazı ilginç gerçekler

Göz problemlerine karşı gözünüzü dört açın!

Parlak kahverengi gözleri onların ayırt edici özelliklerinden biri olmakla birlikte, Shih Tzu'lar bu güzel gözleriyle ilgili bazı sorunlar yaşayabilirler. Bunlar arasında katarakt, retina yırtılması, kornea kuruluğu, genel iltihaplanma ve progresif retinal atrofi adı verilen dejeneratif bir sağlık sorunu bulunur. Ayrıca çıkık şekilleri nedeniyle gözleri kolayca çizilebilir veya yaralanabilir. Peki ne yapmalı? Olağan dışı bir durum olup olmadığını her gün kontrol edip böyle bir durumun ilk belirtisinde veteriner hekiminizle iletişime geçin. Tüylerini tepeden bağlayarak veya kısa keserek gözlerden uzak tutmak önemlidir.

Solunum rahatsızlıklarına yatkın olabilirler

Shih Tzu; başının, yüzünün ve solunum yollarının şekli nedeniyle "brakisefalik" bir ırk olarak bilinir. Bu, solunum zorluklarına ve bazı durumlarda bayılma nöbetlerine yatkın olabilecekleri anlamına gelir. Bu nedenle, Shih Tzu'lara aşırı fiziksel aktivite yaptırmaktan her zaman kaçınılmalıdır. Bu durum ayrıca, ısıyı iyi tolere edemeyecekleri anlamına da gelir. Kalın tüy dokularının da etkisiyle, Shih Tzu'lar sıcak havalarla pek başa çıkamaz. Sonuç olarak, yaz aylarında yürüyüşler ya sabahları ilk iş olarak ya da havanın daha serin olduğu günün son saatlerinde yapılmalıdır. İmkanlar dahilindeki en sağlıklı köpeği sahiplendiğinizden emin olmak için mutlaka sorumlu ve güvenilir bir yetiştirici araştırıp bulun, gerekirse veteriner hekiminizden tavsiye isteyin.

Ayrıca köpeğinizde alerji olup olmadığına dikkat edin

Dikkate alınması gereken bir diğer konu da Shih Tzu'ların atopik dermatite yatkın ırklar arasında yer almasıdır. Bu ise polen, toz akarları vb. gibi çevresel alerjenlere karşı aşırı duyarlılık anlamına gelen bir rahatsızlıktır. Ayrıca, bundan kaynaklanan kaşıntı (prurit), ikincil enfeksiyonlarla ilerleyebilir. Bu nedenle Shih Tzu köpeğinizin cilt sağlığına özen göstermeniz önerilir. Patileri yalamak, yüzü sürtmek ve tekrarlayan kulak enfeksiyonları, alerjinin en yaygın belirtileridir. Bu belirtilerden herhangi birini görmeniz halinde veteriner hekiminize danışmak en iyisidir. Ne yazık ki alerjik bir köpek ile baş etmek kolay değildir ancak ilaç içerikli şampuanlar, ırka özel bir diyet veya belli başlı tedaviler durumu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Sağlıklı beslenme = daha sağlıklı köpek

Yavru
Yetişkin
Yaşlı
  • Bir Shih Tzu i&#;in mama se&#;erken dikkate alınması gereken bir&#;ok fakt&#;r bulunur: yaşı, yaşam tarzı, aktivite seviyesi, fizyolojik durumu ve olası hastalık ya da hassasiyetler de dahil olmak &#;zere sağlığı. Mama, k&#;peğin hayati fonksiyonlarını karşılamak &#;zere enerji sağlar ve eksiksiz bir beslenme form&#;l&#;, onun &#;zerinde olumsuz etkisi olabilecek herhangi bir eksikliğin veya fazlalığın &#;nlenmesi i&#;in iyi ayarlanmış bir besin dengesine sahip olmalıdır. Shih Tzu'nuzun &#;riner sağlığını desteklemek i&#;in her zaman temiz ve taze su bulunmalıdır. Sıcak havalarda ve &#;zellikle dışarıda egzersiz yaparken k&#;peğinizin sık sık vereceği su molaları i&#;in yanınızda su getirin. Aşağıdaki &#;neriler sağlıklı hayvanlar i&#;indir. K&#;peğinizin sağlık sorunları varsa veteriner hekiminize danışın; veteriner hekiminiz &#;zel bir veteriner diyeti verecektir.
  • Yavru bir Shih Tzu'nun enerji, protein, mineral ve vitamin gereksinimleri, yetişkin bir k&#;peğinkinden &#;ok daha fazladır. Yavrular, v&#;cut işlevlerini s&#;rd&#;rmenin yanı sıra b&#;y&#;mek ve gelişmek i&#;in de enerjiye ve besinlere ihtiya&#; duyarlar. Yavru Shih Tzu'ların bağışıklık sistemi, 10 aylık olana kadar kademeli olarak gelişir. E vitamini de i&#;eren bir antioksidan karışımı; bu b&#;y&#;k değişiklikler, keşifler ve yeni karşılaşmalarla dolu s&#;re&#; boyunca bağışıklık sistemlerini desteklemeye yardımcı olabilir. Sindirim işlevleri de yetişkin bir Shih Tzu'nunkinden farklıdır: sindirim sistemleri hen&#;z olgunlaşmamıştır bu nedenle verimli bir şekilde kullanılabilecek sindirilebilirliği y&#;ksek proteinler sağlamak &#;nemlidir. Frukto-oligosakkaritler gibi prebiyotikler, bağırsak florasını dengelemeye yardımcı olarak sindirim sağlığını destekler ve iyi bir dışkı kalitesi sağlar.
  • Benzer şekilde, bir yavrunun dişleri (ilk olarak s&#;t dişleri, ardından kalıcı dişleri) mama tanesinin b&#;y&#;kl&#;ğ&#;n&#;, şeklini ve dokusunu se&#;erken dikkate alınması gereken &#;nemli bir fakt&#;rd&#;r. Cilt sağlığını korumak i&#;in Omega 3 yağ asitleri (EPA-DHA), vitamin A ve hodan yağı gibi besinler gereklidir. Bu yoğun b&#;y&#;me evresi aynı zamanda y&#;ksek enerji ihtiyacı anlamına gelir, bu nedenle mamanın y&#;ksek bir enerji i&#;eriğine sahip olması gerekir (Kcal/ g gıda olarak ifade edilir). B&#;y&#;meyi destekleyen &#;zel olarak form&#;le edilmiş bir mamada diğer besin maddelerinin konsantrasyonları da normalden daha y&#;ksek olur. 6 aylık olana kadar, g&#;nl&#;k verilecek mama miktarının &#;&#; &#;ğ&#;ne b&#;l&#;nmesi, ardından g&#;nde iki &#;ğ&#;ne ge&#;ilmesi &#;nerilir.
  • Shih Tzu'nuzu insan yiyecekleri veya yağlı atıştırmalıklarla beslemekten yaşamı boyunca ka&#;ınmak &#;nemlidir. Bunun yerine, onu porsiyonlarından alınan mama taneleriyle &#;d&#;llendirin ve sağlıklı kiloyu korumaya yardımcı olmak i&#;in pakette belirtilen besleme kılavuzlarına sıkıca uyun.
  • Yetişkin Shih Tzu'lar i&#;in ana beslenme hedefleri şunlardır:
  • Esansiyel yağ asitleri (&#;zellikle EPA-DHA), esansiyel amino asitler ve B vitaminlerinden oluşan zengin bir katkı ile t&#;ylerin sağlığını ve g&#;zelliğini korumaya yardımcı olmak, aynı zamanda derinin "bariyer" işlevini desteklemek.
  • Sindirilebilirliği y&#;ksek malzemeler kullanarak ve yağ i&#;eriğini makul bir d&#;zeyde tutarak ideal kiloyu korumak.
  • K&#;&#;&#;k k&#;pek ırkları, yemek se&#;meleriyle bilinirler. &#;zel bir form&#;le ve aromalara sahip olmasının yanı sıra dokusu ve boyutu da &#;zel olarak tasarlanan bir mama tanesi, iştahlarını canlandırır. K&#;&#;&#;k k&#;pek ırkları idrar yolu taşlarına da eğilimlidir; sağlıklı bir &#;riner sistemini destekleyen bir diyet &#;nerilir.
  • &#;oğunlukla i&#; mekanlarda yaşayan Shih Tzu'lar i&#;in, sindirilebilirliği y&#;ksek proteinler, uygun lif i&#;eriği ve &#;ok y&#;ksek kaliteli karbonhidrat kaynakları dışkı kokusunu ve hacmini azaltmaya yardımcı olur. İ&#; mekanda yaşam genellikle daha az egzersiz anlamına geldiğinden, daha d&#;ş&#;k enerji ihtiya&#;larını karşılayan uyarlanmış bir kalori i&#;eriği ve yağ metabolizmasını destekleyen L-karnitin i&#;eren bir diyet, ideal kilonun korunmasına yardımcı olabilir. İ&#; mekan yaşam tarzının yanı sıra kısırlaştırma da k&#;peklerin fazla kilolu olmasında rol oynayan bir fakt&#;rd&#;r.
  • Shih Tzu'lar 8 yaşından sonra yaşlanmanın ilk belirtilerini g&#;sterir. Antioksidanlarla zenginleştirilmiş bir form&#;l, enerjilerini korumaya yardımcı olur ve uyarlanmış bir fosfor i&#;eriği b&#;brek sistemlerini destekler. Yaşlanmaya sindirim kapasitelerinde değişiklik ve &#;zel beslenme gereksinimleri eşlik eder, bu nedenle yaşlı Shih Tzu'lar i&#;in yiyeceklerin aşağıdaki &#;zelliklere sahip olması gerekir:
  • Daha y&#;ksek C ve E vitamini i&#;eriği. Bu besinler, v&#;cut h&#;crelerini yaşlanma ile bağlantılı oksidatif stresin zararlı etkilerine karşı korumaya yardımcı olan antioksidan &#;zelliklere sahiptir
  • Y&#;ksek kaliteli protein. Yaygın bir yanlış kanının aksine, mamadaki protein i&#;eriğini azaltmak, b&#;brek yetmezliğini sınırlamada &#;ok az fayda sağlar. Ayrıca yaşlı k&#;pekler, beslenmedeki proteinlerden gen&#; k&#;peklere kıyasla daha az yararlanabilirler. Fosfor i&#;eriğini azaltmak, b&#;brek fonksiyonlarının kademeli olarak bozulmasını yavaşlatmanın iyi bir yoludur.
  • Deri ve t&#;ylerin sağlığını korumaya yardımcı olmak i&#;in daha y&#;ksek oranda demir, &#;inko ve manganez eser elementleri
  • K&#;rk&#;n kalitesini korumak i&#;in daha y&#;ksek miktarda &#;oklu doymamış yağ asitleri (Omega 3 ve Omega 6). K&#;pekler normalde bu yağ asitlerini &#;retir ancak yaşlanma bu fizyolojik s&#;reci etkileyebilir.
  • K&#;pekler yaşlandık&#;a daha sık diş problemleri yaşar. Yeterli miktarda yemeye devam etmelerini sağlamak i&#;in mama tanelerinin b&#;y&#;kl&#;ğ&#;, şekli ve dokusu &#;enelerine uygun olmalıdır.
Shih Tzu &#;imenlerin &#;zerinde durmuş kameraya bakıyor

6/7

Shih Tzu'nuzun bakımı

Bakım, eğitim ve egzersiz ipuçları
Inline Image 6

Ev arkadaşı olacak şekilde yetiştirilmiş olmalarına, yani çoğu köpekten daha az egzersiz yapmalarına rağmen, küçük Shih Tzu'lar yine de aktif köpeklerdir. Aynı zamanda oldukça sosyal hayvanlardır. Bu nedenle Shih Tzu'lar; formda kalmak, hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını desteklemek için günde birkaç kez kısa yürüyüşlere ihtiyaç duyarlar. Yalnızca, istemeden gürültülü/ürkütücü olabilecek büyük köpeklere dikkat edin. Shih Tzu'nuzun güvenliği için, köpek parkından kaçınmak en iyisidir. Bu köpekler, aşırı sıcak veya soğuk havalara iyi uyum sağlayamayan bir ırk olduğundan, egzersizleri de havaya göre düzenlenmelidir. Dış mekan maceraları, Shih Tzu'ların doğal oyuncu kişiliklerini tatmin etmek için iç mekan oyunlarıyla desteklenmelidir.

Inline Image 7

Shih Tzu'ların çift katlı, gösterişli tüyleri vardır ve gereken bakım miktarı bu tüylerin uzunluğuna göre değişir. Tüylerini uzun tutmayı seçerseniz, biraz daha fazla bakım gerektirecektir. Shih Tzu'nuz ideal olarak günlük yapılacak iyi bir fırçalamaya ihtiyaç duyar. Hasır gibi bir görünüm oluşmasını önlemek için derisine nazikçe yaklaştığınızdan emin olun. Daha önce de belirtildiği gibi, gözlerini korumak için başının üstündeki saçlar da tepeden bağlanmalı veya kısa kesilmelidir. Orta uzunluktaki tüylerde iki günde bir ve kısa tüylerde üç günde bir bakım yapılması yeterli olacaktır. Shih Tzu'ların tüy dökmesi, ortalama düzeyde hatta ortalamadan daha az olabilir. Ayda bir banyo yaptırılması önerilir ve dişlerinin fırçalanması, tırnaklarının kesilmesi ve kulaklarının temizlenmesi de normal rutinin bir parçası olmalıdır.

Inline Image 11

Oldukça zeki oldukları doğru olsa da, Shih Tzu'ların inatçı bir damarı da olabilir- bu da bazı zamanlar eğitimi biraz zorlaştırabilir. Yavrular için eğitim sınıfları bu nedenle iyi bir fikirdir. Evde eğitim onlar için biraz zor olabileceğinden, normalden uzun sürebilir. Ancak biraz sabır ve bolca olumlu pekiştirmeyle, öğretilenleri kısa sürede kavrarlar. Bir Shih Tzu kadar küçükseniz, dünya büyük bir yer gibi görünebilir. Bu nedenle yeni insanlarla, evcil hayvanlarla ve farklı mekânlarla küçük yaşta tanışmaları, yani sosyalleştirilmeleri tavsiye edilir.

7/7

Shih Tzu'lar hakkında her şey

Shih Tzu'nun havlamaya eğilimli bir ırk olabileceği doğrudur. Ancak bu sadece çevrelerinde olup bitenler hakkında sizinle iletişim kurmayı sevdikleri içindir. Shih Tzu'lar genellikle pencere önünden geçen insanlara veya köpeklere havlayacağından, perde ya da panjur için biraz para harcamak yardımcı olabilir. Bu durumun olumlu yanı, bu küçük kucak köpeklerinin aynı zamanda iyi bekçiler olduğu anlamına gelmesidir.

Bunun cevabı evet, kesinlikle! Shih Tzu'lar eşlikçi hayvanlar olarak yetiştirildiklerinden -ve bu durum yüzyıllardır böyle olduğundan- birlikte yaşadıkları aileyle yakın bağlar kurarlar. Shih Tzu'lar ayrıca arkadaş canlısı ve sevecen bir mizaca sahiptir ve sahiplerinden ilgi gördükçe kendilerini geliştirir.

How your dog's nutrition needs change with age

Things to consider before getting a dog

Kaynaklar

1 - Amerika'daki Veteriner Hekimler funduszeue.info

2 - Royal Canin Köpek Ansiklopedisi. ve Baskısı

3 - Banfield Hayvan Hastanesi funduszeue.info

4 - Royal Canin BHN Ürün Kitabı

5 - Amerikan Köpek Kulübü funduszeue.info

Shih Tzu (Şitsu) Irk Bilgileri

Shih Tzu (Şitsu)
  • Irk Boyutu :K&#;&#;&#;k Boy

  • Yükseklik :Erkek 23 – 26 cm
    Dişi 23 – 26 cm

  • Ağırlık :Erkek 4 – 7 Kg
    Dişi 4 – 7 Kg

  • Ortalama Yaşam yıl

BG 1
BG 1

Shih Tzu (Şitsu) Irkının Genel Özellikleri

Sevimli süs köpekleri listesinde ilk sıralarda yer alan Shih Tzu köpek ırkı, her dönem yoğun ilgi görmeyi başarır. Bu ırk "büyük kalpli köpek cinsi" şeklinde de bilinir. Son derece eski bir tarihe ve köklü geçmişe sahip olan Shih Tzu köpek ırkı, tarihinde süs köpeği kategorisine girmeyi başarır. Shih Tzu kelimesi ise küçük aslan anlamı taşır. Ancak bu ırk, saldırgan bir karakterde değildir. Tam tersi, sevgi dolu kalpleri ile dikkatleri üzerine çeker.

Süs köpekleri yıllarından sonra AKC yani American Kennel Club tarafından süs kategorisine alındılar. İlerleyen süreçte ise popülerlik oranları her geçen gün artış göstererek kendilerinden sık sık söz ettirmeyi başarmışlardır. Apartman hayatına daha çok uygun olan bu ırk, sahibini sürekli şekilde takip eder. Aynı zamanda sahibine karşı son derece şefkatlidir. Bununla beraber genel anlamda çoğu zaman mutlu bir duruşları vardır. 

Antik çağlardan bu yana insanların hayatında oldukça önemli bir rol oynayan Shih Tzu ırkı, imparatorların dahi çoğu zaman kucağından inmemiştir. Hem asil bir duruşa hem de köklü tarihe sahip olan bu ırk, sahiplerine karşı her daim itaatkar ve sempatik davranışlar sergiler.

Shih Tzu Irkının Köklü Geçmişi 

Shih Tzu ırkı, Çin’deki en saygı gösterilen hayvan seçenekleri arasında ilk sıralarda yer alır. Shih Tzu, Çin dilinde “Aslan köpek” anlamı taşır. Ayrıca bu köpek ırkı Budizm ile de ilişkilendirilir. Bu neden kutsal bir köpek türü olarak da kabul edilir. Shih Tzu genel olarak Çin ile yakından ilişkilendirilse dahi ırkın kökeni aslında son derece gizemli bir konuma sahiptir. Yapılan çalışmalara göre bu ırkın en eski 14 köpek ırkı arasında yer aldığı öngörülür. Hatta M.Ö. dönemlerine kadar uzanan eski yıllarda dahi var oldukları düşünülür. 

Shih Tzu ırkının Çin ile olan yakın bağlantısının yanı sıra bazı tarihçilerin söylediği bilgilere göre bu ırk, Yüzyılın başında Tibet’te ortaya çıktı. Ardından da kutsal köpekler halinde insanların hayatında önemli bir konuma sahip oldu. Tibet keşişleri tarafından geliştirilen bu ırk, aynı zamanda Çin kraliyet ailesine hediye şeklinde verilmiştir. Bu detayların haricinde Shih Tzu ırkını Çin imparatorluğunun yetiştirdiği ve Pekingese ile Lhasa Apso ırklarının melezlenmesi sonucunda elde edildiğine dair birtakım bilgiler de söz konusudur.

Shih Tzu, Çin’in Dowager İmparatoriçe Cixi döneminde son derece iyi bir şekilde gelişir. Shih Tzu ve Pekingese köpek ırkları, hem benzer geçmişi hem de benzer görünüşleri ile dikkat çeker. Shih Tzu, Pekingese ırkından genel olarak başlarının üst kısımlarında yer alan hem yoğun hem de toplu saçlarıyla ayırt edilir. Aynı zamanda pien-ji şeklinde ifade edien tümsek varlığı da ayırt edici bir detaydır. Shih Tzu, Ming hanedanlığı zamanında sıklıkla tercih edilen evcil hayvanlar arasında idi. Kraliyet ailesi, bu ırka fazlasıyla değer verirdi. Kucak köpeği ya da kucak ısıtıcıları şeklinde dahi tabir edilen bu ırk, aileleri tarafından son derece sevilip şımartıldı.

Shih Tzu Irkı Nasıl Ortaya Çıktı? 

Shih Tzu en ilk başta Çin’de tanıtıldı. Orada Lhassa Terrier ya da Tibet Kanişi şeklinde sergilendi. Ardından da sarayın duvarlarında saklı kalmaktan çıkıp Amerika ve İngiltere’ye yaygınlaştılar. yılında Lhassa Aslan Köpeği şeklinde tanıtıldı. O dönemlerde hızla popülerlikleri artmaya başladı. Fakat o dönemlerde benzer tüy yapısına sahip olan iki köpek çeşidi vardı.

Lhasa Apso ile Shih Tzu cinsi aslında tüylerinin birbirine benzemesinden dolayı aynı isimle anılırdı. Fakat bu iki ırkın tüy yapılarının haricinde bazı farklılıkları vardır. yılında Pekinez ırkından daha ufak, daha geniş kafaya sahip ve daha kısa burunlu köpek çeştileriyle iki farklı ırka ayrıldılar. Biri halk dilinde kullanılan Çince adı Shih Tzu olan Aslan Köpeği şeklinde adlandırıldı. Diğer ırk ise günümüze kadar Lhasa Apso ismiyle ulaştı.

Shih Tzu Irkı İlk Ne Olarak Kullanıldı? 

Uzun yıllardır son derece popüler bir halde olan Shih Tzu köpek ırkı, çoğu zaman şov köpeği olarak görevlendirilir. Anatomik yapıları ve karakter özellikleri açısından da evcil yaşam için oldukça uygun bir türdür. 

  • Pets
  • Evine Düşkün

    Evcimen halleriyle varolan, yaşamlarında yerlerini benimseyenler

  • Pets
  • Korumacıdır

    Bulunduğu alanı sahiplenen, sevdiği insanlara karşı hassas olanlar

  • Pets
  • Oyuncak Sever

    Oynamaya bayılan, özel eşyalarıyla zaman geçirmekten keyif alanlar

  • Pets
  • Arkadaşlık Kurar

    Sosyalliği seven, uyumlu yapılarıyla dikkat çekerler

Rozet

cubeshouse

Irk Hakkında Uzman Analizi

Kibirli ve soylu bir ırk olan Shih-tzu, aktif bir ırk olmasının yanında tembellik yapmayı da &#;ok sever. T&#;yleri ne kadar uzarsa uzasın t&#;y d&#;kmez. Shih-tzu’ların eğitiminde sabırlı ve kararlı davranılmalıdır.

Irk Hakkkında Uzman Analizi
CloudCloud
  • Shih Tzu (Şitsu) Cinsi

    Ev hayvanları ve &#;ocuklarla iyi ge&#;inirler. Havlama davranışını nadir g&#;sterdiklerinden dolayı bek&#;i k&#;peği olmaya uygun değillerdir. Belirgin stop,&#;ıkıntılı kafa tası belirgin &#;zellikleridir. Alt k&#;pek dişleri &#;st k&#;pek dişlerinden daha uzundur ve ağız kısmı kısadır. Kuyruğu y&#;ksek duruşlu olmalıdır; baş ve kuyruk orantısı v&#;cuduna uygun olmalıdır.

  • Shih Tzu (Şitsu) Eğitimi

    Eğitimde devamlılık ve ısrar &#;nemlidir. Evcilleştirme zor olabileceğinden dolayı sabır en &#;nemli unsurlardan biridir. Hayatı boyunca tımar edileceğinden dolayı yavruyken bu y&#;nde eğitim verilmelidir.

  • Shih Tzu (Şitsu) Bakımı

    T&#;ylerin bir birine dolaşmasını engellemek i&#;in d&#;zenli tımar ister; her g&#;n t&#;yler taranmalı ve ayda bir profesyonel ellerde tımar edilmelidir. Y&#;z&#;n etrafındaki t&#;ylerin g&#;z &#;n&#;ne gelmemesi i&#;in bir kurdela yada toka kullanılmalıdır. Daha kısa t&#;yl&#; olanlar ise daha az traşa ihtiya&#; duyarlar. &#;zel g&#;z damlası g&#;zlerini temiz tutmak i&#;in kullanılması gerekebilir. Tırnaklar aydan aya kesilmeli, yemekten sonra y&#;z&#; silinmeli, ve kulakları d&#;zenli temizlenmelidir. yıl arası &#;m&#;rleri vardır.

  • Shih Tzu (Şitsu) Karakter Yapısı

    Neşeli, sosyal, &#;zg&#;r ruhlu, akıllı bir k&#;pek ırkıdır. Havlama davranışını nadir g&#;sterirler. James Mumford bir dergide Shih Tzu ırkını 'ev kedisi olarak tanımlamıştır.

  • Shih Tzu (Şitsu) Tüy Yapısı

    T&#;yleri insan sa&#;ının &#;zelliklerini g&#;sterir. İki katmanlıdır. Beyj, siyah, beyaz ve kırmızı gibi bir &#;ok renkte olabilir. Pekingese t&#;r&#;nden kafasının &#;zerindeki topuz yoluyla ayırt edilebilir. İnsanlar gibi d&#;zenli ve azar azar t&#;y d&#;kerler.

  • Shih Tzu (Şitsu) Egzersiz İhtiyacı

    Bah&#;ede koşma ve g&#;nl&#;k y&#;r&#;y&#;şlerde mutlu olurlar. V&#;cut sıcaklıklarının d&#;zenini sağlamada sıkıntı yaşadıklarından dolayı sıcak havada &#;ok fazla dışarıda olmamaları gerekir. Apartman hayatına uygun oldukları bilinir.

  • Shih Tzu (Şitsu) Yaşam Ortamı

    Apartman hayatına uygundur.

  • Shih Tzu (Şitsu) Kökeni

    Shih Tzu yada Shih Tzu Kou ( Chinese Lion Dog- &#;in Aslan K&#;peği, y&#;z&#; &#;i&#;eğe benzediği i&#;in Chrysanthemum -krizantem- Dog olarak da bilinir) &#;ince'de Aslan K&#;pek anlamına gelir. ve Budizm'e g&#;re anlamını bu şekilde temsil eder. K&#;keni Tibet'e ve 'l&#; yıllara kadar dayanır. Bu ırkın şimdiki hali 'lerde &#;in'de &#;in İmparatoru Dowager Cixi tarafından Pekingese ve Lhasa Apso cinslerinin melezlenmesi ile elde edilmiştir. Shih Tzu Kraliyet K&#;peği olarak &#;nlenmiş ancak İngiliz askerlerinin yılında Yasak Şehri istila etmesiyle sayıları d&#;ş&#;şe ge&#;miştir. Bu t&#;r var olmaya devam etmiştir ancak Lhasa Apso cinsinden farklı olarak algılanmamıştır; yılında ise daha k&#;&#;&#;k ve kısa burunlu cinsin orjinal ismini almasıyla farklı bir t&#;r olarak anılmaya başlanmıştır. Amerikan Kennel Kul&#;b&#; tarafından tanınması ise yılında olmuş ve o g&#;nden sonra popularitesi giderek artmıştır. Shih Tzu ırkıyla yapılan mezellerin de popularitesi git gide artmıştır.

Shih Tzu (Şitsu) Karakter Özellikleri

Bu Irk Hakkında Merak Ettikleriniz

Shih Tzu köpek ırkı pek çok hayvan sever tarafından her zaman yoğun ilgi gören küçük köpek türleri arasında yer alan süs köpekleridir. Boyutu son derece küçük olan Shih Tzu köpek ırkı, boyuna oranla fazlasıyla dayanıklıdır. Pek çok insanın ilk gördüğü zaman dahi bir daha dönüp baktığı, aynı zamanda görünümüyle de oldukça ilgi gören bir ırktır. Shih Tzu ırkı, hem Türkiye'de hem de dünyada son derece popüler süs köpekleridir.

Shih Tzu köpeklerin ortalama yaşam süresi ise 11 ile 14 yıl arasında farklılık gösterebilir. Bu süre köpeğin sağlığına bakımına göre değişir. Bu ırka mensup yetişkin köpeklerin ortalama ağırlıkları 4 ile 7 kg arasında değişir. Yetişkin bir Shih Tzu ırkı köpeğin boyutları ise 20 ile 28 cm arasında yer alır. Shih Tzu köpeklerinin karakter özellikleri arasında şüphesiz en dikkat çeken tarafı cesur olmalarıdır. Bu köpekler, ufak boyutlarına rağmen son derece cesur davranışlar sergilerler. Çocuklarla da son derece iyi anlaşabilen Shih Tzu ırkı köpekleri, bu karakter özellikleri sayesinde çocuklu aileler tarafından da yoğun rağbet görür. 

Shih Tzu cinsi köpeklerin öne çıkan diğer özelliği maalesef bakımlarını biraz zorlaştırır. Bu özellik, Shih Tzu Irkı köpeklerin normalden fazla cesaretli olmalarıdır. Sonunu düşünmeden kolay şekilde başlarını belaya sokabilirler. Bu nedenle özellikle de dışarıda yürüyüş yaparken tasma kullanmamak, sahipleri zorlayabilir. Bu sebeple sahiplerinin komutlarına odaklı şekilde hareket edebilecekleri bir eğitimden geçirmeleri tavsiye edilir. Uuzn tüylü Shih Tzu köpeklerin bakımı kısa tüylülere göre biraz daha zordur. Uzun tüylerini hergün taramanız ve bakımını yapmanız önemlidir.

Shih Tzu ırkı ile ilgili bir başka önemli nokta ise bu köpekli cinsinin hem inatçı hem de hassas yapısıdır. Aslında zekası ve merak duygusu gelişmiş olan bu köpekler, her şeyi başarılı bir şekilde öğrenir. Kısacası bu ırkı, öğrenmeye son derece açıktır. Ancak inatçı yapıya sahip olduğu için eğitim sürecinde sabırlı olunmalıdır. Hem sevilerek hem de ödüllendirilerek eğitimlerini tamamlamak mümkündür.

Hem cesaretleri hem de enerjileri ile kendine hayran bırakan Shih Tzu ırkı köpekler, sahiplerine son derece bağlıdır. Bu bağlılıklarının yanı sıra minik boyutları ile de apartman yaşantısına kolayca ve rahat bir şekilde uyum sağlarlar. Zaten onlar kapalı ortam ısısına karşı oldukça duyarlı olduklarından dolayı ev dışında yaşamaya pek uygun canlılar değillerdir. Hem eğlenceli hem de neşeli yapıda olan bu köpekler, kısa süre içinde sahiplerinin kendilerini çok sevmelerini sağlayıp vazgeçilmezleri haline gelir. 

Shih Tzu ırkı köpekler, apartman dairelerinde yaşamak için son derece uygundur. Küçük boyutları ve hareketli yapıları pek çok açıdan avantajlıdır. Çünkü bu köpekler, öyle uzun yürüyüşlere gereksinim duymazlar. Bu köpek türü, genel olarak çocuklar ile de son derece iyi anlaşır. Fakat eğer onun hoşuna gitmeyecek bir davranış yapılırsa saldırganlık gösterebilir. Bu nedenle küçük çocuklarla bir araya gelmesi pek doğru olmaz. Aynı zamanda çocuklarla uzun süre baş başa bırakılmaması da gerekir. Bunun haricinde yabancılarla da gayet iyi anlaşan bir köpektir. Shih Tzu ırkı hem diğer köpeklerle hem de hayvanlarla son derece iyi anlaşır. Genel olarak huysuz yapıda olmadıklarından evcil şekilde beslenebilirler. 

Özellikle apartman yaşamında köpek sahiplenmeyi düşünen kişiler için havlayan köpekler pek uygun olmaz. Aslında Shih Tzu köpek ırkı da havlayan bir türdür. Hatta çok havladığını dahi söylemek mümkündür. Havlamayı bir hayli seven bu köpekler, çevrelerinde meydana gelen en ufak harekete dahi havlayarak karşılık verirler. Kapı zili, gölge, yabancılar ya da görünmeyen sesler gibi pek çok şeye havlamaya yatkındır. 

Shih Tzu ırkı aynı zamanda sevmedikleri bir şey yapıldığı durumlarda da direkt olarak havlarlar. Yemek zamanlarında da maması hazırlanırken sahiplerinin ayak uçlarında sürekli havlayabilirler. Köpeklerde havlama sorunu ise genel olarak yavruluk dönemlerinde eğitim verildiği zaman önüne geçilebilecek bir durumdur. 

Shih Tzu ırkı köpekleri, yüksek kaliteye sahip olan hazır köpek maması ve veteriner kontrolünde verilmesi uygun görülen ev yemeklerini tüketebilir. Ancak yediği gıdaların onların günlük besin ihtiyaçlarını karşılaması büyük önem arz eder. Bununla beraber içeriğinde yeterli düzeyde mineral ve vitaminleri barındırması da son derece önemlidir. Ancak Shih Tzu ırkı köpekleri, küçük ırklar arasında yer aldığından ve oldukça aktif yapılarından dolayı kilo almaya yatkındırlar. Bu nedenle tükettikleri mamaların hem öğünlerine hem de porsiyonlarına dikkat edilmesi gerekir.

Shih Tzu ırkı köpeklere uygun yüksek kaliteye sahip kuru ya da yaş mama alınabilir. Köpeğin yaşına ve alerjen durumuna göre tercih yapmak son derece önemlidir. Gerekli görülen durumlarda ise veterinerlere köpeğin beslenmesi ve diyet durumu ile ilgili danışma yapılabilir. Shih Tzu ırkı köpeklerinin genel olarak günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için 1/2 ya da 1 ölçek yüksek kalitedeki kuru mama, iki öğün şeklinde vermek yeterlidir. Bu verilen miktar; köpeğin boy, kilo ve aktif egzersiz durumuna göre artıp azalabilir. Shih Tzu ırkı köpeklerinin gelişimleri ilk 10 ay içinde tamamlanır. 10 ayın sonunda yetişkin boyutuna geleceğinden dolayı beslenme düzenleri büyük önem arz eder. Bu nedenle küçük ırklara yönelik kaliteli besin ve mama tüketimi sağlanmalıdır. Aynı zamanda veteriner kontrolleri de aksatılmamalıdır.

Bir Shih Tzu köpeğinin günlük uyku oranı genel olarak onun yaş aralığına bağlıdır. Bu ırka mensup köpekler, genç ve canlı bir yavru halindeyken günde ortalama 14 saat uyur. Yetişkinlik dönemine ulaştığı zaman ise günde 12 saat civarı uyur. Altın yıllarına ulaştığı zaman da 20 saat kadar uyuyabilir.

Shih Tzu köpeklerinin düz yüzleri ve kısa burunları bulunur. Bu köpekler, burunlarından dolayı solunum problemlerine karşı da savunmasız halde olurlar. Shih Tzu ırkının ince burun delikleri ve uzun yumuşak damaklarından dolayı üst solunum yolu tıkanıklığı yaygın görülür. Horlama, üst hava yolu tıkanıklığı yaşandığını yaygın bir belirtisidir. Bu nedenle bu ırka mensup köpekler için sessiz uyuduklarını söylemek mümkün değildir. Pek çok Shih Tzu köpeği uyku apnesine yatkındır. Özellikle gürültülü şekilde horlama, çoğu zaman köpeklerde uyku apnesi olduğunu gösterir. 

Shih Tzu köpeğinin her zaman uygun dinlenme konusunda elverişli bir uyku ortamına sahip olmaları gerekir. Aslında pek çok Shih Tzu köpeği, sahipleriyle aynı yatakta uyumaktan fazlasıyla hoşlanırlar. Ancak böyle durumlarda yataktan aşağı atlamaktan ya da yuvarlanmaktan dolayı bazı yaralanmalar olabilir. Shih Tzu köpeğinin kendi yatağında uyumasına izin vermek, onun daha güvenli bir uyku süreci yaşamasına katkı sağlar. 

Isırma ve çiğneme sorunları, bu ırka mensup köpeklerin sık sık baş gösterdiği bir sorun halindedir. Ancak bu sorunun derhal ele alınması gerekir. Shih Tzu köpeğinin ısırma problemini engellemenin ilk adımı, bu davranışın nedenini tespit etmektir. Eğer Shih Tzu bir yavru ise, büyük ihtimalle öğrenme aşamasından dolayı ısırması vardır. Yavru Shih Tzu köpekleri, doğal bir şekilde hakimiyet oluşturmak adına birbirlerini çiğneyip ısırırlar. Eğer çiğneyecek başka köpek yoksa, bu yavru insan aile üyelerini çiğnemeyi tercih eder. Diş çıkarma dönemleri de yavruların ısırmasına neden olan ve çoğu hayvanda görülen bir durumdur.

Eğer Shih Tzu, yaşlı bir köpekken ısırmaya başlarsa, veteriner muayenesi yapılması gerekir. Çünkü yetişkin Shih Tzu köpeklerinde ısırma sorunu sık görülmez. Ancak herhangi bir davranışsal ya da fiziksel sorundan dolayı bu tip hareketler görmek mümkündür. Veteriner, ısırmanın Shih Tzu köpeğinin hissettiği acıya ya da farklı bir duruma karşılık olup olmadığını daha rahat belirler.

Tüm ev köpeklerinde olduğu gibi Shih Tzu için de tuvalet eğitimi büyük önem arz eder. Shih Tzu, küçük beden bir ırk olduğundan dolayı içeride tuvalet eğitimi alması gerekir. Sahiplerinin ise tuvalet eğitim süreci boyunca bu ırk köpeklere karşı disiplini elden bırakmamaları gerekir. Bunun için de sahibinin iyi bir lider olması önemlidir. Eğer sahibinin daha önce köpek yetiştirme deneyimi yoksa profesyonel köpek eğitimi firmalarından destek almaları daha doğru olur.

Tuvalet eğitimi, köpek ile sahibi arasında oluşan bağa zarar verebilir. Çünkü köpekler bu süreçte defalarca kez hata yapabilirler. Ancak köpeklerin içgüdüleri ile hareket ettiklerinin unutulmaması gerekir. Bu nedenle onların hatalarını büyük krizler haline getirmek yerine çözüme odaklı yaklaşmak daha doğru olur. 

Shih Tzu ırkı köpeklere içeride tuvalet eğitimi verirken, ilk etapta ev içerisinde bir bölgenin ya da odanın tam anlamıyla bu eğitim için ayrılması gerekir. Belirlenen bölgede de bütün zemini gazete kağıtları ile kaplamak önemlidir. Daha sonralarda iyi bir gözlemci halinde köpeğin tuvalet yapacağı zamanı beklemek gerekir. Köpek, tuvalet için harekete geçtiği zaman onu bu alana götürüp tuvaletini yapmasını beklemek lazımdır. Tuvaletini yaptığı zaman ise ona ödül maması verilebilir. Süreç, bu şekilde devam ettiği zaman ise köpek tuvalet alanına kendi gitmeye başlar. 

Shih Tzu ırkı köpekleri, suya karşı çok katı değillerdir. Ancak onları denize sokmak, birkaç açıdan riskli olabilir. Öncelikle Shih Tzu ırkı köpekleri, minik yapıya sahiptirler. Bu nedenle deniz içindeyken boğulma tehlikeleri söz konusu olabilir. Eğer Shih Tzu köpeğinin yüzme kabiliyetinin ne oranda olduğu biliniyorsa, sahibinin gözetiminde denize girebilir. 

Banyo ihtiyacı ise Shih Tzu köpeğinin kısa ve uzun tüylü olması durumuna göre değişiklik gösterir. Kısa tüylü köpeklerin 3 ile 4 haftada bir banyo yaptırılması gerekir. Aynı zamanda 6 ile 8 haftada bir de tıraş edilmesi önerilir. Fakat Shih Tzu köpeği, eğer uzun tüylü ise her hafta banyo yapması daha doğru olur. Aslında bu durum, tamamen köpeğin ne kadar kirlendiği ve ne zaman banyo yapmaya ihtiyaç duyduğuna bağlıdır. Bazı zamanlar da nemli bir bezle temizleyerek de bakımının desteklenmesi önemlidir. Banyo sırasında ise köpeğe uygun olan banyo ürünleri ile şampuanlar kullanılması gerekir.

Shih Tzu ırkı köpekler, hem uzun hem de yoğun tüylere sahiptir. Bu nedenle her gün düzenli bir şekilde tüylerin taranıp fırçalanmaya ihtiyaçları olur. Esnek dişleri bulunan ve kaliteli bir tel fırça kullanımı tavsiye edilir. Fırçanın köpeğin cildine ulaştığından da emin olmak önemlidir. Tüy dökülme problemini azaltmak, ciltte oluşan yağlanmaları eşit biçimde dağıtmak ve köpeğin bedenini temizlerken masaja duyduğu ihtiyacı karşılamak adına tarama işlemi yapılması gerekir. Göz üzerinde toplanan saç ve bıyıklar da her gün taranmalıdır. Bıyık, ağız ve göz çevresinin de nemli bir bezle düzenli bir şekilde temizlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu cinse mensup köpeklerde tüy bakımı oldukça önemlidir.

Shih Tzu köpeği, 1 yaşına girdiği zaman daha yoğun oranda tüy dökme durumu görülebilir. Köpeğin tüy dökme sonucunda neredeyse kürkünün değiştiğini dahi görmek mümkündür. Bu yoğun dökülme durumu ise yaklaşık 3 hafta kadar sürer. 1 yaşını tamamladıktan sonra ise tüy dökülmeleri azalır. Bu sayede bakımı da daha kolay hale gelir. Uzun tüyleri sahip olan Shih Tzu köpeklerinin yanı sıra kısa tüylü türleri de vardır. Köpeğin kısa ya da uzun tüylü olması ise tamamen sahibinin tercihine ve köpeği nasıl görmek istediğine bağlıdır.

Shih Tzu köpeğinin gözlerinin üstüne gelen saçları, göz ve çevresinde tahriş oluşmaması adına uygun şekilde tıraş edilebilir. Aynı zamanda topla abilir. Uzun Tüye sahip Shih Tzu köpeğinin kısa tüylü olması isteniyorsa tıraş işlemi noktasında köpek kuaförlerinden destek alınabilir. Köpeği düzenli olarak temizlemeyip bakımı yapılmadığı zaman tüylerinde dolaşma, matlaşma ve kirlenme durumları kaçınılmaz olur.

Shih Tzu ırkı köpeklerinin tarihçesi yy dönemlerine kadar uzanır. Tibet'teki yasak şehir olarak kabul edilen Pekin'e getirilen bu ırkı, Tibetan Lhasa Apso adı verilen köpek ırkı ile yerli Pekingese ırkı köpeklerin çaprazlanmasının sonucunda elde edildiği bilinir.

Çin'de o dönemlerdeki İmparatorluk zamanında bu ırka mensup olan köpekler, son derece popülerlik kazanmıştır. Çin'den Avrupa'ya ticaretin baş gösterdiği zamanlarda dahi satılması ya da ülkenin dışına çıkarılması kesin bir şekilde yasaklanır. yılında ise İngiltere'ye ilk defa çift Shih Tzu köpeği getirilir. Günümüzde de son derece popüler bir show köpeği olarak kabul edilen Shih Tzu ırkı, İngiltere'de yılında tam anlamıyla ırk olarak tanınır. yılında ise AKC tarafından resmi kayıtlara geçer.

Shih Tzu ırkı, çok fazla ulumaz. Uluyan köpekler, birçok farklı nedenden dolayı ulumayı iletişim aracı halinde kullanabilir. Köpeklerin uluması kendi doğalarında yaptıkları bir seslendirme şeklidir. Özellikle bazı ırkların uluma seslerini sık çıkardığı bilinir. Köpekler anesteziden uyanınca ya da korktukları zaman uluma sesi çıkarabilirler. Shih Tzu köpeğinin uluduğu sırada sahibine ne anlatmak istediğini anlamaya çalışmak gerekir.

Erkek Shih Tzu köpeklerinin, kuyruktan karın kısmındaki çizginin yer aldığı bölgede ufak bir yumru görünür. Bu yumru, köpeğin erkek olduğunu gösterir. Dişi Shih Tzu köpeklerinde ise erkeklerin karnın tam ortasında yer alan yumru şeklindeki oluşum yoktur. Göbek bağı daha düşmemiş olan dişi yavrularda karnın orta kısımlarında sadece bu bağ görünür. Kuyruğun hemen altında ise anüs vardır. Anüsten karına doğru devam eden dikey bir çizgi şeklinde vulva adı verilen dişi dış genital organ görünür. Bu da köpeğin dişi olduğunu gösterir. 

Shih Tzu cinsi dişi köpeklerde eğer hastalık ya da farklı bir sorun yoksa ortalama olarak 7 ila 12 ay arasında ergenliğe ulaşırlar. Bu cins köpeklerin en sağlıklı çiftleşme yaşı ise 18 aylıkken ya da 3 defa kızgınlık dönemi geçirdikten sonradır.

Simple DogBulut
Elit Yavru

ELİT YAVRU YILI

  • Sağlıklı Dostlar

    Lisanslı veterinerler tarafından kontrolleri yapılan yavrular

  • Başarılı Eğitimler

    Köpeklerin karakterlerine uygun özel eğitim programları

  • Doğal Çiftlik Ortamı

    Türkiye’nin en büyük köpek çiftliği 8 dönüm alan üzerine kurulu

  • Mutlu Aileler

    Türkiye ve Dünya’dan onbinlerce insanın hayatına mutluluk katan bir değer

Referanslar

Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.

Uzun s&#;redir ailelerine ufak bir pet arkadaş katmak isteyen Yavuz Bey ve ailesi yaptıkları araştırmalar sonucunda Elit Yavru k&#;pek ırkları uzmanı arkadaşlarımızla irtibata ge&#;tiler. Bu g&#;r&#;şmeler neticesinde Yavuz Bey ve ailesini &#;iftliğimize davet eden ekip arkadaş

Kuruluş olarak her ne kadar farklı bir yapımız olsa da hizmet sekt&#;r&#;nde faaliyet g&#;stermekteyiz. Hizmet sekt&#;r&#;nde g&#;ven olgusu en &#;nemli kriterlerden biri, Elit Yavru markası i&#;in ise 'g&#;ven' ilk sırada yer almaktadır. Bizden yavru sahiplenen aileleri

Koray Bey ve Bengi Hanım, ailelerine bir yavru dahil etmek istedikleri i&#;in Elit Yavru &#;iftliği ile irtibata ge&#;tiler. Ailemizi &#;iftliğimize davet ettik ve misafirimiz oldukları i&#;in &#;ok memnun olduk. Sohbetimiz sırasında Bengi Hanım, daha &#;nceden k&oum

Koyuncuoğlu Ailesi, bir s&#;redir aileye yeni bir &#;ye dahil etmenin planlarını yapıyorlardı. Bu plan doğrultusunda harekete ge&#;erek ve yapmış oldukları araştırmalar sonucu bizimle irtibata ge&#;tiler. Elit Yavru &#;iftliğimizi ziyaret ettiler. Bu ziyaretleri ile bizleri &cce

Ankara’da ikamet etmekte olan Sabancılar Ailesi, &#;iftliğimiz ile yapmış oldukları g&#;r&#;şme sonrası ismini Quincy koydukları Shih Tzu yavrularına kavuştu. Quincy'yi &#;ok seven ve bir an olsun kucağından bırakmayan ailemizi bu şekilde mutlu g&#;rd&#;ğ&#;m&#;z i&

B&#;lent Bey, eşiyle birlikte &#;iftliğimize g&#;zel bir ziyaret ger&#;ekleştirdi. Uzman ekibimiz ile keyif dolu ge&#;en sohbet esnasında k&#;pek ırkları hakkında &#;n bilgi sahibi edindirdiğimiz ailemiz ile daha sonra dizayn ırk yavrularımız ile ilgili olarak daha detaylı

  • Haftaiçi ~
  • Cumartesi ~
  • Pazar ~

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası