menisküs yırtığı belirtileri nelerdir / Menisküs Yırtığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi

Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir

menisküs yırtığı belirtileri nelerdir

Menisküs yırtığı nedir, belirtilerinelerdir? Menisküs yırtılması neden olur ve nasıl anlaşılır?

Menisküs, diz ekleminde bulunan bu yapı görev olarak eklem uyumunu sağlamaktadır. Gençlerde travmatik nedenlerden dolayı görülen bu hastalık ileri yaşlarda kendiliğinden de oluşum göstermektedir. Tedavisi yırtığın yeri, yırtığın tipi, derecesi ve hastanın aktivite düzeyiyle ilişkilidir. Peki, Menisküs nedir? Menisküs yırtılması nasıl olur? İşte konu ile ilgili tüm detaylar

MENİSKÜS NEDİR?

Genel olarak futbolcularda görülen ve birçok insanın korkulu rüyası olan menisküs, dizin eklem kısmında buluna C şeklindeki bir yapıdır. Biri iç diğeri dış olmak üzere her dizde ikişer tane menisküs bulunur. Menisküs dizin stabilitesini sağlayan ve süspansiyon yaparak kıkırdak yaralanmasını engelleyen dizin önemli bir yapısıdır.

Toplum içinde sık yaşanan menisküs yırtıkları her yaşta görülebilmektedir. Menisküs yaralanmalarında Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Menisküsün tedavisinde genç yaşta kıkırdak yapıların korunması ve ileride eklem harabiyetinin önüne geçmek amacı ile tamir yöntemlşeri tercih edilmektedir. Tamire uygun olmayan ya da tamir sonrası tekrarlayan yırtıklarda menisküsün kalanını korumak amaçlı kısmi menisektomi uygulanmaktadır. Menisküsün tamamının çıkartılmasına yönelik tedaviler çok özel durumlarda ve yaralanmalarda uygulanmaktadır. Tedavide cerrahi yöntemlerin de uygulandığı göz önüne alınarak, diz cerrahisi konusunda uzmanlaşmış ortopedi ve travmatoloji uzmanının tercih edilmesi daha doğru bir yaklaşımdır. Dizde ağrı, şişme veya dizin normal şekilde hareket ettirilemediği durumlarda zaman kaybetmeden diz cerrahisi konusunda uzman bir ortopedi ve travmatoloji doktoruna başvurmak gerekir.

MENİSKÜS YIRTILMASI NASIL OLUR?

Diz ekleminde iç ve dış olarak iki adet bulunmaktadır. Kıkırdak yapısında olan menisküsün genç yaşta yırtılma ve zedelenmesi travma sonucu ortaya çıksa da ileri yaşlardaki kişilerde herhangi bir travmaya gerek olmaksızın menisküs yırtılması oluşabilir.

MENİSKÜS YIRTIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Menisküs yırtığı nasıl anlaşılır sorusu vatandaşlar tarafından internet üzerinden araştırılıyor. Menisküs yırtıklarında ve zedelenmelerinde ilk bulgu ağrıdır. Ağrı genellikle diz kırma hareketlerinde (merdiven inip çıkma, tuvalet kullanımı, namaz kılma) kendini belli ederken düz yolda yürümede bulgu vermeyebilir. Yırtığın boyutlarına göre dizde kilitlenme, takılma, klick sesi gibi şikayetler olurken dizde şişlik te eşlik edebilir. Menisküs belirtileri sıralamak gerekirse;

  • Merdiven inip çıkma, tuvalet kullanımı ve namaz kılma gibi diz kırma hareketleri sırasında belirginleşen ağrı.
  • Dizde şişme veya sertlik.
  • Dizi düzleştirmede zorluk.
  • Hareket halinde dizde kilitlenme takılma hissi.
  • Yürüyüş sırasında diz ekleminin iç veya dış kısmında batıcı ağrı.
  • Menisküs yaralanması olan hastalar genellikle diz ekleminde ağrı, şişlik, kilitlenme şikayetiyle polikliniğe başvuruyorlar.

Muayenesi yapılan hastalarda menisküs ve beraberinde ek yaralanma şüphesi varsa bunu tespit etmek amacıyla MRI tetkiki isteniyor. Diz eklemini eklem içi ve dışı bağlar (ön arka çapraz bağ/ iç dış yan bağ), menisküsler ve kas dokuları destekler. Günlük ve spor aktivitelerinde önemli role sahip olan diz ekleminde yaralanmalar sıkça karşımıza çıkabiliyor. Kemik, bağ ve menisküs yaralanmaları tek başına olabileceği gibi birlikte de olabilir.

MENİSKÜS TEDAVİSİ

Günümüzde kabul edilen ve en çok kullanılan yöntem artroskopik cerrahi denilen kapalı şekilde yapılan yöntemdir. Ucunda kamera bulunan ince uçlu cihazla eklem içi görüntülenirken aynı zamanda menisküs parçaları da alınarak hasta kolaylıkla tedavi edilir. Böylece menisküs yırtığı ameliyatı da tamamlanmış olur.

Menisküs tedavisi sonrası işlemden hemen sonra hasta taburcu edilip, evine gidebilir. Ancak, günlük yaşamsal aktivitelerine tekrar dönebilmeleri 3 ila 4 haftaya kadar uzayabilir. Menisküs dizliği de tedavi yöntemi olarak kullanılabilir ancak öncelikli olarak uzman bir doktora danışıp sizin için uygulanması gereken tedavi yöntemine karar verilmesi gerekmektedir.

Menisküs yırtıklarının tedavisi yırtığın büyüklüğüne bağlı olarak şekilleniyor. Düşük dereceli ara tabaka yırtıklarının tedavisinde dinlenme, buz uygulama ve ilaç tedavisi gibi yöntemler ağrının giderilmesine yardımcı oluyor. Daha küçük yırtıklarda ise egzersizlerin yanı sıra ilaç, ağrı kesici ve bandajlarla diz eklemi desteklenebiliyor. Ayrıca küçük yırtıklarda son yıllarda güncellik kazanan PRP ve kök hücre tedavileri de başarıyla uygulanıyor.

Menisküs yırtılması egzersizleri, de hastanın tedavi sürecine katkı sağlamaktadır ancak egzersizleri doğru bir şekilde yapabilmek için yine doktor tavsiyesi almakta fayda bulunur.

  • Menisküs yırtığı tedavi edilmezse ne olur?
Menisküs yırtığı zamanında tedavi edilmezse dizin eklem kıkırdağında hasar oluşabiliyor. Bunun sonucunda erken dönemde dizde ağrı ve hareket kısıtlılığı, geç dönemde ise kalıcı kıkırdak hasarına bağlı genç yaşta kireçlenme problemi gelişebiliyor.

Menisk&#;s Yırtığı

Günlük aktiviteler sırasında kas-iskelet sistemini oluşturan dokularda çeşitli düzeylerde zedelenme ve rahatsızlıklar meydana gelebilir. Özellikle bazı spor aktiviteleri sonucu çeşitli eklem ve dokularda zamanla hasar görülebilir. Bu hasarlar arasında toplumda en sık görülen rahatsızlıkların başında menisküs zedelenmeleri ve menisküs yırtığı gelir.

Menisküs Yırtığı Nedir?

Menisküs; diz eklemi içinde yer alan, diz ekleminin hareketleri esnasında uyluk kemiği (femur) ile kaval kemiğinin (tibia) eklem yüzeylerinin birbiriyle temas etmesini engelleyerek eklem hareketlerini kolaylaştıran ve dize gelen darbelere karşı yastık görevi gören, eklem kıkırdaklarının korunmasını sağlayan C şeklinde bir bağ dokusudur. Her iki dizde de ikişer adet menisküs bulunur.

Özellikle dize dışarıdan gelen fiziksel travmalar veya dizin çeşitli hareketlerinin uzun süre boyunca tekrarlanmasına bağlı olarak menisküsler anormal şekilde bükülüp gerilerek farklı düzeylerde yaralanabilir. Menisküs dokusu; diz ekleminde yer aldığı ve kısmen yetersiz damarlanma gösterdiği için yaralanmalar sonucu tam anlamıyla iyileşemeyebilir. Tekrarlayan yaralanmalara bağlı olarak menisküs dokuları zayıflayarak yırtılabilir. Bu durumda, diz ağrısı başta olmak üzere çeşitli klinik belirtiler ortaya çıkar.

Menisküs Yırtığı Nasıl Gelişir?

Menisküs; oturur pozisyondan ayağa kalkma, zıplama veya ani vücut dönüşleri sırasında dize gelen yükün hafifletilmesi ve diz hareketlerinin kolay şekilde yapılması gibi görevler üstlenir. Bununla birlikte, bu hareketler sırasında kişinin fiziksel özellikleri ve hareketin yapılış şekline göre menisküs dokuları değişen şiddetlerde hasara uğrayabilir. Özellikle futbol, basketbol veya tenis gibi dize binen yükün daha fazla olduğu veya ani dönüş hareketlerinin sık yapıldığı spor aktiviteleri esnasında menisküslerin yaralanma riski artar.

Menisküs Yırtığı Neden Olur?

Yapılan araştırmalar; menisküs zedelenmelerinin sıklıkla çocukluk ve ergenlik dönemlerinde geliştiğini göstermektedir. Bu duruma neden olan faktörlerin başında bu dönemde spor aktivitelerinin fazla yapılması ve bacak kaslarının henüz tam gelişmeden kişinin tek bir aktiviteye yoğunlaşması gelir.

Bunun yanı sıra, yaşla beraber kas-iskelet sistemi elemanlarında olduğu gibi, menisküs dokusunda da zayıflama veya elastikiyetinde azalma görülebilir. 40’lı yaşlardan itibaren, menisküs dokuları yaralanmaya açık hale gelir. Aynı zamanda, günlük aktiviteler ve ani ayağa kalkma veya ağır yük kaldırma gibi hareketlerde menisküsler zarar görebilir. Bu noktada, genç yaşlara nazaran ileri yaşta görülen menisküs yırtıklarının daha zor iyileştiği ve sıklıkla dejenerasyonla sonuçlandığı unutulmamalıdır.

Eklem kireçlenmesi olarak bilinen osteoartrit görülme ihtimali ise hastalarda diz eklemi yapısında bozulmalara bağlı olarak gelişen menisküs yaralanmaları nedeniyle artar. Benzer şekilde, eklemlerde hasara yol açan çeşitli romatolojik rahatsızlıklarda, iyileşmenin de zorlaşmasına bağlı olarak menisküs zedelenmeleri daha ağır seyredebilir.

Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Menisküs yırtıkları sıklıkla diz eklemine bağlı gelişen belirtilerle kendini gösterir. Bu anlamda, menisküs yırtığı görülen kişilerde sıklıkla karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

• Hareketle artan, istirahatle azalan diz ağrısı

• Dizde şişlik ve hassasiyet

• Diz eklemi hareketlerinin kısıtlanması

• Hareket esnasında dizden çıtlamaya benzer bir sesin gelmesi (krepitasyon)

• Hareket esnasında kilitlenme veya eklemin boşalması

• Hareketlerde güçsüzlük veya zorlanma

Menisküs Yırtığı Tanısı Nasıl Konur?

Menisküs yırtığından şüphelenilen durumlarda, öncelikle belirtilerin başka bir diz eklemi hastalığından kaynaklanıp kaynaklanmadığının belirlenmesi gerekir. Bu noktada, uzman doktor tarafından ayrıntılı hastalık öyküsünün alınması ve detaylı fizik muayene yapılması oldukça önemlidir.

Doktorun gerekli gördüğü durumlarda, manyetik rezonans (MR) yöntemi aracılığıyla eklem anatomisinin detaylı bir şekilde incelenmesi sağlanabilir. Özellikle MR yöntemiyle menisküs dokusundaki zedelenme ve eklemdeki diğer hastalıkların değerlendirilmesi yapılabilir. Bunun yanı sıra, ultrason veya girişimsel olarak artroskopi yöntemleri de kullanılabilir. Artroskopi adı verilen yöntemde, eklem içine kameralı bir aparatla girilerek eklemin doğrudan incelenmesi sağlanabilir.

Kullanılan bu yöntemler ve muayene sırasında elde edilen tüm veriler ışığında, menisküs yırtığı tanısı konabilir. Mevcut yaralanmanın düzeyine bağlı olarak doktor, hastaya uygun bir tedavi planı oluşturur.

Menisküs Yırtığı Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

Menisküs yaralanmalarında ilk olarak belirtilerin hafifletilmesine yönelik olarak semptomatik tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu bakımdan, menisküs zedelenmesinin geliştiği erken dönemde eklemin dinlendirilmesi, ekleme buz uygulanması, elastik bandajla sarılması ve eklemin yukarıda tutulması (elevasyon) adımlarını içeren tedaviler sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Bu dönemde, eklemi zorlayacak herhangi bir hareketten kaçınılması kritik önem taşır. Buz uygulaması ise her iki-üç saatte bir, 20 dakika olacak şekilde aralıklı olarak yapılır.

Aynı zamanda, diz ekleminde şişlik ve hassasiyet gibi belirtilerin hafifiletilmesi ve ağrının giderilmesi adına non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ) da sıklıkla tercih edilir. Son olarak, diz üzerine binen yükün azaltılarak eklem fonksiyonlarının kazanılması adına çeşitli kas geliştirici egzersizler hastalara öğretilir ve hastaların bu egzersizleri düzenli olarak yapması sağlanır.

Bu yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda ise cerrahi operasyon gündeme gelebilir. Artroskopik cerrahi olarak bilinen kapalı yöntemde, diz ekleminde açılan küçük bir kesi aracılığıyla kameralı bir aparatla ekleme girilerek menisküs yırtığı onarılır veya tamirin mümkün olmadığı durumlarda yırtık kısım temizlenebilir. Çoğu durumda, hasta, aynı gün içerisinde taburcu edilir ve hastanın evden takibi sağlanır. Ameliyattan kısa bir süre sonra da hasta fiziksel aktivitelere başlayabilir.

Bununla birlikte, büyük çaplı menisküs yırtıklarında, ameliyattan sonra iyileşme ve rehabilitasyon süresi 6 haftayı bulabilir. Bu dönemde, hastanın koltuk değneği veya dizlik kullanması gerekebilir.

Menisküs Yırtığını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Menisküs yaralanmalarının önüne geçmek için çeşitli tedbirler almak mümkündür. Bu anlamda, fiziksel aktivite öncesi aşağıdaki yöntemler uygulanarak menisküs sağlığının korunması sağlanabilir:

• Diz eklemine binen yükü azaltmak için bacak kaslarının geliştirilmesi oldukça faydalı olacaktır. Özellikle diz bağları ile ilişkili uyluk ön kaslarının güçlendirilmesi uyluk kemiğini daha gergin tutarak menisküslere binen yükü azaltır.

• Egzersiz öncesi yeterli ve doğru şekilde ısınma hareketleri ve germe egzersizlerinin yapılması büyük önem taşır.

• Fiziksel aktivitelerin doğru şekilde yapılması ve kişinin kendine uygun hareketleri tercih etmesi de önemli bir faktördür. Diz eklemine fazla yük bindiren hareketlerden kaçınılması gerekir.

• Ayakkabı tercihinde yapılacak spora uygun ergonomik ve ortopedik modellerin seçilmesi de diz sağlığının korunması açısından dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası