adet düzensizliğinde hamile kalınabilir mi / Adet düzensizliği çocuk sahibi olmaya engel mi? - Sağlık Haberleri

Adet Düzensizliğinde Hamile Kalınabilir Mi

adet düzensizliğinde hamile kalınabilir mi

Adet d&#;zensizliği &#;ocuk sahibi olmaya engel mi?

Bir kadının çocuk sahibi olabilmesi için sağlıklı yumurta üretmesi gereklidir. Sağlıklı yumurta üretimi ise düzenli adet döngüsü ile mümkün olabilmektedir. Bu nedenle adet düzensizliği, yumurta üretme fonksiyonunda olası bir bozukluğun işareti olabilir.

Adet düzensizliği yumurta fonksiyonu bozukluğu işareti olabilir

Üreme çağındaki her sağlıklı ve doğurgan kadın düzenli olarak adet görmektedir. Adet düzensizliği mevcutsa bu durum tedavi edilerek düzene oturtulur. Ancak bazen altında daha ciddi sorunlar da baş gösterebilir. Erken dönem menopoz veya ağır polikistik over gibi problemlerin oluşmasına engel olmak adına mutlaka uzman doktorlar ile iletişime geçilmelidir.

Erken teşhis kısırlık tedavisinde başarı oranlarının artmasını sağlar

Eğer çiftler çocuk sahibi olmak istiyorlarsa, adet düzensizliği yaşayan kadınların yumurta rezervleri ve hormon kontrollerinin yapılması gerekir. Basit yöntemler ile adet dönemleri düzene sokularak yumurta üretme fonksiyonlarının tedavisi sağlanabilir.

Erken menopoz, ağır polikistik over ya da yumurtalıklarda kist gibi daha ağır tıbbi koşullar yaşanıyorsa erken teşhis ile tedavisi başarılı bir şekilde tamamlanabilir.

Adet düzensizliği ihmal edilmemelidir

Gebeliğin gerçekleşmesi için yumurtlama ve döllenme gibi sistematik süreçlerin düzenli bir şekilde çalışması gerekir. Anne olmak isteyen bir kadında öncelikle yapılması gereken kontrol adet düzenidir.

Doğal olarak günde bir adet gören bir kadının büyük olasılıkla düzenli bir şeklide yumurtladığı söylenebilir. Daha uzun veya daha kısa adet dönemleri, anovulasyonun (yumurtlayamama) işareti olabilir. Bu durumda mutlaka kadın doğum uzmanından kişiye özel destek alınması gerekir.

Hiç adet görmeyen kadınlar hamile kalabilir mi?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selen Sakar Ecemiş, adet düzensizliğine yol açan hastalıkların tanısı sonrası tedavi amaçlı verilen hormonal takviyeler ve gebeliğe yardımcı üreme teknikleri ile hamilelik elde edilebileceğini söyledi.

Bahçeci Ankara Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selen Sakar Ecemiş, adet düzensizliğinin hamile kalmayı engellemesinin ya da kısırlık gibi ciddi sorunlara yol açmasının kadınlarda tedirginlik oluşturan bir konu olduğunu söyledi. Kadınlarda adet aralığının 21 günden kısa veya 35 günden uzun olmasının ‘adet düzensizliği’ olarak tanımlandığını belirten Op. Dr. Selen Sakar Ecemiş, şunları söyledi:

“Bu sorun beraberinde gebe kalma zorluğunu da getirebilir. Adet düzensizliğine yol açan hastalıkların tanısı sonrası tedavi amaçlı verilen hormonal takviyeler ve gebeliğe yardımcı üreme teknikleri ile hamilelik elde edilebilir.

“Hormon takviyesi yapılabilir”

Beyinden yumurtalıkları uyaran hormon döngüsünün çalışmadığı zamanlarda kadınlar kendiliğinden hiç adet göremezler. Bu eksik hormonların takviye edilmesiyle yumurtlama sağlanır ve çift uygun yardımlı üreme tekniğine yönlendirilerek gebelik elde edilir. Adet göremeyen diğer durumlar da ise turner sendromu olarak bilinen genetik sendrom, menopoz döneminde kadınlarda kendi yumurtaları ile gebelik elde etmek ülkemizdeki yasal sınırlandırmalardan dolayı mümkün değildir.

“Hastalık sebebi olabilir”

Kadınlar için son derece önemli bir sorun olan adet görememenin altında çok farklı nedenler yatabiliyor. Bir kadının düzensiz ve az miktarda adet görmesi veya hiç adet görememesinin altında farklı sebepler yer alıyor. Yumurtalıkların, rahmin veya vajenin gelişmemesi, özellikle hipofiz bezini ilgilendiren beyin içi tümörler ve genetik problemler bunlardan bazılarıdır. Bunun yanında normal adet gören bir kadının adetten kesilmesi durumu ise ‘adet görememe’ olarak tanımlanır.”

Adet görmemeye neden olan durumlar

Op. Dr. Selen Sakar Ecemiş, adet görememenin ortaya çıkmasına neden olan durumlar ise şöyle sıraladı:

“Aşırı stres, ani kilo kaybı ya da kilo alımı gibi beslenme bozuklukları, polikistlik over, tiroit bozukları, yüksek prolaktin hormonu gibi hormon bozuklukları, anti-depresanlar gibi farklı sağlık sorunlarının tedavisi için kullanılan ilaçlar, aşırı egzersiz yapma, yumurtalık ve beyin tümörleri, ameliyatla yumurtalıkların veya rahmin alınmış olması, doğum sonrası aşırı kanamaya bağlı bazı durumlar radyoterapi ya da kemoterapi tedavisi görme ve kürtaj sonrası rahim içi yapışıklıklar.” 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası