işten ayrılma özel sektör istifa dilekçesi örneği / İstifa Dilekçesi Örneği - Sarıkaya Karay Hukuk Bürosu

Işten Ayrılma Özel Sektör Istifa Dilekçesi Örneği

işten ayrılma özel sektör istifa dilekçesi örneği

Konyar Hukuk Bürosu

İçindekiler

İş akdi, işçi ve işveren arasında kurulan ; her iki tarafa da birtakım borç ve yükümlülük yükleyen bir sözleşmedir. Bu sözleşme kapsamında işçi belli bir iş görme borcunu üstlenir ayrıca ; işveren ise bu iş karşılığında ücret ödeme borcunu üstlenecektir. Bu ana edimlerin yanında iş sözleşmesi taraflara yan borçlar da yüklemektedir. Ancak bu yazımızda bu hususular ayrıntılı bir şekilde incelenmeyecek olup önceki yazılarımızda ayrıntılı bilgilendirme mevcuttur. Yazımızın konusu iş sözleşmesinin sona erme şekillerinden bir olana işçinin iş akdini feshetmesi halidir. İşçi bir istifa dilekçesi örneği ile veya bir ihtarname ile iş akdini sonlandırabilecektir.

(İstifa dilekçesi örneği , istifa dilekçesi örnekleri, işten ayrılma dilekçesi örneği, )

Peki işçi istifa dilekçesi ile iş akdini sonlandırdıktan sonra kıdem tazminatı alır mı ? Bu soru uygulamada tarafımıza en sık yöneltilen sorulardan biridir. İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için ; iş akdini haklı nedenle feshetmesi gerekmekte veya işverenin iş akdinin haksız bir şekilde feshetmesi gerekmektedir. İşçinin iş akdini haklı sebeple feshetmesi ve bunun neticesinde kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için ; fesih nedeninin kanunda sayılan hallerden biri olması gerekmektedir. Sayılı İş Kanunu’nun “İşçinin İş Akdini Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı” başlıklı maddesi ; iş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle feshi sebeplerini tek tek saymıştır. İşçi kıdem tazminatına hak kazanacak biçimde iş akdini sonlandırmak istiyorsa ; fesih sebebinin muhakkak bu kanun maddesinde sayılan nedenlerden birine girmesi şarttır. Belirtmemiz gerekir ki işçinin iş akdini haklı nedenle fesih sebepleri ; kanunda sınırlı sayıda sayılmış olup bu hallerin kıyas yoluyla genişletilmesi mümkün değildir.

İSTİFA DİLEKÇESİ NEDİR?

İstifa dilekçesi, bir çalışanın işyerindeki görevinden ayrılma kararını resmi bir şekilde işverene ilettiği yazılı bir bildiridir. Bu dilekçe, işverenin ve çalışanın yasal hak ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için önemlidir. Bu dilekçede çalışan, işyerinden ayrılma sebebini ve ayrılma tarihini belirtir. İstifa dilekçesi ayrıca, çalışanın istifa kararının kesin olduğunu ve işten ayrılmaya yönelik hiçbir şartının olmadığını belirtir. İşveren, istifa dilekçesini kabul ederek, çalışanın ayrılma tarihini onaylar ve çalışanın yasal haklarını yerine getirir. İstifa dilekçesi, hem işveren hem de çalışan açısından önemli bir belgedir ve iş ilişkisinin düzgün bir şekilde sonlandırılması için gereklidir.

İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEKLERİ

Crumpled paper on empty notebook

İşten ayrılmak isteyen kimse, usulüne uygun yapacağı fesihle kıdem tazminatını alarak iş akdini sonlandırmak istemektedir. Bu sebepler tarafımıza sıkça istifa dilekçesi örnekleri sorulmaktadır ; bu nedenle İstifa dilekçesi örnekleri için aşağıda ayrıntılı bir dilekçe paylaşılmıştır.

Belirtmemiz gerekir ki işçinin haklı nedenle feshiyle iş akdini feshetmesiyle iş akdi derhal sona erer. Ancak diğer sebeplerle iş akdine son vermek isteyen işçi mutlaka ihbar sürelerine uygun hareket etmelidir. Zira ihbar sürelerine uymadan fesih yapılırsa işçi bu sürelere karşılık gelen tazminatı ödemek zorunda kalacaktır.

MAAŞIN ÖDENMEMESİ SEBEBİYLE İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Uygulamada en sık rastlanan fesih sebeplerinden biri işçinin ücretinin ödenmemesidir. Birçok işveren, işçinin ücret hakkını ya hiç vermemekte ya da eksik ödemektedir. Bu durum işçinin iş akdini haklı nedenle fesih sebebidir. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki burada ücretten kasıt yalnızca maaş da değildir. Ücret;

  • Maaş,
  • Fazla çalışma ücreti
  • Sigorta primleri
  • Ulusal genel bayram tatil alacakları
  • AGİ
  • Yol/yemek ücreti

gibi para ile ölçülebilen tüm alacaklara denmektedir.

İSTİFA DİLEKÇESİ

&#; A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürlüğüne,

İSTİFA EDEN               :  Ad Soyad (Tc)

ADRESİ                         : &#;

İŞVEREN                 :&#;

ADRESİ                         : &#;

  • İş yerinizde ; &#; tarihinden itibaren çalışmaktayım. Maaşımın bir parçası olan primlerimin elden verilmesi maaşımın kalan kısmının banka kanalıyla yatırılması , fazla çalışma ücretimin ödenmemesi ve sigorta primlerimin eksik ödenmesi ve ulusal genel bayram tatil alacaklarımın ödenmemesi  , AGİ’min ödenmemesi ve diğer sebepler dolayısıyla işbu istifa dilekçemi sunma gereği hasıl olmuştur. İşyerinizde çalışmamın karşılığında son olarak &#;TL net ücret almaktayım. Buna ilaveten ortalama aylık &#;-TL prim alacağına hak kazanmaktayım. Haftalık 45 saatten fazla çalışmama rağmen fazla çalışma ücretim tarafıma hiçbir zaman ödenmemiştir.  Bu noktada fazla çalışma ücretine hak kazanmış olduğumu ; herhangi bir fazla çalışma ücreti ödenmediğini belirtmek isterim. Dolayısıyla şirketinizden fazla çalışma ücreti olarak alacağım bulunmaktadır.
  • Ücretimin prim alacağına ilişkin kısmını elden kalan kısmını banka kanalıyla almaktayım. Ancak SGK primlerimi incelediğimde sigortamın banka kanalı ile yapılan ücret ödemesi üzerinden hesaplandığı görülecektir. Oysa ki SGK primlerimin ücretimin tamamını oluşturan prim alacağı ve fazla mesai alacağımın da eklemiş hali üzerinden yatırılması gerekmektedir.
  • Bunun yanı sıra iki çocuğum olmasına rağmen hak etmiş olduğum AGİ tarafıma hiçbir zaman tam olarak ödenmemiştir.  Bunun yanında önemle belirtmem gerekir ki çalışma koşullarımız çok zordur.
  • İş yerinizde çalıştığım müddet boyunca ulusal bayramlarda, dini bayramlarda ve diğer tatil günlerinin tümünde çalışmama rağmen tarafıma bu çalışmamın karşılığı da ödenmemiş olup işbu durum da tarafıma haklı sebeple fesih hakkı vermektedir.
  • Ayrıca İş yerinizde çalışmam karşılığında hak kazandığım ücret alacağım da bulunmaktadır.
  • Ayrıca iş sözleşmemizde yazmasına rağmen tarafıma yol ücreti ödenmemektedir.
  • Sonuç olarak yukarıda belirttiğim sebeplerle  ; iş akdini feshettiğimi  ,  kıdem tazminatımın ,  fazla mesai ücretimin, bakiye ücret alacağımın , AGİ ücretimin ve ulusal bayram ve genel tatil ücretimin, yol ücretimin diğer tüm işçilik alacaklarımın karşılığının ;  bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiz ile birlikte hesaplanarak; üç iş günü içinde sizdeki maaş hesabıma yatırmanızı, , aksi takdirde işçi alacaklarının tahsili için yasal yollara müracaat edeceğimi tarafınıza bildiririm. ../../20

İstifa Eden Ad Soyad/ İmza

İŞTEN AYRILMA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

İşçi iş akdini kıdem tazminatını alarak sonlandırmak ister. Ancak yukarıda da belirtildiği üzere işçi iş akdini ancak haklı nedenle feshederse kıdem tazminatına hak kazanabilecektir. Dolayısıyla işten ayrılmayı düşünen kimsenin ilk önce işten ayrılış sebebinin haklı nedenle fesih sebebi olup olmadığını öğrenmek için iş hukuku alanında uzman bir avukata danışmasında fayda vardır.

İşten ayrılma dilekçesi örneği uygulamada sıkça aratılan ve talep edilen dilekçe örneklerinden biridir. Fesih sebebine göre işten ayrılma dilekçesi örneği de değişeceğinden internet üzerinden bulunan işten ayrılma dilekçesi örneği somut olaya göre uyarlanmalıdır.

EVLİLİK NEDENİYLE İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

&#; İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRLÜĞÜNE

İşyerinizde &#; tarihinden beri çalışmaktayım. Maaşım net &#;-TL&#;dir. ../../ tarihinde evlendim. Evlilik cüzdanımın fotokopisi dilekçemin ekinde bilginize sunulmuştur. Mülga Sayılı İş Kanunu&#;nun halen yürürlükte olan maddesi evlenen kadına iş akdini kıdem tazminatını alarak feshetme hakkı tanımıştır. Bu sebeple iş akdimi evlilik nedeniyle feshediyorum.

Sonuç olarak yukarıda belirttiğim sebeplerle  ; iş akdini ,evlilik sebebiyle feshettiğimi  ,  kıdem tazminatımın ,  fazla mesai ücretimin, bakiye ücret alacağımın , AGİ ücretimin ve ulusal bayram ve genel tatil ücretimin, yol ücretimin diğer tüm işçilik alacaklarımın karşılığının ;  bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiz ile birlikte hesaplanarak; üç iş günü içinde sizdeki maaş hesabıma yatırmanızı, , aksi takdirde işçi alacaklarının tahsili için yasal yollara müracaat edeceğimi tarafınıza bildiririm

Ad Soyad /Tarih /İmza

EMEKLİLİK SEBEBİYLE İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

&#; Limited Şirketi İnsan Kaynakları Müdürlüğüne,

İşyerinizde &#; tarihinden bu yana çalışmaktayım. Ücretim net &#;-TL&#;dir. ../../ tarihi itibarıyla prim ve yaş şartını sağlayarak emekliliğe hak kazandım. Emekliliğe hak kazandığıma dair Sosyal Güvenlik Kurumu&#;ndan aldığım belge dilekçemin ekinde sunulmuştur. Mülga Sayılı İş Kanunu&#;nun halen yürürlükte olan maddesi emeklilik sebebiyle yapılan fesihlerde kıdem tazminatına hak kazanıldığını düzenlemektedir. Bu sebeple iş akdimi emeklilik nedeniyle feshediyorum.

Sonuç olarak yukarıda belirttiğim sebeplerle  ; iş akdini ,emeklilik sebebiyle feshettiğimi  ,  kıdem tazminatımın ,  fazla mesai ücretimin, bakiye ücret alacağımın , AGİ ücretimin ve ulusal bayram ve genel tatil ücretimin, yol ücretimin diğer tüm işçilik alacaklarımın karşılığının ;  bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiz ile birlikte hesaplanarak; üç iş günü içinde sizdeki maaş hesabıma yatırmanızı, , aksi takdirde işçi alacaklarının tahsili için yasal yollara müracaat edeceğimi tarafınıza bildiririm.

Ad Soyad / Tarih / İmza

İSTİFA DİLEKÇESİ PDF

ISTIFA-DILEKCESI-PDFİndir

İSTİFA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR ?

Gerekli süre: 1 gün.

  1. İstifa dilekçesi işyerinin ünvanı ve dilekçenin verileceği birimine hitaben yazılmalıdır.

    Dilekçe işyerinin hangi birimine verilecekse o birime hitaben yazılmalıdır. Çoğu zaman istifa dilekçeleri insan kaynakları birimine verilmektedir.

  2. İşten ayrılma sebebi belirlenmelidir.

    İstifa dilekçesi yazarken öncelikle işten ayrılma sebebi belirlenmelidir. Uygulamada çoğu kimse kıdem tazminatını alarak işten ayrılmak istemektedir. Ancak işçinin kıdem tazminatını alarak işten ayrılması için kanunda sayılı sebeplerle iş akdini feshetmesi gerekir. Bu sebeple dilekçesi yazarken öncelikle işten ayrılma sebebi değerlendirilmelidir.

  3. İşten ayrılma sebebi ve talepler açık bir şekilde yazılmalıdır.

    İşçi hangi sebeple iş akdini feshettiğini ve bu fesih neticesinde işyerinden taleplerini açık ve anlaşılır şekilde yazmalıdır. İşçi fesih sonucunda kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, ödenmemiş maaşı, UBGT ücretleri gibi alacaklarını talep edebilecektir. Bu talepleri de açık ve anlaşılır şekilde yazmalıdır.

  4. Fesih sebebi ile ilgili bir belge sunacaksa dilekçe ekinde belirtmelidir.

    Örneğin evlilik sebebiyle fesihlerde evlilik cüzdanı fotokopisi sunulmalıdır. Bu belgenin sunulacağı da dilekçede belirtilmelidir.

İSTİFA DİLEKÇESİNDE NELER YAZMALIDIR?

Vintage ink pen

İSTİFA DİLEKÇESİNDE YAZMASI GEREKENLER

BaşlıkAçıklama
Girişİstifa dilekçesinde giriş bölümünde, işyerindeki görevinizden istifa ettiğinizi belirtmelisiniz.
İşten Ayrılma Nedeniİşten ayrılma nedeninizi açık ve net bir şekilde belirtmelisiniz.
Ayrılma Tarihiİstifa dilekçenizde, işten ayrılma tarihinizi belirtmeniz gerekmektedir. Bu tarih, işverenin işlemlerini ve yerine getirilmesi gereken yasal haklarını düzenlemesi için önemlidir.
Son İş GünüBu tarih, işvereninizin, işinizi devretmesi ve işlemlerini düzenlemesi için önemlidir.
Teşekkürİstifa dilekçenizin sonunda, iş arkadaşlarınıza ve yöneticilerinize teşekkür etmek uygun olacaktır.
İmzaİstifa dilekçenizi imzalayarak, dilekçenizin resmiyet kazanmasını sağlayabilirsiniz. İmzanızın dilekçenin sonunda, teşekkür bölümünden sonra yer alması gerekmektedir.

Dilekçe içeriği, bu tabloda belirtilen unsurlara ek olarak, çalışılan sektöre, işverene ve çalışana göre değişiklik gösterebilir. Ancak, yukarıdaki unsurların hepsi istifa dilekçesinde yer alması gereken önemli detaylardır.

İSTİFA DİLEKÇESİ YAZILIRKEN YAPILAN HATALAR

İstifa dilekçesi yazarken yapılan bazı hatalar şunlar olabilir:

  1. Olumsuz dil kullanmak: İstifa dilekçesi olumlu bir dille yazılmalıdır. Olumsuz bir dil kullanarak, işvereninizi veya iş arkadaşlarınızı incitebilirsiniz.
  2. Neden belirtmemek: İşten neden ayrıldığınızı açık ve net bir şekilde belirtmek önemlidir. Ancak, bu nedeni açıklamamak veya doğru bir şekilde ifade etmemek, işvereninizin size karşı güvensizlik duymasına sebep olabilir.
  3. Duygusal ifadeler kullanmak: İstifa dilekçesi, duygusal ifadeler içermemelidir. Kendinizi savunmaya veya haklı çıkarmaya çalışmak yerine, profesyonel bir dil kullanarak, işvereninize saygı duyduğunuzu ve işten ayrılma kararınızın iyi düşünülmüş bir karar olduğunu belirtin.
  4. Yanlış tarih belirtmek: İstifa dilekçenizde, işten ayrılma tarihinizi doğru bir şekilde belirtmeniz önemlidir. Zira yanlış tarih belirlemek, işvereninizin işlemlerini ve yerine getirilmesi gereken yasal haklarını düzenlemesi için zorluk yaratabilir.
  5. İmzalamamak: İstifa dilekçenizi imzalamak, dilekçenizin resmiyet kazanmasını sağlar. İmzanızın dilekçenin sonunda, teşekkür bölümünden sonra yer alması gerekmektedir.
  6. İş arkadaşlarına veya işverene hakaret etmek: İstifa dilekçenizde, iş arkadaşlarınıza veya işvereninize hakaret edici ifadeler kullanmak, kötü bir izlenim bırakabilir. İşvereninize ve iş arkadaşlarınıza saygı duyarak, profesyonel bir şekilde ayrılın.

SIK SORULAN SORULAR

İstifa dilekçesi nasıl yazılır ?

İstifa dilekçesi kısa, anlaşılır bir şekilde yazılmalıdır. Ayrıca somut olayda işçinin haklı nedenle feshini gerektirir bir durum varsa buna ilişkin kanuni dayanak da eklenmelidir.

İstifa dilekçesi el yazısı olmak zorunda mı?

Hayır, istifa dilekçesi el yazısı olmak zorunda değildir. Ancak mutlaka ıslak imzalı olması gerekir.

İstifa ettikten kaç gün sonra daha çalışmalıdır ?

Eğer istifa haklı nedenle fesih şeklindeyse iş akdi o an sona erer. Ancak haklı nedenle fesih değilse işçi ihbar sürelerine uymak zorunadır.

İSTİFA DİLEKÇESİ İLE İLGİLİ DİĞER YAZILAR:

Çalışmakta olduğumuz iş yerinden çeşitli nedenlerle istifa ederek kendi rızasıyla ayrılmak isteyen işçi işyerine resmi olarak istifa dilekçesini iletmelidir.

İstifa ederken kullanılacak istifa dilekçe örneği aşağıda yer almaktadır.

Dilekçe doldururken ve işçi ve işverenin gelecekte sorun yaşamaması için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

1- İhbar Süresi

İhbar süresi işçi ve işvereni korumak amacıyla kıdeme göre belirlenmiş karşılıklı bildirim sümonash.pw ederken İhbar süresine dikkat edilmeli işçi ile işveren anlaşmalı şekilde hareket etmelidir. Aksi taktirde yasada belirtilen kıdeme göre belirlenen tutarlarda işveren veya işçi ihbar tazminatı ödemek ile yükümlü olacaktır. Konunun Detaylarını İhbar Tazminatı yazımızdan inceleyebilirsiniz.

2- Dilekçenin Teslim Usulü

ELDEN TEBLİĞ

İstifa dilekçesi elden teslim edilecekse mutlak suretle 2 nüsha olarak düzenlenmeli bir nüshası işyerine teslim edilip işçide kalan nüshasına işveren tarafından &#;Bir nüshası elden teslim alınmıştır&#; ibaresi yazdırılarak Kaşe / yetkili imzası alınmalıdır.

NOTER / APS YOLUYLA TEBLİĞ

Tebliğde en güvenilir yöntemdir. Özellikle kıdem tazminatı ödenmesi sonucu doğuran istifalarda (Askerlik nedeniyle, Evlilik nedeniyle vb.) istifa dilekçesinin noter yada aps yoluyla işverene iletilmesi tavsiye edilmektedir. Elden tek nüsha olarak yapılan hatalı tebliğlerde tazminat ödemek istemeyen Kötü niyetli işveren işçinin iş akdini devamsızlık sebebiyle sonlandırıp istifa dilekçesi vermediğini beyan ettiğinde işçinin elinde yazılı ve resmi kanıt bulunmaması süreci uzatacak , zorlaştıracak hatta hak edişinizi tehlikeye atacaktır.

Noter yoluyla istifa dilekçesi nasıl gönderilir? Okumak için Tıklayınız.

3- Dilekçenin Dolduruluşu

Birçok işveren istifa dilekçesini Bilgisayar ortamında doldurup işçiye sadece imza attırmaktadır. İşten ayrılış sonrasında iş davasında işçinin &#;Dilekçeyi zorla imzalattılar&#; yada &#;İstifa dilekçesi olduğunu bilmeden imzaladım&#; diye mahkemeye beyan vermesi birçok iş davasında işvereni haksız duruma düşürmüştür. Bu sebeple istifa dilekçesi mutlak suretle işçinin el yazısı ile kendi tarafından aşağıda belirtilen şablona uygun bir biçimde doldurtmalıdır.

İşçinin İşten Çıkış Süreçleri yazımızda işten çıkan / çıkartılan işçi için doldurulması gereken evrak,dilekçe ve formlar , uyulması gereken süreçler detaylı olarak anlatılmaktadır.

 ** Bu Dilekçe kendi rızası ile işten ayrılmak isteyen işçilerin doldurması içmonash.pw istifa dilekçesi ile gerçekleşecek istifa sonucu işçinin tazminat talep etme hakkı bulunmamakta olup kullanılmayan yıllık izin,fazla mesai,maaş gibi hak edilmiş alacakları etkilemez.

İSTİFA DİLEKÇESİ

Tarih: ……/……/…………

……………………………….Şirketi

İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne,

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………monash.pwnde bulunan işyerinizde ……/……/…………’den bu yana ………………………. pozisyonunda çalışmaktayım.

 

İşyerinizden ……………………………………………………..……….. nedeniyle, kendi istek ve rızamla herhangi bir baskı olmadan ……/……/………… tarihinde ayrılmak istiyorum. Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.

 

 

İŞÇİNİN

TC Kimlik No

Adı ve Soyadı

Adresi

İmza

 

Sorularınızı Yorumlar Bölümünden Bize iletebilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır