küba vatandaşlarının hakları / Küba Transit Vizesi - Ligarba Travel

Küba Vatandaşlarının Hakları

küba vatandaşlarının hakları

KÜBA&#;DA YAŞAM HAKKINDA BİLGİ &#; REJİM VE HALKIN GÖRÜŞLERİ

Herhangi bir Karayip ülkesine değil de Küba&#;ya seyahat edilmesinin başlıca sebebi Fidel & Che efsanesi, Küba&#;daki komünist düzen, Amerikan ambargosu ve bunun yarattığı &#;egzotizm&#; (Kelime seçimi ile ilgili yorumlar gelmeden hemen araya girelim; Egzotizm: Yabancı olma durumu). Buna rağmen sanırım birçok insan kafasında farklı bir Küba resmi çiziyor olacak ki, internet sayfalarca Küba seyahatinde ne kadar zorlandığını anlatan sitemkar yorumlarla dolu.

Bize sorarsanız, Küba ne güzellendiği kadar iyi, ne de yemek sonrası ıslak mendil bulmaya alışmışların yerlere vurduğu kadar kötü. Biz kendi gözlemlerimiz ve araştırmalarımız ile bu yazıyı derledik. Kafamızda oluşan mevcut durumu eğrisiyle, doğrusuyla aktarmaya çalıştık. Burada yazılanların bir bölümü tabi ki mutlak doğrular değil, çıkarımlar. Sizin de benzer veya farklı çıkarımlarınız veya bilginiz var ise yorumlara katkılarınızı bekliyoruz.

Not: Eğer Küba&#;ya gideceğiniz için bu yazıları okuyorsanız, size iki tane çok kıymetli, her derde deva süper faydalı yazı önereceğim. Onları okumadan adım atmayın, yoksa Küba&#;da hayal kırıklığına uğrarsınız.
Küba Turu İçin Önemli Bilgiler
Küba&#;da Gezilecek Yerler & Rota & Zaman Planlaması 

Küba Hakkında Kısaca

NeredeKüba, Karayipler&#;deki bir ada ülkesi. Havana, Küba&#;nın en büyük şehri ve ülkenin başkenti.
Küba&#;da Para BirimiKüba&#;da iki para birimi var, biri turistler tarafından kullanılan CUC, diğeri de Peso. 1 CUC = 25 Peso.
Küba ile Saat FarkıTürkiye saati, Küba&#;dan 8 saat ileri
Küba HavalimanıKüba&#;nın birçok şehrinde havalimanı var ama adadaki en büyük havalimanı, başkent Havana&#;daki Jose Marti Uluslararası Havalimanı
Küba Nüfusu11,48 milyon ()
Küba&#;da DinÜlkenin %60&#;ı Katolik, %5 de Protestan var. %24&#;ü ateist, geri kalanı da bir kabile dini ve Hristiyanlık&#;ın karışımı olan &#;Santeria&#; inancına sahip.
Vize DurumuUmumi (bordo) pasaport sahibi Türkiye Vatandaşları, Küba&#;ya girebilmek için mutlaka Küba vizesi almak durumundalar. Diplomatik (siyah), hizmet (gri) ve hususi (yeşil) pasaport sahipleri ise gün içerinde 90 günü geçmemek şartıyla Küba&#;ya vizesiz gidebiliyor.

İsterseniz en çok tartışılan konudan başlayalım:

Küba Yoksul Mu?


Bir tercümanın aylık maaşı 20$, doktorun ki ise 30$. 1,5 litrelik şişe su ise yaygın olarak 2$, bazen de 1$. İmkanların ciddi dar olduğu konusu tartışma götürmez bir gerçek. Onu buraya bir park edelim. Önce ilerleyebilmemiz için yoksulluk kavramının tanımı üzerinde hemfikir olmamız lazım gelir.

Yoksul kime denir? Çok çeşitli tanımlar var, ama UNESCO&#;nun &#;mutlak yoksulluk&#; tanımından gidersek, Yoksulluğa; ev kirası, yiyecek, içecek, giyecek, ilaç, yakacak gibi zorunlu ihtiyaçları karşılayamama durumu deniliyor. Küba&#;da insanların evleri var, devlet her ay gıda ihtiyaçlarının %40&#;nı karşılayan bir karne dağıtıyor, eğitim ve sağlık hizmeti ücretsiz, hava çok güzel olduğu için yakacak ihtiyacı yok. Pirinç, şeker, yumurta gibi temel ihtiyaçları da devlet insanlar kolay erişebilsin diye sübvanse ediyor. Müzik, sanat anayasal hak sayılıyor ve konserler, tiyatrolar ya bedava ya da çok uygun fiyata. Bu tanımdan göre Kübalılara yoksul demek uygun olmuyor ama şu da bir gerçek ki şartlar iyi değil. Hayat pahalı, herkes ek işlerin peşinde, birçok ev hapşırsan yıkılacak kadar bakımsız, mobilyalar senelik, bazı evlerde sıcak su yok&#;

Ekonomik sıkıntılardan biri de devletin her şeyinize ortak olması. Mesela çiftçisininiz, dananız var. Yiyecek bir şeyiniz yok, ve havyanlarınızdan birini kesmek istiyorunuz. Kafanıza göre kesemezsiniz, devletten izin almanız lazım çünkü devlet de o hayvan üzerinde hak sahibi.

Para & Ekonomi


Küba&#;da iki para birimi var, biri turistler tarafından kullanılan CUC, diğeri de Peso. 1 CUC = 25 Peso. Bu ayrımın sebebi yerlilerin birçok ihtiyacının devlet tarafından sübvanse edildiği için farklı ekonomilerin dönüyor olması. Örneğin turistlerin gittiği bir markette su fiyatı 2 CUC&#;ken, yerlilerin gittiği büfede CUC&#;tu.

Evlerinin odalarını sadece bir gece pansiyon olarak işlettiklerinde bir aylık maaşları kadar kazandıklarını gören herkes turizmci olmuş. Okullarda öğretmen, hastanelerde doktor, hemşire sıkıntısı baş göstermeye başlamış. Gündüz doktor olan birisini akşam takside direksiyon başında görmek normal.

Devrimden Önce Küba Kuzey Yarım Kürede Kişi Başına Gelirin En Yüksek Olduğu 5. Ülkeymiş!


İnanması güç ama gerçek! Ekonomi aslında Küba&#;da zamanında tıkırındaymış. Amerika&#;da içkinin yasak olduğu &#;lerde Amerikalıların günahlar ülkesi haline gelen Küba&#;ya oluk oluk turist, yatırım ve para girmeye başlıyor. Ama bu zenginlik eşit dağılmıyor, daha çok Amerikan mafyasının işlettiği kumarhane, kulüpler, genelevler ve otel sahipleri ve yandaş Kübalıların ceplerinde birikiyormuş. Darbeyi hazırlayan zemin de bu olmuş zaten. Darbenin nasıl gerçekleştiğini okumak isterseniz sizi şöyle alalım: Küba Devrimi – Fidel Castro, Che Guevara ve Komünizm

Kemerleri Sıkmaktan Nefessiz Kaldıkları Dönem


Devrim sonrası tüm Amerikan şirket ve malları kamulaştırılmış, gelirin ülke çapında eşit dağılmasına yönelik ekonomik reformlara gidilmiş. Ancak büyük yaralar alan ekonomi hiçbir zaman toparlayamamış, hatta anca Sovyetler Birliği&#;nin desteği ile ayakta kalmış ve &#;de SSCB&#;nin yıkılışı ile Küba&#;da büyük bir ekonomik kriz başlamış. Küba&#;da bu kriz dönemi &#;özel dönem&#; diye adlandırılıyor. Ekonomi %60 küçülmüş ve daha da vahimi ortalama bir Kübalı vücud ağırlığının %30&#;unu kaybetmiş! Kasaları boşalan devlet gıda desteğini bile yapamaz olmuş ve insanlara karne ile dağıtılan ürünler neredeyse yarı yarıya kesintiye uğramış.

Daha sonra Venezuela devlet başkanı Chavez&#;in olaya dahil olması ile işler yavaş yavaş toparlamaya başlamış. Gerçi şimdi de Venezuela&#;nın durumu ortada. Biz ilk defa 15 sene önce Küba&#;ya gittiğimizde sokaktaki her kadın çocuğuna süt tozu almamız için önümüzü kesip kolumuza giriyordu. Şimdiyse hala Kübalıların bir sürü (hatta çoook) ihtiyaçları var ama gördüğümüz tablo eskisiyle kıyas kabul etmez. Çok büyük iyileşme var.

Artık Chavez ve Fidel ölmüş olsalar da iki ülke hala politik ve ekonomik olarak çok sıkı fıkı.

Kübalılar Mutlular Mı?


İnternette yazılanları bakınca; bolca Küba&#;da insanlar çok fakir, çok mutlusuzlar yazıları göreceksiniz. Bizce insanın hayatından memnun olması ve mutlu olması iki ayrı şeyler. Evet, imkanlar çok sınırlı, rejim de otoriter. Kübalılar hayat standartlarından ve koşullardan kesinlikle memnun değiller ama mutsuzlar mı emin olamadık.

Kapı önüne konan çiçekten, süslenip püslenip gece meydanlarda toplanan gençlere, her evden yükselen bangır bangır müzikten, erkeklerin süründüğü buram buram parfümlere, burada kendini belli eden bir yaşama sevinci gözlemledik. Özenerek yaşamak mutluluğun ürünü. İmkanlar dar, hayat da zor, ama gelir seviyesi mutluluk endeksindeki bir sürü kriterden sadece birisi nihayetinde&#;

Dünya Sağlık Örgütü&#;nün verilene göre Küba intihar oranı sıralamasında ülkede sırada. Özel Dönem sırasında sıralardalarmış! Ne kadar karanlık bir dönemden geçtiklerini artık siz düşünün.

Seks Ticareti

Özel Dönem&#;deki sıkıntılar fuhuşun tekrar patlamasına sebep olmuş ve hala da ülkede süre gelen ciddi bir problem. Yalnız bir erkek ya da bir erkek grubu gören kadınlar çeşitli cümlelerle yanaşıyorlar. Bizim denk geldiğimiz  &#;Karın?&#; oldu, sanırım karın burada mı ya da karın olayım mı gibi bir şey söylemeye çalışıyordu.

&#;La Vida Gorda&#;: Fat Life

Bu Küba&#;da çok yaygın bir söylemmiş. İmkanlar sınırlı olduğu için insanlar zorunlu bir dayanışma içindeler. Mesela bizde de eski zamanlarda olduğu gibi mahallede sadece birinin evinde müzik seti olabiliyor, öbüründe scooter, arada birbirlerine işleri düşüyor. Bu da insanların birbirine karşı zorunlu bir tolerans göstermesini sağlamış. Yan komşusu seks işçisi olsa da onu dışlamıyor, çünkü gün geliyor dayanışmak zorunda kalıyorlar, ya da bir komşu onu polise ispiyonlarsa &#;La Vida Gorda&#; diyip, birbirlerine küsemiyorlar;  yani &#;Şartlar böyle, yüz yüze bakmak zorundayız&#;.

Küba Pastasından Bir Dilim Kapma Yarışı

Bugünse, Küba&#;da değirmene her zamankinden çok ve hızlı su giriyor. &#;da yönetime gelen Raul Castro, &#;de Kübalılara cep telefonu ve DVD sahibi olma hakkı vererek Fidel&#;den daha yumuşak bir politika izleyeceğinin ilk sinyallerini veriyor. &#;da ise Kübalı çiftçilerin toprak sahibi olmalarına izin veriyor ve yabancı yatırımcılara kapıları açıyor, ne zamandır iştahla bu fırsatı bekleyen turizm sektörü şu an otel açacak yer kapma derdinde.

Senede Küba&#;ya 3,5 milyon turist geliyor ve Dünya Bankası&#;na göre bu rakam çok yakında 10 milyona çıkacakmış! İspanyol, Fransız, Kanada ve İngiltere firmaları her köşeyi satın almışlar bile. Havana&#;da yürürken her sokakta büyük otel zincirlerinin restore ettiği, üzerinde &#;&#;de Açılıyoruz, &#; Kempinski&#; tarzı panolar görüyorsunuz. Amerika ile ilişkiler tam toparlanmadığı için Amerikan zincirleri 70 mil öteden ağızlarının suyu akarak bakıyorlar muhtemelen. Amerikan firmalarının Küba&#;ya girmesi hala yasak. Bir yandan pazardaki bütün fırsatlar diğer ülkeler tarafından kapılıyor ve tam da bu sebepten Amerika&#;nın Küba ile ilişkilerini jet hızlı ile iyileştirmeyi düşündüğü biliniyor. Ben de buraya bir La Vida Gorda kondurmadan geçemeyeceğim. 🙂

Bununla birlikte 50&#;lerden beri alt yapısı yenilenmeyen Küba&#;da ne bu kadar oteli, ne de bu kadar turisti kaldırabilecek bir alt yapı var&#; Çöplere yetişilemiyor, su alt yapısında kaçak varmış ama sıra ona gelemiyor&#;

Fidel&#;in Ölümünden Sonra Küba Değişiyor Mu?


Mont Blanc yeni Havana mağazasında $&#;lık kalemlerini çoktan satışa çıkarmış bile&#;  Şehir limanına dev cruiselar zaten uğruyor. Potansiyeli çok yükseltecek milyon dolarlık bir liman projesi başlamış. Tallapiedra Elektrik Santrali&#;ne Londra&#;nın Tate Modern&#;i gibi bir galeri yapılıyor, Nico Lopez Rafineresi bir bilim merkezi olacakmış.

Yabancı şirketler Küba pazarından pay kapma yarışında. Özel işletmelerin önü açılınca yurtdışında yaşayan Kübalılar da ailelerine mal mülk almaları, yatırım yapmaları için yüklü paralar yollamaya başladı. Artık turizmcilikle uğraşan yerlilerin de gözü açılıyor. Anlayacağınız para hem devlete, hem de halka akmaya başlamış vaziyette. Değişim kaçınılmaz.

Kübalıların Yurt Dışına Çıkma Yasağı


&#;deyse hayal bile edilemeyen bir gelişme oluyor ve 50 yıldır süre gelen Kübalıların yurt dışına seyahat yasağı (daha önce sadece akademik, sanat, müsabaka gibi görev amacıyla gidilebiliyordu) kalkıyor.

Yaşasın Özgürlükler?

İnternet &#; İnternete erişim hala çok sınırlı, evlerde yok, ücretleri de erişelebilir değil. Saatine 1,5 Euro vererek ve sadece topluma açık, otel ve park gibi belirli alanlarda kullanılabiliyor. Koskoca Havana&#;da bile internete girilebilen sadece 5 park var. İnternetten bir şey izleyebileceğin kadar hızlı olsa da Whatsapp aramalarına izin vermiyor. Bu arada sizin telefonunuza GSM şirketi internet veriyor, ama Kübalılara yok.

Yasak işletmeler &#; Kübalarıların girmesinin yasak olduğu bir sürü lüks işletme var.

Comités de Defensa de la Revolución (CDR) &#; Devrimi Koruma Komitesi &#; Her mahallede Devrimi Koruma birimlerinin birkaç amacı var: Yaşlılara destek olmak, sokak partileri & eğlenceler düzenlemek, sosyal güvenlik ile ilgili konuları asiste etmek ve tabi ki sivil itaatsizlik ve devrim karşıtı aktiviteleri devlete raporlamak. Komite üyeleri genelde her ailede en az bir kişi olacak kadar yaygın.

Kübalılar Komünist Rejim, Devrim, Fidel ve Che İle İlgi Ne Düşüyor?


Kübalıların ağzından rejim karşıtı bir şeyler duymak oldukça zor. Herkese &#;Aman, yerin kulağı vardır&#; paranoyası hakim. Hapishanelerde politik suçlu da bolcana bulunduğu için kimsenin risk almak istemediği konular bunlar. Ama rejim karşıtı bir şey duyulamaması elbette insanların iç dünyasını yansıtmıyor.

&#;de, devrimin yılında Fidel Castro&#;nun kucağına beklenmedik bir politik kriz düşer. Küba&#;dan kaçmak isteyen 6 kişi Peru toprağı kabul edilen elçilik binasına girebilmek için arabayla elçiliğe kamikaze yapar. Bu sırada konsolosluğu korumakla ile görevli bir polis ölür.

Peru&#;nun sığınmacıları iade etmeyeceğini duyurması üzerine Fidel stratejik bir hata yapar: &#;Bizimle işbirliği içinde olmayan bir ülkenin konsolosluğunu korumayız&#; diyerek polislerini geri çeker. Birkaç günde artık kapısında bir giriş engeli olmayan konsolosluğun bahçesine Küba&#;dan gitmek isteyen  onbinlerce insan yığılır. Bu insanları farklı ülkelere yerleştirmek için uluslararası bir efor başlayınca, ülkesinden bu kadar insanın gitmek istediğinden bihaber olan Fidel, ülkeden gitmek isteyen, kendi kelimeleriyle &#;pislikleri&#; tutmayacağız der. &#;Mariel Limanı&#;ndan kim sizi alıyorsa alsın, engellemeyeceğiz&#;.

ABD&#;de toprağına ayak basan Kübalıları politik mülteci yaptığı için, 6 ayda , Kübalı Miami&#;ye hücum eder. Fidel hapishanedeki suçlular ve akıl hastalarını ABD&#;ye yollamaya başlayınca, ABD kapılarını kapar.

Öte yandan, genelde Fidel&#;e ve silah arkadaşları Raul Castro, Che Guevara ve Camillo Cienfuegos&#;a karşı ülkenin kurucu babaları olarak büyük saygı ve sevgi var.  Bu rejimde yaşamaktan hoşnut olmayan Kübalılar bile Küba için verdikleri kurtuluş mücadelesinden, Batista&#;nın ülkeyi götürdüğü bataklıktan kurtarmalarından ötürü hepsine çok büyük saygı duyuyorlar. Fidel &#;da öldüğünde ülke ciddi anlamda yasa büründü. &#;e kadar başkanlık yapan Fidel saatler süren halka seslenişleri ile ünlüydü ve 49 senelik hükmü boyunca meydanlar hep doldu.

Küba&#;da Eğitim Sistemi

Küba&#;daki komünist rejimin en çok alkışlanan 2 konusundan biri eğitim, diğeri de tıp olduğundan ona da bir girmek lazım.  Bütçesinin  %10&#;unu eğitime ayıran Küba&#;nın eğitim konusunda başardığı şeyleri şöyle bir özetleyecek olursak:

1. Devrim öncesinde %36 ile 42 arasında bir yerde olduğu bilinen okur-yazarlık oranı girişilen milli seferberlik ile birlikte bugün % Türkiye&#;de %95, İspanya&#;da %
2. Üstelik içi boş bir okur yazarlık oranından bahsetmiyoruz; &#;de (aynı zamanda bu ülkede ekonominin en kötü olduğu zamana tekabül eder) UNESCO&#;nun yaptığı bir performans testinde Kübalı öğrenciler puanlık bir ortalama ile Latin Amerika ülkelerinin puanlık ortalamasını solluyorlar.
3. Kuru kuru okuma yazma da öğrenmiyorlar, ilk okul müfredatında salsa tiyatro gibi dersler de var.
4. 12 öğrenciye 1 öğretmen şeklinde bir yapılanma var.
5. Eğitim bedava, devlet öğrenciye forma yardımı da yapıyor ancak ders kitaplarını öğrencilerin kendi alaması gerekiyor.
5. Kız çocuklarının ve kırsalda yetişen çocukların da eğitim sistemine eşit katılımı sağlanmış.
6. yaş arası eğitim zorunlu.

Küba&#;da Tıp

Sağlık hizmetleri Küba&#;da bedava. Tıbbın iyiliği ile ilgili durumu anlamak ise çok zor, çünkü taban tabana zıt yorumlar var. Kimisi diyor en ileri tıp ülkelerinden, kimisi diyor hastaneler sefillik içinde. Küba müthiş doktorlar yetiştirmiş ama imkansızlıklar nedeniyle insanlara düzgün hizmet verilemiyor. Küba&#;da kişiye doktor, 94 diş hekimi düşüyormuş. Amerika&#;ya bu sayılar doktor, 54 dişçi şeklinde. Ah bi de alt yapı ve ilaç olsa&#; İlaç bulunamasının en büyük sebebi ambargoymuş.

Küba&#;da Aile & Ev

Ev sıkıntısından ötürü genelde 3 nesil bir evde yaşıyor. Evlerin kimisi kocaman, içinde avlulu falan, kimisi de minnacık, kutu gibi. Hangi adalete göre dağıtmışlar evleri insan merak ediyor.

Yemek Karneleri

Kübalılara devlet her ay et, süt, pirinç gibi temel gıda yardımı yapıyor. Devlet insanların yaş ve sağlık durumlarına göre belli şablonlar çıkarmış, herkesin beslenme ihtiyacına göre karnesindekiler değişiyor. Ayrıca bu resimdeki gibi mahalle bakkalları var ama içinde en fazla çeşit ürün var. Hiç birisi paketli değil, toptancı mantığı ile açıktaki çuvaldan tartarak satılıyor. Az buçuk İspanyolcamızla doğru anlayabildiysek buralardaki ürünlerin fiyatları çok ucuz olduğundan turistlere alışverişe müsade edilmiyor,  çünkü devlet gıda fiyatlarını kendi vatandaşları için sübvanse ediyor.

Küba&#;da Din

İspanyollar&#;ın Afrika&#;dan getirdikleri köleleri katolik yapmak için verdikleri çaba sonucunda ülkenin %60&#;ı Katolik olmuş, %5 de Protestan var. %24&#;ü ateist, geri kalanı da bir kabile dini ve Hristiyanlık&#;ın karışımı olan &#;Santeria&#; inancına sahipler.

Nijerya&#;dan getirilen köleler, Küba&#;ya beraberlerinde, Antik Yunan inancında olduğu gibi, bir sürü tanrının olduğu Yoruba inancını getirmişler. Ancak İspanyollar köleleri zorla vaftiz ederek, Hristiyan yapmış, ve Yoruba&#;yı da yasaklamışlar.

Köleler, İspanyollara itaatkar görünmek için Hristiyanlığın azizlerini ve ikonlarını, Yoruba inancından tanrılarla eşleştirmiş, ve onlara dua etmeye başlamış. Yani örneğin, kilisede John Baptist&#;e dua ediyor gibi görünüyor ama içinden aslında Yoruba&#;nın rüzgar tanrısı ile konuşuyormuş. Yüzyıllar içinde bu iki inanç birbirleriyle içi içe geçmiş ve yeni bir din olan Santeria&#;ya ortaya çıkmış. Santeria trans, ritüel dansı, Hristiyan ikonları gibi farklı adetleri bir çatıda toplar. Evlerde yukarıdaki resimdeki gibi zenci bebekler, ya da siyahi İsalar görmek mümkün.

Atmasyon Fiyatlar

Yakın zamana kadar ülkede özel işletmeye izin yoktu. Tüm gayrimenkul de devlete aitti. E, birçok hizmet de devlet tarafından ücretsiz verildiği için insanlar bir ürünü hala nasıl tarifelendirmeleri gerektiği konusunda tecrübesizler. Küba&#;da sanki neyin fiyatını ne kadar yapacaklarını henüz çözememişler. Bisiklet kiralayıp plaja geldik. Bisiklet kirası günlük 5 Euro&#;yken, plajda şnorkel kiralamak 15 Euro&#;ydu. 

İyi niyetli düşünüp serbest ekonomi ile yeni tanışmalarına mı yormalı, yoksa Küba&#;da maalesef pek yaygın olan turist bulmuşken etinden sütünde faydalanacaksın kafasına mı bilemedik&#; Aynı şey gayrimenkul endüstrisi için de geçerliymiş. Kimsenin neyin ne kadar edeceğinden bir fikri olmadığından herkes ortaya kafasına göre bir olta sallayıp, biri takılacak mı diye bekliyormuş.

&#;This Is Cuba&#;


Küba&#;da işler genelde böyle işliyor: LARGE. Ulaşım, araba kiralama vs gibi çoğu işletme devletin tekelinde ve çalışan memurlar da biraz eşeği türkü söyleyerek arama modundalar. İçeride telefon yırtılıyor çalmaktan, abiler rahat. Komşusu Jamaika&#;dan daha rastafariler.

Motosiklet kiraladığımız yerin kapısında 5&#;e kadar açık diyordu ama gittiğimizde 12&#;den 4&#;e kadar kimse yoktu. Abi kafasına göre eve siestaya gitmiş. E, bizim otobüs de 3&#;te. Scooter&#;i geri vermek lazım, teslim alacak adam yok. N&#;olacak? Otobüsü mü kaçıracaksın, scooterın depositosu ile vedalaşıp otobüse mi bineceksin?&#;

Aynı şekilde bazen otobüsler durağa bir saat kadar erken gelip, saati beklemeden gidebiliyor. O yüzden tüm otobüs istasyonlarına bir saat erkenden gidip beklemeniz gerekiyor. Çoğu yere günde bi sabah bi de öğlen otobüsü var. O kadar. Yani Küba&#;ya gidecekler, işleyişe güvenip de sonra açıkta kalmasınlar, sağlamcı takılmakta fayda var.

Her işte işleyiş böyle; bir sistemsizlik var. İsyan edersen cevapları hep aynı &#;This is Cuba&#;.

 Amerika ile İlişkiler  🇺🇸&#x;️🇨🇺??


CIA&#;in Fidel&#;e kere süikast düzenleyip başarısız olduğu, ülkeye bir kere işgal operasyonu düzenlediği, Amerika&#;nın Küba&#;ya 57 yıldır ambargo uyguladığı gibi bir gerçek varken Kübalıların Amerika sevgisi karşısında şaşırdık. Üzerine Amerikan tshirti giyip gezenler bile var. Acaba rejim karşıtılar mı diyorsun, muhabbet edince &#;Viva Che, Viva Fidel Castro&#; diyorlar.

Belki de Amerika&#;da milyon Kübalı yaşadığı ve neredeyse her Kübalının orada bir ailesi olduğundan (ülkenin nüfüsü M, artık siz oranlayın) genelleme yapacak olursak bir şekilde toplumlar arası küslük yok.

Amerika&#;nın Küba Ambargosu


Çok tartışılan bu yaptırımları Obama gevşetti ama henüz tam olarak öpüşüp barışmadılar. Ne Küba, Amerika şirketlerine ekonomisini açıyor, ne de Amerika Küba&#;ya tam anlamıyla seyahat yasağını kaldırmış durumda.

Kağıt üzerinde Küba&#;ya turizm için gitmek hala yasak, ama ne amaçla gidilebileceğinin tanımını insanlar Küba&#;ya gidebilsin diye geniş bırakmışlar. Turizm için yasak da &#;halklar arası aktivite&#; ya da &#;Kübalılara destek&#; için Küba&#;ya gitmeleri serbest. Bunun ne kadar formalite icabı bir sınırlama olduğunu şöyle anlatalım; Carnival isimli Amerikalı turizm firması &#;kültür temalı&#; gemi yolculuklarına başladı bile.

Obama&#;nın ılımlı yaklaşımı dünyanın takdirini kazansa da çatlak sesler de var. Kimisi bunun aslında hiçbir hümanist ya da diplomatik iyi niyet esasına dayanmadığını, sadece Amerika&#;nın kendi çıkarları için daha iyi olması nedeniyle atılan bir adım olduğunu söylüyor. Temelleri ise:

1️⃣Amerika&#;nın buradan kaçırdığı milyarlık ithalat potansiyeli,
2️⃣90&#;ların sonunda dış dünyaya açılan Küba pazarını Fransız, Kanada ve İspanyol firmalarının kapması,

Enteresan bir şekilde ambargonun kalkmasına en çok karşı çıkanlar da Amerika&#;da yaşayan Kübalılar. Gariptir ki ambargonun amacına ulaşmadığı konusunda hemfikirler ama bir yandan da ambargo sürsün istiyorlar. Şimdi Fidel&#;den sonra, ipler &#;e kadar Raul&#;da. Bakalım ilişkiler nasıl şekillenecek&#;

Küba Mutfağı

Küba Yemekleri yazmızdan bilgi alabilirsiniz!

Son Olarak&#;

Gerçek Küba&#;yı otellerde kalarak görmek çok zor. Turist otobüslerin mola verdiği duraklardan, otellere her şey fazla sahnelenmiş kalıyor. Önerimiz Kübalarıların evlerinde kalmanız olur.

Instagram&#;a Da Bekleriz

Fotoğraf: BMGK'de ambargo oylama sonuçları/Aljazeera

Biden yönetimi, Perşembe gecesi TSİ gece yarısı BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada ülkenin ABD'nin Küba'ya karşı 62 yıldır sürdürdüğü ekonomik ambargoyu sona erdirmesi çağrısında bulunan kararına uymayacağını açıkladı.

BM Genel Kurulu'ndaki oylamada yalnızca ABD ve İsrail karara karşı oy kullandı. Brezilya ve Ukrayna da çekimser kaldı. Bu oylamayla birlikte ABD kez Birleşmiş Milletler'in ambargoyu kaldırma kararına karşı koyuyor. 

Küba Dışişleri Bakanı:
"Ambargo kasıtlı bir ekonomik savaş eylemi"

ABD Ambargosu

Küba Devrimi'yle ABD işbirlikçisi Batista rejiminin devrilmesinden iki yıl sonra 19 Ekim 'ta, devrim hükümetinin ABD'ye ait Küba petrol rafinerilerini tazminatsız kamulaştırma kararı üzerine ABD Küba'ya gıda ve ilaç dışındaki ihracata ambargo koydu.

Ambargo, ABD işletmelerinin ve ABD yasalarına göre örgütlenen veya çoğunluğu Amerikan vatandaşlarına ait olan işletmelerin Küba'yla ticaret yapmasını yasaklıyor.

Modern tarihin en kalıcı ticaret ambargosu, 7 Şubat 'de hemen hemen tüm ihracatı kapsayacak şekilde genişletildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 'den bu yana her yıl ABD'nin Küba'ya uyguladığı ekonomik ambargonun sona ermesini talep eden bir kararı kabul ediyor ve ABD ve İsrail, sürekli olarak bu kararlara karşı oy kullanıyor ve kararı tanımadıklarını açıklıyor.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla, oylama öncesinde BM Güvenlik Kurulu'na hitap ederek, ambargoyu "ülkeye mali geliri akışını önlemek, hükümetin toplumun ihtiyaçlarını karşılama yeteneğini yok etmek, ekonomiyi çökertmek ve yönetilemezlik hali yaratmak amacıyla [sürdürülen] kasıtlı bir ekonomik savaş eylemi" olarak niteledi.

Rodriguez, 'dan bu yana ABD'nin "Kübalı ailelere kasten mümkün olan en büyük zararı vermek için" ülkesine yönelik kuşatmayı "aşırı, daha acımasız ve insanlık dışı bir boyuta yükselttiğini" de sözlerine ekledi.

Joe Biden, kendisinden önceki başkan Donald Trump'ın Küba'ya yönelik ambargoya getirdiği yeni kısıtlamaları kısmen hafifletmiş ve döviz değişimi, iki ülke arasındaki uçak seferleri, turizm ve göç konusundaki sert ABD yaptırımlarını gevşetmişti.

ABD Temsilcisi: Küba insan haklarını ihlal ediyor

Ancak ABD Siyasi Koordinatörü John Kelley, Perşembe günü BM Genel Kurulu'na yaptığı açıklamada, ABD'nin Küba hükümetini Temmuz 'de adada gerçekleşen yaygın protestoların ardından insan hakları ihlalleri iddialarından sorumlu tutacağını söyledi.

Kelley, "ABD bu karara karşı çıkıyor, ancak Küba halkının yanındayız ve onlara anlamlı destek sağlamanın yollarını aramaya devam edeceğiz" dedi.

"Küba hükümetini siyasi mahkumları derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya ve Küba'daki tüm bireylerin ifade ve barışçıl toplanma özgürlüklerini korumaya çağıran uluslararası ortaklara katılıyoruz."

Küba Temsilcisi: "ABD Kübalılar'ın refahını
istiyorsa ablukayı kaldırabilir"

Küba'nın Birleşmiş Milletler temsilcisi Yuri Gala, New York'taki BM oturumu sırasında ABD'nin hak ihlali iddialarının doğru olmadığını söyledi. "Küba'nın demokrasi ve insan hakları derslerine ihtiyacı yok, buna ABD'den çok daha az ihtiyacımız var" dedi ve ekledi: "ABD hükümeti Kübalıların refahı, insan hakları ve kendi kaderini tayin hakkı ile gerçekten ilgileniyorsa, ablukayı kaldırabilir."

Son aylardaki bazı iyi niyet jestlerine karşın, ABD çok az yumuşama belirtisi gösteriyor. Ekim'de Biden yönetimi, Ian Kasırgası'nın ardından acil yardım çabaları için Küba'ya 2 milyon dolar yardım önermiş, ayrıca, Ağustos'ta adadaki bir petrol depolama tesisini tahrip eden yangının ardından yangın söndürme ekipmanı bağışlamıştı. 

(AEK)

Küba Ülke Rehberi

Küba halkı, eğlenmeyi günlük hayatın olmazsa olmaz parçalarından sayıyor. Dolayısıyla ülke, gece hayatı olanaklarının zenginliği bakımından dünyanın sayılı tatil destinasyonları arasında gösteriliyor. Müzik evlerinde başlayan eğlenceler, çoğu zaman sokaklara taşıyor. Küba gece hayatının temellerini oluşturan bu mekânlar, yerel dilde “Casa de Musica” adıyla anılıyor.

Müzik evleri, yerel sanatçıların canlı performanslarını dinlemek ve salsa yapmak konusunda gezginlere keyifli fırsatlar sunuyor. Daha sakin bir gece geçirmek isterseniz, canlı müziğin olduğu restoranları ya da otellerin bünyesindeki barları tercih edebilirsiniz.

Küba’da birçok eğlence yerine girişte belirli miktarda ücret ödenmesi gerekiyor. Ancak bu tutar gayet düşük seviyelerde tutulduğundan bütçe açısından sorun yaratmıyor. Eğlenmek için herhangi bir mekâna gittiğinizde, ortalama düzeydeki seçenekler için istenen fiyatların da makul miktarlarda olduğunu görebilirsiniz.

Küba Vizesi

Küba Vize İşlemleri

Küba seyahatinde bulunacak olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Küba&#;ya olan seyahatleri öncesi vize almaları gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye Küba temsilciliği olan Küba Büyükelçiliği Ankara vize bölümüne veya Küba vize işlemleri üzerine çalışmalar yürüten temsilciliklere gelerek Küba vizesi başvurularında bulunabilirler.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kişilerin Küba seyahatleri öncesi Küba vize işlemlerine yenilenmiş bir pasaportla başlamış olmaları her zaman yarar sağlayacaktır. Eski pasaportlar ile Küba vize başvurularında bulunması halinde ise pasaportunuzun en az 2 boş sayfasının olması önemlidir.

Yeşil pasaport ve diplomatik pasaport sahibi kişilerin de Küba vizesi almaları gerekmektedir. Küba vize işlemlerinde kullanılacak pasaportların geçerlilik süresi bu ülkeye olan seyahat tarihinizden sonra en az 6 ay geçerli olmalıdır.

 

Küba Vizesi Nasıl Alınır?

Küba vizesi iki farklı şekilde alınabilmektedir.

  •  Küba Türkiye temsilciliklerine yapılan şahsi başvurularla Küba vizesini alabilirler
  •  Küba Türkiye temsilciliklerine şahsi başvuruda bulunamadan Küba vizesini alabilirler.

Şahsi Başvuruda Bulunarak Küba Vizesi Nasıl Alınır? 

Şahsi başvuruda bulunarak Küba vizesi, Küba Türkiye temsilciliği olan Küba Büyükelçiliği Ankara Konsolosluk bölümünden alınabilir. Küba vize uyum koşullarını eksiksiz olarak yerine getirme koşulu ile alabilir.

Şahsi Başvuruda Bulunmadan Küba vizesi nasıl alınır?

Şahsi başvuruda bulunmadan Küba vizesi, Küba vize işlemleri üzerine faaliyet göstermekte olan temsilcilikler aracılığı ile alınabilecektir. Bu şekilde başvru gerçekleştirecek olan kimseler söz konusu temsilciliklere gelerek vize başvurularında bulunabilirler.

Küba Büyükelçiliği Görev Bölgesi

Küba devletinin Türkiye’de bulunan ve Türkiye ile kurdukları ilişkinin en resmi temsilcisidir Küba Büyükelçiliği Ankara. Türkiye Küba Büyükelçiliği ülkesini, Türkiye’ de hükümetler düzeyinde temsil ederken aynı zamanda Küba Büyükelçiliği Ankara Gaziosmanpaşa, Türkiye’de bulunan Küba vatandaşlarının tüzel kişiliklerini, hak ve menfaatlerini iyileştirme üzerine faaliyetler de de bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti devleti ile iyi niyet, dostluk ve ticari ilişkilerin gelişmesini yönünde girişimlerde bulunur.Türkiye Küba Büyükelçiliği bünyesinde bulunan Küba Konsolosluk vize bölümü ise Küba vizesi işlemlerinin organize edilip yürütülebileceği bir temsilciliktir. Türkiye Küba Büyükelçiliği Konsolosluk bölümünde Küba vize işlemleri, Küba vize başvuru formu, Küba vize ücretleri, Küba Turistik,ticari ve aile ziyareti vizeleri hakkında bilgi edinebilir işlemlerde bulunabilirsiniz.

Küba Ankara Büyükelçiliği Elçilik Çalışanları:

Alberto Gonzalez CasalsBüyükelçi
Vladimir Andres Gonzalez QuesadaBaşkatip
Maite Rivero Torresİdari-Teknik Personel

KÜBA’DA EĞİTİM SİSTEMİ

Küba Cumhuriyeti Hükümeti vatandaşlarının eğitim hakkının gerçekleşmesine çok büyük önem funduszeue.infoaşların bu haktan yararlanmaları için kurumsal ve yapısal engellerin ortadan kaldırılması Küba’nın eğitim politikasının önemli önceliklerinden biridir.

Bu hedefe yönelik olarak alınan ilk devrimci önlemlercehaleti ortadan kaldırmak ve bugün artık gerçekleşmiş olan eğitimin her düzeyinde ücretsiz ve evrensel bir kamu hizmeti olmasının sağlanması olmuştur.

Temel İlkeler

Küba Devleti katılımcısistematik ve yeni kuşakların gelişimine dayalı bir ulusal eğitim sisteminin yapılandırılması ve işleyişinden funduszeue.info işlevleri halkın kendi örgütlerinin katılımını ve desteğini alarak yapar.

Küba ulusal eğitim sisteminin temel ilkeleri:

A) Eğitimin tarafsızlığı ilkesi
Herkesin görevi ve hakkı olan eğitim Küba’da başarıyla hayata geçirilmişfunduszeue.infoşcinsiyetırkdin ve ikamet yeri ayrımı yapılmaksızın herkes bu haktan eşit bir şekilde yararlanır.
B) Öğrenim ve işin bütünselliği ilkesi
Küba eğitim sisteminin asıl ilkesi teoriyle pratiğiokulla hayatıeğitimle üretimi birbiriyle bağdaştırmaktır.

C) Farklı ilgi alanlarına duyarlılık ve eğitimin bütünselliği ilkesi
Küba eğitim sistemi;her bir öğrencininözelliklerineilgilerine ve yeteneklerine göre gereksinim duyduğu eğitimi sağlamaktadır.
D) Parasız eğitim
Eğitim her seviyede hiçbir ücret talep edilmeksizin sağlanmaktadıfunduszeue.infotüm öğrenciler için geniş bir burs sistemi oluşturmakta ve öğretimin evrenselleşmesi için çalışanlara da birçok öğrenim olanağı sağlanmaktadır.

Devrim Sonrası

* yılında milyonlarca insana okuma yazma öğretmek için binden fazla gencin katılımıyla gerçekleştirilen ve bir yıl süren bir kampanyayla okuma yazma sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştır.
* Devrimin zafer kazanmasından önce mevcut olan okul sayısı ’den ’ye yükseltilmiştir.
* Eğitim her seviyede parasız hale getirilmiştir.
* Öğrencilerin onuncu sınıfa kadar eğitime devam etmeleri zorunlu hale getirilmiştir.
* Küba’da her 42 vatandaşa bir öğretmen düşfunduszeue.info da Küba eğitim sisteminin ulaştığı oldukça yüksek seviyeyi göstermektedir.
* 5 ile 14 yaş arası ilköğrenim oranı %dür.
* Okulların çok büyük bir çoğunluğu gün boyunca her gün ders saati olmak
* Kendilerini geliştirebilmeleri ve topluma dahil olabilmeleri için özel eğitime gereksinim
* Ülkedeilk ve orta öğrenimden mezun olan herkesin eğitimlerine devam etmeleri
* Lise ve yüksek öğrenim mezunlarının istihdamı devlet güvencesine alınmıştır.

Rakamlarla Yüksek Öğrenim

* Ülke genelinde toplam 49 adet üniversite bulunmaktadır.
* öğtetim elemanının yüzde 20’si doktorasını yapmıştır.
* ’dan bu yana kişi üniversitelerden mezun olmuştur.
* farklı ülkeden ’den fazla yabancı öğrenci Küba’nın üniversitelerinden mezun olmuştur.
* yılı itibarıyla üniversitelerde öğrenim görmekte olan ’den fazla öğrenci bulunmaktadır.
* Tüm yüksek öğrenim sistemi dahilinde yabancı öğrenci bulunmaktadır.
* ’den fazla master programı vardır.
* ’dan fazla doktora programı vardır.
* Yüksek Öğrenim Bakanlığı’nca 35 Bilimsel Dergi yayınlanmaktadır.
* Yüksek Öğrenim Bakanlığı Üniversitelerine bağlı 73 Araştırma Merkezi bulunmaktadır.

Küba’da Üniversite Eğitimi

Devlet, herhangi bir üniversite öncesi merkezden mezun olanlara (12 yıllık ortaöğretimi bitirenlere) ve branşlardan herhangi birine erişme hakkı elde edenlere yüksek politeknik enstitülerinde veya üniversitelerde eğitim alma hakkını garanti eder. Öğrencinin üniversiteye girişi, her uzmanlık dalına uygun bir giriş sınavı ile düzenlenir.

Ayrıca, yapılan merkezi sınav ve öğrencinin ortaöğretim başarısı da üniversiteye girişte etkilidir. Küba üniversitelerinde bölümlerin çoğu beş yıllık bir eğitim planı doğrultusunda oluşturulmuştur (tıp 6 yıl). Üniversiteler, Eğitim Bakanlığı’na değil, ayrı bir kurum olan Yüksek Öğretim Bakanlığı’na bağlıdır. Öğrenciler, Üniversite Öğrenci Federasyonu’nun da bağlıdır.

Ülke genelinde toplam 49 üniversite var. Ülkedeki bütün üniversitelerde güzel sanatlar akademisi bulunur. Eğitimin diğer seviyelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de kitap, diğer öğretim gereçleri, yemek, yurt, servis, tatil yerlerindeki yurtlar parasızdır ve ayrıca öğrenciye burs (maaş) verilir.

Bu süre içinde eğitimini tamamlayamayan mazeretli öğrencilere ve açık öğretim öğrencilerine dersler gün içerisinde verilir. Öğrenciler, mezuniyet sonrası seçtikleri fakültede tamamlayıcı çalışmalar yapabilirler.

Üniversite eğitimi gibi üniversite sonrası eğitim de ücretsizdir.

Ayrıca, Küba üniversiteleri Kübalı profesyonellerin ve yabancıların lisansüstü eğitimine açıktır. &#;den fazla yüksek lisans, &#;tan fazla doktora programı bulunmaktadır.

Tüm yüksek öğretim sistemi içindeki yabancı öğrenci sayısı yaklaşık olarak , yoksul ülkelerden gelen öğrencilerin birçoğu parasız eğitim sistemine dâhil edilir.

Öğrenciler arasında en çok tercih edilen bölümler Pedagoji ve Tıp ve Sağlık Bilimleridir. Bu durum, eğitim ve kamu sağlığı gibi stratejik sektörlerde etkin ve verimli insan kaynağı oluşturmak isteyen Küba Devlet’in önceliğini destekler.

Üniversite öğrencileri içinde kadınların oranı, – öğretim yılında yüzde 57’den, – öğretim yılında yüzde 61’e yükseldi. Sürecin feminizasyonu, iş yaşamında kadın etkinliğini artırdı.

Ada genelindeki sektörlerde ve eğitim kurumlarında yöneticilerin yüzde 70’inden fazlası kadın.

Öğretim elemanlarının yüzde 90’nından fazlası tam zamanlı çalışır. Yüzde 40,2’si Tıp Bilimleri ve yüzde 24,1’i Pedagojik uzmanlık dallarında yer alır. yılında sayıları ’e yükseldi. Öğretim elemanlarının yüzde 20’si doktora yapmıştır.

Sosyal ve Beşeri Bilimler, Doğa Bilimleri ve Pedagojik dallarında, öğretim üyelerinin yüzde 50’sinden fazlası kadındır. Ülke genelinde 15 tane pedagoji enstitüsü bulunur. Üniversite öncesi eğitimini tamamlayanlar bu enstitülere sınavla girebilirler, süresi beş yıldır. Küba&#;da her 42 vatandaşa bir öğretmen düşer.

KÜBA ÜNİVERSİTELERİ

Instituto Superior Minero Metalúrgico Dr. Antonio Núñez Jiménez
Instituto Superior Politécnico José Antonio Echeverría
Universidad Central de Las Villas
Universidad de Ciego de Avila
Universidad de Cienfuegos
Universidad de Granma
Universidad de Holguín
Havana Üniversitesi / Universidad de La Habana
Universidad de Matanzas Camilo Cienfuegos
Universidad de Oriente &#; Santiago de Cuba
Universidad de Pinar del Río
Universidad Medica Carlos J. Finlay

KÜBA’DA TURİZM

Devrimler ve Devrimciler ülkesi Küba. Bir ülkenin baştan sona değişeceği ve yenileneceğini söyleyenler oldukça zorlu bir mücadelenin başlangıcını yaparlar.

Küba’da bu ülkelerden birisi. ’li yıllardan itibaren Batista yönetimine karşı çıkan Castro ve arkadaşlarının devrimi gerçekleştirdiği, tarih, kültür ve devrim ülkesidir Küba. Bu ülkenin her noktasını karış karış gezmek, iyiliksever Küba halkı ile iç içe olmak insana ayrı bir zevk verir.

Küba’nın başkenti Havana. Yaklaşık 3 milyon insanın yaşadığı bu şehirde rahat etmek tamamen sizin elinizde. İstanbul’un trafiğinden sıkıldıysanız Havana’ya kaçabilirsiniz.

Trafik oldukça az, insanlar sürekli bisiklet ile ulaşımlarını sağlıyorlar. Ayrıca yapılaşma da tıpkı bizim Bodrum gibi tek veya iki katlı evlerden oluşuyor.

Bu da şirin bir görüntünün ortaya çıkmasına sebep oluyor. Havana’da gezilebilecek yerlerin sayısı bir hayli fazla. Bu sebeple tek tek tavsiyeler de bulunmak yerine bir tatil ofisine uğramanızı tavsiye ediyoruz. Tam gün şehir turlarını burada 6 ila 15 dolar arasında gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca taksi ile de ulaşımı rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Burada petrol pahalı olmadığından ulaşım oldukça ucuz. Ayrıca taksi şoförlerinin de devlet memuru olması işinizi kolaylaştıran önemli bir gelişme. Tabii ki tüm bunlara rağmen Küba’ya gitmeden önce bisiklet ve motorsiklet kullanmayı öğrenmenizde fayda olacaktır. Zira siz de halkın çoğunun arasına karışacaksınız.

Dikkat edilmesi gereken bir başka ayrıntı ise yerel dili az da olsa kelimelerle öğrenip gitmeniz. Çünkü Küba’da ingilizce bilen sayısı oldukça az. Gezilecek yerler konusuna gelirsek Capitol binasını görmenizi tavsiye ederiz. Bunun yanı sıra İndian Park, Devrim Müzesi. Havana’da görülmesi gereken eşsiz yerlerin başında bu ismi geçen yerler geliyor.

Küba’da Herşey Devletin

Küba’da esas olan halka ve devletçiliğe dayalı bir yönetim olduğundan herşey devlete ait. Taksiler, lokantalar, kafeler, oteller herşey devlet nezdinde çalışıyor.

Küba’da Konaklama

Havana’da çok sayıda otel bulmanız mümkün. Yıldız sayısına göre 40 ila dolar arasında değişen fiyatlar ile otellerde konaklayabiliyorsunuz. Ayrıca ev tarzında hosteller de var. Bu hosteller, otellere nazaran daha ucuz ve imkanı çok. Kısacası Küba’da konaklama konusunda hiç bir sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Küba’da hoşunuza gidecek 3 şey var. Bunlar kahve, rom ve püro’dur. Mümkünse buradan geldiğiniz de üçünden de getirmeniz sevdiklerinizi sevindirir. Küba’yı her yönü ile tanımanız için size 3 haftalık zaman öneriyoruz. Zira bu 3 haftalık zaman içerisinde ülkenin genel kültürü, tarihi ve gezi alanlarını rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca şunu belirtmeden geçmeyelim, her ne kadar Küba kominizm ile yönetilse de dünyanın en güvenli ülkelerinden birisidir.

KÜBA LİMANLARI:

Cienfuegos, Havana, Manzanillo, Mariel, Matanzas, Nuevitas, Santiago de Cuba

KÜBA HAVAALANLARI

• Abel Santamaria (SNU)
• Antonio Maceo International (SCU)
• Bayamo (BYM)
• Cayo Coco (CCC)
• Cayo Santa Maria Cayo Las Brujas (BWW)
• Cienfuegos Jaime Gonzalez (CFG)
• Guantanamo Nas (NBW)
• Gustavo Rizo (BCA)
• Havana (CU) 00 (UPB)
• Havana International (HAV)
• Holguin &#; Frank Pais (HOG)
• Ignacio Agramonte International (CMW)
• Manzanillo Sierra Maestra (MZO)
• Mariana Grajales (GAO)
• Orestes Acosta ( MOA)
• Rafael Perez (GER)
• Varadero (VRA)
• Vilo Acuna (CYO)

KÜBA OTELLERİ

Paradisus Rio de Oro Resort & Spa, Iberostar Grand Hotel Trinidad Iberostar Varadero, Melia Buenavista Iberostar Central Park, Melia Cayo Coco, Paradisus Varadero Resort & Spa Blau Varadero Küba, Paradisus Princesa del Mar Resort & Spa Melia Las Americas, Iberostar Tainos, Playa Pesquero Otel, Melia Santiago de Cuba, Melia Habana

Küba vizesi için gerekli evraklar

Küba vizesi için gerekli evrak listesini tarafımıza göndermeniz yeterlidir.

KÜBA

Genel Özellikleri

  • BaşkentiHavana
  • Telefon Kodu+53
  • Kuruluş Tarihi
  • Nüfusu11,27 milyon ()
  • Milli MarşıLa Bayamesa
  • Para BirimiKüba pesosu
  • Küba Ankara BüyükelçiliğiPak Sokak, No: 1/28, Portakal Çiçeği Rezidansı, Çankaya / ANKARA
Küba Vizesi Hakkında Genel Bilgiler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası