saanen keçi ırkı / Çamlı Yem Besicilik Sanayii ve Ticaret A.Ş.

Saanen Keçi Irkı

saanen keçi ırkı

Saanen keçileri Sarıkamış'ı sevdi

Kars'ta Saanen ırkı keçi besleyen Naim Ünaldı, süt ve üreme verimi yüksek olan ve her iklime adapte olabilen bu keçilerin Doğu Anadolu'da yaygınlaşması için çaba gösteriyor.
Saanen keçileri Sarıkamış'ı sevdi

Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 2 bin rakımlı köyde saanen ırkı keçi besleyen Naim Ünaldı, süt ve üreme verimi yüksek olan ve her iklime adapte olabilen bu keçilerin Doğu Anadolu'da yaygınlaşması için çaba gösteriyor.

İlçeye bağlı Yeniköy'de hayvancılıkla uğraşan Naim Ünaldı, 4 yıl önce Erzincan'da bir çiftlikte gördüğü Saanen ırkı keçilerden  yavru satın aldı.

Her bölgede yaşamayı seven söz konusu keçileri Sarıkamış'a getiren Ünaldı, buradaki 2 bin rakımlı köyünde kurduğu çiftlikte keçi beslemeye başladı.

Çevredekilerin bu keçilerin yöreye uyum sağlayamayacağı yönündeki eleştirilerine rağmen Saanen keçilerini beslemeyi sürdüren Ünaldı, her gün sabah erkenden kalkıp beslediği keçilerine adeta gözü gibi bakıyor.

Ünaldı, kışın genellikle kapalı alanda beslediği keçilerinden yüksek süt verim almayı hedefliyor.

Besici Ünaldı yaptığı açıklamada, bölgede küçükbaş hayvancılığın azalmasıyla küçükbaş hayvan beslemeye merak saldığını belirterek, "Süt verimi yüksek olan Saanen keçilerini burada denemek istedim." dedi.

Ünaldı, yerli ırkın süt konusunda verimsiz olduğunu ifade ederek, "Yörede hayvancılıkta son yıllarda küçükbaş hayvanların azalmasıyla bende böyle bir merak uyandı. Son 4 yıldır bu işle uğraşıyorum. Yöremizin yerli keçileri süt verimi olarak çok verimsiz, sadece etlerinden faydalanabiliyorduk ama bu keçilerin üreme ve süt verimi yüksek." dedi.

Keçileri aldığı zaman vatandaşların kendisine uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Ünaldı, şöyle devam etti:

"Saanen keçilerini yavru olarak aldım, herhangi bir kaybım olmadı. Şu anda aralarına teke de kattık, martta ilk doğumlarını yapacaklar. Erzincan'daki bir saanen üretme çiftliğindeki keçinin tamamını alıp buraya getirdim. Bu keçiler iyi beslendiğinde günlük 3 kilo süt veriyor, keçi ortalaması olarak çok iyi miktar. Yerli keçi ırkı ise günlük yarım kilo süt veriyor. Bana 'bu keçiler sıcak iklim hayvanları burada yaşamaz, ölür' deseler de ben yine de bu işe girdim ve başarılı oldum. İlkbaharda bunları getirdiğimde çok küçüklerdi. İlk kez doğum yapmaları sonrası sütlerini değerlendireceğim. Irk olarak yöremiz iklimine de dayanıklı olduklarını gördük."

"Bu iş için insanların elini taşın altına koymalarını bekliyorum"

Naim Ünaldı, saanen ırkı keçilerin bölgede yaygınlaşmasını ve vatandaşların bundan yararlanması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Saanen keçilerinin 2 bin rakımda yetişebildiğini, yaşayabildiğini insanlara göstermek istiyorum. Daha sonraki hedefimiz bu işi biraz daha modern anlamda yapıp keçi sütünü yöre insanına sevdirmek. Keçi sütü, anne sütüne eşdeğer çok faydalı bir süt. İnsanlara keçi sütünü sevdirip burada bir potansiyel oluşturmak istiyoruz. başlık bir çiftlik kurabilirsek, en az 10 aile bu işten ekmek kazanır. Bu iş için insanların elini taşın altına koymalarını bekliyorum."

Ünaldı, kısıtlı imkânlarla bu işi hayvancılıkla ilgilenen yöre insanına sevdirmeye çalıştığını anlatarak, önümüzdeki süreçte kendisinin de çiftliğinin kapasitesini artırmayı planladığını sözlerine ekledi.

Saanen keçileri Doğu Anadolu iklimine de uygun

Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün de saanen keçilerinin İsviçre'nin Saanen Vadisi'nde yetiştirilip dünyaya yayıldığını anlatarak, "Bu ırk, dünyanın hemen hemen her tarafına götürülmüştür. Genel olarak adaptasyon yeteneği yüksek bir ırktır. 'un başında Türkiye'ye de getirilmiş ve halen saf ve melez olarak yetiştirilmektedir." dedi. 

Doğu Anadolu iklimine de uygun olmasına rağmen nadir olarak beslenen saanen keçilerinin götürüldüğü alanlara çabuk adapte olduklarını ve Kars'ın Sarıkamış ilçesinde de bu konuda sıkıntı yaşamadığını ifade eden Düzgün, şunları söyledi:

"Saanen ırkının en önemli özelliklerinden biri, farklı iklim koşullarına uyma yeteneğidir. Götürüldüğü yerlere çok çabuk adapte olabilen saanen ırkı keçileri yemleme ve mera koşullarına karşı çok duyarlıdır. Yüksek verim yeteneği ancak iyi bakım ve besleme koşullarında ortaya çıkar. Yemden yararlanma yeteneği yüksek olan ve erken çağda cinsi olgunluğa ulaşan bu keçiler hızlı ürerler."

Saanen Keçisi

SAANEN KEÇİ YETİŞTİRİÇİLİĞİ

TÜRK  SAANEN  KEÇİSİ

Türkiye'de aslında saanen keçisi diye bir keçi funduszeue.info keçileri diye alınıp satılan keçilerin tamamı Kıl Keçisi,Maltız Keçisi funduszeue.info melez (kırma) keçilere Türk Saanen'i denmektedir.Türkiye'de saanenleştirilmiş yerli keçiler vardır.

Türk Saanen keçisi başta Çanakkale Merkez ilçeleri olmak üzere Marmara bölgesinde yetiştiriciliği son zamanlarda yaygınlaşan, yüksek verimli, bölgeye adaptasyonu iyi olan bir ırktır. Bu ırk, saf Saanen keçileri ve bölgede bulunan Maltız (malta keçisi:ada keçisi) ve kıl keçilerinin melezlenmesi ile oluşturulmuştur. Bölgede birinci melez generasyondan (F1 generasyonu) saf Saanen genotipe dek farklı Saanen kan oranlarında melezlerin olduğu tahmin edilmektedir.

Çanakkale’de bu keçi tipinin oluşturulmasına öncesinde Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı Üvecik biriminde başlanmıştır. Bu amaçla Ege Üniversitesi’nden Damızlık nitelikte Saanen tekeleri getirtilmiş ve bölgeden temin edilen kıl ve maltız keçilerinin kullanılması ile çevirme melezlemelerine başlanmıştır. de ise dışardan ithal edilen Saanen ırkı keçiler Üvecik Çiftçi ve Teknik Eleman Eğitim Merkezi’ne getirilmiştir Bu tarihten sonra gerek burada daha önce oluşturulan melez sürüye gerekse saf sürüye saf sürüden elde edilen tekeler verilmiştir. Söz konusu Birim yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne devredilmiştir. Üniversiteye bağlı birimde yılından bu yana söz konusu genotipte yoğun bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü personeli bilimsel çalışmaların yanı sıra hem söz konusu keçinin tanıtımı hem de keçicilik alanında çiftçiye bilgi transferi hizmeti de vermektedir. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından düzenlenen I. Ulusal Süt Keçiciliği Kongresi’nde alınan kararla Ezine Saanen’i olarak tanınan bu genotipin “Türk Saaneni” olarak adlandırılmasına karar verilmiştir. Çanakkale ili Ezine ilçesi Üvecik köyünde Yahya Çavuş Araştırma ve Uygulama Biriminde bulunan Türk Saaneni genotipinden farklı yaş ve cinsiyetlerde toplam başlık sürü 12 Kasım tarihinde Çanakkale’nin merkeze 3 km uzaklıkta bulunan Sarıcaeli Köyü yakınlarındaki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne ait Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’ne (TETAM) nakil edilmiştir.

Türk Saaneni’nin genel özellikleri:

Türk saanenleri( maltız,kıl keçisi) yerli keçilerle melezlemeyle oluşturulmuştur.

Kıl keçisinin yetiştirildiği koşullarda bu ırkın yetiştiriciliği kıl keçisine nazaran daha yüksek performans sağlanarak yapılabilmektedir. Zira bu ırk saf bir kültür ırkı olmayıp, bölge koşullarına adapte keçilerle bir kombinasyonun sonucu elde edilmiştir. Bu ırkın Ekstansif yetiştiricilik sistemlerinde de yetiştiriciliğinin yapılabiliyor olması, ırkın ne derecede başarı ile kullanıldığının önemli bir göstergesidir.    

Türk Saanen’i keçisi süt beyazı renkten krem beyaza dek değişen tonlarda beyaz rengin hâkim olduğu bir genotiptir. Melezlerde nadir de olsa gri-beyaz tonda alaca formlar da gözlenebilmektedir. Ayrıca melezlerin bir kısmında but çevresinde ve meme etrafında uzun kılların kapladığı bir alanı görmek mümkündür. Irkın temel karakteristiklerinden birisi kulak yapısıdır. Kulaklar kısa, dik ve oldukça hareketlidirler.  Kıl ve maltız keçilerinin aksine bu ırkta kıl uzunluğu oldukça kısa ve parlaktır. Deri esnek ve yumuşak olup sütçü bir yapıyı temsil eden niteliktedir. Vücut narin, dişilik özelliklerini gösterir tipte, boyun ince ve uzun, baş narin ve göğüs kafesi geniş ve sağlam yapıdadır. Sağrı eğimi çok düşük olmayıp hafif eğimdedir. Erkek ve dişiler boynuzlu veya boynuzsuz olabilecekleri gibi küpeli veya küpesiz de olabilirler. Uysal olan bu ırktan keçilerin yönetimi kolay olup sürü halinde veya bireysel yetiştirmeye uygun hayvanlardır.

Zira bu ırkın cidago yüksekliği (72 cm) biraz daha yüksek ve meme yapısı, maltız keçilerinin sarkık olan yapısının aksine karına doğru genişleyen, güçlü bağlantıları olan ve meme başları kısmen daha kısa yapıda olan bir formdadır. Bu özellikler ırka çalı vb yerlerde memenin daha az zarar görmesine (yaralanma, çalı çırpıya takılma v.b.) ve makineli sağıma uygunluk açısından üstünlük sağladığından işgücü ve zaman kazandırmanın yanı sıra daha uzun bir süre damızlıkta kalma şansı tanıması bakımından önemli avantajlar sağlamaktadır.

Türk Saanen’inin döl verimi yüksek olup ilkine tekeye verilme yaşları oldukça erkendir. Üvecik Araştırma ve Uygulama Biriminde yetiştirilen ergin keçilerde ortalama oğlak oranı olup bu oran ilkine doğum yapanlarda 1 düzeyindedir. Yine bu merkezde başlatılan bir uygulama ile dişi çebiçler yaklaşık 6–8 aylık yaşa ulaştıklarında tekeye verilmektedirler. Bu uygulama ile yetiştiricilik açısından ekonomik ve yetiştirme hedefli önemli kazanımlar beklenmektedir.

Türk Saaneni keçilerinin süt verimleri ortalama kg/laktasyon düzeyinde olup bu değerlere yetiştirici koşullarında rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Türk Saaneni keçilerde tespit edilen bazı biyolojik özellikler aşağıdaki çizelgede özetlenmiştir.

Çizelge 1. Türk Saanen’i keçilere ait bazı özellikler

ÖzellikDeğer
Ortalama Oğlak Doğum Ağırlığı gr  
Doğumda Göğüs Çevresi    37 cm
 Sütten Kesim Yaşı 45 gün
Sütten Kesim Ağırlığı14 kg
Ergin Keçi Ağırlığı  60 kg
Ergin Teke Ağırlığı75 kg
Ergin Keçi Cidago Yüksekliği 72 cm
Ergin Teke Cidago Yüksekliği  84 cm
İlkine Tekeye Verilme Yaşı7–8 ay
Keçi Başına Düşen Oğlak Sayısı (Oğlak Oranı)
Laktasyon Süresi   gün
Laktasyon Süt Verimi   kg
0–2 Aylık Dönemdeki Ölüm Oranı%5–6
Sütün Yağ İçeriği %
Sütün Kuru Madde Düzeyi  %9,65   
Sütün Özgül Ağırlığı    1,

Türkiye'de saanen keçilerinde yetiştiriler için en büyük sıkıntı,çok yüksek oğlak ölümleri ve telefatlardır.Aşırı soğuk ve aşırı sıcak bölgelerimizde telefat oranları saanen keçilerinin,çok yükselmektedir.

İyi bakım ve besleme koşullarında Saanen Keçisi İsviçrede ortalama lt süt funduszeue.info Keçisi bir sağım döneminde gün sağılabilmekte ve toplam kg süt verebilmektedir.

Saanen Keçileri İsviçre kökenli süt ve döl verimi yüksek hayvanlardır. Saanen Keçisinin vücudu beyaz veya parlak krem rengi kısa kıllarla kaplıdır. Deri rengi pembemsidir.  Omuz, sağrı ve sırt çizgisi üstündeki kıllar daha uzundur. Tekelerin sakal ve yelesinde uzun kıllar oluşmuştur. Tekelerin canlı ağırlığı 75 kğ'a kadar çıkabilmektedir.

Dişilerin vücudu süt tipine uygun zayıf ve ince   bir yapıya sahiptir ve canlı ağırlıkları 50 kg civarındadır.

Bacakları düzgün ve sağlam yapılı yol yürümeye elverişlidir. Meme yapısı çok iyi gelişmiş ve vücuda bağlantısı geniş koltuk meme tipindedir. Döl verimleri yüksektir. Çoğunlukla ikiz oğlak verir.

Saf olarak da yetiştirilen Saanen keçileri ülkemizde de yerli ırk keçilerle melezlenmişfunduszeue.info günün şartlarında şuan için Ülkemizde ki saanen keçileri funduszeue.info saanenlere ulaşabilmek için uzun yıllar aralıksız suni tohumlama yaptırılmalıdır.

Türkiyede'ki mevcut saanenlerin verimlerini yükseltmek için ya kesintisiz uzun yıllara dayanan suni tohumlama yaptırılmalıdıfunduszeue.info sütcü Halep(Damascus)Keçilerinin tekeleriyle Saanen Keçilerini çiftleştirip,(HalepxSaanen) dogacak oğlaklarda ciddi verim artışı sağfunduszeue.infoırlanacağı üzere Halep(şami) Keçileri ortalama litre arası gün boyunca süt verebilmektedir.

Teke Katımı

Teke katım zamanı bölgelere göre değişir. Aşım mevsimi öncesi keçilerin ve tekelerin özel bir yemlemeye alınması faydalıdır. Böylece kısırlık riski azalırken, ikiz ve üçüz doğumların artması mümkün olabilir.

Keçilerde teke katma işlemi  "serbest katım" ve "elden katım" olarak iki şekilde yapılabilir.

Serbest Katım

Serbest katım yönteminde keçiye ergin bir teke hesabı ile katım yapılır. Eğer teke genç ise, 15 keçiye bir teke hesap edilir.

Elden Katım

Elden katım yönteminde, kayıt tutma imkanı olduğundan hangi dişinin hangi tekeye verileceği bilinir.

Böylece sürünün verimce iyileştirilmesinin devamı  sağlanabilir.

Keçilerin gebelik süresi gündür. Gebeliğin son 'ıncı haftasında yavrunun gelişimi hızlı olduğu için anneye iyi bakım ve besleme uygulanmalıdır.

Doğum yaklaştığında keçilerin ayrı bir bölmeye alınması tavsiye edilir. Bölme tabanına bol altlık serilir. Doğumdan sonraki  gün yavruya ağız sütü mutlaka verilmelidir. Oğlaklar ilk iki ay annelerini emer, fazla süt ise sağılır.

Sağımda meme bakımına ve temizliğine gereken özen gösterilmelidir. Sağım sırasında temizlik kurallarına uyarak keçi sütünde istenmeyen kokuları azaltmak yetiştiricinin elindedir.

Ülkemizde keçi sütleri inek ve koyun sütleri ile karıştırılarak işlenmektedir. Keçi sütü kuru madde ve yağ içeriği bakımından inek sütünden geri kalmaz.

Keçilerin barınakları ise gereksinimlerini karşılayacak düzeyde ve mümkün olduğunca düşük maliyetli olmalıdır. Kapalı keçi ağılı yapımında gerekli standartlara uyulmalıdır. Ilıman bölgelerde sundurma tipi ağıllar tercih edilebilir.

Önemli-İnternet ortamında kanada saaneni diye isimlendirmelerle farklı bir saanen keçi ırkı varmış gibi yanlış tanımlama kullanılmaktadır.Böyle bir ayrım bilimsel temelden uzaktıfunduszeue.infoç bir bilim insanı böyle bir kavramı kullanmamaktadıfunduszeue.info kavram tiçari çıkar sağlamak için ortaya atılmış temelsiz bir iddadıfunduszeue.info saanen keçisinden geliştirilmiş iki farlı ırk vardıfunduszeue.info keçiden,ingiliz  beyaz keçisi ve Yenizalanda da sable keçisi(samur keçisi) geliştirilmişfunduszeue.infoıca sables denen renkli saanenler vardıfunduszeue.infoler Dünyada İsviçre Saanen Keçisi,Türkiye'de ise Türk Saanen'i olarak funduszeue.infoçi yetiştiriçilerine saygıyla funduszeue.infoner Hekim Cengiz Torun

Kanada saaneni,kanada saanen keçi,kanada oğlak,kanada oğlak satışı,kanada saanen keçi satışı,kanada keçi,canada saanens,kanada saanen keçisi diye bir şey yoktur,kanada saanen uydurmadır.

Saanen Keçisinin Verim Özellikleri

Canlı Ağırlık    Kg
Laktasyon  Süt Verimi Kg
Laktasyon Süresi   gün
Sütte Yağ Oranı %
Bir Doğumdaki Oğlak Sayısı 

Keçilerde gebelik süresi 5 aydıfunduszeue.info Keçi,diğer bazı ırklarda Halep Keçisi ve Kilis Keçisinde bir yılda 2 doğum yaptırılabilinir,fakat böyle bir durumda keçilerden yeteri kadar süt üretimi yapılamaz.O nedenle yılda bir doğum üzerine üretim planlaması yapmak en doğru seçenektir.

Saanen Keçilerin süt yağ oranı düşüktür(%).Saanen süt keçisinin en önemli kusuru funduszeue.info Keçi sütü,Türk Toplumunun damak tadına çok uygun değfunduszeue.infoğ oranı yüksek Keçi sütüne alışkın olan Türk Tüketiçileri tarafından,Saanen Keçi sütü pek rağbet görmemektedir.Türkiye'de en kaliteli süt,Kıl Keçilerinin sütüdür.Süt yağ oranı % 5 - tur.Kıl Keçisi sütü,dondurmacıların,mandıraçıların,pastaneçilerin,organikçilerin ve bilhasa çocuk maması imalatçılarının göfunduszeue.info olan yörükler Kıl Keçisi sütünü ilaç olarak içfunduszeue.info hazırda Dünyanın bir çok Ülkesinde Keçi ürünleri satan eçzaneler(healt shop)vardıfunduszeue.infoçilere ayit süt,et ,peynir,yoğurt vb ürünler şifa niyetine tüketilmektedir.

Saanen Keçilerinin süt yağ kalitesini yükseltmek için Saanen Keçi sütünü,Kıl Keçisi sütüyle karıştırıp tüketime ve satışa öyle sunulmalıdır.O nedenle her Saanen Keçi yetiştiriçisi,Saanen Keçi sütünün,süt kalitesini yükselte bilmesi için,çiftliğinde bir de saf Kıl Keçisi sürüsü beslemesi gerekmektedir.

Saanen Keçilerin geneli beyaz renkli olmakla birlikte son yıllarda dünyada değişik renk tonlu ve benekli saanenler saanen keçi sürülerinde görülmeye başlandı.Renli saanenler iyi süt verimleri nedeniyle tercih edilir hale gelmiştir.

Bun farklı renk tonlu saanen keçiler melez ırk değfunduszeue.info Saanen'ler,erkek yada dişideki renkli genlerin baskın olmasıyla dünyaya gelen cinstir.Şimdilerde bu farklı renklerdeki cinse Sables adı verilmektedir.

Bir çok Saanen ticareti yapanlar bu cins için parti kıyafeti giymiş Saanen'ler diye hitap ederler.

Saanen Keçiler açık renkli derileri nedeniyle kansere yakalanıfunduszeue.info Saanenlerde (Renkli Saanenlerde) koyu renk tonları nedeniyle kanser tehlikesi funduszeue.infoal ve sıcak iklimlerin hakim olduğu ülkelerde yetiştiriçiler bu gerceği bildikleri için sables senenler tercih funduszeue.infoçi yetiştiriçileri Beyaz Saanenlere fazla ilgi göstermemektedir.

Türkiye'de saanenler aşırı sıçak ve aşırı soğuk bölgelerde ciddi uyum sorunları yaşamaktadıfunduszeue.infot ve verim kayıpları ortaya çıkmaktadır.Ülkemizdeki saanen keçiler melez olduğundan İsviçre'deki saanenler gibi soğuğa dayanıklı değildirler.Sıçak bölgelerde saanen keçiler hayatta kalma mücadelesi funduszeue.info Keçi yetiştiriçiliği için Türkiye iklim koşullarında en uygun bölge Marmara Bölgesi'dir.O nedenle en yoğun saanen keçisi yetiştiriçiliğinin yapıldığı bölge Marmara'dıfunduszeue.info Keçisi yetiştiriçiline girmek isteyen yatırımcıların Marmara Bölgesinde işe başlamarı daha doğru olaçaktır.

Sables Saanenler değişik renklerde funduszeue.infolerin sağım yeteneği Saanen Keçisiyle aynıdıfunduszeue.info bazı saanen keçi yetiştiriçileri Sables Saanenlerin, Saanenlerden daha üstün olduklarını idda funduszeue.infolandada Saanen Süt Keçilerinin %0,5 ni sables keçiler oluşturmaktadıfunduszeue.infolanda'da sableslerin renginin %50 den fazlası beyaz olma zorunluluğu vardır.

Türkiye'de bu günün koşullarında  saf saanen keçisi çiftçilerin elinde mevcut değildir.Türkiye'deki saanen keçiler maltız ve kıl keçisi melezleridir.Dünya şampiyonu saanen keçisi günlük süt verimi ortalaması lt,saanen keçisinin anavatanı İsviçre'de 6 lt dir.Ülkemizde ise saanen keçilerin günlük süt verim ortalaması 1lt,,2 lt çivarındadıfunduszeue.info verim ortamasına göre Türkiye'de en iyi saflık yüzdesi % çivarındadıfunduszeue.infoç kimse kalkıp %,90 saflık derecesinden funduszeue.infoık yüzdesinin yükseltilmesi için suni tohumlama bir funduszeue.infoıca ithal saf  saanen keçilerin ülkeye getirilmesi ve kalitenin yükseltilmesi gerekmektedir.Türkiye'de şuan için renkli sables saanenler mevcut değildir.Ülkemizde bulunan yerli keçi ırklarımızı saanen melezleriyle melezleştirip keçi ırklarımızı çorbaya çevirmek bu ülkenin genetik zenginliğine yapılmış en büyük kötülük olaçaktıfunduszeue.info şeyden önce mevcut yerli ırklarımıza sahip çıkmalıyıfunduszeue.info Keçi ırklarımızı seleksiyon yöntemiyle verimlerini yükseltip keçi ırklarımızın saf yetiştiriçiliğini yapmalıyıfunduszeue.info Keçisi,Kilis Keçisi,Honamlı Keçi ırklarımızın Saanen Keçilerden daha yüksek süt verdiği,daha çok et verdiği ve daha dayanıklı keçiler olduğu unutulmamalıdır.

İsviçrenin  her bölgesinde farklı farklı keçi ırkları funduszeue.infoi gibi tüm keçileri saanen melezi haline dönüştürme gibi bir cahalet içinde değillerdirİsviçreliler.Türk yetiştiriçilerini,keçi düşmanlarının hilafına,Kıl Keçisi,Halep Keçisi,Kilis Keçisi,Norduz Keçisi,Abaza Keçisi,Gürcü Keçisi,Maltız Keçisi,Kaşmir Keçisi,Boer Keçisine yatırım yapmaya davet ediyorum.

funduszeue.info Cengiz Torun

Kaynak: funduszeue.info

 


Saanen Keçi Irkı Hakkında Bilgi (Capra aegagrus hircus)

Dünyada en bilinen süt keçisi ırklarını Saanen, Nubian, Toggenburg, LaMancha, Oberhasli ve Alpine olarak sıralamak mümkün. İsviçre kökenli Saanen keçileriyse, kokusu olmayan sütleri ve yüksek süt verimleri için üretilir. Türkiye’ye gelişi ’lere dayanır.

Süt keçi türleri içinde en cüsseli hayvan olan Saanen ırkında dişiler ortalama kg civarında cm yüksekliğinde olur. Sütlerinin yağ oranı ortalamada % arasında değişir. Saanen keçilerini diğerlerinden ayıran en belirgin özellikse dik, ileriye dönük orta büyüklükteki kulaklarıyla profili düz kafaları. Genellikle kısa tüylü, bembeyaz veya bazen çok açık kahverengi olurlar. Açık renkleri nedeniyle de doğrudan güneş ışığına karşı hassastırlar. Kulak, meme, burun ve gözkapaklarında genellikle siyah lekeler olur. Dişi Saanen keçisinin boynu ince ve uzun; tekesinin boynu ise nispeten kısa ve kalındır. Ortalama 10 sene yaşayan Saanen keçilerinde her iki cinste de sakal bulunabilir.

Kaynak: American Dairy Goat Association, KAPRA Çiftliği

Yumuşak karakterleri, uyumlu yapıları sayesinde sürü olarak yönetilmeye çok uygun bu cana yakın, hayvanlar yüksek süt verimleriyle dikkat çekerler. Yağmurla ve rüzgârla araları iyi değildir. Rutini çok seven Saanen keçileri sağım sistemine çok uygundur.

Laktasyon süresi bir yılda ve gün arasında değişir. Saanen keçilerde sütün zirve yaptığı ve beslenmenin kritik önemde olduğu dönem, doğumu izleyen 4. ve 6. hafta arasında. Bir keçinin ürettiği sütün miktarı ve kompozisyonu keçinin ırkına bağlı olsa da, beslenme de fazlasıyla belirleyici.

Saanen tekeler ergenliğe ay arasında ulaşırken, dişilerde bu süre aya uzar. Doğumlarında ikizlik oranı yüksek olur. Oğlaklar kg arasında doğarken, doğru beslenmeyle iki ayda kg’a, ay arasında da kg’a ulaşırlar.

Türk Saanen’ini ürettiği tescillenen hastalıktan ari KAPRA Çiftliği olarak, sürümüzün hayvan başına laktasyon verimi ortalamada keçinin yaşına göre litre arasında değişir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası