mv danışman maaşı / Vekil danışmanlarının maaşları - Ekonomi Haberleri

Mv Danışman Maaşı

mv danışman maaşı

Milletvekili danışmanı nasıl atanır ve ne kadar ücret alır?

Milletvekillerinin kaç danışman alma hakkı vardır? Danışmanlar nasıl atanırlar? Ve ne iş yaparlar ne kadar ücret alırlar? İşte milletvekili danışmanlığına ilişkin merak edilen 6 sorunun cevabı

1- Bir milletvekiliyle kaç personel çalıştırılabilir? Bunlara ne kadar ücret ödenmektedir?

Bir milletvekilinin yasama faaliyetlerinde yardımcı olmak üzere üç personel çalıştırma hakkı bulunmaktadır. Bunlar; Danışman, İkinci Danışman ve İlave (Yardımcı) Personeldir. Bunlar için kadro şartı aranmaz ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı değildir.

Bunlara yapılacak ücret ise;

Danışmanlara *0, = Brüt TL

İkinci danışmana *0, = Brüt TL

Yardımcı personele * 0, = Brüt TL

Bunlara yapılacak aylık ücret ödemeleri, hak edildikçe her ayın on beşinci günü yapılmaktadır. Bu kapsamda çalıştırılan tüm personele sözleşme ücreti dışında mali ve sosyal haklar kapsamında herhangi bir ad altında ödeme yapılmaz.

2- Milletvekili personeli hangi mevzuata göre görevlendirilir?

sayılı Kanun'un 30'uncu maddesine göre görevlendirilir. Bu personelin çalıştırılma usul ve esasları ile mali ve sosyal hakları TBMM Başkanlık Divanı'nca belirlenmiştir.

3- Milletvekili personeli olabilmek için hangi şartları taşımak gerekir?

* Danışmanın; en az iki yıllık yüksek öğrenim görmüş olması ve herhangi bir milletvekili ile ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri akrabalığı bulunmaması,

* İkinci danışmanın; kamu kurum ve kuruluşları ile kamu tüzel kişiliğini haiz kurumlarda çalışan personel olması ve en az lise mezunu olması,

* İlave (yardımcı) personelin en az ilkokul mezunu olması ve herhangi bir milletvekili ile birinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri akrabalığı bulunmaması,

* sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48'inci maddesinde aranılan genel şartları taşıması,

* Her ne suretle olursa olsun gelir getirici bir faaliyette bulunmaması,

* Görevlendirilmelerine ilişkin milletvekilinin yazılı talebinin olması, gerekmektedir.

4- Emekli aylığı alan bir kişi milletvekili personeli olabilir mi?

sayılı Kanun'un 30'uncu maddesinin ikinci fıkrasına istinaden emeklilik aylığı kesilmek şartıyla açıktan sözleşmeli personel statüsünde milletvekili danışmanı veya milletvekili (ilave) yardımcı personeli olarak görevlendirilebilir.

5- Bu personellerin göreve başlatılmasında sınav şartı var mıdır?

Bunların göreve başlatılmasında hiçbir sınav uygulaması yoktur. Şuana kadar da hiçbir kimse bunların alımlarında sınav şartı getirilsin teklifinde bulunmamıştır.

6- Bunların görevleri ne zaman sona erer ve kadroya geçme hakları var mıdır?

Danışman, ikinci danışman ve ilave personelin sözleşme veya görevlendirmeleri milletvekilinin ilgili yasama dönemi içinde milletvekilliği sıfatını kaybettiği tarihte veya tüm sayılanlar açısından milletvekili genel seçimlerinin ardından yapılan ilk seçimle TBMM Başkanının seçildiği tarihte hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona ermiş sayılır. Bunların kadroya geçme hakları yoktur.

Bu Habere Tepkiniz

Vekil danışmanlarının maaşları

Meclis'teki danışmanlık sistemini bir tazminat davası silbaştan değiştirtiyor. Vekillerin danışman, sektreter ve şoförlerinin maaşları şöyle

Meclis'te 10 yıl çalışıp emekli olan ancak tazminatını alamayan eski danışman Arif Öz'ün TBMM 'ye açtığı tazminat davası ortalığı karıştırdı. Meclis yeniden böyle bir tazminat davasıyla karşı karşıya kalmamak için milletvekillerine brüt maaş ödemesi sistemini getirmeye çalışıyor.

Radikal gazetesinden Neşe Karanfil'in haberine göre; TBMM Başkanlık Divanı'nda gündeme gelen uygulamaya göre vekillere danışman, sekreter ve şoförleri için yıllık brüt bin lira ödenmesi hedefleniyor. Eğer uygulama kabul görürse vekiller çalışanlarının SGK priminden vergi ödemelerine kadar sorumlu olacak. Bu da onları doğrudan işveren konumuna geçirecek.


NET MAAŞ LİRA

Meclis'te başka kurumdan gelen danışmanlarla açıktan gelen danışmanlar var. Başka kurumdan gelen danışmanların kadroları çalıştıkları kurumlarda. Örneğin bir kişi herhangi bir belediyede çalışıyorsa kadrosu belediyede devam ederken aynı zamanda Meclis'te milletvekili danışmanlığı yapabiliyor. Bir de açıktan gelen yani herhangi bir işte çalışmazken danışmanlık yapanlar var.

Milletvekilleri için tahsis edilen danışmanlara ne kadar ödeneceği Teşkilat Yasası'nda belirleniyor. Memurlara yapılan katsayı ödemeleri üzerinden yapılan hesaplamaya göre 1. danışmana brüt 6 bin , 2. danışman yani sekretere 5 bin ve 3. danışmana (şoför ya da başka bir danışman) 4 bin lira brüt ödeme yapılıyor. Nette ise sırayla maaşlar 4 bin lira, 3 bin lira ve 3 bin lira olarak ödeniyor. Ancak açıktan gelenlerin maaşı lira daha düşük oluyor.

Genel sağlık sigortası, işveren payı dahil olduğunda 1. danışmanın toplam maliyeti 7 bin lirayı buluyor. 3 danışmanın toplam aylık maliyeti (işveren payı da dahil) 18 bin lira civarında. milletvekili üzerinden toplam yıllık maliyet milyon liraya ulaşıyor.

Sadece net maaşlar üzerinden ise maliyet 75 milyon lira civarında. Eğer Başkanlık Divanı'nda tartışılan öneri yıllık bin lira kabul görürse maliyet milyon lira olacak. İşveren payının kimde kalacağı, genel sağlık sigortasının nasıl ödeneceği maliyeti etkileyecek. Ancak yeni sistemde milletvekili yerine istediği kadar danışmanı çalıştırıp maaşı kendi belirleyecek.

Bu sisteme geçiş için çalışma yapılmasının gerekçesinin danışmanlara tazminat ödemesi olduğu belirtiliyor. Şu anda çalışan danışmanların hiçbir güvencesi yok. Eğer milletvekili danışmanla çalışmak istemezse tazminatsız işten atılıyor. Danışmanlarla yapılan sözleşmelerde tazminat ödeneceğine ilişkin bir hüküm yok ancak ödenmeyeceğine ilişkin de bir hüküm yok.


FİTİLİ ARİF ÖZ ATEŞLEDİ

Şu ana kadar tazminatsız işten atılan danışmanlardan dava açanların sayısı da sınırlı. 10 yıl boyunca Meclis'te çalışmış olan Arif Öz, TBMM'ye bu nedenle dava açtı. Şubat ayında Meclis'ten emeklilik nedeniyle ayrılan Öz, İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Daha önce bir başka danışmanın da dava açtığını dile getiren Öz, ancak diğer davanın yanlış yere açıldığı için reddedildiğini söyledi.

ILO Sözleşmesi'ne göre de tazminat ödenmesi gerektiğini vurgulayan Öz, "'de danışmanlığa başladım, 10 yıl çalıştım. Emeklilik haklı fesih gerekçesidir. Hiç tereddüt edilmeden tazminatın ödenmesi gerekirdi. Bizim almamız gereken tazminat iş sonu tazminatı" dedi.


YASA GEREKİYOR

TBMM Başkanlık Divanı'nın, milletvekillerine özel bütçe tahsis edilmesi yönünde karar aldığına ilişkin iddiaların doğruyu yansıtmadığı belirtildi. TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Başkanlık Divanı bir karar almamıştır. Kaldı ki vekillerin danışman çalıştırabilmesi sayılı TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu'nun maddesiyle düzenlenmiştir. Ve kanun değişikliği gerektirir" denildi.

Kaynak: Radikal

Bir Milletvekili yasama faaliyetlerini sürdürebilmek için üç personel çalıştırma hakkı bulunmaktadır. Bunlar danışman, yardımcı danışman ve yardımcı personeldir. Milletvekili danışmanı olabilmek için en az ön lisans mezunu olmak gereklidir. Peki Milletvekili Danışmanı Nedir?  Milletvekili Danışmanı Nasıl Olunur? Milletvekili Danışman Olma Şartları Nelerdir? Milletvekili Danışmanı Ne İş Yapar? Milletvekili Danışmanı Maaşlarını Kim Öder? Milletvekili Danışman Maaşları Ne Kadar? İşte Milletvekili Danışmanlığına İlişkin en çok merak edilen soruların cevapları&#;

Milletvekili Danışmanı Nasıl Olunur?

Milletvekili danışmanı sayılı Kanun&#;un 30&#;uncu maddesine göre görevlendirilir. Bu personelin çalıştırılma usul ve esasları ile mali ve sosyal hakları TBMM Başkanlık Divanı&#;nca belirlenmiştir. Bir milletvekilinin yasama faaliyetlerinde yardımcı olmak üzere üç personel çalıştırma hakkı bulunmaktadır. Bunlar; Danışman, İkinci Danışman ve İlave (Yardımcı) Personeldir. Bunlar için kadro şartı aranmaz ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı değildir. Milletvekili danışmanlık görevine başlatılmasında sınav uygulaması yoktur.


Milletvekili Danışman Olma Şartları Nelerdir?

Milletvekili danışmanı olabilmek için en az iki yıllık yüksek öğrenim görmüş olması ve herhangi bir milletvekili ile ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri akrabalığı bulunmaması gerekir.

İkinci danışmanın; kamu kurum ve kuruluşları ile kamu tüzel kişiliğini haiz kurumlarda çalışan personel olması ve en az lise mezunu olması gereklidir.

İlave (yardımcı) personelin en az ilkokul mezunu olması ve herhangi bir milletvekili ile birinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri akrabalığı bulunmaması gerekir.

sayılı Devlet Memurları Kanunu&#;nun 48&#;inci maddesinde aranılan genel şartları taşıması,

Her ne suretle olursa olsun gelir getirici bir faaliyette bulunmaması,

Görevlendirilmelerine ilişkin milletvekilinin yazılı talebinin olması, gerekmektedir.


Milletvekili Danışman Maaşları Ne Kadar?

Milletvekili Danışman maaşları yılında aşağıdaki gibidir;

Danışmanlara:  *0, = Brüt TL

İkinci danışmana:  *0, = Brüt TL

Yardımcı personele:  * 0, = Brüt TL

Bunlara yapılacak aylık ücret ödemeleri,hak edildikçe her ayın on beşinci günü yapılmaktadır. Bu kapsamda çalıştırılan tüm personele sözleşme ücreti dışında mali ve sosyal haklar kapsamında herhangi bir ad altında ödeme yapılmaz.


Milletvekili Danışmanlarının Kadroya Geçme Hakkı var mıdır?

Danışman, ikinci danışman ve ilave personelin sözleşme veya görevlendirmeleri milletvekilinin ilgili yasama dönemi içinde milletvekilliği sıfatını kaybettiği tarihte veya tüm sayılanlar açısından milletvekili genel seçimlerinin ardından yapılan ilk seçimle TBMM Başkanının seçildiği tarihte hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona ermiş sayılır. Bunların kadroya geçme hakları yoktur.


İlginizi Çekebilir  👇

👉 Bilirkişi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

👉 Savcı Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

👉 Öğrenci Gündemi’ni Instagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası