kastamonu ıslama / Islama - Vikipedi

Kastamonu Islama

kastamonu ıslama

Islama

Islama, Kastamonu yöresine ait yöresel bir yemek türüdür. Halk arasında "banduma" olarak da ifade edilir. Genelde Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerinde sık yapılır. Ayrıca Sinop'ta da yapılır.

Gündelik hayatta fazla tüketilmeyen ıslama, özel ziyaretlerde, akraba toplantılarında ve özellikle damat için yapılan bir yemek türüdür.

Malzemeleri ve yapılışı[değiştir kaynağı değiştir]

  • Yufka (bazı bölgelerde serme olarak da bilinir)
  • Tavuk eti (isteğe göre mantar veya kırmızı et tavuk eti yerine kullanılır)
  • Ceviz
  • Tereyağı

Yapılışı[değiştir

Ağızlar ‘Islama’ ile tatlandı

İstanbul Kağıthane Halk Eğitim Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte, misafirlere Kastamonu yöresel yemeklerinden ıslama ikram edildi.

Yarım asırdır faaliyetlerine İstanbul’da devam eden Kastamonu Şenpazar Derneği, ‘Birlik ve Beraberlik Günü’ adı altında program düzenlerken, programa iş insanı Yaşar Kızılkum, KASİAD Genel Sekreteri Cemal Şenol, KASDER Şişli Şube Başkanı Erol Şahin, Şenpazar köy ve mahalle dernek başkanları ve çok sayıda misafir katıldı. Programda, başta dernek kurucu ve üyelerinden ahirete intikal edenler olmak üzere tüm vefat edenler için Kur’an okundu, dualar edildi.

Yusuf Gündüz'ün sunumunu yaptığı program, gençlik kolları tanıtım ve gösterileri ile başladı. Dernek Başkanı ve iş insanı Hüseyin Tarı, konuşmasında her yıl Kasım ayının son Pazar günü birlik ve beraberlik günü olarak tertip edilmesine karar verildiğini belirterek, geleneksel hale gelecek etkinliğin daha geniş çevrelere ulaşacağını söyledi. Kadın kolları adına Genel Sekreter Özlem Tarı söz alırken, 16 yıl önce gençlik kolları kurucuları arasında yer alan Yasin Tarı, Murat Şakar ve Abdullah İrdem de programın hazırlanmasında gençlere yardımcı oldu. Gençlik Kolları Başkanı Efekan Sarı konuşmasında gençlerin üye olmasını beklediklerini ve yeni yönetimiyle yapacakları etkinliklerle  adlarından söz ettireceklerini ifade etti. Programın sonunda toplu alınan fotoğrafın ardından derneğin gençlik kolları katılımcılara yöresel ıslama yemeğinden ikram etti. (Bülten)

Kaynak:

İlgili Konular :

İlgili Haberler

Kastamonu yemekleri ve Kastamonu'nun tarihi

Kastamonu yemekleri ve Kastamonu'nun meşhur sarımsağını, üryani eriğini, pirincini ve pastırmasını anlatıyoruz. Zengin tarihi olan Kastamonu'nun mutfağını mutlaka tatmalısınız.

Kastamonu yemekleri zenginliği ile herkesin damak zevkine hitap ediyor. Hamurişi, et ve süt ürünlerinin temel olduğu Kastamonu mutfağı, mevsimine göre yeşilliklerle donanır. Taze meyve ve sebzeler renk katar yöre mutfağına. Bir de cevizi ve sarımsağı var ki, tadı dünyaya bedel.

KASTAMONU'NUN ZENGİN TARİHİ

Kastamonu çok zengin bir tarihi geçmişe sahip. Önceleri Gasların (Sümerlerin bir kolu) yurdu olmuş; zamanla Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Pontus Rumları, Romalılar ve Bizanslıların yönetimine geçmiş. Anadolu‘ya Türklerin gelmesiyle de Danişmentliler, Anadolu Selçukluları, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu‘na mesken olmuş. Romalıların bu yörede kurduğu Paflagonia isimli eyaletin merkezi olan Pompeiopolis Höyüğü (Taşköprü‘de gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor), Kastamonu Kalesi ile M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yapılan Ev Kaya Mezarları, geçmişi günümüze taşıyan önemli kalıntılar. Ama asıl önemlisi Candaroğulları, Selçuklular ve Osmanlılardan kalan pek çok tarihi eserin bugün bile ayakta olması.

BANDUMA NEDİR? (ISLAMA, BANDIRMA)

‘TİRİDİNE BANDUM’


Pınarbaşı, Azdavay, Şenpazar çevresinde ıslama; Küre ve İnebolu çevresinde Bandırma; Daday ve Devrekani çevresinde Banduma olarak bilinen bu yemek; yufka (serme), hindi veya tavuk eti ve suyundan yapılıyor.

BANDUMA NASIL YAPILIR?

Yufkalar rulo yapılıp 3 parmak kalınlığında kesiliyor. Tavuk suyuna batırılıp tabağa dizilen yufkaların üzerine eritilmiş tereyağı gezdiriliyor. Aralara dövülmüş fındık içi serpilip üzerlerine tavuk ya da hindi eti konuyor. Et suyundan üzerine gezdirilip fındık da serptiniz mi, değmeyin keyfine.

KASTAMONU SARIMSAĞI ÖZELLİĞİ

Sarımsak cenneti Kastamonu ile ilgili Taşköprü denince akla, önce sarımsak sonra da Biryan kebap (Kuyu kebabı ya da Kazık kebabı) gelir. Sarımsak, Romalılardan kalma bir şehir olan Pompeiopolis’in bile önüne geçiyor zaman zaman. Ki, bu muhteşem şehir kalıntısı, olanaksızlıklar yüzünden gün yüzüne çıkarılamamış bir türlü. ‘Beyaz altın’ olarak adlandırılan sarımsak yöre halkının başlıca geçim kaynaklarından. Alın bu sarımsağı başka yerde ekin, aynı sonuca ulaşamıyorsunuz.  Eh, hal böyle olunca Taşköprü her yıl eylül ayında beyaz altınına uluslararası bir kültür festivali düzenlemesin de ne yapsın!

KASTAMONU'NUN NESİ MEŞHUR?

Kastamonu’nun zengin yemek kültürünü bu sayfalara sığdırmak hayli zor. Araştırmacıların Kastamonu ve çevresinde çeşit yemek tespit etmişler. Üryani eriği, pirinci, pastırması, sarımsağı, tarihi, turizmi, deniz sefası her biri birbirinden derin araştırma konuları aslında.

ÇEKME HELVA NEDİR?

Çekme helva ’lü yıllardan bugüne uzanan bir geçmişe sahip. Padişahlar tarafından sarayda çektirilen helva (nam-ı diğer saray helvası), Kastamonu’nun da simgesi olmuş. Un tereyağında kavruluyor. Meyane soğurken şekerle su kaynatılıp mermer taşına dökülüyor. Ağartılarak meyaneyle birlikte birbirine yedirilip sakız haline getiriliyor.

KASTAMONU YEMEKLERİ

ETLİ EKMEK NASIL YAPILIR? 



EKŞİLİ PİLAV TARİFİ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.