nevruz tatil mi / Nevruz ne zaman ? Diyarbakır Newroz Bayramı ne zaman, nerede, saat kaçta?

Nevruz Tatil Mi

nevruz tatil mi

Nevruz ne zaman ? Diyarbakır Newroz Bayramı ne zaman, nerede, saat kaçta?

Newroz Bayramı ya da kısaca Nevruz Dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı. Nevruz bayramına 4 hafta kala, her salı günleri özel günler olur ki, bunlara çarşamba denir.
Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçe Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar.

Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır.

Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, yıldan beri kutlanmakta olan İran kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül-2 Ekim arasında Abu Dabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir. 'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.

 NEVRUZ NE ZAMAN? 

Nevruz Bayramı her yıl 21 Mart tarihinde kutlanıyor. 21 Mart yılında ise Salı gününe denk geliyor. Nevruz'un her yıl bu tarihte kutlanmasının ise bir nedeni var. Güneş 21 Mart'a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu denge 21 Mart'ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarımküre lehine bozuluyor.

NEVRUZ NE ZAMAN CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

DİYARBAKIR NEWROZU NE ZAMAN?

Tertip komitesi Diyarbakır Newroz'u hazırlıklarını günlerdir sürdürüyordu. Bağlar ilçesi Newroz parkında da hazırlıklar tamamlandı.

Diyarbakır Newrozu programı saat 'da başlayacak olan Newroz'da sanatçı Mikail Aslan, Aryen Kom ve Şerzad sahne alacak.

43 merkezde gerçekleştirilecek Newrozu'nun kent kent programı şöyle:

18 MART

Hakkari, Elazığ Karakoçan, Ağrı Patnos, Muş Bulanık, Aydın Germencik.

19 MART

İstanbul, Van, Mardın Kızıltepe, Hakkari Yüksekova, Tunceli, Bingöl, Batman, Siirt, Iğdır, Muş, Ankara, Mersin, Antalya, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Manisa, Bursa, Tekirdağ, Balıkesir, Kocaeli Gebze, Ağrı Doğubayazıt, Bitlis Tatvan, Sakarya Arifiye.

20 MART

Kars, Ağrı, Ardahan, Mardin Nusaybin, Erzurum Karayazı.

21 MART

Diyarbakır, Şırnak Cizre, Şanlıurfa Viranşehir, Çanakkale.

 Demirci Kawa Efsanesi nedir?

Eski İran mitolojisinde yer aldığı kabul edilen efsanevi bir kişilik olan Kawa, günümüzde pek çok tarihçi tarafından Kürt mitolojisiyle de ilişkilendirilir. Kürt mitolojisinde "Demirci Kawa" olarak bilinen bu efsanevi kişilik, amansız hükümdar Zahhak'a baş kaldıran bir kahraman olarak anlatılır. Tarih bilimi açısından söylencelerden daha önemli kabul edilen yazılı kaynaklar araştırıldığında Kawa'dan ilk bahsedenin Fars şair Firdevsi olduğu görülür. Yazılı metinleriyle modern tarihçilere oldukça önemli bir kaynak bırakan Fars şair Firdevsi'nin en önemli eseri olan Şehname'de Demirci Kawa'nın hikayesine de yer verilmiştir.


Firdevsi tarafından yazılan Şehname'de geçen hikayenin ana karakteri olan hükümdar Zahhak ya da bilinen diğer adı ile Azhi Dahaka önceki dönemlerde de adından söz edilen ve yarı şeytan olan Eski Babil'in krallarından biri olarak tanınan bir kişidir. Firdevsi kendisinden önceki hikayelerde anlatılan Zahhak karakterini değiştirerek bir Arap kral olarak betimlemiştir. Anlatılan Kürt mitolojisinin önemli eserlerinden biri olan Demirci Kawa, Nevruz Bayramı ile ilişkilendirilen birbirinden farklı hikayelerin gelişmesine de neden olmuştur. Tarihçiler yaptıkları araştırmalar sonucunda Demirci Kawa efsanesinde geçen Kral Zahhak'ın, Asurlu kral Dehak olabileceğini fark etmiştir. 

Günümüzden 2 bin yıl kadar önce gerçekleşen bir olayın efsaneleşmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülen Demirci Kawa miti, günümüzde Asurlu Kral Dehak'a baş kaldıran demir ustası Kawa ile ilişkilendirilmiştir. Soyunda şeytaniler de bulunduğu için yarı şeytan olarak betimlenen kral Zahhak(Dehak), omuzlarında iki yılan taşıyan ve çok acımasız bir kraldı. Efsanelerde anlatılanlara göre; her gün omuzlarındaki yılanları beslemek için kendi halkından iki kişi seçen zalim kralın, sarayındaki aşçılarına bu iki insanın beyninin pişirtildiğinden bahsedilir. Kurban edilen insanların pişirilen beyinleri Kral Zahhak'a sunulur ve kral da bu pişmiş beyinler ile omuzlarındaki yılanları beslerdi.

Kürt efsanelerinde bu acımasız kralın aynı zamanda baharın gelmesini de engellediğinden bahsedilmektedir. Kralın zalimliğine karşı bir şeyler yapmak isteyen Garmayel ve Armayel adındaki iki kişi gizlice sarayın mutfağına aşçı olarak girer ve o gün gelen iki kişiden birinin kaçmasına yardım eder. Bu iki kişi her gün bir koyun keserek koyun beyni ile insan beynini karıştırmış ve bu şekilde her gün bir kişinin kurtulmasını sağlamıştır. Her gün kaçan bir kişinin Kürtlerin atası olduğunu söyleyen efsaneye göre Demirci Kawa kaçan kişileri eğiterek bir ordu oluşmasını sağlamıştır. 

Kawa'nın liderliğindeki bu ordu bir 20 Mart günü zalim kralın sarayına yürüyüşe geçer ve Kawa, kralı çekiç darbeleri ile öldürmeyi başarır. Kawa etraftaki tüm tepelerde ateşler yakar ve yanındakilerle birlikte bu zaferi kutlarlar. Böylece Kürt halkı zalim kraldan kurtulmuş olur ve ertesi gün ilkbahar gelir. Demirci Kawa bu hikayelerin kahramanı olmuş ve Kürt mitolojisindeki yerini almıştır.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Newruz bayramı

Gündem

21 Mart resmi tatil mi ? 21 Mart Newruz resmi tatil mi?

Çanakkale Zaferi'nin kutlandığı 18 Mart'ın resmi tatil olması geçtiğimiz yıllarda da gündeme gelmişti. Peki, 21 Mart resmi tatil mi ? 21 Mart Newruz resmi tatil mi?

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklif, 21 Mart’ın resmi tatil olması ve 21 Mart gününün Nevruz Bayramı tatili olarak belirlenmesini öngörüyor.

Tatil Gününün İsmiSüreTarihGün
Yılbaşı1 Gün1 OcakCumartesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı1 Gün23 NisanCumartesi
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü1 Gün1 MayısPazar
Ramazan Bayramı3,5 Gün* 2 Mayıs - 4 MayısPazartesi - Çarşamba
19 Mayıs Atatürk`ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı1 Gün19 MayısPerşembe
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü1 Gün15 TemmuzCuma
Kurban Bayramı4,5 Gün* 9 Temmuz - 12 TemmuzCumartesi - Salı
30 Ağustos Zafer Bayramı1 Gün30 AğustosSalı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı1,5 Gün29 EkimCumartesi

18 Mart okullar tatil mi ? 18 Mart resmi tatil mi, yarım gün mü?

18 Mart 'te "Çanakkale Geçilmez" sözünü dost ve düşmana kabul ettiren Deniz Zaferi dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerin hazırlıkları sürerken, gözler resmi tatil günlerine çevrildi. İşte, 18 Mart ve resmi tatil günleri ile ilgili ayrıntılar.
18 MART RESMİ TATİL Mİ, YARIM GÜN MÜ?

18 Mart Çanakkale Zaferinin yıl dönümü dolayısıyla resmi tatil mi değil mi merak konusu oldu. Ancak mevzuata göre 18 Mart resmi tatil günleri arasında yer almıyor.
Ayrıca bu sene 18 Mart, Cumartesi gününe denk gelmektedir.

Yılbaşı: 1 Ocak Pazar

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan Pazar

Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs Pazartesi

Ramazan Bayramı Arife günü: 20 Nisan Perşembe (Yarım gün)

Ramazan Bayramı: Nisan Cuma/ Cumartesi/ Pazar

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs Cuma

Kurban Bayramı Arife günü: 27 Haziran Salı (Yarım gün)

Kurban Bayramı: Haziran Çarşamba/ Perşembe/ Cuma ve 1 Temmuz Cumartesi

Demokrasi Bayramı: 15 Temmuz Cumartesi

Zafer Bayramı: 30 Ağustos Çarşamba

Cumhuriyet Bayramı: 28 Ekim Cumartesi (Yarım gün) ve 29 Ekim Pazar

MART AYINDA RESMİ TATİL VAR MI?

Mart ayında çalışanları ilgilendiren resmi tatil bulunmuyor.

MART AYININ ÖNEMLİ GÜNLERİ

1 Mart
Yeşilay Haftası (1 – 7 Mart)
Deprem Haftası (1 – 7 Mart)
Girişimcilik Haftası (1 – 7 Mart)
Dünya İltifat Günü


3 Mart
Dünya Yaban Hayatı Günü
Dünya Kulak ve İşitme Günü
Dünya Diskalkuli Günü

6 Mart
Berat Kandili

8 Mart
Bilim ve Teknoloji Haftası ( Mart)
Dünya Kadınlar Günü
Dünya Matematik Günü

10 Mart
Super Mario Günü

12 Mart
İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY'u Anma Günü
Dünya Böbrek Günü

13 Mart
Dünya Uyku Günü

14 Mart
Tıp Bayramı
Pi Günü

15 Mart
Dünya Tüketiciler Günü

16 Mart
Öğretmen Okullarının Kuruluş Yıl Dönümü

18 Mart
Çanakkale Zaferi
Şehitler Günü
Yaşlılara Saygı Haftası (18 – 24 Mart)

20 Mart
Dünya Mutluluk Günü

21 Mart
Orman Haftası (21 – 26 Mart)
21 Mart Ekinoksu
Down Sendromlular Farkındalık Günü
Nevruz Bayramı – Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası
Dünya Kukla Günü
Dünya Şiir Günü
Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü

22 Mart
DünyaSu Günü
Dünya Çocuk Şiirleri Günü

23 Mart
Ramazan Başlangıcı
Dünya Meteoroloji Günü

24 Mart
Dünya Tüberküloz Günü

25 Mart
Dünya Waffle Günü

26 Mart
Dünya Epilepsi Günü / Mor Günü
Dünya Ispanak Günü

27 Mart
Dünya Tiyatro Günü
Dünya Viski Günü

28 Mart
Kütüphaneler Haftası (28 Mart – 3 Nisan)

29 Mart
Dünya Piyano Günü

30 Mart
Doktorlar Günü

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

18 Mart

Gündem

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası