keten tohumu cilde yararları / Keten Tohumu Yağı

Keten Tohumu Cilde Yararları

keten tohumu cilde yararları

Keten Tohumu Neye Yarar?

Keten tohumu, chia tohumu ya da kinoa gibi trend gıdalardan biri değil ama keten tohumu faydaları nedeniyle aslında beslenmenizde düzenli olarak tüketebileceğiniz bir ürün. “Keten tohumu neye yarar?” diye düşününce ilk olarak keten tohumunun omega 3 deposu olduğu akla gelir. Topraksı bir tada sahip bu kahverengi tohumlar, görünümüyle susama benzer. Bütün olarak tüketilmesi yerine kolay sindirilmesi ve besinin doğrudan bağırsaktan bütün olarak geçmemesi için öğütülmesi önerilir. Öğütülen keten tohumunun faydalarından yararlanıldığı söylenir.

Sağlıklı Yağ

Keten tohumu, sağlıklı yağ, lif ve antioksidan sağlayan bir besindir. Eski Mısır ve Çin’de yetiştirilen bu tohum, Asya’da binlerce yıldır Ayurveda tıbbının bir öznesidir. Keten tohumu kullanımı çeşitlidir. Yağı, unu, tozu, kapsülleri kullanılabilir. Geçmişten beri amaç; kabızlık, diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalığı, kanser veya başka hastalıklarda fayda sağlanmasıdır. Ancak keten tohumunun faydaları kadar zararları da olabilir. Çünkü bu besinle ilgili araştırılması gereken pek çok konu vardır. İşte keten tohumunun faydaları ve zararları…


Omega 3 Zengini

Keten tohumu, bitki bazlı bir omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Dolaşım için faydalı olan bu asidin anti-inflamatuar etkisi bulunur. Yağ asitleri kemik kayıplarına neden olan osteoporoz ile savaşmada ve tip 2 diyabete karşı korumada etkilidir.

Keten Tohumunun Güç Sırrı

Keten tohumunun 2 çorba kaşığı bile 6 gram lif, 4-5 gram bitkisel proteinin yanı sıra B grubu vitaminler, magnezyum, manganez, fosfor, bakır ve tiamin içerir. Magnezyum uyku ve ruh halini iyileştirirken, manganez kolajen üretimini destekleyerek cilt sağlığı ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır. Fosfor sayesinde hücrelerin oluşması ve kemiklerin korunması sağlanabilir. Bakır ise enerji ve kolajen üretimini destekler. Ayrıca vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri için gereklidir. Tiamin, enerji vererek sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.

Antioksidan Deposu

Polifenol adlı antioksidanlardan zengin olan keten tohumu, bu sayede oksidatif strese karşı kanserden ve kalp hastalıklarından korur. Oksidatif strese maruz kalmamak; erken yaşlanma, Alzheimer ve Parkinson nörodejeneratif hastalıklar riskini düşürür.

Kolesterol Düşürmede Yardımcı

Keten tohumunda bulunan yağlar kalp sağlığını destekler. Bu yağlar kötü kolesterol (LDL) ve kan basıncını düşürmede, damar sertleşmesini ve felci önlemede etkili olabilir. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak keten tohumu tüketmek LDL kolesterolü yüzde 20, toplam kolesterolü yüzde 15 düşürdü.

Sindirim Sistemini Destekler

Keten tohumu, hem çözünür hem de çözünmeyen lif içerir. Çözünür lifler, dışkıyı yumuşatır. Böylece bağırsaklarda kolay emilim sağlanmış olur. Çözünmeyen lifler ise atıkların bağırsaklarda kolay hareket etmesini sağlayarak düzenli sindirim için uyarıcı bir rol oynar. Bu iki tip lif, sağlıklı sindirim için birlikte çalışır. Toksinlerin ve fazla yağların vücuttan atılması bu lifler sayesinde olur.

Kansere Karşı Zırh Oluşturabilir

Keten tohumu, lignan içeriği sayesinde özellikle meme, kolon ve prostat kanserlerinin tümörlerinin gelişimini engellemede yardımcıdır. Bu bileşiklerin yeni kan damarları oluşturmasını ve büyümesini durdurabilecek gücü vardır. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak keten tohumu tüketmenin meme kanseri riskini önlemi oranı yüzde 18’dir.

Kan Şekerini Dengeler

Keten tohumunun kan şekerini düşürmede de etkili olabileceğine dair araştırmalar mevcut. İnsülini iyileştiren bu besinin diyabeti önlemede de faydalı sağladığı öne sürülür.

Cildi İyileştirir

Keten tohumunun cilde faydaları keten tohumu yağı ile gözle görülür olarak fark edilir. Araştırmaya göre, keten tohumu yağı kullanan kadınların cilt hassasiyetlerinde önemli bir düşüş yaşanırken, cilt pürüzleri ve pullanma şikayetlerinde azalma olmuştur. Pürüzsüz ve nem dengesi sağlanmış bir cilt, keten tohumunun cilde faydaları arasındadır. Keten tohumu saça faydaları ile de bilinen bir besindir. Keten tohumundaki omega 3, saç köklerini beslerken kepek oluşumuna engel olup daha parlak bir görünüm verir. E vitamini içeriği ise kırılmalara dayanıklı ve nemini koruyan saçlara sahip olmaya yardımcı olur.

Tok Tutar

Protein deposu keten tohumundaki çözünür lifler, su ile birleştiğinde jel gibi bir kıvam alırlar. Bu da midenin boşalmasını geciktirir. Bu durum açlığın ötelenerek tokluk hissinin uzun süre devam etmesi anlamına gelir. Araştırmalarla, günde 2 kaşık keten tohumu tüketenlerde kilo kaybı ve bel çevresinde incelme olduğu saptanmıştır.

Kadınlar Neden Keten Tohumu Tüketmeli?

Keten tohumunun kadın sağlığı açısından da faydalarından bahsedilebilir. Hamile kalma ihtimalini artırabilir. Yumurtlamayı desteklerken hormonal dengesinin geri kazanılmasında yardımcıdır. Menopoz sonrası kadınlarda görülen kardiyovasküler hastalık riskini düşürebilir. Ayrıca menopozla birlikte başlayan sıcak basmalarına karşı keten tohumunun rahatlatıcı bir etkisi olabilir.

Veganlar İçin Besleyici

Bitkisel bir protein ve omega 3 yağ asidi kaynağı olan keten tohumu, vegan ve vejetaryenler için iyi bir besindir. Veganlar için yumurta yerine kullanılabilir.

Keten Tohumu Kullanımı Kimler İçin Sakıncalı?

Peki faydalarının yanı sıra zararları da olabilen keten tohumu kimler için sakıncalıdır? Özellikle hamileler ve emziren kadınların keten tohumu tüketmemeleri önerilir. Yüksek potasyum içeriği keten tohumunu böbrek hastalığı olanlar için olumsuz etkileyebilir. Kanser önlemede faydalı olsa da özellikle östrojen bağımlı kanser hastalarını fitoöstrojen içeriği ile nedeniyle keten tohumu tüketilmemelidir. Divertikülit hastalığı olanlar sadece keten tohumunu değil, hiçbir tohum bütün olarak yememelidir.

Keten Tohumu Nasıl Saklanmalıdır?

Keten tohumu toz haline getirildiğinde hava ile teması artacağı için çok hızlı oksitlenir. Bu yüzden bütün olarak tüketilmesi önerilir. Toz formunda tüketilirken mutlaka cam kavanozda saklanmalı ve küçük miktarlarda satın alınmalı, bekletilmeden tüketilmelidir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Keten Tohumunun Faydaları

Hafif ve gevrek bir kıvamı olan keten tohumu cevize benzer bir tada sahiptir. Birçok şekilde tüketilir ve sağlık için birçok faydası vardır. Özellikle salataların ya da smoothielerin vazgeçilmez içeriği olan keten tohumu sağlıklı cilt hücrelerinin desteklenmesinde yararlı olan yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içerir. Birçok besin ile dolu olması onu cilt ve saç bakımlarının da mucizevi içerikleri arasına dahil eder.

Bu yazımızda keten tohumunun faydaları nedir, kimler için uygundur, nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarına değineceğiz.

Keten Tohumunun Faydaları-1 - Saç Bakım GüzellikKeten Tohumunun Faydaları-2 - Saç Bakım Güzellik

Keten tohumunun cilt için faydaları

Keten tohumunun cilt için faydaları saymakla bitmez. Birçok ürün içinde de bulunan keten tohumunu farklı teknikler ile cilt bakım rutininize de dahil ederek kullanabilirsiniz.

Sivilce oluşumunu kontrol eder

İçerisinde antioksidanlar, antiinflamatuar ve lif barındıran keten tohumu bu bileşenler ile cildin sağlığını destekler ve sivilce oluşumunu da engeller. Lif, yeni cilt hücrelerinin oluşumunu teşvik etmek için ciltteki kolajen seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Keten tohumu, östrojen düzenleyici özelliklerinden dolayı hormonal akneyi de azaltabilir. (*)

Cildi iyileştirir

Keten tohumu içerisindeki Omega-3 yağ asitleri cilde doğal bir parlaklık verir ve nemli kalmasını sağlar. Bu sayede cildi olası tahrişe karşı korur ve cilt lekelerini bile iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Cildi sıkılaştırır ve gençleştirir

Keten tohumu, yağ asidi ve antioksidan içeriği nedeniyle ciltteki kolajen seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Ciltte yüksek miktarda bulunan kolajen ise cildin sarkmasını önler. Daha sağlıklı daha sıkı bir cilde yardımcı olurken, yaşlanma faktörleri de en aza iner. Sağlıklı yağ asitleri de ciltteki ince kırışıklıkların ortaya çıkmasını geciktirebilir.

Gözenek görünümünü azaltır

Cilt için iyi bir temizleyici olan keten tohumu, tıpkı sivilce ile mücadele ettiği gibi siyah noktalar ile de mücadele edebilir. Temizleyici olarak kullanıldığında siyah noktaları temizler, cilt üzerinde birikmiş ölü derilerin giderilmesine yardımcı olur. Bu sayede içeriğindeki yağ asitlerinin de desteği ile cilt tonunu düzenlemekten gözenek görünümünü küçültmeye kadar birçok fayda sağlar.

Cildi nemlendirir

Keten tohumu, omega-3 yağ asidi içeriği nedeniyle mükemmel nemlendiricilerdir. Bu yağ asitleri, cildin üst tabakasındaki nemi hapsederek size yumuşak ve pürüzsüz bir cilt verir.

Güneş sonrası koruma sağlar

Keten tohumu, cildinizi güneşe maruz kalmanın neden olduğu serbest radikal hasarlarından korumaya yardımcı olan çok miktarda antioksidan içerir. Ayrıca cilde UV hasarını önlemeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri içerirler.

Tabii güneşe karşı tam koruma için mutlaka güneş koruyucu krem ile kullanın. Tek başına keten tohumu içerikli bir ürün güneşe karşı koruma sağlamaz.

Keten Tohumunun Faydaları-3 - Saç Bakım GüzellikKeten Tohumunun Faydaları-4 - Saç Bakım Güzellik

Keten tohumunun saç için faydaları

Cildiniz için mucizevi birçok etkisi olan keten tohumunu saç bakım rutininizde de kullanabilirsiniz. İşte keten tohumunun saça faydaları;

Saç kırıklarını önleyebilir

Keten tohumu, yüksek besin içeriği nedeniyle saçınızı güçlendirir. Güçlenen saçlarda kırıklar ve bölünmüş saç uçları giderilebilir. Bu sayede daha sağlıklı ve güçlü saçlara kavuşabilirsiniz.

Saç seyrelmesine iyi gelebilir

Keten tohumu, saç köklerini besleyerek saç dökülmesini ve incelmesini azaltmaya yardımcı olur. Bu konuda National Library of Medicine’da yayınlanan araştırma ve makalelerden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. (*)

Saç derisi iltihabını ve kepeği önleyebilir

Vitaminler bakımından zengin keten tohumu, kafa derisi kaşıntı ve tahrişini azaltmaya yardımcı olan bazı mantar önleyici ve iltihap önleyici özellikler içerir. (*) Ayrıca saçınızın pH seviyelerini dengelemeye yardımcı olur ve aşırı yağ üretimini kontrol eder, böylece saç derisindeki kiri ve kepeği azaltır.

Saç uzamasını teşvik eder

Keten tohumu, saçınızı yumuşatan ve nemlendiren omega-3 yağ asitleri içerir. Omega-3 yağ asitleri ayrıca saç köklerini beslemek ve saç büyümesini artırmak için kafa derisinde kan dolaşımını teşvik eder. B vitamini, magnezyum, bakır ve demir dahil olmak üzere sağlıklı saç büyümesi için gereken birçok temel besin içerir. Bu besinler saç elastikiyetini ve uzunluğunu artırmaya da yardımcı olur.

Keten Tohumunun Faydaları-5 - Saç Bakım GüzellikKeten Tohumunun Faydaları-6 - Saç Bakım Güzellik

Keten tohumunu kullanma yolları

Tüm bu faydalar sizlerde de hemen keten tohumu kullanma isteği uyandırmıyor mu? Gelelim keten tohumunu saç ve cilt bakımınıza nasıl dahil edebileceğinizin detaylarına

Cilt için keten tohumu

Öncelikle genel sağlığınız, cildiniz ve saçlarınız için doğrudan keten tohumunu tüketerek kullanabilirsiniz. Salatalarınıza ya da hazırladığınız kahvaltı tabaklarına eklemeyi deneyin. Ayrıca yoğurt ile karıştırarak ara öğünlerde de tüketebilirsiniz.

Yağ olarak kullanabilirsiniz. Bu noktada kendinize bir keten tohumu yağı alın. Alerjiniz olmadığından emin olduktan sonra doğrudan cildinizi temizlemek nemlendirmek ve beslemek için kullanabilirsiniz. Ayrıca farklı doğal yağlar ile karıştırarak da kendi içeriğinizi hazırlayabilirsiniz. Cilt için oldukça faydalı shea yağı ve keten tohumu yağı bir araya geldiğinde vazgeçemeyeceğiniz bir seruma kavuşabilirsiniz.

Bal ile karıştırarak kendinize bir yüz maskesi yapabilir ya da biraz esmer şeker biraz keten tohumu yağı ile doğal bir peeling de hazırlayabilirsiniz.

Saç için keten tohumu

Saç için de kullanmanın en kolay yolunun yağı olduğunu söyleyebiliriz. Keten tohumu yağını edindikten sonra evde hazırladığınız doğal saç bakım yağları ve maskeleri arasına birkaç damla eklemeyi deneyin. Saç diplerinize iyice masaj yaparak uygulayın. Saçınızda 15-20 dakika beklettikten sonra bol su ile iyice durulayın.

Önemli Not: Keten tohumu doğal bir bitki ürünüdür ve bu nedenle minimum yan etkilere neden olur. Fakat yine de cildinizde veya saçınızda keten tohumu kullanmadan önce daima bir yama testi yapın.

Aldığınız keten tohumu yağını kolunuzun iç bölgesine bir miktar sürün ve 24 saat bekleyin. Kaşıntı, karıncalanma, kızarıklık gibi durumlar ile karşılaşırsanız kullanmayın.

Keten Tohumu Maskesi: Ciltte Doğal Işıltı!

Keten tohumu, çeşitli sağlık yararları ile bilinir. Bununla birlikte güzellik faydaları da sunmaktadır. Bu tohum eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Kalp sağlığını korur ve kötü kolesterol seviyesini düşürmektedir. Sindirim sisteminin iyi çalışması için gerekli miktarda lif içerir. Astıma ve diyabete neden olan iltihapları önler. Hatta vücudu kansere karşı daima korur.

Keten Tohumu Maskesi Nasıl Yapılır?

  • Keten Tohumu Jeli Maskesi
  • Keten Tohumu ve Yumurta Maskesi
  • Chia ve Keten Tohumu Maskesi
  • Pirinç ve Keten Tohumu Maskesi

Keten tohumu vücudun sağlıklı olmasını sağlarken cilde de sayısız faydası vardır. Keten tohumu maskesi ile cildinizdeki çoğu problemden kurtulma şansınız vardır. Peki, keten tohumu maskesi nasıl yapılır ve detayları nelerdir? Keten tohumu maskesi faydaları nelerdir? Şimdi gelin, hem bu soruların yanıtlarını inceleyelim hem de keten tohumu maskeleri nasıl yapılırmış keşfedelim…

Keten Tohumu Maskesi Nasıl Yapılır?

1) Keten Tohumu Jeli Maskesi

Keten tohumu jelinin faydaları sayısızdır. Bu jel cildinizdeki gözenekleri sıkılaştırır ve cildinizin daha parlak görünmesini sağlar. Ayrıca nemlendirici olarak yüzünüzde kullanabilirsiniz. 10 veya 20 dakika yüzünüzde beklettikten sonra soğuk su ile durulayabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Yarım su bardağı keten tohumu
  • 2 su bardağı su

Hazırlanışı:

  • Bir tavanın içerisine keten tohumunu ve suyu alın. Orta ateşte bir müddet kaynatın.
  • Malzemeleri iyice karıştırın ve su jele dönüşüne kadar pişirin.
  • Bir süzgeç yardımı ile jeli süzün. Soğuyunca bir kaba aktarın.
  • Bu jeli buzdolabında 30 gün boyunca saklayın. İçerisine lavanta uçucu yağı ekleyin ve haftada bir kez kullanın.
keten tohumu maskesi

2) Keten Tohumu ve Yumurta Maskesi

Keten tohumu cilt maskesi denilince akla gelen bu yağın da faydaları saymakla bitmez. Cilt temizliği için önerilmektedir. En iyi sonucu alabilmek için ayda iki kez kullanmanızda yarar vardır.

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu
  • 1 adet yumurta

Hazırlanışı:

  • Yumurtayı bir kabın içerisinde iyice çırpın. İçerisine keten tohumunu ilave edin.
  • Yüzünüze ve boynunuza uygulayın. En az 15 dakika kadar bekletin.
  • Maskeyi su ile durulayın. Kuruladıktan sonra yüzünüze bir nemlendirici uygulayın.

Cildinizi Besleyecek 6 Yumurta Sarısı Maskesi

yumurta maskesi

3) Chia ve Keten Tohumu Maskesi

Chia ve keten tohumu maskesi yüzünüzü kırışıklıklara karşı korur ve daha sık bir cilde sahip olmanızı sağlar. Bu maskeyi haftada bir kez uygulamanızda yarar vardır.

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı keten tohumu
  • 1 yemek kaşığı chia tohumu
  • 1 çay bardağı su

Hazırlanışı:

  • Tüm malzemeleri geniş bir tencereye alın ve orta ateşte pişirin.
  • Karışım jel halini alınca ocaktan alın ve süzgeçle süzdürün.
  • Soğuyunca bir kaba aktarın ve temizlenmiş cildinize sürün.
  • 15 dakika bekledikten sonra yüzünüzü su ile yıkayın.

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir? Tüm Faydaları Burada!

chia tohumu maskesi

4) Pirinç ve Keten Tohumu Maskesi

Pirinç ve keten tohumu maskesi cildinizin temizlenmesine ve kirden arınmasına yardımcı olur. Pürüzsüz ve parlak bir cilt için bu maskeyi de mutlaka denemelisiniz. Güneş lekesi, çiller ve hamilelik lekelerini giderir. Cilt tonunu eşitler.

Malzemeler:

  • 1 su bardağından bir parmak eksik kaynar su
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı keten tohumu

Hazırlanışı:

  • Bir kavanozun içerisine tüm malzemeleri ekleyin ve kapağını kapatın.
  • İki saat boyunca bekletin. Beklettikten sonra karıştırın tekrar 2 saat bekletin.
  • Bu karıştırma işlemini 2-3 kez tekrarlayın. Pirinç şişmişse tüm malzemeleri tencereye aktarın.
  • Karıştırın ve düşük ocakta kaynayana kadar pişirin. Kaynama aşamasında ara ara karıştırın.
  • Ocağın altını kapatın ve soğuması için bekletin. Tülbent bezi ile süzdürün.
  • İçerisine aloe vera jeli kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı E vitamini ekleyebilirsiniz.
  • Her cilt tipine uygundur. Temiz cildinize akşamları masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
  • Sabaha kadar yüzünüzde durabilir. Sabah yıkayın ve nemlendirici krem uygulayabilirsiniz.

Pirinç Unu Maskesi Nasıl Yapılır? 8 Faydası

pirinç maskesi

Keten Tohumunun Cilde Faydaları

  • Keten tohumu cilde faydaları pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Keten tohumu içerisindeki Omega 3 yağ asitleri sayesinde, cildin daha parlak görünmesini sağlar.
  • Antioksidan ve fitokimyasallar açısından zengindir. Bu sayede yüzünüzdeki ince çizgi ve kırışıkları önler.
  • Yaşlanmayı geciktirir.
  • Akneli yüzü temizler ve oluşumunu önler. Akne izlerinin tedavisinde kullanılabilir. Ciltte oluşan çoğu lekeden yüzü temizler.
  • Daha sağlıklı cilt tonuna sahip olmanızı sağlar. Yüzünüzü aydınlatmaya yardımcı olur. Cilt tonunu eşitlemektedir.
  • Cildi derinlemesine nemlendirir. Ciltteki döküntü ve kızarıklıkları azaltarak pürüzsüz bir cilde kavuşturur.
keten tohumu cilde faydaları

Keten Tohumu Zayıflatır Mı? Diyetisyen Cevapladı

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Keten Tohumu Yoğurt Nasıl Hazırlanır, Yenir? 13 Faydası

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Zayıflatır Mı?

Yüz Maskesi: Cildinizi Anında Besleyecek Doğal ve Etkili 10 Tarif

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır