boşanma davasında avukat ücretini kim öder / Boşanma Davası Ücretini Kim Öder? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Boşanma Davasında Avukat Ücretini Kim Öder

boşanma davasında avukat ücretini kim öder

Boşanma Davasında Mahkeme Masraflarını Kim Öder?

Boşanma Davasında Mahkeme Masraflarını Kim Öder?

Boşanma davalarının açılması ve sonuçlanması için avukatlık ücreti, başvuru harcı gibi pek çok ücretin ödenmesi gerekmektedir. Dava açmaya karar veren veya eşi tarafından boşanma davası açılmış olan kişiler mahkeme masraflarını kimin ödeyeceği konusunda merak duymaktadır.

Harç ve Yargılama Giderleri Kim Tarafından Ödenir?

Boşanma davasının açılması sırasında ilk olarak ödenecek tutar mahkeme başvuru harcı olmaktadır. Bu başvuru harcı yılı için 45 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Boşanma dilekçesi verilirken harç peşin olarak tahsil edilmektedir. Ayrıca dilekçenin verilmesini takip eden aile mahkemesinin hesaplamasını yaptığı yargılama giderlerinin de ödenmesi gerekmektedir. Bu giderlerin miktarının ne kadar olacağı davanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. 
Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; masrafların kim tarafından ödenmesi gerektiği durumu davanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tarafların anlaşmasına göre tek kişi tarafından veya iki kişi tarafından ödeme yapılabilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Masrafları Kim Öder?

Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; anlaşmalı boşanma davalarında masrafların kim tarafından ödeneceği durumu tarafların kendi kararlarını bağlıdır. Taraflar masrafları görüşme konusunda anlaşabileceği gibi iki tarafında rıza göstermesi durumunda masraflar tek bir kişi tarafından da ödenebilmektedir. Yani masraflar davacı ve davalı arasında bölüşülebileceği gibi sadece davacı veya sadece davalı tarafından da ödenebilir. Tek bir kişinin masrafları üstleneceği durumunda ikisinin de bu duruma rıza göstermesi gerekmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Masrafları Kim Öder?

Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; boşanma için açılan davalarda mahkeme masraflarını hangi taraf tarafından ödeneceği konusunda en önemli husus boşanmanın türü konusunda ortaya çıkıyor. Masrafları kimin ödeyeceği konusu boşanmanın anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olacağı durumuna göre değişiklik göstermektedir. Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme masraflarının davayı açan taraf yani davacı tarafından ödenmesi gerekmektedir. Davanın kazanılması durumunda yargılama giderlerinin bir kısmı karşı taraftan alınabilmektedir. Yani en başta masraflar davacı tarafından ödenmiş olsa bile dava sonucuna göre masraflar davalıdan talep edilebiliyor. Fakat bunun için bu talebin dava dilekçesinde belirtilmiş olması gerekmektedir.

Avukat Ücretini Kim Öder?

Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; boşanma davasına taraf olan kişiler avukat ile birlikte çalışmamaları durumunda davanın anlaşmalı veya çekişmeli olmasını göz önüne alarak masrafları kendi aralarında paylaşabilirler. Fakat davayı açan taraf veya karşı taraf avukat tutmak isterse herkesin kendi avukat ücretini ödemesi gerekecektir. Hukuken avukatların ücretini almadan vekalet alıp hizmet etmesi yasaklanmıştır. Bu sebeple müvekkillerin vekalet vermeden önce avukat ücretini peşinen ödemesi gerekmektedir. Kişinin avukat ücreti davanın durumuna göre karşı taraftan talep edilememektedir.

Boşanma Davalarında Hangi Masraflar Çıkıyor?

Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; boşanma davaları konusunda boşanmanın çekişmeli olması durumunda davacı tarafından, boşanmanın anlaşmalı olması durumunda kişilerin kendi kararlarına bağlı olarak ödenmesi gereken bazı masraflar bulunmaktadır. Bu masrafların en başında mahkeme başvuru harcı geliyor. Boşanma dilekçesinin teslim edilmesi ile birlikte ödenen mahkeme başvuru harcına ek olarak başka yargılama masrafları da ortaya çıkmaktadır. Bu yargılama masrafları için dava sürecinin gereksiz yere uzamaması amacıyla peşin olarak davacıdan ortalama bir ücret talep edilmektedir. Bu talep edilen avans ücret çekişmeli boşanma davalarında genellikle Türk lirası civarında olmaktadır. 
Boşanma davası için bilirkişi delili gerekiyorsa ortalama Türk lirası masraf ortaya çıkmaktadır. Boşanma davalarının keşif deliğine dayanması durumunda ortalama olarak Türk lirası daha masraf eklenmektedir. Boşanma davası için tanık delili ile kullanılması durumunda kullanılan her tanık için ortalama 50 Türk lirası masraf gerekecektir. Tüm bu delilerim boşanma dilekçesi içerisinde net bir şekilde belirtilmesi önem arz etmektedir. Delilere masraflarının ödenmemiş olması durumunda hâkim tarafından deliller geçersiz sayılmaktadır. Genel olarak bu masrafların anlaşmalı boşanma davalarında daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Çekişmeli boşanma davaları ise daha fazla delil gerektirdiği için yapılması gereken masraflar daha yüksek tutarlarda olmaktadır.

Peki Her Avukat Boşanma Davasına Bakabilir mi? Gelin öğrenelim. 

Boşanma davası hakkında daha detaylı bilgi edinmek için, boşanma davaları hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını derlediğimiz

“50 Soruda Boşanma Davaları” konulu

funduszeue.info

 makalemizi ziyaret edebilirsiniz.


YILI ANKARA BOŞANMA AVUKATI ÜCRETLERİ VE MAHKEME MASRAFLARI

 Yılı İçin Boşanma Avukatı Ücretleri

 

Boşanma davasına bakacak olan avukatlar tarafından, 3 Eylül tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmış olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen TLtutarında ücretin altında olmamak kaydıyla işin zorluğuna ve müvekkil ile karşı tarafın durumuna göre bir ücret tayin edilmektedir. Bu ücretin altında avukatlık ücreti almak bir avukat için disiplin suçudur ve yaptırıma bağlanmıştır. Boşanma davaları için asgari ücret olarak belirlenmiş olan bu rakam çoğunlukla yalnızca mal paylaşımsız anlaşmalı boşanma davaları için teklif edilmektedir.

Uygulamada, yılında:

  • Çekişmeli boşanma davalarına bakan avukatlar tarafından, davaya konu edilecek olan olayların yaratacağı potansiyel zorluk durumuna göre ortalama(!) - Türk Lirası ücret talep edildiği görülmektedir

  • Anlaşmalı boşanma davasına bakan avukatlar tarafından ortalama(!) - Türk Lirası ücret talep edildiği görülmektedir.


​İşin zorluğuna veya avukatın üstlenmek durumunda kalacağı sorumluluğun ağırlığına göre bu tutar değişiklik gösterebilmektedir. Bununla birlikte boşanma davalarına ilişkin ücret belirlemesi açısından, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile barolar tarafından yayınlanan tavsiye edilen ücret tarifeleri önem arz etmektedir.

3 Eylül tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmak suretiyle açıklanmış olan asgari ücret tarifesine göre:

  • Boşanma davasının çekişmeli veya anlaşmalı boşanma davası olup olmadığına bakılmaksızın, yılında boşanma davaları için Türk Lirasının altında ücret alınamaz. Bu tutara mahkeme masrafları dahil değildir.

Ankara Barosu tarafından güncellenmiş ve yılı için tavsiye edilen ücret çizelgesi yayınlanmıştır. Güncellendiği haliyle Ankara Barosu Avukat - İş Sahibi arasındaki en az ücret çizelgesine göre:

  • yılı çekişmeli boşanma davası avukatlık ücreti  Türk Lirasıdır.

  • yılı anlaşmalı boşanma davası avukatlık ücreti:  Türk Lirasıdır.

Uygulamadaki  durum değişiklik gösterebilmektedir. Avukatlık ücretlerine dair kesin ve spesifik olarak bir açıklamada bulunmak rekabet yasağına aykırılık teşkil edeceğinden dolayı yapılacak en mantıklı hareket, bir avukat ile görüşüp hukuki danışma hizmeti temin etmek ve yapacağınız bu görüşmede ücretlendirme hususu üzerine de konuşmak olacaktır.

 

Büromuzu arayıp detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz: 0 () 72 80

Yılında Boşanma Davası Mahkeme Masrafları

Boşanma davalarında boşanma avukatının talep edeceği avukatlık ücretinin yanında bir de avukatlık masrafları ile mahkeme tarafından talep edilecek ya da boşanma davasının açılabilmesi veya usulüne göre sürdürülebilmesi için mahkemeye sunulması gerekecek olan masraf kalemleri söz konusu olacaktır. Bunlar: keşif ve bilirkişi ücreti, tanık giderleri, tebligat masrafları, mahkeme harçları, şehirlerarası işlerde yol vb. giderler, istinaf ve temyiz harçları vb. giderlerdir ve başlangıç olarak Türk Lirası aralığında bir meblağ tutmakta, mahkeme süresince de gitgide artabilmektedir. Bu masrafların niçin gitgide artış göstereceğine ilişkin olarak örnek vermemiz gerekirse: Dava açılmış ve derdest iken, örneğin ziynet eşyalarına(düğün takıları) ilişkin olarak bilirkişi tarafından rapor tanzim edilmesi halinde Türk Lirası tutarında ek masraflar çıkabilecektir.

Yılında Boşanma Davalarında Avukatlık Ücreti Neye Göre Belirlenir?

Boşanma davalarında avukatlık ücreti, avukatın harcayacağı zaman, emek ve bilgi sermayesi ile üstleneceği sorumluluğa göre belirlenir. Örneğin çekişmeli boşanma davaları istinaf ve temyiz süreçleri ile birlikte ortalama(!) sene kadar sürebilmektedir. Bu süreçte boşanma avukatı tarafından dava dilekçesi, cevap dilekçeleri, delil dilekçesi, beyan dilekçeleri, gerek görülmesi halinde koruma ve önleme tedbiri istemli dilekçeler, istinaf ve temyiz dilekçelerinin yazılması ile bazı spesifik konulara ilişkin güncel Yargıtay kararlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Tüm bu dilekçeler birlikte düşünüldüğünde ortalama dilekçe yazımı ve süreç boyunca gerçekleştirilecek birçok duruşmaya müvekkili temsilen katılım, boşanma avukatı tarafından sağlanacaktır.

 

Yazılacak olan dilekçelere, girilecek duruşmalar ve güncel Yargıtay kararlarına ilişkin olarak gerçekleştirilecek olan tarama faaliyeti de dahil olduğunda boşanma avukatı tarafından tek bir çekişmeli boşanma davası için yıllık bir süre dahilinde harcanacak olan ortalama iş saati saati bulabilmektedir. İşte boşanma davası ücretleri de bu emek/zaman muhasebesi sonucunda ortaya çıkmaktadır ve her avukat, barolar tarafından yayınlanan tarifelere uygun olacak şekilde kendi iş organizasyonu, faaliyet yapısı ve alınacak olan işin komplikasyon durumuna göre ücret belirlemektedir. 

Avukat ile Anlaşacak Ekonomik Durumu Olmayan Vatandaşlar Adli Yardım'dan Yararlanabilir

Üzerine kayıtlı hiçbir malvarlığı olmayan ve sigortalı bir işte çalışmayan vatandaşlar, muhtarlıktan fakirlik belgesi almak suretiyle adliyelerde yer alan adli yardım büroları yardımıyla kendilerine ücreti devlet tarafından karşılanmak üzere avukat atanmasını talep edebileceklerdir. Bu şekilde ekonomik olarak durumu müsait olmayan vatandaşlara, kendi kendilerini temsil etmek yerine mutlaka adli yardımdan faydanalanmalarını ve hiç değilse adli yardım vekili vasıtasıyla davalarını yürütmelerini tavsiye ediyoruz.

Ancak sigortalı bir işte çalışan veya üzerine kayıtlı bir taşınır veya taşınmaz mal bulunan vatandaşlar, bir avukatın profesyonel hukuki yardımından faydalanmak istiyorlarsa avukatlık ücretini ödemek durumundadırlar.

 

Yılı İçin Uygulamada Boşanma Avukatı Ücretleri ve Boşanma Davası Masrafları

Boşanma ücretlerinin ne kadar olacağından korkan birçok vatandaşımız, dilekçelerinin yazımı için arzuhalciye gitmek veya bu dilekçeleri bizzat kendileri yazmak gibi talihsiz hatalarda bulunabilmektedir. Bu tip hatalar sonucu cevap dilekçesi, delil dilekçesi veya istinaf ve temyiz gibi başvurulara ilişkin süreleri kaçıran veya dilekçelerini sürelere uygun sunmuş olsalar dahi esasa ilişkin olarak ileri sürmeleri gereken talepleri ileri sürmeyen ve lehe olan Yargıtay içtihatlarını uygun bir üslup ile kullanmayan, yani meramını olması gerektiği gibi anlatamayan vatandaşların geri dönülmez hak kayıplarına uğradıkları görülmektedir. Oysa haklı olduğu halde davasını kaybeden bir kişinin ödeyeceği veya almaktan mahrum kalacağı nafaka, maddi ve manevi tazminat, ziynet eşyası ve mal paylaşım alacağı gibi borç ve alacaklar, boşanma ücretlerinin kat kat üstündedir.

 

Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri eski başkanlarından, aynı zamanda kendisi de avukat olan Abraham Lincoln'ün belki biraz da olsa abartıya kaçan şu sözü unutulmamalıdır: "Kendi kendisini temsil eden kişinin, akılsız bir müvekkili vardır.(A man who represents himself, has a fool for a client)"

Dolayısıyla nafaka, tazminat, velayet ve boşanma davası sonrasında görülecek olan mal paylaşım davasına ilişkin olarak, bu hukuki süreçlerin tarafı olan tüm vatandaşlarımıza, hak kaybına uğramamaları adına mutlaka bir avukat ile görüşüp hukuki danışma ve dava temsil hizmeti almasını tavsiye etmekteyiz. Ayrıca mal paylaşımı davasına istinaden, taraflar arasında yapılmış olan ve halk arasında evlilik sözleşmesi olarak bilinen mal rejimi sözleşmesinin dikkate alınacağı unutulmamalıdır. Yazımızın devamında açıkladığımız üzere, bir avukat ile anlaşacak maddi durumu olmayan kişiler dahi adli yardımdan faydalanarak ücreti devlet tarafından karşılanmak üzere avukat desteği sağlayabilir.

Boşanma davalarına bakan yetkin ve işinin ehli avukatlar tarafından çekişmeli boşanma davaları için ortalama olarak - TL aralığında ücretler talep edildiği görülmektedir. Bu nedenle boşanma avukatı tarafından müvekkil dinlenecek ve görüşmede elde edilen verilere ve söz konusu boşanma davasının zorluk durumuna göre bir ücret tayininde bulunulacaktır.

Anlaşmalı boşanma davaları için ise çekişmeli davalara nazaran daha kolay görülen işler olduklarından dolayı, 3 Eylül tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmış olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde asgari ücret tutarı olarak belirlenen Türk Lirası temel olarak kabul edilmekte ve genellikle:  -  Türk Lirası aralığında avukatlık ücreti talep edilmektedir. 

 

Yine de avukatlar tarafından açıkça ücret belirtilmesi rekabet yasağına aykırı bir davranış olacağından ötürü en doğru ve etik davranış hukuki danışma için randevu almak ve bu hukuki danışma esnasında ücret hususunu da bizzat görüşmek olacaktır. Çekişmeli boşanma davalarında avukatlık ücretinin anlaşmalı boşanma davalarına nazaran daha fazla olmasının sebebi, çekişmeli boşanma davalarının ortalama olarak 1 ile 3 yıl arasında sürmesinden kaynaklanmaktadır. Bu süre zarfında boşanma davasına bakan avukat tarafından dava ve cevap dilekçeleri ile birlikte istinaf ve temyiz süreçleri de düşünüldüğünde onlarca dilekçe yazılması ve bir o kadar da duruşmaya girilmesi gerekebilmektedir. Bu durum artan maliyetler ve emek ile birlikte avukatlık ücretinin de doğru orantılı olarak artmasına sebebiyet vermektedir.

Unutulmamalıdır ki: Boşanma davası ve mal paylaşım davası birbirinden ayrı davalardır. Boşanma davası sonrasında görülecek olan mal paylaşım davaları, boşanma davalarından ayrı davalar olmalarından mütevellit, ayrı bir ücretlendirmeye tabii olacaktır. Mal paylaşım davalarında genellikle % arasında nisbi avukatlık ücreti takdir edilmektedir.

Ankara Boşanma Avukatı Ortalama Boşanma Davası Ücretleri - Yılı

Ankara hukuk büroları tarafından boşanma davaları için çeşitli sebeplerle farklı ücretlendirmeler yapılabilmektedir. Özellikle çekişmeli boşanma davaları ile anlaşmalı boşanma davaları arasında ücretlendirme konusunda farklar baş göstermektedir.

Her ne kadar 3 Eylül tarihinde yayınlanmış olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde boşanma davaları için asgari(en az) olarak belirtilmiş olan tutar Türk Lirası olsa da, bu tutar avukatlar tarafından genellikle yalnızca anlaşmalı boşanma davaları için kabul edilmekte olup, çekişmeli boşanma davalarında yılı için duruma ve avukata göre değişen bir şekilde, ortalama - Türk Lirası arasında değişen avukatlık ücretleri talep edilmektedir. İşin niteliğine, zorluğuna ve müvekkilin durumuna göre bu tutar kimi zaman artış da gösterebilmektedir. 

Boşanmayı düşünen, boşanmak için haklı bir sebebi bulunan bir kişi için gösterilebilecek en iyi davranış, görüştüğü avukat ile arasında kurulması gereken güven ilişkisini dikkate almak ve boşanma davası süreci boyunca anlaşabileceği, beraber çalışabileceği bir avukat ile konuşmak ve kendisinden fiyat almaktır. Ekonomik olarak zor durumda olan müvekkiller, avukatlar tarafından göz ardı edilmemekte ve kimi zaman avukatlık sözleşmesinde indirim ve taksitlendirme gibi imkanlar sağlanmaktadır.

​​

Boşanma davaları, toplumun temel yapı taşı olan aile ve evlilik birliği içerisinde yer alan müşterek çocukları alakadar etmektedir. Bunun için üzerinde önemle durulması gereken bir hukuk alanı olan aile hukuku çatısı dahilinde bulunan davalardır. Hal böyleyken, en iyi boşanma avukatı, müvekkillerinin çıkarlarının yanında toplumun genel çıkarlarını da göz önünde bulundurması gereken avukat olacaktır​

Çekişmeli Boşanma Avukatı Ücreti

yılları için çekişmeli boşanma avukatı ücretleri, işin zorluğuna göre ortalama - Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bunun yanında çekişmeli boşanma davası sonucunda maddi ve manevi tazminat, ziynet eşyaları, mal paylaşımı alacakları gibi alacak kalemleri üzerinden de yüzdelik, nispi bir oran belirlenmesi söz konusu olacaktır. Ancak yukarıda açıklamış olduğumuz gibi, Ankara Barosu tarafından yayınlanan Avukat-İş Sahibi Arasındaki En Az Ücret Çizelgesine göre çekişmeli boşanma davası avukatlık ücreti için tavsiye edilen tutar: Türk Lirasından az olmamak üzere dava değerinin %15'idir.

Anlaşmalı Boşanma Avukatı Ücreti

yılları için anlaşmalı boşanma avukatı ücretleri, Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilmiş olan Türk Lirası ücretin altında olmamak kaydıyla belirlenmektedir. Bununla birlikte Ankara Barosu tarafından yayınlanan Avukat-İş Sahibi Arasındaki En Az Ücret Çizelgesine göre anlaşmalı boşanma davası avukatlık ücreti için tavsiye edilen tutar: Türk Lirasıdır.

Boşanma Davalarında Avukat ile Temsilin Yararı - Boşanma Davasında Avukat İle Temsil Zorunlu Mudur? Avukat Tutmazsam Ne Olur?

Kendi boşanma davasını avukat yardımı olmaksızın yürütmek isteyen ve boşanma davası sonucunda nafaka, tazminat ve malvarlığı değerleri bazında onbinlerce veya yüzbinlerce liralık hak kaybına uğrama riski taşıyan her vatandaş kendisine şu soruları sormalıdır: 

  • "Ben kendi lehime kullanılabilecek kaç adet Yargıtay içtihadı biliyorum? Yargıtay'ın bu kararları güncel mi? Bu kararlarından dönmüş olabilir mi?"

  • "Cevap ve delil dilekçelerini usulüne uygun sunmazsam, süreleri kaçırırsam ne olur? Delil dilekçesini usulüne uygun olarak sunmamanın yaptırımı nedir?"

  • "Türkiye'de nafaka süreli mi yoksa süresiz mi ödenmektedir?"

  • "Mahkeme adabı ve aile mahkemesi hakimi ile iletişim kurma konusunda deneyimim var mı?"

Bu ve benzeri sorulara cevap vermekte güçlük çeken herkes, boşanma davasının görülmesi esnasında en azından birkaç hususta çuvallayacak demektir.

Boşanma davaları yalnızca bir evlilik birliğinin sona ermesi olsaydı sanıyoruz ki hiç kimse bir avukat ile anlaşma ihtiyacı hissetmezdi. Ancak boşanma davaları, taraflar açısından gerek ekonomik, gerekse psikolojik bir çok ağır nitelikli travmaya gebedir. Boşanmanın ferileri olarak nitelendirilmekte olan hayat boyu nafaka ve velayet ile maddi ve manevi tazminat hususları onbinlerce hatta yüzbinlerce liralık sonuçlar doğurabilmektedir. Bu meblağların yanında oldukça küçük bir miktar olarak kalan avukatlık ücretleri, iyi bir avukatın temsilinin davaya etkileri nazara alınacak olursa hayli ucuz kalmaktadır.

Her ne kadar boşanma davalarında tarafların avukat ile temsil zorunluluğu bulunmasa da, hukukun her dalında olduğu gibi aile hukukunda da telafisi zor kayıpların önüne geçilebilmesi adına alanında uzman boşanma avukatı ile görüşülüp hukuki danışma ve dava desteği alınmasında fayda vardır.

Bir boşanma avukatı, boşanma davasında müvekkiline çok kapsamlı bir şekilde fayda sağlayabilir. En basit şekliyle boşanma davaları kişileri maddi ve manevi olarak yıpratmaktadır. Boşanma avukatının davaya müdahil olmasıyla birlikte taraflar davanın yakın temasından ve psikolojik etkilerinden uzaklaşacak ve yalnızca dolaylı olarak etkilenecektir. Bunun yanında hukuk sistemimizde usul kuralları çoğu zaman esasa ilişkin gerçekliklerin önüne geçebilmektedir. Her ne kadar bir kişi davasında haklı da olsa, gerekli usul kurallarına uymaması halinde hak kaybı yaşayabilmektedir. Örneğin süreleri kaçıran bir kimse, veya hukuken ileri sürmesi gereken bir beyanı ileri sürmeyen ya da ileri sürmemesi gereken bir beyanı ileri süren bir kimse aslında haklı dahi olsa çeşitli hak kayıpları yaşayabilecektir. Boşanma avukatı hukuku ve uygulamayı bilen ve müvekkilinin çıkarlarını en iyi şekilde gözetecek olan kişidir. ​

Detaylı Bilgi İçin: BURAYA TIKLAYARAK BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

Boşanma davaları hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız: Ankara Boşanma Avukatı

Ankara Barosu tarafından Aile Mahkemelerinin görev alanına giren işlere istinaden yılı için öngörülmüş olan tavsiye edilen ücretler aşağıdaki gibidir:

Ankara Avukat

Boşanma Davası Ücretini Kim Öder? Boşanma sürecinde tarafın ya da tarafların ödemekle yükümlü oldukları bir konu boşanma ücretlerinin ödenmesidir.

Boşanma davası ücretleri anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası ücreti olarak değişkenlik göstermektedir. Ayrıca avukat aracılığı ile görülen boşanma davalarında avukat masrafının da masraflara dahil edilmesi gerektiğini unutmamanız gerekiyor.

Boşanmada mahkeme masraflarını kim öder?

Boşanma davası mahkeme masrafları dava öncesi ve sonrası ödenen masraflar olarak karşımıza çıkmaktadır. Boşanmada mahkeme masrafını dava öncesi davayı açan davacı taraf öder. Yine boşanmada mahkeme masrafını dava sonrası davayı kaybeden taraf öder.

Boşanma davası harcı parası geri alınır mı?

Boşanma davası harcı ve dava açma masraflarını geri alınır mı, evet alınır. Yukarda da belirttiğimiz gibi boşanma davası harcı davayı açan davacı kural olarak ödemektedir. Davayı kazanması durumunda boşanma davası için ödenen harç ve dava açma masrafları geri alınması mümkündür.

Boşanma Davası Ücretini Kim Öder?

Aile içi geçimsizliğin sonucunda alınan boşanma kararı, mahkemelerde görüleceği için belirli bir takım masraflara tabiidir.

Boşanma davasının açılması için belirli masraflar ve giderler bulunmaktadır. Boşanma Davası Ücretini davayı açan eş yani davacı olan taraf kural olarak ödemektedir. Ayrıca davasının avukat ile takip edilmesini istemesi halinde boşanma davası avukatlık ücretinide davacı eş ödemesi gerekmektedir.

Boşanma davası sonunda, davayı açan taraf, boşanma sebeplerini ispat etmesi ve dava aleyhine sonuçlanması halinde yapılan masraflar ve Boşanma Davası Ücretini diğer taraf ödemek zorundadır.

Boşanmak için iki tür dava görülmektedir; 1) Anlaşmalı boşanma davaları ve 2)Çekişmeli boşanma davaları. Bu içeriğe göre boşanma davalarının ücretleri belirlenmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ücretini Kim Öder?

Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti davanın açılması esnasında masraf ve giderlerin peşin mahkeme veznesine ödenmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında eşler dilerse Boşanma Davası Ücretini ve avukatlık ücretlerini aralarında anlaşarak ödeyebilirler. Ancak kural olarak boşanma davasını açan eş yani davacı ödemesi gerekmektedir.

Adından anlaşılacağı üzere eşlerin boşanmaya fikir birliği ile varmalarına anlaşmalı boşanma denilmektedir.

Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca gerçekleşecek bu boşanmalar da bazı şartları gerektirmektedir. Tarafların hukuksal konularda vardıkları anlaşmaları kağıda döküp mahkemeye sunmaları gerekmektedir.

Böylece mahkeme kısa süre içerisinde tarafların boşanmasını sağlayacaktır. Fakat evlilik üzerinden en az bir yıl geçmemişse anlaşmalı evlilik davası açılmamaktır.

Anlaşmalı boşanmalarda, mahkeme daha az meşgul olacağı için fiyat çekişmeli boşanmaya göre daha aşağıda tutulmuştur. Dava esnasında öne sürülen delillerin ispatının gerekmemesi, uzun araştırmalara gerek olmaması, bilirkişilere başvurulmaması gibi nedenler ücretlerin düşük olmasını sağlamaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davası Ücretini Kim Öder?

Çekişmeli Boşanma Davası Ücretini davayı açan eş yani davacı tarafın ödenmesi kuraldır.

Eğer eşler bir yıldan az bir süredir evliler ya da taraflardan birisi boşanmak istiyorsa görülecek davaya çekişmeli boşanma denilmektedir. Bu dava kapsamında taraflar genelde avukata başvururlar ve sürecin kendi çıkarları doğrultusunda gerçekleşmesini beklerler.

Ayrılmak isteyen taraf ayrılma gerekçelerini ispatla mahkemeye sunmak zorundadır. Mahkeme aynı zamanda bilirkişilere, tanıklara, varsa çocukların ifadesine başvurabilir.

Çekişmeli davalarda tazminat talebi de olduğu için bunun belirlenmesi için de ayrı bir çaba gösterilmektedir. Bu yüzden kesin bir ücret çekişmeli davalar için çıkarılamamaktadır çünkü davanın içeriğine göre yapılacakların belirlenmesi gerekmektedir.

Ankara Boşanma Davası Ücretini Kim Öder?

Boşanma davası ücretini ödeyecek taraf anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davalarına göre farklılık gösterir.

  • Anlaşmalı dava iki tarafın onayı ile görüldüğü için boşanma davası ücreti ortak ödenir. Ama tarafların anlaşması neticesinde masrafların bir tarafça ödenmesi de mümkündür.
  • Çekişmeli davalar ise taraflardan birisinin boşanmak istemediği davalar olduğu için masrafın davacı yani davayı açan tarafça ödenir. Eğer avukatlar sürece dahil olmuşsa avukat masraflarını taraflar kendileri karşılarlar. Dava sonunda ise davayı açan taraf mağdur olduğunun anlaşılması halinde açacağı tazminat davasına boşanma davası ücretini de ekleyebilmektedir. Böylece kaybeden taraf dava ücretini de ödemekle yükümlü kılınmaktadır.

Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder

Boşanma davasında mahkeme masraflarını ve giderlerini davayı açan eş, davacı konumunda olan taraf ödeyerek açması gerekmektedir.

Bir diğer nokta, boşanma davalarındaki avukat ücretleridir. Avukat ücretleri bu tür davalarda, davanın ne tür zorluklar barındırdığına ve avukatın ne kadar mesai harcayacağına bakılarak, belirlenmiş alt limitin altında olmamak kaydıyla belirlenir.

Zor boşanma davalarında dilekçenin hazırlanması, ilgili delillerin sunulması ve yasal işlemlerin yürütülmesi için avukat yardımı önem taşımaktadır.

Etiketler

anlaşmalı boşanma ücreti avukatsız boşanma davası ücreti avukatsız boşanma davası ücreti Boşanma davası açma ücreti boşanma davası açma ücreti Boşanma Davası Avukat Ücreti boşanma davası harç ücreti Boşanma davası harcı parası geri alınır mı?Boşanmada mahkeme masraflarını kim öder?kazanılan davada avukatlık ücretini kim öder

Boşanma davalarında avukatın alacağı ücretin alt sınırı, Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl resmi gazetede yayımlanarak belirlenmektedir. Yılı Boşanma Davası ve Avukat Ücreti alt sınırı TL&#;dir. Boşanma davalarında avukatın, resmi gazetede yayımlanan bu asgari miktarın altında avukatlık ücreti alması yasaktır.

Türkiye Barolar Birliği tarafından resmi olarak yayımlanan avukatlık asgari ücret tarifesinin yanı sıra, avukatların mensubu oldukları barolar tarafından da her yıl tavsiye niteliğinde bir avukatlık ücret tarifesi yayımlanmaktadır. Bu tarifeyle, avukatların hangi dava türü için ne kadar ücret alması gerektiğine yönelik tavsiye niteliğinde ücretler belirlenmektedir. Fakat boşanma davalarında avukatın mensubu olduğu baro tarafından belirlenen bu tarifeye uyma zorunluluğu yoktur. Buna bağlı olarak, boşanma davalarında avukatın tavsiye niteliğindeki ücret tarifesinin altında ücret alması kendi inisiyatifindedir.

boşanma davası ve avukat ücreti için Bursa Barosu&#;nun tavsiye niteliğindeki ücret tarifesi;

  • Anlaşmalı boşanma davası ücreti: TL
  • Çekişmeli boşanma davası ücreti: TL

olarak belirlenmiştir.

Fakat daha önceden de belirttiğimiz gibi bu ücretler tavsiye niteliğindedir. Boşanma davalarında avukatın, mensubu olduğu baro tarafından yayımlanan bu tavsiye niteliğindeki ücretlerin altında ya da üstünde iş ve dava almasına engel bir durum yoktur. Ancak şunu da tekrar belirtmek gerekirse; Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan avukatlık ücret tarifesine göre; avukatın, aile mahkemesinde görülen davalarda TL&#;nin altında bir ücret alması kesinlikle yasaktır.

Boşanma Davalarında Avukat Ücreti Nasıl Belirlenir?

Avukatlığın serbest bir meslek olması ve her avukatın, alacağı ücreti kendisinin takdir edebilmesi sebebiyle boşanma davası ve avukat ücreti değişkenlik gösterebilmektedir. Boşanma davalarında avukat ücreti belirlenmesindeki temel faktör, avukatın boşanma davası için harcayacağı mesai ve emektir.

Bursa Barosu tarafından Bursa&#;da görülen boşanma davalarında avukatlık ücreti için belirlenen tavsiye niteliğindeki ücretler;

  • Anlaşmalı boşanma davası ücreti: TL
  • Çekişmeli boşanma davası ücreti: TL

olarak belirlenmiştir.

Bununla beraber aile mahkemelerinde görülen diğer davaların, Bursa Barosu tarafından belirlenen tavsiye niteliğindeki ücretleri şu şekildedir:

 boşanma davası ve avukat ücreti

Bursa Barosu tarafından tavsiye niteliğinde yayımlanan avukatlık ücret tarifesidir.

  • Evlenmeye izin, iddet müddetinin kaldırılmasına ilişkin davalar TL
  • Nişan bozulmasından doğan davalar TL&#;den az olmamak üzere dava değerinin %16&#;sı
  • Anlaşmalı boşanma davaları TL
  • Çekişmeli boşanma davaları TL
  • Çekişmeli ve maddi manevi tazminat istemli davalar TL&#;den az olmamak üzere dava değerinin %16&#;sı
  • Nesebin reddi, tashihi ve babalık davaları TL
  • Nafaka davası TL
  • Evlat edinme davası TL
  • Ailenin korunmasına ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair sayılı kanundan doğan davalar TL
  • Tenfiz ve tanıma davaları TL
  • Mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan alacak davaları (katkı payı, değer artış payı ve katılma alacağı davaları) TL&#;den az olmamak üzere dava değerinin %16&#;sı
  • Velayet davası TL

Bursa&#;da Görülen Boşanma Davalarında Avukatlık Ücreti Ne Kadardır?

Boşanma davalarına bakan avukat, anlaşmalı boşanma davasında daha az mesai ve emek harcarken çekişmeli boşanma davasında daha fazla mesai ve emek harcamaktadır. Bununla beraber daha önceden de belirttiğimiz gibi, avukatların bağlı oldukları baro tarafından tavsiye niteliğinde yayınlamış olan tarifeye uyma zorunluluğu olmamakla birlikte bu tarifenin altında ücret alabilmesi mümkündür. Bursa&#;da görülen boşanma davalarında avukatlık ücretini doğru şekilde belirlemek için davanın içeriği hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir.

Taraflar, boşanma davasıyla birlikte maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilirler. Tazminat, boşanma davasıyla beraber talep edilebileceği gibi boşanma davasından sonra açılacak davayla da talep edilebilir. Boşanma davasının avukat ile takip edilmesi durumunda avukat, mahkemece takdir edilen tazminat miktarı üzerinden % olarak pay alabilme hakkına sahiptir. Bursa&#;da boşanma davasına bakan bir avukat, Bursa Barosu&#;nun tavsiye niteliğindeki tarifesine göre çekişmeli boşanma davası için TL avukatlık ücretinin yanı sıra maddi ve manevi tazminat talebi de varsa bu miktar üzerinden %16 oranında bir ücret talep edebilir.

Bu durumda Bursa&#;da görülen boşanma davalarında avukatlık ücreti; TL avukatlık ücreti + maddi ve manevi tazminat talebi varsa tazminat tutarının %16&#;sı oranında olacaktır.

boşanma davası avukat ücreti

Anlaşmalı Boşanma Davası Avukat Ücreti Ne Kadardır?

Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına göre daha az emek ve mesai gerektiren davadır. Bu sebeple anlaşmalı boşanma davası ücreti çekişmeli boşanma davası ücretine kıyasla daha uygundur.

Anlaşmalı boşanma davasında avukat, öncelikle tarafları ofisine davet eder. Yapılan görüşmede taraflar, boşanmanın tüm sonuçlarında (nafaka, mal rejimi, velayet, maddi ve manevi tazminat v.b) ortak bir karara varırlar. Daha sonra avukat, tarafların anlaşmış oldukları konuların içeriğine uygun olarak bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlar ve anlaşmalı boşanma davasını açar. Sonrasında yaklaşık 1 -1,5 aylık bir süreçte boşanma gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma davası ücreti, avukatlı takip edilmesi ve avukatsız takip edilmesi durumunda farklılık gösterir.

  • Boşanma davasında avukatla takip edilen anlaşmalı boşanma davası ücreti: TL. (Davanın içeriğine göre farklılık gösterebilir.)
  • Boşanma davasında avukat olmadan takip edilen anlaşmalı boşanma davası ücreti: TL. (Sadece mahkeme veznesine yatırılan harç tutarı ortalamasıdır.)

Boşanma davalarında avukat, anlaşmalı boşanma sürecine hakim bir avukat olarak; anlaşmalı boşanma davalarını tarafların ortak talepleri doğrultusunda, hak kaybı yaşatmadan sonuçlandırmaktadır.

Boşanma Davası Avukat Ücreti Nasıl Belirlenir?

Boşanmadavasıavukatücreti belirlenmesinde en önemli faktör avukatın dava için harcayacağı emek ve mesaidir. Avukat, boşanma davası için dilekçeler hazırlayacak, hukuka uygun delilleri toplayıp düzenleyecek, dava sırasında müvekkili için savunma yapacaktır. Boşanma davası sonucunda müvekkil aleyhine bir karar çıktığı takdirde; avukat boşanma davasını istinaf edecek ve sonrasında gerekirse temyiz sürecini de takip edecektir. Bu gibi durumlarda boşanma davası ortalama yıl arası sürebilmektedir. Bu süreçte boşanma davasında avukat davayı titizlikle takip etmektedir. Sayılan hususların tümü boşanma davalarında avukat ücretinin belirlenmesinde rol oynamaktadır. Boşanma davası avukat ücreti, davanın anlaşmalı ya da çekişmeli olması durumuna göre farklılık göstermektedir.

Yılı Boşanma Davası Mahkeme Masrafları Ne Kadardır?

Mahkeme masrafları; davacı tarafın mahkemede dinletmek istediği tanık sayısı, dosyanın bilirkişiye gidip gitmeyeceği gibi hususlara göre değişmektedir. Yine de yılı boşanma davası mahkeme masrafları için ortalama bir miktar belirtmek mümkündür. yılı için boşanma davası açarken mahkeme veznesine yatırılması gereken harç ve giderler ortalama TL TL civarındadır.

Boşanma Davasında Ücreti Karşı Taraf Mı Öder?

Boşanma davalarında ücreti karşı taraf mı öder? sorusu avukatların en sık duyduğu sorulardan biridir. Boşanma davasında tuttuğunuz avukatın ücretini karşı taraf ödemez. Karşı taraf, ancak mahkeme tarafından haksız bulunduğu takdirde yargılama giderleri ve avukatlık asgari ücret tarifesi ile sınırlı olan avukatlık ücretini öder. Bununla birlikte; boşanma davasında ücreti hangi tarafın ödeyeceği tarafların kendi aralarında yapacağı bir anlaşmayla belirlenebilir. Fakat taraflar arasında bir anlaşma gerçekleşmemişse ücretin uygulamada genellikle şu şekilde ödendiği görülmektedir:

  • Anlaşmalı boşanma davalarında ücret genellikle ortak şekilde ödenmektedir.
  • Çekişmeli boşanma davalarında; haksız bulunan taraf, yargılama giderlerini ve karşı tarafın avukatlık ücretini ödemekle yükümlü olur. Ancak şu durum unutulmamalıdır ki; kusurlu olan tarafın karşı tarafın avukatlık ücretini ödeyeceği miktar, avukatlık asgari ücret tarifesi ile sınırlıdır. Çekişmeli boşanma davalarında müvekkilin avukata ödeyeceği avukatlık ücreti, müvekkil tarafından geri alınabilecek bir ücret değildir.

Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Hazar Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.

AVUKAT FEYZA HAZAR

HAZAR HUKUK BÜROSU

bursaavukat

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası