sahurda ezan bitene kadar yemek yenir mi / Sahurda ezan okunurken yeme içmeye devam edilir mi? | Sorularla İslamiyet

Sahurda Ezan Bitene Kadar Yemek Yenir Mi

sahurda ezan bitene kadar yemek yenir mi

Sahurda Ezan Bitene Kadar Yemek Yenir mi?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sahurda ezan bitene kadar su içilir mi? Diyanet tartışmalara noktayı koydu

Ramazan ayında akıllara en çok takılan sorular genellikle oruç tutmayla ilgili oluyor. Ramazanın ilk gününde de merak edilen konular arasında sahur vaktiyle ilgili sorular ön plana çıktı. Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Ezan bitene kadar yemek yiyip su içmek doğru mu?

Oruç tutanların sık sık kafasına takılan sorularla ilgili çeşitli tartışmalar yaşanıyor. Özellikle ezan okunurken su içilir mi sorusu bunların başında geliyor. Diyanet açıklaması ile oruçluyken ezan bitene kadar su içilir mi sorusuna yanıt verdi. Diyanet’in cevabına göre sahurda ezan okunduğu sırada ağızda bulunan besin veya suyun yutulmasında sakınca görülmüyor. Ancak ezanla birlikte yemek yiyip su içme konusunda Diyanet’in cevabı net oldu.

SAHURDA EZAN OKUNURKEN SU İÇİLİR Mİ?

Diyanet’ten gelen açıklamaya göre sahurda ezan okunmaya başladıktan sonra yemek yiyip su içmek doğru değildir. Ezan okunduğu sırada ağızdaki son lokma yutulmalı ve üzerine su içip niyet edilmelidir. Oruç tutarken en doğrusu sahurda ezan başlamadan önce sahurun tamamlanması ve niyet edilmesidir. Ancak ezan okunurken yemek yemeye devam etmek ve ezan bitene kadar su içmek doğru görülmemektedir. Diyanet’e göre ezan okunmaya başladıktan sonra bile isteye yemek yiyip su içmek orucu bozuyor.

SAHURDA ORUÇ TUTARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İmsak vakti, tan yerinin ağardığı zamandır. Bu vakit takvimlerde imsak vakti adıyla gösterilir. Bu vakitten iftarda ezan okunana kadar ibadete önem verilmelidir. Yemek, içmek, küfretmek, cinsel ilişkiye girmek ve orucu bozan diğer şeylerden uzak durmak önemlidir. İmsak vaktinde ezan okumaya başladığında ağızda su varsa son damlanın içilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat ezanın bitmesine daha süre var diyerek yemek yemeye ve su içmeye devam etmek dinen uygun görülmez. Diyanet açıklamasına göre imsak vakti girdiği halde yani ezan okunurken yiyip içebilirim diyerek sofradan kalkmayan bir gün kaza orucu tutmalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir