başka şehirdeki icra dairesine itiraz dilekçesi / İlamsız icra takibinde kargoyla gönderilen itiraz dilekçesi

Başka Şehirdeki Icra Dairesine Itiraz Dilekçesi

başka şehirdeki icra dairesine itiraz dilekçesi

Ankara Avukat

Başka Şehirden Gelen Ödeme Emrine İtiraz? Başka şehirden gelen icra takibi ödeme emrine itiraz süreci, hukuki usul ve esaslara göre gerçekleştirilmesi gereken bir uygulamaya işaret etmektedir.

Nitekim normal şartlar altında ikamet edilen yerde bulunan yetkili mahkeme veya icra dairesinden gönderilen ödeme emrine kolaylıkla itiraz başvurusunda bulunabilinirken, başka bir şehirde yetkili mahkeme ya da icra dairesi tarafından düzenlenen ödeme emrine itiraz etmek sıkıntılı olmaktadır.

Başka Şehirden Gelen Ödeme Emrine İtiraz?

Özellikle itiraz etme yasal süresinin tamamlanmadan bu kurumlara itiraz işlemlerini başlatmak gerekmektedir. Bu bağlamda başka şehirden gelen ödeme emrine itiraz nasıl yapılır?

Öncelikle ödeme emrine itiraz hususu göz önünde bulundurulmalıdır. Nitekim icra ve iflas kanunu kapsamında düzenlenen ödeme emri, icra takibi yasal prosedürlerinin bir sonucudur.

Ödeme emrine veya icra takibine itiraz; mahkeme kararıyla verilen yani ilamlı icra takibine ve icra dairesi tarafından verilen karara ve kambiyo (çek, senet, poliçe) belgesi olmadan başlatılan icra takibine itiraz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Her iki türde de hakkında icra takibi başlatılan ve ödeme emri çıkarılan kişi;

  • Borcunu kısmen ödediği veya
  • Ödeme emrinde belirtilen nitelikte bir borcunun olmadığı ve
  • Söz konusu borcun zamanaşımına uğradığı

unsurlarını gerekçe göstererek, ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde vergi mahkemesine dava açma hakkına sahiptir.

Söz konusu durum başka ilde açılan icra takibi olunca, bu duruma yönelik yapılması gereken hukuki prosedürler de kanunlar nezdinde belirlenmiştir. Her ne kadar farklı ilden gönderilen ödeme emrinde söz konusu yetkili ve görevli mahkemeler farklılık gösterebilse de itiraz süresinde hukuken bir değişiklik yapılması mümkün değildir.

Dolayısıyla kişi hangi mahkemeye veya devletin resmi kurumuna itiraz ederse etsin, icra takibine itiraz dilekçesini sunmak için 7 gün içinde harekete geçmelidir.

İlamlı ve İlamsız İcra Takibinde İtiraz Nereye Yapılır?

İlamsız icra takibi, mahkeme kararına dayanmayan bir süreç olduğu için, bu tür ödeme emrine itirazlar icra dairesine yapılmaktadır.

Her ne kadar genel anlamda ödeme emrine itiraz, söz konusu emri gönderen icra dairesine yapılsa da başka bir icra dairesi aracılığıyla da itiraz edilebilme durumu mümkündür.

Başka Şehirden Gelen Ödeme Emrine İtiraz için öncelikle bulunduğunuz şehirde nöbetçi icra müdürlüğüne başvuru yapılarak hazırlanmış itiraz dilekçesi sunularak pul ve gönderme masrafı ödenerek itiraz kolayca yapıla bilmektedir.

Bu durumda ilamsız icra takibine yapılan itiraz dilekçesi, başvuruda bulunulan icra dairesi tarafından kabul edilerek, itiraza muhatap alınan yetkili icra dairesine gönderilmektedir.

İlamlı icra takibinde de benzer bir süreç söz konusudur. Nöbetçi mahkemeye yapılan icra takibine itiraz başvurusu, yetkili mahkemeye muhabere yoluyla bildirilmektedir.

Başkaşehirden gelen ödeme emrine itiraz süreci hakkında detaylı bilgiler için hukuk büromuzdan hizmet alabilirsiniz.

Etiketler

başka ilde açılan icra takibibaşka ildeki icra müdürlüğüne dilekçeFarklı Bir Şehirden İcra Takibi Yapılır mıİcra Avukatları Ankaraicra danışma konularıicra hukuku avukat ve danışmaÖdeme Emrine İtiraz Nedir ve Nasıl Yapılırşehir dışı icra takibi nasıl yapılır

İlamsız İcra Takibine İtiraz

İlamsız İcra Takibine Nasıl İtiraz Edilir?

İcra takibine itiraz, ödeme emrine itiraz nedenleri ileri sürülüş bakımından imzaya itiraz ve borca itiraz olmak üzere ikiye ayrılır. Borçlu, icra takibinde imza itirazı ve borca itirazı aynı anda yapabilir.

 

İcra Takibinde Borca İtiraz

Aleyhinde icra takibi başlatılan borçlu, takip dayanağı belgedeki imzanın kendisine ait olmadığını iddia ediyorsa imzaya itiraz etmelidir. Borçlu, icra takibine itiraz dilekçesinde icra takibine dayanak gösterilen senetlerde bulunan imzanın kendisine ait olmadığını iddia ediyorsa imza itirazında bulunmalıdır. İmzaya itiraz örnek olarak şu şekilde olur; senetteki imza benim değil, imza sahtedir, imza bana ait değil, imzaya itiraz ediyorum şeklinde olur. İcra takibine dayanak olan senet eğer resmi senet ise icra dairesinde imzaya itiraz ileri sürülemez. Resmi senetteki imzanın sahteliği açılacak menfi tespit davası ya da sahtelik davası ile ileri sürülebilecektir. İcra İflas kanunumuza göre geçerli bir imzaya itirazının söz konusu olması için imzaya itirazın açıkça ve ayrıca yapılması gerekmektedir. Yıldız & Düzen Hukuk Bürosunun İcra ve İflas Hukuku DepartmanıMersin İcra Avukatı, Mersin Çek Senet Avukatı, Mersin Alacak Avukatı olarak icra takibine itiraz dilekçesi örneği, icra takibine itiraz edilmemesi, icra takibine itiraz edilmesi, icra borcuna itiraz, icraya itiraz edilirse takip durur mu konularında müvekkillerine en iyi avukatlık hizmeti vermektedir.

 

İcra Takibine İtiraz

İcra takibinde borca itiraz, borçlunun imzaya itiraz dışında yaptığı tüm itirazlardır. İcra takibine itiraz etmek isteyen borçlunun borca itiraz ediyorum demesi bile yeterlidir. Kendisine icra takibi başlatılan borçlu icra takibine nasıl itiraz edeceği konusu oldukça merak ettiği konulardandır. İcraya itiraz nasıl yapılır, icraya itiraz etmek, icraya itiraz etme süresi, icraya itiraz edersem icra durur mu, icraya nasıl itiraz edilir sorular Mersin İcra Avukatı olarak en çok karşılaştığımız sorulardandır.

Borçlunun icra takibindeki borcun bir kısmına itiraz etmesi de mümkündür. Örneğin borçlu, borcum vardır ancak ,00 TL değil ,00 TL’dir, diyerek borcun bir kısmına itiraz edebilir. Buna kısmi itiraz denilmektedir. İcra takibine yapılan kısmi itirazın geçerli olabilmesi için itiraz edilen tutarın miktarının ayrıca ve açıkça belirtilmiş olması gerekir. İtiraz edilen borç miktarı ayrıca ve açıkça belirtilmezse ödeme emrine itiraz edilmemiş sayılır. Kısmi itiraz söz konusu ise, itiraz edilen tutar yönünden icra takibi durur, itiraz edilmeyen tutar yönünden icra takibine devam edilir.

 

İcra Takibine Nasıl İtiraz Edilir?

İcra takibine itiraz etme yöntemi, icraya itiraz nasıl edilir, icra borcuna itiraz dilekçesi, icra borcuna itiraz nasıl edilir, soruları icralık borcu olan ve icralık borcu durdurmak veya iptal ettirmek isteyen kişilerin en çok merak ettiği sorulardandır.

Ödeme emrine itiraz icra dairesine yapılır. İcraya itiraz kural olarak icra takibinin başlatıldığı icra dairesine yapılır. Ancak icra takibi başka bir yerde başlatışmışsa icra takibine itiraz nasıl ve nereye yapılacaktır? Başka şehirdeki icra dairesindeki icra borcuna itiraz etmek isteyen borçlu, bulunduğu yerdeki icra dairesi kanalı ile icraya itirazını yapabilecektir.

 

Borçlu Tarafından İcra Borcuna Yapılan İtiraz Geri Alınabilir Mi?

Borçlunun icra takibine itiraz etmesi ile ilamsız icra takibi duracaktır. Borçlunun icra takibine itiraz etmesi ile duran takibe devam edilebilmesi için alacaklı tarafından itirazın iptali davası veya itirazın kaldırılması davası açılması gerekmektedir. Borçlu, icraya yaptığı itirazdan her zaman vazgeçebilir. İcraya itirazın geri alınması mümkündür. İtiraz edilen icra takibindeki borcun ödenmesi itirazdan vazgeçmek anlamındadır.

 

İcra Takibine İtiraz Süresi Ne Kadardır?

Ödeme emrine itiraz süresi yedi gündür. İcra takibine itiraz süresi yedi gündür. Yedi günlük icra itiraz süresi ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren başlar. Borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde ödeme emrine itiraz etmezse icra takibi kesinleşir.

 

Mersin İcra Avukatı, Mersin İcra Takibi Avukatı, Mersin İcra Hukuku Avukatı olarak müvekkillerimize icra takibi başlatılması, icra tahsilatı, icra borç tahsili, icra alacağı, icra takibine itiraz, icraya itiraz, icra borcuna itiraz, icra dosyasını kaldırmak, icra itiraz dilekçesi gibi konularda en iyi icra avukatı hizmeti vermekteyiz.

İcra Takibi & Borca İtiraz Dilekçesi

İcra takibine borca itiraz dilekçesi ; Evinize ya da işyerinize icra ödeme emri geldiğinde, ödeme emrinin borçlu görünen kişiye tebliğinden itibaren 7 günlük itiraz süresi bulunmaktadır. Ödeme emri muhtarlığa tebliğ edildiğinde ödeme emrini muhtarlıktan aldığınız gün sanılanın aksine itiraz süresinin başladığı gün değildir. İtiraz süresi kapınıza yapışkanlı kağıdın yapıştırıldığı günün bir sonraki gününden başlar ve bu hususa özellikle dikkat edilmelidir. İtirazın son günü tatil gününe geliyor ve son güne kalmış iseniz telaş etmenize gerek yoktur zira itiraz süreniz tatili takip eden ilk iş gününün sonuna kadar uzayacaktır.

İtiraz usulü olarak ödeme emrine karşı itiraz, icra dairesine yapılır. İtiraz kural olarak ödeme emrini gönderen icra dairesine yapılmaktadır. Kendisine itiraz için başvurulan icra dairesi itirazı yetkili icra dairesine göndermekle mükellef olduğundan kendinize en yakın adliyedeki icra dairesinden bu işlemi yapabilirsiniz.

Çok karşılaşılan bir durum olması nedeniyle örnek:7 ilamsız takipte borca ve yetkiye itiraz dilekçesini paylaşıyoruz. Her somut olay kendi içerisinde değerlendirildiği için örnek dilekçenin her zaman kullanılamayacağını, icra tehdidine maruz kaldığınızda mutlaka bir icra avukatından destek almanız gerektiğini önemle hatırlatmak isteriz.

icra takibine borca itiraz dilekçesi

ÖRNEK İCRA TAKİBİNE BORCA İTİRAZ DİLEKÇESİ

T.C. İSTANBUL İCRA DAİRESİ
DOSYA NO / ESAS 1-BORÇLU :ADI-SOYADI VEYA ÜNVANI- TC VEYA VERGİ NO 2-ALACAKLI :ADI-SOYADI VEYA ÜNVANI- TC VEYA VERGİ NO VEKİLİ :ADI-SOYADI KONU : Müdürlüğünüzün /.. E. Sayılı dosyasından başlatılan icra Takibinde ; yetkiye, borcun tümüne, faize, faiz oranına ve ferilerine itirazlarımız ile takibin durdurulması talebimizin arzından ibarettir. YETKİYE İTİRAZIMIZ : Tarafımın ikamet adresi .. ili …. İlçesi … mahallesi … sokak no/2 olmakla yetkili icra dairesi ….. İCRA DAİRELERİDİR. Dolayısıyla yetkiye ayrıca ve açıkça itiraz ediyor dosyanın yetkili icra dairesine gönderilmesini talep ediyoruz. ESASA İLİŞKİN İTİRAZIMIZ : Müdürlüğünüzün /.. Esas sayılı dosyasından aleyhime ilamsız icra takibi başlatılmış ve bu icra takibine istinaden gönderilen Örnek No ödeme emrini../..// tarihi itibariyle haricen öğrenmiş bulunmaktayım. Alacaklı tarafından haksız ve kötüniyetle başlatılan iş bu ödeme emrine yedi (7) günlük yasal süremiz içerisinde itirazlarımızı sunarız. Şöyle ki; Borçlu görünen şahsımın alacaklı görünen idareye karşı herhangi bir borcu yoktur, Bundan bahisle YETKİYE, BORCUN TAMAMINA FAİZE, FAİZ ORANLARINA VE HER TÜRLÜ FERİLERİNE itiraz ederiz. SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle; YETKİYE, BORCUN TAMAMINA, FAİZE, FAİZ ORANINA ve HER TÜRLÜ FER’İLERİNE itiraz eder, takibin durdurulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim. Borçlu AD-SOYAD

Şu konular da ilginizi çekebilir;

icra takibine borca itiraz dilekçesi

İcra dairesine itiraz süresini kaçırır iseniz takip kesinleşmiş demektir. Takip kesinleştiğinde haciz işlemleri başlatılır. Banka hesaplarına, sgk alacaklarına, maaşa, çek hesabına, taşınmaz tapularına, araç kayıtlarına haciz konulup çilingir marifetiyle evinize ya da işyerinize fiili hacze gelinebilir. İcra takibi kesinleştikten sonra başvurabileceğiniz hukuki yollar;

  • İcra mahkemesine şikayet
  • Gecikmiş itiraz
  • İcra takibinin iptali ya da ertelenmesi
  • Menfi tespit ya da istirdat(geri alma) davası.

Yapılacak bu işlemlerin hepsi profesyonel hukuk bilgisi gerektirmekte olup gerektiği şekilde takip edilmediği takdirde olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu sebeple icra hukuku kapsamına giren bu tarz hukuki uyuşmazlıklarınızın çözümü noktasında profesyonel destek almanız sizler için faydalı olacaktır.

Şu konular da ilginizi çekebilir;

SAVUN HUKUK & DANIŞMANLIK, kaliteyi ilke edinmiş, alanında uzman avukat kadrosuyla Forex Hukuku alanındaki tüm davalarda müvekkillerine hizmet vermektedir. Ayrıntılı bilgi için iletişim kanallarından bizimle irtibata geçebilirsiniz. Ayrıca icra avukatı, forex avukatı, iş hukuku avukatı, ceza avukatı, boşanma avukatı ve tüketici avukatı ile randevu talep edebilirsiniz.

Hukuk alanındaki tüm gelişmelerden anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımız;

Facebook : funduszeue.info

Instagram : funduszeue.info

Linkedin : funduszeue.info

Google : funduszeue.info

Ödeme emrine itiraz süresi ne zaman başlar?

Öncelikle dikkat edilmesi gereken konu itiraz süresidir. Ödeme emri evinize veya işyerinize ulaştığı andan yani size tebliğ edildiğinden itibaren 7 günlük itiraz süresi bulunmaktadır. Bu itiraz süresi ödeme emrinin size ulaştığı gün itibariyle değil evde olmasanız bile posta görevlisinin kapınıza yapıştırmış olduğu kağıdın üzerinde yazan tarihten 1 gün sonra başlamaktadır.

Ödeme emrine itiraz nereye yapılır?

Ödeme emrine itiraz 7 günlük itiraz süresi içerisinde icra dairesine yapılmaktadır. Kural olarak ödeme emrini gönderen icra dairesine itiraz dilekçesini sunmanız gerekmektedir. Bu işlemi kendinize en yakın icra dairesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

İlamsız İcra Takibine İtiraz

Title: İlamsız İcra Takibine İtiraz
Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Sep 10
Rating:

İlamsız İcra Takibine İtiraz Nasıl Yapılır?

İlamsız icra takibine itiraz bir dilekçeyle yazılı olarak yapılabileceği gibi sözlü olarak da yapılabilir ve tutanağa bağlanabilir. Dilekçede kullanılması gereken belirli kalıplar bulunmamaktadır. Borçlunun itirazı olduğunu beyan etmesi yahut borcunun tamamını veya bir kısmını inkar etmesi ilamsız icra takibine itiraz niteliğindedir. Zira borçlunun ifadesinden ilamsız icra takibine itiraz iradesinin anlaşılıyor olması aranmıştır. İtiraz dilekçesi şekle tabi değildir. Borçlunun imzasını taşımayan itiraz dilekçelerinde yapılan itiraz doktrindeki bir görüş uyarınca geçerlidir. Yargıtay da imzalanmamış itiraz dilekçesinin geçerli olduğunu ancak bu eksikliğin giderilmesi gerektiğini bazı dönem kararlarında belirtmiştir. Alacaklı ilamsız icra takibine itiraz dilekçesi altındaki imzanın borçluya ait olmadığını iddia edemez. İtiraz dilekçesinin icra memuruna havale ettirilip icra tutanağına yazdırılmış olması gerekir. Aksi halde alacaklının itirazı üzerine borçlunun ilamsız icra takibine itiraz dilekçesi kabul edilmez. Çünkü ödeme emrine itiraz tarihi bu dilekçenin icra tutanağına geçirildiği tarihtir. İtiraz sözlü olarak yapılırsa, bu beyan icra memurunca zapta geçirilir ve altı borçlu veya vekili ve icra memuru tarafından imzalanır. İlamsız icra takibine itirazın yapıldığı tarih, ilamsız icra takibine itirazın doğrudan yapıldığı tarih veya muhabere ile gönderiliyorsa muhabere için sunulduğu tarihtir.

İlamsız icra takibine itirazın geçerliliği için borçlunun itiraz sebeplerini itiraz dilekçesinde belirtmesinde zorunluluk bulunmaz. Borçlu yetki itirazında da bulunabilir. Birden fazla icra dairesinin yetkili olduğunu bildirebilir. Borçlu imzaya itiraz etmek istiyorsa, imzanın kendisine ait olmadığını ayrıca ve açıkça bildirmek zorundadır. Ayrıca ve açıkça yapılmayan imza itirazı geçersiz olur ve bu durumda borçlu sadece borca itiraz etmiş sayılır. Yüksek mahkeme; ‘Böyle bir borcumuz yoktur, aksine alacaklıyız. Müvekkilim senet imzalamamıştır. İmza kendisine ait değildir.’, ‘senetteki imzaların şirketi temsil edenlere ait olmadığının, imzaların sahte olarak atıldığının’ ileri sürülmesini imza inkarı olarak kabul etmiştir. Ödeme emrinin tebliğinden önce sadece borca itiraz eden borçlu ödeme emrinin tebliğinden sonra imzaya da itiraz edebilir.

İlamsız icra takibinde ödeme emrine itiraz edecek kimse ödeme emri kendisine tebliğ edilen(borcun muhatabı) kimsedir. Yargıtay içtihatlarınca takip talebinden sonra fakat ödeme emrinin tebliğinden önce yapılan itiraz, kendisine sonradan ödeme emrinin tebliğ edilmesi suretiyle geçerlidir. İtirazın gerçekleştirilebilmesi için kendisine ödeme emri gönderilen kişinin tam ehliyetli olması gerekir. Sınırlı ehliyetsizlerde ise küçüğün borcu için düzenlenen ödeme emri küçüğe tebliğ edildiyse ödeme emrinin bu şekilde yasa hükümlerine aykırılığına kanunu temsilci şikayette bulunabilir. Ödeme emri küçüğün kanuni temsilcisine tebliğ edildiyse küçük tarafından geçerli olarak itiraz edilemez. Ancak küçüğün itirazına yasal temsilcinin onay vermesi halinde bu itiraz geçerlidir. Kısıtlılar da haklarında yapılan takibe itiraz edemezler, bu kişiler adına vasilerinin ilamsız icra takibine itiraz etmesi gerekir.

İlamsız İcra Takibinde İtiraz Nereye Yapılır?

İlamsız icra takibinde ödeme emrine itiraz icra dairesine yapılır. Genellikle ödeme emri gönderen icra dairesine yapılsa da başka bir icra dairesi vasıtasıyla da itiraz edilebilir. Bu durumda ilamsız icra takibine itiraz dilekçesini başvurulan icra dairesi kabul eder, ait olduğu icra dairesine gönderilir. Borçlunun başvurduğu icra dairesi, bu gönderilme giderini de alır. Alınmayan masraftan icra memuru şahsen sorumludur. Borçlu sözlü olarak ilamsız icra takibine itiraz ediyorsa icra memuru ilamsız icra takibine itirazı tutanağa geçirir, imzalar, gönderilme giderini alıp, tutanağı ilgili icra dairesine gönderir. İlamsız icra takibine itiraz tarihi, itiraz dilekçesi veya beyanının ödeme emrini düzenleyen icra dairesine gönderilmek üzere icra dairesine verildiği tarihtir. Borçlu süresi içinde aynı zamanda icra mahkemesine de başvurursa, bu başvuruda ilamsız icra takibine itirazın reddine karar verilir.

İlamsız İcra Takibine İtiraz Süresi

İlamsız icra takibinde ödeme emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde itiraz edilebilir.  Ödeme emri Tebligat Kanunu’na aykırı olarak tebliğ edildiğinde icra mahkemesine başvurulup, ödeme emrinin tebliğ tarihinin, usulsüz tebliğin öğrenildiği tarih olarak düzeltilmesi istenmelidir. Borçlunun yokluğunda düzenlenen haciz tutanağı ile borçlunun ödeme emrinin içeriği öğrendiği kabul edilemez. Ödeme emrine itiraz süresi yedi günden fazla gösterildiyse, gösterilen sürede yapılan ilamsız icra takibine itiraz geçerlidir. Ödeme emrinde itiraz süresi hiç belirtilmediyse yasal süreye bakılmaksızın ilamsız icra takibine itirazın süresi içinde yapıldığı kabul edilir. İtiraz süresi kesilmez. İtiraz süresi içinde itiraz edilmezse ödeme emri ve icra takibi kesinleşir. Süresinden sonra yapılan ilamsız icra takibine itiraz kural olarak sonuç doğurmaz. Tek istisnası gecikmiş itirazdır. Buna göre kusur olmaksızın bir engel nedeniyle takibe itiraz edilemediyse sonradan ilamsız icra takibine itiraz edilebilir. İcra müdürü ilamsız icra takibine itirazın süresi içinde gerçekleşip gerçekleşmediğini resen araştırır. Çünkü yedi günlük süre hak düşürücüdür. İlamsız icra takibinde itiraz süresi hesaplanırken borçlunun kendisine gönderilen tebliğ tarihi yani borçlunun tebellüğ ettiği tarih esas alınır.  Ancak ödeme emrine itiraz edilebilmesi için borçluya ödeme emri tebliğ edilmiş olmalıdır.  Borçluya sonrada ödeme emri tebliğ edilmesi koşuluyla takip talebinden sonra fakat ödeme emri tebliğinden önce de itiraz edilebilir. Yargıtay yeni kararlarında borçluya iki kez tebliğ yapılmışsa, ikinci kez tebliğ edilen ödeme emri ile takibe ikinci bir itiraz hakkı tanındığını kabul etmiştir. Yetkisiz icra dairesince çıkartılan ödeme emri hukuki sonuç doğurmaz, ancak ilamsız icra takibinde yetkiye mutlaka itiraz edilmelidir. Dolayısıyla yetkili icra dairesi ödeme emri gönderdiğinde, esas olarak bu emre itiraz edilmesi gerekir. Kanunda ilamsız icra takibine itiraz süresi yedi gün olarak belirlense de takas ve mahsup iddiasının bir süreye bağlı olmadan, takibin her aşamasında icra dairesi, terekenin borca batık olduğuna dair iddianın (ilamla belgelendirilerek) her zaman icra dairesine bildirilebileceği kabul edilmiştir.

İlamsız İcra Takibine İtiraz Usulü

İlamsız icra takibine itiraz harca tabi değildir. İlamsız icra takibi açıldığında borçlu olarak nitelendirilen kişinin gerçekten borçlu olup olmadığı belli değildir. Bu kişi borçlu olduğu kesinleşmeden kendisine yapılan takibe harç ödemeden ilamsız icra takibine itiraz edebilmelidir. Eğer kişi gerçek borçluysa takip sonunda zaten başvurucu, tahsil harçları ve takip giderlerini öder. Ödeme emrinin geçerli olabilmesi için borçlunun ayrıca itirazın alacaklıya tebliğ giderlerini vermesi zorunlu değildir. Ancak takibe ilamsız icra takibine itirazın alacaklıya bildirilmesi gerekir. Bu bildirim alacaklının itirazın iptali davası veya itirazın kaldırılması talebinde bulunabilmesi içindir. Bu davalar için öngörülen süreler, ilamsız icra takibine itirazın alacaklıya tebliğ tarihinde başlar.

Tüzelkişiler aleyhine yapılan takipte, borçlu tüzelkişinin temsilcisi ödeme emrine itiraz edebilir. İlamsız icra takibine itiraz eden temsilciden temsil belgesinin ibraz edilmesi istenir. Tüzelkişinin birden fazla temsilcisi olup aralarında müşterek imza kuralı geçerliyse, Yargıtay kararları uyarınca, itiraz tarihi itibariyle, borçlu kooperatife temsil ve ilzama yetkili olanlardan sadece birisi tarafından yapılan itiraz başvurusunun, diğer temsilcilerin buna karşı çıktığı ve icazet vermediği kanıtlanmadığı sürece ‘acele işler’den olduğu benimsenerek, diğer temsilcilerin buna icazet verdiğinin kabulü gerekir.

İlamsız icra takibinde borca itiraz ederken kısmi itirazda bulunmak da mümkündür. Borç bir para alacağı ise ve borç miktar olarak bilinebilir veya tayin edebilirse borçlu kısmi itirazda bulunduğu borç miktarını açıkça bildirmek zorundadır. Borcum bu kadar değildir, gibi cümleler itiraz sayılmaz. İlamsız icra takibinde itiraz edilen miktar açıkça belirtilmezse, takibe hiç itiraz edilmemiş sayılır. Ancak miktarı para olarak belirli olmayan borçlarda, borçlu itiraz ettiği miktarı açıkça bildirmek zorunda değildir. Kısmi itirazda bulunan borçlu yedi günlük itiraz süresi içince borcun geri kalanına da itiraz edebileceği tarihli Yargıtay kararı uyarınca gerçekleştirilebilir. Borçluya itiraz ettiğine dair ücretsiz ve pulsuz bir belge verilir.

Av. Tuğsan YILMAZ
Av. Halil İbrahim ÇELİK
Merve ARABACI

İlamlı İcra Takibi Nasıl Başlatılır?Başlıklı İcra Hukuku kapsamındaki bir önceki yazımızda mahkeme kararına dayalı olarak açılan icra takibinin unsurları, takibin nasıl açılacağı, ilamlı icra takibi ile ilgili hukuki bilgiler yer almaktadır.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. İstanbul Barosuna kayıtlı. İngilizce bilmektedir. Ofisimizin kurucu ortağıdır. Aynı zamanda ve eğitim ve öğretim yılları ikinci dönemlerinde Yeniyüzyıl Üniversitesi’ nde öğretim görevlisi sıfatıyla “Sosyal Medyada Bilgi Yönetimi” dersleri vermiştir. yılı güz döneminde ise Haliç Üniversitesi’ nde “Enformatik Teknoloji Hukuku” dersi vermiştir. Bilişim Hukuku, Sağlık Hukuku, Aile Hukuku ve sair hukuki konularda çeşitli tv programları, panel ve sempozyumlarda konuşmacı olarak yer almıştır. Özellikle Ceza Hukuku, Bilişim Hukuku, Aile Hukuku, Sağlık Hukuku başta olmak üzere İş Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Ticaret Hukuku ve diğer hukuki ilgi alanlarında aktif olarak avukatlık mesleğini icra etmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası