mısır unlu dolma / Karalahana Sarması Tarifi ((Karadeniz Uşağından)) – Ahmet Fidan Kişisel Resmi Web Sitesi

Mısır Unlu Dolma

mısır unlu dolma

Tencere ve Fırın Yemekleri Trakya Mutfağı 

Trakya Gezi Rehberi Dolma tarifleri, Göçmen sarması, Mısır unlu yaprak sarması, Pomak sarması, Sarma tarifleri, Yaprak sarmaları

Mısır unu sarması Bulgaristan&#;ın içlerinden ve Rodoplar kesiminden Pomak göçmenlerin Trakya mutfağına taşıdığı, kendine kimlikli bir yaprak sarma tarifidir. Bulamaç kıvamındaki iç harcıyla enteresan bir lezzetttir. Daha çok eski göçmenlerin yaptığı, yeni kuşağın pek bilmediği bir tariftir. Eskiler bu sarmanın iç harcını hazırlarken, bulamaç haline getirilmiş mısır ununa tereyağ hariç diğer tüm malzemeyi ( domates rendesi, salça, soğan, baharatlar, sıvıyağın kalan kısmı ve tuz ) çiğden katarlardı. Bu haliyle herkesin damak zevkinde karşılık bulamayacağından hareketle sonradan iç harcının hafif kavrularak lezzetlendirilmesi ve böylece mısır ununa katılması şeklinde uygulanması yaygınlaşmıştır. Her iki şekilde de lezzetli bu Pomak sarmasının tarifini siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Malzemeler:

  • 1/2 kg mısır unu
  • 3 adet orta boy soğan
  • 3 adet orta boy domatesin rendesi
  • 1 Tatlı kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Karabiber / Nane / Pul biber / Tuz

Yapılışı :

  • Mısır unu el dayanacak sıcaklıktaki su ile yoğurulur.
  • Yemeklik doğranmış soğanları 2 yemek kaşığı sıvıyağda hafif öldürülüp domates rendesi ilave edilir.
  • Arzuya göre rengini koyultması için 1 tatlı kaşığı salça ilave edilip hafif tıkırdayacak kadar kavrulur.
  • Altı kapatılan malzemeye tuzu ve baharatları kapatılıp ılınmaya bırakılır.
  • Başka bir yerde asma yaprakları sıcak suda haşlanıp süzülür.
  • Ilınan sos ve kalan sıvıyağ mısır ununa ilave edilip her yerine sirayet edecek kadar harmanlanır.
  • İç harç asma yapraklarının ortasına konulup çok sıkı olmayacak bohça şeklinde katlanır.
  • Tencerenin dibine yeter miktarda asma yaprağı dizilir.
  • Bu katın üzerine bohça şeklinde düzensiz sarılan mısır unlu yaprak sarmaları yerleştirilir.
  • Tüm katlar bitince üzerine birkaç kat asma yaprağı daha dizilip bir porselen tabak yerleştirilir.
  • Yaprakların hizasına çıkacak miktarda sıcak su ilave edilip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Servis tabağına alınan sarmaların üzerine tavada hafif kızdırılmış tereyağ gezdirilip sofraya getirilir.
Facebookmail

Mısır Unlu Karalahana Sarması

Mısır Unlu Karalahana Sarması

2 bağ karalahana
2,5 su bardağı mısırunu
2 yemekkaşığı tereyağı
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı su
2 yemekkaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı domatessalçası
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
2,5 su bardak su

Karalâhanaları kaynayan suda renkleri değişene kadar haşlayalım.
İçi için; kuru soğanları ince bir şekilde kıyalım. Margarinle, kuru soğanları pembeleşene kadar kavuralım. Daha sonra mısırununu ekleyelim. Birkaç dakika da bu şekilde kavuralım. Baharatlarını ve tuzunu ekleyelim. Suyunu da katıp, un helvası kıvamında oluncaya kadar karıştırıp, pişirelim.
Lahana yapraklarına bu iç malzemeden bir tatlı kaşığı kadar koyup, saralım. Sardığımız lahanaları tencereye dizelim.
Diğer taraftan üzeri için bir sos hazırlayalım. Soğanı, incecik doğrayalım. Sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuralım. Domates salçasını ve toz kırmızıbiberi ilave edip, karıştıralım. Bu sosu sarmaların üzerine gezdirelim.
Tekrar bir miktar tuz serpelim. Yaklaşık olarak iki buçuk bardak kadar sıcak su ilave edelim. Üzerine dolma taşı veya uygun bir tabak kapatarak ilk beş dakika orta kuvvetteki ateş üzerinde daha sonra ağır ateş üzerinde pişirelim. Pişen dolmaları ılk bir şekilde servis edin.

MISIR UNLU KARALÂHANA SARMASI

Gelinimiz Fadime’nin memleketine ait bu değişik lahana dolması tarifi, tam da Karadeniz yöresinin mutfak kültürünü yansıtıyor. Mutfağımıza ait böylesi değişik tariflerin paylaşımlarını bekliyorum. İletişim için ziyaretçi sayfasını veya facebook sayfası herrenkcom mutfağı kısmını kullanabilirsiniz. Şimdiden teşekkür ederim. Deneyecek olan ziyaretçilerime kolay gelsin…

Malzemeler:

2 bağ karalâhana

İç malzemesi için:

2,5 su bardağı mısır unlu

2 yemek kaşığı tereyağı

2 adet orta boy kuru soğan

1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

Tuz

2,5 su bardağı su

Üzeri için:

yemek kaşığı sıvıyağ

1 adet orta boy kuru soğan

½ yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

2,5 su bardağı su

Yapılışı:

Karalâhanaları kaynayan suda renkleri değişene kadar haşlayalım.

İçi için; kuru soğanları ince bir şekilde kıyalım. Tereyağında kuru soğanları pembeleşene kadar kavuralım. Daha sonra mısır ununu ekleyelim. Birkaç dakika da bu şekilde kavuralım. Baharatlarını ve tuzunu ekleyelim. Suyunu da katıp, un helvası kıvamında oluncaya kadar karıştırıp, pişirelim.

Lahana yapraklarına bu iç malzemeden bir tatlı kaşığı kadar koyup, saralım. Sardığımız lahanaları tencereye dizelim.

Diğer taraftan üzeri için bir sos hazırlayalım. Soğanı yine incecik doğrayalım. Sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavuralım. Domates salçasını ve toz kırmızıbiberi ilave edip, karıştıralım. Bu sosu sarmaların üzerine gezdirelim.


Tekrar bir miktar tuz serpelim. Yaklaşık olarak iki buçuk bardak kadar sıcak su ilave edelim. Üzerine dolma taşı veya uygun bir tabak kapatarak ilk beş dakika orta kuvvetteki ateş üzerinde daha sonra ağır ateş üzerinde pişirelim.

Pişen dolmaları ılk bir şekilde sarımsaklı yoğurtla servis yapabiliriz.

Not: Karalâhana sarmasını pişme kıvamını kontrol edelim. Gerekirse sıcak su ilavesinde bulunarak biraz daha pişirelim.

AFİYET OLSUN

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası