satıcı çocuğun sınav soruları / Çocuk kitaplarına dair kafamızdaki deli sorular

Satıcı Çocuğun Sınav Soruları

satıcı çocuğun sınav soruları

Geçmiş Yılların Yetenek Sınavı Soruları

Baraj Sınavı 35&#;50 90dk

1. Oturum
Kağıt yatay tutulacak şekilde, işlevi dışında taşınılanabilir bir merdiven kullanarak  hareket kavramı ile birlikte 2 figürlü (iç veya dış mekanda) imgesel kompozisyon çizimi.

2. Oturum
Kağıt yatay tutulacak şekilde, işlevi dışında taşınılanabilir bir masa kullanarak  hareket kavramı ile birlikte 2 figürlü (iç veya dış mekanda) imgesel kompozisyon çizimi.

3. Oturum
Kağıt yatay tutulacak şekilde, işlevi dışında taşınılanabilir bir çanta kullanarak  hareket kavramı ile birlikte 2 figürlü (iç veya dış mekanda) imgesel kompozisyon çizimi.

4. Oturum
Kağıt yatay tutulacak şekilde, işlevi dışında taşınılanabilir bir market arabası kullanarak  hareket kavramı ile birlikte 2 figürlü (iç veya dış mekanda) imgesel kompozisyon çizimi.

Bölüm Sınavları 35X50 90 DK

Resim Bölümü

1. Sınav 35&#;50 70dk, Kağıt yatay tutulacak.
Kırık bir cam sürahi ve kırık parçası, kapağı açılmış bir kutu,  yarı soyulmuş bir portakaldan oluşan imgesel kompozisyonu çiziniz.

2. Sınav 35&#;50 70dk Kağıt yatay tutulacak.

Tren istasyonda durunca öteki yolcularla birlikte indi Anna.  Hepsi cüzzamlıymış gibi uzaklaştı onlardan. Bir kenarda durdu.  Buraya niçin geldiğini,  ne yapmak niyetinde olduğunu anımsamaya çalışıyordu. Daha önce olası sandığı her şey şimdi anlaşılmaz görünüyordu. Kah hamallar koşarak yanına geliyorlar, çantasını taşımak istiyorlar, kah karşı karşıya geldiği kimseler ne yana çekilip ona yol vereceklerini şaşırıyorlardı.
Yukarıda yazılan paragrafı olayı,  kişileri, mekanı ve nesneleri en az 3 figür kullanarak imgesel kompozisyon çiziniz.

Grafik Bölümü 35&#;50 70dk

1. Sınav
Bir çocuk figürü,  bir köpek,  tırmık,  kürek ve en az bir figür daha kullanarak iş kavramını görselleştirin. Suluboya,  kağıt dikey tutulacak.

2. Sınav
Font dağıtıldı (helvetica) Fontu 3 katı büyüterek çoşku kelimesini yazın ve size hissettirdiği duyguyu görselleştirin. Kağıt dikey tutulacak.

Moda Tasarım Bölümü

1. Sınav 35&#;50 60dk
Karşınızda gördüğünüz natürmortu çiziniz.  ( dersane sandalyesi ve sandalyenin kolçağına sarılmış kalın ip).

2. Sınav 35&#;50 90dk Suluboya
Diğer objelerle beraber içerisinde bir horoz figürünün bulunduğu bir antika dükkanını resmediniz.

İç Mimarlık

1. Sınav 35&#;50 70dk

2 adet a4 kağıt dağıtıldı,  bu kağıtları kullanarak en az 3 en fazla 5 kere katlayarak geometrik bir form oluşturunuz.

2. Sınav 35&#;50 70dk
Bir sandalye fotoğrafı dağıtıldı. Sandalyeyi farklı bir açıdan kullanarak en az 2 figürle birlikte imgesel kompozisyonu çiziniz.

Heykel Bölümü

1. Sınav 35&#;50 75dk Kağıt dikey tutulacak.
Masanın üzerindeki sandalye ve yangın tüpünü çiziniz.

2. Sınav 35&#;50 75dk Kağıt dikey tutulacak.
Kaykay yapan en az 2 figür çiziniz.

Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü

1. Sınav 35&#;50 75dk Kağıt dikey tutulacak.
Cam,  metal ve ahşap objeleri belirli bir düzen içerisinde kompozisyon oluşturacak şekilde çiziniz.

2. Sınav 35&#;50 75dk Kağıt yatay tutulacak.
Bir alışveriş mekanını renklendirerek resmediniz.(Suluboya veya kuruboya)

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

1. Sınav 35&#;50 70dk Kağıt dikey tutulacak.
Verilen objeyi kendi büyüklüğünden üç katı büyüterek,  yanına hayalden bir ampül ekleyerek çiziniz.

2. Sınav 35&#;50 70dk Kağıt dikey tutulacak
Bir bankamatiği klavye, ekran ve para çıkış yeri görünecek şekilde en az 2 figür kullanarak imgesel kompozisyon çizimi.

Seramik Bölümü

1. Sınav 35&#;50 70dk Kağıt yatay tutulacak.
Masa lambası,  cam sürahi, makas ve ananastan oluşan imgesel kompozisyonu çiziniz.

2. Sınav 35&#;50 70dk
Bir spor müsabakasını yarışan en az 2 figür kullanarak mekanla birlikte çiziniz.

Dünya Bizim Kültür Portalı

Sıkıcı çocuk kitaplarının özellikleri nelerdir? Bu soruya benim cevabım şöyle:

*Çocuklara mutlaka bir ders, bir öğüt vermeli. Mesela “Oyuncaklarını paylaşmalısın, arkadaşına vurmamalısın, akşam erken yatmalısın, ıspanak yemelisin” vb. demeli.

*Edebi bir anlatım yerine yalın ve kuru bir dili olmalı.

*Çizimleri estetikten uzak ve resimler de öğüt vermeli.

*Metnin mesajı, anlamayan çocuklar olabilir diye kitabın sonunda tekrar vurgulanmalı. Hatta kitabın içinde ya da sonunda sorularla/etkinliklerle öğretilmek istenen çocuğun gözüne sokulmalı.

*Çocuklara ne yapmaları gerektiğini söylemek dışında, yapması gereken şeyi yapmazsa başına neler gelebileceği de örneklerle gösterilmeli.

Yetişkinlerin (anne-baba-öğretmen vb.) okumaktan değil ama okutmaktan zevk aldığı, çocukların ise sıkıcı bulduğu bu kitapların özelliklerine daha fazla madde ekleyebilirim ama sanırım yeterli.

Yetişkinler kendi kriterlerine göre çocuklarına kitap alıyor

Sıkıcı çocuk kitaplarından piyasada çok miktarda var ve çok da satar bu kitaplar. Çünkü ülkemizde çocuk kitaplarının alıcıları çoğunlukla yetişkinler. Çocukları için en öğreticiyi(!) seçme konusunda çok titiz(!) olan yetişkinlere kitap satmak çok zor olmasa gerek. “Bu kitap, çocuğunuzu daha başarılı, daha kendine güvenli, değerlerine bağlı vb. yapar. Kitabın sonundaki etkinlik/sorular da öğrendiklerini pekiştirir.” gibi cümleler kuran bir satıcı kitabı satar.

Yetişkin, eğer bir satıcı ile muhatap değilse kitap seçerken önce adına bakar. “Erken yatıyorum, adaletli oluyorum, kıskanmıyorum” gibi mesajları doğrudan adında taşıyan kitaplar ilk tercihi olur. Adından pek bir şey anlaşılmıyorsa arka kapağına bakar. Eğitici ve öğretici olduğuna dair bilgiler varsa işte aradığı kitabı bulmuştur. Bir çocuk kitabı, en fazla kaç sayfa olabilir? Bir yetişkin neden kitabı okuyarak seçmeyi tercih etmez?

Yetişkinin alırken kendi kriterlerine göre seçtiği kitapta tasvip etmeyeceği bir şey varsa suç, kesinlikle o kitabı yayınlayan yayınevinindir.

Çocuklar için kitap seçenler hem çocuğun kitabı okuduğundan emin olmak için hem de okuduğunu anlayıp anlamadığını kontrol etmek için yayınevinin hazırladığı ve cevaplarının da mutlaka bulunduğu sorularla sınav etmek isterler. Soruların cevapları olmazsa çocuğun cevapları neye göre kontrol edilecek? Kitabın içeriğini bilinmiyor ki!

Çocuğun bir kitabı, sınav olacağı için okuması

Bundan yıl önceydi. Çalıştığım yayınevini bir veli aramıştı. Kitaplarımızdan birinden öğretmen çocuğunu sınav yapmış; çocuk, soruların tamamını doğru cevapladığı halde tam not alamamış. Çünkü sorulardan birinin cevabı kitapta yanlıştır ve öğretmen yanlışlığı bir türlü kabul etmez. Kontrol ettik. Gerçekten sorunun cevabı kitapta yanlış yer alıyordu. (İnsanız, hata yaparız. Bir sonraki baskıda düzeltiriz.) Öğretmen, metne bakıp cevabı kontrol etme ihtiyacı hissetmez. Veli, mağduriyetinin giderilmesi için doğru cevabın yer aldığı dilekçe tarzında bir faks göndermemizi istemişti bizden.

Öğretmen, kitabı okuyarak, çocuklar üzerindeki etkisinin ne olabileceğini düşünüp karar vererek alsa Çocuklar kitabı okuduktan sonra da bir sohbet ortamında, öğrencilerinin zevkle okumalarını ve hatırlamalarını sağlayacak sorularını sorsa daha doğru olmaz mı? Çocuğun bir kitabı, sınav olacağı için okuması ona okumayı sevdirir mi?

“Kitaplar ön denetimden geçirilsin” mi?

Bütün bunları neden yazdım? Kitabı okumadan alan bir toplum olarak (Okuyarak alanları tenzih ederim.) “kitaplar ön denetimden geçirilsin” kampanyası başlatıldı. Sebep ne? Bazı kitaplarda tasvip edilmeyen unsurların tespit edilmesi.

Yine çalıştığım yayınevinde psikologlara danışarak yayınladığımız birkaç kitabımız, veliler tarafından tepki aldı. Demek ki kitapların psikologların denetiminden geçmesi de çözüm değil.

Sözde herkes sansüre karşı. Peki nedir sansür? TDK’ya göre “Her türlü yayının, sinema ve tiyatro eserinin, yayınının ve gösterilmesinin izne bağlı olması, sıkı denetim” demek. Bu tanıma göre “ön denetim” sansür demek değil mi? Sansürün sonunun nereye gideceğini nasıl bilebiliriz?

Hangi ülkede ya da ülkelerde kitaplar basılmadan önce sansürden geçer acaba? Doğru olan kitaplar basıldıktan sonra birilerinin almayı ve okumayı tercih etmesi ya da etmemesi değil midir?

Beğenmediğimiz kitabı çocuğumuza okutmayalım

Çocuğunuza kitap seçerken ön denetimi önce biz yetişkinler yapsak, beğenmediklerimizi okutmasak daha iyi olmaz mı? Ön denetim zorunluluğu gelirse denetimi kimin yapacağı hiç belli olmaz.

Hazır giyim, hazır gıda gibi “hazır”lı tüketimlere fazlasıyla alıştık. Hazır mama steril olabilir ama doğal mı? Duruma bir de bu yönden bakın lütfen!

Meryem Uçar

Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası