cumhuriyet ile tam altın arasındaki fark / Tam Altın İle Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark

Cumhuriyet Ile Tam Altın Arasındaki Fark

cumhuriyet ile tam altın arasındaki fark

Tam altın, Cumhuriyet altını, Reşat altın, Ata altın arasındaki fark nedir?

"Çeyrek ve gram altın fiyatı ne kadar? Yarım altın kaç TL oldu? Güncel Cumhuriyet ve Ata altını fiyatı. Tam altın ne kadar?" gibi aratmaların yapıldığı şu günlerde bir diğer merak konusu ise altınların arasındaki fark... Cumhuriyet altını ile Reşat altın arasındaki fark nedir? Ata altın ile Cumhuriyet altını arasındaki fark var mı? Tam altın ile Cumhuriyet altını aynı mı? En büyük altın hangisi? Cumhuriyet Altını nedir? Reşat Altın nedir? Ata lira nedir? İşte tüm bu soruların cevabı...

Altının gramajı, altının işçiliği, altının saflığı, altın türlerini belirleyen hususlardır. Gelin hep birlikte altının çeşitlerine, aralarındaki farkları tespit ederek incelemeye başlayalım...

Cumhuriyet Altını ile Tam Altın Arasındaki Fark Nedir?

Tam Altın ile Cumhuriyet Altını aynı mı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Tam altın ile Cumhuriyet altını arasındaki fark gramajlarıdır. Tam altın 7 gramken Cumhuriyet altını 7,20 gramdır. Her ikisi de 22 ayardır. Has altın gramajlarına gelecek olursak Tam altında 6,42 gram, Cumhuriyet altınında 6,60 gram vardır. Gerek toplam ağırlığı gerek içerisinde bulundurduğu has altın miktarıyla Cumhuriyet altını tam altına kıyasla daha pahalıdır.

Cumhuriyet Altını ile Reşat Altın Arasındaki Fark Nedir?

Reşat Altın, Osmanlı padişahı Sultan Beşinci Mehmed Reşat'ın tahta çıkışının onuncu yılı anısına bastırılmış, üzerinde Osmanlı tuğrasının olduğu altın paradır. Reşat altın 22 ayardan ve 7,20 gram saf altından oluşmaktadır.  Reşat Altın ile Cumhuriyet Altını aymı mı sorusu merak edilmektedir. Cumhuriyet altını; üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün kabartmasının yer aldığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile standartları belirlenmiş, para yerine geçebilen, Türkiye’yi temsil eden ve sadece Darphane tarafından üretilebilen altındır. Bu iki altını görünümlerinden ayırt etmek oldukça kolaydır. Bahsettiğimiz gibi Reşat altınının üzerinde Osmanlı tuğrası yer alırken Cumhuriyet altının üzerinde Mustafa Kemal Atatürk kabartması vardır.

Reşat altını daha nadir bulunduğundan Cumhuriyet altınına göre daha pahalıdır.

Ata Altın ile Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark Nedir?

Cumhuriyet altınları; tümü 22 ayar olmak üzere, sikke ve ziynet olarak iki grupta, 10 farklı çap ve ağırlıkta üretilmektedir. Cumhuriyet altınlarının bir kolu olan, sikke grubunda yer alan ve halk arasında Ata altını olarak bilinen çeşidi gerçekte birlik sikkedir.

Cumhuriyet altın sikkeleri yani Ata altını ağırlıkları göz önünde bulundurularak beşe ayrılır:

Altın Gram
• Çeyreklik 1,804
• Yarımlık 3,608
• Birlik 7,216
• İkibuçukluk 18,040
• Beşlik 36,08

Cumhuriyet ziynet altınları ise ağırlıkları göz önünde bulundurularak beşe ayrılır:

Altın Gram

• Çeyreklik 1,754

• Yarımlık 3,508

• Birlik 7,016

• İkibuçukluk 17,54

• Beşlik 35,08

Bugün altın alırken en çok karıştırdığımız iki altın modeli olan Cumhuriyet altını ve tam altın arasındaki farkları konuşacağız. Bir çoğumuz bu iki altının aynı olduğunu zannetse de, aslında Cumhuriyet altını ile tam altın farklı özelliklere ve parasal değere sahip altınlardır. Yazımın devamında; bu iki altının özellikleri nedir? Aralarında ne gibi farklar var? hepsini anlattım. Hadi başlayalım.

Cumhuriyet altını ve tam altın resmi

Cumhuriyet Altını (Ata Altın)

Cumhuriyet altınının bir diğer adı ata altındır. Cumhuriyet altını T.C Darphanesi tarafından basılmaktadır. Cumhuriyet altınının bir tarafında; ”Türkiye Cumhuriyeti” yazılıdır. Ayrıca; Türkiye Cumhuriyeti ‘nin kuruluş tarihi olan 1923 ve bunların altında da altının basım tarihi bulunmaktadır. Diğer tarafında ise; ”Hakimiyet Milletindir” yazmakta, Atatürk resmi ve bunların altında da ”Ankara” yazısı yer almaktadır.

Cumhuriyet Altını (Ata Altın) Fiziki Özellikleri

  • Cumhuriyet altını kaç ayar? Cumhuriyet altını 22 ayar altından yapılmaktadır.
  • Cumhuriyet altını kaç gr? Cumhuriyet altını 7,216 gr ağırlığa sahiptir.
  • Cumhuriyet altınının çap ölçüsü nedir? Cumhuriyet altını 22 mm çapındadır.

Tam Altın

Tam altın yine T.C Darphanesi tarafından basılan bir altın türüdür. Tam altının ön yüzünde ”Türkiye Cumhuriyeti” ve altının basıldığı tarih yer almaktadır. Diğer tarafında ise; Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi ve bu resmin çevresinde yıldız ve nakışlı süslemelerden oluşan kenar çerçevesi bulunmaktadır.

Tam Altın Fiziki Özellikleri

  • Tam altın 22 ayar altından yapılır.
  • Tam altının ağırlığı; 7,016 Gram ‘dır.
  • Tam altının çapı 30 mm boyutundadır.

Cumhuriyet altını ile tam altın arasında ne gibi farklar var? Cumhuriyet altını ile tam altın arasındaki farklar nelerdir?

  1. Tam altının çapı, Cumhuriyet altınının çapından daha büyüktür. Tam altın 30 mm, Cumhuriyet altını ise 22 mm çapındadır.
  2. Cumhuriyet altınının kalınlığı, tam altının kalınlığından daha büyüktür. Yani Cumhuriyet altını tam altına kıyasla daha kalındır.
  3. Cumhuriyet altını ağırlık bakımından, tam altına göre daha ağırdır.
  4. Cumhuriyet altını, tam altından daha pahalıdır.
  5. İki altının da üzerinde bulunan desenleri birbirinden farklı yapıdadır.

Cumhuriyet altını ile tam altın arasındaki farklar bu özelliklerden ibarettir. Umarım verdiğim bilgiler işinize yaramıştır.

Biliyor

Reşat altın ile cumhuriyet altını arasındaki fark her zaman, altın alacak kişilerin kafasında kendine yer bulur. Özellikle yatırım amacıyla altın satın almak isteyen kişiler için bu ikisi arasındaki farklılıklar büyük önem arz eder. Hem fiyat hem de özellik bakımından reşat altın ve cumhuriyet altını arasında birtakım farklılıklar mevcuttur. Gram altın ya da çeyrek altın gibi daha ufak ürünler hakkında pek çok kişi detaylı bilgiye sahiptir. Ancak söz konusu reşat altın ya da cumhuriyet altını gibi daha büyük ürünler olduğu zaman insanlar, ekstra hassas davranırlar. Özellikle fiyat açısından daha pahalı rakamlarla satışa sunulan bu ürünlerin özelliklerini iyi bilmek, yatırım noktasında sizin ciddi derecede kar yapmanızı sağlayabilir. Günümüzde altın çeşitlerini incelediğiniz zaman karşınıza pek çok seçenler çıkar. Ancak reşat altın ile cumhuriyet altını arasındaki fark çoğu zaman daha çok merak edilir. Peki her ikisi arasındaki farklar nelerdir? Hangisini satın almanız sizin daha çok kar yapmanızı sağlar? Buyrun konuyla ilgili merak ettiğiniz detaylar! 

Reşat Altın ile Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark

Reşat Altın ile Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark Nedir? Reşat Altın Özellikleri 

Reşat altının tarihi hakkında kısa çaplı bir araştırma yaptığınız zaman, geçmişinin  Osmanlı dönemlerine kadar uzadığını görmeniz mümkündür. Reşat altın o dönemlerde 5. Mehmet Reşat adın bastırılmış olan altın türüdür. Aslında bakıldığı zaman cumhuriyet altınıyla aynı değeri taşımasına rağmen, reşat altın piyasada daha az sayıda bulunur. Bu nedenle de satış fiyatları, cumhuriyet altınına oranla daha pahalıdır. Reşat altın 22 ayardan oluşur. Yani içeriğinde yer verilmiş olan saf altın oranı %91,6 şeklindedir. Ayrıca ağırlığı da 7 gramdır. Günümüzde satışa sunulan reşat altınlar, 1909 yılından bu yana aynı görünüme sahiptir. Reşat altının ön yüzünde padişah 5. Mehmet Reşat’ın tuğrası yer alır. Ayrıca çapraz şekillerde iki ayrı meşale mevcuttur. Bunun haricinde defne ağacının yapraklarına da yer verildiği görülür. Bu figürlerin tam ortasında ise altının basıldığı tarih yazmaktadır. Arka kısmında da İstanbul darphanesi yazar. At kısmında toplamda 7 adet yıldız bulunur. Piyasada gerçek reşat altın bulmak çok zordur. Satın alırken detaylıca araştırmanız önerilir. Ayrıca bakınız: Gerçek reşat altın nasıl anlaşılır?

Reşat Altın ile Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark

Cumhuriyet Altınının Özellikleri Nelerdir? 

Reşat altın ile cumhuriyet altını arasındaki fark konusunda, çok sayıda olmasa da az ama bir o kadar da derin detaylar vardır. Diğer adıyla Ata altını olarak da bilinen cumhuriyet altını; Türkiye Cumhuriyeti darphanesi tarafından basılır. Günümüzde en değerli altın çeşitleri arasında her zaman ilk sıralarda yer alır. Ürünün bir yüzünde cumhuriyetin kurulduğu yıl olan 1923 tarihi vardır. Aynı zamanda altının basım tarihine de yer verilir.

Diğer yüzünde ise “Hakimiyet milletindir” yazısı yazar. Ayrıca yine aynı yüzde “Ankara” yazısı da mevcuttur. Bu yazıların yam ortasında ise ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün profili vardır. Cumhuriyet altını da tıpkı reşat altın gibi 22 ayardır. Yani cumhuriyet altınının da içinde %91,6 oranında saf altın bulunur. Çapı 22 mm olan bu altın türünün ağırlığı ise 7,2 gramdır. Cumhuriyet altını çeşitleri ziynet ve sikke olarak toplamda iki ayrı gruba ayrılır. Bunlar da kendi aralarında yine gruplara ayrılır. Ancak çeşitlerin hepsi 22 ayar altından üretilir. 

Reşat Altın ile Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark 

Her ikisi ürün de tasarım bakımından farklı detaylara sahiptir. Hatta iki ürün arasındaki tek aynı nokta 22 ayar altın olmalarıdır. Bunun dışındaki tüm detaylar birbirinden farklıdır. Reşat altın ile cumhuriyet altını arasındaki fark için şu şekilde listeleme yapmak mümkündür;

  • Reşat altın piyasada çok zor bulunur. Hatta gerçek reşat altın bulmak çok çok zordur. Bu nedenle bunların sahteleri piyasada dolanır. Dolandırılma ihtimaliniz bu durumda yüksektir. Buna bağlı olarak da reşat altın alırken sertifika talep etmeniz gerekir. Ancak cumhuriyet altını, aktif olarak basılır. Ve pek çok yerde bulma şansınız vardır. Bu sayede dolandırılma ihtimaliniz daha düşüktür. 
  • Reşat altının daha nadir olarak bulunması değerini yükseltir. Cumhuriyet altını, reşat altına oranla daha ucuzdur. Bu nedenle yatırım yapmak için dilediğiniz zaman satın alıp dilediğiniz zaman bozdurma imkanınız vardır. 
  • Dış tasarımı ve üzerinde yer alan figürleri sebebiyle iki ürünü birbirinden ayırt etmek son derece kolaydır. 
  • Cumhuriyet altını günümüzde ileriye dönük yatırım yapma açısından daha avantajlı sayılır. 

Mücevher Dünyası ile Güvenli Altın Alışverişi

Sipariş ettiğiniz ya da etmeyi düşündüğünüz bütün ürünler aynı gün stoktan kargoya verilir. Beğendiğiniz model için üretim sürecini beklemenize gerek yoktur. Direkt olarak beğendiğiniz ürün stoklardan temin edilerek sizlere ulaştırılır. Ayrıca bütün ürünlerimiz sigortalı olarak tarafınıza gönderilir. Ödeme kolaylığı olarak kredi kartına 6 taksit imkanı mevcuttur. Ürün satın alırken peşin fiyatına 6 aya kadar taksit yaptırma şansınız vardır. Bu durum yasal prosedürlere göre bazen farklılık gösterebilir. Ayrıca havaleye özel %10 indirim imkanı bulunur. Modellerimizde ölçü değişikliği yaptırma olanağınız mevcuttur. Bunu önceden bildirdiğiniz zaman ürün size istediğiniz ölçülerde gelir. 1952 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Mücevher Dünyası’ndaki bütün ürünler gerçek, TSE ve Ayar damgalı altınlardır.

Akdeniz Bölgesinin en büyük altın mağazası olarak bilinen Mücevher Dünyası, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutar. Ürünler en uygun fiyat garantisine sahiptir. YouTube ve Instagram üzerinden bizi takip ederek güncel fiyatlar ve modellerden haberdar olabilirsiniz.

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Tam Altın ile Cumhuriyet Altını Arasındaki Fark Nedir?” Sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. Bir çok kişi “Tam Altın” ile “Cumhuriyet Altını (Ata Altını)” birbiri ile karıştırmakta ve fiyatının birbirine yakın olması nedeniyle aynı olarak görülmektedir. Ancak düşünüldüğü gibi durum tam olarak böyle değildir. Tam altın ile Cumhuriyet altını birbirinden farklı iki altın türüdür. Şimdi sırası ile bu iki altın türünü anlatarak aralarında ki farktan kısaca bahsedelim.

Cumhuriyet Altını (Ata Altın): Cumhuriyet altını veya bir diğer bilinen adıyla ata altın; 22 ayar ve 7.216 gram çapı 22 mm’dir. T.C. Darphanesi tarafından basılan cumhuriyet altınının bir yüzünde “Hakimiyet Milletindir” yazısı, Atatürk resmi ve en altında da “Ankara” yazısı yer almaktadır. Diğer yüzün de ise; “Türkiye Cumhuriyeti” yazısı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi olan 1923 ve en altında ise basım tarihi yer almaktadır.

Tam Altın : Tam altın ise 22 ayar ve 7.016 gram, çapı 30 mm’ dır. T.C. Darphanesi tarafından basılan Tam altının bir yüzünde “Türkiye Cumhuriyeti” yazısı, basım tarihi bulunmaktadır. Diğer yüzünde ise; Atatürk resmi ile çevresinde kenar çerçevesi olarak nakış ve yıldız işaretleri ve yer almaktadır.

Tam Altın ile Cumhuriyet Altını Arasındaki Farklar

Tam altının çapı cumhuriyet altınının çapından daha büyüktür fakat Cumhuriyet altınının kalınlığı ve ağırlığı tam altından daha fazladır. Ayrıca yukarıda belirtildiği gibi iki ürün arasında tasarım farklılıkları bulunmaktadır. Yatırım aracı olarak düşünüldüğünde her iki altın türüne de yatırım yapılabilir. 

1- Her iki altın türü de 22 ayar altından üretilmektedir.

2- Cumhuriyet altını 7.216 gram iken, Tam altın ise 7.016 gramdır.

3- Yuvarlak para gibi basımı yapılan her iki altın türünün desenleri birbirinden farklıdır.

Yatırım aracı olarak alacağınız altın 22 ayardır. Bilezik, çeyrek, yarım vs. hepsinde 22 ayar olarak üretilir. Bu durumda yatırımlık olarak yapacağınız birikimleri maliyeti en düşük olan yani işçiliği en az olan altınlardan yana kullanmalısınız. Bunun sebebi işçilik maliyeti ne kadar az olursa alış ve satış arasında ki fark o kadar az olacaktır. Tam altın ve Cumhuriyet altınının her ikisi de işçilik olarak az maliyetli olduğundan dolayı sizlere tavsiye etmekteyiz. Tabi en fazla önerdiğimiz altın türü gram altındır.

Cumhuriyet Altını, devlet güvencesi altında 234 sayılı KHK’nin 2/b maddesi uyarınca, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmakta olup, değişik boyut ve ağırlıkları olan 22 ayar altın paradır. Cumhuriyet altınlarının basılması ve özellikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1738 sayılı Kararı’na dayanmaktadır. Cumhuriyet altın sikkeleri (Cumhuriyet Altını) ve Cumhuriyet ziynet altınları (Ata Altını) olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Cumhuriyet altın sikkelerine halk arasında “Ata Altını” da denilmektedir. Gerek Cumhuriyet altın sikkelerinin ve gerekse Cumhuriyet ziynet altınlarının ağırlığa göre beş türü bulunmaktadır.

Cumhuriyet altınları, sikke ve ziynet olmak üzere iki grupta, beşlik, ikibuçukluk, birlik, yarımlık ve çeyreklik olmak üzere beşer çeşitten toplam 10 farklı çap ve ağırlıkta üretilmektedir.

Üstte: Cumhuriyet Ziynet Altınları (Ata Altını- Tam Altın): Beşlik, İki Buçukluk, Birlik, Yarımlık, Çeyreklik

Altta: Cumhuriyet Altın Sikkeleri (Cumhuriyet Altını): Beşlik, İki Buçukluk, Birlik, Yarımlık, Çeyreklik

Cumhuriyet Altınlarının tümü 22 ayardır. Birlik Sikke Altın 7,216 gram, birlik Ziynet Altını 7,016 gramdır. Sikke ve Ziynet altınların ağırlıkları buna göre belirlenir.

Cumhuriyet Altınlarının Özellikleri Şöyledir:

Kaynak: (Tıkla)

TechWorm

altın gramları, altın türleri, ata altın, ata altın nedir, sikke, tam altın, tam altın cumhuriyet altını farkı, tam altın cumhuriyet farkı, tam altın nedir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası