çene kütlemesi için hangi bölüme gidilir / Çene Kütlemesi için hangi bölüme gidilir?

Çene Kütlemesi Için Hangi Bölüme Gidilir

çene kütlemesi için hangi bölüme gidilir

Çene eklemlerinde meydana gelen deformasyon nedeniyle bölgede çeşitli semptomlar meydana gelmektedir. Bazı istisnai durumlar dışında genellikle baş, boyun ve ağız çevresindeki bütün kasları etkileyen çene ağrısı, beraberinde birçok kısıtlamayı getiren bir rahatsızlıktır. Peki bu çene ağrısı için hangi bölüme gidilir?

Çene ağrısı için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce bir kaç temel husustan bahsedelim. Çene ağrısı, genellikle bu bölgede yer alan kemiklerde, kıkırdak dokuda ve kaslarda ortaya çıkan problemler nedeniyle görülür. Bu nedenle yazımızda bu bölgede yer alan 3 yapıya odaklanacağız.

Ayrıca hangi bölüme gidileceği konusunda şahsi önerim şu şekildedir:

Benim önerim çene ağrısı şikayeti için ilk başta aile hekimliği polikliniğine başvurulması yönündedir. Çünkü aile hekiminiz ilk muayeneyi yapacak, gerekirse tetkik ve tahlil isteyerek en uygun bölüme yönlendirilmenizi sağlayacaktır ancak bazı durumlarda farklı bölümlere gitmeniz gerekebilir. Detaylar yazımın devamında.

Çene Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Temel Kriterler

Genellikle Kulak Burun Boğaz ya da Ortopedibölümüyle ilişkilendirilen çene ağrısı şikâyetlerinin ilgili bölümlerle herhangi bir bağı yoktur demek doğru olmayacaktır. Çene kemiklerini ilgilendiren bir hastalık mutlaka ortopedi biliminin ilgi alanına girer. Bu noktada çene kemiklerini ilgilendiren sıkıntılarda çene ortopedisi olarak ta isimlendirilen ortodonti bölümü bakar.

Peki, olası bir çene ağrısı şikâyetiniz var fakat neye işaret ettiğini ya da bir uzmana başvurmanızı gerektirecek boyutta olup olmadığını bilmiyorsunuz. Bu durumda dikkate almanız gereken başlıca esaslar şunlardır:

  1. Konuşurken, yemek yerken, ağzınızı kullandığınız gündelik işleri yaparken çene kaslarınızda gerilme, kasılma oluyor mu?
  2. Ağzınızı açıp kapatırken çene kaslarınızdan olağan dışı sesler geliyor mu?
  3. Esnemekte zorlanıyor musunuz?
  4. Hapşırırken zorluk çekiyor musunuz? Ya da hapşırma sonrası çene kaslarınızda herhangi bir ağrı, kasılma meydana geliyor mu?
  5. Gün içinde çenenizin kitlendiğini hissediyor musunuz?
  6. Tam bir kitlenme olması dışında hareket kabiliyetinizde kısıtlama oluyor mu?
  7. Özellikle sabah uyandığınızda çene ve yüz kaslarınızda gerilme, kasılma, kitlenme meydana geliyor mu?
  8. Ağzınızı açma ve kapama işlemlerinde bir form bozukluğu ya da farklılık saptıyor musunuz?
  9. Gıda tüketimi sırasında çiğneme işlemini yaparken zorluk çekiyor musunuz?
  10. Ne kadar eksik dişiniz var?

Çene Ağrısı için Hangi Bölümden Randevu Almalıyım?

Çene ağrısı ile alakalı ortaya çıkan en belirgin nedenler arasında yer alan maddeler çoğunluktaysa, başvurmanız gereken bölüm bir Diş Hekimi polikliniğidir. Gerek görülmesi durumunda hekiminiz sizi çene cerrahına yönlendirecek ve tedaviniz için ortak bir çalışma yürütecektir.

cene agrisina hangi bolum bakar

Burada dikkate alacağınız asıl nokta, gün içinde semptomları doğru saptamak ve hekiminize doğru bilgiler vererek tedavinin daha sağlıklı şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktır.

Çene Kaymasına Hangi Bölüm Bakar?

Çenemiz kaslar, kemikler ve diskler ile oluşan karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu fonksiyonların doğru bir şekilde çalışmadığı durumlarda ise çene eklem kayması meydana gelebilmektedir. Kaymanın meydana gelmesi ile çene eklemleri tam olarak oturmadığı gibi çenenin tam açılamamasına veya kapanmamasına neden olur.

Çene kayması insanda çeşitli belirtileri ortaya çıkarır. Çeken kaymalarında kişi konuşmakta zorluk çekebileceği gibi nefes almada da zorlanır. Çenenin hareket ettirmeye çalışılması ile ağrı daha da şiddetlenir ve özellikle kulağın ön bölgesinde ağrı hissedilir. Ağzın tam kapanmamasının yanı sıra çene öne çıkabilir, dişler birbirine tam olarak oturmaz.

Kaymanın meydana gelmesinde ise birçok neden rol oynamaktadır. Çenenin normalden daha fazla açılması eklem bozukluğuna neden olur. Esnemek, hastalıklardan dolayı oluşan nöbetlerde, kusma, diş tedavisi veya anestezide bu durum görülebilir. Yaralanma, diş problemleri, insanların doku ve eklem rahatsızlıkları çene kaymasına neden olabilmektedir.

[su_note note_color=&#;#54bdaa&#; text_color=&#;#ffffff&#; radius=&#;10&#;]Çene kaymasına hangi bölüm bakar sorusu ise bu rahatsızlıkları yaşayanlar tarafından sorulmaktadır. Karşılaşılan bu tarz durumlarda yapılması gereken ilk olarak Ağız ve Çene Cerrahisi bölümüne başvurmaktır. Bu bölüm dışında Ortopedi ve Travmatoloji bölümleri de eklem ve kas sorunları ile ilgilenmektedir.[/su_note]

Tedavi içinse el ile müdahale edilerek çenenin yerine oturması sağlanabilir. Çenenin sabit kalması içinse barton sargısı tedavisi uygulanabilmektedir. Nadir olarak çene kayması durumlarında cerrahi müdahaleye gerek olmakta ve gerekli müdahaleler yapılmaktadır.

Çene Kütlemesi için Hangi Bölüme Gidilir?

Çene kütlemeleri zaman zaman herkeste görülebilen bir durumdur. Ağrı ve çene bozukluklarının görülmemesi kütlemenin ciddi olmadığını gösterir. Çenemizin eklemlerinin bulunduğu yerlerdeki sıvıların içerisindeki hava kabarcıkları hareket etmesi ile kütleme meydana gelmektedir. Ancak kütleme ile birlikte çeneyi tam açamama, baş ağrıları ve çeşitli bozukluklar görülürse eklem sorunlarından şüphelenebilir.

Çene kütlemesinin tedaviye ihtiyacı olduğu durumlarda ise kayropraktik tedavi uygulanabilir. Bu yöntem ile yapılan tedavi çene kaslarında masaj ve çeneye uygulanan baskı ile şeklinin düzeltilmesi ile gerçekleşir ve oldukça etkilidir. Diğer yandan evde de bazı müdahaleler yapılabilmektedir. Özellikle darbe alma gibi durumlarda buz tedavisi, kasların gevşemesi için sıcak uygulanması, doktorun tavsiye ettiği egzersizleri yapma ve yeme şeklinin kontrol altına alınması evde uygulanabilen tedavilerdir.

[su_note note_color=&#;#95bd54&#; text_color=&#;#ffffff&#; radius=&#;10&#;]Çene kütlemesi için hangi bölüme gidilir sorusu kütleme ile birlikte farklı semptomlar yaşan kişilerin sorduğu sorudur. Bu konuda Ağız ve Çene Cerrahisine başvurulabileceği gibi ortodonti bölümüne de başvurulabilmektedir.[/su_note]

Çenenin neden kütlediği tespit edildiği gibi nasıl tedavi edileceği konusunda gerekli işlemleri bu bölümler aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir.

Çene Geriliği için Hangi Doktora Gidilir?

Çenede oluşan gerilik eklem fonksiyonlarını olumsuz etkilediği gibi insanları görüntü olarak da rahatsız etmektedir. Alt çenenin ilerde olduğu durumlarda görülür. Bu tarz durumlarda özellikle ön dişler birbirine olan temasları azalır. Özellikle diş gıcırdatan kişilerde daha çok görülen bir durumdur.

Kasların zayıf olması çene geriliğinin oluşmasını hızlandıran önemli nedenler arasında yerini almaktadır. Çene geriliğinin olduğu kişilerde başın pozisyonu da öne doğru olmaktadır. Baş, boyun ve yüz kaslarında oluşan yükün arması neden ile bu bölgelerdeki ağrı ve yorgunluk hisside artmaktadır. Bu rahatsızlığın görüldüğü durumlarda bazı noktalara dikkat edilmelidir. Ağzın açıldığında alt çenenin pozisyonu iyi gözlemlenmelidir. Alt çene ve baş pozisyonlarına dikkat edilmelidir. Kişi bu noktalara dikkat edemediği durumlarda splint taktırarak daha kolay bir şekilde pozisyonları ayarlayabilir.

[su_note note_color=&#;#b43e86&#; text_color=&#;#ffffff&#; radius=&#;10&#;]Çene geriliği için hangi doktora gidilir sorusunu bu sorunu yaşayanlar sormaktadır. Bu sorunu yaşayanlar Ağız ve Çene Cerrahisi bölümüne başvurabilirler.[/su_note]

Yapılan tetkikler sonrasında gerek duyulduğu zamanda cerrahi operasyon söz konusu olabilmektedir. Cerrahi operasyon ortalama olarak 3 saate kadar sürmekte ve genel anestezi uygulanmaktadır. Ameliyatta çene olması gereken pozisyona alınır ve böylelikle çene gerili problemi ortadan kalkar. Çene kesilmesi gerekebilir ve uygun görülen yerlere titanyum plaklar yerleştirilir. Ayrıca çene ile birlikte diş sorunlarının da tedavi edilmesi önemlidir. Bu nedenle tedavi sadece çene değil ağzım tamamı göz önünde bulundurularak uygulanmaktadır.

Çene Dolgusu için Hangi Bölüme Gidilir?

Çene dolgusu çene bölgesinde doğuştan veya sonradan oluşan problemlerin giderilmesi için uygulanan bir estetik yöntemdir. Çeşitli şekil bozuklukları, çenenin alt bölgesindeki sarkmalar, çene büyüklüğü gibi problemler özellikle insanların yaşam kalitesini etkilediği zamanlarda çene dolgusu ile bu sorun aşılabilmektedir. Özelikle çene bölgesinin bazı noktalarında oluşan çöküntüler için gerekli olabilmektedir.

Çene dolgusu için hangi bölüme gidilir konusunu merak edenler Estetik ve Plastik Cerrahi bölümüne başvurabilirler.

Çene dolgusu işlemi enjeksiyon ile gerçekleşmektedir. Özel olarak üretilen dolgu maddeleri çöküntünün olduğu yere uygulanarak çöküntünün ortadan kalkması sağlanır. Dolgu maddesi de çeşitlilik göstermektedir. Doktorun uygun göreceği madde uygulanarak çene dolgusu işlemi sonuçlandırılmaktadır. Ortalama olarak 15 dakikalık bir uygulamadır.


Çene ağrısı için hangi bölüme gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 15 Haziran tarihinde yayınlamıştır. Ardından 12 Eylül tarihinde güncellenmiştir.)

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Hangi Doktora Gidilir?

Çene Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Haberler

Teknoloji

Çene Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Toplumda sık görülen rahatsızlıklardan biri çene ağrısıdır. Bu ağrılar genellikle çene bölgesindeki yapılardan kaynaklanır. Ancak bazı durumlar vücutta oluşan herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olarak da görülebilir. Ağrı sadece çene bölgesinde oluşabileceği gibi yüzün tüm bölgesine de yayılabilir. Bazı durumlarda oldukça şiddetli olan çene ağrıları mutlaka uzman bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Altta yatan rahatsızlığa göre de çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Peki, çene ağrılarına hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar

Ağzın çevresinde bulunan, çiğnemeyi sağlayan vücudun en önemli yapılarından biri çenedir. Bu yapı iki parçadan oluşur. Üst çene kafatasına bağlıdır. Alt çene ise kulağın ön tarafında yer alır ve çenede yer alan kemik sayesinde kafatasına tutunmuştur. Vücuttaki diğer eklemlerden farklı olarak çene eklemi, çift taraflı çalışır. Hem aşağı yukarı hem de iki tarafa doğru hareket eder. Çenenin herhangi bir bölümünde oluşan rahatsızlık, ciddi hasarlara sebep olabilir. Çene ağrıları hakkında merak edilenleri sizler için derledik

Çene Ağrısının Nedenleri

Çene Ağrısının Nedenleri

Çene Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Çene Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası