göbek düşmesi ameliyatı izle / Göbek düşmesi - Vikipedi

Göbek Düşmesi Ameliyatı Izle

göbek düşmesi ameliyatı izle

Apandisit Nedir?

Apandisit, kalın bağırsağın başlangıç bölümünde yer alan 5 ile 10 cm boyutunda olan ve aynı zamanda apendiks olarak da bilinen bir kör bağırsak uzantısıdır ve genellikle apandisit iltihaplanması ile birlikte anılır. Apandisit, yarım santimetre genişliğindedir ve içinde lümen denilen bir uzantı bulunur. Apandisit iltihaplanması genellikle bu lümenin tıkanmasıyla birlikte ortaya çıkar. Lümenin, bağırsakla bağlantısının kapanması sonucu apandisit genişler ve dolaşımın bozulmasına bağlı olarak patlamaya neden olabilir. Apendiks veya apandisit, vücudun sağ alt tarafında yer alır ve ne işe yaradığı ya da görevinin ne olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Apandisit iltihaplanması genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkıyor olsa da çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde de sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer alır. Apandisit belirtileri sıklıkla gastroenterit (bağırsak enfeksiyonu) veya idrar yolu enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Bu nedenle genellikle çocuk hastalara yanlış tedavi uygulanır ve gastroenterit veya idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde kullanılan antibiyotikler veya ilaçlar verilir. Uygulanan ilaç tedavisi apandisit üzerinde etkili olmayacağı için bir süre sonra patlayabilir. Çocuklarda apandisit sorunlarının teşhis edilmesi zor olduğu için, çocukluk çağında acil müdahale gerektiren durumların başında gelir.

Apandisit İltihaplanması Türleri

Apandisit iltihaplanmasının farklı türleri bulunur:

    • Plastrone apandisit
    • Periapendiküler apse
    • Perfore apandist ve peritonit

Apandisit türleri arasında plastrone apandisit haricinde tüm türlerinin tedavisi cerrahi müdahaledir. Bazı durumlarda ise plastrone apandisit ve periapendiküler apse türünde cerrahi müdahale öncesinde ilaç tedavisi uygulanabilir.

Apandisit İltihaplanması Neden Olur?

Apandisit iltihaplanmasının en önemli faktörü kalın bağırsak ve ince bağırsağın arasında yer alan, kör bağırsağa bağlı lümen denilen uzantının tıkanmasıdır. Lümen tıkanmasına neden olabilen durumlar ise aşağıda sıralanmıştır:

    • Sertleşmiş dışkıların birikmesi
    • Bağırsak kurtları ya da bağırsak solucanları gibi bazı parazitler
    • Bağırsak içindeki taşlar
    • Bağırsak çevresinde oluşabilen bezelerin büyümesi

Tıkanan lümen şişip büyüyerek patlayabilir. Apandisit patlaması hayati tehlike oluşturabilir, bu nedenle patlayan apandisite hemen müdahale edilmesi son derece önemlidir. Apandisit iltihaplanmasının bir diğer nedeni de bağırsağın çalışma sistemidir. Bağırsağın çalışma düzenine bağlı gelişen apandisit ise genellikle çocuk yaştaki hastalarda ortaya çıkar.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit belirtileri arasında en belirgin olan şiddetli karın ağrısıdır. Sağ alt karın bölgesinde ortaya çıkan karın ağrısı kişilerin yürüme, oturma, kalkma gibi günlük rutin hareketlerini kısıtlayacak kadar şiddetli olabilir. Çocuklar yaşadıkları karın ağrısını ifade etmekte zorluk yaşayabileceği için onlarda görülen apandisit belirtilerine çok dikkat edilmelidir. Apandisit belirtileri arasında;

    • Sağ alt karında gittikçe şiddetlenen ağrı
    • Mide bulantısı veya kusma
    • Yüksek ateş
    • Karında şişkinlik
    • İştah kaybı
    • İshal
    • Kabızlık
    • Gaz çıkarma
    • Öksürme, hapşırma veya derin nefes alındığında sağ alt karın bölgesinde ortaya çıkan şiddetli ağrı yer alır.

Apandisit Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Apandisit sorunları, farklı hastalıkların semptomlarıyla benzerlik gösterdiği için kimi zaman teşhis edilmeleri zor olabilir. Bu yüzden apandisit belirtileri böbrek taşının veya mesane, idrar yolu, safra kesesi ve yumurtalık hastalıklarının belirtileri ile karıştırılabilir ve apandisitle ilgili hastalık tanısını konması güçleşebilir. Apandisit tanısındaki en önemli faktörlerden biri de kişinin şikayetleridir.

Tanı aşamasında hekim, hastayı dinledikten sonra fiziki muayene yapar ve sağ alt karın bölgesini kontrol eder. Hekim, yaptığı fiziksel muayene sonrasında apandisitten şüphelenirse tanıyı netleştirmek için bilgisayarlı tomografi, MRI (manyetik rezonans görüntüleme) ve karın ultrasonu gibi görüntüleme yöntemlerine başvurabilir. Ayrıca, kandaki iltihap oranını gösteren beyaz küre değerindeki artışı kontrol etmek için de bazı kan testleri isteyebilir.

Apandisitte Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Apandisitten şüphelenilen durumlarda ya da apandisit patlamasında acil müdahale çok önemlidir. Apandisitin patlamasıyla birlikte içinde bulunan mikroplar karın içine yayılır ve bir süre sonra hastada karın ağrısı, kusma, mide bulantısı, kandaki iltihabın yükselmesi, halsizlik, yüksek ateş ve tansiyon düşmesi veya septik şok görülebilir. Bu nedenle apandisitin en kısa sürede vücuttan çıkarılması gerekir.

Apandisit sorunlarının tedavi yöntemleri arasında ilk tercih edilen yöntem apendektomi olarak da bilinen apandisitin cerrahi işlem uygulanarak çıkarılmasıdır. Apendektomi yöntemi kapalı cerrahi (laparoskopi) ya da açık cerrahi olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Hastanın sağlık durumuna göre hekim hangi cerrahi yöntemi seçeceğine karar verir. Apendektomi yönteminde iltihaplanan apandisit çıkarılır. Karın içine dolan iltihaplı bölge yıkanarak temizlenir ve bölge kapatılır. Ameliyat esnasında takılan ve diren adı verilen küçük cerrahi tüple, vücut boşluğuna dolan sıvı birikimi dışarı atılır. Apandisit ameliyatı olan hastalar genellikle 4 veya 5 gün içerisinde normal hayatına dönse de tam iyileşme süreci 3 ile 4 haftayı bulabilir.

Bazı durumlarda ise plasyona apendiks ve periapendiküler apse hastalarına ilaç tedavisi uygulanabilir ancak ilaç tedavisinin uygulandığı durumlar çok nadirdir. Plasyona apendiks türünde geniş antibiyotik tedavisi uygulanarak hastanın durumu gözlemlenir. Hastanın durumunda düzelme varsa, tedaviye aynı şekilde devam edilebilir. Eğer hastanın karın ağrısı, ateşi veya kan testlerinde bir anomali varsa hastaya acil olarak cerrahi operasyon uygulanır. Apandisit tanısının konmadığı ve tedavi edilmediği durumlarda apandisit patlaması kaçınılmaz olabilir.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

Apandisit ameliyatı olan kişiler eğer herhangi bir komplikasyonları yoksa, hastanede bir gün yattıktan sonra taburcu edilir. Hasta, eğer açık ameliyat olduysa birkaç gün dinlenmeli ve ağır işlerden uzak durmalıdır. Ameliyat sonrasında ise hastada diren takılı değilse 1 veya 2 gün sonra duş alabilir. Ayrıca, operasyon sonrasında antibiyotik ya da ağrı kesici ilaçların düzenli kullanılması gereklidir. Hastaların beslenmelerine dikkat etmesi ve gaz yapmayan sindirimi kolay yiyecekleri tüketilmesi önerilir.

Göbek düşmesi belirtileri neler? Göbek düşmesi nedir, nasıl anlaşılır, tedavisi nasıl yapılır?

Göbek düşmesi, toplumda sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Bu kadar yaygın bir hastalık olduğu için halk arasında farklı tabirlerle bilinmektedir. Göbek düşmesi hastalığı kendisini birtakım belirtilerle gösterir. Genellikle göbek çevresinde ağrı ve ağırlık hissi olur. Belirtiler sadece bunlardan ibaret değildir. Göbek düşmesi belirtileri nelerdir? konusunu madde madde ele aldık. Göbek düşmesi kendiliğinden geçer mi? İşte detaylar…

GÖBEK DÜŞMESİ NEDİR?

Göbek düşmesi halk arasında göbek kayması, göbek kaçması olarak bilinen doğuştan geldiği tahmin edilen hastalıklardan biridir. Göbek düşmesinin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. İnsanlar arasında çok yaygın olan bir hastalıktır. Erkeklere göre kadınlarda daha sık görülmektedir. Göbek düşmesini tetikleyen olayların başında; ağır kaldırma, aşırı hareketler, gebelik, ani hareket ve korku yer almaktadır.

GÖBEK DÜŞMESİ BELİRTİLERİ

Göbek düşmesi hastalığını anlayabilmeniz için bazı belirtiler göstermektedir. Eğer sizde de aşağıda sıraladığımız belirtilerin çoğu varsa göbek düşmesi olayını yaşıyor olabilirsiniz. Göbek düşmesi nasıl anlaşılır? Sorusunun yanıtı için işte o belirtiler:-

  • Göbek ve çevresinde ağrı
  • Göbekte ağırlık hissi
  • Hâlsizlik
  • Yorgunluk ve takatsizlik hissi
  • Yemeklerden sonra karında ve özellikle göbek kısmında şişkinlik
  • Mide ekşimesi
  • Mide bulantı
  • Ara ara baş dönmesi
  • Dikkatsizlik
  • Belde ve sırtta ağrı
  • Dik durmakta zorlanmak
  • Göbeğin başka yerlerde atması durumu
  • Ani terlemeler
  • Baş ağrıları
  • Uykusuzluk veya uyuyama sorunu
  • Odaklanma problemleri
  • Göbekte hareketlilik hissetmek

GÖBEK DÜŞMESİ TEDAVİSİ

Göbek düşmesi hastalığı için hastanelerde gerekli tetkikler yapılmaktadır. Kalıcı ve kesin çözümü için cerrahi operasyonlar vardır. Detaylı karın muayenesi yapılarak hastalığa neden olan etkenler ortaya çıkarılır. Bu hastalığa neden olan patoloji bulunup ortadan kaldırılınca şikayetler artık sonra erer. Göbek düşmesi sonucu bağırsak ve diğer organların etkilenmediği sürece bu hastalıktan kolayca kurtulmakta mümkündür. Göbek deliğinde ağrı, kusma, uzun süre kabızlık, mide bulantıları, dışkıda kan görülmesi gibi durumlarda acil müdahale gerektirebilir. Bu yüzden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir.

GÖBEK DÜŞMESİ NASIL GEÇER?

Göbek düşmesi durumunda hastanelerin genel cerrahi bölümünden randevu almanız gerekir. Devlet hastaneleri ya da özel hastanelerdeki bu bölümden randevu alabilirsiniz. Röntgen, ultrason, MR ve tomografi gibi tahliller yapılarak göbek düşmesine neden olan etkenler araştırılır. Ayrıca genel cerrahi uzmanı göbeğin durumunu elle muayene ederek fikir sahibi olur. Daha sonra uygulanacak tedaviler belirlenir. Göbek düşmesi nasıl düzelir? Diyorsanız bunlardan kaçınmalısınız:

  • Ağır kaldırmaktan kaçının
  • Göbeğinizin üzerine hiçbir şey koymayın
  • Yeterince sıvı tüketin
  • Lif bakımından zengin yiyecekler tüketin
  • Göbek temizliğini ihmal etmeyin
  • Ani hareketlerden kaçının
  • Sizi korkutacak olaylardan kaçının

Halk arasında karıştırılan olaylardan biri de göbek bağı düşmesi olayıdır. Göbek düşmesi ile göbek bağı düşmesi olayı aynı değildir, bu yüzden karıştırılmamalıdır. Göbek bağı bebeklerin dünyaya geldikten sonra ilk 45 gün içerisinde Göbek bağı doğum esnasında kesilir. Anne ile bebek arasındaki plasenta bağı kopmuş olur. Bebekte ufak bir göbek bağı kalır. Bu bağ yapışkan, jöle gibidir. Yaklaşık 20 gün içerisinden kahverengi ve siyah renge dönüşerek kendiliğinden düşer.

Laparoskopi ve Histeroskopi sonrası sizleri neler bekliyor?

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Birçok operasyon, karın bölgesini açmak için “bikini” veya “yukarı bakan gülen ağız” şeklinde yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Buna açık ameliyat denir. Hastalar genellikle ameliyatı takiben birkaç gün hastanede kalırlar ve gerekli fiziksel aktivite düzeyine bağlı olarak 2 ila 6 hafta içinde işe dönebilirler.

Haberin Devamı

Günümüzde ise artık açık ameliyat tercih edilmemekte, laparoskopi yani kapalı ameliyat giderek yaygınlaşmaktadır. Onkolojik ameliyatlar dahi artık göbekten ve karın yan duvarlarından açılan cm - 1 cm’lik deliklerden gerçekleştirilebilmektedir. Laparoskopik cerrahi iyileşme süresinin kısa olması, kozmetik olarak daha iyi olması, daha az ağrı olması ve hastanede kalış süresinin daha kısa olması nedeniyle açık ameliyata göre daha avantajlıdır. Operatif laparoskopiyi takiben, hastalar genellikle ameliyat günü eve dönebilir ve daha hızlı iyileşebilir, 3 ila 7 gün içinde tam aktivitelerine dönebilir.

Laparoskopinin bu avantajlarının yanı sıra, diğer ameliyatlarda olduğu gibi bazı riskler ve komplikasyonları da vardır. Ameliyat sonrası mesane enfeksiyonu ve cilt enfeksiyonu en yaygın olanlarıdır. Karın içi yapışıklıklar gelişebilir, ancak bu açık ameliyatla kıyaslandığında daha az olasıdır. Karın ön duvarının morarma, hematomlar meydana gelebilir. Pelvik veya abdominal enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Ancak genelde tanısal ve operatif laparoskopinin ciddi komplikasyonları nadirdir. Ciddi komplikasyonlar olarak bağırsak, mesane, üreterler, ana kan damarları veya diğer organlarda ek ameliyat gerektirebilecek hasarlar sayılabilir. Bu hasarlar genelde karın duvarından çeşitli aletlerin sokulması sırasında veya ameliyat sırasındaki yaralanmalar nedeniyle meydana gelir. 

Haberin Devamı

Hastaya ait bazı durumlar ciddi komplikasyon riskini artırabilir. Bunlar önceden geçirilmiş karın ameliyatı (özellikle bağırsak ameliyatı), karın içi / pelvik yapışıklıklar, şiddetli endometriozis, pelvik enfeksiyonlar, obezite veya aşırı zayıflık öyküsü veya varlığıdır. Alerjik reaksiyonlar, sinir hasarı ve anestezi komplikasyonları nadiren ortaya çıkar. Ameliyat sonrası idrar yapamama (idrar retansiyonu) nadiren oluşabilir. Yine kilosu fazla olan hastalarda venöz tromboz (kan pıhtısı) riski artabilir. Laparoskopi sonucu ölüm riski çok düşüktür (yaklaşık ’de 3). Olası tüm komplikasyonlar düşünüldüğünde, her kadından 1 veya 2’sinde, genellikle önemsiz, ciddi bir soruna neden olmayan basit bir komplikasyon laparoskopiye bağlı gelişebilir.

Laparoskopi ameliyatı sonrası neler olabilir?

Haberin Devamı

Laparoskopiyi takiben, göbek bölgesi (göbek deliği) genellikle pansumanla kapatılmış olur. Bu bölgede kesi olduğu için ağrılı ve hassas olabilir. Ameliyat esnasında karnı şişirmek için kullanılan gaz ameliyat bittikten sonra boşaltılır ama az bir miktarda karın içinde diyafram altında kalabilir. Bu kalan gaz omuzlarda, göğüste ve karında rahatsızlığa, ağrıya neden olabilir. Anesteziye bağlı ameliyat sonrası dönemde mide bulantısı ve baş dönmesi olabilir. Bu şikayetlerin şiddeti, uygulanan prosedürlerin türüne, süresine ve kapsamına bağlı olarak değişir. Operasyon sonrası normal aktiviteler genellikle birkaç gün içinde yeniden başlatılabilir. Ancak ciddi karın ağrısı, kötüleşen bulantı ve kusma, yüksek ateş, kesiden iltihap gelmesi veya kanama olması, tıbbi müdahale gerektiren potansiyel komplikasyonların habercisi olabilir.

Laparoskopinin faydaları nelerdir?

Haberin Devamı

Hemen ameliyat sonrası dönemde iyileşme süresi daha hızlıdır. Hastalar genellikle kendi evlerinin rahatlığında iyileşmek için 24 saat sonra eve giderler. Küçük kesiler daha az ağrılı olma eğilimindedir ve sonuç olarak hastalar genellikle ameliyat sonrası daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyar. Daha az yara enfeksiyonu meydana gelir. Yara izi üç veya dört tane cm’lik cilt kesisiyle sınırlı olduğu için kozmetik sonuçlar da daha iyidir.

Laparoskopi sonrası hekime ne zaman başvurmalısınız?

Aşağıdaki semptomlardan herhangi birini geliştirirseniz, doktoru aramaktan çekinmemelisiniz:

• Kesi yerlerinden kanama
• Ateş veya titreme
• İdrar yapma veya bağırsak hareketleri ile ilgili sorunlar
• Aşırı vajinal kanama
• Şiddetli veya artan karın ağrısı
• Kusma
• Cilt kesilerinde kızarıklık veya akıntı
• Nefes darlığı veya göğüs ağrısı.

Laparoskopi sırasında başka bir ameliyat yaptırabilir miyim?

Haberin Devamı

Bazen tek seansta iki ameliyat planlanır. Histeroskopi sıklıkla laparoskopi ile aynı zamanda yapılır. Kadınlar ayrıca jinekolojik ameliyatları esnasında başka bir elektif ameliyatı (genelde estetik) yaptırmayı da seçebilirler. Eşzamanlı olarak yapılan ameliyatlar arasında labioplasti, liposuction, safra kesesi çıkarma ve meme implantları bulunmaktadır.

Histeroskopinin olası riskleri nelerdir?

Histeroskopi çubuk şeklinde kameralı bir cihazla rahim içinin görüntülenmesi işlemidir. Histeroskopi pek çok jinekolojik hastalığın tanı ve tedavisinde, kısırlık tedavisinde, tekrarlayan gebelik kayıplarının tanı ve tedavisinde, rahim anormalliklerinin düzeltilmesinde kullanılır.

Haberin Devamı

Histeroskopi genellikle kolay, ağrısız, kısa süren, komplikasyonu düşük, iyileşme süresi kısa olan bir işlemdir. Her işlemden yaklaşık 2’sinde histeroskopi komplikasyonları ortaya çıkar. Bunların arasında en önemlisi nadiren oluşan rahim delinmesidir. Perforasyonlar genellikle kendiliğinden kapansa da kanamaya neden olabilir veya nadiren yakındaki organlarda hasara yol açarak daha fazla ameliyat gerektirebilir. Bunun dışında histeroskopi sonrası rahim boşluğunda yapışıklıklar ve enfeksiyon gelişebilir. Rahmi şişirmek için kullanılan sıvılarla ilgili nadiren ciddi komplikasyonlar, akciğerlerdeki sıvı toplanması, kan pıhtılaşması, aşırı sıvı yüklenmesi, elektrolit dengesizliği ve şiddetli alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu komplikasyonlardan bazıları ameliyatın tamamlanmasını engelleyebilir. Bununla birlikte, ciddi veya yaşamı tehdit eden komplikasyonlar çok nadirdir.

Histeroskopi ameliyatı sonrası neler olabilir?

Histeroskopiyi takiben birkaç gün kasık ağrısı, vajinal akıntı ve kanama, kramplar yaşanabilir. Çoğu hastada fiziksel aktivite genellikle 1 veya 2 gün içinde normale döner. Doktorunuza cinsel ilişkiye ne zaman devam edeceğinizi sormalısınız. Bazen rahim boşluğunda bir balon kateter bırakılır ve genellikle birkaç gün sonra çıkarılır. Yapılan operasyona göre antibiyotikler ve / veya östrojen ameliyattan sonra reçete edilebilir.

Laparoskopi ve histeroskopi, günümüzün modern tıbbında doktorların birçok jinekolojik rahatsızlığı teşhis ve tedavi etmesine izin verir. Laparoskopi veya histeroskopi yapılmadan önce hastalar, prosedürler ve riskleri hakkındaki endişelerini doktorlarıyla görüşmelidir.

#Laparoskopi#Histeroskopi#Ameliyat

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası