sos tarifleri / Tarator Sos Tarifi - Yemek Tarifleri | Güzellik Bakım | Sağlık ve Yaşam

Sos Tarifleri

sos tarifleri

Sos Tarifleri

Sos Tarifleri kategorisinde kahvaltı, yemek, et, tatlılar için tam kıvamında değişik soslar lezzeti uçuracak! Tatlı tuzlu tüm pratik sos tarifleri Nefis Yemek Tariflerinde. Devamını gör

Kahvaltı, ana yemek, salata ve tatlılarınıza uygun her çeşit sos tarifi tam ölçülü ve püf noktalı anlatımlarıyla bu kategoride! İştah açıcı acılı sos tarifleri, salata sos tarifleri, çıtır cipsler ve kızartmalara yakışan dip sos tarifleri, pizza sosu tarifleri, lokum kıvamında et lezzeti için et tavuk balık sos tarifleri, ana yemeklere salçalı, domatesli sos tarifleri, dünya mutfağından pesto, beşamel sos tarifleri, ev yapımı ketçap mayonezler, çikolata, karamel sosları, pastacı kremaları ve dahası ayrıntılı açıklamalarıyla Nefis Yemek Tariflerinde.

Popüler Sos Tarifleri

Daha Fazla Popüler Tarif

Trend Sos Tarifleri

Daha Fazla Trend Tarif

Yeni Sos Tarifleri

İlginizi Çekebilir

Son aradıklarımtemizle

  • Yükleniyor..

Sos Tarifleri

Bu uygulama hakkında

Sos tarifi, yiyecek seçeneklerinize uygun tariflerin en büyük ve küratörlü koleksiyonuna tanıtacak ücretsiz bir uygulama. Sos, diğer yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan sıvı, krem ​​veya yarı katı bir besindir. Çoğu sos normalde kendi başlarına tüketilmez. Bir tabağa lezzet, nem ve görsel çekicilik katıyorlar. Soslar sıvı bir bileşene ihtiyaç duyar. Bu lezzetler tüm dünya mutfaklarında vazgeçilmez bir unsurdur.

Soslar, yiyecek sunumu düşünüldüğünde çorba olarak da kullanılabilir. Biber tarifleri ile de bilinir. Bu yemek kitabını yukarıda belirtilen senaryolardan herhangi biri için kullanabilirsiniz. Soslar genellikle Asya mutfaklarında kullanılır. Ayrıca İtalya ve Fransa gibi ülkelerde popüler bir yemek olarak kullanılır.

Soslar tatlı veya tuzlu yiyecekler için kullanılabilir. Özellikle restoranlarda şef tarafından taze olarak hazırlanabilirler, ancak bugün birçok sos hazır olarak satılmaktadır ve soya sosu veya ketçap gibi paketlenmiştir. sos yapımında uzman olan şef Saucier olarak adlandırılır. Çin mutfağındaki bazı soslar hoisin sos, tatlı fasulye sosu, biber sosları, istiridye sosu ve tatlı ve ekşi sostur.

UYGULAMA DENEYİMİ

Uygulamamızda gezinmek kolaydır ve ayrıca uygulamanın nasıl kullanılacağına dair birden fazla öğretici mevcuttur.
Tarif, yemek pişirmek için bir dizi talimat olduğundan, uygulamamız aynı zamanda beslenme bilgileri, porsiyonlar ve toplam hazırlık süresi sağlar. Uygulamamızın bir diğer önemli özelliği de birden çok dili desteklemesidir.
Şu anda yaklaşık 13 ana dil sunuyoruz.

Tema Desteği

Karanlık modu etkinleştirerek gece yemek pişirme deneyiminizi daha rahat hale getirin.

Akıllı Alışveriş Listesi

Düzenli bir alışveriş listesi, kullanıcının içerik listesi oluşturmasına olanak tanır. Kullanıcılar ayrıca doğrudan tariflerden ürün ekleyebilir.
Ayrıca çevrimdışı erişime sahiptir.

1 Milyondan Fazla Tarif Ara

Uygulamamız ayrıca yeni tarifler keşfedebileceğiniz küresel bir arama özelliği de sağlar.

Favorilerinizi Toplayın

Favori tarif listenizdeki tarifleri kaydetmek ve düzenlemek için yer imi düğmemizi kullanın. Çevrimdışı erişimleri de vardır.

Kişisel profil

Paylaşmak istediğin harika bir tarifin var mı? Lezzetli tarifinizi göndermek için bir hesap oluşturmanız gereken her şey. Buna ek olarak, lezzetli yemek fotoğraflarınızı da yükleyebilirsiniz.

Tarif bulucu

Tarif bulucu, buzdolabınızda bulunanlara göre iyi bir tarif bulmanıza yardımcı olabilir. Sahip olduğunuz malzemelerin bir listesini sağlayabilir ve kolayca yemek tarifi alabilirsiniz.

Güncellenme tarihi

17 Şub

Sosları neredeyse tüm lezzetlerin gizli kahramanları olarak tanımlamak yanlış olmaz. Çünkü genellikle yalnızca bir eşlikçi gibi görünür; ancak yemeklerin, salataların, çorbaların ve tatlıların tadını büyük oranda değiştirirler. Tam da bu sebepten; lezzeti ve görünümü bakımından çok da içinize sinmeyen bir yemeği tek bir sosla taçlandırabilir ve bambaşka bir noktaya taşıyabilirsiniz. Peki, hem sofralarınıza renk katacak hem de yemeklerinizi çok daha lezzetli hale getirecek sosları daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Dünya mutfaklarında öyle çok sos çeşidi var ki, damak zevkinize uygun seçenekleri bulamamanız neredeyse imkansız. Ancak sos deyip geçmeyin. Dört dörtlük bir sos hazırlamak için baharat dengesinden kıvama, pişirme tekniğinden sunuma kadar birçok farklı noktaya özen göstermek gerekiyor. Bu detaylara daha iyi hakim olmak ve yepyeni soslarla tanışmak isteyenler için oldukça kapsamlı bir liste hazırladık. Bu listeye göz atarak dünya mutfaklarının en popüler soslarını inceleyebilir ve damak zevkinize uygun olanları mutfağınızda konuk edebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık!

Gastronomide Kullanılan Temel Soslar

Her ülkenin mutfağının birbirinden nefis lezzetleri var, ancak konu soslar olduğunda Fransız mutfağının öncü olduğu da bir gerçek. Zaten gastronominin beş temel sosunun tümünün Fransız mutfağından çıkmış olması da bu gerçeğin bir göstergesi. Gastronomide temelde yalnızca beş adet sosun var olduğu ve diğer tüm sosların temel soslardan türediği kabul ediliyor. Tüm dünyanın mutfak kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan bu soslar, hemen aşağıda yer alan listede sizi bekliyor.

1. Beşamel Sos

Sos Tarifleri

Adını Fransız Kralı XIV. Louis’in baş mabeyincisi Marquis Béchamel’den alan ve gastronomideki beş temel sostan biri olarak kabul edilen beşamel sos, birlikte kullanıldığı her yemeğin lezzetini taçlandırabiliyor. Özellikle fırın makarna,

Beşamel sosun kremsi dokusu ve yoğun lezzeti, etlerden sebzelere kadar neredeyse her tatla yakaladığı muhteşem bir uyum yakalıyor. Bu sayede de gönülleri kolayca fethediyor. Beşamel sos, bizim mutfağımızda özellikle tavuk, et, makarna ve fırın yemeklerinde sıklıkla kullanılıyor. Aslında bu sosu hazırlamak son derece basit, ancak tarifte yapılacak en ufak bir hata bile sosun kıvamını doğrudan etkileyebiliyor.

2. Kahverengi Sos (Espagnole Sauce)

Sos Tarifleri

Fransız mutfağının beş temel sosundan biri olan kahverengi sos, diğer ismiyle Espanyol sos, içinde barındırdığı baskın aromalar ile et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakışıyor. Hatta yine et ve tavuk

Espanyol sos olarak da adlandırılan kahverengi sos, içerisinde son derece yoğun tatlar barındıran bir lezzet. Bu nedenle alışık olmayanların damak zevkine pek hitap etmeyebiliyor. Kahverengi sosun temelinde soğan, havuç, kereviz ve et suyu var. Söz konusu malzemelere bir de çeşitli baharatlar ve domates sosu ilave ediliyor. Et yemeklerine çok yakışan demi glace sos da aslında kahverengi sostan türemiş bir lezzet.

3. Beyaz Sos (Sauce Velouté)

Sos Tarifleri

Beyaz sos, diğer ismiyle velouté sos, dünyanın en ünlü soslarından biri. Hatta gastronomideki beş temel sostan biri olarak kabul ediliyor. Biz, söz konusu beş sostan bir diğeri olan beşamel sosu

Beşamel sosun uzaktan akrabası olan beyaz sos, hem malzemeleri hem de yapılış şekli açısından beşamel sosa çok benziyor. Ancak bu iki sosu birbirinden ayıran temel fark, beyaz sosun yapımında süt yerine et veya tavuk suyunun kullanılması. Ayrıca, beyaz sos hazırlarken elinizin altında sade tereyağı olarak da adlandırılan tuzsuz tereyağı olması gerekiyor. Beyaz sos da tıpkı beşamel gibi, tavuk ve et yemeklerinin yanına çok yakışıyor.

4. Kırmızı Sos (Domates Sosu)

Sos Tarifleri

Fransız mutfağının temel bileşenlerinden biri olan kırmızı sos, içinde barındırdığı yoğun domates tadıyla aslında bizim mutfağımızın gözdesi olan salçaya çok benziyor. Ancak kırmızı sosu genellikle köfte ve makarna soslarında ya

Tıpkı bizim mutfağımızın yıldızı olan salça gibi, hazırlandıktan sonra cam kavanozlarda saklanan ve neredeyse her türden yemeğin içinde kullanılabilen kırmızı sos, özellikle pizza tariflerinde karşımıza çıkıyor. Hatta pizza ve köfte reçetelerinde çok sık kullanılan marinara sos da kırmızı sosun akrabalarından biri. Çeşitli baharatlar ve taze otlar kullanılarak hazırlanan bu lezzet, her damak zevkine göre uyarlanabiliyor.

5. Sarı Sos (Hollandez Sos)

Sos Tarifleri

Yumurta sarısı ve tereyağı bazlı bir karışım olan sarı sos, daha yaygın bilinen ismiyle Hollandez sos; sebze, et ve tavuk yemekleriyle muhteşem bir uyum yakalayan bir lezzet. Özellikle poşe yumurtayla

Başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin mutfağında çok yaygın olarak kullanılan sarı sos, nam-ı diğer Hollandez sos, sebze ve balık yemeklerinin yıldızı. Özellikle buharda pişmiş kuşkonmazla ve poşe yumurtayla harika bir lezzet uyumu yakalıyor. Aslında sarı sosu da mayoneze benzetmek mümkün. Ancak sarı sos yapımında zeytinyağı yerine sade yağ kullanılıyor. Sosun ideal kıvamını ve lezzetini yakalamak içinse mutfakta biraz sabırlı olmak gerekiyor.

Dünya Mutfağından Ünlü Soslar

Sosların atalarından bahsettiğimize göre, sıra geldi farklı ülkelerin mutfaklarında doğarak ününü tüm dünyaya yaymayı başarmış olan soslara! Üstelik, aşağıda sözünü edeceğimiz her bir sosun yanında, sizi evde kolayca yapabileceğiniz bir de tarif bekliyor. Söz konusu sosların birçoğunu hazır halde market raflarında bulmanız da mümkün. Ancak evde hazırlanan lezzetlerin yerini hiçbir şeyin tutmadığını düşünüyorsanız tariflere de mutlaka göz atmanızı öneririz. Bakalım, dünyanın en popüler yirmi sosu hangileriymiş…

6. Ketçap

Sos Tarifleri

Patates kızartmalarından hamburgerlere, makarnalardan kumpirlere, sandviçlerden dönerlere kadar sayısız farklı yemeği daha da lezzetli hale getirmek için kullandığımız ketçap; dünya çapında en çok rağbet gören soslardan biri. Ketçabın hazır ve

İlk sırada çıtır atıştırmalıklardan sandviçlere, makarnalardan hamburgerlere kadar sayısız farklı lezzete eşlik eden ketçap var. Ketçabın temelinde sirke, zeytinyağı, sarımsak, soğan, karanfil, toz şeker ve çeşitli baharatlardan oluşan bir karışım yatıyor. Elbette sosun başrolünde de domates yer alıyor. Gerekli baharatları temin ettiğiniz sürece, ketçabı evde hazırlamak da son derece kolay.

7. Mayonez

Sos Tarifleri

Mayonez olmasa salatalar, patates kızartmaları, sandviçler ve kızarmış atıştırmalıklar ne kadar öksüz kalırdı, öyle değil mi? Sayısız farklı lezzetin yanında hemen gözlerimizin aradığı bu leziz sos, birçok farklı markanın etiketiyle

Dünyanın en ünlü sosları listesinde ilk sıralarda yer alan bir diğer lezzet olan mayonez de evde rahatlıkla hazırlanabilir. Ancak mayonez yumurta sarısı bazlı bir sos olduğundan, yapım aşamasında da bol bol kol kuvveti gerektiriyor. Çünkü mayonezin ideal kıvamını ve lezzetini yakalamak için, yumurta sarılarını farklı malzemelerle bir araya getirme sürecinde uzun uzun çırpmak gerekiyor. Limon suyu, sıvı yağ, yumurta sarısı, su ve baharatlar… Nefis bir mayonez hazırlamak için yalnızca bu malzemelere ihtiyacınız var.

8. Pesto Sos

Sos Tarifleri

Parmesan peynirinin, çam fıstığının ve fesleğenin bir araya gelmesi; ortaya tek kelimeyle nefis bir sos çıkarıyor. Elbette tarifin yardımcı oyuncuları olan sızma zeytinyağı ve sarımsağın katkılarını da unutmamak gerek. Özellikle

Sıradan bir makarnayı ya da sandviçi lezzetin doruklarına taşıyacak bir sos arıyorsanız pesto sosu mutlaka denemelisiniz. Taze fesleğeni, parmesan peynirini, çam fıstığını ve sızma zeytinyağını buluşturan bu nefis sos, elinizin altında bir rondo varsa yalnızca birkaç dakika içinde hazırlanabiliyor. Hem rengi hem de kokusuyla anında iştah açabilmesinin yanı sıra; damakları şenlendiren bir tada sahip.

9. Aioli Sos

Sos Tarifleri

Sarımsağın lezzetinden vazgeçemeyenlerin favori sosları arasında yer alan aioli sos, Akdeniz mutfağının yıldızlarından biri. Bu sos hem kalamarın yanına çok yakışıyor, hem de çıtır atıştırmalıkların yanında şahane bir eşlikçi olarak

Akdeniz mutfağında çok yaygın bir şekilde tüketilen aioli sos, özellikle Fransa ve İspanya’nın güney kesimlerinde oldukça popüler. Sarımsak, zeytinyağı ve yumurta bazlı olan bu lezzet, başta kalamar olmak üzere neredeyse tüm deniz ürünlerinin yanına çok yakışıyor. Sarımsak bazlı sosları seviyorsanız aioli sosa da mutlaka bir şans vermelisiniz.

Barbekü Sos

Sos Tarifleri

Makarnanın, tavuğun ve envai çeşit sandviçin yanına çok yakışan barbekü sosu, kısa ismiyle BBQ sosu evde hazırlamaya ne dersiniz? Eğer elinizin altında gerekli baharatlar varsa bu sosu hazırlamak sizi hiç

Biftek, antrikot, pirzola, köfte, tavuk şiş, şnitzel, ızgara tavuk, sosis, salam… Barbekü sosun yanına yakışmadığı bir et ya da şarküteri ürünü yok sanırım. Kısaca BBQ sos olarak da adlandırılan bu sos; salça, şeker, sirke, ketçap, zeytinyağı ve sarımsak gibi sayısız farklı lezzeti bir araya getiriyor. İşin içine bir de kimyon ve kişniş tohumları girince, ortaya müthiş bir tat çıkıyor.

Vinaigrette Sos (Vinegret Sos)

Sos Tarifleri

Hazırlaması son derece basit bir sos olan vinegret sos, salatalara eşlik etmesi için tercih edebileceğiniz en müthiş lezzetlerden biri. Hem birkaç dakika içinde ve çok az malzemeyle hazırlanabiliyor, hem de

Vinegret sosu “basitlikten doğan kusursuzluk” olarak tanımlamak yanlış olmaz. En sıradan salatayı bile bir lezzet şölenine dönüştürebilen bu sos, temelinde yalnızca sirke, zeytinyağı ve çeşitli baharatları barındırıyor. Ancak klasik tariflerde dijon hardalının ve arpacık soğanın kullanıldığına da sık sık rastlayabilirsiniz. Kullanılan baharatlar da her damak zevkine göre uyarlanabiliyor.

Guacamole Sos

Sos Tarifleri

Meksika mutfağının en popüler lezzetlerinden biri olan guacamole sosun başrolünde avokado var. Üstelik, sosun kıvamı ve lezzeti o kadar başarılı ki, avokado sevmeyenlerin bile fikrini değiştirebilecek nitelikte. Genellikle fajita ve

Genellikle dip sos olarak servis edilen guacamole sos, Meksika mutfağının en gözde lezzetlerinden biri. Özellikle fajita ve taco’ya çok yakışıyor. Başrolünde avokadonun yer aldığı bu sosun içeriği, yağ ve vitamin açısından oldukça zengin. Sosun reçetesinde domates, soğan, jalapeno biberi, lime suyu, kişniş ve sarımsak gibi keskin lezzetler de yer alıyor. Bu sos tek başına da afiyetle tüketilebildiği gibi, yufka ya da taco cipslerinin yanına da çok yakışıyor.

Sweet Chili Sos (Acı Tatlı Sos)

Sos Tarifleri

Uzak Doğu mutfağında sıklıkla karşımıza çıkan bir lezzet olan acı tatlı sos, farklı tatların buluşmasını sevenler için harika bir alternatif. Genellikle et, tavuk ve balık yemeklerinin yanında servis edilen bu

Farklı lezzetlerin buluşmasını sevenler, buraya! Ülkemizde de yaygın olarak tüketilen acı tatlı sos; tatlısını şekerden, acısını da kırmızı chili biberlerinden alıyor. Tayland, Afgan ve Malezya mutfaklarının vazgeçilmezi olan bu lezzet; klasik tarifinde pirinç şarabı sirkesi, bal ve balık sosu gibi malzemeler de içeriyor. Ancak ülkemizde uygulanan reçetelerde birtakım adaptasyonlar da mevcut. Örneğin, pirinç şarabı sirkesi bulmak pek kolay olmadığı için, bazı tariflerde elma sirkesi de tercih edilebiliyor.

Bolonez Sos

Sos Tarifleri

İsmini İtalya’nın Bologna şehrinden alan ve her türden makarnayla muhteşem bir lezzet uyumu yakalayan bolonez sos, İtalyan mutfağının en popüler lezzetlerinden biri. Siz de yemek hazırlamak için çok vaktinizin ya

Makarna sayısız farklı sos eşliğinde tüketilebilir, ancak bunların hiçbiri bolonez sosun tahtını kolay kolay sarsamaz. Domates, soğan, kıyma ve baharatlar kullanılarak hazırlanan bolonez sosun kökeni İtalyan mutfağına dayanıyor. Lazanyanın da temelini oluşturan bu nefis lezzet, bizim mutfağımızda da önemli bir yere sahip. İsmi de İtalya’nın kuzeyindeki Bologna şehrinden geliyor.

Tartar Sos

Sos Tarifleri

Club sandviçi club sandviç yapan en önemli detaylardan biri olan tartar sos, İngiliz mutfağının bize kazandırdığı en güzel soslardan biri. Üstelik, bu leziz sos neredeyse her türden sandviçe eşsiz bir

Kökeni İngiliz mutfağına dayanan tartar sos, şarküteri ürünleriyle harika bir lezzet uyumu yakalaması sayesinde artık birçok ülkenin mutfağında da kendine sarsılmaz bir taht edinmiş durumda. Özellikle soğuk sandviçlerin ve çıtır atıştırmalıkların yanında son derece lezzetli bir eşlikçi oluyor. Ancak biz bu sosu esas club sandviç’ten tanıyoruz. İçine girdiği her türden sandviçin lezzetini daha da artıran tartar sos, mayonez bazlı sosları sevenler için harika bir alternatif oluşturuyor.

Gravy Sos

Sos Tarifleri

Tavuğun binbir farklı halini tüketiyor ve her birine de bayılıyoruz. Hatta tavuğa olan sevgimiz öyle fazla ki, tavuğun yanında da başrolünde tavuk suyu olan bir sos kullanıyoruz. Eğer siz de

En bilindik fast food zincirlerinden birinin de kızarmış çıtır tavukların yanında mutlaka servis ettiği gravy sos, her türden tavuk yemeğine rahatlıkla eşlik edebilen bir lezzet. Zaten bu sosun ana malzemelerinden biri tavuk suyu. Ancak bu tarifte tavuk suyu, tereyağında kavrularak renk ve lezzet kazanan unla buluşuyor. Böylece ortaya, oldukça kıvamlı ve yoğun lezzetli bir sos çıkıyor. Tavuklarınızı banmak için bir sos arıyorsanız çok düşünmenize gerek yok. Gravy sos tüm lezzetiyle sizin tarafınızdan keşfedilmeyi bekliyor.

Ranch Sos

Sos Tarifleri

’li yıllarda Amerikalı çiftlik sahibi Steve Henson tarafından dünya mutfaklarına kazandırılan bir lezzet olan ranch sos, günümüzde neredeyse her fast food zincirinin kullandığı bir sos haline geldi. Market raflarında paketlenmiş

Az önce sözünü ettiğimiz fast food zincirlerinin bir diğer popüler eşlikçisi olan ranch sos, mayonez bazlı sosları sevenler için bir diğer cazip alternatif. Tarihçesi ’li yıllara dek uzanıyor. Bu dönemde bir salata sosu olarak Amerikalı Steve Henson tarafından üretilen bu lezzet, günümüzde fast food temelli lezzetlerin yanında da sıklıkla tüketiliyor. İster salata olsun, ister hamburger ya da soğan halkası; ranch sos her lezzetin yanına yakışabiliyor. Ancak kalori bakımından hiç de masum olmadığını da vurgulamak gerek.

Salsa Sos

Sos Tarifleri

Meksika mutfağından çıkan domatesli sosları biz genellikle “salsa sos” ismiyle biliyoruz. Aslında binlerce farklı salsa sos çeşidi mevcut, çünkü “salsa” sözcüğü zaten İspanyolcada “sos” anlamına geliyor. Ancak başta taco ve

Salsa, aslında Meksika mutfağının soslarının genelini kapsayan bir kelime. Zaten İspanyolca’da da doğrudan “sos” anlamına geliyor. Ancak Meksika mutfağının domates bazlı en klasik sosları zaman içinde dünyada o kadar ünlü olmuş ki, isimleri de salsa sos olarak anılmaya başlanmış. Yalnızca Amerika’da bile üç bini aşkın salsa sos çeşidi olduğu düşünülüyor. Hem atıştırmalıkların yanında hem de sandviçin içine sürülüp tüketilebilen salsa sos, cipslerin yanında ferah bir dip sos alternatifi olarak da değerlendirilebiliyor. Ayrıca, sosun çeşidi öyle çok ki, tarifleri de her damak zevkine göre uyarlamak mümkün.

Sezar Sos

Sos Tarifleri

Izgara tavuklu salataların en ünlü ve köklü eşlikçilerinden biri olan Sezar sos, salata tutkunlarının mutlaka denemesi gereken bir lezzet. Aslında bu tarifin orijinalinde ançüez veya Worcestershire sosu ya da bu

Dünyanın en ünlü salata soslarından biri olan Sezar sos, içinde ançüez barındırması nedeniyle ilk etapta her damak zevkine hitap etmeyebilir. Ancak içinde balık olan bir sosun tavuklu salatalara nasıl bu kadar yakıştığına da insan gerçekten hayret ediyor. Ançüez tüketmek istemeyenlerin sayısı pek de az olmadığı için, ülkemizde bu sosun ançüezsiz yapılan birçok versiyonu da mevcut. Söz konusu versiyonlarda zeytinyağı, yumurta sarısı ya da mayonez, sirke, limon suyu, parmesan peyniri, hardal, karabiber ve Worcestershire sosu kullanılıyor. Elbette malzemelerde ekleme çıkarma yapmak tamamen size kalmış. Ancak siz de Sezar sosa karşı önyargılıysanız mutlaka bir şans vermenizi öneririm.

Romesco Sos

Sos Tarifleri

İspanyol balıkçılar tarafından bulunduğu düşünülen ve İspanyol mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan romesco sos, farklı bir dip sos tarifi arayanların tüm beklentilerini karşılayabilir. Badem ve közlenmiş sebzelerin aromalarını

İspanya’nın güneydoğu kesiminde yaşayan balıkçılar tarafından bulunduğu düşünülen romesco sos, balıkların ve deniz ürünlerinin yanına çok yakışıyor. Ancak İspanyol mutfağında o kadar popüler ki, sebze ve et yemeklerinin yanında da karşınıza çıkarsa şaşırmayın. Sosun temel malzemeleri arasında badem, ekmek kırıntısı, domates, kırmızı biber, sarımsak, zeytinyağı ve sirke mevcut. Biber seçimine göre acı şekilde de hazırlanabiliyor.

Chimichurri Sos

Sos Tarifleri

Arjantin mutfağından çıkarak tüm dünyaya yayılan chimichurri sos, bizdeki ismiyle çimi çuri sos, sarımsak ve taze otların buluşmasını sevenler için harika bir lezzet alternatifi. Genellikle et marinasyonlarında kullanılan bu leziz

Arjantin mutfağında her türden et yemeğinin yanında servis edilebilen chimichurri sos, bizdeki ismiyle çimi çuri sos, ızgarada yapacağınız her yemekle harika bir lezzet uyumu yakalayabilir. Aslında tat ve görünüm bakımından pesto sosu biraz andırıyor. Ancak chimichurri sosun başrolünde fesleğen yerine maydanoz var. Soğan ve maydanozun zeytinyağı ile çeşitli baharatlarla buluşması sonucunda hazırlanan bu özel lezzet, etleri marine etmek için de kullanılıyor. Hazırlaması pratik, malzemeleri basit, kullanımı çok yönlü, lezzeti de nefis. Daha ne olsun?

Marinara Sos

Sos Tarifleri

Bir sos düşünün ki hem en sıradan makarna ve köfte yemeklerini lezzet bakımından bambaşka bir noktaya taşısın, hem de evde yaptığınız pizzaların tabanına yayılarak müthiş bir tat katsın. Evet, dünya

Hem İtalyan hem de Amerikan mutfaklarında son derece popüler olan marinara sosu içinde kullanabileceğiniz sayısız farklı yemek alternatifi var. Çünkü bu sos hem patates kızartmasına, çıtır tavuğa ve benzer atıştırmalıklara eşlik edebiliyor; hem de makarnaya ve köfteye çok yakışıyor. Bana kalırsa tost ve sandviçlerin içine sürülmemesi için de hiçbir geçerli sebep yok. Domates sosları damak zevkinize hitap ediyorsa marinara sosu da seveceğinizden hiç şüpheniz olmasın.

Teriyaki Sos

Sos Tarifleri

İsmi Japoncada parlatmak anlamına gelen “teri” ve ızgara/kavurma anlamına gelen “yaki” sözcüklerinin birleşiminden gelen teriyaki sos; başta tavuk olmak üzere her türden kırmızı ve beyaz etin yanında servis edilebiliyor. Eşlik

Japon mutfağında ilk ortaya çıktığı zamanlarda yalnızca ördek ve somon pişirirken kullanılan, ancak zamanla tüm dünyaya yayılıp sayısız farklı tarifte rol alan teriyaki sos, özellikle tavuğun yanına çok yakışıyor. Bu sosun ismi de Japonca “teri” ve “yaki” sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiş. Teri sözcüğü parlatmak, yaki de kavurmak ya da ızgarada pişirmek anlamına geliyor. Zaten teriyaki sosun da en önemli özelliği, yemeklere lezzetin yanı sıra bir de parlak bir görünüm katması. Soya sosu, susam yağı, şeker ve baharat karışımından oluşan bu sos, beyaz ve kırmızı et yemeklerinin yanında servis edilebiliyor.

Buffalo Sos

Sos Tarifleri

İlk olarak ’lı yıllarda New York’taki bir restoranda ortaya çıkan ve önce Amerika’nın geneline, oradan da tüm dünyaya yayılan buffalo sos; tavuk kanatlarını ve butlarını daha da lezzetli hale getirmek

’lı yıllarda New York’ta konumlanan bir restoranda keşfedilen ve günümüzde tavuk kanatlarının vazgeçilmezi haline gelen buffalo sos, her türden tavuk ve et yemeğine müthiş bir lezzet katıyor. Özellikle de tavuk kanatlarına ve butlarına çok yakışıyor. İster fırınlayın, ister derin yağda kızartın; bu sosla buluşturduğunuz etlerin tadı damağınızda kalacak. Elbette sosu yalnızca marinasyon aşamasında kullanmak da mümkün. Üstelik, buffalo sos hazırlamak için elinizin altında damak zevkinize uygun bir acı sos ile çeşitli baharatlar olması yeterli.

Cafe de Paris Sos

Sos Tarifleri

Cafe de Paris sosla favori restoranlarınızın menüsünde, genellikle et yemeklerinin eşlikçisi olarak sık sık karşılaşmış olabilirsiniz. Ünü tüm dünyaya yayılmış olan bu leziz sosun kökeni, İsviçre’nin Cenevre şehrindeki Cafe de

Restoran menülerinde et yemeklerinin eşlikçisi olarak karşınıza çıkan Cafe de Paris sosun tüm dünyada meşhur olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. yılında Cenevre’deki Cafe de Paris adlı restoranda bulunan ve Şef Mösyö Bouvier’in imzasını taşıyan bu ünlü sosun lisansı da hâlen mucidine ait. Hatta bu sebeple orijinal tarif bunca yıldır sır gibi saklanıyor. Ancak orijinale en yakın olduğu düşünülen tariflerde ançüez, dijon hardalı, üzüm sirkesi, şalot soğanı, Worcestershire sosu ve tarhun gibi envai çeşit malzeme yer alıyor. Bizde uygulanan tariflerde ise elbette bazı adaptasyonlar mevcut. Siz de kendi Cafe de Paris sosunuzu hazırlamak isterseniz orijinal tarifteki malzemelere en yakın seçenekleri tercih etmeniz yeterli.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir