pert kayıtsız hasarlı araçlar / Satılık, hasarlı BMW i COMFORT (PERT KAYITSIZ)

Pert Kayıtsız Hasarlı Araçlar

pert kayıtsız hasarlı araçlar

Alıcıların ikinci el araç satın alırken en çok dikkat ettiği konuların başında, araç üzerinde herhangi bir hasar kaydının bulunup bulunmadığı gelir. İkinci el araç satın alma işlemlerine hasar kaydı ile pert kaydı sorgulamalarını incelendikten sonra başlamak gerekir. 

Hasar kaydı nedir?

Hasar kaydı; ikinci el bir aracın kullanıldığı dönem içerisinde kaza sonrası ufak çaplı tamir, değişen parça ve boya gibi işlemlerini içerir. Bu bilgiler, devlete bağlı olan ve kısaca Tramer denilen Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sisteminde kayıt altına alınır. Hasar kayıtları, aracın küçük tamir işlemlerinin yanı sıra büyük kapsamlı tamir, bakım ve servis işlemlerini de kapsıyor olabilir. Hasar kaydı açılmış araçların trafiğe çıkmasında, satın alınmasında ve satılmasında hiçbir engel yoktur. Alıcılar, sigorta firmaları aracılığı ile hasar kaydı bulunan araçların kasko poliçelerini kolaylıkla yaptırabilirler ve araçların kontrollerini yaptırdıktan sonra güvenle kullanabilirler.

Pert kaydı nedir?

Herhangi bir trafik kazasında ağır hasar alan ve kullanılamaz hale gelen araçlar, ağır hasarlı ya da pert araç olarak adlandırılır. Pert kaydı ise kasko sigortasına göre aracın kaza sonucunda, araç değerinin %70'i ve üzerinde bir maddi kayba uğraması durumunda gündeme gelir. Yani bir aracın pert araç olarak değerlendirilmesi için kazada ağır hasar alması, maddi değerini kaybetmesi veya kullanılamaz hale gelmesi gerekir. Ağır hasarlı araçlar trafikten çekilir ve bu durum araç plakasına işlenir. "Trafikten çekilmiştir." kaşeli belge alınarak yapılan bu işleme pert kaydı denilir. Ekspertiz raporları ile pert olduğu belirlenen kaskolu araçlar için sigorta şirketleri, hasar gören aracın rayiç değerine göre sigortalıya ödeme yapar.

Hasar kaydı ile pert kaydı farkları nelerdir?

"Hasar kaydı ile pert kaydı aynı mıdır?" sorusu ikinci el araç arayışında olanların zihnini sıkça meşgul eder. Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır. Her iki kayıt türünde de raporlar, kaza tutanakları ve bilgiler Tramer sisteminde kayıt altına alınır. Pert kaydı olan araçların hasar kaydı olan araçlardan en büyük farkı, onarılan aracın trafiğe çıktıktan sonra hem ekonomik açıdan hem de can güvenliği bakımından kullanıma pek de uygun olmamasıdır. Ayrıca hasar kaydı olan araçlara sigorta şirketleri tarafından kasko poliçesi yapılırken, pert kaydı olan araçlar için kasko poliçesi sigorta şirketleri tarafından sınırlanabilir. Ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesi daha doğru olur. 

Hasar kaydı ve pert kaydı sorgulaması nasıl yapılır?

Hasar kaydı ve pert kaydı sorgulaması yapmanın birden fazla yolu bulunur. İlk ve en ulaşılabilir yol, e-Devlet sistemi üzerinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (Tramer) bölümündeki hasar kaydı sorgulama ekranıdır (funduszeue.info). Bu hizmeti kullanarak yalnızca kendi üzerinize kayıtlı araçların hasar kaydı sorgusunu yapabilirsiniz. Satın almayı düşündüğünüz araçların kayıtlarını sorgulamak için ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Tramer'in internet sitesinden (funduszeue.info) faydalanabilirsiniz. Yine aynı internet sitesine bağlı olan numaralı SMS hattına ilgili plakayı mesaj atarak veya Alo Hasar Çağrı Merkezi’ni arayarak aracın tüm kayıtlarını, tamir tutarlarını ve hasar oranlarını öğrenebilirsiniz. Plaka değişikliği yapılarak görülmesi engellenen kayıtlar için ise hasar kaydı ve pert kaydı sorgulamasını şasi numarası üzerinden yapabilirsiniz.

Beğendiğiniz ikinci el aracı hasar kaydı ve pert kaydı sorgulamalarını yaptıktan sonra satın alabilirsiniz. İkinci el araç satın aldığınızda araç el değiştirdiği için, aracın önceki sahibi tarafından yaptırılan kasko otomatik olarak geçersiz kalıyor. Yeni aracınızı beklenmeyen risklere ve kazalara karşı güvence altına almak için kasko poliçenizi bir an önce yaptırarak trafiğe güvenle çıkabilirsiniz. Sigortaladıfunduszeue.info aracılığıyla farklı teklifleri değerlendirerek kendiniz için en uygun ikinci el araç sigortasına farklı ödeme seçenekleriyle sahip olabilirsiniz. 

İkinci el otomobil almak isteyenler dikkat! Aldığınız araç pert çıkabilir

Trafik sigortası olmayan ve ağır hasarlı olduğu için perte çıkması gereken araçlarını kayıt dışı tamir ettirenler, araçları alanların hayatlarıyla oynuyor.

Araç fiyatlarının artmasıyla birçok hasar kayıtsız aracın tamir ettirilerek piyasaya sürüldüğünü aktaran oto ekspertizleri, araç alacakları uyarıyor.

HASAR KAYDI YOK DİYE SATIYORLAR

Sosyal medyada oluşturulan sayfalarda satışa çıkarılan araçların yüzde 80’inde hasar kayıtsız yazıyor. Yürür durumda olmayan araçların fiyatları 60 bin liradan bin liraya kadar çıkabiliyor.

Takla atmış, ön kaput, motor ve şase kısmı aldığı darbeden dolayı dağılmış ve yürür vaziyette olmayan araçların sigorta şirketlerince perte çıkarılıp, hurdaya gönderilmesi gerekiyor.

Ama bazı araç sahipleri, özellikle tek taraflı kazaya karışan araçlarını sigorta şirketlerine bildirmeyip, tamir ettirmeden satıyor ya da tamir ettirip ikinci el piyasasında hasarsız araç fiyatına satıyor. Bostancı Oto Sanayi Sitesi esnaflarından Salih Öztürk bu durumun son bir yılda daha da arttığını söyledi.

KAYITSIZ ÇALIŞAN TAMİRCİLER

80’li yıllardan bu yana ailece oto tamir işi yaptıklarını belirten Salih Öztürk,

“Oto kaportacılar ve oto tamirciler hasarlı araç alım satımı yapıyorlar. Zaten yürüyen aksamında problem olan, hava yastığı açılmış, takla atmış olan aracın perte çıkıp hurdaya gitmesi gerekir. Trafiğe çıkışı sakıncalı araçlar bunlar. Önceden merdiven altı araç kiralama firmaları bu araçları piyasadan toplar, tamir ettirip piyasaya kiralardı. Şimdi vatandaşlar ağır hasarlı aracını ya satışa çıkarıyor ya da yaptırıp ilana koyup satıyor.”

dedi.

Salih Öztürk,

“Perte çıkması gereken aracın rayiç bedeli bin lira mesela. Vatandaş aracını gidip bin liraya toplatıyor. Yürür hale getirip, ilana komple boyalı, hasar kaydı yok, tramer yok yazıyor. Perte çıkarıp bin lira rayiç bedel alacağı aracını ikinci el piyasasında emsallerinden bin lira ucuza satarak rayiç bedelin 2 katını kazanıyor. Bu araçlar ağır hasar almış ve trafiğe çıkması ciddi sorun oluşturuyor”

diyerek bu araçları alan vatandaşların aldatıldığını ifade etti.

SİGORTA ŞİRKETİNE BİLDİRMİYORLAR

Son bir kaç ayda tamir edilip piyasa sürülen ağır hasarlı araç sayısında ciddi bir artış yaşandığını belirten Uzmanel Oto Ekspertiz Genel Müdürü Gürbüz Taşkın ise,

“Bu araçların sayısındaki artışın temel nedeni piyasadaki araç azlığı ve ikinci el araçlarda meydana gelen fahiş fiyat artışı. Vatandaş aracının sigortası olsa bile tek taraflı kazalarda ağır hasar almış olan aracını sigorta şirketine bildirmiyor. Çünkü sigorta şirketinin araç için belirlediği rayiç bedeli almak işine gelmiyor. Çünkü aracı tamir ettirip sattığında alacağı rayiç bedelden kat daha fazla paraya aracını satabiliyor”

dedi.

TAM KAPSAMLI RAPOR İSTEYİN

Bu gibi durumlarda araçların ağır hasarlı olup olmadığının ekspertizlerde ortaya çıkarıldığını ifade eden Taşkın şunları kaydetti: “Zaten böyle ağır hasardan çıkma araçlar mutlaka yolda kalıyorlar. İşte burada araç alımında ekspertizin önemi ortaya çıkıyor. TSE standart onaylı ekspertizlerde araçların kapsamlı tarama paketlerden geçirilmesi gerekiyor.”

Sigorta şirketleri de satıyor

Gürbüz Taşkın, ağır hasarlı araçları sadece vatandaşların değil sigorta şirketlerinin de sattığına dikkat çekerek, “Tabi ki sigorta şirketleri bunu yasal yapıyor. Sigorta şirketleri tamir edilmesi için yetkili servise götürülen ağır hasarlı aracın ne kadar masrafla tamir edileceğinin tespiti için aracı ekspertize baktırıyor.

Bu esnada aynı aracı sovtajcılara sunuyorlar. Sovtaj, hasarlı araçlı alan araçların satılarak sigorta şirketinin giderinin azaltılması gerek. Eğer tamir masrafı fazla ise şirket aracı sovtajcılara satıyor. Böylece araç sahibine ödenmesi gereken rayiç bedelin büyük bölümünü sovtajcıdan alıyor. Yani sigorta şirketinin gideri ciddi anlamda düşüyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası