baharatlı mercimek çorbası / Baharatlı Mercimek Çorbası | Mercimek çorbası, Mercimek, Vegan tarifler

Baharatlı Mercimek Çorbası

baharatlı mercimek çorbası

&#;orbanın İ&#;erisine Hangi Baharatlar Konur?

Baharatlar, yemeklerin lezzet tılsımıdır. Kimi zaman baskın tatları vardır, kimi zamansa rayihalarını pek belli etmez gizemli kalmayı tercih ederler. Bu gizemli kahramanlar, yemeklere eşsiz tatlar kattığı gibi sağlık için de oldukça faydalıdır. Özellikle kış aylarında önemi hissedilen, metabolizmayı hızlandıran, bağışıklık sistemini koruyan baharatlardan hangilerinin çorbaya yakıştığını sizler için derledik.

Çorbaya Yakışan Baharatlar Nelerdir?

  1. Biberiye

Yaprak dökmeyen, küçük bir ağaca benzeyen biberiye bitkisi, çam kokusuna benzer bir kokuya sahiptir. Kurutulmuş olanların yerine, taze olanları tüketmek daha fazla fayda sağlayacaktır. Aktarlardan satın alacağınız bitkinin kapalı ortamlarda saklanmış olmasına dikkat ediniz. Açık havada bırakılan bitkilerin, etkilerini kaybedeceğini unutmamalısınız.

  1. Köri

Çayla birlikte tüketildiğinde kilo verdirici etkisi olan bu baharat, hazım ve karaciğer sorunlarına da oldukça faydalıdır. Körinin içinde yer alan maddenin kanserin ilerlemesini durdurucu özelliği vardır. Bağırsak kanserinde etkilidir. Özellikle mantar bazlı çorbalara eklenebilir.

  1. Kimyon

Keskin kokusu ve tadıyla baharatların arasında özel yeri vardır. Genellikle toz olarak kullanılır. Kimyonun sinirleri uyarıcı, mideyi yatıştırıcı ve bağırsak gazını giderici özelliği vardır. Avrupa’nın büyük bir bölümünde ve Akdeniz ülkelerinde yetişen Karaman kimyonu olarak bilinen bir türü de bulunur. Çorbanın yanı sıra kıyma ile yapılmış köftelerde, şarküteri ürünlerinde ve turşularda lezzet verici olarak kullanılır.

  1. Pul Biber

Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan acı pul biberin kanser hücrelerini yok edici özelliği de vardır. Her türlü yemekle uyum içerisinde olan bu baharat, acı severlerin mutfaklarının vazgeçilmezlerindendir.

  1. Zencefil

Zencefil, geleneksel Çin tıbbında, çeşitli sağlık sorunlarına karşı en çok kullanılan bitkilerden biridir. Zencefilin faydaları arasında ilk sıralarda sindirim sorunlarına, mide ağrısına, hazımsızlığa ve mide bulantısına iyi gelmesi sayılabilir.

  1. Beyaz Biber

Karabiberle aynı ağaçta yetişen bir baharat olmasına rağmen, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılır. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi olan beyaz biber ayrıca kan dolaşımını da hızlandırır.


Hangi Çorbaya Hangi Baharat Yakışır?

  1. Mercimek çorbası: Kırmızı mercimekle hazırlanan mercimek çorbasına, karabiber, zencefil, kimyon, kırmızı biber, kişniş, zerdeçal ve tarçın gibi aromatik baharatlar çok yakışır. 
  2. Tarhana çorbası: Tarhana çorbasına Karabiber, nane, pul biber ve kırmızı biber ilave edilir. 
  3. Ezogelin çorbası: Pul biber, nane ve tuz ezogelin çorbasının vazgeçilmezidir.
  4. Domates çorbası: Kekik, karabiber ve nane domates çorbasına eklenebilir.
  5. Soğan çorbası: Soğan çorbasına en çok taze kekik, kuru kekik ve karabiber eklenir.
  6. Beyran çorbası: Pul biber, kırmızı toz biber, karabiber eklenebilir.
  7. Pirinç çorbası: Kırmızı pul biber ve nane ilave edilir.
  8. İşkembe çorbası: Kimyon, pul biber, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilir.
  9. Brokoli çorbası: Sebzeli çorbalara genellikle tuz ve karabiber dışında fazla baharat atılmaz.
  10. Balık çorbası: Lezzetini artırmak için tane karabiber, kişniş tohumu, zerdeçal ve tuz eklenir.

Şunlara da göz atın;

  1. Hangi baharat hangi yemekte kullanılır?
  2. Sağlıklı kış çorbaları
  3. Çorbanın kesilmemesi için ne yapmalıyız?
  4. Diyet çorba tarifleri
  5. Değişik çorba tarifleri

baharatlı mercimek çorbası


Baharatlı Mercimek Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır
Malzemeleri:
1 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
1 Adet Kuru Soğan
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı (tepelice dolu) Un
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı kaşığı Biber Salçası
1 Tatlı kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Karabiber
7 Su bardağı Su veya Et Suyu
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Limon Suyu

Ön Söz:
Baharatlı mercimek çorbası et suyu ile hazırlanabilir, tereyağı yerine diğer yağlar kullanılabilir. Bu seçenekler tamamen ailenin damak zevkine ve tercihine kalmış bir şey. Çorbaya, sevdiğiniz diğer baharatları ilave edebilirsiniz. Bu tarifle yapılan çorba, kullanılan baharatların ölçüsü sayesinde acılıdır. Yemeklerde kullanılan hissedilebilir ölçüdeki acı biber, insanın iştahını açar ve bu iştah da fazlaca ekmek tüketimine sebep olur.

Ön Hazırlık:
Mercimek yıkanacak ve süzülecek. Soğan yemeklik doğranacak. Kaynar su hazır edilecek.

Maharetini Göster:
Tencereye tereyağı konulacak ve köpürünceye kadar ısıtılacak. Üzerine sıra ile soğan, un, domates salçası, biber salçası, kırmızı mercimek ilave edilecek ve orta ısıda kavrulacak. Ardından 7 su bardağı kaynar su ilave edilecek ve karıştırılacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, aralıklı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek ve saat’a bakılacak not edilecek. Tam 20 dakika bitiminde ocak söndürülecek. Çorbaya pul biber, karabiber, limon suyu ve tuz ilave edilecek. Sonrası malum.

Not:
Çorba’yı blendırdan geçirmek isterseniz, 6 su bardağı su yeterlidir.
‘Kolay Gelsin’
funduszeue.info


Baharatlarla zenginleşen, pratik ve lezzetli bir çorba tarifi arıyorsanız Baharatlı Mercimek Çorbası tam size göre. Bu tarif; üzerine tereyağlı, zeytinyağlı, naneli sosu ve bol limon suyu ile lezzetli bir çorba oluyor


Servis: 4 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika


ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle;

  • 1 bardak kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 küçük kuru soğan, yemeklik doğranmış
  • 1 diş sarımsak, ezilmiş
  • Yarımşar çay kaşığı kimyon, pul biber, garam masala, karabiber, zerdeçal, toz zencefil
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı biber ve domates salçası (karışık)
  • 5 bardak et suyu
  • 1 limon suyu

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:

  • Mercimeği bol suda yıkayıp suyunu süzdürün (suyu duru olana kadar yıkanmalı!)

  • Zeytinyağını derin bir tencereye alın, kısık ateşte soğanlar pembeleşene kadar kavurun, sarımsak, baharatlar, tuz ve salçaları ilave edip karıştırın. Yıkanmış mercimeği ve et suyunu ekleyip karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırakın, kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı aralık olarak mercimekler eriyene kadar kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişen çorbayı püre haline gelene kadar blenderden geçirin. Limon suyunu ekleyip karıştırın.

Sosu için; Yağları küçük bir sos tenceresine alın, orta ateşte köpük oluşana kadar kızdırın. Nane ve pul biberi ekleyip ocağı kapatın.


  • Çorbayı kaselere pay ederek üzerlerine sosu gezdirin.

Kısa notlar:

  • Basınçlı tencerede yapacaksanız tüm malzemeleri yukarıdaki sırayla ekledikten sonra (sadece et suyu miktarını bir bardak eksilterek) tencerenizin kullanma kılavuzuna göre kaynama noktasına gelince 5 dakika pişirmek yeterli oluyor.

  • Mercimek çorbasını pişirdikten sonra eğer çok koyu olursa dilediğiniz kıvama gelene kadar kaynar su ekleyebilirsiniz.

Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın






nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası