dere pancari / Dere pancarı köylü pazarına giriş yaptı - Kocaeli Haberleri

Dere Pancari

dere pancari

Çörek Otlu Pancarlı Kinoa Salatası

Geçenlerde Hashimoto ile ilgili araştırmaları ile tanınan funduszeue.info’in bir yazısında Hashimoto hastalığının yönetiminde terapötik destek olarak çörek otu kullanımının faydaları ile ilgili bir yazı dikkatimi çekti. Bunun üzerine her zamanki gibi merak edip araştırdım. 

yılında Hashimoto hastaları üzerinde yapılan bir deneyde toplam 40 denek üzerinde 8 hafta süreyle bir araştırma yapılıyor. Deneyde 20 Hashimoto hastası deneğe günlük düzenli çörek otu yağı kullanıyor. Diğer 20’si ise placebo grubu olarak deneye katılıyor. Süre sonunda çörek otu kullanan Hashimoto hastalarının tiroid değerlerinde gelişme gözleniyor. TSH düşerken T3 ve T4’de gelişme gözleniyor. Yanı sıra Tiroid TPO antikorlarında da düşüş oluyor. Her ne kadar araştırma küçük bir grupla çalışılmış olsa da yine de heyecan verici sonuçlar diye düşündüm. Bunun yanı sıra çörek otunun faydalarını araştırırken gördüm ki sadece Hashimoto değil, şifalı özellikleri ile az çok mutfağımızdan tanıdığımız çörek otu içeriğindeki antienflamatuar ve anti mantar vb. özellikleri ile kronik hastalıkların yönetiminde önemli bir destek olduğuna dair başka araştırmalar da dikkatimi çekti. Kan şekeri dengeleme üzerindeki etkisi ile diyabet hastaları için ve kilo kontrolünde etkili olduğunu dikkat çekiyor. 

Hashimoto yönetiminde çörek otunun faydaları ile ilgili yazıma buradan erişebilirsiniz. Gelelim salata konusuna. Hazır çörek otu çalışırken dedim ki ‘Aslında çörek otunu ben neden salata soslarına da eklemiyorum ki ?’ ve elimde de diğer malzemeler olunca evdeki buharda pişirdiğim sarı pancarı bu şekilde bir salataya dönüştürmeye karar verdim. 

Tamamen doğaçlama bir salata oldu. Başta aklımda kinoa bile yoktu ama dedim hem daha tok tutar. Elimde de haşlanmış kinoa var. Kısır gibi de olur. Derken ortaya bu sarışın güzel çıktı. 

Aslında salata bahane ama içerikler şahane. Fonksiyonel bir besin olan pancarı kendi derlediğim süper besinler listeme çok önce eklemiştim. Pancar hakkındaki bilgiye de buradan erişebilirsiniz. Mor pancarı hepimiz biliyoruz ama sanırım sarı pancar çok yaygın değil. En azından ben Türkiye’de yaşarken çok gördüğümü hatırlamıyorum ama aradan çok zaman geçti artık her şey her yerde mevcut. Tadı farklı değil. Ben turuncu ve sarı rengin şifasından fayda etmek adına (fitobesinler) sarı pancar seçtim ama dilerseniz mor pancar da olur. Maksat pancarın şifasından faydalanalım. 

Onun dışında da bol şifalı ot kullandım. Taze kişniş (ben koku ve tadını özellikle çok seviyorum ama sanırım herkes sevmiyormuş!), maydanoz ve biraz da dere otu ekledim. Ve asıl mesele ÇÖREK OTU kullanmaktı. Onu da salatanın sosuna ekledim ve oldu mu sana muhteşem bir şifalı fonksiyonel salata. Tarif şu şekilde; 

Salata Malzemeleri 

  • 3 orta boy sarı pancar (buharda önceden pişirilmiş ancak dileyen çiğ de kullanabilir) 
  • ½ mor soğan, ince doğranmış
  • ½ demet taze kişniş 
  • ¼ demet maydanoz ve dereotu 
  • 1 bardak önceden haşlanmış kinoa 
  • Çörek otlu salata sosu

Çörek Otlu Salata Sosu 

  • 1 Limon suyu ve kabuğu rendesi
  • 1 kaşık elma sirkesi 
  • diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı hardal tohumu 
  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil 
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu
  • İsteğe bağlı 1&#;er tatlı kaşığı da çiğ susam ve keten tohumu
  • Bol sızma zeytinyağı (miktar isteğe bağlı)
  • Tuz

Yapılışı 

  • Pancarlar ve soğan ince ince doğranır. İçerisine irice doğranmış yeşillikler de eklenir. 
  • Önceden haşlanmış ve soğumuş kinoa da pancara eklenir. 
  • Son olarak ayrı bir yerde hazırlanan salata sosu da üzerine gezdirilir ve karıştırılarak servis edilir. 

Afiyet Şifa Olsun ! 

Sergilendiği Kategoriler: Salatalar, TariflerBunlarla Etiketlendi: Fitobesinler, Fonksiyonel Besinler, Fonksiyonel Beslenme, Fonksiyonel Gıdalar, Fonskiyonel Sağlık, fonskiyonel tıp, hashimoto, kronik hastalıklar, pancar salatası, Şifalı Bitkiler

Kaldirik otunun faydaları nelerdir?

Giriş Tarihi:

Kaldirik otu ülkemizde yabani alanlarda yetişen yeşil yapraklı bir sebzedir. Hodan otu ya da ıspıt olarak da bilinen kaldirik otu ülkemizde en çok Trabzon ve Düzce illerinde bulunmaktadır. Ayrıca kaldirik otu neşe otu, sığır dili otu, hejavo, gelezan, çoban çedenesi, ballık, öküz dili, turşu otu, hodan, mavi çiçek, gelezan, goriz, zılbıt, mancar otu, ıspıt, tokluk başı, zulbut, tamara, galdirik, borago isimleri ile de bilinir. Genellikle Mart aylarında tüketilen bir sebzedir. Ayrıca kaldirik otu eczanelerde hodan kapsülü olarak da satılmaktadır.

Kaldirik otunun faydaları nelerdir?
  • İdrar söktürücü özelliği vardır. Böylece ödem atıcı etki sağlar.
  • Balgam söktürücü özellilliği vardı, öksürüğe iyi gelir.
  • Uyku verir.
  • Boğaz ağrılarına iyi gelir.
  • Böbrek üstü bezlerini uyararak cesaret verici etki yaratmaktadır.
  • Olumsuz düşünceyi, siniri, gerginliği ve depresyonu azaltmaktadır.
  • Vücudun toksinlerden arınmasını sağlar, ter atıcıdır.
  • Romatizmaya iyi gelir.
  • Vücuttaki iltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığına olumlu etki sağlar.
  • İçeriğindeki postasyum sayesinde kalp ve damar sağlığını korur.
  • Yine içindeki potasyum sayesinde tansiyonu dengeler.
  • Kadınlarda regl ağrılarına iyi gelir.
  • Tohumundan elde edilen yağ sayesinde sivilce lekeleri, çatlaklar, yaralar gibi cilt problemlerinin giderilmesinde fayda sağlar.

Kaldirik otu taze olarak Nisan-Ekim ayları arasında pazarlarda bulunabileceği gibi kurutulmuş şekilde veya tohumundan elde edilen yağı her mevsim aktarlarda bulunabilir. Kaldirik otunu kavurma yaparak, mevsimin diğer otlarıyla beraber yumurta ile beraber omlet olarak tüketebilir ya da salatalara ekleyebilirsiniz.

Yine de her bitki gibi kaldirik otu da tüketilirken dikkatli olunmalı ve fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Özellikle hamilelik dönemindeki kadınlar tarafından tüketilmemelidir. Herhangi bir hastalığı olanlar ise kaldirik otunu tedavi amaçlı kullanmak istiyorlarsa mutlaka doktora danışmalıdırlar.

Alternatif tıp için önemli bir yere sahip olan Hodan bitkisi aynı zamanda Türkiye'de Kaldirik otu olarak bilinmektedir. Aslına bakarsanız Türkiye ve dünya çapında birçok coğrafyada farklı bir isimle anılmaktadır. Bu isimleri size tanıdık gelmese bile diğer isimlerini gördüğünüzde muhakkak kulağınızın aşina olacağını düşünüyoruz. Ortalama 60 santimetre boyuyla mavi yapraklara sahip olan gövdeli bir çiçektir.

Marmara ve Anadolu'da sık yetiştirildiği gibi alternatif tıbbın en önemli kozlarından birisidir. Son günlerde ise eczanelerde bile Hodan kapsülü satılmaya başlanmıştır. Bu ne kadar faydalı olduğunu ve ilaç endüstrisinde kullanımına başlandığını bize gösteriyor.

ARKADAŞINA GÖNDER

Kaldirik otunun faydaları nelerdir?

SON DAKİKA

YALNIZCA BAFRADA DEVE PANCARI OLARAK BİLİNEN KALDIRIK Galdirik ya da Trachystemon orientalis YAZAR ENGİN AKALIN · 03 KASIM Galdirik otu. Yemeğini doğadan çıkaran insanların çok iyi bildiği, çiçeklerinin rengiyle insanı büyüleyen güzel bitki. galdirik trachystemon_orientalis1 Anadolu’nun çeşitli yerlerinde; hodan, balık otu, acı hodan, kaldirik, kaldırak, sığırdili, ıspıt, zılbıt, zırbıt, doğu kabasapcığı, kaldırayak gibi adlarla bilinse de ben yazımda kendi memleketimde kullanılan adıyla, galdirik olarak bahsedeceğim. Bilimsel adı Trachystemon orientalis olan galdirik, bahar aylarında bize çiçeklerini sergilemektedir. Bolu, Bursa, Giresun, İstanbul, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya Samsun, Trabzon, ve Zonguldak’ta tanınan bitki endemik bir tür olmayıp kayın ormanları ile gölgeli su kenarları ve nemli koyaklarda doğal olarak yetişmektedir. galdirik trachystemon_orientalis2 50 metreden metre yükseltiye kadar Kuzey Türkiye, Doğu Bulgaristen ve Batı Kafkasya’da doğal olarak yetişebilen bu bitki Avrupa’da mor ve mavi çekler için süs bitkisi olarak kullanılmakta park ve bahçeleri süslemektedir. Çiçek yüksekliği 15 ile 30 cm arasında değişebilen bitkinin yaprakları ve gövde kısmı tüylü bir yapıya sahiptir. Taç yapraklarının çapı yaklaşık 1 cm olan bitki hermafrodittir.* Galdrik, tanen**, uçucu yağ, nitrat tuzları, müsilaj***, saponin**** ve rezin taşımaktadır. Alternatif tıpta idrar arttırıcı, kan temizleyici, yumuşatıcı ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Dahilen infüsyon halinde kullanıldığı gibi ilkbaharda çiçek tomurcuklu ve yapraklı gövdeleri sebze olarak da tüketilmektedi. Yazan : Recep Yılmaz.

YALNIZCA BAFRADA DEVE PANCARI OLARAK BİLİNEN KALDIRIK Galdirik ya da Trachystemon orientalis YAZAR ENGİN AKALIN · 03 KASIM Galdirik otu. Yemeğini doğadan çıkaran insanların çok iyi bildiği, çiçeklerinin rengiyle insanı büyüleyen güzel bitki. galdirik trachystemon_orientalis1 Anadolu’nun çeşitli yerlerinde; hodan, balık otu, acı hodan, kaldirik, kaldırak, sığırdili, ıspıt, zılbıt, zırbıt, doğu kabasapcığı, kaldırayak gibi adlarla bilinse de ben yazımda kendi memleketimde kullanılan adıyla, galdirik olarak bahsedeceğim. Bilimsel adı Trachystemon orientalis olan galdirik, bahar aylarında bize çiçeklerini sergilemektedir. Bolu, Bursa, Giresun, İstanbul, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya Samsun, Trabzon, ve Zonguldak’ta tanınan bitki endemik bir tür olmayıp kayın ormanları ile gölgeli su kenarları ve nemli koyaklarda doğal olarak yetişmektedir. galdirik trachystemon_orientalis2 50 metreden metre yükseltiye kadar Kuzey Türkiye, Doğu Bulgaristen ve Batı Kafkasya’da doğal olarak yetişebilen bu bitki Avrupa’da mor ve mavi çekler için süs bitkisi olarak kullanılmakta park ve bahçeleri süslemektedir. Çiçek yüksekliği 15 ile 30 cm arasında değişebilen bitkinin yaprakları ve gövde kısmı tüylü bir yapıya sahiptir. Taç yapraklarının çapı yaklaşık 1 cm olan bitki hermafrodittir.* Galdrik, tanen**, uçucu yağ, nitrat tuzları, müsilaj***, saponin**** ve rezin taşımaktadır. Alternatif tıpta idrar arttırıcı, kan temizleyici, yumuşatıcı ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Dahilen infüsyon halinde kullanıldığı gibi ilkbaharda çiçek tomurcuklu ve yapraklı gövdeleri sebze olarak da tüketilmektedi. Yazan : Recep Yılmaz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası