gamma glutamil transferaz yüksekliği nedir / GGT Nedir? & GGT Nasıl Düşürülür? | Diyetisyen Tuğba Yaprak

Gamma Glutamil Transferaz Yüksekliği Nedir

gamma glutamil transferaz yüksekliği nedir

GGT: Gama Glutamil Transferaz nedir? GGT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

GGT: Gama Glutamil Transferaz nedir? GGT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Bilinmesi gerekenleri tüm detayları ile haberimizde bulabilirsiniz… GGT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte cevaplar…

Yayınlanma: - 14 Ocak Güncellenme:

GGT: Gama Glutamil Transferaz nedir? GGT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Vücutta birçok organda ve karaciğerde bulunan en yüksek konsantrasyonlara sahip bir enzim olan GGT: Gama-glutamil transferaz hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde… GGT: Gama Glutamil Transferaz nedir? GGT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

GGT: GAMA GLUTAMİL TRANSFERAZ NEDİR?

Böbrek, karaciğer, dalak, safra kesesi ve pankreasta bulunan bir enzimdir. Enzimler, vücudunuzdaki kimyasal reaksiyonlar için gerekli olan moleküllerdir. GGT vücutta bir taşıma molekülü olarak işlev görür ve diğer molekülleri vücutta hareket ettirmeye yardımcı olur. Karaciğerin ilaçları ve diğer toksinleri metabolize etmesine yardımcı olarak önemli bir rol oynar.

GGT değeri karaciğer sağlığı hakkında fikir verir. Ayrıca safra kanalı tıkanıklığını teşhis etmek için kullanılır. Karaciğer hasar gördüğünde GGT kan seviyeleri genellikle yüksektir. Bu test, karaciğer hasarı olasılığı varsa, karaciğer enzimlerini ölçen diğer testlerle yapılır.

Normal GGT değerleri;

Yetis¸kin kadınlarda: 0 – 45 UL
Yetis¸kin erkeklerde: 0 – 65 U / L
45 yas¸ından küçük kadınlar için yüksek GGT degˆerleri: GGT> 27 U / L
45 yas¸ın üzerindeki erkek ve kadınlar için yüksek GGT değerleri:GGT> 38 U / L

shutterstock_

GGT YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

GGT testinden 24 saat önce alınan düşük miktarda alkol bile GGT değerlerini artırabilir. Bu durumda test sonuçları sağlıklı bilgi vermez. Ayrıca GGT değerindeki yükseliş fazla olmayan hastalarda herhangi bir sağlık sorunu olmayabilir.

GGT’nin artmasına neden olan koşullardan bazıları şunlardır:

– Aşırı alkol tüketimi (özellikle MCV değeri de yüksekse)
– Karaciğer hasarı (örneğin hepatit, siroz kaynaklı)
– Safra kanalı tıkanıklığı
– Konjestif kalp yetmezliği
– Diyabet
– Pankreas iltihabı
– Bazı ilaçların yan etkileri
– Aşırı kırmızı et tüketimi
– Sigara içmek
– Karaciğer tümörü
– Kanda magnezyum yüksekliği
– Bazı enfeksiyonlar (epstein barr virüsü gibi)
– Karaciğer yağlanması

GGT DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

GGT düşüklüğü bir soruna herhangi bir sağlık sorununa işaret etmeyebilir. Yemeklerden sonra GGT miktarı biraz düşebilir. Ayrıca kahve tüketimi fazla olan insanlarda GGT değerinde düşüşler gözlenmiştir.

GGT’nin azalmasına neden olan koşullardan bazıları şunlardır:

– Magnezyum düşüklüğü
– Yüksek trigliserid tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
– Hipotiroidi (tiroid yetmezliği)
– Hipotalamik bozukluk
– Doğum kontrol hapları

KARACİĞERLE İLGİLİ BU DEĞERLER ÖNEM TAŞIYOR

ALT: Alanin Aminotransferaz nedir? ALT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?İlginizi ÇekebilirALT: Alanin Aminotransferaz nedir? ALT yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?AST: Aspartat Aminotransferaz nedir? AST yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?İlginizi ÇekebilirAST: Aspartat Aminotransferaz nedir? AST yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

diyabetkahveSağlıksigara

Kanda GGT Nedir? Kan Tahlilinde Gama Glutamil Transferaz (GGT) Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Demektir, Referans Aralığı İle Normal Değeri Kaç Olmalı?

GGT yüksekliği ne anlama gelir araştırmasında tıbbi kaynakları baz alabilirsiniz. Söz konusu kaynaklarda GGT kaç olursa tehlikeli ya da Kan tahlilinde gama glutamil ne demek sorusuna da cevap bulabilirsiniz. Gama glutamil transferaz düşüklüğü, birçok hastalığın teşhisinde önemli bir veridir. GGT kaç olmalı araştırması ile daha sağlıklı bir süreç yaşayabilirsiniz. GGT referans aralığı ile ilgili merak ettikleriniz yazımızın devamında.

Kan Tahlilinde Gama Glutamil Ne Demek?

GTT, gama glutamil transferaz teriminin kısaltmasıdır. GTT testi ile kanda bulunan GTT enzim miktarı ölçülür. Enzimler, vücuttaki reaksiyonların gerçekleşmesi için gerekli olan moleküllerdir. GTT testi ile bu enzim sayısında belirlenen orandan ne kadar sapma olduğu tespit edilir.

GTT testi, karaciğer, pankreas, safra kesesi, böbrek ve dalak rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir teşhis yöntemidir. Hastanın karaciğerinde sorun yaşandığında genellikle GTT seviyesi yüksek çıkar. Karaciğer sorunlarında GTT testi ile birlikte başka testler de yapılmalıdır.

GTT ile başta karaciğer enzimlerinde sorun olup olmadığı tespit edilir. İnsanlardaki karaciğer, protein üretmek ve zehirli maddeleri filtrelemek için son derece mühim bir göreve sahiptir. Bunun haricinde, vücudun yağlanmasını sağlayan safra da karaciğerde üretilir. Yapılan test ile enzim miktarının yanı sıra hangi hastalık belirtilerinin olduğu da tespit edilebilir. Testin yapılabilmesi için hastanın 8 saat boyunca hiçbir şey yememesi gerekir.

GGT Kaç Olmalı?

GTT, kadın ve erkeklerde farklı değer aralığında değerlendirilmelidir. Kadınlarda GTT değeri UL aralığında, erkeklerde ise UL aralığında olmalıdır. 45 yaşından büyük kadınlarda 27'nin üzerindeki GTT değeri yüksek kabul edilir. 45 yaş üzerindeki erkeklerde ise 38'in üzerindeki değer yüksek kabul edilir.

GGT Kaç Olursa Tehlikeli?

GTT değerinin belirlenen aralıktan yüksek olması durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Genel anlamda GTT'nin yükselmesi durumunda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar.

  • Halsizlik
  • Dışkının açık renkli olması
  • Ciltte yaralar çıkması
  • İdrarda kan görülmesi
  • Ciltte sararma ve kaşıntı
  • Karın ağrısı ve karında şişlik
  • İştahsızlık

Bazı durumlarda GTT'nin düşük olması da söz konusu olabilir. Bu düşüklüğün nedenleri genel itibariyle aşağıdaki sebeplerdir.

  • Karaciğerdeki kan akışının yeterli seviyede olmaması
  • Diyabet hastalığı
  • Alkol tüketimi
  • Hepatit hastalıkları
  • Kalp yetersizliği
  • Karaciğerde yağlanma
  • Karaciğerde tümör
  • Hasarlı karaciğer ya da siroz hastalığı
  • Pankreatit
  • Bazı ilaçların normalden fazla seviyede tüketilmesi

Her GTT düşüklüğü bir hastalık belirtisi değildir. Genellikle yemeklerden hemen sonra GTT düşer. Bunun yanında çok kahve tüketen kişilerde de GTT düşüklüğü gözlemlenebilir.

Gamma glutamil transferaz

Gamma glutamil transferaz (γ-glutamiltransferaz, GGT, gama-GTEC), glutatyon gibi moleküllerde yer alan gama-glutamilfonksiyonel gruplarının, amino asit, peptit veya su (glutamat oluşur) gibi alıcılara transferini katalize eden bir transferazenzimi.[1][2]

GGT, glutatyonun sentezi ve yıkımının yanı sıra ilaç ve zenobiyotik detoksifikasyon için kullanılan gama-glutamil döngüsünde önemli bir rol oynar.[3] GGT'nin hücresel sinyal transdüksiyonunda ve hücresel patofizyolojide çeşitli seviyelerde düzenleyici etkileri olan pro-oksidan bir rol oynayabildiğini gösteren kanıtlar da bulunmaktadır.[4]

Gamma-transferaz birçok dokuda bulunur, bunlardan en dikkat çekici olanı ise karaciğer dokusudur.[5] GGT, tıpta tanı işareti olarak karaciğer, safra sistemi ve pankreas hastalıklarında önemlidir. GGT'de belirti göstermeden meydana gelen yükselmeler tipik olarak genellikle 12 ay veya daha fazla süren kronik viral hepatit enfeksiyonları olan hastalarda görülür. GGT seviyesindeki değişiklikler, genellikle alkalen fosfataz seviyesindekiler ile yakından ilişkilidir.[6][7]

Alkol, barbitüratlar ve fenitoin dahil pek çok madde GGT seviyelerini yükseltebilir.[8][9]Non steroidal antienflamatuar ilaçlar (aspirin dahil), sarı kantaron ve kava kullanımının ardından da GGT yükselmesi zaman zaman bildirilmiştir.[10] Yüksek GGT seviyeleri konjestif kalp yetmezliğinden de kaynaklanabilir.[11]

GGT ailesine ait insan proteinleri arasında GGT1, GGT2, GGT6, GGTL3, GGTL4, GGTLA1 ve GGTLA4 bulunur.

Kaynakça[değiştir kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası