kan vermek için hangi bölüme gidilir / Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi - Tanı ve Tedavi Birimlerimiz

Kan Vermek Için Hangi Bölüme Gidilir

kan vermek için hangi bölüme gidilir

Uyku testi için hangi bölüme gidilir?

Uyku testi için hangi bölüme gidilir?

Uyku testi, kişinin uyku bozukluğunu gidermek için yapılan işlemin adıdır. Kişi bir gece boyunca uyku merkezinde istirahat eder ve bu sırada hastaya bağlanan elektrotlar sayesinde veri alınır ve sorun tespit edilir. Tıp dilindeki adı Polisomnografi olan uyku testi, uyuma sırasında yaşanan anormal durumların ortaya çıkartıldığı bir yöntemdir. Uyku bozuklukları kişinin sosyal ve ruhsal yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Dolayısıyla bu türden rahatsızlığı olan kişiler testi kesinlikle yaptırmalıdır. Hastaya bağlanan elektrotlar yaklaşık olarak 7 saat boyunca bağlı kalır. Bu süre zarfında uyku problemi yaşayan kişi aynı zamanda kayıt altına da alınır. Böylece fiziksel sorunların dışında yaşanan problemler de ortaya çıkartılmış olur.

Uyku testi birçok hastalıktan dolayı yapılmaktadır. Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir. Bu birimler testin seyrine göre gerekli birime yönlendirme yapabilmektedir.

Uyku testi neden yapılır?

Sürekli olarak uyuklama hali varsa, sabah yataktan kalkarken kişinin kendisini sürekli olarak yorgun hissetmesi, gece nefes almakta güçlük çekme ve bunun sonucunda sürekli olarak uyanma gibi problemleri varsa bu test yapılır. Ayrıca horlama, huzursuz uyku, geceleri terleme problemleri gibi yine hem kendinizi hem de çevrenizi etkileyecek durumlar söz konusu ise bu sorunların ortadan kaldırılması için uyku testi yapılır.

Bunun dışında uyku sebepli rahatsızlıklar da bu test sırasında tespit edilebilir. Örneğin huzursuz bacak sendromu, REM davranış bozuklukları da testin yapılması için sebep olabilir.

Uyku laboratuvarı nedir?

Uyku laboratuvarı, hastanın uyku ile ilgili sorunlarının tespiti için fiziksel verilerinin kaydedildiği ortama verilen isimdir. Uyku laboratuvarı kişinin rahatsızlığını tespit edebilmek için özel olarak düzenlenir. Veriler, çeneye ve parmağa takılan elektrotlar aracılığı ile toplanır. Bunun dışında buruna takılan cihazla da nefes takibi yapılır. Bu noktada hasta aynı evdeki gibi doğal uykuya geçer ve odanın başındaki kişi tarafından tüm veriler kayıt altına alınır.

Uyku laboratuvarında kişinin beyin elektrosu, göz hareketleri, çene kas gerilimi elektrosu, soluk alıp verirken burundan giren hava akımı, solun sırasında oluşan göğüs ve karın hareketleri, kan oksijen seviyesi, Kalp grafisi (EKG), Bacak kas kasılmaları elektrosu gibi birçok veri kaydedilir. Tüm bu işlemlerden sonra doktorun kayıtları incelemesiyle uykusunun mimari yapısı ortaya konur. Ortaya çıkan sorunlara yönelik gerekli adımlar atılır. Daha sonra sürekli olarak takip edilir.

İstanbul Uyku Testi

İstanbul’da uyku testi yapan hastaneler arasında özel ve devlet seçenekleri bulunmaktadır. Metropol olan İstanbul, uyku testi için uyku laboratuvarı olan sağlık kuruluşları ile sorun ortadan kaldırılabilir. Bu test merkezlerinde bir gece geçirilir ve gerekli veri toplanır.

Uyku Testi Fiyatları

Uyku testi fiyatları hastaneden hastaneye değişim göstermektedir. Bu süreci etkileyen en önemli etken gittiğiniz sağlık kuruluşunun özel mi devlet mi olduğudur. Dolayısıyla uyku laboratuvarına gireceğiniz kurumda kullanılan ekipmanların kalitesi de fiyatı doğrudan etkilemektedir. Bunun dışında uzman doktor ekibi ve uygulanacak tedavi yöntemi de bir diğer değişkendir.

Polisomnografi olarak tıp dünyasında bilinen uyku testi, nörolojik tarama için yapılan uygulamadır. Yaşamın üçte birini oluşturan ve günde belirli bir vakit ayırmamız gereken uykuda yaşadığımız sorunların tespiti ve çözümü için yapılan testte birçok rahatsızlık ortaya çıkartılabilmektedir.

Uyku bozukluğu yaşayan kişiler ertesi güne yorgun ve halsiz bir şekilde başlayabilir. Bu sorun tüm günü kapsayan ve hatta yaşamın devamlılığını da etkileyen düzeye gelebilir. Bu tip sorunlar yaşayan ve kaliteli uyku düzeni yakalamak isteyen kişiler genellikle uyku testine tabi tutulur.

Uyku laboratuvarı adı verilen bölgede kişinin uykusu takip edilir ve sonuçlarına göre nörolog bir tedavi programı başlatabilir. Uyku testi için özel bir odada bir gece misafir edilen hastanın hem gece uykusunda yaptığı hareketler kamera ile kayıt altına alınır hem de EKG gibi cihazlarla vücut ritimleri ve hareketleri takip edilir. Böylece tüm sorunlar bir arada çözüme kavuşmuş olur. Uyku testi sırasında şu rahatsızlıklar özellikle takip edilir:

  • Uyku apnesi (nefes durması)
  • Gündüz yorgunluk hali nedenleri
  • Uyku sorunu yaşama
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Öğrenilmiş uykusuzluk
  • Uyurgezerlik

Uyku testi sonucunda hangi hastalıklara bakılır?

Uyku testi sırasında bakılanlar haricinde bu testin sonucuna dayanarak ortaya çıkartılan hastalıklar da oldukça önemlidir. Laboratuvar ortamında değerlendirilen hastalıklar ise şu şekilde verilebilir:

  • Horlama
  • Uykuda nefes kesilmesi
  • Ağız kuruluğu
  • Narkolepsi (Uyku dışında kendini yorgun hissetme)
  • Geceleri uyku esnasında boyun terlemesi
  • Gece meydana gelen kalp ritmi düzensizlikleri
  • Göğüs ağrısı
  • Gündüz uykulu olmaya neden olan ve gece yapılan bacak hareketleri

Özel Hastanede Uyku Testi

Özel hastanelerin büyük çoğunluğunda uyku sorunlarını izleyen laboratuvarlar bulunmaktadır. Bu noktada uyku sorunu yaşayan biriyseniz en yakınınızdaki hastaneden bu konuda randevu alarak uyku testine girebilirsiniz. Özel sağlık kuruluşundan alacağınız uyku testi yardımı devlet tarafından karşılanmamaktadır. Bu kapsamda mutlaka birden çok yere danışarak en iyi fiyatı alın ve buna göre hareket edin. Uyku testinde fiyatlar hastalığınızın durumu ve ekibin tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. Buna bir de hastanenin fiyat politikasını eklerseniz bu size daha sağlıklı bir rakam sağlar.

Devlet Hastanesinde Uyku Testi

Devlet hastanesinde de uyku testi yapılmaktadır. Ancak her devlet hastanesinde olup olmadığı konusunda araştırma yapmalısınız. Bu konuda mutlaka araştırma yapmanız gerekmektedir. Devlet hastanesinde yaptırdığınız uyku testi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.

Uyku testi ne kadar sürer?

Uyku testinde hasta bir gece boyunca takip edilir. Gün başlarken hastanın uyanması gereken saatte hastanın raporlama süreci de başlar. Yaklaşık olarak bir ila iki saat içerisinde hastanın tüm raporlarını hazırlayan ve hastalığın temelini oluşturan faktörleri tespit eden uzman doktor, gerekli açıklamayı ve izlenecek tedavi yöntemlerini de paylaşır. Kişi bu noktadan sonra iyileşme süreci içerisinde doktorun tavsiye ettiği ilaçları kullanır ve buna ek olarak tedaviye etki edecek yöntemleri uygular.

Kan tahlili için hangi bölüme gidilir?

 Tahlil sonucunu etki edebilecek aşırı gıda tüketimi olduğunda, tahlil sonucu doğru gelmeyebilir. Kan tahlili için hangi bölüme gidilir? Sorusuna en iyi cevap eğer ki sağlık sıkıntınızı biliyorsanız hastaneden ona göre randevu alabilirsiniz. Ancak genel bir  tahlil yaptırmak istiyorsanız dahiliye doktorundan randevu alabilirsiniz. Dahiliye doktoru yapmış olduğu tetkiklerle sizi doğru bir hekime yönlendirecektir. Bunların yanı sıra, tahlil, Devlet hastanesinde, Özel hastanede ya da sağlık ocağında da tahlil yaptırabilirsiniz. Detaylı kan tahlili yaptırmak istiyorsanız hastanenin hematoloji bölümünden randevu alabilirsiniz.

AİLE HEKİMİ KAN DEĞERLERİNE BAKAR MI?


Aile hekimliği yani sağlık ocakları kişilerin oturmuş olduğu ve sokağa göre hizmet vermektedir. Herhangi bir sağlık sorununuz da aile hekiminizi başvurabilirsiniz. Eğer ki aile hekiminiz ön görürse hastalığınıza dair kan tahlili yapılmaktadır. Kan tahlili kişilerin isteğine göre değil doktor tarafından gerek görüldüğü zaman yapılan bir tahlildir. Sağlık ocaklarında birçok tahlili ücretsiz yaptırabilirsiniz. Demir eksikliği, evlilik raporu, kolesterol ölçümü, sağlık raporu, tahlil  ve gebelik takibi gibi birçok tahlil ve raporu sağlık ocaklarından temin edebilirsiniz.

KAN TAHLİLİ İÇİN HANGİ BÖLÜMDEN RANDEVU ALINIR?


Kan tahlili, doktorun istemesiyle ve gerek görmesi ile yapılan bir tahlildir. Bundan dolayı kan tahlili için ayrı bir randevu verilmez. Fakat başka bir rahatsızlığınız varsa durumunuza göre bir doktor randevusu alabilir ve doktor ön görürse kan tahlili yaptırabilirsiniz.

#Sağlık, Gıda, En iyi

Kan Merkezi

Sık Sorulan Sorular


KİMLER KAN BAĞIŞLAYA BİLİR
Yaş arasında, ağırlığı en az 50 kg ve üzerinde olan her sağlıklı birey kan bağışında bulunmak için başvurabilirler.

KAN BAĞIŞI NE KADAR SÜRER
Kayıt, muayene, kan verme ve ikram işlemlerinin tamamı yaklaşık olarak dakika sürmektedir. Bu süre içerisinde bir ünite kan bağışlayarak, üç kişiye hayat vermek boşa gezen onca zaman içerisinde fazla uzun olmasa gerek. 

KİMLİK BEYAN ETMEK ZORUNDAMIYIM?
Bağışçılar her kan bağışı işlemi öncesinde isim-soy isim, doğum tarihi (gün/ay/yıl), TC kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı ve kalıcı adres bilgilerini vererek kendilerini tanıtmalıdır. Aksi takdirde bağış için kabul edilmezler. İlgili yasa ve yönetmelikler gereği bu zorunludur.

KAN BAĞIŞINDA ÖNCE VERİLEN CİNSEL HAYATLA İLGİLİ SORULARINDA OLDUĞU FORMU DOLDURMAK ZORUNLU MU?
Evet, Kan bağışçısı sorgulama formunu doldurmak zorunludur. İçeriği Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmekte olup, her kan bağışı işlemi öncesinde bağışçı tarafından doldurulması gerekmektedir. Kişilerin cinsel hayatlarını yargılamak gibi bir amaç kesinlikle söz konusu değildir. Bu form yasal bir zorunluluktur.  

BEYAN ETMİŞ OLDUĞUM BİLGİLERİ VE ÖZEL SORULARA VERDİĞİM CEVAPLARI BAŞKASI GÖRÜR MÜ?
Hayır. Beyan etmiş olduğunuz bilgiler sayılı Kan ve Kan Ürünleri Yasası ve ilgili yönetmelik gereğince gizli tutulmaktadır. 

KULLANILAN İĞNE KALIN CANIM ÇOK YANAR MI?
Kullanılan iğnenin uluslararası standartlardadır. Alınan kanın içerisinde bulunan hücrelerin zarar görmeden kan torbasına ulaşmasını sağlayacak kalınlıktadır.  Acının az hissedilmesi için iğne ucu özel bir işlemle lazerle kesilmiştir. Personelimiz kan alımı konusunda özel eğitim almış uzmanlardır. 

İĞNEDEN ÇOK KORKUYORUM KAN BAĞIŞLAYA BİLİRMİYİM
Kan vermeye gittiğinizde kanınızı vererek kurtaracağınız üç hayatı düşünmek korkunuzu yenmenizi sağlayacaktır. Yinede sizi bayıltacak kadar korkuyorsanız kan vermeniz uygun değildir.

KAN BAĞIŞLAMA YAŞ ARALIĞI NEDİR
Bağışçı 19 yaşından gün almış olmalıdır. Üst sınır ilk defa kan verenlerde 60 yaş, daha önce kan bağışlamış olanlarda 65 yaştır.

KANSIZ KALIRMIYIM KANIM AZALIR MI?
Sağlıklı bir insan da - ml kan mevcut olup,  bağışlanan miktar ml (+/- %10) dir. Alınan kan vücudumuzdaki kanın yaklaşık 1/13'ü kadarı olup, size zarar vermez. Ayrıca kan bağışı öncesinde kan sayımınız yapılmakta olup, eğer kan değeriniz belli bir sayının altındaysa veya bağıştan sonra belli bir değerin altına düşecekse kan alımı yapılmaz 

KAN BAĞIŞLAMANIN FAYDALARI NELERDİR?
1- Verdiğiniz kanın yerine, hemen vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı
için, kan bağışçısı daha dinç ve canlı olur.
2-Kanınızdaki yüksek yağ oranı düşürür
3-Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde %90 azaltır.
4-Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.
5-Her kan bağışında bulunduğunuz zaman;
AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz
Kan grubu gibi test taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olunur 

KAN BAĞIŞLADIKTAN SONRA KİLO ALIRMIYIM  
Kan bağışının tıbbi olarak kanıtlanmış kilo aldırıcı veya verdirici özelliği yoktur. Genellikle kan bağışı sonrasında yeni kan hücrelerinin üretilmesi sonucu iştah açtığı söylenir. Ancak bu durum psikolojiktir. Bağışlanan kanın yerine konulması düşüncesiyle çok gıda alınmakta ve bu durum kilo alınmasına sebep olmaktadır.

HANGİ ARALIKLARLA KAN BAĞIŞLAYA BİLİRİM
Sağlıklı bireyler için; erkeklerde bağış aralığı 3 ay da birdir. Kadınlarda; bağış aralığı 4 ayda birdir. 

KAN BAĞIŞLARKEN BANA HASTALIK BULAŞIRMI
Kan bağışlama esnasında size herhangi bir şekilde hastalık bulaşması söz konusu değildir. Kullanılan iğne ve kan torbaları steril ve tek kullanımlık olup iğneler torbaya monte şekilde üretilmektedir. İşlemden sonra iğneler özel bir cihazla torbadan ayrılıp imha edilmektedir.

BAĞIŞLANAN KANA HANGİ TESTLER YAPILIR
- Anti-HIV Testi 
- Anti-HCV Testi 
- HBsAg Testi 
- Sifilis (Frengi) Testi
- Kan grubu testi 
-Antikor tarama testi 

YAPILAN TESTLER BANA BİLDİRİLECEK Mİ?
Eğer sonuçlarınız negatif bulunmuşsa size herhangi bir bildirimde bulunulmayacaktır. 
Eğer sonuçlarınız her hangi bir tanesi pozitif bulunursa belirtmiş olduğunuz telefon ve adrese bildirim yapılacaktır.

SARILIK GEÇİRDİM KAN BAĞIŞLAYABİLİRMİYİM
10 yaşından sonra geçirilen bulaşıcı (viral) sarılık geçirenler,  hiçbir zaman kan bağışı yapamazlar.

İLAÇ KULLANIYORUM KAN BAĞIŞLAYABİLİRMİYİM
Bazı ilaçlar (Örn: aspirin, ağrı kesici )  kan bağışı için engel oluşturmazken bazı ilaçlarda (Örn: Tegison, Faktör konsantreleri ) Kan bağışı için engel teşkil etmektedir. İlaçları kan bağışı öncesinde muayenenizi yapan transfüzyon merkezi doktoruna bildiriniz.

KAN BAĞIŞLADIKTAN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİYİM
Kan bağışı günlük yaşantınızın akışında önemli bir değişikliğe yol açmayacaktır. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Kan bağışında bulunulan günde bol sıvı alınmalı, bağışı izleyen 2 saat boyunca sigara kullanılmamalıdır. Araç kullanılacak ise kan bağışı sonrası 30 dakika içerisinde araç kullanılmamalıdır. Bağıştan sonra 1 saat boyunca uzun süreli ayakta durulmamalıdır. Kolunuza yapıştırılmış olan koruyucu bant 2 saatten önce çıkarılmamalıdır.  Bağış günü, vücudu aşırı yoran ve sıvı kaybına yol açan aktivitelerden (sauna, spor vb) kaçınılmalıdır. Kan verilmiş olan kolla ilk birkaç saat ağır eşyalar taşınmamalıdır.  Kan bağışından sonra baş dönmesi, baygınlık hissi olursa yere uzanılmalı veya baş iki dizinizin arasına alınacak şekilde oturulmalıdır.  Tren makinistleri, ağır yük şoförleri, otobüs şoförleri, ağır iş makinesi operatörleri, vinç operatörleri, pilotlar gibi mesleklere sahip olan kişiler kan bağışında bulunduktan 24 saat sonra bu işleri yapabilirler.

İç Hastalıkları ve Hematoloji   

Hematoloji, kan bilimi demektir.  Tıbbın kan ve kan bozuklukları ile ilgili dalına verilen isim. Kanı, kan hücreleri ve kan sıvısı olarak başlıca iki gruba ayırabiliriz. Kan sıvısında gıda maddeleri, protein su, madensel tuzlar ve bağışıklık elemanları bulunur. Kan hücreleri eritrositler (alyuvarlar), lökositler (akyuvarlar), ve trombositlerdir (kan pulcukları). 

Eritrositlerin görevi, yapısında bulundurduğu, kana kırmızı rengini veren hemoglobin ile dokular arasında oksijen ve karbondioksit gibi gazların taşınmasını sağlamaktır. 

Lökositler, mikroskop altında incelendikleri zaman farklı görüntüler gösteren bir grup hücredir. Vücuda giren, aralarında mikrop ve virüs gibi hastalık etkenlerinin de bulunduğu yabancı cisimlere karşı mücadelede her biri ayrı görevler üstlenirler.

Trombositlerin görevi, kanamaya karşı vücudu korumaktır. Trombositler normal koşullarda kan sıvısı içinde birbirinden ayrı yüzerlerken, kanama halinde bu bölgede birbirlerine yapışarak ve bünyelerine, kanın sıvı kısmında bulunan fibrin gibi, pıhtılaşmada görevli diğer elemanları da alarak pıhtı oluşumunu sağlar. 

Hematolojik Hastalıklar;

  • Eritrositler (Alyuvarlar)
    • Anemiler
    • Hemoglobinopatiler
    • Kan bankası
  • Lökositler (Akyuvarlar)
    • Lösemiler
      • Akut myeloid lösemi (AML)
      • Akut lenfoblastik lösemi (ALL)
      • Kronik lenfosittik lösemi (KLL)
    • Nötropeniler
    • Miyeloproliferatif hastalıklar
      • Kronik myeloid lösemi (KML)
      • Polistemiva vera (PV)
      • Miyelofibrozis (MF)
      • Esansiyel trombositoz (ET)
    • Miyelodisplastik sendrom (MDS)
    • Lenfoma ve lenfoproliferatif hastalıklar
      • Hodgkin Hastalığı
      • Hodgkin dışı lenfomalar (NHL)
    • Multipl miyelom (MM)
  • Trombositler ve koagülasyon (pıhtılaşma)
    • Kanama ve koagülasyon bozuklukları
      • Hemofililer
      • von Willebdand hastalığı
    • Yinelenen tromboz
    • Trombositopeni ve trombositoz

 

Hematolji kliniğine genel başvuru şikayetleri;

  • Anemi; halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı
  • Trombositopeni ve faktör eksikleri; burun kanaması, diş eti kanaması, ciltte küçük kırmızı döküntüler, morarmalar, adet kanamalarının uzun sürmesi
  • Lökosit düşüklüğü; ateş, sık tekrarlayan enfeksiyonlar
  • Lenfomalar; bezelerde büyüme, ateş, kilo kaybı, gece terlemesi
  • Akut lösemiler; ateş, kanamalar, bezelerde büyüme
  • Kronik lösemiler; tesadüfen saptanan lökosit yüksekliği, dalak büyüklüğü, bezelerde büyüme
  • Multiple myelom; Nedeni açıklanamayan yaygın kemik ve bel ağrıları

Hematolojik hastalıklarının tansısı için çok değişik testlere başvurmak gerekebilmektedir: Kan hücrelerinin ve hemoglobin miktarının ölçülmesi (tam kan sayımı), hemoglobin alt tiplerinin elektroforez ile analizi, kanın mikroskop altında incelenmesi (periferik yayma), kemik iliğinin incelenmesi (kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi), kan yapımı için gerekli olan demir, vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin incelenmesi, kan pıhtılaşmasının tetkik edilmesi, kan hücrelerinin işlevleri ve yaşam süreleri ile ilişkili testler, bağışıklık sistemi hücrelerinin ürettikleri proteinlerin tetkik edilmesi, kan hücrelerinin ya da onları üreten kemik iliği hücrelerinin kromozomlarının ve diğer yapı taşlarının tahlil edilmesi ve radyolojik incelemeler en sık ihtiyaç duyulan testlerdir.

Hastanemizde tüm hematolojik hastalıkların teşhis ve tedavisi yapılabilmektedir. Bazı hastalıkları tetkik ve tedavileri hastanın yatırılmasını gerektirmektedir. Damardan ilaç uygulamaları, kan nakli gibi bazı tedavilerin polikliniğimizde bulunan ayaktan tedavi ünitesinde yapılabilmektedir.

Merkezimiz, halihazırda 12 yataklı olarak, üstün kaliteli tıbbi teknolojik donanıma sahip ve alanında deneyimli hekim kadrosu ile hizmet vermeye başlamıştır.

Kemik iliği/kök hücre nakline ihtiyaç duyan tüm hastalar için hizmet verecek şekilde düzenlenmiştir.

Doku tiplendirme, kök hücre işleme-dondurma-saklama laboratuvarları,  terapötik aferez merkezi ile çağdaş tıp tekniklerini hastalarımıza sunmaya hazırdır.

Allojeneik (hastanın kendisi dışında birinden), otolog (hastanın kendisinden), haploidentik (yarı uyumlu), MUD ( akraba dışından) ve kordon kanı transplantasyonu gerçekleştirilmektedir.

Detaylı bilgi ve hizmetlerimizden yararlanmak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

0 () 7

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir