rönesans tarihi kısaca / Rönesans Nedenleri, Sonuçları ve Özellikleri - Ders: Tarih

Rönesans Tarihi Kısaca

rönesans tarihi kısaca

kaynağı değiştir]

Hümanizm[değiştir

R&#;nesans D&#;nemi Nedir, &#;zellikleri Nelerdir?

Son Dakika Haberler

EğitimR&#;nesans D&#;nemi Nedir, &#;zellikleri Nelerdir?

-

R&#;nesans Nedir, Nerede Ortaya &#;ıkmıştır? Nedenleri Ve Sonu&#;ları Nelerdir?

Rönesans başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına almış olan tarihi bir dönemdir. Rönesans, Orta Çağ’dan sonra Avrupa'nın kültürel, sanatsal, politik, ekonomik, bilim ve sanatta yenilenme dönemidir.

Rönesans Nedir?

Rönesans, kelime anlamı olarak “yeniden doğuş” demektir. Rönesans kelimesi ilk kez dini bir terim olarak kullanılmış. Yaşamını yitirmiş bir kişinin yeniden hayata gelmesine Rönesans denilmiştir. Gerçek anlamda rönesans nedir ölüp yeniden dirilmek yerine daha çok günahlardan arınmak gibi bir anlama karşılık gelmektedir. Yenilenme ‘regeneration’ kelimesi ile de eş anlamlıdır. Avrupa’da Orta Çağ sonrasında; siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir. yüzyıl ile yüzyılı içeren bu yenilenme dönemi de Rönesans dönemi olarak adlandırılmıştır.

Rönesans Nerede Ortaya Çıkmıştır?

Rönesans İtalya'da ortaya çıkıp tüm Avrupa'yı etkisi altına almıştır. Yani tarihçe olarak Orta Çağ Avrupası'nda başlar. O dönemdeki yoğun kilise baskısı sadece din konularına önem ve öncelik vermektedir. Toplumsal yaşam ve sanat konuları göz ardı edilmiştir. İtalya'da ortaya çıkan Rönesans ile birlikte kilisenin etkisi azalmıştır.

Rönesans Nedenleri ve Sonuçları nelerdir?

Rönesans dönemi etkili olduğu süreç içerisinde dünya üzerinde kayda değer düzeyde değişiklik yapmıştır.

Nedenleri:

- Kağıt ve matbaanın bulunmasıyla birlikte düşüncelerin kolay bir şekilde yayılması ve bir çok kişi tarafından bilinmesi.
- ve yüzyılda Avrupa'da birçok düşünürün ortaya çıkması ve sanattan zevk alan bir kesimin oluşması. Avrupa'da sanatı ve edebiyatı sevip, koruyan "Mesen" adlı bir topluluğun oluşması.
- Coğrafi keşifler ile birlikte Avrupa'da insanların birçok konuda zenginleşmesi, yaşam artlarının iyileşmesi ve düşünce biçiminin gelişmesi.
- İtalya'da çıkmasının sebebi birçok kültürü içinde barındırması, kilit nokta olması. İtalya'nın ticaret yolları üzerinde bulunmasından dolayı refah seviyesinin artması, buna bağlı olarak da sanata ve kültüre olan ilginin yükselmesi.

Sonuçları:

- Avrupa kilise baskısından kurtulup modernleşme çağına geçmiştir.
- Kilisenin oluşturduğu skolastik düşünce yapısı yıkılmıştır.
- Reform hareketlerine alt yapı oluşmuştur.
- Ekonomi ve eğitimde gelişmeler olmuştur.
- Deney ve gözleme dayalı bilim gelişmeye başlamıştır.
- Özgür düşünce ile yeni sanat akımları ortaya çıktı.

Rönesans nedir, ne zaman ve nerede ortaya çıkmıştır? Rönesans nedenleri ve sonuçları

Rönesans Nedenleri

15 ile yüzyılda gerçekleşen ve radikal değişimlere sebep olan Rönesans nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Coğrafi Keşifler sonrası zenginleşen Avrupa’nın refah seviyesinin artması ve ortaya çıkan burjuva sınıfının güzel sanatlara merak duyması.
  • Haçlı Seferleri sonrası batıya getirilen matbaa ile okuma yazma oranlarının artması ve kolaylıkla basılan kitaplar sayesinde bilim ve düşünce hayatının gelişmesi.
  • Antik Yunan - Roma medeniyetlerine duyulan merak sonucu bu kültürlerin incelenmesi ve o döneme ait olan eserlerin mevcut batı dillerine çevrilmesi.
  • Özellikle İtalya’da var olan elverişli ortamın pozitif düşünceyi teşvik etmesi.
  • Hümanizm akımının düşüncenin merkezine insan ve insan doğasını koyması.
  • Medici Ailesi gibi varlıklı ailelerin, sanatçı ve bilim insanlarını himaye etmesi.

Rönesans Sonuçları

Sanat, edebiyat ve bilim alanında önemli gelişmelerin yaşandığı Rönesans sonuçları şunlardır:

  • Kilisenin etkinliği azalmış ve skolastik düşünce yerini akla dayalı pozitif düşünceye bırakmıştır.
  • Bilim, teknik, sanat, edebiyat, mimari gibi alanlarda büyük değişimler yaşanmıştır.
  • Kiliseye olan güvenin azalmasının ardından din adamları halk üzerindeki otoritelerini yitirmeye başlamışlardır.
  • Rönesans, Avrupa’nın birçok yönde gelişmesine öncülük etmiştir. Bu durum da ileride yaşanacak olan Aydınlanma Çağı için önemli bir temel oluşturmuştur.
  • Kâğıt ve matbaanın yaygınlaşması ile İncil farklı dillere çevrilmiştir. Artan okuryazarlığın da etkisiyle İncil geniş halk kitlelerine yayılmış ve kilisenin güvenilirliği azalmıştır.
  • Milli diller gelişmeye başlamış ve her milletin kendine has bir edebiyat anlayışı ortaya çıkmıştır.
  • Avrupa’da sanattan keyif alan ve burjuva sınıfının öncüsü kabul edilen yeni bir sınıf ortaya çıkmıştır.
  • Reform hareketleri hazırlanmış ve hız kazanmıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.