ella aç mı tok mu / Ertesi Gün Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri var mı?

Ella Aç Mı Tok Mu

ella aç mı tok mu

Ella

Ella Ertesi Gün Hapı Kullanımı ve Yan Etkileri

Ella ertesi gün hapı ülkemizde Norlevo ertesi gün hapı yerine çıkarılmış bir ilaçtır. Ella ilişki sonrasında ki saat içerisinde kullanılması gereken doğum kontrol hapıdır. Korunmasız cinsel ilişki, prezervatif yırtılması veya herhangi bir sebeple içeri boşalma olursa hamile kalmamak için saati [5 gün] geçirmemek kaydıyla kullanılması gerekmektedir.

Ella Ertesi Gün Hapı
Ella tableti kullandıktan sonra ki 3 saat içerisinde kusma olursa, tekrardan kullanmak gerekmektedir. Ella adetli olup, olunmamasına bakılmaksızın kullanıfunduszeue.infoç bir bardak su ile aç veya tok karnına alınabilir.Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılması tavsiye edilmez.

Ella kullanımı sonrası adet düzeninde gecikmeler yaşanabilmektedir, sadece adet gecikmesi değil, erken adet gelmeside yaşanmaktadır.

Ella yan etkileri
Ella tablet yan etkileri ise baş ağrısı,karın ağrısı,bulantı ve funduszeue.info en çok görülen yan etkilerdir. Bunların yanı sıra duygusal bozukluklar,iştah sorunları,vajinit,idrar yolu hastalıkları,baş ağrısı, baş dönmesi,akne gibi rahatsızlıklar görülebilir.

İnternet üzerinde Ella ertesi gün hapı ile ilgili çok fazla yazı bulunmaktadır. Bu konuda es geçilen en önemli konu ise doktor tavsiyesi olmaksızın ilaç kullanılmaması gerektiğidir. Eczacınıza ve doktorunuza danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız. Yazıda yer alan bilgiler kullanıcı yorumları ve sorularına dayanarak hazırlanmıştır. Herhangi bir sorun yaşamamak adına ilaç kullanmadan önce doktorunuzun onayını almanız gerektiğinin altını çiziyoruz.

Ella Tablet
Bilindiği üzere Ella tablet, ilişkiye girdikten hemen sonra kullanılması gereken bir ilaçtır. Genellikle beş güne kadar kullanılmasına karşın ne kadar erken kullanılırsa o kadar etkili olduğu bilinmektedir. Bu hap Norlevo ertesi gün hapı ile aynı özelliğe sahiptir.

Genellikle korunmasız ilişkiye girilmesi durumunda, prezervatif yırtılmasında yada başka istenmeyen durumlarda gebe kalmanın önüne geçilmek amacıyla kullanılmaktadır. Genel olarak ella yorumlar arasında sorulan sorulara göz attığımız zaman okuyucularımızın ortak sorunları olduğu gözümüze çarpmaktadır. Bu sebepten bu sorunları ortadan kaldırmak adına bazı önemli noktalara değindik.


  • Genel olarak ertesi gün hapı olarak anıldığı için korunmasız ilişkiye girilmesinin ardından hızlı bir şekilde alınması korunma şansını artırmaktadır. Şu unutulmamalıdır ki hiçbir doğum kontrol yönteminde % koruma söz konusu değildir. İlaç ne kadar geç alınırsa korunma yüzdesinin de düştüğünü söyleyebiliriz.
  • İlacı aldıktan sonra ilk 5 saat içerisinde (genelde 3 saat yazmaktadır.)kusma meydana gelirse ilacı yeniden almanız önemlidir.
  • İlacı aldığınızda aç karnına olmanız yada tok olmanızın herhangi bir mahursu bulunmamaktadır.
  • Böbrek ve karaciğer rahatsızlığınız bulunuyorsa kullanmanız tavsiye edilmemektedir.
  • Adet döneminizde olmanız yada olmamanız bu ilacı almanız için bir sorun teşkil etmemektedir.
  • Bu ilacı aldıktan sonra erken adet yada geç adet yaşamanız söz konusu olabildiği gibi adet düzeninde bir takım değişmelerde olabilir.
Ella yan etkileri ne zaman geçer
  • Baş ve karın ağrısının yanı sıra bulantı ve dismenore sık görülen yan etkileri arasında yer almaktadır. Kullanıcının psikolojik durumuna bağlı olarak iştahsızlık ve bazı ruhsal bozukluklarda görülebilir. Aynı zamanda baş dönmesi ve akne rahatsızlıklarının görüldüğü de bilinmektedir. Yan etkilerinin geçme süresi gelen yorumlara göre 1 ayı bulabilmektedir.
Ella tablet ne kadar ?

Ertesi Gün Hapı

Paylaşın:

HORMONAL ACİL KORUNMA (Ertesi Gün Hapı)
Ülkemizde de Preven ve Norlevo ticari ismine sahip ertesi gün (ertesi sabah) hapları eczanelerinde yerlerini almıştır.

Ertesi gün haplarından Preven hem estrojen hem de progesteron hormonlarını içerirken, Norlevo yalnızca progesteron hormonu içermektedir.

Ertesi sabah hapları yalnızca çok çok özel durumlarda kullanılmalıdır. Suistimali oldukça yaygın olarak yapılan bu ilaçların ciddi yan etkileri ortaya çıkabilir.

Ertesi gün hapı ne zaman uygulanır?
Ülkemizde de aynı yurtdışında olduğu gibi uzun süredir satılan "ertesi sabah hapı" ya da orijinal ismiyle "morning after pill" içinde belirli sayıda doğum kontrol hapı içeren ilaçlardır. Aslında bu isim yanlış anlamalara neden olabilmektedir. Çünkü yöntem sadece 24 saat değil ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde etkili bir şekilde kullanılabilir.

Hormonal hap ile acil korunma uygulamasının ilişkiden sonraki ilk 72 saat, eğer mümkünse ilk 24 saat içinde yapılması gerekir. Koruyuculuk oranı ilk saatlerde uygulandığı anda çok yüksektir; ancak süre arttıkça oran düşer ve 72 saat sonrasında ise oldukça azalır.

Yine son zamanlarda yapılan araştırmalar önceki bilgilerin aksine korumanın ilk 72 saat ile sınırlı olmadığını, etkinliğin azalarak saate kadar azalarak uzayabildiğini ortaya koymuştur.

Ertesi gün hapı gebeliği nasıl engeller?
Korunmasız ilişki sonrası alınan yüksek doz hormonların gebelik oluşumunu nasıl engellediği tam olarak açık değildir. Bu konuda bir kaç değişik mekanizmanın rol aldığı düşünülmektedir.

Yüksek doz hormon yüklemedeki ana amaç, embriyonun rahim içine yerleşmesini (implantasyonu) engellemektir.

Acil kontrasepsiyon amacıyla alınan hormonlar, hamilelik için gerekli olan doğal hormonal dengeyi bozarak ya yumurtlamanın gecikmesine neden olmakta ya da rahim zarında düzensizlik yaratarak embriyonun buraya tutunmasını engellemektedir.

Pek çok istenmeyen gebelik korumasız ilişkiler ya da prezervatif yırtılması gibi kazalar sonrası oluşmaktadır. Acil kontrasepsiyon döllenme oluşsa bile bu embriyonun rahim içine tutunmasını engeller. Bu nedenle düşük yapmak için kullanılamaz. Varolan bir gebelik durumunda ise kesinlikle hiçbir işe yaramayacaktır.

Tedavinin etkili olabilmesi için hem östrojen hem de progesteron adı verilen hormonların bir arada alınması gereklidir.

Bu ilaçlar, ABD’nin bazı eyaletlerinin eczanelerinde reçetesiz olarak satılabilmektedir. Bazı eyaletler ise sadece doktor reçetesi ile alınabilmektedir.

Ülkemizde ise yılının son aylarında iki değişik ticari marka ertesi gün hapı piyasaya sunulmuştur. Bu ilaçlar eczanelerden reçetesiz olarak alınabilmektedir.

Gebeliği önleme amacıyla korunmasız ilişkiyi takiben ilk 72 saat içinde, 12 saat arayla toplam iki kere alınan belirli dozda östrojen ve progesteron hormonu şeklinde olan uygulamaya "Yuzpe yöntemi" adı verilir.

Ertesi gün haplarının gebeliği önlemede başarı şansı nedir?
Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) tarafından güvenli olduğu yılında onaylanan bu yöntemin başarı şansı % civarındadır. Ancak hamile kalma şansının en yüksek olduğu dönemde ilişkiye giren kadınlarda başarı şansının biraz daha düşük olması beklenir.

Yüksek doz hormon kullanımındaki dezavantajlar; içeriğindeki estrojen hormonuna bağlı bulantı-kusma şikayetleri ile bir sonraki adet döneminde düzensizlik yapabilmesidir.

Ertesi gün haplarının kullanılmaması gerektiği durumlar nelerdir?
Bu metodun kullanılmaması gerektiği tek durum bir gebelik varlığıdır. Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre Yuzpe yönteminin kullanılmamasını gerektiren bilinen başka bir tıbbi durum yoktur.

İngiltere'de 13 yılda 4 milyondan fazla kullanım sonrası sadece 6 hastada ciddi yan etki bildirilmiştir. Üç hastada damarlarda pıhtı oluşumu bildirilirken üç hastada da beyinde hasar yaratan olay saptanmıştır; ancak bu altı olguda da olayın bu yöntemle kesin bağlantısı gösterilememiştir.

Genel olarak doğum kontrol hapı kullanması sakıncalı olan kişilerde hormonal acil kontrasepsiyon da tercih edilmemelidir.

Ertesi gün hapı kullanma yöntemin yan etkileri nelerdir?
En sık karşılaşılan yan etkisi hapın içeriğindeki estrojen hormonuna bağlı olarak gelişen bulantı ve kusmadır.

Hastaların %50'sinde bulantı görülürken %19'unda kusma da olaya eşlik etmektedir. İlaç alımından yarım saat önce bulantı giderici ilaç kullanımı ya da ilacın tok karnına alınması bu yan etkileri azaltabilir.

Diğer yan etkiler ise baş ağrısı, halsizlik ve kasık ağrısıdır (rahimde kramp tarzında kasılmalara bağlı olarak). İlacı aldıktan sonra bir saat içinde kusma olursa dozun tekrarlanması gerekebilir.

Hap kullanımını takiben hafifi lekelenme tarzında kanama olabilir. Adet kanaması ise beklenenden biraz daha önce gelebilir.

Sadece progesteron içeren haplarla acil korunma (Norlevo)
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, Yuzpe rejiminden farklı olarak acil korunmada önerilen bir başka yöntemin de estrojen içermeyen ve sadece progesteron hormonu içeren ilaçlar olduğu ve bu ilaçların korunmasız ilişki sonrası erken dönemde alındığında etkili olabildiğini göstermektedir. Bu yöntemin etkinliği ise halen tam olarak aydınlatılamamıştır.

Ülkemizde de yılının son aylarından itibaren eczanelerde reçetesiz satılmaya başlanan bu ilacın etkinliği, Yuzpe rejimine göre biraz daha düşük olsa da bulantı ve kusma gibi yan etki görülme sıklığının daha az görülmesi avantajıdır.

Hormonal Acil Korunmada ile İlgili Uyarılar

  • Ertesi gün hapları sadece oluşmamış gebelikleri engeller. Bu ilaçlar var olan gebeliği sonlandırmaz.
  • Bir başka deyişle ertesi gün hapları kürtaj ya da düşük hapı değildir, gebelik durumunda asla kullanılmamalıdır.
  • Acil kontrasepsiyon amacıyla satılan ertesi gün hapları sadece korunmasız ilişki sonrası kullanılmalıdır. Rutin olarak kullanılması adet düzensizlikleri ile ilgili pek çok problemlere yol açabilir.
  • Haplar mutlaka prospektüsünde tarif edildiği şekilde kullanılmalıdır.
  • Ertesi sabah hapları adet düzensizlikleri yapabilirler.
  • Ertesi gün hapları bir düzenli doğum kontrol yöntemi değildir ve sürekli kullanılmamalıdır. Acil kontrasepsiyon bir "ikinci şans" yöntemidir.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır aç mı tok mu?

İçindekiler:

  1. Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır aç mı tok mu?
  2. Ertesi gün hapı kaç tane içilmeli?
  3. Ertesi gün hapı tok mu?
  4. ERTES72 kaç defa kullanılır?
  5. Ella içtikten kaç gün sonra adet olunur?
  6. Ertesi gün hapı 1 ayda 2 kez kullanılırsa ne olur?

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır aç mı tok mu?

Ertesi gün hapı kullanımı basittir.
  1. 1 tablet su ile birlikte korunmasız ilişkiden sonra olabildiğince çabuk alınmalıdır. Korunmasız ilişkiden sonra mümkün olan en kısa süre içerisinde alınması tavsiye edilir.
  2. Yemeklerden önce veya sonra alınabilir.
  3. Menstural dönemin herhangi bir evresinde alınabilir.

Ertesi gün hapı kaç tane içilmeli?

Ertesi gün haplarıkorunmasız cinsel ilişkinin ardından, olabildiğince kısa sürede alınması gerekirken, en geç 72 saat içerisinde alınmalıdır. İlaç kutusunda iki adet tablet bulunur. Bu tabletler aynı anda içilmelidir.

Ertesi gün hapı tok mu?

Hormonal acil kontrasepsiyon (Ertesi gün hapı), ilk 72 saat içerisinde uygulanmalıdır. İlk dozu almadan 1 saat önce antiemetik alınması ve tokkarına alınması bulantı ve kusmayı azaltacaktır. 12 saat sonra doz tekrarlanır. İlk ya da ikinci dozdan sonraki ilk 2 saatte kusma olursa, doz tekrarlanır.

ERTES72 kaç defa kullanılır?

Korunmasız cinsel temastan sonra ne kadar çabuk alınırsa o kadar iyi çalışır. yok ise, ERTES72'den iki doz kullanabilirsiniz. Halihazırda doğum kontrol hapı gibi bir düzenli korunma yöntemi kullanıyorsanız, bunu düzenli olarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ella içtikten kaç gün sonra adet olunur?

Ertesi günhapı aldıktan sonra hafta içerisinde adetgörmezseniz, gebelik testi yapmanız faydalı olacaktır. Ertesi günhapları adetdöngünüzü etkileyebileceği için adetiniz gecikebileceği gibi erken de gelebilir. Bununla birlikte ertesi günhapı aldıktan sonra adetbir hafta önce ya da bir hafta sonragelir.

Ertesi gün hapı 1 ayda 2 kez kullanılırsa ne olur?

Yani ertesi günhapının bir adet döngüsü içerisinde birden fazla kullanımı epey sakıncalı. Zira tek alımı dahi yüksek dozda hormon takviyesi yaptığı için iki kezalımı daha fazla zarar oluşturabilir. Adet döngünüz alt üst olacağı için ilerleyen süreçlerde gebelik düşünmeniz durumunda da sıkıntı yaşayabilirsiniz.

ELLA 30 mg film kaplı tablet (1 tablet) Kullanma Talimatı

ELLA 30 mg Film Kaplı Tablet Ağızdan alınır.

Etken Madde

1 film kaplı tablet 30 mg ulipristal asetat içerir.

Yardımcı maddeler

Laktoz monohidrat (sığır sütü), povidon, kroskarmelloz sodyum, magnezyum stearat ve opadry yellow fx (polivinil alkol, titanyum dioksit, makrogol  (polietilen glikol), talk, polisorbat 80, sarı demir oksit ve mika-bazlı sedef pigment (potasyum alüminyum silikat/titanyum dioksit))

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.

• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.

• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

Bu Kullanma Talimatında:

1. ELLA nedir ve ne için kullanılır?

2. ELLA’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

3. ELLA nasıl kullanılır?

4. Olası yan etkiler nelerdir?

5. ELLA’in saklanması

Başlıkları yer almaktadır.


funduszeue.info nedir ve ne için kullanılır?

ELLA, altın renkli, kalkan şeklinde ve her iki yüzünde de “ella” ibaresi kazınmış film kaplı tablettir.

ELLA, bir acil doğum kontrol hapıdır. Yani, bu ilaç, korunmasız cinsel ilişkiden veya kullandığınız koruyucu yöntemin başarısız olmasından sonra hamileliği önlemek için kullanılabilir. Örneğin,

-    Korunmasız cinsel ilişkiye girdiyseniz,

-    partnerinizin prezervatifi yırtıksa, kaymışsa veya çıkmışsa ya da cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmayı unutmuşsanız veya

doğum kontrol hapınızı zamanında (bu konuda bilgi almak için, doğum kontrol hapı ambalajıyla birlikte gelen kullanım talimatının bilgilendirici bölümüne bakınız) almayı unutmuşsanız bu ilacı kullanabilirsiniz.

ELLA ilacını, korunmasız cinsel ilişkiden veya bir koruyucu yöntemin başarısız olmasından sonraki saate (5. gün) kadar mümkün olan en kısa sürede kullanabilirsiniz. Çünkü sperm cinsel ilişkiden sonra vücutta 5 güne dek yaşayabilir.

ELLA ergenlik dahil çocuk doğurma yaşındaki bütün kadınlar için uygundur.

ELLA adet döngüsünün herhangi bir zamanında alınabilir.

Gebeyseniz ELLA işe yaramaz.

Adetiniz geciktiyse, gebe kalmış olabilirsiniz. Adet döneminiz gecikmişse veya gebelik belirtileriniz varsa (göğüslerde şişme, sabah bulantısı) ELLA almadan önce doktorunuza veya sağlık yetkilinize danışmaksınız.

ELLA aldıktan sonra korunmasız cinsel ilişki yaşarsanız, gebe kalmanızı önlemez.

Adet döngüsünün herhangi bir zamanında korunmasız cinsel ilişki gebeliğe yol açabilir.

ELLA uygulamasının normal bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılması uygun değildir. Düzenli bir doğum kontrol yöntemi kullanmıyorsanız, size uygun olanı seçmesi için bir doktora veya sağlık yetkilisine danışınız.

ELLA etkin madde olarak ulipristal asetat içerir, bu madde doğal olarak vücutta bulunan ve yumurtlamanın ortaya çıkması için gerekli bir hormon olan progesteronun etkinliğini değiştirerek işlev gösterir. Sonuç olarak, ELLA yumurtlamayı erteler.

ELLA her durumda etkin değildir. Korunmasız cinsel ilişkiden 5 gün sonrasına kadar ELLA alan kadının yaklaşık 2 tanesi hamile kalabilir.

ELLA gebeliğin oluşmasını önlemek için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Gebeyseniz, mevcut gebeliğinize bir zararı olmayacaktır.

Acil doğum kontrolü cinsel yolla bulaşan diğer herhangi bir hastalığa karşı koruma sağlamaz.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmayı sadece prezervatifler sağlar. ELLA ilacı, sizi HIV enfeksiyonuna (AIDS) veya cinsel yolla bulaşan diğer herhangi bir hastalığa (örneğin, klamidya (mantar), genital uçuk, genital siğiller, frengi (cinsel yolla bulaşan bir hastalık), bel soğukluğu, hepatit B) karşı korumayacaktır. Bu konuda endişeliyseniz, tavsiyeleri için doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla irtibat kurunuz.


funduszeue.info kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

ELLA'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer,

- Ulipristal asetat veya ELLA ilacında kullanılan diğer herhangi bir bileşene karşı alerjikseniz (aşırı duyarlı iseniz)

ELLA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Aşağıdaki durumlarda ELLA almadan önce bir doktora veya sağlık yetkilisine danışınız:

•    Adetiniz gecikmişse, gebeyseniz veya gebelik belirtileriniz varsa (memelerde büyüme, sabah bulantısı);

•    Şiddetli astımınız varsa;

•    Şiddetli karaciğer hastalığınız varsa.

Tüm kadınlarda, acil doğum kontrolü korunmasız cinsel ilişkiyi takiben bir an önce uygulanmalıdır. Bazı kanıtlara göre, vücut ağırlığı veya vücut kitle indeksi (VKİ) arttıkça ELLA etkisi azalabilir. Ancak bu veriler kısıtlıdır ve kapsayıcı değildir. Bu nedenle, ağırlığına veya VKİ durumuna bakılmaksızın ELLA tüm kadınlara önerilmektedir.

Acil doğum kontrolü almak konusunda herhangi bir endişeniz varsa bir doktora veya sağlık yetkilisine danışınız:

ELLA almanıza rağmen gebe kalırsanız, doktorunuza danışmanız önemlidir. Daha fazla bilgi için bakınız Bölüm “gebelik, emzirme ve fertilite”.

ELLA, normal doğum kontrol ilaçlarının (haplar ve bantlar gibi) etkililiğini azaltabilir. Eğer halihazırda başka bir doğum kontrol ilacı kullanıyorsanız, ELLA alimim takiben, bu ilaçları kullanmaya devam edin ancak bir sonraki adetinize kadar her cinsel ilişkinizde prezervatif kullandığınızdan emin olun.

ELLA fertiliteyi (üreme yeteneği) etkilemez. Eğer korunmasız cinsel ilişki sonrasında ELLA aldıysanız, hamile kalmanızı engeller.

ELLA, levonorgestrel içeren acil doğum kontrol ilaçlan ile birlikte kullanılmamalıdır. Birlikte kullandığınızda ELLA etkisi azalabilir.

Eğer başka bir hastalığınız varsa, bünyeniz alerjikse ve başka herhangi bir ilaç alıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz.

Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

ELLA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

ELLA, aç ya da tok karnına alınabilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

ELLA almadan önce, adet döneminiz gecikmişse, eczacınıza, doktorunuza veya sağlık yetkilinize danışmaksınız veya gebelik testi yaparak gebe olmadığınızdan emin olmalısınız (bakınız Bölüm “Dikkatli Kullanınız”).

ELLA gebeliğin oluşmasını önlemek için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Gebeyseniz, mevcut gebeliğinize bir zararı olmayacaktır.

ELLA’yı almanıza rağmen gebe kalırsanız, ELLA,nm gebeliğinizi etkileyeceğine dair kanıt yoktur. Bununla beraber, doktorunuza danışmanız önemlidir. Her gebelikte olduğu gibi, doktorunuz, dış gebelik (bebeğin rahim dışında bir yerde geliştiği durum) olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir. ELLA aldıktan sonra şiddetli karın ağrısı veya kanama geçiriyorsanız ya da önceden bir dış gebelik, tüplerinizin ameliyatı veya uzun-süreli (kronik) genital enfeksiyon geçirmişseniz bu tedbirin alınması özellikle önemlidir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

ELLA anne sütüne geçer. ELLA alımından sonraki 1 hafta boyunca bebek emzirilmesi önerilmemektedir.

Emzirme döneminde ELLA alırsanız, bebeğinizi ELLA almadan hemen önce emzirmelisiniz. Bu süre boyunca sütünüzün kesilmemesi için sütünüzü pompalamak ve atmalısınız.

Araç ve makina kullanımı

ELLA alımından sonra bazı kadınlar baş dönmesi, sersemlik, bulanık görme ve/veya dikkat bozukluğundan (“Olası Yan Etkiler” bölümüne bakınız) yakındıklarını bildirmişlerdir. Eğer sizde söz konusu yakınmalar varsa, araç ya da makine kullanmayınız.

ELLA'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

ELLA, laktoz monohidrat içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Aşağıda sıralanan ilaçlardan, reçetesiz satılan ilaçlardan veya bitkisel içerikli ürünlerden alıyorsanız ya da yakın zamanda aldıysanız, doktorunuza veya eczacınıza bunu bildiriniz.

Bazı ilaçlar, hamileliği önleme konusunda ELLA’nm etkinliğini azaltabilirler. Eğer aşağıda belirtilen ilaçlardan herhangi birini son 4 hafta süresince kullandıysanız, ELLA sizin için daha az uygun olabilir. Doktorunuz size farklı tipte bir acil kontraseptif (hormonal olmayan) örneğin bakırlı rahim içi araçlar reçete edebilir;

-    Epilepsi (Sara) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örneğin; primidon, fenobarbital, fenitoin, fosfenitoin, karbamazepin, okskarbazepin ve barbittıratlar)

Tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar (örneğin; rifampisin, rifabutin)

-    HIV enfeksiyonu (AIDS) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (ritonavir, efavirenz, nevirapin)

-    Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan griseofulvin Sarı kantaron (Hypericum perforatum) içeren bitkisel ilaçlar

ELLA kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınıza yukarıda belirtilen ilaçları ne zaman kullandığınıza dair bilgi veriniz.

ELLA ayrıca, normal doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Bu yüzden, bir sonraki adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontrol yöntemi kullanmalısınız.

ELLA, levonorgestrel içeren acil doğum kontrol ilaçları (ertesi sabah hapı) ile birlikte kullanılmamalıdır.


funduszeue.info nasıl kullanılır ?

ELLA’yı her zaman tam olarak doktorunuzun size söylediği gibi alınız.

Emin değilseniz doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

-    Korunmasız cinsel ilişkiye girdikten veya cinsel ilişki sırasında kullandığınız kontraseptif yöntemde bir başarısızlık olduktan sonra mümkün olan en kısa sürede ve saat (5 gün) geçmeden ağız yoluyla bir ELLA alınız. ELLA’yı almayı geciktirmeyiniz.

-    ELLA’yı adet döngünüzün herhangi bir anında kullanabilirsiniz.

-    Bir ELLA aldıktan sonraki 3 saat içerisinde kusarsanız, başka bir tablet almak için doktorunuza danışmaksınız.

-    ELLA’yı aldıktan sonra hamile kalırsanız, doktorunuzla, sağlık uzmanınızla veya eczacınızla irtibat kurmanız gerekmektedir (Daha fazla bilgi için “ELLA’yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ” bölümüne bakınız).

ELLA aldıktan sonra korunmasız cinsel ilişki yaşarsanız, gebe kalmanızı önlemez. ELLA aldıktan sonra, bir sonraki adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontrol yöntemi kullanmalısınız.

-    ELLA aldıktan sonra, bir sonraki adetin birkaç gün gecikmesi normaldir. Ancak, bu gecikme 7 günü aşarsa, her zamankinden az veya fazlaysa, karın ağrısı, meme hassasiyeti, kusma veya bulantı gibi belirtiler yaşıyorsanız gebe olabilirsiniz. Hemen gebelik testi yapmanız gerekir. Gebeyseniz, doktorunuza danışmanız önemlidir.

Eğer ELLA’nm etkinliğini azaltabilecek ilaçlar (“Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı” Bölümüne bakınız) alıyorsanız ya da geçmiş 4 haftada aldıysanız, ELLA sizin için uygun olmayabilir. ELLA kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınızla konuşunuz. Doktorunuz size farklı tipte bir acil kontraseptif (hormonal olmayan) örneğin bakırlı rahim içi araçlar reçete edebilir.

ELLA için önerilen doz aşılmamalıdır.

Uygulama yolu ve metodu

ELLA, bir bardak su ile, aç ya da tok kamına alınabilir.

Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanımı

Ergenlik öncesi çocuklarda acil kontraseptif yöntemler gerekmeyeceğinden ELLA endikasyonu bulunmamaktadır.

ELLA ergenler dahil çocuk doğurma çağındaki her kadın için uygundur.

Yaşlılarda kullanımı

Yaşlılarda kullanımına dair özel bir bilgi bulunmamaktadır.

Özel kullanım durumları

Böbrek Yetmezliği:

Doz ayarlamasına gerek yoktur.

Karaciğer Yetmezliği:

Spesifik çalışma bulunmamasından dolayı, karaciğer yetmezliği olan hastalarda ELLA için spesifik doz ayarlamaları yapılamaz.

Şiddetli Karaciğer Yetmezliği:

Spesifik çalışma bulunmamasından dolayı, şiddetli karaciğer yetmezliğinde kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Eğer ELLA ’nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla ELLA kullanırsanız

ELLA ’yı kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

ELLA'i kullanmayı unuttuysanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz kullanmayınız.

ELLA ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Parkinson HastalığıParkinson Hastalığı  Hastalık ilk kez de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı &#;sallayıcı felç&#; olarak kaleme almış.
Doğum Sonrası DepresyonuDoğum Sonrası Depresyonu  Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası