riyakar olmak / Riya ve ihlas - Dinimiz İslam

Riyakar Olmak

riyakar olmak

Riyakar Ne Demek? Tdk'ya Göre Riyakarlık (Riyakar Olmak) Kelimesinin Anlamı Nedir?

Arapçadan dilimize yerleşmiş olan riyakar kelimesi, sözlük anlamı bakımından incelendiğinde, olduğundan farklı görünme, ikiyüzlülük anlamlarını taşımaktadır.

Riyakar Ne Demek?

Riyakar kelimesinin anlamı; toplumun, insanlığın etiğine, dinine aykırı yapılmakta olan davranışlardır. Riyakar kelimesi, bir sıfat olmakla beraber, TDK'ya göre ikiyüzlülük anlamına da gelmektedir ve kaçınılması gereken bir davranıştır. Ayrıca insanları yanıltmak veya aldatmak amacı ile, kendi çıkarları dahilinde yalan söylemekten kaçınmayan kişi, anlamına da gelmektedir.

TDK'ya Göre Riyakar Olmak Kelimesinin Anlamı Nedir?

TDK'ya göre riyakar kelimesi, kişileri kandırmak için yalana başvuran, sahte sözler ve vaatler vermekten kaçınmayan, bir dediği diğerini tutmayan, gösterişten ibaret, olarak açıklanmıştır. Özü ve sözü farklı olan, içinden farklı düşünüp, dışına farklı yansıtan kişi olarak da açıklanmaktadır. Riyakar kelimesine bir örnek olarak; başkalarına gösteriş yapma amacıyla, kendinde var olmayan bir şeyi varmış olarak gösterme durumu, olarak açıklanabilir.

Riyakarlık nedir?

Riyakarlık “iki yüzlülük, özü sözü bir olmamak, dediği başka düşündüğü başka olmak, sahte iş yapmak, mürailik, içi dışı başka olmak” anlamlarına gelir. Riyakar kelimesi “riya eden” demektir. 
Riya dilimize Arapçadan girmiş bir kelimedir ve ikiyüzlülük anlamına gelir, “kar” eki ise “bir işi yapan, eden” anlamlarına gelir.

İkiyüzlülük ve mürailik riyakarlığın eş anlamlılarıdır. Riyakarlık, sahip olmadığı bir duygu, düşünce, özellik vb. şeyleri kendinde varmış gibi gösterme, olmayan bir şeyi varmış gibi davranma, içi dışı birbirini tutmama halidir.

Riyakar kişilerin söyledikleri ile düşündükleri ya da yaptıkları birbirini tutmaz. Yüze gülüp arkadan iş çeviren kişilere riyakar kişiler denir. Kısaca iki yüzlü, yalanlarla insanları kandıran kişilere riyakar insan denir.

Riyakarlık kelimesinin sözlük anlamı

1. İkiyüzlülük
2.  İnandığı, düşündüğü gibi davranmama, özü sözü bir olmama, mürailik

Riyakarlık kelimesinin cümle içinde kullanımı

1. Riyakarlık her yerini sarmış, artık yalan söylemeden ve insanları kandırmadan duramıyor.
2. Bu yaptığın düpedüz riyakarlık, ona gülüp arkasından iş çeviremezsin!

İslam’da riyakarlık

Riyakarlık İslam’da da yeri olan bir terimdir ve genellikle “bir iyiliği Allah’ın rızası için değil de gösteriş etmek için, başkalarının beğenisini toplamak için yapma” anlamında kullanılır. Böyle kişilere İslam dininde mürai ya da riyakar denir.

Riya İslam dininde son derece kötü kabul edilen bir durumdur zira insanların beğenisini kazanmak, kendi çıkarları için dini ve başkalarının manevi değerlerini kullanmak günahtır. Bu davranışlar ahlaksızlık olarak kabul edilir.

Bununla beraber insanları kandırmak, hile yapmak, içi dışı bir olmamak da dinen riyakarlık olarak görülür ve Hz. Muhammed tarafından riya konusunda şöyle buyrulmuştur: "Muhakkak ki, sizin için en çok korktuğum şey, küçük şirk, yani riyadır." (Tirmizi, Hudut, 24)

Ayrıca Kuran’da El-Baraka suresinde riya için şöyle buyrulmuştur: “Ey iman edenler, sadakalarınızı, malını insanlara gösteriş için harcayan, Allah’a ve ahiret gününe inanmayan bir kimse gibi başa kakmak ve incitmek suretiyle heder etmeyin. Çünkü onun hali üzerinde bir toprak bulunup ta kendine şiddetli bir yağmur isabet eden ve bu suretle kendisini kaskatı bir taş halinde bırakmış olan kaypak bir kayanın hali gibidir. Onlar işledikleri hiçbir şeyde muktedir olmazlar. Allah kafirler güruhuna hidayet etmez.”

Riyakarlık kelimesinin İngilizcesi

1. hypocrisy

2. humbug

3. lip service

4. cant

5. double-dealing

6. dissimulation

7. duplicity

8. two-facedness

Kaynak:www.tdk.gov.tr

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası