2 aylık hamilelikte oruç tutulur mu / Hamileyken oruç tutulur mu, hamileler oruç tutabilir mi? Diyanet açıkladı! - Ramazan Haberleri

2 Aylık Hamilelikte Oruç Tutulur Mu

2 aylık hamilelikte oruç tutulur mu

Hamileyken oru&#; tutulur mu, hamileler oru&#; tutabilir mi? Diyanet a&#;ıkladı!

Haberin Devamı

Müslümanlar için önemli bir ay olan Ramazan'da bazı durumlar vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Ramazan ayı boyunca oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler, hamileyken oruç tutulabilir mi gibi soruların yanıtlarını arıyorlar. Kendi sağlığını ve bebeğin sağlığını tehlikeye atmak istemeyen anne adayları için hassas bir konu olan hamilelikte oruç tutmanın dindeki yeri Diyanet bilgisi ile haberimizde

HAMİLELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sayfasında yer alan bilgilere göre, Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).

Haberin Devamı


Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, ).

Ramazanda Hamilelik ve Oruç

Ramazan ayı anne adayları için de farklı bir heyecanı temsil eder. Ailece sofraya oturmanın verdiği keyif ve bebeğin kıpırtılarını hissetmenin yaşattığı sıcaklık anne adayları için eşsiz bir andır. Ancak ramazan ayı anne adayları için birtakım soru işaretlerini de beraberinde getirir ve çoğu hamile bu dönemde "Hamileler oruç tutar mı?" sorusuna yanıt arar. Eğer siz de bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız konu hakkında aklınıza takılan soruların yanıtlarını almak için okumaya devam edin.

Su Kontrolü Önemli

Gebelik kadınlar için fizyolojik bir durumdur. Gebelik yaşayan kişide herhangi bir hastalık durumu, bebekte gelişim geriliği, hipertansiyon, annede anormal kilo alımı ya da kilo kaybı gibi durumlar yoksa hamilelikte oruç tutmak anne ve bebek için sorun funduszeue.info özellikle gebelerin haftadan sonra aldıkları su miktarının kontrollü ve dikkatli olması gerekir. Özellikle 30 haftası geçmiş gebelerin sahur ve iftar arasındaki süreçte bol bol sıvı tüketmeleri gerekir. Sıvı alımı yeterli düzeyde olduğunda hamileyken oruç tutmak mümkündür.

İftar ve Sahurda Bunlara Dikkat!

Oruç tutan hamileler iftar ve sahurda bazı noktalara dikkat etmelidir. Özellikle gebeliğin ilk haftasında bebeğin beslenmesi annenin beslenmesinden bağımsızdır ancak oruç tutan annenin iftar ve sahur öğünlerinde değerli karbonhidrat miktarını dengede tutması önemlidir. Bu dengenin sağlanması halinde anne adaylarının ilk haftasında da oruç tutmasına engel durum yoktur. Gebeliğinizi ileri yaşta yaşamıyor, diyabet hastalığınız bulunmuyor ya da gelişme geriliği nedeniyle gebeliğiniz takip edilmiyorsa oruç tutabilirsiniz.

İftar ve sahurda dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle:

Hamileliğin ikinci ve üçüncü trimester döneminde bebeğin mideye yaptığı baskı artar ve bu nedenle reflü gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Uzun süreli açlık ve bu açlığın sonrasında da iftar çok miktarda yemek tüketmeniz bu sorunun artmasına neden olur. Bu nedenle oruç döneminde bu türden sorunlar yaşamanız halinde oruç tutmayı bir süreliğine de olsa bırakmalısınız. Ayrıca gebelik, beslenme yönünde dikkat edilmesi gereken hassas bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemde “Oruç tutmak hamilelikte zararlı mı?” sorusunu doktorunuza da ileterek size en uygun hamilelik ve oruç sürecini doktorunuzla birlikte planlayabilirsiniz. Doktorunuzdan oruç tutmanız için onay almanız durumunda da bu dönemde sık sık kontrollere gitmelisiniz.

Yorum Ekle

Hamileler oruç tutabilir mi? Ramazan ayında hamileyken ve emzirirken oruç tutulur mu? Diyanet açıklaması!

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Yaklaşan ramazan ayı ile birlikte aklımıza birçok soru takılıyor. Özellikle hamilelerin oruç ile ilgili soruları vardır. Hamileler oruç tutabilir mi, dediğimizde bebeğin sağlığı ile ilgili doğrudan etkili olduğunu görürüz. Emzirirken oruç tutulur mu, sorusu ile de sıkça karşılaşırız. Süt miktarı veya bebeğin gelişimi açısından emzirirken oruç tutmanın bir sakıncası yoktur. Fakat siz vücudunuzda, açlığın, halsizlik, sersemlik gibi bulgularını hissederseniz, tutmamanız sizin açınızdan daha doğru olur.

Hamileler oruç tutabilir mi? Ramazan ayında hamileyken ve emzirirken oruç tutulur mu? Diyanet açıklaması!
Hamileler oruç tutabilir mi? Ramazan ayında hamileyken ve emzirirken oruç tutulur mu? Diyanet açıklaması!
Hamileler oruç tutabilir mi? Ramazan ayında hamileyken ve emzirirken oruç tutulur mu? Diyanet açıklaması!
Hamileler oruç tutabilir mi? Ramazan ayında hamileyken ve emzirirken oruç tutulur mu? Diyanet açıklaması!
SON DAKİKA

Hamileliğin ilk ve son 3 ayında oru&#; sakıncalı

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, hamilelikte oruç tutulması ile ilgili görüşlerini şöyle anlatıyor;

“Oruç tutan gebeler öncelikle kan şekerinde düşmeye bağlı halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşabilirler” diyor.

Anne adaylarının oruç tutması sağlık sorunları olduğu zaman riskli hale gelebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, “Gebeler kan şekerinin düşmesi ve vücut sıvısının azalmasına meyillidirler” diyor.

Dr. Fıçıcıoğlu, hamilelikte oruç tutulması ile ilgili şunları söylüyor:
“Oruç, annenin kendi sağlığı ve taşıdığı bebeğin sağlıklı gelişimi açısında çeşitli riskler taşır. Oruç tutmayı planlayan hamilelerin, bu riskleri göz önünde bulundurarak karar vermelerini tavsiye ediyoruz. Yaz aylarında oruç tutuluyorsa sıvı kaybını azaltmak için dışarı mümkünse çıkılmaması önerilir. Anne adayı sahura mutlaka kalkmalı ve dengeli bir şekilde gıdalarını almalıdır. Ancak oruç tutmak isteyen hamile kadınların, hamileliğin sonunda kaza orucu şeklinde tutmaları hem kendileri hem de bebek açısından çok daha olumlu olacaktır.”

Tansiyon hastası gebeler risk taşır…
Hamileliğine rağmen oruç tutmak isteyenlerin mutlaka doktoruna danışması gerektiğini ve risk taşıyıp taşımadığını öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Fıçıcıoğlu, eğer bir sorun yoksa yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor:
“Dengeli beslenme prensipleri oruç tutan anne adayları için de geçerlidir. Bu dönemde beslenme mönüsü, anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Ancak oruç tutulduğunda düşmüş kan şekerine bir tepki olarak oluşan yağ hücresi yıkımı ve buna bağlı kanda biriken keton adlı maddelerin bebeğe geçtiğinde onun beyinsel gelişimini nasıl etkileyeceği de tam olarak belli değildir. Bu nedenle hamileliğin ilk ve son üç aylarında oruç tutulmamasını tavsiye ediyoruz. Hamileliğinde şeker hastalığı ortaya çıkmış veya tansiyon problemi olan gebelerin de oruç tutmaları sakıncalıdır.

Oruç tutan hamilelere sık sık ve bol su içmeleri önerilir. Ramazanda oruç tutan hamilelerin düzenli sıvı da alamamaları tansiyonda düşmeye ve bayılmaya neden olabilir. Özellikle yaz ayları başta olmak üzere herhangi bir zamanda oruç tutulması vücudun enerjiden yoksun kalması yanında sıvıdan da yoksun kalmasıyla anne adayında halsizlik, bayılma hissi gibi durumlara neden olacak, haftalık alınması gerekli kilo miktarı alınamayabilecek ve idrar yolu enfeksiyon riskini artacaktır.”

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası