kazdağlarında yemek yenecek yerler / Kaz Dağları Kahvaltı & Yemek Mekanları, Gezilecek Yerler, Konaklama - Nefis Yemek Tarifleri

Kazdağlarında Yemek Yenecek Yerler

kazdağlarında yemek yenecek yerler

KAZ DAĞLARI GEZİLECEK YERLER

Çok özel bir yere gidiyorsunuz. Beklentileri çok yükseltmek istemeyiz ama Yunan mitolojisinden, Hristiyanlığa, Alevilikten, Sünniliğe tarih boyunca her inancın Kaz Dağları’nın kutsal bir yer olduğuna kanaat ettiği kadar var.

Biz her gittiğimizde anne rahmine dönmüş gibi bir huzur ve yenilenme hissediyoruz. Ama cennetimize “meteor düşerek” elimizden alındığı da oldu. Nerede, ne zaman bulunduğunuza göre Kaz Dağları’ndaki deneyiminiz tamamen değişebilir.

Şöyle ki; Kaz Dağları Çanakkale ve Balıkesir‘e yayılan çok geniş bir coğrafya ve insanlar sıklıkla tüm dağın milli park olduğu gibi bir yanılgıya kapılıyorlar ama aslında dağın sadece %10’u milli park, gerisi, içinde köylerin, maden ocaklarının olduğu orman ve yerleşim karışımı yerlerden oluşuyor.

Anlayacağınız; Kazdağı genelinde insanı mest eden bakir doğa harikası kuytular da var, koşarak uzaklaşmak isteyeceğiniz istila altındaki piknik alanları da. Keşfedilmiş, haritada görünen çoğu doğal güzellik, yok çay bahçesi, yok piknik alanı yapılarak harcanmış. Maalesef Hasanboğuldu, Mıhlı gibi bilinen çoğu yer ününü hak edecek doğal güzelliğe sahip olsa da iş çıkışı metrobüs tadında olduğu için pek bir keyfi kalmamış. Mangal dumanı, bağrış çağrış çocuklar maalesef buraların olağan manzaraları olmuş.

Dolayısı ile hayalinizdeki Kaz Dağları karelerini bulmanız için çoğu zaman bizzat keşfe çıkmanız gerekiyor. Aşağıda zaten rehberlik hizmeti ve bunun gibi konulara gireceğiz. Ha, benim kafamdaki tatil çantaları sırtlanıp ormanı karışlamayı içermiyor diyorsanız yine de Kaz Dağları güzel bir destinasyon çünkü yarım saatte denize ulaşılıyor, renove edilmiş çok hoş köyleri var, (Mehmetalan Köyü’nü referans alırsak) Assos ve Cunda‘ya 1,5 saatlik mesafede bulunuyor.

Listeye eklenmesinin iyi olacağını düşündüğünüz bir yer varsa her zaman yorumlara yazabilirsiniz.

♡ Ne Demek? En sevdiğimiz şeyleri sizin için ♡ ile işaretledik.

Kaz Dağları’mız İçin Endişeliyiz…

Çünkü ağzından sular akarak dağları oymak isteyenler var.

Kazdağları’nın altında dünyanın en verimli altın madenlerinden bir kısmı yatıyor, ormanları ise biyoçeşitlilik açısından çok kıymetli bir rezerv ve dünyanın en zengin 2. oksijen kaynağınına ev sahipliği yapıyor. Dağ zaten şu an dört bir yanında açılan madenlerin kuşatması altında. Dağın kendisine de girmek için türlü dolaplar dönüyor. Anlamıyorlar ki; dağın üzerindekiler altındakilerden kat be kat daha kıymetli… Bölge için HES planları olduğundan da bahsediliyor. Sonumuz hayrola…

Index

Kaz Dağları Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Kaz Dağları’na Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Kaz Dağları’na uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Balıkesir Edremit Havalimanı. Buraya çeşitli havayolu firmalarının direkt uçuşları var. Uçak biletinizi almadan önce fiyat karşılaştırması yapmayı unutmayın. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak içinTIKLAYIN.


Kaz Dağları’nda Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Kaz Dağları’nda ağırlıklı olarak restore edilerek butik otele dönüştürülmüş taş evler, küçük oteller ve pansiyonlar var. Bunların en iyileri de Adatepe ve Yeşilyurt Köyü’nde bulunuyor. Kaz Dağları’nda seçtiğimiz otelleri aşağıda bulabilirsiniz:

Hünnap Han $$$


Hünnap Han aynı zamanda 18. yüzyıldan kalma otantik bir Osmanlı konağının otele dönüştürülmüş hali. Kahvaltı dahil. WiFi ücretsiz. Ne yazık ki evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Çetmi Han $$


Yeşilyurt Köyü’nde, 16 odalı bir taş butik otel. Odaların hem Kaz Dağları manzarası hem deniz manzarası var. Yarım pansiyon hizmet veriyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Kaz Dağları’nda Müstakil Taş Ev $

Kurşunlu Köyü’nde, 5 kişi kapasiteli, 3 yatak odasında 4 yatak ve tek banyo bulunan bir taş ev seçeneği. Akşamları verandasında barbekünüzü yakabileceğiniz bir yer. İncelemek için TIKLAYIN.

Kaz Dağları’nda Taş Ev $


Kaz Dağları’nın eteklerindeki Bayramiç’te, 5 kişi kapasiteli, taşın ahşap ile karıştığı sıcak, otontik, verandalı bir ev seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan Kaz Dağları’ndaki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.
– Kaz Dağları’ndaki tüm OTELLER için TIKLYIN.
– Kaz Dağları’ndaki tüm KİRALIK EVLER için TIKLAYIN.

Kaz Dağları’nda Kamp Yapmak

Kaz Dağları Milli Parkı Türkiye’de çadır kampı yapılacak en güzel yerlerden. Ayrıca işletme de olsun isterseniz, Türkiye’deki en sevdiğimiz kamp noktalarından biri olan Hızır Kamp da burada.

Kaz Dağları’nda Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Kazdağı Milli Parkı
  2. Kazdağı Milli Park Tanıtım Ofisi
  3. Sarıkız Türbesi
  4. Kazdağları Seyir Terası
  5. Adatepe Köyü
  6. Zeus Altarı
  7. Yeşilyurt Köyü
  8. Adatepe Zeytinyağı Müzesi
  9. Tahtakuşlar Etnografya Galerisi
  10. Çamtepe Ekolojik Yaşam Kültürü Merkezi
  11. Bayramiç Yeniköy
  12. Hasanboğuldu
  13. Mıhlı Çayı
  14. Taş Köprü
  15. Şahindere Kanyonu
  16. Ağlayan Şelale
  17. Darıdere Tabiat Parkı
  18. Hızır Kamp

Yeme-İçme

  1. Nazım Usta’nın Yeri
  2. Zeytinbagi Restaurant
  3. Düşler Vadisi
  4. Şarlak Deresi
  5. Kısık Resturant
  6. Lita Lokanta
  7. Hünnap Han
  8. İncir Cafe
  9. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı
  10. Yengeç Restaurant
  11. Trattoria Leo

1. Kazdağı Milli Parkı 🌿

Kaz Dağları, sadece Türkiye için değil, tüm dünya için çok önemli bir biyoreserv alanı. Alpler’den sonra dünyanın en önemli 2. oksijen deposu olarak biliniyor. Bilinenin aksine bu oksijenin üreten orman değil, denizdeki yosunlarmış. Denizde üretilen oksijen, dağların arasındaki kanyonlardan bir baca misali yukarı vakumlanıp yoğun olarak 800 -1200 metre arasında birikiyormuş. Kaz Dağları’nda uykunun tatlılığı işte bu oksijen seviyelerinden geliyor.

Oksijen seviyesi, denizden gelen nem, dağın yüksekliği gibi bazı etkenler bir araya gelince burada çok özel bir ekosistem oluşmuş ve başka coğrafyalarda yaşaması mümkün olmayan bitki türlerinin gelişmesi mümkün olmuş. Kaz Dağları’nda 800’den fazla bitki çeşidi var ve bunların 49’u Anadolu’ya, 31’de bu milli parka özel endemik türler. Barındırdığı türlerin zenginliği ve benzersizliği bakımından aynı Amazonlar gibi dünya için kritik önem taşıyor.

Eskiden dağın %10’unu kapsayan milli parka sadece rehber eşliğinde girmeye izin veriliyordu ve bu ne kadar bilinçsiz olduğumuz düşünüldüğünde çok doğru bir uygulamaydı ama artık uygulamayı kaldırmışlar. Ateş yakmalar, çiçek toplamalar, patikadan çıkıp bitkileri ezmeler, çöp atmalar, dal koparmalar, güneş yağı ile dereye girmeler buraları geri dönüşü olmayan bir şekilde tahrip etmekte. Ayrıca, burada yetişen bitkiler farmakolojik özellikleri nedeniyle biyo-kaçakçılarca sökülüp götürüldüğünden denetim şart. Haritada 1 numara.

1.1 Kazdağı Milli Parkı’nda Yürüyüş ve Kamp

Alan Kılavuzu Ayarlama

Tabi biz sadece bir alan kılavuzu ile tanıştığımız için tüm kılavuzlar için genelleme yapamayız ama bizim kılavuzumuz o kadar bilgiliydi ki çok etkilendik. Alan kılavuzu ile gezmenin en büyük bonusu da bu zaten; baktığınız şeylerin onların açıklamaları ile anlam kazanması. Endemik bitkileri gösterip faydalarını ya da bir ağacın nüfus artışının işaret ettiği iklimsel değişiklikleri anlattığı zaman tabi ki çok farklı bakıyor ve haz alıyorsunuz.

Kılavuz ayarlamak için Zeytinli Köyü’ndeki Kaz Dağları Tanıtım Ofisi’ne gitmeniz gerekiyor. Sabah 9-10’a kadar tanıtım ofisine geldiniz geldiniz, yoksa rehber kalmıyor. Rehberlerin hepsi, bölgeyi kimse  bölgeyi onlar kadar iyi bilemeyeceği için buranın köylülerinden seçilmiş. Adaylar önce bir teste tabi tutulmuşlar, seçilenler Orman Bakanlığı’nca eğitilip alan kılavuzluğuna yükselmişler. Alan kılavuzu almak isteyen belirtildigi gibi Zeytinli’deki tanıtma ofisini gitsin ordan yönlendiriyorlar. Önemli not: Rehberin ücretini Orman Bakanlığı’na veriyorsunuz. Rehberelere ufak miktarlar kalıyor. Bu servisi vermeye devam edebilmeleri için sizin vereceğiniz bahşiş çok önemli. Lütfen rehberinize bahşiş vermeyi unutmayın!  

Klasik tur, araçla yapılıyor. Bir kaç noktada dura dura Milli Park’ın Sarıkız Türbesi’ne gidiyor. Dönüş yolunda araba bir yerde park edilip bir yürüyüşe çıkılıyor. Ne kadar yürünmek istediği misafirlere kalmış; 2, 4, 7 ya da 20 km olmak üzere farklı yürüyüş parkurları var. Ama siz rehberinizle görüşüp bambaşka bir rota çizebilirsiniz.

Önerimiz gelmeden bir kaç gün önce temasa geçip ayarlamanız çünkü az sayıda rehber var ve erkenden kapılıyorlar.
Kazdağı Milli Parkı Alan Kılavuzları Derneği Başkanı Coşkun Taşkın Tel: 0 535 855 31 16
Kazdağı Milli Parkı Tel:+90 224 241 72 00

Tanıtım ofisinin konumu için tıklayın. Haritada 2 numara.

Hatırlatalım: Rehberinize bahşiş vermeyi unutmayın!  

1.2 Sarıkız’ın Türbesi  👩

Milli Park sınırları içinde, zirvede, Sarıkız’ın türbesi de bulunuyor. Hem Aleviler, hem de Sünniler için kutsal kabul ediliyor ve her sene buraya şenliğe geliniyor. Yılın diğer günleri de adakçılar ziyaret ediyor. Resimde görünen taş duvar ve Edremit Körfezi manzarası dışında bir şey bulunmuyor. Haritada 3 numara.

Sarıkız Efsanesi

Kaz Dağları ile özdeşleşmiş olan Sarıkız’ın efsanesi, çok önemli bir toplumsal konu olan töre cinayetlerine parmak basıyor: Bir zamanlar civar köylerden birinde genç ve güzel bir Sarıkız ve babası yaşarmış. Sarıkız köyden kimseye varmak istemeyince köyün gençleri tarafından adı kötüye çıkarılır ve yok yere dışlanır. Babasına namusunu temizlemesi söylenir ancak baba kızını öldüremeyince, kazları ile birlikte kızı dağa götürüp orada ölmeye terk eder.

Yıllar sonra dağa çıkanlardan kızının hala yaşıyor olabileceği haberini alır bunun üzerine dağa çıkmaya karar verir. Gerçekten de kızı yaşıyordur. Vardığında kızından yüzünü yıkamak için su ister, kızı bir elini uzatır testisine denizden su doldurur, diğer elini uzatır dağlardan susayan babasına içme suyu getirir.

Baba o an anlar ki kızı ermiştir. Kızına hakkısızlık edildiğini anlayan baba kahrından bu dağlarda ölür. Buradaki Sarıkız Tepesi’nde kızın türbesi, hemen yakınındaki diğer bir zirveye de Baba Tepe deniliyor ve Sarıkız’ın babasının türbesi bulunuyor. Bu zirvede “Sarıkız Türkmen Şenlikleri” adı altında Türkmenler’in 700 yıllık geleneği yaşatılıyor. Her sene Ağustos ayında buraya çıkan Türkmenler zirvede kurban kesiyor, adak adıyor, hayırlı bir yıl için dualar ediyor.

1.3 Kazdağları Seyir Terası

Gelmişken Edremit’te, Kazdağları’nın yaklaşık 900 metre rakımlı Şahindere Kanyonu üzerine 2021’de kurulan cam seyir terasına o muhteşem manzarası için uğramaya değer. Tüm körfez, Burhaniye, Gömeç, Küçükkuyu, Madra Dağı, Midilli ayaklarınızın altında olacak. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

2. Kaz Dağları’nın Kültür Mozaiği Köyleri

Kaz Dağları’ndaki ardaşık köylerde Rum’u, Yörük’ü, Türkmen’i yüzyıllarca kardeşçe bir arada yaşamış. Rumlar taştan, Türkmenler ahşaptan, Yörükler de hayvancılıktan anlar, birbirlerinin söküklerini dikerlermiş.

Her köyün bir hiyakesi var. Mesela;

– Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethetmeye karar verdiğinde gemilerin taşınacağı kızakları yaptırmak için ahşap işçiliği çok iyi olan Türkmenleri Toroslar’dan buraya getirmiş. Daha sonra buraya kalıcı olarak yerleşmişler. Tahtakuşlar, Mehmetalan ve diğer bazı köylerde bu emektarların torunları yaşıyor.

– Yörükler daha sonra yerleşik hayata adım attıklarında evlerini yapmaları için Rum taş ustalarıyla anlaşmışlar. Daha sonra o Rumlar da aynı köye yerleşmeye karar vermiş ve beraber yaşamışlar; örneğin şimdi anlatacağımız Adatepe ve Yeşilyurt Köyleri.

2.1 Kendi Devrimini Kendi Yapan Adatepe Köyü, Ayvacık ♡

Bir zamanlar Rumlar ve Türkler’in beraber yaşadığı Adatepe Köyü’nün nüfusu seyrele seyrele 1980’lerde hayalet köy olma yolundaymış. Bir grup aydın köyü keşfedip, evleri satın alıp, kendi gayretleri ile restore ettirerek köyü kurtarmış ve burada bir “düşünce üretme havzası” kurmuşlar. Mimari ve sosyolojik dokuya saygısı ile övgüyü hak eden Adatepe Köyü’nde ne yapılır, nerede kalınır ADATEPE KÖYÜ yazımızda anlattık. Kesinlikle Kaz Dağıları’nda öncelikli olarak görülecek yerlerden. 1 saat ayırmanız yeterli olacaktır. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

2.2 Adatepe Köyü’nün Hemen Yanındaki Zeus Altarı’nda Günü Batırın, Ayvacık ♡

Adatepe’ye hemen 10 dakika mesafedeki Zeus Altarı’nın bulunduğu tepe, Kaz Dağları’nın yani Mitolojideki İda Dağı’nın en manzaralı noktalarından biri. Bu altarla birlikte Troya Antik Kenti’ni de keşfeden Heinrich Schliemann tarafından ortaya atılan bir iddiaya göre İlyada Destanı’nda da bahsedilen, Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği tepe de burası oluyor. Zeus Altarı da zaten adeta kayadan bir tahtı andırıyor. Edremit Körfezi, Küçükkuyu ve Midilli’ye hakim nefis bir manzarası olan bir nokta. Bizce Behramkale’deki tapınak manzarasıyla kapışır romantiklikte bir yer. E Zeus’unki can da bizimki patlıcan mı? Tek kusuru yazın biraz kalabalık olabilmesi. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

2.3 Rum ve Türklerin Beraber Kurduğu Yeşilyurt Köyü, Ayvacık

Adatepe’ye arabayla 10 dakika mesafedeki, restore edilmiş taş evleri ile ziyaretçileri çeken bir diğer köy de Yeşilyurt Köyü. Kaz Dağıları’nda göçebe yaşan Türkler yerleşik hayata adım attıklarında evlerini yapmaları için Rum taş ustalarıyla anlaşmışlar. Daha sonra o Rumlar da aynı köye yerleşmeye karar vermiş ve beraber yaşamışlar. Daha sonra mübadele ile birlikte Rum nüfus gitmiş olsa da Yörük ve Türkmen nüfus kalmış.

Adatepe’ye kıyasla çok daha turistik bir köy. Çok sayıda butik otel ve işletme bulunuyor. Köyde bir de dışı taş, içi ahşap ile süslü 700 yıllık tarihi bir cami var. Gittiğinizde imamını yakalarsanız kendisinden detaylıca hikayesini dinleyebilirsiniz.

Son olarak, gitmişken köydeki Teknoloji Müzesi’ne de uğrayın deriz. Ufak ama çok hoş bir müze. Bireysel bir koleksiyonun sergiye açılması ile oluşmuş. Arabadan telefona bugünün bilinen markalarının hikayesini anlatıyor. Çok şaşırtıcı şeyler var; mesela bugün ünlü bir çanta makrası olan Hermes aslında bir daktilo üreticisiymiş! Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Köye 1 saat ayırmanız yeterli olacaktır.

2.4 Hemen Yamaçlarındaki Zeytinyağı Müzesi, Küçükkuyu

Kaz Dağları’nda değil ama hemen yamacında ve Adatepe’ye giderken her halükarda önünden geçtiğiniz Küçükkuyu‘da bulunuyor. Tarihi bir sabunhanenin dönüştürülmesiyle 2001 yılında oluşturulmuş, bölgedeki köylerden toplamış zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin presler, taşıma saklama toplama aletleri gibi çeşitli araç – gereçlerin sergilendiği hoş bir müze burası. Müze aynı zamanda kuru baskı tarzında zeytinyağı üretiminin de olduğu bir üretimhane. Müzenin yanında bir de zeytin ve zeytinden üretilen yağ, sabun gibi ürünleri alabileceğiniz bir dükkan var. Taze köy ekmeğiyle tadım yapmak da en büyük artısı. Adatepe’ye çıkan yolun başında. Ya köye girişte ya da köyden çıkışta mutlaka uğrayın deriz. Giriş ücretsiz. Adres: Eski Sabunhane Binası, İlkokul yanı. Ayvacık Tel: (0286) 7521303- 7521330 E-mail: [email protected] Çalışma Saatleri: Haftanın yedi günü 08.30-18.30 Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

2.5 Tahtakuşlar Köyü & Etnografya Müzesi, Çamlıbel  ♡

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Kaz Dağları Fatih Sultan Mehmet’ten bu yana Türkmenlere ev sahipliği yapıyor. Kazdağları’nda yaşayan Türkmenler, ta 13. yüzyılda Orta Asya’da yaşadığımız zamanlara kadar soylarının izini sürebiliyorlar. Moğol istilasından kaçarak Anadolu’ya doğru göçü başlayan Oğuz Türkleri’nin “Ağaç Eri” boyundan geliyorlarmış. Horosan ve Irak’tan sonra Toroslar’a varıp, oraya yerleşmişler. Toroslardaki ormanlarda ağaç işçiliğinde ustalaşarak “Tahtacı” ismini almışlar.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u almaya karar verdiğinde gemi ve kızakların kerestelerinin için Kazdağları’ndaki ağaçlardan yapılması gerekince tahta işçiliğinde usta olan Tahtacı Türkmenleri’ne yeni bir göç yolu gözükmüş. Padişahın fermanı üzerine develerini yükleyip Kaz Dağları’nın yolunu tutan Tahtacılar, burada Midilli İsyanları’nı bastırmada da kullanılan 67 adet geminin yanı sıra, birçok ahşap malzeme de yapmışlar. Fetih sonrasında buraya yerleşip, Kaz Dağları’nda Türkmen geleneklerini sürdürdükleri köyler kurmuşlar.

Orta Asya’dayken Türklerin uyguladığı birçok örf ve adeti sürdürmesi sebebiyle Tahtakuşlar Köyü’nden bazı yerlerde “şaman köyü” olarak bahsediliyor. Tuncel Kurtiz vefat edince buraya gömülmek istiyormuş ama sonra ailesi Çamlıbel’de karar kılmış.

Etnografya Müzesi

Köyün en önemli ve aynı zamanda en çok ziyaretçi çeken özelliği, içindeki Alibey Kudar isimli bir öğretmen tarafından kurulmuş, dünya çapında birçok ödül almış olan Etnografya Müzesi. Müzede eski Türk boylarının kültürleriyle ilgili hikayeler, Orta Asya’dan göçten bugüne geçirdikleri sosyolojik evrim hakkında bilgiler yer alıyor.

Burayı müzeyi işleten ve aynı zamanda kurucusu olan Alibey Bey ile gezmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Onun açıklamaları ile dinlemezseniz buranın sıradan bir köy müzesi olduğuna kanaat edebilirsiniz ve çok şey kaçırırsınız. Kendisinden tarihi dinlediğinizdeyse bambaşka gözlerle bakacaksınız. Müze her gün 08.00-20.00 arası açık. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

3. Ekolojik Çiftliklerde Gönüllülük

Kaz Dağları, ekolojik tarım ve permakültür komüniteleri ile sıkça anılmaya başlandı.

Kaz Dağları’nın Çanakkale’ye bakan kısımlarında Türkiye’deki TaTuTa ağına veya daha global ölçekte Global Ecovillage Network‘e üye olan, kar amacı gütmeyen ama bölgedeki sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı da gözeten, kendi kendine yetebilen bir permakültür girişimi olan birçok ekolojik çiftlik var. Buralarda yemek ve yatak karşılığında gönüllü olabiliyorsunuz. Biz buraları deneyimlemedik. Gitmeden araştırmanızı tavsiye ederiz.

3.1 Çamtepe Ekolojik Yaşam, Ayvacık / Küçükkuyu

Ayvacık, Küçükkuyu’daki Çamtepe Ekolojik Yaşam ve Kültür Merkezi; insanların doğada yarattığı tahribatı minimuma indirmek, bu konuda daha önce yapılmış çözümleri geliştirmek ve yenilerini bulmak amacıyla kurulmuş bir merkez. Burada ekolojik araştırmalar ve uygulamalar yapılıyor. Başka bir ekolojik yaşam derneği olan Buğday Derneği’nden bir grup görevli, Çamtepe Merkezi’ni hayata geçirmiş ve bu konuda gönüllüleri bilinçlendirmek amacıyla eğitim veriyorlar. Tel:05422529785 Adres: Adatepebaşı Köyü Yolu Ayvacık Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

3.2 Bayramiç Ekolojik Yaşam, Muratlar Köyü / Yeniköy Mevkii

Global Ecovillage Network’e de üye olan Bayramiç Yeniköy de bir Ekolojik Çiftlik. Çiftlikte gönüllü olan kişiler doğal tarım uygulamalarını hem burada uyguluyorlar, hem de burada öğrendiklerini çiftliğe gelen ve öğrenmeye hevesli başka gönüllülerle paylaşıyorlar. Bayramiç Yeniköy “kendi kendine yeten bir köy kurma girişimi” olarak açıklıyor çiftliğin amacını. Zaman zaman organik tarım, hayvancılık veya ekolojik yaşamla ilgili herhangi bir konuda gerek gönüllüler gerek konunun uzmanı insanlar konuşmalar yapıyor. Bu şekilde ekolojik farkındalık sağlayıp doğal tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı amaçlıyorlar. Tel: 05326774107 Adres: Yeniköy Mevkii, Muratlar Köyü, Bayramiç Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Ayrıca bunlara ek olarak, Türkiye’deki TaTuTa ağına dahil olan, gönüllü olarak ekolojik tarım yapabileceğiniz çiftlik ve tarlalar da var. TaTuTa web sitesine girip ev sahipleri bölümünden çanakkale diyerek arattığınızda, bu bölge desteğe ihtiyacı olan ev sahiplerini ve müsaitlik durumlarının görüntüleyebiliyorsunuz. TaTuTa ağı nedir, nasıl bu ağa dahil olunur, nasıl gönüllü olunur gibi tüm diğer sorularınızın cevabını TATUTA yazımızda tüm detaylarıyla anlattık.

4. Etkinlikler

4.1 Türkmen Şenlikleri

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu bölgede toplamda 10 Türkmen 14 Yörük köyü var. Bu da burada hatrı sayılır bir Türkmen – Yörük nüfusu var demek. Bu da Burada yaşayan Türkmenler yüzyıllardan beri süregelen geleneklerini yaşatmaya ve nesilden nesile aktarmaya özen gösteriyorlar. Özellikle “Sarıkız Türkmen Şenlikleri” adı altında, her yıl Ağustos ayında 10 günlüğüne Kaz Dağları’nın Kartal Çimeni Yaylası’na çıkıp finali Sarıkız Türbesi’nde kurban keserek ve adaklar adayarak yaptıkları, 700 yıllık geleneksel ritüelleri aralarından en ünlüsü. Yakalarsanız 700 yıldır yaşatılan bu özel geleneğe şahit olabilirsiniz.

4.2 Ekofest’e Katılın, Ayvacık

Kaz Dağları’nın 2014 yılından beri, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen bir ekolojik festivali var. Kazdağı Ekofestivali‘nin bu yıl Ağustos ayında, Fidanlık’ta üçüncüsü düzenlenmiş. Aslında festivalin çıkış noktası, 2014’te Devlet Su İşleri’nin Mıhlı Çayı üzerinde başlattığı HES projesine dikkatleri çekmek üzere burada toplanan insanların başlattığı ekolojik bir karşıt duruşa dayanıyor. Zamanla iş festival boyutu kazanıyor. Daha sonra her sene aynı tarihlerde burada toplanan insanlar, bölgedeki ekolojik değerlere dikkat çekici söyleşiler, atölyeler, paneller, dinletiler ve konserlerle bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. Çeşitli konulara ve sorunlara çözüm üretmek için beyin fırtınası yapıyorlar.

Darıdere Tabiat Parkı yakınında topluca kamp kurulan festivalde, gün sabah yogası ile başlıyor, doğa yürüyüşüyle devam ediyor, gün boyu spor temelli aktiviteler, nefes ve ritim egzersizleri, doğa gözlem turları, ahşaptan, çamurdan, sermikten hatta geri dönüşümden yani doğa ile yüzde yüz uyumlu birçok materyalden el işi atölyeleri oluyor. Ağustos ayında bu taraflardaysanız aklınızda olsun. Bu festivale gitmedik. Ama yapıldığı alanı gördük. Çok içimizi açmadı. Bu nedenle gitmeden araştırmanızı yapın. Konum için tıklayın.

5. Pek De Bayılmadığımız Ama Popüler Mesire Yerleri

Girişte yazdığımız gibi buraların doğal güzelliğine söz söylemek ne mümkün ama insan faktörü nedeniyle biz hiç haz alamadık. Hem yok varsaymamak için, bem de bir ihtimal sezon dışı gidenler belki farkı manzaralarla karşılaşıyorlardır ümidiyle onları da not ettik. Tekrar ediyorum;

Bu maddeler önermek niyetiyle değil, sadece varlığı konusunda bilgilendirmek amacıyla yazdığımız yerlerdir 

5.1 Hasanboğuldu ve Sütüven Şelalesi


Bir diğer popüler piknik alanı da Hasanboğuldu. Kaz Dağları’nın eteklerinde, Zeytinli sınırları içinde kalan bu piknik alanına Beyoba Köyü’nden geçerek ulaşılıyor. Hemen 300 metre önce de Sütüven Şelalesi var. Kocaman bir yeme içme tesisi ve köylülerin ürünlerini sattıkları bir de pazar var. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

5.2 Mıhlı

Mıhlı Çayı da Kaz Dağları’nın Çanakkale tarafında kalan kısmındaki popüler mesire alanlarından biri. Çayın oluşturduğu turkuaz havuzcukta yüzme deneyimini ve gürleyip de akan şelale burayı diğerlerinden daha bir ayrıcalıklı yapıyor. Piknik alanı ve restoran var. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

5.3 Başdeğirmen

Mıhlı Çayı’nın üzerinde bir başka yerde de Roma döneminden kalan, kemerli bir Başdeğirmen Köprüsü var. Yanında da eskiden değirmen olarak kullanılmış harika bir taş bina var. Elbette diğer mesire yerleri gibi burası da piknikçilerle dolup taşıyor. Şu anda körüden restorasyon çalışması var. Bu nedenle hali yukarıdaki resimle alakasız. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

5.4 Şahinderesi Kanyonu

Şahinderesi Kanyonu 27 kilometre uzunluğunda, 600 metre yüksekliğinde, çevresi endemik bitkilerle ve hatrı sayılır çeşitlilikte bir canlı popülasyonuna sahip oldukça bakir bir kanyon. Buraya iki giriş var. Biri Piknik alanı, bir diğeri Milli Park tarafından. Milli Park tarafından girerseniz Yine Edremit Milli Parklar Mühendisliği ya da Zeytinli Kazdağı Milli Parkı Ön Tanıtım Bürosu’ndan izin ve alan kılavuzu almak gerekiyor.

Kendi aracınızla gidebiliyorsunuz ancak dediklerine göre yolu bozuk olduğundan arabasını harcamak istemeyenler tur şirketlerinin düzenlediği turlara katılabilirlermiş. Kazdağı Tur ve Miss Tur‘un kanyona her gün, günübirlik jeep safari turları oluyor ama sizi “jeep safari” ismine çok kaptırmayın, daha çok bir jeepin arkasına banklar konulması ile oluşmuş bir nevi ulaşım hizmeti şeklinde oluyor. Tur 10.00 – 18.30 arası oluyor. Miss Tur’un haraket noktaları, Küçükkuyu, Altınoluk, Güre, Akçay, Edremit iken Kazdağı Tur, Akçay ve Altınoluk’tan haraket ediyor. Yanınıza mayonuzu da alın zira kanyonun buz gibi soğuk suyunu kaçırmak istemezsiniz! Haritada 15 numara.

5.5 Ağlayan Şelale

Güre Köyü’ne gelmeden Yassıçalı’ya devam ederseniz Ağlayan Şelale’den önce iki tane piknik alanı var. Orayı geçtiğinizde dar bir yol sizi Ağlayan Şelale’ye götürecek. Halk arasında Patlak Çınar da denebiliyor bu yüzden duyarsanız şaşırmayın bilin ki aynı şeyden bahsediyorsunuz. 🙂 Ağlayan Şelale’nin çevresinde park, restoran, ormanda masalar var. Aklınızda bulunsun ateşsiz bir piknik alanı olduğu için mangal yakılamıyor (OLEY!). Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

6. Diğer

6.1 Darıdere Tabiat Parkı Zayıflama Kampı 💆


Bu bir önerme değil, varlığı konusunda bilgilendirme. Kampa katılmadığımız için olumlu ya da olumsuz bir şey söyleyemeyiz:

Kaz Dağı Turizm Zayıflama Kampı Darıdere Tabiat Parkı içinde hizmet veren bir zayıflama ve sağlık kampı. Konaklama da burada oluyor, eğitimler de, özel diyetisyenlerle beslenme de spor aktiviteleri de. Ayrıca dönem dönem bio enerji, meditasyon, yoga, çakra açma, masaj ve nefes terapileri gibi birçok yan aktivite de oluyor. Kamp toplam 30 kişi alıyor ve 1 periyod 21 gün sürüyor. Önceden arayıp rezervasyon yaptırılması şart. Tüm periyodlar, tarihler, program akışı ve fiyatlamalar için 0532 200 9458 no’lu rezervasyon numarasına isminizi bırakıyorsunuz, yetkili temsilcilerinden birisi size en kısa zamanda dönüş yapıyormuş. Ekşisözlük’te hakkındaki yorumlar pek olumlu değil. Biz alanı ve kampı gördük. Alanı çok güzel görünüyordu ama dediğimiz gibi kamp ile ilgili katılmadığımız için olumlu veya olumsuz yorum yapamayacağız. Haritada 17 numara.

7. Bunları Yapmadan Dönmeyin

7.1 Kaz Dağları’ndan Akan Nehirlerin Oluşturduğu Havuzcuklarda Yüzün


Kaz Dağları’ndan akıp giden bir sürü dere, çay, şelale var, bunlar arkalarında yüzülebilir havuzcuklar bırakarak teras teras akıyorlar. Eğer sezonda buradaysanız, bizce dağda yapılacak en güzel şey bu havuzcuklarda yüzmek. Bu sularda yüzmenin arınıyormuşcasına pür bir hissiyatı var. Ama tavsiyemiz, piknikçilerle dolup taşan, mangal dumanı altı, popüler mesire yerleri yerine kendinize daha bakir yüzme noktaları bulmanız.

7.2 Teyzelerin Tezgahlarınından Alışveriş Yapın

Bu dağlar bereketli yerler, bu tezgahlardakileri her yerde bulamazsınız. Mesela kekiğin 40, nanenin da 7 çeşidi yetişiyor. Bu otların zengin aromasıyla ne yemekler pişer siz düşünün.

7.3 Kazdağı Çileği Yemeden Dönmeyin

Temmuz ve Ağustos ayı boyunca yol kenarlarında kurulmuş çilek tezgahları göreceksiniz. Bir oturuşta 1 kilo yedirtir güzellikte.

7.4 Zeytin ve Zeytinyağı Alın

Buraların zeytini meşhur. Zeytin ve zeytinyağı almak için doğru yerdesiniz.

7.5 Çamlıbel, Narlı Gibi Köy Hayatının Devam Ettiği Yerlere Uğrayın

Kafanızda canlanan Ege köyünün vücud bulmuş hali. Mutlaka bi köy kahvesine uğrayın ki yerellerle sohbet edin.

Kaz Dağları Kamp Alanları

Milli Park İçinde Kamp Yapmak

Milli Park’ın içinde kamp için tahsis edilmiş bir alan var ancak yukarıda da bahsettiğimiz yanınızda alan kılavuzu olmadan gidemiyorsunuz. Kafanıza göre kamp atamazsınız, hiçbir şekilde ateş yakamazsınız. Rehber sizinle geliyor ve 40-50 metre ötenizde bir yerde çadırını kuruyor, beraber takılıyorsunuz. Bu ayakta alkışlanası uygulamayı anlamamak için ya bencil, ya da buranın ekolojik önemini anlayamacayacak kadar anlayış yoksunu olmak lazım diye düşünüyoruz. Fiyatları eleştirilebilir orası ayrı konu.

Hayallerindeki şey bu olmayanlara dağın geri kalan %90’lık bölümünün milli park olmadığını ama hala orman olduğunu hatırlatalım. Ateş yakmak tüm bölgede katiyetle yasak. Buralarda duman nöbetinde birkaç tane askeriye olduğunu da ve konuyu ciddiye almanız gerektiğini de hatırlatalım.

Mehmetalan Köyü’ne Bağlı Kamp Alanları

Mehmetalan Köyü ormanın bitip artık yerleşimin başladığı yerde kurulmuş. Köyden arabayla 10 dakika mesafede ormanın içine kurulmuş kamp yerleri var. Hepsi dere kenarında ve yüzme imkanı sağlıyor. Bütün kamplardan trekking için destek alabilirsiniz. Bizce Kaz Dağları’nda kamp yapmak için en iyi seçenek bu köyün civarındaki kamplar.

Hızır Kamp ♡


2007’den beri gittiğimiz ve kesinlikle Türkiye’nin en iyi 10 kamp alanı arasında listeleyeceğimiz bir yer. İki akademisyen ve köyün yerlileri beraber işletiyor. Ama burası tematik bir yer ve herkese hitap etmiyor. Adında “kamp” geçmesi sizi yanlış yönlendirmesin; burası bir inziva ve çeşitli beden atölyeleri alanı.

Mandala, yoga, tai-chi gibi konulara ilgisi olmayanlar aşağıda bahsettiğimiz komşusu olan diğer kamplara bakmalılar. “Çocuklar bir kenarda oynar, biz de piknik yaparız” diyen günübirlik kullanıcılara açık değil. Günübirlik ve rezervasyonsuz kapıdan ziyaretçi alınmıyor. Kendi çadırınızda, taş veya ahşap evlerde ve ağaç evlerde olmak üzere 3 çeşit konaklama opsiyonunuz var. Yarım pansiyon şeklinde ücretlendiriliyor. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

Çadır kişi başı 90 TL (2 öğün yemek dahil)
Ağaç Ev 115 TL (2 öğün yemek dahil, ortak banyo)
Taş Ev 165 TL (2 öğün yemek dahil)

Önemli: Buralarda telefon çekmiyor, telefon ile ulaşmaya çalışmayın. Buradan rezervasyon yapabilirsiniz.

Endes Kamp

Klasik kamp arayanların buradaki tercihi genellikle Endes Kamp. Hem çadır kampı hem de taş-ahşap evlerde kalma opsiyonu var. Evlerde duş, wc, sıcak su var. İşin en güzel tarafı her evin kendine ait sebze bahçesi var. Her bahçede ekili dikili ürünler var. Bu bahçeyi dilediğinizce sulayıp, çapalayıp, ürün hasatı yapabiliyorsunuz. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği açık büfe şeklinde. Fiyatlara iki öğün de dahil. 0-6 yaş grubu ücretsiz. Çadır kampı için ise ister kendi çadırınızı kurun ister buradan kiralayın. Fakat bu fiyata yemek dahil değil. Kamp alanında ortak kullanımlı duş ve wc var. Kendi mangal ve kamp ateşiniz yakabiliyorsunuz. Endes Kamp

 Akeleos

Akeleos Ağaç Evler, buz gibi dere suyunun kenarında, ağaç evde veya orman içinde çadırlarda konaklıyorsunuz. Gidenler genelde hakkında olumlu yazmışlar ama bize sıkışık ve kalabalık geldi. Yeme-içme fiyata dahil değil ama onlar da bir o kadar uygun. Duş, wc, güneş enerjisi ile elektrik var. İnternet yok. Telefon çoğunlukla çekmiyor. Tel: 0537 418 35 68 Konum için tıklayın.

Kuzgun

Kuzgun Kamp aslında henüz açılmadı, o yüzden pek bir alt yapı ya da servis beklemeyin ancak bayram gibi aşırı yoğunluk dönemlerinde yer bulamama ihtimalinize karşı yine de buraya not edelim dedik. Sadece kendi çadırınızda konaklayabiliyorsunuz. Çocuklardan ücret almıyorlar. Tuvalet ve duş var. Kendi yiyecek ve içeceklerinizi getirebiliyorsunuz ama ortak yakılan kamp ateşini kullanmak dışında kendi ateşinizi yakmanıza müsade edilmiyor. Rezervasyon yapmanıza gerek yokmuş ama gelmeden kampı haberdar etmekte fayda var. Kapıda şifreli bir kilit varmış şifreyi öğrenmek için telefonla aradığınızda yardımcı oluyorlar. Araçla geliyorsanız köy merkezinden kuzgun işaretlerini takip ederek ulaşabiliyorsunuz. Tel: 05369915290 – 05304930600 Konum için tıklayın.

Saman Çiftliği

Kazdağları eteklerinde, Hıdırlar Köyü mevkiinde, çok tatlı bir çiftin, titizlikle, organik bir şekilde oluşturduğu bir çiftlik konaklaması seçeneği. Rezervasyonsuz kimseyi kabul etmiyorlar. Ahşap evciklerde konaklama yapıyorsunuz. Her bir ahşap evin farklı bir karakteri var. Yemeğinizi de kendiniz evde pişiriyorsunuz. Samimi bir çiftlik konaklaması deneyimi için tercih edilebilir. Instagram Tel: +905052909764 Konum için tıklayın.

Kaz Dağları’nda Nerede Yemek Yenir

KAZDAĞI KAHVALTI MEKANLARI

Narlıköy Çınarları Nazım Usta’nın Yeri ♡


Senelerce köy kahvaltısı diye market peyniri kakalanmaktan sıkılanlara müjde! Burada sadece ev yapımının ötesinde şeyler yiyeceksiniz. Tarladan bile gelmeyen, dağdan bizzat kendi topladıklarını kahvaltı olarak sundukları manzaralı, sade, samimi, minnoş bir köy işletmesi. Süt ürünleri yine tanıdık köylülerden alıyorlarmış. Masayı envai çeşitle donatıyorlar. Her şeyi bitirmenize imkan yok ama yine de ekstradan çiğ börek de söyleyin deriz. Nazım Usta ve eşi çoğu zaman mekanda oluyor, tam bir aile anlayacağınız. Tel: 0532 223 30 74  Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Zeytinbağı Restaurant

Zeytinbağı Restaurant, Kaz Dağları’nın eteklerindeki Çamlıbel Köyü’nde, Ramiz Dayı karakteri ile bilinen, çok sevdiğimiz ama 2013’de kaybettiğimiz Tuncel Kurtiz’in oteli olan Zeytinbağı Otel’in restoranı. Meşhur kahvaltısında her şey doğal ve ev yapımı. Yemeklerde ise malzeme olarak Kaz Dağları’nın kendine özgü otları, köy pazarlarından, yerel imalathanelerden ve Ege Deniz’inden çıkma ürünler kullanılıyor. Yalnız restoran dışarıdan misafir kabul edemiyor. Otel müşterisi olmanız gerekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Çamlıbel Köyü’nde Düşler Vadisi

Düşler Vadisi Güre’de Çamlıbel Köyü’nde bir restoran. Çam ağaçları ve kuş sesleri arasında yemek yemek ya da serpme bir kahvaltı yapmak isterseniz doğayla iç içe olabileceğiniz güzel bir alternatif. Otlu omletleri mutlaka denenmeli. Havuzu ve akşamları havuz başında canlı müzikleri de var. En büyük sıkıntılardan biri Çamlıbel Köyü’nden Düşler Vadisi’ne giden bayağı dar olması. Rezervasyon yapılabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Şarlak Deresi Köy Kahvaltı Yeri

Yaya yaya bir keyif kahvaltısı yapmak için Nazım Usta ve Düşler Vadisi daha uygun ama yolunuz bu taraftan geçecekse yol üzerindeki çok tatlı bir alternatif Şarlak Deresi Köy Kahvaltı Yeri. İçinde ördeklerin yüzdüğü dere kenarında, tahta salaş masalarda, samimi bir işletme ama yemeklerden Nazım Usta performansı beklemeyin. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

YEMEK

Manzaraya Karşı Mangal Keyfi Yapın, Narlı Köyü ♡

Narlı Köy Erdemit’te bir rum köyü. Kışın nüfusu oldukça az olsa da yazın süper manzaraları görmek ve doğa kaçamağı yapmak isteyenlerle bayağı doluyor. Kalmak isterseniz pansiyon bulmakta da zorlanmazsınız, hatta bazı evler ziyaretçilere evini bile açıyormuş. Narlı Köy’de yapılabilecek en keyifli şeylerden biri Kısık Restoran’da manzaraya karşı mangal yapmak. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Lita Lokanta, Küçükuyu

Kaz Dağları’nda canınız tapas ve taco gibi alternatif lezzetler çekerse uğrayabileceğiniz bir gastronomi durağı. Patates Bravas, Dana Yanağı Taco, Poke Bowl, Ördek Bao, Lita Burger, Penne Romesco, Lomo Saltado gibi seçeneklerle dolu zengin bir menüsü var. Instagram Tel: 05355095970-05392665799 Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Hünnap Han, Adatepe

Adatepe’de 18.yy’dan kalma otantik bir Osmanlı konağı olan Hünnap Han, şu an otel olarak işletiliyor. Evin alt katı ve avlusu zamanında hayvanlar için ayrılan bir bölmeymiş. Şimdiyse çok sevimli bir restoran olarak işlevselleştirilmiş. Websitesi Tel: 02867526581 Adres: Adatepe Köyü Ayvacık Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

İncir Butik Cafe & Ev Yemekleri ♡, Zeytinli

Akçay, Zeytinli’de, kendinizi evinizde annenizin zeytinyağlılarını yiyormuşcasına hissedeceğiniz sıcak ve samimi bir aile işletmesi. Zeytinyağlıları başarılı ama mantısı ayrı bir başarılı. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Ayazma’da Alabalık Yiyin, Bayramiç

Bayramiç çok eskiden Troya Krallığı’nın bir parçası olan Çanakkale’de bir ilçe. Ama Bayramiç merkezde enteresan bir şey yok. Özellikle yemyeşil doğası, buz gibi akan dereleri ve bol oksijeniyle Ayazma bölgesi ve yerlilerinin baldan tatlı oluşu buranın enleri. Kaz Dağları ve Menderes Çayı’nın tam dibinde şirin bir yer. Ayazma Pınarı üzerinde bilimum birçok alabalık çiftliği ve balık restoranı var. Hepsinde kiremitte kırmızı benekli alabalık spesiyal. Biz denemedik ama aralarından en ünlüsü Keskin Restoran. Bu bölgenin meyvesi, sebzesi de topraktan hep tap taze ve lezzetli. Zaten bölgede irili ufaklı birçok meyve bahçesi, çiftlik ve tarla var. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Yengeç Restoran Balık, Küçükkuyu ♡

Dağda değil, ama hemen sahilinde. Küçükkuyu liman içinin en sevilen balıkçılarından. Özellikle mezeleri çok ünlü. Sütlü patlıcan diye bir spesiyali var. Ahtapot salatası ve kalamarı da çok seviliyor. Gitmişken az ilerisinde bir Küçükkuyu klasiği olan Ballım Dondurma’ya da belki uğrarsınız. Websitesi Tel: 02867525859 Adres: Sahil Mahallesi, Sahil Mahallesi Cemal Burnaz Caddesi No:36 Küçükkuyu-Ayvacık Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Trattoria Leo, Yeşilyurt

Kazdağları’nın oksijen deposu Yeşilyurt Köyü’nde konumlanan butik otel Casa Mila içindeki İtalyan mutfağı lezzetlerini sunan mekan. Türk ve İtalyan kahvaltısı, kokteyller, şefin hazırladığı aperatifler, atıştırmalıklar, sürpriz günlük tatlar, makarnalar, yöresel lezzetlerle harmanlanmış etler ve pizzalar bulabileceğiniz bir adres. Instagram Adres: Yeşilyurt, 17980 Yeşilyurt/Ayvacık/Çanakkale Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Ayvalık Mekanları

Ayvalık’ta Ne Yenir, Nerede Yenir
Ayvalık Tostu Nerede Yenir

Kaz Dağları Efsaneleri

Kaz Dağları’nın çok bilinen birkaç tane efsanesi var. Ucu bucağı bitmeyen bir efsaneler listesi olsa da biz “en”leri yazıyoruz sizin için. İlki ve en çok kulaklarımıza çalınanı Zeus hakkında olanlar. Efsaneye göre Zeus Kaz Dağları’nda doğmuş, Truva Savaşı’nı buradan izlemiş ve sonra da Hera ile yine bu dağda evlenmiş. Yani Zeus’un hayatındaki köşe taşları hep Kaz Dağları -diğer adıyla İda Dağı-’nda yaşanmış.

Bir diğer efsane de Üçgüzeller hakkında. Zeus bir toplantıya tanrıça Eris’i çağırmıyor, Eris de toplantıya altın bir elma gönderip bu elmayı en güzel tanrıçaya vermesini söylüyor. En güzel tanrıçanın kim olduğuna bir türlü karar verilemeyince, Zeus kararı Paris’e bırakmış. Sonuçta Paris elmayı Afrodit’e vermiş ve Homeros’un İlyada Destanı‘na göre bu yarışma tarihteki ilk güzellik yarışması olarak tarihe geçmiş. Bu yarışmadan sonra Paris, Afrodit’in de yardımıyla Helen’i kaçırmış ve böylece Troya Savaşı başlamış.

Kaz Dağları Nerede?

Kazdağları, eski adıyla İda Dağı, Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan bir bölge. Çanakkale ve Balıkesir şehirlerinin sınırında diyebiliriz.

Balıkesir Merkez ile Kaz Dağları arası arabayla 133 kilometre ve yaklaşık 2 saat 43 dakika,
Çanakkale ile Kaz Dağları arası arabayla 155 kilometre ve yaklaşık 3 saat 11 dakika,
İzmir ile Kaz Dağları arası arabayla 222 kilometre ve yaklaşık 4 saat 22 dakika,
İstanbul Beşiktaş ile Kaz Dağları arası arabayla 431 kilometre ve yaklaşık 5 saat 48 dakika sürüyor.

Aynı zamanda Bergama, Ayvalık, Cunda’ya da çok yakın olduğundan aynı tatil planında dahil etmek fena fikir olmaz:
Cunda Adası Gezilecek Yerler
Ayvalık Gezilecek Yerler
Bergama Gezilecek Yerler

Rotaya dökülmüş halini görmek isterseniz: Kazdağları – Bergama Rotası

Kaz Dağları’na Nasıl Gidilir?

Kaz Dağları’na gidebilmek ve rahatça gezebilmek için nasıl gitmeyi tercih ederseniz edin bir noktadan sonra araba gerekiyor. Orman ve dağ yollarından gidecekseniz, bazı yollar bozuk ama 4×4 bir araçla gitmeniz şart da değil. Bize kalırsa İstanbul’dan direkt şahsi aracınıza atlayıp gitmek en rahatı olur. İstanbul’dan Kaz Dağları’na direk gitmek isterseniz aşağı yukarı 6 saatte orada olursunuz.

Diğer bir seçenek de İstanbul’dan Edremit Havalimanı’na uçup oradan araba kiralamak olabilir. Pegasus Hava Yolları‘nın İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Pazartesi günleri günde 3, diğer günler ise günde 2 uçuşu var. Türk Hava Yolları’nın ise neredeyse her gün 1 tane Atatürk Havalimanı’ndan, 1 tane de Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan direkt uçuşu var. Bazı günler sefer sayısı 1’e düşebiliyor veya 3’e çıkabiliyor bu yüzden düşündüğünüz tarihe göre mutlaka kontrol edin deriz.

-Edremit Koca Seyit Havalimanı’na ulaştıktan sonra da havalimanından araba kiralayabilirsiniz, birçok bilindik araba kiralama şirketinin oradan kiralama seçeneği var. Koca Seyit Havalimanı’ndan Kazdağı Milli Parkı ise 27 kilometre ve arabayla yaklaşık 50 dakika sürüyor. Zeytinli ise havalimanından taş çatlasa 20 dakika.

Instagram’a Da Bekliyoruz!

Kaz Dağları’ndan Geze Geze Dönmek İsteyenler İçin Rota

Dimes GO 2017 vişne rotası da tam buralardan geçiyor. Kaz Dağları’nın bol oksijenli köylerinden çıkıp, Ayvalık ve Cunda Adası’na uğrayıp İzmir’de son bulan 3 – 4 günlük bir kaçamak yapak isteyenler için:  Dimes GO Vişne Rotası 2017

 

Havasıyla Büyüleyen Kaz Dağları'nın En İyi 12 Restoranı

Tertemiz havasıyla Dünya'da ikinci oksijeni yüksek yeri olan Kaz Dağları, muhteşem doğasıyla herkesi büyülüyor. Doğa tutkunları tarafından ilgi gören Kaz Dağları, eteklerinde yer alan köyleriyle gurme lezzetlere sahip birçok restoran bulunduruyor.

Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz Kaz Dağları gezisinden sonra lezzetli yemek yiyebileceğiniz en iyi restoranlardan oluşuyor.

SıraRestoranBölgeneoldu Puanı
1Zeytinbağı RestaurantBalıkesir10/9.9
2Nadas KazdağlarıÇanakkale10/9.9
3Düşler VadisiBalıkesir10/9.8
4Filinta RestoranÇanakkale10/9.9
5Gordo RestaurantBalıkesir10/9.8
6Margu RestaurantÇanakkale10/9.9
7HünnaphanÇanakkale10/9.9
8Çakır Kahvaltı EviÇanakkale10/9.8
9Radika CafeÇanakkale10/9.8
10Manici KasrıÇanakkale10/9.9
11Trattoria Leo RestaurantÇanakkale10/9.9
12Refika CafeÇanakkale10/9.9

Kaz Dağları'nın En İyi 12 Restoranı

İşte Kaz Dağları'nda lezzetiyle beğeni toplayan en iyi restoranlar...

1. Zeytinbağı Restaurant

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Çalışan İlgisi
Zengin menü
Lezzet

Kaz dağlarının en iyi restoranları arasında bulunan Zeytinbağı Restaurant, yerel üreticilerden aldığı malzemelerle yemeklerini hazırlıyor. Zeytinbağı otele ait olan bu restoran dışarıdan gelen misafirlerini de ağırlayan bu mekan, doğayla baş başa olacağınız açık alanlarıyla keyifli bir yemek deneyimi sunuyor.

Telefon(0266) 387 37 61
Saatler08:00-23:00
HaritaTıklayınız
AdresÇamlıbel, Edremit Merkez, Edremit, Balıkesir, 10300 Edremit/Balıkesir
MutfakEge Mutfağı
MekanAlkollü

Google Müşteri Yorumları

👤 Erhan Bey ve ekibinin verdiği hizmetten çok memnun kaldık. Her şey çok lezzetliydi. Teşekkürler.

👤 Eşsiz manzara eşliğinde lezzetli meze ve yemekler 🤗 herşey mükemmeldi..

2. Nadas Kaz Dağları

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Zengin Menü
Lezzet
Hizmet Kalitesi

Zengin mutfağıyla Kaz Dağları'nın en sevilen restoranları arasında yer alan Nadas, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğün için lezzet sunuyor. Bölgede yetişen otlarla hazırlanan mezeleri ve Dünya lezzetleriyle damak çatlatan bu restoran, 16 yaşından büyükleri misafir ediyor.

Telefon0286 752 11 17
Saatler13:00-22:30
HaritaTıklayınız
AdresD:No:203, 17980 Yeşilyurt/Ayvacık/Çanakkale
MutfakEge/Dünya Mutfağı
MekanAlkollü

Google Müşteri Yorumları

👤 Bizim yediğimiz yemekler tek kelimeyle enfesti, Şefimizin ellerine sağlık.

👤 Akşam yemeği için geldiğimiz restoranda, özellikle Zeynep Hanım tarafından, çok iyi ağırlandık ve gayet lezzetli yemekler yedik. Şaraplar ve kokteyller güzeldi

3. Düşler Vadisi Çamlıbel

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Doğayla İç İçe Olması
Lezzet

Serpme kahvaltısıyla Kaz Dağları'nda dikkat çeken Düşler Vadisi, Çamlıbel köyünün mis gibi havasında hizmet veriyor. Sadece kahvaltısıyla değil öğle ve akşam yemeği için de lezzet sunan bu restoran, çam ormanlarının içinde olmasıyla da doğa sevenlerin beğenisini kazanıyor.

Telefon0535 959 34 26
Saatler09:00-17:30
HaritaTıklayınız
AdresTahtakuşlar, D:No:241, 10300 Edremit/Balıkesir
MutfakTürk Mutfağı
MekanAlkolsüz

Google Müşteri Yorumları

👤 Ormanın içinde, huzur dolu bir mekan. İlk girişte merdivenlerden inerken kimse yok kapalı sanırım diye düşündük ama havuzlu bölümü geçip kahvaltı yönlendirmesini takip edince çalışanlar güler yüz ile karşıladı.

👤 Aynı hafta içerisinde 2 kere gelip çok memnun kaldığımız doğanın içinde harika vakit geçirdiğimiz mekan. Personeller güler yüzlü, ilgili servis hızlı ve ürünler çok lezzetli. Güreye geldikçe uğrayacağımız yerlerden🙏🏼

4. Filinta Restoran

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Manzara
Lezzet

Gün batımında tablo gibi görseller oluşturan Filinta Restoran, Kaz Dağları'nın eteklerinde deniz kenarında yer alıyor. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar lezzet sunan bu mekan, mezeleriyle de lezzet şöleni sunuyor.

Telefon0532 471 26 28
Saatler13:00-00:00
HaritaTıklayınız
AdresMıhlı Mahallesi, İzmir Çanakkale Yolu No:110, 17980 Adatepe Köyü/Ayvacık/Çanakkale
MutfakDeniz Mahsulleri
MekanAlkollü

Google Müşteri Yorumları

👤 Farklı, lezzetli ve paranızın değeceği bir mekan. Çalışanı, lezzeti ambiyansı hepsi bir arada. Mezelerini şiddetle tavsiye ederim. Arancini, paçanga ötesi, beğendili ahtapot ve kadayıfa sarılı peynir ilk dördünüz olsun 👌

👤 Klasik bir balık restoranı bekleyen gelmesin. Herşeye muhteşem yorum katılmış. Tüm yemekler en ince ayrıntısına kadar özenilerek hazırlanmış. Tebrik ederim

5. Gordo Restaurant

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Manzara
Lezzet
Çalışan İlgisi

Denize bakan masalarıyla huzur dolu bir ortam sunan Gordo Restaurant, papalina balığıyla giden herkesten beğeni topluyor. Arkanıza Kaz Dağlarını tam karşınıza denizi alarak oldukça keyifli bir akşam yemeği yemenizi sağlayan bu mekan, Ege otlarıyla hazırlanan mezeleriyle de damak çatlatıyor.

Telefon0541 206 27 86
Saatler13:00-00:00
HaritaTıklayınız
AdresGüre, İzmir Çanakkale Yolu No:36, 10300 Edremit/Balıkesir
MutfakDeniz Mahsulleri
MekanAlkollü

Google Müşteri Yorumları

👤 Çok şık, mekan, personel, servis elemanları, mezeler, ara sıcaklar, ana yemekler, Ege esintisi. Bence yolunuz buralara düşerse mutlaka zaman ayırın.

👤 Güre' nin en iyi restoranı olabilir. Atmosfer, servis, çalışanlar, mezeler, her şey harika. Mandalina likörü efsane idi. Mutlaka öneririm.

6. Margu Restaurant

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Çalışan İlgisi
Zengin menü
Manzara

Adatepe'de yer alan Margu Restaurant, masalsı bir yemek deneyimi sunuyor. Kaz Dağları'nın arasında taş bir binada hizmet veren bu restoran, Ege'de olduğunuzu hissedeceğiniz atmosferiyle giden herkesi büyülüyor. Akdeniz lezzetlerinin yanı sıra Dünya lezzetleriyle de misafirlerinin beğenisini kazanan bu restoran, organik malzeme kullandığından dolayı lezzetine lezzet katıyor.

Telefon0552 804 10 22
Saatler09:00-23:30 Pazar: 10:00-23:30
HaritaTıklayınız
AdresKöyiçi Mevkii, Adatepe Köyü Yolu No:23, 17980 Ayvacık/Çanakkale
MutfakAkdeniz/Dünya Mutfağı
MekanAlkollü

Google Müşteri Yorumları

👤 Bu çevrede tercih edilebilecek güzel, şık bir restoran. Fiyatlar ortalamanın biraz üstünde. Menüde olmayan, hazırlaması yaklaşık 1 gün süren kuzu sırt sarma’yı tercih ettik, çok lezzetliydi.

👤 Kalbimi Margu’da bıraktım diyebilirim. Özellikle en uçtaki büyük uzun masada oturup manzaranın şerefine içtik adeta. Oldukça keyifliydi. Hem ana yemeklerini hem ara sıcaklarını denedik hepsi çok lezzetliydi.

7. Hünnaphan

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Güler Yüzlü Çalışan
Zengin menü
Bahçe

Bahçesinde yer alan 200 yıllık hünnap ağacından adını alan bu restoran, Adatepe'de yer alan eski bir konakta hizmet veriyor. Güne serpme kahvaltı ile başlamanızı sağlayan bu mekan, günün her saati için lezzet sunuyor. Restoran kafe olarak hizmet veren Hünnaphan, bahçesiyle sıcak yaz günlerinde ferah ortam sunuyor.

Telefon(0286) 752 65 81
Saatler15:00–00:00
HaritaTıklayınız
AdresAdatepe Köyü Yolu, 17980 Adatepe/Ayvacık/Çanakkale
MutfakEge Mutfağı
MekanAlkollü

Google Müşteri Yorumları

👤 Burada yapmacık hiçbir şey yok. Yemekler doğal; çalışanlar da inanılmaz doğal, kalpten ve oldukça bilgili. Kahvaltı şahane. Gerçekten doyuyorsunuz ve sırf açık büfe dolu görünsün diye konmuş saçma sapan şeyler yok.

👤 Kahvaltısı harika.

8. Çakır Kahvaltı Evi

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Samimi Ortam
Lezzet

Hem Kaz Dağları'nın bol oksijenli havasını solumak hem de otantik bir yerde kahvaltı yapmak istiyorsanız eğer önereceğimiz yerler arasında Çakır Kahvaltı Evi bulunuyor. Serpme kahvaltısıyla bol çeşit sunan bu restoran, samimi ortamıyla da gidenlere köy sıcaklığını hissettiriyor.

Telefon0507 388 14 75
Saatler07:30-22:00 Salı: 07:30-00:00
HaritaTıklayınız
AdresYeşilyurt Köyü İç Yolu, 17980 Yeşilyurt/Ayvacık/Çanakkale
MutfakTürk Mutfağı
MekanAlkolsüz

Google Müşteri Yorumları

👤 Her şey dört dörtlüktü diyebilirim. Kahvaltısında yok yok. Reçelleri gerçekten çok başarılıydı. Fiyatı da bu lezzet ve çeşitlere göre gayet uygundu. Umarım bu şekilde devam edilir.

👤 Aşırı lezzetli kahvaltı. Beklediğimin çok üstüydü. Reçeller lezzetliydi.

9. Radika Cafe

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Çalışan İlgisi
Zengin menü
Lezzet

Kaz Dağları'nı gezdikten sonra acıktığınız zaman lezzetli ev yemekleri bulabileceğiniz Radika Cafe, taş bir ev içinde hizmet veriyor. Oldukça otantik bir ortama sahip olan bu mekan, dolmadan sarmaya, mantıdan gözlemeye birçok lezzet sunuyor. Yöresel köy lezzetleriyle de gidenlerin beğenisini kazanan bu mekan, güler yüzlü çalışanlarıyla da gelen herkesi memnun ediyor.

Telefon0546 788 23 61
Saatler09:00-20:00
HaritaTıklayınız
AdresYeşilyurt Köyü Yolu No:73, 17980 Yeşilyurt/Ayvacık/Çanakkale
MutfakTürk Mutfağı
MekanAlkolsüz

Google Müşteri Yorumları

👤 Mekan sahibi oldukça ilgili, biz akşam yemeği sonrası tatlı ve kahve içmek için tercih ettik. Çetmi tatlısı oldukça lezzetliydi ayrıca avlusu minnoştu. Ve Yeşilyurt köyünün merkezinde oluşu da artı😇

👤 Manlama, mantı ve kabak çiçeği dolması çok lezzetli. Sahibi beyefendi çok ilgili ve sürekli işinin başında.

10. Manici Kasrı Restoran

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Çalışan İlgisi
Zengin Menü

Kaz Dağları'nın en şık restoranları arasında yer alan Manici Kasrı, sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar birçok lezzet sunuyor. Ekşi mayalı ekmekleriyle her yemekte ayrı bir lezzet sunan bu mekan, otel restoranı olmasına rağmen dışarıdan misafir kabul ediyor.

Telefon(0286) 752 17 31
HaritaTıklayınız
Adres17980 Yeşilyurt/Ayvacık/Çanakkale
MutfakTürk Mutfağı
MekanAlkollü

Google Müşteri Yorumları

👤 Kahvaltı ve akşam yemeği çok lezzetli, özenli bir menü var.

👤 Restoranında yemekler çok iyi. Özellikle kahvaltısı çok başarılı 🌺

11. Trattoria Leo Restaurant

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Zengin Menü
Dekorasyon
Çalışan İlgisi

Kaz Dağları'nda İtalyan lezzetlerini tadabileceğiniz Trattoria Leo Restoran, zengin menüsüyle göz dolduruyor. Taze hazırlanan makarnaları, pizzası, Türk ve İtalyan mutfağı karışımı kahvaltısıyla lezzet şöleni sunan bu mekan, kokteylleriyle de damak çatlatıyor.

Telefon0539 211 27 27
Saatler08:30–11:30, 13:00–23:30
HaritaTıklayınız
AdresYeşilyurt, 17980 Yeşilyurt/Ayvacık/Çanakkale
Mutfakİtalyan Mutfağı
MekanAlkollü

Google Müşteri Yorumları

👤 Yemekler kesinlikle çok lezzetli ve kaliteli. Ortam çok dinlendirici ve nezih.

👤 Enfes İtalyan lezzetlerine doymak istiyorsanız mutlaka Trattoria Leo'yu deneyin. Tufan şef ve ekibinin hazırladığı muhteşem pizzalara bayıldık.

12. Refika Cafe

Kaz Dağları'nın En İyi Restoranları

ARTILAREKSİLER
Manzara
Otantik Ortam
Doğal Ürünler

Otantik ve salaş olmasıyla giden herkesin beğenisini kazanan Refika, adını efsanelere konu olan Refika'dan alıyor. Doğal ürünlerle hazırlanan sabah kahvaltısı ve günün her saati için sunduğu yemekleriyle Kaz Dağları'nda dikkat çeken bu mekan, deniz ve köy manzarasıyla da beğeniliyor.

Telefon0533 321 21 27
Saatler15:00–00:00
HaritaTıklayınız
AdresKüçükkuyu, 17980 Ayvacık/Çanakkale
MutfakTürk Mutfağı
MekanAlkollü

Google Müşteri Yorumları

👤 Akşam yemeğine uğradık. Son derece romantik keyifli bir mekan. Fiyatlar yüksek ama lezzetli yemekler. Denemenizi öneririm

👤 Çok huzurlu, özenli ve güzel bir yer. Kesinlikle tavsiye ederim


Kaz Dağları'nın en iyi restoranları neler?

Kaz Dağları'nda gidebileceğiniz restoranlar arasında; Zeytinbagi Restaurant, Nadas Kazdağları restoran, Düşler Vadisi Çamlıbel, Filinta Restoran, Gordo Restaurant, Adatepe Margu Restaurant, Hünnaphan Butik Otel restoranı, Çakır Kahvaltı Evi, Yeşilyurt Radika Cafe, Manici Kasrı Otel restoran, Leo Restaurant ve Refika Cafe Kaz Dağları'nın en iyi restoranlarıdır.

Kaz Dağları'nda kahvaltı nerede yapılır?

Kaz Dağları'nda kahvaltı yapabileceğiniz yerler arasında; Düşler Vadisi, Refika Cafe, Çakır Kahvaltı Evi, Radika Cafe ve Zeytinbagi Restaurant Kaz Dağları'nda kahvaltı yapılacak en iyi mekanlardır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır