11 yaşındaki çocuğun tansiyonu kaç olmalı / Çocuklarda Hipertansiyon - Doç Dr Osman Özdemir

11 Yaşındaki Çocuğun Tansiyonu Kaç Olmalı

11 yaşındaki çocuğun tansiyonu kaç olmalı

Yaşa G&#;re Tansiyon Değerleri Ka&#; Olmalıdır? K&#;&#;&#;k Ve B&#;y&#;k Tansiyonun Normal Değerleri

Yaşa göre tansiyon değerleri kişiye göre değişiklik gösterir.

Yaşa Göre Tansiyon Değerleri Kaç Olmalıdır?

Tansiyon değerleri bilindiği üzere kan basınçlarını gösterir. Her insanın farklı tansiyon değeri olabilir. Tansiyonlar bazı faktörlere göre yükselebilir veya düşebilir. Bu durum tansiyon ölçümüyle ortaya çıkar. Yüksek ve düşük tansiyon insan vücudunda bazı etkiler gösterir. Bu etkiler kişiyi direk olarak etkileyerek bazı belirtiler göstermesine neden olur. Genç ve çocuk yaşlarda bulunan kişilerde tansiyon değeri farklı olarak kabul ediliyor. Normal bir insanın tansiyon değeri kaç olmalı konusunda birçok insan araştırma yapıyor. Tansiyon konusunda önlem almak isteyen kişiler bu durumlar için bilgi almak istiyor.

Yaşa göre tansiyon değerleri vardır. Normal bir insanın büyük tansiyon değeri olarak kabul edilir. Küçük tansiyon değeri ise 70 ile 90 arasındadır. Genç ve çocuklarda tansiyon değerleri, 70 ile 90 arası normal olarak kabul ediliyor. Yüksek tansiyonun birçok belirtisi bulunuyor. Bu belirtiler şu şekildedir:

● Şeker hastalıkları
● Böbrek hastalıkları
● Kalp damar hastalığı
● Genetik etkenler
● Aşırı tuz tüketmek

Düşük tansiyon ise çok zararlı olarak kabul edilmez. Fakat kişilerin tansiyonu düştüğünde bazı etkiler gösterebilir. Bu etkiler arasında baş dönmesi ve halsizlik bulunuyor. Kişiler tansiyon aletleri kullanarak tansiyonları hakkında bilgi sahibi olabilir. Bu sayede tansiyonun düştüğünü veya yükseldiğini kolayca anlayabilir.

Küçük ve Büyük Tansiyonun Normal Değerli Hakkında

Tansiyon değeri her insan bulunur. Her insanın tansiyon değeri değişiklik gösterebilir. Uzmanlar tarafından belirlenen normal tansiyon değerleri vardır. Kişiler bu tansiyon değerlerini öğrenmek için birçok araştırma yapabiliyor. Normal değerler hakkında bilgisi olmayan kişiler, tansiyon ölçümü sonrasında tansiyonun yükseldiğini veya düştüğünü anlayamaz. Bu sebepten dolayı mutlaka normal değerleri her insanın bilmesi gerekir. Uzmanlar tarafından büyük tansiyonun , küçük tansiyonun ise 90 olması normal olarak kabul ediliyor.

Değerlerin altı düşük üstü yüksek tansiyondur. Tansiyonlar anlık olarak düşebilir veya çıkabilir. Her iki durumda da kişilerin dinlenmesi büyük önem taşıyor. Kendini zorlamadan belirli bir süre dinlenmesi gerekir. Tansiyon değerleri her insanda anlık olarak değişebilir. Bu durumlar kısa bir süre içinde belirti gösterir.

 Son Güncelleme:

&#;ocuklarda tansiyon ka&#; olmalı ve y&#;ksekliği nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda hipertansiyon tedavisi, belirtileri ve tanı ile başlayan bir süreç olarak bilinir. Çocuklarda hipertansiyon genellikle herhangi bir yakınmaya yol açmaz. Genellikle bu sorun genellikle rutin kan basıncı ölçümünde tespit edilir. Çocuklarda tansiyon kaç olmalı ve yüksekliği nasıl tedavi edilir sizler için derledik.

Ciddi derecede hipertansiyonu bulunan çocuklarda baş ağrısı, görme bozukluğu, bulantı, baş dönmesi, burun kanaması ve kusma ya da kişilik değişiklikleri gibi yüksek kan basıncı belirtileri ortaya çıkabilir.

Çocuklarda TansiyonKaç Olmalı ve Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Hipertansiyon acili şeklinde tanımlanan, konvulzyon (havale), fokal defisitler (bölgesel işlev bozuklukları), inme (felç), kalp yetersizliği ve akut böbrek yetmezliği gibi hayatı tehdit eden bulgular ise başlangıç aşamasında nadir gözlemlenir. Kan basıncı ölçümleri sürekli olarak %95’in üzerinde olan bütün çocuklar tam olarak değerlendirilir. Bu inceleme ise, evre 1 hipertansiyonu olan çocuklarda bir ay, evre 2 hipertansiyonuna sahip olan hastalarda ise bir hafta içinde tamamlanmalıdır. Aynı zamanda çocukların tedavileri de buna göre düzenlenmelidir. Kan basıncı ölçümleri %90–95 arasında olan çocukların ilerleyen yaşlarda hipertansiyona yakalanma risklerinin önemli ölçüde artıyor. Bu nedenle kan basıncı ölçümlerinin yakından izlenmesi gerekir.

Kan basıncı uzun bir süre yüksek seyrederse arterler ve kalbin üzerinde bulunan iş yükü de artar. Beyin ve böbrek gibi diğer organlar da bu nedenle zarar görebilir. Yüksek kan basıncı her zaman bir belirti vermese de vücuda olumsuz bir şekilde etkilemeye devam eder. Uzun dönemde ise, sağlık sorunları yaşama riski artar. Çocuklarda hipertansiyon çok yüksek olduğu zaman baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, görme problemleri, burun kanaması ve bulantıya yol açar. Çocuğunuzda ciddi bir hipertansiyon ve bu semptomlardan herhangi biri bulunuyorsa hemen doktora gidilmeniz gerekir.

Hipermetrop Tespit Edilen Çocukta Yapılması Gereken Tetkikler

Çocuklarda hipertansiyon tedavisi sürecinde gerçekleştirilen tetkikler belirtilerden sonra, genellikle ikinci aşamada yer alır. Başlangıç testleri, ikincil hipertansiyonun en fazla görülen nedenlerine (böbrek damarlarının ve dokusunun hastalıkları ile aort koarktasyonu) yönelik yapılmalıdır. Bu amaçla gerçekleştirilen idrar incelemesi, tam kan sayımı, idrar kültürü, serum elektrolitleri, kreatinin, kan üre azotu ve ürik asit seviyeleri ile elektrokardiyografi (EKG), böbrek ultrasonografisi, akciğer röntgeni ve mümkünse ekokardiyografi (EKO) yapılması gerekir. Esansiyel (birincil) hipertansiyonda ise, şişman ergenlerde insülin, açlık kan şekeri ve yağ paneline de bakılması gerekir. Kan basıncı yüksekliği olan hafif olan ergenlerin ailesinde ise, esansiyel (birincil) hipertansiyon bulunuyorsa, tanı genellikle esansiyel hipertansiyon olacağı için, ileri testleri yapmaya da gerek yoktur.

Yapılacak olan ileri testlerle asıl amaçlanan ise, organ hasarının belirlenmesidir. Retinal göz muayenesi ve ekokardiyografi kan basıncı %90’ın üzerinde seyreden böbrek ve şeker hastalarında ya da %95’in üzerinde olan tüm çocuklara yapılması gerekir. Ekokardiyografi ise, hedef organ hasarının genişliğinin belirlenmesinde ve kalbe bağlı oluşan nedenlerin taranmasında kullanılır. Sol karıncık kasında meydana gelen kalınlaşma (sol ventriküler hipertrofi) en belirgin, organ hasarıdır.

Yetişkinlere göre çok daha az retinal değişiklikler gözlenmesine rağmen hipertansiyon sorunu olan çocuklarda göz dibi incelemesi kan basıncı yüksekliğinin uzun süreli gerçekleşen etkilerini ortaya koymaya yardımcı olur. İdrarda protein atılımı, esansiyel hipertansiyonlu bulunan hastalarda erken böbrek ve kalp hasarının belirlenmesinde çok önemlidir. İlaç tedavisinde de asıl hedeflenen şey, hastanın kan basıncını %95’in altına indirmek olarak bilinir. Ama şeker hastalığı, kronik böbrek hastalığı ve hipertansiyona bağlı olarak gerçekleşen hedef organ hasarı bulunuyor kan basıncını %90’ın altına indirmek amaçlanır.

False

Genellikle yetişkin hastalığı olarak bilinen yüksek tansiyon; genetik geçiş, çeşitli böbrek hastalıkları ve özellikle obezite nedeniyle artık çocukların da kapısını tehlikeli bir şekilde çalıyor. Peki, çocuklarda tansiyon kaç olmalı? Çocuklarda tansiyon belirtileri nelerdir, neden olur? Yüksek tansiyon olan çocuklarda beslenme nasıl olmalı?Acıbadem International Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi anlatıyor&#;

ÇOCUKLARDA TANSİYON KAÇ OLMALI?

1 yaşındaki bir erkek çocuğun kabul edilebilir alt ve üst tansiyon değerleri ile 2 yaşındaki bir erkek çocuğun kabul edilebilir alt ve üst tansiyon değerleri farklıdır.

1 yaşındaki erkek çocuğun kabul edilebilir tansiyon alt değeri 99/51, üst değeri /54 iken, 2 yaşındaki bir erkek çocuğun kabul edilebilir tansiyon alt değeri 99/55, üst değeri ise /59’dur.

Bu durum kız çocukları için de geçerlidir. Örneğin, 2 yaş ve 3 yaşındaki kız çocuklarının kabul edilebilir tansiyon alt ve üst değerleri birbirinden farklıdır.

Özetle; her yaşın ve cinsin kabul edilen tansiyon değerleri farklıdır. Bu değerleri kilo boy oranı da etkilediği için hekiminize danışarak çocuğunuzda gözlemlediğiniz tansiyon ile ilgili şüphenizi kesinleştirebilirsiniz.

Tansiyonun çocuklarda gün içinde ve endişe, korku, üzüntü gibi nedenlere bağlı olarak değişebildiğini anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi, “Çocukluk çağındaki normal tansiyon değerleri, çocuğun yaşına, cinsiyetine, kilo/boy oranına göre değişiyor” diyor.

ÇOCUKLARDA TANSİYON BELİRTİLERİ

Kalbin vücuda kan pompalama işlemi sırasında damarların iç duvarında oluşan basınca tansiyon deniyor. Kalbin kan pompalarken yarattığı basınç büyük tansiyon, kalp kası gevşediğinde oluşan basınç da küçük tansiyon olarak tanımlanıyor. 

ÇOCUKLARDA YÜKSEK TANSİYON NEDEN OLUR?

çocuklarda tansiyon

Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Yüksek tansiyona yol açan ikincil nedenler arasında bazı böbrek ve kalp problemleri ile nadiren de olsa böbrek üstü bezleri tümörü sayılabilir. Tansiyon yüksekliği nadiren şikayete yol açar. Böbrek kaynaklı tansiyon yüksekliği gelişme geriliğine neden olur. Ayrıca burun kanaması, görmede sorun, baş ağrısı, sersemlik hissi ve epileptik nöbetler görülebilir. Tansiyon yüksekliği olduğu düşünülen çocuklarda holter cihazı ile tansiyon izlemesi yapılmalı”

YILDA BİR KEZ TANSİYONUNU ÖLÇTÜRÜN

Yüksek tansiyonun başta kalp, böbrek, damar duvarları ve sinirlerde olmak üzere çeşitli organ hasarları yapabiliyor. Yüksek basınçla pompalanan kan kalbin odacıklarında büyüme ve kalp kasında kalınlaşma yaptığından ileride koroner arter hastalığı ve kalp krizi riskini de artırıyor. Ayrıca tedavi edilmeyen tansiyonun böbrek damarlarında yarattığı hasara bağlı olarak böbreğe kan akışının yavaşlamasından sorumlu olduğunu dile getiren Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi, “Aynı şekilde yüksek tansiyon nedeniyle beyne giden damarlar da hasarlanır. Bu da inmeye yol açabilir. Yüksek tansiyon her türlü organa giden damarı bozacağı için görmede bozulma gibi etkileri de bulunur. Bu yüzden özellikle 3 yaşın üstündeki her çocuğun tansiyonu hiçbir yakınma olmasa bile yılda bir ölçülmelidir. Üç yaş altında ise yüksek tansiyonu düşündürecek hastalıklar veya yakınmalar varsa tansiyon mutlaka ölçülmelidir” diye anlatıyor.

TEDAVİDE İLK ADIM KİLO KONTROLÜ

Yüksek tansiyon tanısı konulduğunda tedavi olarak ilk başvurulan yöntem çocuğun kilosunun istenen düzeye gelmesi için diyet ve egzersize başlatılması ile duygusal destek sağlanması. Ayrıca tuz tüketiminin de sınırlanması gerektiğini vurgulayan Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi’nin verdiği bilgilere göre günlük alınması gereken tuz miktarı, ilk altı ayda bir gramdan az, bir yaşına kadar bir gram, yaş arasında 2 gram, yaş arasında 3 gram, yaş arasında 5 gram, yaş arasında ve yetişkinler için de 6 gram olmalı. Bir çay kaşığı tuzun gram civarında olduğunu belirten Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Yüksek tansiyon saptanırsa bu miktarlar da azaltılmalı. Sadece yemeğe konan tuz değil aynı zamanda gizli tuz dediğimiz işlenmiş gıdalardaki tuzları da düşünmek lazım. O yüzden çocukluktan itibaren abur cuburu kısıtlamak önemli. Çocuklarda 6 ay süreyle uygulanan diyet ve tuz kısıtlaması işe yaramazsa ilaç tedavisine başlanır.”

NORMAL TANSİYON ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE BAĞLI

Çocuklar, boy ve kilo değerlerine göre “persentil” olarak belirlenen aralıklara göre değerlendiriliyor. Persentil bebeğin / çocuğun gelişiminin normal şekilde ilerleyip ilerlemediği hakkında ipucu vermek için kullanılan bir büyüme eğrisidir. Çocuklarda büyümeyi değerlendirmek için persentil eğrileri olduğu gibi tansiyon için de yaşlara ve cinsiyete göre değişen bir persentil tablosu vardır.

Formsanté

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası