arabada dikkat işareti / Araba Uyarı Işıkları Ünlem İşareti – Arabada Ünlem İşareti

Arabada Dikkat Işareti

arabada dikkat işareti

Araba Arıza İşaretleri

Araba Arıza İşaretleri

Motorlu araçlarda çok say&#;da sistem ve çok say&#;da parça olmas&#; nedeniyle yanl&#;&#; gidebilecek ve ar&#;za olabilecek de çok say&#;da parça ve ba&#;lant&#; bulunmaktad&#;r. Araçla ilgili bir eksiklik, ar&#;za, bozulma söz konusu oldu&#;unda dijital ekranda beliren araç ar&#;za i&#;aretlerinin anlamlar&#; mutlaka bilinmelidir. Söz konusu oto ar&#;za uyar&#; i&#;aretleri bazen h&#;zla çözülebilecek bir durum konusunda uyar&#; verirken bazen de çok ciddi sorunlar için uyar&#;da bulunur.

Araba Ar&#;za &#;&#;aretleri

Arabalarda çok say&#;da sistem ve parça oldu&#;undan ve araçlar çok say&#;da ortamda uzun süre kullan&#;ld&#;&#;&#;ndan çok say&#;da ar&#;zan&#;n meydana geldi&#;ini görmek mümkün. Bu ar&#;zalar&#; fark edilmesini ve ona göre önlem al&#;nmas&#;n&#; sa&#;layan belki de en önemli &#;ey araç ar&#;za i&#;aretleridir. Motorda, lastiklerde, &#;anz&#;manda, yak&#;tta herhangi bir problem varsa bir &#;eyler olmas&#; gerekti&#;i gibi çal&#;&#;m&#;yorsa araç ikaz i&#;aretleri belirir.

Sürücüyü bilgilendirerek sürücünün, arac&#;ndaki sistemlerin durumundan haberdar olmas&#;n&#; sa&#;layan araç uyar&#; sistemlerigünümüz araçlar&#;n&#; sürücü için çok daha anla&#;&#;l&#;r k&#;lmakla kalmay&#;p ayn&#; zamanda olas&#; problemlerin önüne geçerek araçlar&#;n ömrünü de uzatmaktad&#;r.

Araba Ar&#;za ve &#;kaz &#;&#;aretleri ve Anlamlar&#;

Arabalarda hem ar&#;zalar&#; bildirmek hem de arac&#;n sistemlerinin mevcut durumunu sürücüye bildirmek için çok say&#;da ikaz &#;&#;&#;&#;&#; bulunmaktad&#;r. Bu ikaz &#;&#;&#;klar&#;n&#; ve anlamlar&#;n&#; inceleyelim…

Mekanik Sistemler İle İlgili İkaz İşaretleri

Mekanik Sistemler &#;le &#;lgili &#;kaz &#;&#;aretleri

Hararet &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

&#;kaz &#;&#;&#;klar&#; aras&#;nda belki de en yayg&#;n bilinen ikaz &#;&#;&#;&#;&#; olan hararet uyar&#; i&#;areti, arac&#;n&#;z&#;n motor s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n kritik seviyelere ula&#;t&#;&#;&#;n&#; kullan&#;c&#;ya bildiren bir &#;&#;&#;kt&#;r. Bu durumda yap&#;lmas&#; gereken so&#;utma s&#;v&#;s&#;n&#; kontrol etmek ve gerekirse durup arac&#;n so&#;umas&#;n&#; beklemektir. Hararet &#;&#;&#;&#;&#; yanarken yolculuk etmek arac&#;n&#;zda sorunlara yol açabilece&#;inden dolay&#; bu &#;&#;&#;k yand&#;ktan sonra yolculuk edilmemesi büyük önem ta&#;&#;maktad&#;r.

Lastik Bas&#;nc&#; &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Bir ba&#;ka yayg&#;n olarak bilinen ikaz &#;&#;&#;&#;&#; ise lastik bas&#;nc&#;n&#; ölçen sensörlere ba&#;l&#; olarak çal&#;&#;an lastik bas&#;nc&#; ikaz &#;&#;&#;&#;&#;d&#;r. Lastik bas&#;nc&#; çok say&#;da sebepten dolay&#; azalabilir ve fark edilmedi&#;i durumda lasti&#;inize kal&#;c&#; zararlar verebilir. Bu sebeple lastik bas&#;nc&#; azal&#;r azalmaz bunu fark etmek son derece önemlidir. Lastik bas&#;nc&#; ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yand&#;&#;&#; zaman lasti&#;in kontrol edilmesi ve kritik durumda de&#;ilse en yak&#;n benzin istasyonuna giderek &#;i&#;irilmelidir. E&#;er lastik çok inmi&#;se ve kullan&#;lamayacak durumda ise o halde lasti&#;e müdahale edilmesi gerekebilir.

Dü&#;ük Yak&#;t &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Belki de en eski ve en önemli ikaz &#;&#;&#;klar&#;ndan biri olan dü&#;ük yak&#;t uyar&#; i&#;areti, arac&#;n yak&#;t&#; kritik seviyelere dü&#;ünce yanarak kullan&#;c&#;y&#; uyar&#;r. Basit bir i&#;aret de olsa oldukça büyük önem ta&#;&#;d&#;&#;&#;n&#; hat&#;rlatmakta fayda var. Bu uyar&#; i&#;areti yand&#;ktan sonra en yak&#;n yak&#;t dolum istasyonuna giderek dolum gerçekle&#;tirilmelidir.

Akü &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Akü araç içerisinde çok say&#;da sisteme güç veren bir parça oldu&#;undan son derecede önemlidir. E&#;er akü ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yan&#;yorsaakünün voltaj&#; dü&#;mü&#; olabilir. Bu noktada akü yeterince &#;arj olmam&#;&#; veya a&#;&#;r&#; kullan&#;lm&#;&#; olabilir. E&#;er akünün &#;arj olma sisteminde bir ar&#;za varsa bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#;n sürekli yand&#;&#;&#;n&#; görebilirsiniz. Akünün &#;arj olma sisteminde yani alternatörde bir ar&#;za varsa o halde bu parçan&#;n tamir edilmesi veya akünün de&#;i&#;tirilmesi gerekebilir. Yolda bu &#;&#;&#;&#;&#;n yand&#;&#;&#;n&#; görürseniz arac&#;n elektrikle çal&#;&#;an sistemlerin kullan&#;m&#;n&#; azaltabilirsiniz.

Amortisör &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Amortisörler arac&#;n süspansiyon sisteminin en önemli parçalar&#;ndan biri oldu&#;undan bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#;n yanmas&#; durumunda amortisörlerin k&#;sa sürede kontrol edilmesi ve bir problem olmas&#; durumunda acilen ilgilenilmesi gerekmektedir. Bu noktada arac&#;n süspansiyon sistemiyle ilgilenece&#;i için amortisör konusunda yetkili servis ile çal&#;&#;&#;lmas&#; önem ta&#;&#;maktad&#;r.

Servis &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

E&#;er arac&#;n&#;z&#; servise son götürmenizin üzerine belli bir süredir kullanmakta iseniz bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#;n yand&#;&#;&#;n&#; görebilirsiniz. E&#;er bu &#;&#;&#;k sürekli olarak yanmakta ise arac&#;n&#;z&#; bak&#;ma götürmeniz gerekmektedir. Bak&#;m aral&#;klar&#;n&#; takip etmek zaman zaman zor olabilece&#;inden baz&#; araçlar ne zaman bak&#;ma götürülmeleri gerekti&#;ini göstergelerinde belirtir. Bak&#;m yap&#;ld&#;ktan sonra bu &#;&#;&#;&#;&#; kapat&#;larak arac&#;n&#;z&#; kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yak&#;t Kapa&#;&#; &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Arac&#;n&#;za yak&#;t almaya gitti&#;inizde yak&#;t kapa&#;&#;n&#; açabilir ve sonra ödeme yapmak gibi i&#;lemlerle u&#;ra&#;&#;rken kapa&#;&#;n kapal&#; olup olmad&#;&#;&#;n&#; kontrol etmeyi unutabilirsiniz. Bu noktada yak&#;t kapa&#;&#; uyar&#; i&#;areti yanm&#;&#; olaca&#;&#;ndan bunu fark edebilir ve yak&#;t kapa&#;&#; aç&#;k yolculuk yapmadan kapa&#;&#; kapatabilirsiniz.

Ön Cam Y&#;kama Suyu Seviyesi &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Arac&#;n ön cam&#; sürücünün yolu görmesi için kritik önem ta&#;&#;d&#;&#;&#;ndan ön camda olu&#;abilecek herhangi bir leke veya kir sürücüyü ve yolcular&#; tehlikeye sokabilir. Bu sebeple arac&#;n ön cam&#;n&#; y&#;kayacak ve silecek bir sistem bulunmaktad&#;r. Bu sistemde yeterince su yoksa ve suya ilave edilmesi gerekiyorsa silecek suyu ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yanarak sürücü bu konuda uyar&#;l&#;r.

Otomatik &#;anz&#;man &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Otomatik vitesli araçlar&#;n &#;anz&#;man&#;nda bir sorun olu&#;tu&#;unda bunu anlamak, viteslere daha az dikkat edilece&#;i için, normal &#;anz&#;manl&#; araçlardaki sorunlara göre daha zor olabilir. Bu noktada &#;anz&#;man ar&#;za &#;&#;&#;&#;&#; yanarak kullan&#;c&#;y&#; uyar&#;r.

Kaput &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Araç kaputunun aç&#;k veya kapal&#; oldu&#;unu anlamak çok zor olmasa da zaman zaman gözden kaçabilir. E&#;er arac&#;n kaputu aç&#;k &#;ekilde bir i&#;lem gerçekle&#;tirip onu tam kapatmadan araca bindiyseniz yola ç&#;kt&#;&#;&#;n&#;zda arac&#;n kaputu aç&#;larak tehlike olu&#;turabilir. Bu sebeple kaput e&#;er tam olarak kapanmam&#;&#; ise kaput ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yanarak sürücüyü uyar&#;r.

Park Modu &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Arac&#;n&#;z&#; park moduna ald&#;&#;&#;n&#;zda yanan &#;&#;&#;kt&#;r. Bu &#;&#;&#;k otomatik vitesli araçlarda park freninin uyguland&#;&#;&#;n&#; ve arac&#;n&#;z&#; park halinde b&#;rakabilece&#;inizi belirten &#;&#;&#;kt&#;r.

Fren Hidrolik Seviyesi I&#;&#;&#;&#;

Frene bast&#;&#;&#;n&#;zda kuvvetin do&#;ru bir biçimde aktar&#;lmas&#; için fren sisteminde bir hidrolik s&#;v&#;s&#; bulunur. Bu s&#;v&#;n&#;n kritik seviyelere dü&#;mesi durumunda frenlerin i&#;levini kaybedece&#;i dü&#;ünüldü&#;ünde bu uyar&#;n&#;n önemi anla&#;&#;labilir. Arac&#;n fren hidroli&#;i belli bir seviyenin alt&#;na dü&#;mü&#;se bu &#;&#;&#;k yanar.

Elektronik(Güvenlik) Sistemleri İle İlgili İkaz Işıkları

Elektronik(Güvenlik) Sistemleri &#;le &#;lgili &#;kaz I&#;&#;klar&#;

ESP &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Arac&#;n&#;zda ESP deste&#;i bulunuyorsa bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#; zaman zaman görebilirsiniz. ESP sürücü yard&#;m&#; arac&#;n tekerlerinin yol tutu&#;unu kaybetmesini önler. ESP hem kalk&#;&#; yaparken çeki&#;i kontrol ederek tekerleklerin bo&#;a dönmesini önler hem de sert virajlarda arac&#;n bir tekerle&#;ini destek noktas&#; olarak kullanarak yoldan ç&#;kmay&#; önler. E&#;er göstergede ESP simgesi ç&#;k&#;yor ve alt&#;nda OFF yaz&#;yorsa bu sistemin kapal&#; oldu&#;unu belirtmektedir. Sistemi e&#;er kullan&#;c&#;n&#;n kendi kapatmad&#;ysa bu bir ar&#;zadan kaynaklanm&#;&#; olabilece&#;inden, sistemin i&#;levselli&#;i kontrol edilmelidir.

Hava Yast&#;&#;&#; &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

E&#;er hava yast&#;klar&#;nda problem varsa bu ar&#;za &#;&#;&#;&#;&#;n&#; görmek mümkündür. Hava yast&#;klar&#;n&#;n ar&#;za yapt&#;&#;&#;n&#; ve olas&#; bir kaza durumunda çal&#;&#;mayabilece&#;ini belirten bu ar&#;za &#;&#;&#;&#;&#; yan&#;yorsa araç servise götürülerek bu sorun ara&#;t&#;r&#;lmal&#; ve çözülmelidir.

ABS &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

ABS modern güvenlik sistemleri aras&#;nda belki de en önemlilerinden biri oldu&#;undan ABS &#;&#;&#;&#;&#;n&#;n yan&#;p yanmad&#;&#;&#;na dikkat edilmelidir. E&#;er mar&#; bast&#;ktan sonra bu &#;&#;&#;k hala yanmakta ise o zaman abs sisteminde ar&#;za oldu&#;u anlam&#;na gelmektedir. ABS önemli bir güvenlik sistemi oldu&#;undan bu &#;&#;&#;&#;&#;n yand&#;&#;&#; görüldükten sonra fazla zaman kaybedilmeden yetkili bir servise arac&#;n&#;z&#; götürmeniz mant&#;kl&#; olabilir.

Arka Cam Rezistans &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Özellikle so&#;uk günlerde olu&#;an bu&#;udan dolay&#; sürücünün arka görü&#;ü dü&#;ebilece&#;inden ço&#;u arac&#;n arka cam&#;nda dirençler bulunmaktad&#;r. Bu dirençlerden elektrik ak&#;m&#; geçirilerek &#;s&#; üretilir ve bu sayede bu&#;ulanman&#;n kaybolmas&#; sa&#;lan&#;r. E&#;er arka cam bu&#;u ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yanmakta ise o zaman bu sistemde bir ar&#;za olu&#;mu&#; olabilir. Bu&#;ulanma ya&#;anmas&#; durumunda sürücünün görü&#;ü dü&#;ece&#;i için öyle bir duruma girilmeden önce bu ar&#;zan&#;n giderilmesi gerekmektedir.

Fren &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Fren ikaz &#;&#;&#;&#;&#; kullan&#;c&#;y&#; freninin durumu ile ilgili bilgilendirmek için kullan&#;l&#;r. El freni çekili ise yanacak olan bu &#;&#;&#;k, el freni kullan&#;mda de&#;ilken de yan&#;yorsa o halde frenin hidrolik yap&#;s&#;nda bir problem oldu&#;u anlam&#;na gelmektedir.

Direksiyon &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Modern arabalarda bulunan elektronik direksiyon destek sistemi yani EPS arac&#;n&#;z&#;n hareket h&#;z&#;na ba&#;l&#; olarak direksiyonun çevrilme sertli&#;ini ayarlar. E&#;er göstergede bulunan bir direksiyon ikaz &#;&#;&#;&#;&#; var ve sürekli yanmakta ise o halde bu sistemin gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Takip Mesafesi &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

Trafikte ilerlerken önünüzdeki arac&#;n durmas&#; veya ani yava&#;lamas&#; durumunda tehlike ya&#;amadan durabilmeniz için öndeki araç ile aran&#;zda b&#;rakman&#;z gereken mesafeye takip mesafesi denir. Modern araçlarda bu mesafeyi denetleyen bir sistem bulunur. E&#;er sürücü takip mesafesini a&#;an bir hatada bulunduysa takip mesafesi ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yanar.

Adaptif Far &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

E&#;er adaptif far sistemine sahip bir araç kullan&#;yorsan&#;z bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#; zaman zaman görebilirsiniz. Bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#; yand&#;&#;&#; zaman arac&#;n&#;z&#;n adaptif far sistemi devrede demektir.

H&#;z Sabitleyici &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

E&#;er h&#;z sabitleyici özelli&#;ine sahip bir araç kullan&#;yorsan&#;z ve h&#;z sabitleyiciyi aktifle&#;tirirseniz bu &#;&#;&#;&#;&#; arac&#;n göstergesinde görebilirsiniz. Özellikle uzun yollarda kullan&#;lan h&#;z sabitleyici özelli&#;i bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#; ile belirtilir.

H&#;z S&#;n&#;rlay&#;c&#; &#;kaz I&#;&#;&#;&#;

H&#;z s&#;n&#;rlay&#;c&#; sistemi arac&#;n ç&#;kabilece&#;i h&#;z&#; sabitleyerek h&#;z s&#;n&#;r&#;na dikkat etmeniz gereken yerlerde arac&#;n belirli bir h&#;z&#; geçmesini engeller. E&#;er h&#;z s&#;n&#;rlay&#;c&#; sistemi aktifle&#;tirilir ise bu ikaz &#;&#;&#;&#;&#;n&#; ekranda görmek mümkündür.

Araba ar&#;za i&#;aretleri veya araç ikaz sinyalleri yand&#;&#;&#;nda bunu görmezlikten gelmeyin. Araç sizi uyar&#;yorsa dikkate al&#;n ve çözüm için mutlaka güvenilir bir oto servisten destek isteyin. Geni&#; bayi a&#;&#; sayesinde Türkiye’nin neresinde olursan&#;z olun size en yak&#;n Otopratik bayisine h&#;zl&#;ca ula&#;abilirsiniz. Arac&#;n&#;z&#;n ar&#;zalar&#; için otomobil bak&#;m servislerimizin araç bak&#;m fiyatlar&#;n&#;inceleyebilirsiniz. Ayr&#;ca WhatsApp hatt&#;ndan da fiyat ve randevu için bilgi alabilirsiniz.

Arabada &#;Üçgen İçinde Ünlem İşareti&#; Hangi Durumlarda Yanar?

Bu içeriğimde sizlere araçların gösterge panelinde bulunan &#;arabada ünlem işareti&#;hakkında detaylı bilgi vermek istiyorum.

Arabada ünlem işareti, aynı zamanda genel uyarı lambası veya servis lambası olarak da bilinir. Arabanızın gösterge panelinde bu ışık yandıysa, bu genellikle acil bir durum olmadığını, ancak arabanızda düzeltilmesi gereken bir sorun olduğunu gösterir.

Üçgen içinde ünlem işaretibulunan bu ikaz lambası 3 renkte yanabilir. Sarı ve turuncu yandığında dikkat edilmesi gereken iyi huylu bir mesaj gibi görebilir. Kırmızı yandıysa eğer kritik, acil durum ikazı olarak düşünebilirsiniz.

Ünlem işaretli üçgen tek başına bir anlam ifade etmez. Bu ikaz lambası ile eş zamanlı olarak başka bir ikaz lambası yanar. Aracınızda üçgen içinde ünlem işareti olan uyarı lambası yandığında diğer lambanın ne durumda olduğu gözlenir ve ona göre işlem yapılır.

Her şeyden önce, bu işaret birçok farklı durumda ortaya çıkabilir. Örneğin Volkswagen grubundaki bir araçta silecek suyu bittiğinde silecek sıvınızın bittiğine dair uyarı lambası yanacak ve ardından sarı üçgen işareti içerisinde ünlem işareti yanacaktır. Silecek suyunuzu doldurduğunuzda bu 2 ikaz lambası kendiliğinden sönecektir.

Üçgen içinde ünlem işareti olan bu ikaz ışığı, aracınızla ani fren yaptığınızda, patinaj yaptığınızda, aracın kapılarından biri açık bırakıldığında, el frenini çekmeyi unuttuğunuzda, aracın far lambaları veya aracınızın hidrolik yağının eksik olduğu durumlarda da yanabilir.

Ancak, sarı ve turuncu olan bu işaretin genellikle kritik bir arızanın göstergesi olmadığına dikkat edilmelidir. Genel arıza bildirim sinyali olarak bilinir. Yine de bir önlem olarak bir servise gitmeyi düşünebilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğim gibi sarı üçgen içindeki ünlem işareti tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu ikaz lambası ile eş zamanlı olarak başka bir ikaz lambası yanar.

Genellikle sarı/turuncu ünlem işareti ile yanan lambalar aşağıdaki gibidir.

  • Düşük ön cam yıkama sıvısı
  • Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPMS)
  • Araç servis hatırlatıcısı
  • Dış aydınlatma arızası
  • Akıllı Seyir Kontrolü arızası
  • LED far arızası
  • Uzun Far Yardımı (HBA) arızası

Ayrıca aşağıdaki önemli uyarı lambaları ile birlikte de yanabilir.

Motor Arıza Lambası

Motor Arıza Lambası

Bu ikaz lambası yandığında motorun çalışmasını engelleyen bir durum olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bazen sensörler kirli olduğu için bile bu uyarı lambasının yanmasına neden olabilir. Ancak sürekli açıksa, durum orta derecede kritiktir. Yanıp sönen bir uyarı varsa, bu yüksek dereceli ve kritik bir durumdur!

Dizel Partikül Filtresi İkaz Lambası

Dizel araçlarda en sık karşılaşılan sorunlardan biri de partikül filtresi sorunudur. Özellikle aracınızı şehir içinde çok kullanıyorsanız partikül filtreniz sıklıkla tıkanabilir. Bu ışığın yandığını görürseniz trafikten uzak bir yolda 70 km hızla bu şekilde 20 dakika seyahat edin.

Bu şekilde oluşacak ısı sayesinde dizel araçlarda partikül filtresinde oluşan kurum yanacak ve filtreniz bu şekilde temizlenecektir. Ancak bunu yaptıysanız ve sorun hala devam ediyorsa o zaman aracınızı servise götürmeniz gerekecektir.

EPC (Electronic Power Control)

Aracınızda bu sembolün yandığını görüyorsanız gaz sisteminde bir problem var demektir. Örneğin gaz pedalı, gaz kelebeği gövdesi, çekiş kontrolü veya hız sabitleyici gibi ekipmanlarda bir sorun olabilir.

ESP (Electronic Stability Program)

ESP sistemi, yağmur yağdığında veya zemin kaygan olduğunda devreye girer ve sürücüyü güvende tutmak içinçalışır. Bu sistemin çalışma mantığı tekerlekler üzerinde bulunan sensörler vasıtasıyla dönüş hızlarını takip eder. Kendi aralarındaki uyumsuzluk algıladığında yada araç patinaj yaptığında bu ikaz lambasını yakabilir.

Lastik basınç İkaz Işığı

Araç lastiklerindeki basınç, aracınızdaki sistem üzerinden izlenir. Bu lamba, bir veya daha fazla lastiğin basıncı gerekli değerlerin altına düştüğünde yanar. Lastiğinize uygulayacağınız havanın normal değerlerine bastığınızda gösterge tablosundaki uyarı ikonu sönecektir. Bazı marka araçlarda yol bilgisayarından manuel olarak kapatmanız gerekebilir. Sönmezse aracınızın sisteminde bir arıza olduğunu gösterir ve servise götürmeniz gerekebilir.

Üçgen İçinde Ünlem İşareti

Bu içeriğimde sizlere &#;arabada ünlem işareti&#; hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştım. Bu bilgiler size yardımcı olduysa, lütfen düşüncelerinizi yorumlarda bırakın.

 

 

Araç Arıza İşaretleri ve Anlamları

Arabaların gösterge panelinde araç arıza işaretlerini gösteren 20'den fazla ikaz ışığı bulunuyor. Işık sayısı araçlar arasında değişiklik gösterse de bu uyarılar arasında mutlaka bilmeniz gereken ve hayati öneme sahip olanlar bulunuyor. Yapılan bazı araştırmalarda sürücülerin büyük bir çoğunluğunun bu tür göstergelerin anlamını bilmediği ortaya çıkıyor. Arabanızı tanımak, ihtiyaçlarını anlamak ve olası bir arıza durumunda hızlı önlemler almak için arıza işaretlerine hakim olmanız son derece önemli. Uyarı, güvenlik, aydınlatma, genel araç işaretleri ve gelişmiş işaretler olarak farklı çeşitlere ayrılan bu ikazlar arasından en sık karşılaşabileceğiniz uyarıları sizin için sıraladık. Siz de araç gösterge paneli işaretleri ve anlamlarını öğrenerek güvenliğinizi artırabilirsiniz.

Lastik Basınç İkaz Lambası

Araçlardaki lastik basınç izleme sistemi sayesinde sürüş koşullarının güvenliği sürekli olarak kontrol ediliyor. Lastik basıncının düştüğünün veya tekerlekler arası basınç farklılıkları oluştuğunun göz ile tespit edilebilmesi için büyük farklar ortaya çıkması gerekiyor. Bu durumda da müdahale edene kadar lastiklerde erken aşınma ve arıza problemleri ortaya çıkabiliyor. Lastik basınç ikaz lambası ise sizi erkenden uyararak önlem alabilmenize imkan tanıyor. Motoru ilk çalıştırdığınız anda ikaz ışığı yanabilir. Bunun sebebi lastik basınç izleme sisteminin kontrol amaçlı çalışıyor olması. Basınçta bir sorun tespit edilmediği takdirde bu ışık yalnızca birkaç saniye boyunca yanıp daha sonra sönecektir.

Hararet Lambası

Araba arıza işaretleri ve anlamları arasında en sık karşılaşacağınız ikazlardan biri de hararet lambası. Eğer bu arıza işareti yanıyorsa motorunuz çok ısınmış demektir. Hararet lambasının yandığını gördüğünüzde güvenli bir sürüş için aracı kenara çekip motor soğuyana kadar beklemeniz gerekiyor.

ESP/ASR Sistemleri Gösterge Işığı

Araçlarda bulunan ESP, elektronik stabilite kontrolünü ifade ediyor. Araçlarda denge ve kararlılığı sağlayan bu sistem savrulmayı engelliyor. ASR ise anti patinaj sistemi olarak biliniyor ve aracın patinaj yapmasını önlüyor. ESP/ASR devreye girerken bu ışık yanıp sönse de genel olarak pasif durumda kalıyor. Eğer ESP/ASR sistemleri gösterge ışığının sürekli olarak yandığını görüyorsanız aracınızı servise gösterebilirsiniz.

Yağ Basıncı İkaz Işığı

Arabada arıza sembolleri yağ tenekesi şekliyle öne çıkan bu ışık, araba çalıştırıldığında kontrol modülü sebebiyle yanabilir. Fakat yağ ısınmaya başlarken ışığın sönmesi gerekiyor. Eğer ışık aralıklı veya sürekli yanıyorsa aracınızı direkt olarak güvenli bir yere çekip kontağı kapatmanızda fayda var. Çünkü düşük yağ basıncı sebebiyle araçlar çok kısa bir sürede bozulabiliyor. Aracınız yağ basıncını kaybederse kesinlikle tekrar çalıştırmamalısınız. Hemen yetkili servise haber verip profesyonel olarak müdahale edilmesini sağlamalısınız.

Egzoz Emisyon Işığı

Araç arıza işaret anlamları arasında en merak edilenlerden biri de egzoz emisyon ışığı. Bu ışığın, araç ilk çalıştırıldığında yanıp daha sonra sönmesi gerekiyor. Motor simgesi şeklindeki egzoz emisyon ışığı, herhangi bir motor arızasında ya da arabanın belirlenen limitlerin üzerinde zehirli egzoz gazı emisyonu yaptığı durumlarda yanıyor. Bu ikaz ışığının sürekli yandığı zaman aracınızı mutlaka bir yetkili servise göstermenizde fayda var. Eğer lamba yanmayı sürdürürken aracı sürmeye devam ederseniz emisyon kontrol sistemine zarar verebilirsiniz.

Akü Şarj Lambası

Akü şeklindeki araç arıza işaretleri anlamı, aracınızın aküsünün boşaldığını gösteriyor. Eğer bu ışık aracınız çalışır durumdayken yanmaya başlarsa koltuk ve direksiyon ısıtma gibi fazla elektrik harcayan özellikleri devre dışı bırakmanız gerekiyor. Daha sonra bir yetkili servise başvurarak aracınızı kontrol ettirebilirsiniz. Bu sorun şarj dinamosunun, kömürünün bitmesi sebebiyle ortaya çıkabilir.

Dilerseniz premium araç markalarının konfor ve emniyetini size sunduğumuz araç filomuza göz atmak için buraya tıklayabilir ve etkileyici modellere yakından göz atabilirsiniz.

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere araba çalışırken yanan ünlem işaretleri hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bunlardan ilki alttaki şekilde görülen işaret. Bu işarette tırtıklı (süslü parantez) içindeki sarı renkte olan ünlem işareti. Bu işaret aracınızın lastik basınç sensörüdür. Bu işaret yandığı zaman bilin ki arabanızın lastiğinde ki hava miktarı azalmıştır. Bu azalma ya arabanızın lastiğine çivi v.s saplanmış yada uzun süreli kullanımdan dolayı medyana gelen normal hava azalması sonucu oluşmuştur . Yapmanız gereken lastiğinizin türüne/cinsine göre aracınızın kitapçığında veya aracın üzerinde (bazen kaput altında) yazılan miktarda ve eşit bir şekilde hava vermek. Ardından araca göre bazen kendiliğinden bazende araç konsolu üzerine bulunan ayarlar tuşuna uzun süreli basmak. (Mesela Seat İbizada vites kolunun önündeki set tuşuna uzun basınca söner) Eğer basınçta sorun çıkarsa veya tekrar yanarsa bilinki lastiğinize çivi vs. batmış ve hava kaçırıyor. Bu durumda bir lastikçiye uğramanızda fayda var.

Diğer bir işaretimiz ise fren hidrolik işareti. Bu işaret duruma göre sarı renkte olabiliyor. Bu işaret bazen yanıp yanıp söner veya tamamen yanık halde durabilir. Bu işareti gördüğünüz zaman akla balataların bitmesi veya fren hidrolik sıvısının azaldığı akla gelmelidir. Bu durumda yakın yerde bulunan bir servise gitmenizde fayda var. Bu işaret bazen kasislerde ve dönüşlerde yanıp sönebiliyor. 

Eğer alttaki gibi bu işaret görüyorsanız büyük ihtimalle &#;bujilerde&#; bir sorun var demektir. Bu işaretin anlamı kızdırma bujileri arızası. Bazı araçlarda bu simge farklı olabiliyor. Ancak ünlem arızaları içerisinde bu sembolde bulunuyor. Aracı dakika kapatıp tekrar çalıştırın. Ve yakın bir servise uğrayın. Eğer sönmüyorsa muhtemelen bujiler değişecektir. Bu teknik servisten destek almanızda fayda var.

Eğer aracın gösterge panelinde aşağıdaki gibi direksiyon yanında ünlem işareti veya sadece direksiyon işareti varsa bunun anlamı elektromekanik direksiyon devre dışı / hidrolik direksiyon uyarı lambası anlamına gelir. Bu arızada daha çok elektromekanik direksiyon desteği azalmış servise başvurunuz şeklinde uyarı anlamına geliyor. Muhtemel arızalar arzında direksiyon yağı sorunu olabilir. Çok sık karşılaşılan bir arıza türü olmadığını hatırlatmamda fayda var. Ancak bu arıza gördüldüğünde büyük olasılıkla açı sensörü arızası, akü bitmesi veya direksiyon adaptasyonu arızası yaşadığınızı söylebilirim. Bu direksiyonun hangi pozisyonda olduğunu belirleyen bir sensördür. Bir nevi yön tayini. Araç bu arızada sağa-sola çeker ve direksiyon sertleşir. 

TechWorm

açı sensörü arızası, araba çalışırken ünlem işareti, arabada ünlem işareti, arabada ünlem işareti ne anlama gelir, kızdrıma bujisi, lastik basınç sensörü, yanıp sönen önlem işareti

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası