7 başlı yılan efsanesi / Şahmaran Efsanesi ve Bu Efsanenin Doğduğu Şehir: Tarsus

7 Başlı Yılan Efsanesi

7 başlı yılan efsanesi

Son Güncellenme:

'Günümüzden binlerce yıl önce bir olay yaşandı.Yerin onlarca kat altında yaşayan Şahmaran öldü ve ona ihanet eden aşığı Camsab ölümsüzlükle ödüllendirildi'İşte böyle başlıyor hikâye. Mersin'in Tarsus ya da Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Yılan Kalesi'nde yaşadığına inanılan kafası insan, gövdesi yılan Şahmaran, hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Temelde insanın çoğu zaman etik ve ahlaki açıdan kusurlu davranabildiğini anlatan bu efsane dilden dile aktarılarak da günümüze kadar ulaştı. Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat FakültesiDr. Öğr. Üyesi Şakire Balıkçı, Mardin'de de yaygın bir mit olan ve halk tarafından önemli kabul edilen Şahmaran'ı bilinmeyenleriyle anlattı. İşte son günlerde dijital bir platformda yayınlanan diziyle yeniden tüm dikkatleri üzerine çeken 'Yılanların Şahı Şahmaran' ve ona ihanet eden sevgilisi Camsab'ın hikâyesinin ardındakiler

Haberin Devamı
Kafası insan, bedeni yılan Şahmaran Anadolunun kalbini nasıl fethetti

IŞIĞIN SONU ŞAHMARAN'A ÇIKTI

Kendi halinde fakir bir ailenin oğlu olan Camsab adında bir genç, arkadaşlarıyla dağlık bir bölgeye gezintiye çıktı. Bu gezinti esnasında bir mağara gören Camsab oraya girdi ve mağaranın ucundaki ışığın peşine düştü. Muhtemelen hayatını değiştirecek o andan habersizdi. Işığın sonu binlerce yıldır orada yaşayan Şahmaran'a çıktı.

Yerin yedi kat altında yaşayan, yüzlerce belki binlerce yılanın (meranın) barış içinde yaşamasını sağlayan Şahmaran'ın yarı insan yarı yılan vücudunda olduğunu gördü. Üst tarafı güzeller güzeli bir insan, alt tarafı ise yılan kuyruğundan oluşan bir kadındı gördüğü.

YERİNİ VEZİRE GÖSTERDİ VE İHANET ETTİ

Şahmaran'ın kibarlığından ve cazibesinden etkilenen Camsab, rivayetlere göre uzun yıllar onunla mutlu mesut bir şekilde yerin altında yaşadı ancak bir gün yeryüzüne çıkmak istedi. Şahmaran onun bu isteğine izin verse de varlığından kimseye bahsetmemesi gerektiğini söyledi. Camsab bunu kabul edip yeryüzüne geri döndü. Kısa bir süre sonra dönemin kralı hastalandı ve Şahmaran'dan, onun gücünden ve şifalı özelliklerinden haberdar olan kral ancak onun etini yerse iyileşeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bölgenin dört bir yanına haber salındı ve Şahmaran her yerde arandı. Ülkede tek tek herkese Şahmaran'ı görüp görmediğini soran vezirin, kralı iyileştirmekten farklı bir amacı daha vardı: Gücü ele geçirmek. Sonunda sıra bir şekilde Camsab'a geldi ve vezir Camsab'ın bir şeyler sakladığını fark etti. Camsab günlerce vezir tarafından işkenceye maruz kaldı ve sonunda dayanamayarak Şahmaran'ın yerini vezire göstererek sevdiğine ihanet etti.

'ZEHİRLİ OLAN BAŞIMDAN YERSEN CAN VERİRSİN'

Vezir Şahmaran'ı yakaladı, Şahmaran ise bir insana güvenmiş olmanın getirdiği pişmanlıkla son anında bile Camsab için bir iyilik yaptıve dedi ki:"Şimdi beni öldürecekler ve etimi kaynatacaklar. Şifalı yerim olan kuyruğumdan yersen benim bütün bilgeliğim ve hayatın tüm sırlarına vakıf olacaksın fakat zehirli olan başımdan yersen oracıkta can verirsin." Bunun üzerine Camsab, Şahmaran'dan sonra daha fazla yaşamak istemediği için zehirli sandığı baş kısmını, vezir ise kuyruk kısmını yedi. Aslında şifalı kısım Şahmaran'ın baş kısmıydı. Vezir oracıkta can verdi, Camsab ise hayatın bütün sırlarına hakim olarak ölümsüzlüğün kapısını araladı.

Haberin Devamı

'LOKMAN HEKİM'İN GÜCÜ ONDAN MI GELİYOR?

Dr. Öğr. Üyesi Şakire Balıkçı'ya göre Şahmaran, her ne kadar insanoğlunun zaaflarını son derece iyi bilse ve bu zaaf neticesinde tuzağa da düşmüş olsa da âşık olduğu Camsab'a bilgeliğini aktarmak istedi. Rivayetlere göre Camsab Anadolu coğrafyasında yaygın bilinen ve bir hekim olan 'Lokman Hekim'e dönüştü. Tıbbi bilgisiyle nam salan Lokman Hekim'in gücünün aslında Şahmaran'dan geldiğine inanılıyor. Efsanede anlatılan Şahmaran figürünün yer yer kadın, yer yer erkek olduğu görülüyor. Peki Şahmaran'ın en doğru tasviri ne? Dr. Öğr. Üyesi Şakire Balıkçı bu konuya şöyle açıklık getirdi:

"Şahmaran'ın erkek olduğuna dair rivayetlerin Şah-maran (yılanların şahı) kelimesinin etimolojisinden kaynaklandığını düşünüyorum. Farsça kökenli 'şah' ifadesinin erkek hükümdar için kullanılması bu düşünceye kaynaklık etmiş olabilir. Şahmaran'ı dişi bir figür olarak düşünmemizin sebebi ise Mardin bölgesinde Şahmaran'ın mekanının bir yeraltı mağarası ya da kuyu olması. Mağara ve kuyu ise psikanalitikte dişil olarak yorumlanan sembollerdendir. Kuyuya veya yeraltı mağarasına düşen en yaygın adıyla Camsab, Şahmaran'ın yanında tıpkı anne rahmine düşen bir tohum gibi yeniden hayat bulur ve büyüyerek başka birine dönüşür. Şahmaran efsanesine bağlanan bir zincirleme efsane olan 'Lokman Hekim Efsanesi' Camsab'ın Lokman Hekim'e dönüşerek olgunlaşmasının ispatıdır."

Kafası insan, bedeni yılan Şahmaran Anadolunun kalbini nasıl fethetti
Mardin'in Artuklu ilçesinde bir binanın balkonundaki Şahmaran çizimi

Yunan mitolojisinden Çin mitolojisine kadar birçok bölgede Şahmaran gibi yarı yılan yarı insan figürlerin varlığı biliniyor. Hatta bazı kaynaklarda Yunan mitolojisindeki yılan başlı Medusa'dan veya eski Anadolu uygarlıklarından kalma yılana benzeyen bir yaratığın hikâyesinden bahsediliyor. Ancak bu hikâyeleri Şahmaran'la bağdaştırmak biraz zor. Dr. Öğr. Üyesi Şakire Balıkçı'ya göre Şahmaran Orta Doğu anlatılarından geliyor ve diğer hiçbir mitolojideki figürle benzerlik göstermeyerek kendine özel bir anlatıya sahip.

Haberin Devamı

HİKÂYESİ YÜZYILLARI NASIL AŞTI?

Şahmaran efsanesine dair öğretilerin günümüze kadar ulaşması insanların onun hikâyesinden ve gücünden etkilendiğini de gösteriyor. Şahmaran'ın yüzyılları aşan hikâyesinde insanları etkileyen şey gerçekten neydi? Dr. Öğr. Üyesi Şakire Balıkçı dünya sözlü kültüründe hem yılanların hem de kadınların çok güçlü bir yeri olduğunu söyledi. Yılan sembolü hem kozmogonide dünyayı saran bir kozmik varlık olarak hem de İslami rivayetlere benzer şekilde Tanrı Ülgen'in yarattığı ilk insanlar Törüngey ve Eje'nin ruhunu kirletmek için Erlik (şeytan) tarafından kandırılan mitik bir varlık olarak ortaya çıkıyor. Günümüzde yılan figürü özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde muhafaza eden, evin ve ailenin iyesi/koruyucusu olarak yorumlanıyor. Dr. Öğr. Üyesi Şakire Balıkçı, bu durumun bir de kadın cinsinin bilgeliği, fedakârlığı ve hayat vericiliğiyle birleşince yüzyıllar boyu dilden dile aktarılan bir kültür koduna dönüştüğüne inandığını söyledi.

Yerin yedi kat altından 'Yılan hikayesi'

Fars kökenli bir efsane olarak bilinen Şahmeran, hem Türk kültüründe hem de dünyanın dört bir yanında birçok hikayeye kaynaklık teşkil etmektedir.

Yerin yedi kat altında

Yeryüzündeki tüm yılanların Şahmeran'dan türediğine inanılır. Yerin yedi kat altında yaşayan Yılan Ata Şahmeran, tüm yılanlara hükmeder. Efsanenin çoğu örneğinde dişi olduğu kabul edilen Şahmeran bu sebeple Yılan Ana olarak da bilinir.

Erkek olarak da kabul görür

Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler. Tüm Şahmeran efsanelerinde Şahmeran'ın krallığına kabul edilen genç bir erkek bulunur. Bu karakter çoğu hikayede Lokman Hekim ya da Camsab'tır.

Bilgelik kaynağı mı?

Şahmeran efsanesinden kaynaklanan tüm hikayeler, Şahmeran'ın ölümüyle sona erer ve bu ölüm hamamda gerçekleşir. Ömrü boyunca bir kez olsun Şahmeran'ı gören bir insan hamama girdiğinde sırtı aynı bir yılan gibi pul pul olur.
Şahmeran öldüğü zaman vücudu üç parçaya bölünür ve kaynatılarak suyu çıkarılır. Bu üç farklı sudan biri tedavi edici özelliktedir, biri içen kişiyi öldürecek bir zehirdir, üçüncüsü ise içene tıp konusunda eşsiz bir bilgelik verecekti
Efsaneye göre Şahmeran'ın hükümdarlığı altındaki yılanlar Şahmeran'ın öldüğünü haber almamışlardır. Çünkü Şahmeran yeraltındaki saraydan çıkarken diğer yılanlara önce hamama gideceğini oradan da bir düğüne katılacağını söylemiştir

Her derde deva mı?

Efsaneye göre Şahmeran her derde deva olabilecek, her hastalığı iyileştirebilecek bir yaratıktır. Ama Lokman Hekim onu ormanda bulduğunda yaralı haldedir ve yardıma ihtiyacı vardır

Şahmeran'ın en yaygın hikaye özeti ise şöyle:

Tarsus'ta binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında yaşayan yılanlar varmış. Meran adı verilen bu yılanlar, akıllı, şefkatli ve barış içinde yaşarlarmış. Meranların kraliçesine Şahmeran denirmiş. Şahmeran genç ve güzel bir kadınmış. Efsaneye göre, Şahmeranı gören ilk insan Cemşab'mış. Cemşab geçimi için odun satan fakir bir ailenin oğluymuş. Bir gün Cemşab ve arkadaşları bal dolu bir mağara keşfetmişler. Balı çıkarmak için Cemşab'ı aşağıya indiren arkadaşları paylarına daha çok bal düşmesi için onu orada bırakıp kaçmışlar.

Kültür Portalı'ndaki bölgeye göre; Cemşab mağarada bir delik görmüş ve buradan ışık sızdığını farketmiş. Cebindeki bıçak ile deliği büyütünce, ömründe görmediği kadar güzel bir bahçe görmüş. Bu bahçede eşi benzeri olmayan çiçekler, havuz ve pek çok yılan görmüş. Uzun yıllar burada yaşamış ve Şahmeran'ın güvenini kazanmış.

Yıllar sonra, ailesini çok özlediğini söyleyip gitmek için yalvarmış. Bunun üzerine Şahmeran kendisini salıvereceğini, ancak yerini kimseye söylemeyeceğine dair söz vermesini istemiş. Şahmeran'a söz verip ailesine kavuşan Cemşab uzun yıllar verdiği sözde durarak Şahmeran'ın yerini kimseye söylememiş.

Bir gün ülkenin padişahı hastalanmış. Ülkenin veziri hastalığın çaresinin Şahmeran'ın etini yemek olduğunu söylemiş ve her yere haber salınmış. Cemşab kuyunun yerini söylemeye zorlanmış. Cemşab mecbur kalıp kuyunun yerini gösterince Şahmeran bulunup dışarı çıkarılmış. Şahmeran Cemşab'a; "Beni toprak çanakta kaynatıp suyumu Vezire içir, etimi de Padişaha yedir" demiş. Böylece vezir ölmüş padişah da iyileşip Cemşab'ı veziri yapmış.
Efsaneye göre Şahmeran'ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmemektedirler. Tarsus'un, Şahmeran'ın öldürüldüğünü öğrenen yılanlar tarafından bir gün istila edileceği rivayet edilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası