osmanlı padişahı halil inalcık / Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı

Osmanlı Padişahı Halil Inalcık

osmanlı padişahı halil inalcık

HALİL İNALCIK

İstanbul’da doğdu (). Balıkesir Necati Bey Muallim Mektebi’nden () ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden () mezun oldu. Aynı yıl M. Fuad Köprülü’nün tavsiyesiyle Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Kürsüsü’ne ilmî yardımcı tayin edildi ve fakültenin Yakınçağ Tarihi Bölümü’nde “Tanzimat ve Bulgar Meselesi” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı (danışman: Prof. Dr. Bekir Sıtkı Baykal, ). “Viyana’dan ‘Büyük Ricat’e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı” başlıklı takdim çalışmasıyla doçent (), “Viyana Bozgun Yıllarında Osmanlı-Kırım Hanlığı İşbirliği” takdim teziyle profesör unvanı () aldı.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin () yanı sıra aynı üniversitenin Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde () kadrolu olarak; Princeton, Pennsylvania ve Harvard () üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak; Chicago Üniversitesi’nde () imtiyazlı profesör olarak tarih dersleri verdi. Emekli olduktan sonra Bilkent Üniversitesi’nin daveti üzerine bu üniversitenin Tarih Bölümü’nü kurdu ve yılları arasında bu bölümde dersler verdi. Bilkent üniversitesi bünyesinde ayrıca Osmanlı tarihi araştırmalarını yürütmek üzere Halil İnalcık Center for Ottoman Studies’i kurdu ().

Londra (, ), Paris (; ), Amerika Birleşik Devletleri (Columbia Üniversitesi School of International Affairs [], Harvard Üniversitesi []), Kıbrıs () ve Beyrut’a () araştırma ve öğrenim amaçlı ziyaretlerde bulundu.

Türk Tarih Kurumu (), Uluslararası Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Kurumu (), The Royal Historical Society (), The Royal Asiatic Society (), American Academy of Arts and Sciences (), Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (), Türkiye Bilimler Akademisi (), The British Academy () gibi yerli ve yabancı birçok bilimsel kuruma üye seçildi.

İslâm Konferansı Teşkilâtı İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Ödülü (), Dışişleri Bakanlığı Yüksek Hizmet Madalyası (), funduszeue.info Mustafa Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Ödülü (), Sedat Simavi Vakfı Sosyal Bilimlerde En İyi Çalışma Ödülü (), Kültür Bakanlığı Sanat ve Kültür Büyük Ödülü (), Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü (), Macaristan Cumhurbaşkanlığı Liyakat Nişanı (), Suudi Arabistan Kral Faysal Ödülü () olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında pek çok ödüle lâyık görüldü.

25 Temmuz ’da Ankara’da vefat etti ve İstanbul’da Fatih Camii hazîresine defnedildi.

İlmî ve akademik çalışmaları Osmanlı tarihinin hemen hemen bütün dönemlerini ve bütün alanlarını (hem siyasî hem de sosyal ve ekonomik tarih) kapsayan İnalcık, özellikle sosyoekonomik dönüşümler üzerinde yoğunlaştı.

Fatih Devri Üzerinde Tetkikler ve Vesikalar(Ankara , ), Hicrî Tarihli Sûret-i Defter-i Sancak-i Arvanid(Ankara , ), The Ottoman Empire: The Classical Age (London ), Türkiye’nin Sosyal ve Ekonomik Tarihi(Osman Okyar ile birlikte ed., Ankara ), The Ottoman Empire: Conquest, Organization, and Economy(London ), Studies in Ottoman Social and Economic History(London ), The Middle East and the Balkans under the Ottoman Empire(Bloomington ), An Economic and Social History of Ottoman Empire(Cambridge ), Osmanlı’da Devlet, Hukuk, Adalet(İstanbul ) başlıca eserleridir. Ayrıca yürüttüğü pek çok proje ve editörlük çalışması arasında, bir UNESCO projesi olan The History of the Scientific and Cultural Development of Mankindadlı eserin tarihlerini kapsayan V. cildinin başeditörlüğü (Peter Burke ile birlikte, History of Humanity-Scientific and Cultural Development: From the Sixteenth to the Eighteenth Century, London ) zikredilebilir.

TDV İslâm Ansiklopedisi
için telif ettiği bazı maddeler İSAM Yayınları tarafından Kuruluş Dönemi Osmanlı Sultanları: (İstanbul , ) ve Osmanlı İdare ve Ekonomi Tarihi(İstanbul , ) adlarıyla kitaplaştırıldı.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs

Kuruluş dönemi Osmanlı sultanları,

Գրքի շապիկի երեսը

Halil İnalcık

İslam Araştırmaları Merkezi, - էջ

0 Գրախոսություններ

Reviews aren't verified, but Google checks for and removes fake content when it's identified

Osmanoğulları geniş bir coğrayada dünya tarihinin en uzun ömürlü ve etkili siyasi teşkilatlarından birinin kurucusudur. Elinizdeki kitap bu hanedanın hükümranlığı altındaki Osmanlı Devleti’nin tarihine, kuruluş döneminde hüküm sürmüş, yedi sultanın biyografileri penceresinden ışık tutmaktadır. Kuruluş döneminin ağırlıklı olarak askeri ve siyasi serüveni bilimsel ve yalın bir anlatımla okuyucuya sunulmaktadır.

Osmanlı tarihi konusunda yaşayan en büyük otorite olan yazar, bir kısmı hiç kullanılmamış kronikler, vakfiyeler gibi erken dönem Osmanlı ve Bizans kaynakları olmak üzere konuyla ilgili Doğulu Batılı bilgi ve belgeleri titiz şekilde inceleyip eleştirmekle kalmamış, görüşlerini toponimik - topografik ve arkeolojik alan araştırmalarıyla da desteklemiştir.
(Arka Kapak).

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası