yumurtlama gününden kaç gün sonra test yapılır / İlişkiden ne kadar süre sonra hamilelik testi yapılır? - Hamilelik Haberleri

Yumurtlama Gününden Kaç Gün Sonra Test Yapılır

yumurtlama gününden kaç gün sonra test yapılır

Gebelik Testi Nedir?

Adet gecikmesi olan kadınların gebelik olup olmadığı tesbit etmek amacıyla yaptıkları kan ya da idrar testidir. İdrarda hamilelik testi evde kolaylıkla basit bir kit yardımıyla yapılabilmektedir. Kanda gebelik testi ise bir klinikte alınarak yapılması gerekmektedir.

Gebelik Testi Neye Bakar?

Hamilelik testinde, HCG hormonunun olup olmadığına göre bir sonuç çıkacaktır. Gebelik esnasında HCG hormonu salgılanacaktır. Kada ya da idrarda yapılan testle plasental yapılan tarafından üretilen bu hormon tesbit edilir. İdrarda hamilelik testinde gebelik var ya da yok şeklinde sonuç alınırken, kanda gebelik testinde gebeliğin yaklaşık olarak kaç haftalık olduğu belirlenebilmektedir.

İdrarda Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz üzere, gebeliğin olup olmadığını gösteren iki çeşit hamilelik testi türü bulunmaktadır. İlk hamilelik testi, idrarla yapılan idrarda gebelik testidir. Genel olarak, insanlar evde daha kolay bir şekilde yapılabileceği için idrarla gebelik testini yapmayı tercih ederler. İdrar testinden bahsetmemiz gerekirse, bu testi gün içerisinde herhangi bir zamanda yapabilirsiniz. Fakat, sabahleyin yapacağınız ilk idrarınızla daha kesin bir sonuç alabilirsiniz. İdrar testlerine herhangi bir eczaneden de fiyat aralığında ulaşabilirsiniz. İdrar testinin nasıl yapılacağından bahsedelim.

Öncelikle, idrar testinin içerisinden dikdörtgen şeklinde bir gösterge çıkacaktır. Bu göstergenin üzerinde iki adet kutucuk bulunuyor. İlk olarak, temiz bir kaba idrarınızı yapmanız gerekiyor. Daha sonra ise idrarınızdan üç damlayı, küçük olan kutucuğa damlatın. Daha sonra ise dakika arasında beklemeniz gerekmektedir.

İdrarda Hamilelik Testi Nasıl Değerlendirilir?

Eğer çift çizgi çıkarsa, gebelik var, tek çizgi çıkarsa, gebelik yok demektir. Yaklaşık 40 saniye içerisinde pozitif sonuç çıkabilir, 3 dakika daha bekleyerek sonucu garantileyebilirsiniz. 10 dakikadan sonra ise sonuç geçersiz olacaktır.

Kanda Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Hamile olup olmadığını gösteren diğer test yöntemi ise, kanda hamilelik testidir. Kan testinde de yine idrar testinde olduğu gibi HCG hormonunun varlığına göre hamileliğin olup olmadığı ortaya çıkar. Fakat, kan testi, idrar testine göre daha kesin bir yöntemdir. Ayrıca, kan testinde gebenin değerleri de göstereceği için, daha sağlıklı bir yöntem olarak görülebilir. Ek olarak, kan veya idrar testi yaptıracak olan adete 2 gün kala en erken test yapmaları gerekmektedir. Çünkü, vücudun HCG hormonunu üretmesi zaman alır, gebeliğin üzerinde ne kadar fazla gün geçerse, sonuç daha kesin olacaktır. HCG testinin idrar testinde en iyi sonuç vermesi için yumurtlamadan 12 ile 14 gün arasında gün geçmiş olması gereklidir. Kan testinde ise bu zaman 2 ile 7 gün ile arasında değişiklik göstermektedir. Fakat, idrar testine nazaran kan testinin sonucu daha uzun sürede çıkmaktadır.

Kanda Gebelik Testi Sonucu Kaç Olmalı?

Ovulasyon ( Yumurtlama ) Testi, Yumurtlama Zamanı Hesaplama

Ovulasyon Testi Yumurtlama Zamanı

Günümüzde yoğun yaşam koşulları nedeniyle kimi zaman daha kısa sürede gebeliğin oluşması için  kimi zaman da plansız bir gebeliğin önlenmesi amacıyla kadınlar  yumurtlama ovulasyon testlerini sıklıkla kullanır hale gelmektedir.  Ovulasyon zamanını saptamak için birkaç yöntem olmakla birlikte idrarda yapılan yumurtlama testleri diğer yöntemlere göre kolay olduğu için tercih edilmektedir.  

Unutulmamalıdır ki bu testler % güvenilir değildir ve cinsel yaşamın bu şekilde tarih ve saatlere göre şekil alması özellikle erkeklerde olmak üzere çiftlerdeanksiyete  depresyon kaygı bozukluğu,  libido azalması , ereksiyon kaybı gibi psikolojik sorunlara neden olabilir.

 

Ovulasyon - Yumurtlama dönemi nedir?
Yumurtlama  ( ovulasyon ) dönemi; normalde her adet döneminin ortasında yumurtalıklardaki folikül denen keseciklerden yumurtanın olgunlaşması çatlayarak tüplere doğru salınmasıdır.

 

 

Yumurtlama takvimi -Yumurtlama hesaplama:

Yumurtlama hesaplama saptamak için takvim tutularak adetlerin düzeni not edilmelidir.  Her ay düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama dönemi hesaplanabilir. Ancak adetleri düzenli olmayan birinin bu günü saptaması oldukça güçtür.

Yumurtlama ne zaman olur?  zamanı ne zamandır?

Düzenli adet gören kadınlarda yumurta çatlaması ( yumurtlama ) bir sonraki adetten 14 gün önce olur. Bu nedenle bu günlerde düzenli birliktelik gebe kalmayı sağlar kolaylaştırır .

Örneğin;

30 günde bir adet gören bir kadında yumurta gelişimi adetin günü

28 günde adet gören birinde günü

40 günde adet gören birinde adetten 26 gün sonra yumurta çatlaması olur.

 

Yumurtlama dönemi belirtileri

*Adetin ortalarında görülen yumurtlama döneminde kasık ağrıları görülebilir. Genelikle sağ ya da sol kasıkta  görülen bu ağrılar kimi zaman iki taraflı ya da  orta hatta olabilir

*Pembe renkli akıntı ya da hafif kanama görülebilir

*Soğuk terleme

*Vajinal akıntıda değişiklik

*Vucut ısısında değişiklik

 

Yumurtalama zamanı akıntı nasıl olur?

Adet bitimi vajinal akıntı azalır vajina kısmen daha kuru bir hal alır. Yumurtanın büyümesi ile olgunlaştığı zaman çatlamasına yakın vajinal akıntı artar. Jel ya da jöle gibi şeffaf kaygan ve sümüksü bir hal alır.  akıntı iki parmak arasına alınırsa uzayan bir kıvamdadır. Bu durum yumurtlamadan bir iki gün önce gözlemlenmeye başlanır.

 

Yumurtlama zamanı pembe sarı renkli akıntı, kanama

Yumurtanın çatlaması ve tüplere atılması ile hormonlarda olan değişiklik nedeniyle  yumurtlama zamanı pembe sarı renkli akıntı kimi zaman 1 ped kadar hafif kanama görülebilir. Normaldir . Endişe etmeye gerek yoktur. Bu günler gebelik olasılığının yüksek olduğu dönemdir.

 

Yumurtlama zamanı kasık ağrısı 

Yumurtanın çatlaması ve tüplere atılması ile hormonlarda olan değişiklik nedeniyle kasık ağrısı görülebilir.Çoğu zaman sağ ya da sol kasıkta olabilir. Kimi zaman orta hatta ya da iki taraflı olabilir.. saat içinde geçer. Normaldir . Endişe etmeye gerek yoktur. Ancak ağrı geçmiyorsa şiddetli ise soğuk terleme fenalaşma bayılma hissi varsa yumurtanın çatlaması OVER KİST RÜPTÜRÜ ve İÇ KANAMA  oluşmuş olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden acil servise başvurmanız gerekir.  Hayati tehlike arz edebilir.

Daha fazla bilgi için linki tıklayınız --> OVER KİST RÜPTÜRÜ

 

Yumurtlama döneminde ilişki sonrası kasık ağrısı

Yumurtlama döneminde ilişki esnasında ya da sonrası kasık ağrısı olabilir. Hafif ağrılar normaldir. Ancak çok şiddetli bir ağrı ve soğuk terleme fenalaşma varsa cinsel birlikteliğe devam edilmemelidir.

 

Yumurtlama zamanı rahim ağzı

Adet bitince kapanan rahim ağzı yumurtlama zamanı açılarak spermlerin geçisine olanak sağlar. Bu ancak jinekolojik muayene esnasında saptanan bir değişikliktir. 

 

Yumurtlama döneminde vücut ısısı

Yumurtlama döneminde vücut ısısı değişikliği olur. Vucut ısısı değişikliğini anlamak ancak BAZAL VUCUT ISISI yapılmalıdır. Gün içinde herhangi bir saatte ölçüm yapılması sağlıklı değildir. Elektronik cihazlarda güvenilir olmayabilir. 

Bazal vucut ısısı sabah ilk uyanınca yataktan kalkmadan aktivite göstermeden ölçülmelidir.

Ovulasyon dönemindeki kadınlarda yumurta çatladıktan sonraki ilk 24 saatte bazal vucut ısısında C kadar yükselme gözlenebilir.

 

Yumurtlama döneminde kanama

 

**Yumurtlama döneminde birlikteliğin olması gebelik şansını arttırır.

**Düzenli adetleri olan sperm tetkikinde sorun olmayan bir çift düzenli birliktelik yaşıyor ise ovulasyon - yumurtlama testlerine  gerek duymadan hamile kalabilir.

Çünkü anne rahminde tüplerde erkek hücresi 2 gün,  yumurta hücresi 1 gün canlı kalabilir. Yani yumurtlamanın oldugu gün belli saatte birliktelik olması zorunluluğu yoktur.  

Böyle bir zaman ayarlamaya çalışmak çiftlerde stress ve isteksizliğe neden olabilir.

Bu nedenle bu testlere göre özel yaşam planlanmamalıdır.

 

 

 

Yumurtlama - ovulasyon testi nedir? 

Kadınlarda gebe kalmayı kolaylaştırmak ve yumurta gelişiminde ve çatlamasında sorun olup olmadığını anlamak için yumurta gelişimi, rahim zarının kalınlaşması ve yumurtanın çatlayıp çatlamadığı takip edilebilir. Bunun için en sağlıklı yol ultrason ile yumurta gelişimi takibidir.

 

Yumurtlama- ovulasyon testi nasıl yapılır

Yumurtlama dönemini saptamak için;

  • Vücut ısısı takip yöntemi
  • İdrarda LH testleri
  • Ultrason ile takip yapılabilir.

 

1) Yumurtlama döneminde vücut ısısı takibi

Yumurtlama döneminde vücut ısısı değişikliği olur. Vucut ısısı değişikliğini anlamak ancak BAZAL VUCUT ISISI yapılmalıdır. Gün içinde herhangi bir saatte ölçüm yapılması sağlıklı değildir. Elektronik cihazlarda güvenilir olmayabilir. 

Bazal vucut ısısı sabah ilk uyanınca yataktan kalkmadan aktivite göstermeden ölçülmelidir.

Ovulasyon dönemindeki kadınlarda yumurta çatladıktan sonraki ilk 24 saatte bazal vucut ısısında C kadar yükselme gözlenebilir.

 

2) İdrarda yumurtlama - ovulasyon testleri

Bu testler her zaman güvenilir değildir. Ancak kolay uygulandığı için hastaneye gitmeye gerek olmadığı için evde kolaylıkla yapılabilir.

 

LH testleri ( ovulasyon - yumurtlama testleri )  markaya göre değişmekle birlikte

genellikle iki pembe çizgi çıkması testin pozitif olduğunu yani yumurtlama olacağını gösterir, OVULASYON TESTİ POZİTİF denir.

Tek çizgi olması o gün yumurtlama olmayacağını gösterir.

Eğer test pozitif (olumlu) çıkarsa yani LH artışı saptanırsa bu ortalama saat sonra yumurtlama olacağı anlamına gelir.

Bu durumda testi uyguladıktan 24 saat sonra ilişkiye girmeniz uygun olacaktır.

ÖNEMLİ: Yumurtlama LH artışından saat sonra gerçekleşir ve yumurta hücresi 24 saat canlı kalabilir.
Sperm ortalama 3 gün canlı kalabilir, kadının yumurtası ise ortalama 1 gün canlı kalablir.

Bu nedenle insanlar tam yumurtlama gününde ilişkide bulunmasalar bile hamilelik oluşabilir.

Düzenli ilişki; tıbbi olarak haftada kez birlikteliğin olması anlamına gelir.

Sonuç olarak bu testler düzenli adet gören sperm testinde sorun olmayan düzenli birlikteliği olan çiftler için gerekli değildir. Yapılması gereksiz strese neden olabilir. Özellikle cinsel yaşamın  testler ile applikasyonlar ile yönetilmesi programlanması erkeklerde cinsel isteksizlik sertleşme sorunlarına yol açabilir. 

 

Herşeyin suni olduğu yaşamımızda yumurtlama testleri ve cep telefon applikasyonları ile cinsel yaşamın doğallığı kaybedilmemelidir. 

Yumurta gelişimi takibi sadece 1 yıl korunma olmadan düzenli birlikteliğe rağmen gebelik olmazsa kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır.

 

3) Ultrason ile yumurta gelişimi ve yumurtlama takibi:

En güvenilir ve en sağlıklı sonucu ultrason ile yumurta gelişiminin takibi verir.  Hastaneye gidip gelmeyi gerektirir.

**Adetin başında -

** günlerde ve

** günlerde bir siklus / ay boyunca en az 2 -3 kez ultrasonla

--yumurtaların büyüyüp büyümediği

--rahim zarının kalınlaşıp kalınlaşmadığı

--gebeliğe engel myom ve polip varlığı

--yumurtanın çatlayıp çatlamadığı  ve 

--ne zaman birliktelik olursa gebelik şansı yüksek olacağına dair önemli ve değerli bilgiler verir.

 

Yumurtlama testi sonucuna göre cinsel yaşam olsa da % oranında gebelik oluşur. Gebelik oluşmadığı durumlarda stress ve üzüntüye kapılmak yersizdir.

 

Yumurtlama testi fiyatı ne kadar?

yılında yumurtlama testi ücretleri 70 TL ile TL arasında değişmektedir.

 

Yumurtlama testi hamilelik gösterir mi?

Yumurtlama testleri gebelik göstermez .  Hamilelik için gün  kadar adet gecikmesi olursa GEBELİK TESTİ yapılmalıdır. 

 

Op  Dr Zeki SALAR

Memorial Ataşehir Kadın Hastalıkları Doğum Tüp bebek İstanbul


Hamilelik testi nasıl çalışır?

Hamilelik testlerinin geniş seçimine rağmen, eylem prensibi aynıdır - idrardaki hCG (ilk hamilelik hormonu) seviyesini belirlemek.

HCG, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunma döneminden itibaren embriyonun villusları tarafından salgılanır.

Hamile bir kadının idrarında ve kanında tespit edilebilir.

Hamilelik testi nasıl yapılır ?

Hamilelik testi, gecikmiş adetin ilk gününden daha erken veya beklenen gebe kalma gününden yaklaşık 2 hafta sonra yapılır. Zigot rahim duvarına yapışana kadar hCG hormonu salgılanmaz, bu nedenle 10 günlük hamilelikten önce bir test veya başka testler yapılmamalıdır.

Testin başında, kullanım talimatlarını incelemeniz gerekir. Çalışma prensibi her zaman aynı olmasına rağmen: testin bir kısmı (kağıt) bir idrar kabına daldırılır, diğeri (kimyasal göstergeli) sonucu kırmızı / mavi çizgiler şeklinde belirler, semboller "+" / "-" veya "evet" / "hayır" kelimeleri. Sonucun değerlendirilmesi, talimatlarda belirtilen süreden sonra (1 ila 5 dakika arasında) gerçekleştirilir.

Bazen testlerde, kullanımı çok uygun olan ölçülü idrar dağıtımı için mini pipetler bulunur.

Ancak testi idrar akışının hemen altına koymak tavsiye edilmez, hatalı bir sonuca yol açacaktır.

Bir testin sonucuna güvenemezsiniz, gün içinde tam güven için hızlı testi tekrarlamanız gerekir.

Her seferinde iki şerit belirlenirse - bir jinekolog ile randevu alınması gerekir.

Hamilelik testi ne zaman yapılır ?

Sayılarda, tarihlerde kafa karışıklığı yaşamamak ve hamilelik testi yaptırmanın tam olarak ne zaman tavsiye edildiğini bilmek için, bir takvim tutmanız, kendinizi dinlemeniz ve yumurtanın temel döllenme sürecini bilmeniz gerekir.

Düzenli bir adet döngüsü olan her kadında, yumurta, "yumurtlama" adı verilen çeşitli fizyolojik gelişim aşamalarından geçer.

Yumurtlama, olgun bir yumurtanın yumurtalıktan çıkarak spermle bağlantı kurmak için fallop tüpüne geldiği süreçtir. Tüpte sperm yoksa yumurta ölür ve adet başlar.

Yumurtlama yaklaşık 2 gün sürer. Bütün bu zaman boyunca yumurta aktiftir.
Yumurtlama sırasında, sperm kadının cinsel organlarının içindeyse ve gebe kalma hala devam ediyorsa, döllenmiş yumurta (zigot), siliyer epitel ve fallop tüpünün kasları yoluyla rahim boşluğuna hareket etmeye başlar.

Tüm bu süreç yaklaşık 1 hafta sürer.

Döllenmiş yumurta rahim boşluğuna girer, yapışır, kandaki hCG'yi, hücre bölünmesini ve daha fazla fetal gelişmeyi arttırır.

HCG seviyesi (ilk hamilelik hormonu) ancak döllenmiş yumurta rahim duvarına sabitlendikten sonra artar.

Bu nedenle, güvenilir bir hamilelik sonucu, yalnızca gebeliğin 7. veya gününde elde edilebilir.

Sonuç bir doktor görüşü ile desteklenmelidir.
Bazı hızlı testler dördüncü günde hormonun varlığını tespit edebilir, ancak yine de en az hafta içinde gebelik testi yapmak daha iyidir. Daha sonra hormon seviyesi, kadının durumunu güvenle belirleyecek kadar yükselir.

Gecikmiş menstrüasyon her zaman hamileliğin varlığını göstermez, ancak hemen bir test yaptırmak daha iyi bir fikir olabilir.

Hamilelik testi ne zaman yanlıştır?

Testteki iki şerit kadınları her zaman memnun etmez, çünkü hamilelik tüm kadınlar için sevilen bir rüya değildir, çoğu kadın için gerçek bir sürprizdir.

Ancak, gerçekten bir gebelik planlamıyorsanız ve test aniden pozitif hale geldiyse, panik yapmayın, çünkü yanlış sonuç bir istisna değildir.

Yanlış pozitif yanıtın nedenleri, test taramasının teknik başarısızlığından ciddi jinekolojik patolojilerin tanımına kadar farklı olabilir.

Bu nedenle gebelik, test ile tespit edilebilecek en kötü durum değildir, bu nedenle jinekolojik muayenenin önemini bir kez daha vurguluyoruz.

  • Fetüsün gelişimi bir kadın doğum uzmanı randevusunda teyit edilmeli / reddedilmelidir.

Çünkü bugün, gelecekte ciddi komplikasyonlara ve jinekolojik patolojilere yol açan artan bir dış gebelik (ektopik gebelik) eğilimi var.
Her durumda, pozitif bir test sonucu, hamileliği belirlemenin yalnızca ilk adımıdır. İkinci adım, alınan bilgileri onaylaması / reddetmesi gereken bir jinekolog ziyaretidir. Çünkü hızlı taramanın yanlış olumlu cevap verdiği durumlar vardır.

Yanlış pozitif sonucun ana nedenleri

Yanlış pozitif, yokluğunda hamileliğin varlığını gösteren bir sonuçtur.

Sebepler:

  1. Yanlış hızlı test
    Testin yanlış kullanılması, yanlış cevabın ana nedenidir. Bu nedenle, talimatı okumak ve belirtilen eylem algoritmasını yürütmek her zaman gereklidir. Sonucun değerlendirilmesi, kesinlikle belirtilen zaman aralığında, 3 ila 10 dakika arasında yapılmalıdır. Bu süreden sonra testte (idrarın buharlaşması nedeniyle) zayıf bir ikinci bant görünebilir ve kadın sonucu pozitif olarak algılar.
  2. Evlilik.
    Kusurlu bir test çok nadir görülen bir durumdur, ancak hiç kimse böyle bir durumdan güvende değildir. Bunu bilen kadınlar, farklı markalardan birkaç test satın alır ve böylece sorun giderilir.
  3. Doğum sonrası dönem.
    Hamilelik testi hamilelik boyunca ve doğumdan sonraki hafta boyunca pozitif kalır. Bu nedenle, yakın zamanda bir çocuğun doğumundan sonra yapılan test olumlu bir yanıt veriyorsa ve çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsanız endişelenmeyin. Ancak yine de hamilelik olup olmadığı konusunda doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
  4. Düşük, kürtaj.
    Ölü doğum, düşük veya tıbbi düşükten sonra hCG seviyesi hemen düşmeyebilir, yaklaşık 2 ila 4 hafta sürer. Bu nedenle, bu dönemde hamilelik testi yapmak mantıklı değildir, çünkü sonuç yanlış pozitif olacaktır. Şüpheniz varsa, hCG için kan testi veya karın ultrasonu takip edilmelidir.
  5. Tüp Bebek için hazırlık. 
    Bazı kadınlar hamilelik hakkında o kadar çok rüya görürler ki, gerekmediğinde bile testler yaparlar. Örneğin, IVF'ye hazırlanırken. Bu dönemde, hamileliğin kendisi henüz olmasa da, hCG seviyesini artıran hormonal ilaçlarla yumurtlama uyarılır. Bu nedenle, bu dönemde bir hamilelik testi bir kadını yanlış bilgilendirebilir.
  6. Onkopatoloji. Bazen pozitif bir hamilelik testi, hCG seviyesini artıran ciddi patolojik süreçleri gösterir. Bunlar yumurtalık tümörleri, akciğer kanseri, beyin kanseri, meme kanseri veya mide kanseridir. Tüm şüpheleri ve korkuları ortadan kaldırmak için, pozitif bir gebelik testi ile ektopik gebelik ve kanseri ekarte etmek için hemen bir jinekoloğa danışmalısınız.

Yanlış negatif testin ana nedenleri

Yanlış negatif, varsa hamileliğin olmadığını gösteren bir sonuçtur.

Sebepler:

  1. Gebelik adetten önce meydana geldi ve hCG seviyelerinin istenen konsantrasyona yükselmesi için zaman yoktu.
  2. Düşük yapma riski vardır.
  3. Kadın diüretik alıyor.
  4. Testin teknik hatası.

Hamilelik testi negatifse, ancak kadının belirli hamilelik belirtileri varsa (sabah bulantısı, baş dönmesi, sık idrara çıkma, alt karın ve göğüs ağrısı), bir doktora görünmelidir.

Şüpheniz varsa ne yapmalı?

Bir kadının hamilelik testinin doğruluğundan şüphe ettiği durumlar vardır. Örneğin, iki farklı test farklı sonuçlar gösteriyor, kanlı bir akıntı var (menstrüasyona benzer), tarama olumlu cevap verdi ve belirli bir hamilelik belirtisi yok.

Bu durumda ne yapmalı?

  1. Sebebi kendiniz bulmaya çalışmayın, ancak bir jinekolog ile randevu alın ve soruna kapsamlı bir şekilde yaklaşın.
  2. İstenmeyen ve teyit edilmemiş gebeliklerden kendi başınıza kurtulmayın.
  3. Testin hamilelik yokluğunda yanlış pozitif yanıt vermesinin gerçek nedenini bulun.

Hamilelik istenmeyen bir durum olsa bile, onaylanmalı veya reddedilmelidir.

Ve her durumda, yalnızca test sonucuna dayanarak, cezai kürtajlara başvurmamalı, eczaneden doğru hapları almamalı, kürtaj için halk ilaçları kullanmamalısınız.

Bütün bunlar, ölüme kadar ciddi sonuçlar ve komplikasyonlarla doludur.
Sizler için hizmet verdiğim kurum, sunulan hizmet, yüksek nitelikli obstetrik, jinekolojik ve neonatolojik tıbbi bakım sağlanacak modern bir tıbbi kurumdur.

Sadece zamanında teşhis ve yetkin tedavi bir kadının üreme sağlığını koruyacaktır ve diğer olası riskleri ortadan kaldıracaktır.

Hamilelik Ne Zaman Ve Kaç Günde Belli Olur? İdrarda Ve Kanda Gebelik En Erken Ne Zaman Çıkar?

Vücutta hCG hormonunun ölçümlenmesi, hamilelik testinin pozitif çıktığı anlamına gelir. Dolayısıyla gebelik testinden doğru sonuç alabilmek için, embriyonun rahime yerleştiği andan itibaren vücutta ölçümlenebilecek düzeyde beta hCG hormonunun üretilmesini beklemek gerekir. Peki bu süre ne kadar? İlişkiden kaç gün sonra gebelik testi yaptırmak gerekiyor? Konuyla ilgili hazırladığımız rehber niteliği taşıyan bu içeriği inceleyerek "Hamilelik ne zaman belli olur?" sorusuna yanıt bulabileceğiniz gibi hamileliğin ilk dönemlerinde ortaya çıkan belirtiler hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

HAMİLELİK KAÇ GÜNDE BELLİ OLUR?

İdrar ve kan aracılığıyla yapılan gebelik testleri mevcuttur. Farklı prensiplere göre çalışan bu testlerin, hamileliği algılama süreçleri farklı işler. Dolayısıyla "Hamilelik kaç günde belli olur?" sorusunun yanıtı için net bir zaman dilimi belirtmek doğru olmaz. Gebelik testleri, vücuttaki beta hCG hormonu düzeyinden yola çıkarak gebelik konusunda bilgi verir. Söz konusu hormon ise embriyonun rahime yerleşmesi ile salgılanmaya başlar. Dolayısıyla gebelik testinden doğru sonuç almak için ilişkiden sonra bir süre beklemek gerekir. Bu zamanlamayı ayarlayabilmek için yapılacak en doğru şey, adet gecikmesini beklemektir.

GEBELİK HESAPLAMA ARACI İÇİN TIKLAYINIZ

İLİŞKİDEN KAÇ GÜN SONRA HAMİLELİK BELİRTİLERİ BAŞLAR?

Özellikle hamilelik planlayarak ilişkiye giren çiftler, hamilelik belirtilerinin ilişkiden kaç gün sonra ortaya çıktığını merak ediyor, "İlişkiden gün sonra hamilelik belli olur mu?" sorusuna yanıt arıyor. Buna göre idrarda gebelik testi en erken ne zaman belli olur sorusu net olarak yanıtlanamasa da hamilelik belirtilerinin ortaya çıkma süresi ile ilgili bir aralık belirtilebilir, spermlerin vajina içerisinde canlı kaldığı süreden yola çıkarak döllenmenin gerçekleştiği gün hakkında tahminde bulunup hamilelik belirtilerinin meydana geleceği tarih hakkında yorum yapılabilir.

Bir cinsel ilişkinin ardından spermler, vajinanın içerisine aktarılır. Gebeliğin gerçekleşmesi için bu spermlerin yumurta hücrelerini döllemesi gerekir. Fakat sperm ve yumurta hücrelerinin buluşması sanıldığı kadar kolay değildir. Milyonlarca sperm hücresi arasından birçoğu yumurta hücrelerine ulaşsa da yalnızca bir tanesi seçilir. Spermlerin vajinanın içerisinde 1 ila 3 gün arasında canlı kalması dolayısıyla cinsel ilişkinin ardından üçüncü günde dahi döllenmenin başarıyla gerçekleşmesi mümkündür.

Başarıyla döllenen yumurtanın embriyoya dönüşüp rahime tutunabilmesi için günlük bir sürece ihtiyaç vardır. Bu sürecin ne kadar süreceğini belirleyen pek çok faktör söz konusudur. Tüm bu bilgilerin ışığında hamileliğin ilk belirtilerinin ortaya çıkması için cinsel ilişkinin ardından 2 hafta geçmesi beklenir.

İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Gebelik testi sonrasında hamilelik ne zaman belli olur?

İDRARDA GEBELİK TESTİ EN ERKEN NE ZAMAN BELLİ OLUR?

İdrarda gebelik testi ile, beta hCG hormonunun idrardaki varlığı tespit edilir. En güvenilir test kitleri, embriyo rahime yerleştikten sonra gün içerisinde idrardaki hCG oranını tespit edebilir. Standart bir gebelik testi ise, adet döngüsüne göre beklenen adet tarihinin gecikmesinden sonra sonuç verebilir.

İdrar ile yapılan gebelik testlerindeki yanılma payı, beklenen adet günüyle doğru orantılıdır. Buna göre beklenen adet tarihinden;

  • 3 gün önce %51,
  • 2 gün önce %62,
  • 1 gün önce %68,
  • 1 gün sonra %79,
  • 2 gün sonra %85,
  • 3 gün sonra %90,
  • 7 gün sonra %96 oranında güvenilir sonuçla karşılaşılır.

Adet tarihinin üzerinden 10 gün geçmesi durumunda yapılan gebelik testlerinde çıkan sonucun yanılma oranı neredeyse yoktur. Dolayısıyla ilişkiden sonra gebelik testi ne zaman yapılmalı noktasında bir zaman aralığı belirtmek yerine test için adet gecikmesini beklemek daha doğru olacaktır.

HAMİLELİK KANDA KAÇINCI GÜN BELLİ OLUR?

Hem kanda hem de idrarda, hCG seviyelerinin çok normal bir varyasyonu vardır ve bu geniş aralık, hamileliğin erken saptanabileceğinin zamanlamasını değiştirir. Hamilelik kaç günde belli olur sorusunun yanıtını almak isteyen bir kadın için, düşük kan hCG seviyelerine sahip olunması durumunda hamilelik testinde ortaya çıkması birkaç gün alabileceğini söylemek mümkündür. Kandaki hCG seviyeleri hamileliğin 7 ile haftalarında zirvededir ve daha sonra düşüşe geçer.

Kan ile yapılan gebelik testleri; döllenmeden gün sonra, embriyonun rahime yerleşmesinden gün sonra ve beklenen adet döneminden gün önce pozitif sonuç verebilir.

HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR, NE ZAMAN BAŞLAR?

Anne adaylarının gebeliğin ilk haftasından son günlerine kadar çeşitli belirtileri ile karşılaşması mümkün. Gebeliğin ilk haftalarında daha hafif şiddette kendini gösteren belirtiler, ilerleyen dönemlerde farklı boyutlarda etkisini gösterebilir. Bu belirtilerin etkisi, anne adayının ve bebeğin sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? İlk Hafta Ve Erken Hamilelik Belirtileri Kaç Günde Belli Olur, Ne Zaman Başlar?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası