çanakkale ayazma şelalesi / Ayazma Tabiat Parkı nerede? Ayazma’ya giriş ücreti ne kadar? - GeziLinki

Çanakkale Ayazma Şelalesi

çanakkale ayazma şelalesi

Ayazmapınarı Tabiat Parkı

Genel Bilgiler

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı; Orman ve Su İşleri Bakanlığı II.Bölge Müdürlüğü Çanakkale İl Şube Müdürlüğü’ne bağlı Çanakkale İli, Bayramiç İlçesi, Evciler Köyü sınırları içerisinde yer almakta olup Evciler Köyü’ne yaklaşık 6 km mesafede ve m rakımdadır.

Tabiat Parkı alanı, yılında tescil edilerek Orman Genel Müdürlüğü sorumluluğu altında “B tipi” mesire yeri statüsünde yönetilmekte iken Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne devredilmiş, Bakanlık makamının tarih ve sayılı Olur’ları ile statüsü değiştirilerek 5,85 ha’lık alanıyla Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Söz konusu Tabiat Parkı tarihleri arasındaki sürede tarihinde Ayazma B tipi Mesire olarak Evciler Muhtarlığına ihale edilmiş olup; tarihinde Tabiat Parkı ilan edildikten sonra da sözleşme halen geçerlidir.

Flora Bilgileri

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı florası ile ilgili yapılmış özel bir araştırma bulunmamakla birlikte alanın güneyinde yer alan Kazdağı ise floristik yönden iyi bilinen, yaklaşık taksonun kayıtlı olduğu önemli bitki alanlarından biridir. Florasının %26’sı Akdeniz elementi, %’sı Avrupa-Sibirya elementi ve %’ü İran-Turan elementi olduğu belirlenmiştir. Kazdağı florasında 23’ü yalnız bu dağa özgü olmak üzere en az 68 nadir (ülke çapında) bilinen bitki bulunmaktadır. Tabiat Parkı içerisinde ise; karaçam ormanı ve dere vejetasyonu (kestane, gürgen, meşe, ıhlamur kayın, menengiç, akçakesme) hakimdir.

Fauna Bilgileri

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı florası ile ilgili yapılmış özel bir araştırma bulunmamakla birlikte alanın güneyinde yer alan Kazdağı ise floristik yönden iyi bilinen, yaklaşık taksonun kayıtlı olduğu önemli bitki alanlarından biridir. Florasının %26’sı Akdeniz elementi, %’sı Avrupa-Sibirya elementi ve %’ü İran-Turan elementi olduğu belirlenmiştir. Kazdağı florasında 23’ü yalnız bu dağa özgü olmak üzere en az 68 nadir (ülke çapında) bilinen bitki bulunmaktadır. Tabiat Parkı içerisinde ise; karaçam ormanı ve dere vejetasyonu (kestane, gürgen, meşe, ıhlamur kayın, menengiç, akçakesme) hakimdir.

Kaynak Değerler

Alanının batısından Çınarcık deresi, kuzey sınırından ise Ayazma deresi geçmektedir. Alana ismini veren Ayazma Pınarı,  alanın güneyinde yer almaktadır. Güneybatıda, Çınarcık deresi üzerinde yapılmış bir adet bent bulunmakta ve bu bentin hemen alt bölümündeki kayalıkların içerisinden 6 noktada su patlamaktadır. Çınarcık Deresi, bentten sonra dar ve dik kayalık vadi içerisinden geçerek, iç yolun üzerine yapılmış olan köprünün altından bir şelale halinde akarak cadı kazanı oluşumuna düşer. Bu noktadan sonra geniş bir kanyon içerisinden akarak saha dışına çıkar. Oldukça bol su kaynaklarına sahip olan alanın içme ve kullanma suyu problemi bulunmamaktadır. Ayrıca alan iklimi, zengin bitki ve hayvan çeşitliliği, tarımsal potansiyeli, mitolojisi yanı sıra “Bin Pınarlı İda” olarak adlandırılacak derecede bol su kaynaklarıyla zengin olan Kazdağı eteklerindedir.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı ve çevresinde en azından Paleozoyik döneminden Neojen dönemine kadarki çok geniş bir zaman aralığında ( milyon yıldan daha uzun bir süre) gelişmiş birbirinden çok farklı nitelikte ve yaşta kaya toplulukları bulunmaktadır.

Alan, Erinç’e göre ülkemizin 4 makro iklim tipinden biri olan, Akdeniz İklim Tipi’nin, Marmara alt iklim tipi içerisinde yer almaktadır. Buna göre, asıl Akdeniz iklimine  göre daha az yaz sıcaklığı, oldukça soğuk kışlar, normal kar yağışı, daha sık don olayı, daha fazla bulutluluk oranına sahiptir. Türkiye yağış etkenliği haritasına göre (Erinç ) planlama alanı “Yarı Nemli” yağış etkenliği sınıfı içerisindedir. Çanakkale meteoroloji istasyonunun verilerine göre en fazla esen rüzgârlar; Kuzey- Doğu ve Kuzey- Kuzeydoğu yönlüdür. Diğer yönlerden esen rüzgârlar ise yok denecek kadar azdır. Ortalama fırtınalı gün sayısı 25,5 ve ortalama kuvvetli rüzgârlı gün sayısı ,4 tür. Buda yörenin son derece rüzgârlı olduğunu göstermektedir. Kullanım periyodunu oluşturan Mayıs- Eylül ayları arasında ortalama sıcaklık 17,3 derece ile 24,6 derce arasında, ortalama nispi nem %62 ile %72 arasında değişmektedir.  Yağışlar Haziran-Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarında ortalamanın çok altına düşmektedir. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında 11,3 mm ve 7,4 funduszeue.info değerlerle oldukça düşük seviyelere inmektedir.

Alanın hidrojeolojisine baktığımızda Kayaç türlerinin oldukça etkili bir tektonizma sonucunda kıvrımlı ve kırıklı bir yapı sergilediği ve bölgeye mm/yıl yağış düştüğü  anlaşılmaktadır.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı alanı humuslu orman toprağı ve kayalıklardan oluşmaktadır.

Kültürel Değerler

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’ nı içerisinde bulunduran Bayramiç ilçesinin tarihi Troai Krallığına kadar gitmektedir. Bayramiç ve çevresindeki yerleşimler oldukça erken döneme gitmesine karşın, bugüne kadar gelebilen ve gezilip görülebilecek kalıntılar çok azdır.

Ayazma, Ortodoks Hristiyanlarınca kutsal sayılan kaynak veya pınarlara verilen isimdir. Bu isimlendirme günümüze kadar gelerek geçerliliğini devam ettirmektedir. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nın ismini almış olduğu pınar da zamanında Hristiyanlarca bu ismi aldığından Ayazma ismi ile anılmaya devam etmektedir.

Alan piknik amaçlı kullanılmakla birlikte dünyanın ilk güzellik yarışmasının İda (Kaz) Dağında yapıldığına ilişkin mitolojik efsaneye dayanılarak her yıl Bayramiç Belediyesi ve Evciler Muhtarlığınca ağustos ayında tertip edilen festivallere yoğun bir katılım olmaktadır.

Kazdağı-Ayazma orman içi dinlenme yeri, efsanelere konu teşkil etmiş tarihsel geçmişi, kendine özgü florası-faunası, dünyada Alplerden sonra en yüksek oksijen oranına sahip olan, soğuk suları, rekreasyon alanları ve temiz havasıyla rekreasyonel turizm açısından önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.

Bayramiç ilçe merkezinde çarşamba ve cumartesi günleri pazar kurulmakta ve burada yetiştirilen bitkilerle birlikte mevsimine göre çeşitli yabani bitkiler de satılmaktadır. Özellikle Bayramiç köylerinden getirilen ürünlerin bu pazarda topluca görülebilmesi mümkündür. Bayramiç yöresinde tarhana çorbası, keşkek, bulgurlu mantı, nohut ekmeği, kabak böreği ve höşmerim tatlısı halkın en çok severek yediği geleneksel yiyecekler arasında sayılabilir.

Rekreasyon İmkanları

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, genelde karaçam ağaçlarından oluşan doğal orman dokusu, şehre çok yakın konumda olmayışıyla temiz havası ve şehrin gürültüsünden uzak, açık hava rekreasyon faaliyetlerine olanak sağlaması, özellikle yaz mevsiminin sıcaklığından bunalanların serinleyebileceği bir ortam olması ve Tabiat Parkının tam bir doğal görsel şölen sunması ve her yıl gelenek haline gelen güzellik yarışmasının düzenlenmesi ile Çanakkale ilinin özellikli alanlarından biridir.

Alan sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikleri nedeniyle turizm potansiyeline sahiptir. Orman, dağ, su peyzajları açısından zengin bir kaynak değere sahiptir. Ziyaretçilerin büyük bir kısmı hem gezmek ve hem de piknik yapmak amacıyla alana gelmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası