kars ankara tren saatleri / Doğu Ekspresi - seafoodplus.info

Kars Ankara Tren Saatleri

kars ankara tren saatleri

Ankara - Kars arası en ucuz tren biletlerini bulun

Tren Yolculuğu Hakkında

Tren Yolculuğunun İpuçları

Hızlı gitmeyi sever misiniz? Belirli rotalarda km/s'den daha hızlı giden trenlerde zaman daha hızla akar. Ankara - Kars tren yolculuğu, şehir merkezine varmanın ve Kars şehrinde daha fazla zaman geçirmenin harika bir yoludur.

Kars şehrine ister normal trenle, ister yüksek hızlı trenle gidin yolculuğunuzun çevresel etkisini ve karbon ayak izini azaltmış olacaksınız. Yolculuğunuz boyunca pencerenizden güzel manzaraları izlerken kendinize bu seçimi yaparak doğanın korunmasını sağladığınızı hatırlatabilirsiniz.

Ankara - Kars arasında yapılan tren yolculuğu, uçak veya araba ile yapılan aynı yolculuk ile karşılaştırıldığında tren 30 kata kadar daha az CO2 yayar. Tren, karbon ayak izinizi kolayca azaltmanızı sağlayacak gerçekten bir ekolojik ulaşım şeklidir.

Ankara - Kars tren yolculuğunuzda favori müzik listenizdeki parçaların tadını bitmek tükenmek bilmeyen güzel manzaralar eşliğinde çıkarın.

Biliyor muydunuz?

İsveç'te bazı trenler, kullandıkları enerjinin beşte birinden fazlasını fren yaparken geri kazanabilir. Bu sistem özellikle Narvik'ten Kiruna'ya inen maden trenlerinde vardır.

Dünyanın en düz demiryolu hattını Avustralya'da bulabilirsiniz. kilometre uzunluğundaki bu hat, aynı zamanda dünyanın en uzun ve en düz demiryolu hattı olarak kabul edilir.

Dünyanın en derin tren istasyonu Kiev'dedir. m derinlikte bulunan istasyon gerektiğinde barınak olarak hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır. İkinci en derin istasyon ise Çin'de Çin Seddi'nin 60 m altında bulunan Badaling istasyonudur.

Rail Turkey Tr

Ankara-Kars arasında çalışan ana hat treninin detayları, güzergah haritası, seçenekleri, bilet ücretleri, satış kanalları ve ek notlar:

Turistik Doğu Ekspresi

Bu trenin seferleri Aralık-Mart arası yapılmakta.


  • Turistik Doğu Ekspresi hangi operatör tarafından işletiliyor? TCDD Taşımacılık
  • Turistik Doğu Ekspresi nasıl bir tren? Dizel lokomotifin çektiği vagon dizisi
  • Ankara-Kars arası mesafe trenle ne kadar? km
  • Ankara-Kars arası trenle seyahat ne kadar sürer? Yaklaşık saat
  • Turistik Doğu Ekspresi koltukları numaralı mı? Tüm koltuklar numaralı, biletinizde yazılı
  • Turistik Doğu Ekspresi engelli dostu mu? Trende erişim kolaylığı için özel bir önlem yok
  • Turistik Doğu Ekspresi içinde yiyecek/içecek servisi var mı? TCDD yemek vagonu var
  • Turistik Doğu Ekspresi ile bisikletimi de taşıyabilir miyim? Yer olması durumunda furgon vagonda taşınabilmekte.
Turistik Doğu Ekspresi güzergahı

Ankara&#;dan Pazartesi, Çarşamba ve Cuma, Kars&#;tan Pazartesi, Perşembe ve Cumartesi

Tarifeleri güncel tutmak için gayret gösteriyoruz, ancak zaman zaman gecikmeler oluyor. Lütfen resmi tren tarifesini kontrol edin.

Yataklı

  • 2 kişilik ranza yatak
  • Mini buzdolabı
  • Her odada lavabo ve priz
Yataklı (tek kişi)

  • 2 kişilik ranza yatak
  • Mini buzdolabı
  • Her odada lavabo ve priz

23 Mar itibariyle kişi başı fiyatlardır. Operötürün resmi sitesinden alınmıştır. İndirimler için tıklayınız.

Biletler 30 gün öncesinden satışta

Bileti nereden alabilirim?

  • Bu rotada benzer isimli iki tren hizmet veriyor. Doğu Ekspresi pulman ve kuşetli vagonlarıyla yol üzerindeki tüm duraklarda dururken, Turistik Doğu Ekspresi sadece yataklı vagonlarla, yol üzerinde noktada şehir gezilerine imkan veren 3&#;er saatlik duruşlar yapıyor. İki trenin karşılaştırması için Hangi Doğu Ekspresi: Klasik mi, turistik mi?
  • Bu trende sadece yataklı vagonlar bulunuyor. Tren yol üzerinde Ankara-Kars yönünde İliç ve Erzurum, Kars-Ankara yönünde Erzincan, Divriği ve Sivas&#;ta 3&#;er saatlik duruşlar yapıyor. Tren saatlerine uygun olacak şekilde şehir ve çevresineki tarihi ve turistik yerleri turlarla gezmek mümkün. Turlara ilişkin detaylı bilgiye, trende bulunan tur görevlileri aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
  • Turistik Doğu Ekspresi&#;nin duruş yaptığı yerlerde gezilebilecek yerler için Turistik Doğu Ekspresi nerede duruyor, nereler geziliyor?
  • Bu güzergahta Doğu Ekspresi alternatif olarak kullanılabilir.
  • Bu tren Türkiye&#;nin en popüler tren rotaları arasında, yer bulmak hayli zor. Biletler satışa çıkar çıkmaz kısa sürede tükeniyor. Ancak iptaller de oluyor. Sık sık kontrol etmekte fayda var.
  • Ankara&#;nın önemli noktalarından gara toplu ulaşım tarifleri için tıklayınız.
  • Kış aylarında buz tutan Çıldır Gölü üzerinde atlı kızakla gezinti düzenleniyor. Dünyaca ünlü Kars kaşarını tadıp alabileceğiniz çok sayıda satış yeri bulunmakta. Aşık atışması da kaçırılmaması gereken bir deneyim.
  • Anı Harabeleri, Kars&#;ın 45 km doğusunda, Ermenistan sınırında: Ani Harabeleri&#;ne trenle nasıl gidilir?

Tüm trenler

Seyahat ana sayfa

Bazı bilgiler değişiklik gösterebilir. Resmi bilgilere ulaşmak için lütfen tren operatörlerinin sitelerini ziyaret ediniz. Lütfen şu uyarıyı okuyunuz.

Doğu Ekspresi

Doğu EkspresiDoğu Ekspresi Ankara Garında ()Genel bilgilerTipAnahat TreniSistemTCDDDurumİşletmedeBölge2. ve 4. BölgeTerminalAnkara, Kars
Kars, AnkaraİstasyonlarAnkara - Kars: 53
Kars - Ankara: 55Sefer sıklığı Her günYolculuk süresi 25 Saat 30 Dakika (Kars Yönü)
25 Saat (Ankara Yönü)Web sitesiDoğu Ekspresi Bilgi SayfasıİşletimAçılış SahibiTCDD Taşımacılıkİşletmeci(ler)TCDD TaşımacılıkTeknikHat uzunluğu , kilometre (,&#;mi)Hat açıklığıStandart (1,&#;mm)İşletme hızı 80&#;km/sa (50&#;mph)Yükseklik 4,50&#;m (14,8&#;ft)Kabin sistemi 2+1 Pulman Vagon, Örtülü Kuşetli Vagon, Yataklı Vagon ve Yemekli VagonRota sayısı 2
Ankara - Kars
Kars - Ankara

DOĞU EKSPRESİ YOLCULUĞU İÇİN ÖNEMLİ BİLGİLER

Doğu Ekspresi&#;nin ünü Sağır Sultan’a kadar gittiği ve biletler yok sattığı için artık önermekte en güçlük çektiğimiz rotalardan biri haline geldiği doğru. Eskiden çok güzel bir hafta sonu kaçamağı dediğimiz program şu an anca lotodan ikramiye şeklinde çıkıyor. Eee Türkiye’de kış seyahati denilince akla ilk gelen Doğu Ekspresi olduysa bir sebebi var! Gerçekten de karı kışı yararak tıngır mıngır giden bir trenin sıcacık kompartmanının camından akan hayatları, doğayı seyretmek harika bir tecrübe.

Bize de sıkça soruyorlar; Turistik Doğu Ekspresi nedir?Doğu Ekspresi&#;ne nasıl bilet alınır? Turistik Doğu Ekspresi yataklı vagon mu yoksa Doğu Ekspresi&#;nde örtülü kuşetli mi? Çift olarak nasıl rahat ederiz?

Öncelikle şu ayrımı iyice bir yapmak lazım: TCDD turistik amaçlı seyahat edenlerle ulaşım amaçlı seyahat edenleri biraz olsun ayırmak için iki Doğu Ekspresi treni oluşturdu. İlki klasik olan Doğu Ekpsresi ikincisi ise Turistik Doğu Ekspresi. Her şey iyi güzel de bu da hiçbir şeye çözüm olmadı. Bilet bulmak yine zor yine zor. Evet, bilet bulmak zor ama imkansız değil ve bizim bu konuda etkili tüyolarımız var. Hepsini Doğu Ekspresi Bileti yazımızda madde madde anlattık.

Önce her ikisi hakkında da genel bilgiler, ardından içeriden bilgiler vereceğiz. Eğrisiyle, doğrusuyla aktarıyoruz.

Son olarak yazımızı mümkün olduğu kadar güncel tutuyoruz. Yine de sizin için kritik konuları yolculuğunuzdan önce TCDD&#;ye danışın deriz.

Size de şimdiden iyi yolculuklar!

DİKKAT! ARTIK 2 DOĞU EKSPRESİ VAR

Hatırlarsanız Doğu Ekspresi bileti bulmak, hele ki örtülü kuşetli ya da yataklı vagondan, piyangodan ikramiye kazanamak gibi zor bir halmıştı.

Ne kadar probleme derman olduğu tartışılır ama TCDD de çareyi Mayıs ayından itibaren, Doğu Ekpsresi&#;ni Doğu Ekspresi Ana Hat Treni ve Turistik Doğu Ekspresi diye iki ayrı trene ayırmakta bulmuş. Artık 1) Turistik Doğu Ekspresi ve 2) Doğu Ekspresi olmak üzere 2 tane tren var.

TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ x DOĞU EKSPRESİ FARKI 

dogu-ekspresi
Peki, Turistik Doğu Ekspresi treni ile Doğu Ekspresi treni arasında ne fark var?

1. Vagon farklı

En önemli fark vagon farklı. Önce vagon çeşitlerini bilmeyenlere için kısaca vagon çeşitlerini anlatalım:

3 çeşit vagon var. En yukarıdaki videomuzda vagonları detaylıca anlattık.
– Pulman (Normal koltuklu – vagondaki her sıra da 2 çiftli, 1 tekli koltuk var, yani gayet geniş)
– Örtülü Kuşetli (Oda halinde 4 kişilik, koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor, temiz nevresim veriliyor ve yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz)
– Yataklı (Oda halinde iki kişilik, içinde buzdolabı, masa ve lavabo var. Sadece Turistik Doğu Ekspresi&#;nde olan bir vagon türü.)

Turistik Doğu Ekspresi &#; Turistik Doğu Ekspresi, 2 hizmet, 1 yemekli ve 6 yataklı olmak üzere toplam 9 vagondan oluşuyor. Tren kişi kapasiteli ve tamamı çekince yatak olan 2 koltuklu vagondan oluşuyor. İçinde lavabo, masa ve mini bir buzdolabı da bulunuyor. Youtube videosunda hepsinin detaylı görüntüleri var.
Doğu Ekspresi Ana Hat Treni
  &#; Sadece örtülü kuşetli, pulman ve yemek vagonu var. Yataklı vagon yok.

2. Güzergah Aynı ama Durak Mantığı Farklı

İkisi de Ankara &#; Kars arası hizmet ediyor. Doğu Ekspresi hat üzerindeki 50 kusur durakta durup, yolcu indir-bindiri yapıyor. Turistik Doğu Ekspresi ise 29 durakta duruyor. Geliş ve gidiş yönünde farklı olmak üzere bunların 2 tanesinde insanlar trenden biraz inip gezsinler diye birkaç saatlik molalar veriliyor.

Turistik Doğu Ekspresi
Ankara-Kars yönü Erzincan&#;da 2 saat 20 dakika, İliç&#;te 3 saat ve Erzurum&#;da 3 saat duruyor.
Kars &#; Ankara yönü Erzincan&#;da 3 saat, Divriği&#;de 2,5 saat ve Bostankaya&#;da 3,5 saat duruyor.

Doğu Ekspresi Ana Hat Treni
Molaları sadece birkaç dakika sürüyor. En fazla peronda sigara içmeye vaktiniz oluyor.

3. Zaman & Süre Farkı

Duraklar değişince haliyle program da değişmiş. Her iki trende her iki yönde de saatlerde gecikmeler yaşanabiliyor.

Turistik Doğu Ekspresi
Ankara-Kars yönü &#;  Kalkış: &#; Toplam 1 gün 7,5 saat. (Çarşamba ve Cuma)
Kars &#; Ankara yönü &#; Kalkış: &#; Toplam 1 gün 5 saat 20 dakika (Cuma ve Pazar)

Doğu Ekspresi Ana Hat Treni

Ankara-Kars yönü &#;  Kalkış: , Varış: , Toplam 1 gün 2 saat 13 dakika (Her gün)
Kars &#; Ankara yönü &#; Kalkış: , Varış: ,  Toplam 1 gün 22 dakika (Her gün)

4. Fiyat Farkı

Tek yön fiyatları şu şekilde:

Turistik Doğu Ekspresi
Yataklı vagonda 2 kişi alırsanız: TL. Yani kişi başı TL&#;ye geliyor.

Doğu Ekspresi Ana Hat Treni

Vagon TürüÜcret
Pulman Kişi Başı TL, indirimli TL
Örtülü Kuşetli Kişi Başı TL, indirimli TL

Gelelim detayına:

TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ 


Turistik Doğu Ekspresi&#;nin sadece yataklı ve yemekli vagondan oluştuğunu hatırlatalım.

Turistik Doğu Ekspresi Nereden Nereye Gidiyor?

Turistik Doğu Ekspresi Güzergahı: Trenin fonksiyonu ulaşımdan ziyade turistik olduğundan, yolcuların tarihi ve turistik yerleri ziyaret edebilmeleri için tren Doğu Ekspresi&#;ne göre daha az duraktan geçiyor.

Ankara-Kars yönü Erzincan&#;da 2 saat 20 dakika, İliç&#;te 3 saat ve Erzurum&#;da 3 saat duruyor.
Kars &#; Ankara yönü Erzincan&#;da 3 saat, Divriği&#;de 2,5 saat ve Bostankaya&#;da 3,5 saat duruyor.

Turistik Doğu Ekspresi Durakları: Toplam 29 durakta duruyor. Geliş ve gidiş yönünde farklı olmak üzere bunların 2 tanesinde insanlar trenden biraz inip gezsinler diye birkaç saatlik molalar veriliyor. Aşağıdaki tabloda tüm durakları bulabilirsiniz.

Turistik Doğu Ekspresi Kaç Gün Sürüyor

Ankara Kars yönü: 1 gün 7,5 saat sürüyor ve sadece Erzincan, İliç ve Erzurum&#;da duruyor. Ama uzamalar olabiliyor.
Kars Ankara yönü: 1 gün 5 saat 20 dakika sürüyor ve sadece Erzincan, Sivas-Divriği ve Bostankaya istasyonlarında duruyor.

Turistik Doğu Ekspresi Sefer Günleri Ve Saati

Ankara-Kars-Ankara hattında tren, Ankara&#;dan Çarşamba ve Cuma; Kars&#;tan da Cuma ve Pazar günleri kalkıyor.

Tren, Ankara&#;dan saat &#;te, Kars&#;tan saat &#;de hareket ediyor.

ÖNEMLİ GÜNCELLEME:Ankara’daki BAŞKENTRAY çalışmaları tamamlandı. Geçtiğimiz senelerde, BAŞKENTRAY çalışmaları nedeniyle Doğu Ekspresi&#;nin kalkış durağı, Ankara Garı yerine Irmak durağı olarak değişmişti.  tarihinden itibaren ise yeniden eski yeri olan Ankara Garı&#;na döndü.

Turistik Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları

(KİŞİ BAŞI TEK YÖN)

Yataklı 2 kişi alırsanız kişi başı: TL Yani iki kişi vergiler dahil toplam TL ödüyorsunuz.

Turistik Doğu Ekspresi treninde genç, 65 yaş üstü, öğretmen veya çocuk indirimi gibi seçenekler yok. Büyük küçük yaşlı genç herkes için ücret sabit.

Biletinizi bu bağlantıdan satın alabilir aynı zamanda güncel fiyatlara ulaşabilirsiniz.

Turistik Doğu Ekspresi Saatleri Ve Başlıca Durakları

Ankara &#; Kars  İstikameti

İstasyonuVarışKalkış
Ankara Gar
Kayaş
Irmak
Yerköy
Boğazköprü
Kayseri
Sarıoğlan
İhsanlı
Hanlı
Sivas
Bostankaya
Çetinkaya
Divriği
İliç
Eriç
Erzincan
Mercan
Çadırkaya
Erbaş
Ilıca
Palandöken
Sarıkamış
Selim
Kars

 


Kars &#; Ankara  İstikameti

İstasyonuVarışKalkış
Kars Gar
Selim
Sarıkamış
Topdağı
Horasan
Erzurum
Palandöken
Erzincan
Alp
Kemah
Eriç
İliç
Kemaliye Çaltı
Divriği
Çetinkaya
Tecer
Ulaş
Bostankaya
Sivas
Hanlı
Karaözü
Gömeç
Kayseri
Keykubat
Boğazköprü
Beydeğirmeni
Yerköy
Irmak
Kayaş
Ankara Gar

Yemek

Trende bir yemekli vagon var. İçinde bir restoran var. Klasik restoran yemekleri çıkıyor. Pek iştah açısı olmadıkları konusunda uyaralım. Yani ya yanınızda getirin ya da kendinizi trenin duraklama yaptığı yerlere saklayın.

Turistik Doğu Ekspresi Bileti Nereden Alınır?

Biletinizi bu bağlantıdan satın alabilir aynı zamanda güncel fiyatlara ulaşabilirsiniz. Bu bağlantıda bulamazsanız, çeşitli tur firmalarının rehberli Doğu Ekspresi paket programlarını de değerlendirebilirsiniz.

KLASİK DOĞU EKSPRESİ (ANA HAT TRENİ)

ekspres-dogu

Doğu Ekspresi Nereden Nereye Gidiyor?

Doğu Ekpresi Güzergahı: Doğu Ekspresi&#;nin güzergahı Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas &#; Erzincan – Erzurum – Kars şeklinde. Her gün Ankara’dan &#;te Kars’tan ’de kalkıyor.

Doğu Ekpresi Durakları: Doğu Ekspresi hat üzerindeki 50 kusur durakta durup, yolcu indir-bindir yapıyor. Sayfanın altında başlıca duraklardaki kalkış ve varış saatlerini bulabilirsiniz.

Doğu Ekspresi Kaç Gün Sürüyor

Doğu Ekpsresi yolculuk 1 gün 2 saat kadar sürmekte. Molaları sadece birkaç dakika sürüyor. En fazla peronda sigara içmeye vaktiniz oluyor.

Ankara-Kars yönü &#;  Kalkış: , Varış: , Toplam 1 gün 2 saat 13 dakika (Her gün)
Kars &#; Ankara yönü &#; Kalkış: , Varış: ,  Toplam 1 gün 22 dakika (Her gün)

Doğu Ekspresi Sefer Günleri Ve Saati

Doğu Ekspresi, Ankara-Kars ve Kars-Ankara hattında karşılıklı olarak tren her gün işlemekte.

Tren, Ankara&#;dan saat &#;te, Kars&#;tan saat &#;de hareket ediyor.

Doğu Ekspresi Vagonları

2 çeşit vagon var. En yukarıdaki videomuzda vagonları detaylıca anlattık.
&#; Pulman (Normal koltuklu &#; vagondaki her sıra da 2 çiftli, 1 tekli koltuk var, yani gayet geniş)
&#; Örtülü Kuşetli (Oda halinde 4 kişilik, koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor, temiz nevresim veriliyor ve yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz)

Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları

(KİŞİ BAŞI TEK YÖN)
Pulman: TL.
Örtülü Kuşetli: TL.

Yaş ve meslek indirimleri mevcut: 
&#; Gidiş-dönüş biletlerinizi aynı çıkış ve varış istasyonları arasında alıyorsanız %15 indirim. (Örneğin:Ankara-Kars Kars-Ankara gidiş dönüş bileti aldığınızda.)
&#; yaş arasındaki kişilere %20&#;Genç&#; indirimi.
&#; Milli Eğitim Bakanlığı onaylı tüm resmi-özel okullarda çalışmakta olan öğretmenlere, yükseköğretim kuruluşlarında çalışan öğretmenlere ve Türk uyruklu olup yabancı ülkelerde çalışmakta olan öğretmenlere %20 indirim.
&#; Türk Silahlı Kuvvetleri&#;nde çalışan subay,astsubay, askeri memurlara; Nato&#;nun askeri görevlilerine %20 indirim.
&#; 12 kişi ve daha kalabalık gruplara %20 indirim. 
&#; yaş arasındaki yolculara %20 indirim.
&#; 65 yaş ve üstündeki yolcular için %50 indirim.
&#; Yerli veya yabancı basın kart sahipleri kartlarını göstererek %20 indirim.
&#; Çalışmakta olan TCDD personeli ve ailelerine(eşi ve çocukları), TCDD emeklilerine ve eşine %20 indirim.
&#; yaş arasındakı çocuklara %50 indirim. 7 yaş altındaki çocuklar ücretsiz fakat ayrı bir yer istemediğiniz sürece.

Not: Yaşla alakalı indirimlerde yaş hesabı doğum yılı esas alınarak yapılıyor.

Ara duraklarda inerseniz fiyatlar düşmekte.

Doğu Ekspresi Saatleri Ve Başlıca Durakları

Ankara &#; Kars  İstikameti

İstasyonuVarışKalkış
Ankara Gar
Kayaş
Elmadağ
Irmak
Kırıkkale
Çerikli
Yerköy
Şefaatli
Sarıkent
Yenifakılı
Boğazköprü
Kayseri
Km+ S
Yeniçubuk
Şarkışla
Hanlı
Sivas
Bostankaya
Yenikangal
Çetinkaya
Avşar
Güneş
Göçentaşı
Cürek
Demirdağ
Divriği
Kemaliye Çaltı
Adatepe (Pingen)
Bağıştaş
İliç
Güllübağ
Yahşiler
Eriç
Kemah
Erzincan
Mercan
Çadırkaya
Erbaş
Karasu
Aşkale
Kandilli
Ilıca
Palandöken
Erzurum
Hasankale
Köprüköy
Horasan
Süngütaşı
Karaurgan
Topdağı
Sarıkamış
Selim
Kars

Kars &#; Ankara  İstikameti

İstasyonuVarışKalkış
Kars
Selim
Sarıkamış
Topdağı
Karaurgan
Süngütaşı
Horasan
Köprüköy
Hasankale
Erzurum
Palandöken
Ilıca
Kandilli
Aşkale
Karasu
Erbaş
Çadırkaya
Mercan
Erzincan
Kemah
Eriç
Yahşiler
Güllübağ
İliç
Bağıştaş
Adatepe (Pingen)
Kemaliye Çaltı
Divriği
Demirdağ
Cürek
Göçentaşı
Güneş
Avşar
Çetinkaya
Yenikangal
Bostankaya
Sivas
Hanlı
Şarkışla
Yeniçubuk
Km+ S
Kayseri
Boğazköprü
Yenifakılı
Sarıkent
Şefaatli
Yerköy
Çerikli
Kırıkkale
Irmak
Kılıçlar
Elmadağ
Kayaş
Ankara Gar

Doğu Ekspresi Bileti Nereden Alınır?

Biletinizi bu bağlantıdansatın alabilir aynı zamanda güncel fiyatlara ulaşabilirsiniz.

Doğu Ekspresi Videomuzu İzlediniz Mi?

Yukarıdaki videomuzda Doğu Ekspresi&#;nin vagonlarına ve yolculuk tüyolarına dair bilgiler içerir. Hatta trene cağ kebabı sipariş etmemizin macerası da mevcut.

Ayrıca Doğu Ekspresi yolculuğu deneyimini, keyfini ve manzaralarını Doğu Ekspresi Maceramızvideomuzda bulabilirsiniz.

DOĞU EKSPRESİ&#;NE YER BULAMAYANLARA TÜYOLAR

Turistik Doğu Ekspresi&#;nin fiyatları böyle olunca tabii Doğu Ekspresi örtülü kuşetli vagona olan talep iyice arttı. İnsanlar bilet bulamamaktan her zamanki gibi şikayetçi. Evet, bilet bulmak biraz meşakatli ama sabrı olanlar için sonuç veren faydalı tüyolarımız var: Doğu Ekspresi Yataklı Vagon / Örtülü Kuşetliye Nasıl Bilet Bulunur

TEMİZLİK

Kompartman ve Nevresimler

Doğu Ekspresi&#;nde emektar trenler çalışıyor. Haliyle yıpranmış görünüyor. Biz temizliğine güven olmaz diye yanımızda uyku tulumu da getirmiştik. Nitekim, kondüktörün kuşetli vagonlara dağıttığı nevresimler bizi pozitif yönde şaşırttı. Yıkanmış, ütülenmiş ve ardından paketlenmiş nevresimleri naylonundan çıkartana kadar ikna olmamıştık. Paketi açar açmaz odaya mis gibi deterjan kokusu doldu. Şöyle yayıp, lekesiz, yıpranmamış, bembeyaz çarşafı görünce tulumları çantaya geri kaldırdık. Yalnız yastıklar her defasında yıkanmadığından çok parlak değiller. Onlara da tertemiz kılıflar verseler de hassas kişileri çok ikna edemeyebilir.

Tuvaletler

Tuvaletler temiz başlıyor ancak ilerleyen zaman içinde hunharca kullananlar olabiliyor. İnsanlara tuvalet adabı öğretmek elbette TCDD&#;nin görevi değil ama üzülerek yol boyunca tuvaletlerin de temizlenmiyor olması biraz can sıkıcı. Tuvalet kağıdı var ama sonlara doğru kalmayabiliyor. Özellikle pulman tuvaletlerinin trafiği çok daha fazla olduğu için, o tarafta biraz temizlik ve trafik sıkıntısı olabilir.

Kafeterya (Yemek Vagonu)

Her sene daha da kötü oluyor. 5 sene önce ilk defa gittiğimizde lezzetsiz, pek de hijyenik olmayan ama trende yemekli vagon keyfi yapmak adına tolere edilebilecek seviyedeydi. Her sene beter oluyor. deneyimimiz o kadar kötüydü ki çay bile almak istemedik. Siz de kesinlikle stoklu gidin, oraya işinizin düşmesini istemezsiniz.

KONFOR

kars-tren
Aşağıda kuşetliyi inceliyoruz.

Mahremiyet ve Güvenlik

Bizim kayak malzemeleri çok yer kapladığından biz bütün (kuşetli) kompartımanı kapadık. Bir kompartımanda 4 kuşet var. 4 yetişkin tarifesinden bilet aldık. Sadece ikimiz olduğumuz için kompartımanda çok rahat ve keyifli geçti. Bizim de tavsiyemiz imkanınız varsa, bütün kompartımanı satın almanız yönünde. (Eskiden diğer koltukları, çocuk tarfesinden bilet alabiliyordunuz ama artık yetişkin olarak alıyorsunuz.)

ÖNEMLİ: Ayrıca kuşetlide bütün yatakları almazsanız şöyle sinir bozucu bir durum olabiliyor: Siz o kompartımandaki tüm koltuklar boş görünürken, bir kız, bir erkek bilet aldınız diyelim. Sonra 2 bayan da aynı kompartımandan yer aldı. Onlar, o kompartımanda erkek olduğunu bile bile yerlerini almış olsalar da, görevli gelip erkeği sırf erkeklerin olduğu bir kuşete yollayabiliyor. Çift olarak seyahat etmek isterseniz, pulmanda yer varsa oraya gitmek zorunda kalabilirsiniz.

Kuşetler açılınca arada minik bir boşluk da olsa, baya koyun koyuna yatıyormuş gibi bir hissiyat oluyor. Hem cinsiniz ya da değil, rahatsız olabilirsiniz.  Bilet alırken kuşetinizi seçemiyorsunuz. Sadece koltuğunuzu seçebiliyorsunuz. Kompartımanın yolcuları kendi aralarında karar veriyor.

O yüzden, kuşetlide gidiyorsanız ve başka kompartımanlara postalanmak istemiyorsanız en güzeli kompartmandaki tüm koltukları satın almak.

Kompartmanın perdesini çekince koridorla bir alakanız kalmıyor ama perdenin kenarlarından içerisi biraz görünebiliyor tabi. Kapıyı içeriden kitleyebiliyorsunuz, ama dışarıdan öyle bir imkan yok.

Valizler

Kompartımanda yanınızda seyahat etmesi gerekiyor, ayrı bir bölüm yok. Kompartmanda da valiz için tasarlanmış bir yer yok. Anca küçük sırt çantalarının sığacağı kadar bir baş üstü rafı var. İsterseniz üst yataklardan birini açıp tüm valizlerinizi buraya yığabilirsiniz. Üst yatak açık olsa bile aşağıdaki koltukta rahatça oturarak seyahat edebiliyorsunuz.

Yataklar

Koltuklar daha sonra ranza yatak oluyor. Bize çok keyifli geldi ama klostrofobisi olanları darlayabilir.

Tabii ki şilte konforunda değilse de rahat uyunuyor. Sert yatak sevenler için birebir.

Sıcaklık

Tren son derede sıcak, öyle ki biz kış günü camları açıp gittik. Her oda panelden kendi ısısını belirliyor. Yazın klimaya ne kadar ihtiyaç duyuluyor ve havalandırma nasıl oluyor, o konuda bir bilgimiz yok.

Yoruculuk

Tren yolculuğu otobüs ya da uçak gibi insanı yormuyor. 24 saatlik yolculuktan bütün plajda yatmış gibi dinç ayrıldık.

Ses

Koridorda ses ya da başıboş koşturan çocuk yoktu ama o bizim şansımıza öyle denk gelmiş olabilir. Yine de herkes kendi odasında takıldığı için çok sıkıntı yaşanacağını sanmıyoruz. Ama pulmanda (yani koltuklu) bölümde işin rengi değişiyor.

Elektirik

Odada 1 adet priz var. (Pulman&#;da yani koltukluda priz yok.)

YEMEK

Başlangıç Noktasına Hızlı Trenle Gelenler İçin İstanbul &#; Ankara Hızlı Treni

Bir kafeteryası var. Tavuk ve et döner menüsü veriyorlar. İçinde salata, tatlı, bisküvi vs de var. Maalesef seti bozamıyorsunuz. Yemeklerin çok da lezzetli olduğunu söyleyemem ama karın doyuruyor.

Doğu Ekspresi

– Menü
Menüde ızgaralar ve zeytinyağlılar var. Yemek kompartmanının tamamına mutfak kokusu hakim. Üzerinize siniyor. İçki servisinin devam ediyor olması çok hoş, bir de tepemiz de florasanlar olmasa süper olacak.

– Yanınızda yemek getirin
Siz yine de yanınıza mutlaka yemek alın. Bizim mutfağın elektirik devrelerinde bir problem çıktı ve yemek servisi iptal oldu. Allah’tan biz akşam yemeğimizi yedikten sonra oldu bu olay da aç kalmadık. Ocak falan getirmek çok modaydı ama son aldığımız bilgilere göre trene tüplü yanıcı aletler sokmak da yasaklanmış. Ayrıca trende alkol satışı yapılmıyor ama sizin yanınızda getirdiğiniz aperatiflere lafları yok.

&#; Fiyatlar:
Esnaf lokantası tarifesinden biraz pahalı gibi düşünebilirsiniz.
ÖNEMLİ: Kredi kartı alıyorlar ama internet çoğu yerde çekmediği için almıyorlar gibi düşünebilirsiniz.

&#; Duraklamalar:
Tren, küçük istasyonlarda maksimum dakika bekliyor. Koşup dışardan bir şeyler almak riskli olabilir. Büyük şehirlerde daha uzun bekliyor ama o da en fazla dakika.

TELEFON / İNTERNET

WiFi yok. Telefon yolun %90&#;nı boyunca çekiyor ama 3G bir var bir yok.

TRENE CAĞ KEBABI SİPARİŞİ

Sanırız bir fenomen başlattık. 😀 Herkes kebapçıyı soruyor. Biz ilk gidişimizde Gel-Gör&#;de yemiştik ve çok iyiydi ama son 2 senedir bizi çok hayal kırıklığına uğrattı. Açıkçası biz de yeni yer arıyoruz. Sizin önereceğiniz bir yer olursa lütfen yorumlara yazın. Yeterince çok insan aynı önerirse buraya ekleriz.

KEYFİNİZ İÇİN FAYDALI BİLGİLER

tren-yolculugu
&#; ÖNEMLİ: Gün batınca manzaralar kaçıyor. O yüzden en iyisi günlerin uzun olduğu, ama karların daha kalkmadığı aylarda bu yolculuğa çıkmak. Mart-Nisan gibi. Ayrıca, doğuda güneş batıda olduğundan 1 saat daha erken kararıyor. Olduğunuz yerdeki gün batımına aldanmayın.

&#; Bir yönü trenle, öbürünü uçakla yapmak isteyenler sıkça hangi yönü trenle gitmek daha doğru diye soruyor. Ankara &#; Kars treninde en güzel manzaralar sabah gibi başlıyor. Yani buraları gün ışığında görme şansınız oluyor. Kars &#; Ankara trenindeyse buralardan hava karardıktan sonra geçiyorsunuz. Yani karanlıkta kalıyor. Ama yazın günlerin uzun olduğu Haziran ayında Kars- Ankara treninde de bu manzaraları yakalama şansınız var.
&#; Müziğinizi, oyununuzu, yemeğinizi, içkinizi alıp gelin. Tuvalet kağıdı da iyi bir fikir.
&#; En güzel manzaralar sabah erkenden başlıyor. Ama yol boyunca bol bol kar/donmuş akarsu manzarası var.
&#; Dediğimiz gibi kılıflar temiz olsa da titiz insanları yastıklar rahatsız edebilir.
&#; Kompartımanın tamamını tutmak isteyebilirsiniz.
&#; Çöpünüz için mutlaka poşet getirin. Kompartımandaki minik çöpe sığmak imkansız.
&#; Mümkünse dolunayda yola çıkın çünkü kışın hava 6 gibi karardığından ertesi sabaha kadar manzaralar kaçıyor. Dolunay da gece de manzara izlemek mümkün.

YALNIZ YA DA ÇİFT YA DA GRUP YA DA AİLECE GİTMEK

dogu-ekspresi-kars-tren

Yalnız Gitmek

Doğu Ekspresi&#;ne yalnız binmekte biz hiç sakınca görmüyoruz ancak naçizane tavsiyemiz Turistik Doğu Ekspresi ile yataklıda gitmeniz olur. En sık aldığımız sorulardan biri yalnız bir kadın olarak gitmek ile ilgili. Yataklıda çok ama çok rahat edersiniz. İki kere düşünmeyin hiç. Yataklı kompartman sadece size ait, kuşetliyi ise paylaşıyorunuz.

Kuşetlide yalnız ya da çift olun, aynı sıkıntı söz konusu. Yanınıza kimin oturacağı bir piyango. 26 saat bir odayı paylaşmak için uzun bir zaman. Şansınızı deneyip kuşetlide de yer alabilirsiniz, ya da garantici olup Turistik Doğu Ekpresi ile yataklıda da gidebilirsiniz.

Hatırlatalım, kuşetlide kim nereden bilet almış olursa olsun, uyku vakti geldiğinde kadınlar bir kompartımanda, erkekler başka bir kompartmanda yatacak şekilde dağıtılıyor. Yani kompartmanınızda 3 kişilik kadınlı erkekli bir grup varsa bile, yatarken kadın kadına ya da erkek erkeğe olacak şekilde ayarlanıyor.

Çift Olarak Gitmek

Yukarıda anlattığımız gibi, kuşetlide uyku vakti gelince sizi ayıracaklardır. Bunun önüne geçmek için 2 seçeneğiniz var: Ya Turistik Doğu Ekspresi&#;nde yataklıda yer alırsınız ya da Doğu Ekspresi kuşetlideki 4 koltuğu da alırsınız.

Grup Ya Da Ailece Gitmek

Kuşetli 4 kişilik. 3 kişi olsanızda yukarıda anlattığımız sebeplerden ötürü mutlaka 4 koltuğu da satın alın. Yoksa, uyumak için aile olsanız dahi sizi kadınlar bi kuşetlide, erkekler diğerinde olmak üzere dağıtacaklardır. Çocuklar Doğu Ekspresi ile seyahat etmeye bayılıyor. Özellikle kuşetlinin ranzalı olması falan çok hoşlarına gidiyor. Çocuklu ailelere de çok tavsiye ederiz. Bebeğiniz varsa, kusetlide ust kusetlerin cikip yere konulabiliyor. Daha güvenli oluyor bebekler için.

EVCİL HAYVANLAR

Evcil hayvan alıyorlar. Fakat aşağıdaki koşullarda:

  • Sadece taşınabilecek küçük evcil hayvanların (kuş, kedi, balık, küçük köpek vb.) trene alınmasına izin var.
  • Doğr Ekspresi gibi ana hat trenlerinde, örtülü kuşet ve yataklı vagonların dışında kalan vagonlarda seyahat ederseniz evcil hayvanla seyahat edebiliyorsunuz.
  • Kafes büyüklükleri, diz üstü taşınabilecek ağırlık ve hacimde olmalı.
  • Evcil hayvanınızın kafesi ile seyahat etmesi gerekiyor.
  • Taşınan hayvanların diğer yolcuları rahatsız etmemesine özen gösterilmesi bekleniyor.
  • Taşınan hayvanların kimlik kartı ve veteriner sağlık raporlarını da yanınıza almanız gerekiyor. (Kedi ve köpeklerin, Belediye tarafından verilen sağlık karnesi geçerli. )
  • Ayrıca, evcil hayvanınız için de bilet almanız gerekiyor. Ücret, tam standart bilet ücreti üzerinden %50 indirimli

KAYAK MERKEZLERİ

dogu-treni
Kayak veya snowboard yapanlar için Erciyes (Kayseri), Ergan (Erzincan), Palandöken (Erzurum) ve Sarıkamış&#;a (Kars) keyifli bir ulaşım imkanı sağlıyor.

Sarıkamış ve Palandöken Kayak Merkezleri izlenimlerimiz için:
SARIKAMIŞ VE PALANDÖKEN KAYAK MERKEZLERİ – ÖNEMLİ BİLGİLER VE KARŞILAŞTIRMA

DOĞU EKSPRESİ&#;NE BİNMEK İÇİN ÖNCE ANKARA&#;YA ULAŞMAK İÇİN HIZLI TREN

Maalesef Doğu Ekspresi de Turistik Doğu Ekspresi de eskisi gibi İstanbul&#;dan başlamıyor. Ankara tren garından başlıyor. Diğer şehirlerden geliyorsanız bizim önerimiz tren ile direkt gara varmak. İstanbul&#;dan, Konya&#;dan, Eskişehir&#;den Ankara&#;ya hızlı tren var. Yolda bir sürü başka şehirde de durarak geliyor. Ayrıca, Ankara hızlı trenine binmek için Antalya&#;dan Konya garına, Bursa&#;dan Bilecik garına, Karaman&#;dan Konya&#;ya otobüs servisi de var. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet fiyatlarını, tren saatlerini ve duraklarını öğrenmek için HIZLI TRENsayfamızdan detaylara ulaşabilirsiniz.

SERVİS

İstanbul-Ankara Hızlı treni ve Ankara-Kars Doğu Ekspresi arasında baya fark var. Hızlı tren yeni uygulamaya konulduğu için haliyle daha temiz duruyor. Ama yeni bir trenle, emektar bir treni bakımlılık olarak kıyaslamak adil olmayacaktır. O yüzden farkın görüldüğü diğer alanlardan bahsedelim: İstanbul-Ankara Hızlı treninde bir host/hostes elinde araba ile gezip yiyecek-içecek satıyor. Aynı uçaklardaki gibi koltukların üzerinde bir düğme var, basıyorsunuz, hostes gelip siparişinizi alıyor. Kafeterya da var, ancak güvenlik kuralları gereği sıcak içeceklerinizi buradan alıp, kendiniz koltuğunuza götürmeniz yasak. Bir hostes tepsi ile koltuğunuza kadar size eşlik etmek zorunda. Herkes küçük harflerle konuşuyor, genelde sessiz. Ankara-Kars trenine geçince kurallar iyi niyet ve empati ile takas oluyor. Snowboard çantalarımızı gören bir görevli bizi müzisyen sanarak ne çaldığımızı sordu. Snowboard çıkınca üzüldü, &#;Enstrüman olsaydı ben size uzatma getirirdim, çalardınız. Öyle daha güzel geçiyor yol.&#;

KARS&#;TA KONAKLAMA

Doğu Ekspesi&#;nden Kars merkezdeki garda iniyorsunuz. Kars merkezde gara taksiyle dakika mesafede konaklayabileceğiniz birçok otel ve pansiyon seçeneği var.

Kars Konak Hotel

Kars merkezde, kahvaltı dahil, wifi bağlantısı olan, küçük ama temiz bir otel. Günübirlik konaklamalar için ideal. Oteli incelemek ve rezervasoyn yaptırmak için tıklayın.

Kars-ı Şirin Otel

Kars merkez otellerinden biri. Kars Garı&#;na 2, havalimanına 6 kilometre mesafede. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Diğer Kars Otelleri ve Pansiyonları

Kars içindeki TÜM OTELLERİ VE PANSİYONLARI görmek için   TIKLAYIN

Sarıkamış içindeki TÜM OTELLERİ VE PANSİYONLARI görmek için   TIKLAYIN

TRENLE BAŞKA NEREYE GİTSEK?

Trenle seyahat olayını sevdiyseniz ve istikameti Avrupa&#;ya çevirmek isterseniz bir de SOFYA EKSPRESİ ve VAN GÖLÜ EKSPRESİ yazılrımıza da bi bakın deriz.

INSTAGRAM&#;A DA BEKLERİZ!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir