anne sütünü artıran bitkiler çayları saraçoğlu / Anne sütünü artırıcı kürler - seafoodplus.info İbrahim Adnan Saraçoğlu

Anne Sütünü Artıran Bitkiler Çayları Saraçoğlu

anne sütünü artıran bitkiler çayları saraçoğlu

prof saracoglu Testere Dişli Aslanpençesi Bitki Çayı CYURN

Testere dişli aslan pençesi bitkisi, yaz ayları çok sıcak geçmeyen ve toprağı nemli olan bölgelerde yetişir. Bu bitki, doğrudan üzerine gelmeyen bol ışıklı ortamları sever. Kadınlarda tüylenmeye ve FSH hormonu yüksekliğine karşı destekleyici rol oynar. Zor kapanan yaralar için yardımcıdır. Adet düzensizliği yaşayan kadınlar için Prof Saracoglu testere dişli aslanpençesi bitki çayı birebirdir. Adet döneminde fazla kan kaybeden ve uzun süren kadınlara tavsiye edilir. Saraçoğlu testere dişli aslan pençesinin yaprak ve sapları ishale karşı da etkili bir besin olarak kullanılır. Ancak kabızlık yapmaz. Bağırsağın peristaltik hareketini yavaşlatıp kontrol altına alır. Çok fazla doğum yapan kadınlarda rahim kaslarını güçlendirerek düşük riskinin önüne geçmeye çalışır. Ürünü güvenle tüketebilirsiniz.

  • Kadınlarda tüylenmeye karşı yardımcı
  • Adet düzenleyici ve destekleyici
  • Lezzetli içerik

Doğal Prof Saraçoğlu Testere Dişli Aslanpençesi Bitki Çayı

Doğal Prof Saraçoğlu Testere Dişli Aslanpençesi Bitki Çayı

Ciltteki leke oluşumunun önüne geçen Prof Saraçoğlu testere dişli aslan pençesi, cilt hastalıklarına da iyi gelir. İltihap, kaşıntı ve tahriş gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelir. Birçok kanser türüne karşı da koruyucu görev görür. Meme, rahim ağzı ve yumurtalık kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu varsayılır. Karaciğerde bulunan zararlı enzimleri dışarı atarak karaciğer sağlığına fayda sağlar. Kalp çarpıntısını önleyerek kalp sağlığınızı korur. Erkeklerdeki sperm kalitesini arttırır. Kadınlarda ise yumurta üretimine destek olur. Mide sancılarına iyi gelir. Menopoz dönemi yaşanan ruhsal sıkıntıları, stres ve hormonal bozuklukları düzenlemeye yardımcı olur. Hastalığa yakalanmaya müsait olunan kış aylarında tüketilerek bağışıklık güçlendirilebilir. Göz sağlığına fayda sağlar. Testere dişli aslan pençesi Prof Saraçoğlu bitki çayı 20 adet poşet çaydan oluşur. Düzenli olarak tüketerek vücudunuza birçok fayda sağlayabilirsiniz.

Cazip Prof Saraçoğlu Testere Dişli Aslanpençesi Bitki Çayı

Cazip Prof Saraçoğlu Testere Dişli Aslanpençesi Bitki Çayı

Faydaları saymakla bitmeyen testere dişli aslanpençesi bitki çayının suyu soğutularak cilde sürüldüğünde doğal tonik etkisi yaratır. Bu sayede cildi temizleyip lekeleri giderir. Bazı kadınlar hormonlardan ya da çevreden kaynaklı sebeplerle adet döngüsünde bozulmalar yaşayabilir. Prof Saraçoğlu testere dişli aslan pençesi bitki çayı, adet döngüsünü düzenleyip sağlıklı bir regl dönemi geçirilmesini sağlar. Testere dişli aslanpençesi bitkisi; sepi maddeler, glikozit, alkaloitler içerir. İçerdiği yağ asitleri meyve asitleri, eter, saponin, tanen gibi mineral ve vitaminler ile vücuda pek çok fayda sağlar. Asya, Avrupa ve Afrika’nın dağınık bölgelerinde yetişen bu bitki Türkiye’de Batı, Kuzey ile Güney Anadolu’da yaşar. Küçük çiçekli ve taç yaprakları olmayan bu bitki ot ile çalı arasında orta boy bir bitkidir. Bu ürünle bağışıklığınızı güçlendirip virüslere karşı koruma elde edebilirsiniz.

Prof Saraçoğlu Testere Dişli Aslanpençesi Bitki Çayı Fiyatı

Prof Saraçoğlu Testere Dişli Aslanpençesi Bitki Çayı Fiyatı

Bine yakın türü olan testere dişli aslanpençesinin çeşidi Avrupa'da yetişir. Yılın her mevsimi yetişen bu bitki; yağı, kremi ve çayı yapılarak kullanılır. Adet döneminde yaşanan akıntıları azaltıp kanamaları düzenler. Menopoz dönemindeki aşırı terlemeleri, sinir ve stres gibi hormonal düzensizlikleri giderir. Testere dişli aslanpençesi bitkisinde bulunan leonurin, saponin ve sepi maddeleri kalp sağlığını korur. İçinde 20 adet çay bulunan Saraçoğlu’nun testere dişli aslanpençesi bitki çayı cilt lekelerini giderir. Karaciğer yetmezliğine ve karaciğer hastalıklarına karşı korur. İçerdiği ursolik asitler ve leonurinler sayesinde kötü huylu tümör ile kansere karşı korur. Prof Saraçoğlu testere dişli aslan pençesi bitki çayı yorumlarını okuyarak bu çay hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Prof Saraçoğlu testere dişli aslan pençesi bitki çayı fiyatını Trendyol üzerinden inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

Anne Sütü Hakkında Temel Bilgiler ve En Çok Sorulan Sorular

Harvard Üniversitesi’nin bir bildirisinde de yay&#;nland&#;&#;&#; üzere anne sütü % 87 oran&#;nda su, % oran&#;nda ya&#;, % 1 oran&#;nda protein ve % 7 oran&#;nda laktozdan meydana gelir. Bebe&#;in ihtiyac&#; olan besin ö&#;elerinin ideal bir kar&#;&#;&#;m&#;d&#;r. &#;çeri&#;indeki ya&#; sütün sahip oldu&#;u enerjinin % 50’sini sa&#;larken laktoz % 40’&#;n&#; sa&#;lar.

Yaz&#;m&#;zda anne sütünün içeri&#;i ve bu içeri&#;i etkileyen unsurlar ile ilgili detayl&#; bilgiye ula&#;acaks&#;n&#;z.

 

Anne Sütünün &#;çeri&#;i Nedir?

Anne sütünün içeri&#;i dinamiktir ve büyümekte olan bebe&#;in ihtiyaçlar&#;na adapte olarak zaman içinde de&#;i&#;ir.

&#;imdi sütü içerdi&#;i besleyici ö&#;eleri, antienfektif özelli&#;i, kolay sindirimi, biyoyararl&#;l&#;&#;&#; ve bebe&#;e uygunlu&#;u aç&#;lar&#;ndan inceleyelim.

Besleyici ö&#;eler: Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi uzmanlar&#;na göre insan&#;n ya&#;amda kalma becerisi güçlü kaslardan çok beyin gücüne, h&#;zl&#; büyümeye ya da vücut büyüklü&#;üne ba&#;l&#;d&#;r. Tam da bu nedenle anne sütü beyin ve sinir sisteminin geli&#;imini en iyi &#;ekilde destekleyecek besinö&#;elerine sahiptir.

Ara&#;t&#;rmaya göre anne sütüyle beslenen bebekler büyüdükçe farkl&#; niteliklerdeki zeka testlerinde daha iyi performans gösteriyor. Ayr&#;ca bu bebeklerin görme fonksiyonlar&#; da çok daha iyi. Bunun nedeni, yapay formüllerde bulunmayan belli ya&#; asitleri zincirlerinin anne sütündeki varl&#;&#;&#;.

Bebek, anne sütündeki &#;eker (karbonhidrat) ve proteinleri en etkin ve en kolay olacak &#;ekilde kullanabiliyor. Anne sütü bebe&#;in ideal büyüme ve geli&#;im sürecini her anlamda destekleyecek mükemmel ilk g&#;das&#;.

Amerikan Pediatri Akademisianne sütüyle beslenen tüm bebeklerin ya&#;amlar&#;n&#;n ilk günlerinden itibaren günlük ünite D vitamini deste&#;i almalar&#;n&#; önerir.

Enfeksiyonu önleme (antienfektif) özelli&#;i: Anne sütüyle beslenen bebekler belirgin bir &#;ekilde daha az sindirim ve solunum sistemi hastal&#;klar&#; ile kulak enfeksiyonlar&#;na yakalan&#;r. Sütün içindeki antikorlar enfeksiyonlara kar&#;&#; koruma sa&#;lar. Ayr&#;ca anne sütü bebe&#;in ba&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin performans&#;n&#; en üst seviyeye ta&#;&#;yan özelliklere de sahiptir. Bebe&#;iniz emme döneminde hasta olursa, bu büyük olas&#;l&#;kla ciddi boyutta de&#;ildir.

Kolay sindirim: Anne sütü bebek için en hazm&#; kolay besindir. Bebe&#;in henüz olgunla&#;mam&#;&#;sindirimsistemi aç&#;s&#;ndan bu çok önemlidir. Bebe&#;iniz az enerji harcar, ancak sütünüzü bile&#;enlerine eksiksiz biçimde ay&#;r&#;r. Bu &#;ekilde sütün içindeki besleyici ö&#;eler, antienfektif faktörler ve di&#;er tüm bile&#;enler bebe&#;in beden fonksiyonlar&#;n&#; çal&#;&#;t&#;rmak; bebe&#;in geli&#;imini ve büyümesini desteklemek için uygun hale gelir.

Biyoyararl&#;l&#;k: Bu, insan bedeninin bir besin maddesini olu&#;turan ö&#;eleri eniyi &#;ekilde nas&#;lkullanabilece&#;ini anlatan bir ifade. Anne sütündeki besleyici ö&#;elerin yüksek biyoyararl&#;l&#;&#;&#; &#;u anlama geliyor: Bebe&#;iniz sütün içindeki maddelerden çok daha fazla yararlan&#;yor; hatta yapay mamalar&#;n içerdi&#;inden çok daha az düzeydeki besin ö&#;elerinde bile durum böyle. Nedenine gelince, bebe&#;inizin bedeni bu ö&#;eleri etkin bir &#;ekilde emip kullanabiliyor. Ayr&#;ca bebe&#;iniz sindirimi ya da kullan&#;m&#;nda zorluk ya&#;ad&#;&#;&#; besin içeriklerini “elemek” ihtiyac&#;na yönelik olarak enerjsinin bir k&#;sm&#;n&#; sakl&#;yor. Müthi&#; bir sistem de&#;il mi?

Uygunluk: Bebe&#;iniz için en uygun g&#;da, sütünüz. Bu ne demek? Sütünüz bebe&#;inizin sindirimsistemi taraf&#;ndan hazmedilmeye uygun. Ayr&#;ca bebe&#;in beden fonksiyonlar&#;n&#; en verimli biçimde gerçekle&#;tirmesine imkan tan&#;yor. Anne sütüyle beslenen bebekler alerji kaynakl&#; cilt hastal&#;klar&#;na ve ast&#;ma kar&#;&#; daha dayan&#;kl&#; olabiliyor.

 

Anne sütünün en mucizevi yönü bebek büyüdükçe onun ihtiyaçlar&#;na göre &#;ekillenmesidir.

 

Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi uzmanlar&#; prematüre do&#;mu&#; bir bebe&#;in annesinin sütü ile normal zaman&#;nda do&#;mu&#; bir bebe&#;in annesinin sütünün &#;u ö&#;eler aç&#;s&#;ndan farkl&#;l&#;klar içerdi&#;inin alt&#;n&#; çizer: 1) Besleyicilik 2) Antienfektif özellikler 3) Kolay sindirim 4) Biyoyararl&#;l&#;k 5) Bebe&#;e uygunluk.

Unutmay&#;n, anne sütü, bebe&#;in içinde bulundu&#;u duruma göre o an için en çok ihtiyaç duydu&#;u besleyici ve koruyucu ö&#;eleri içerir.

Ve i&#;te tam da bu nedenle annenin sa&#;l&#;kl&#; ve dengeli beslenmesi sütün içeri&#;inin zenginli&#;i aç&#;s&#;ndan önem ta&#;&#;r.

Kolostrum (a&#;&#;z sütü) Nedir?

Kolostrum do&#;umdan sonra annenin memesinden gelen ilk süte denir. Halk aras&#;nda “a&#;&#;z sütü” olarak da bilinir.

Kolostrum, ya&#; oran&#; dü&#;ük ancak protein, vitamin, mineral ve antikorlar aç&#;s&#;ndan zengin sar&#;ms&#; renkte bir süttür. Bebek için do&#;al a&#;&#; görevi görerek onu hastal&#;klardan korur. Enerjisi yüksektir. Bebe&#;in ba&#;&#;rsa&#;&#;n&#;n olgunla&#;mas&#;n&#; sa&#;layan büyüme faktörleri içerir. Bebe&#;in ilk kakas&#;n&#; kolay yapmas&#;n&#; sa&#;layarak yenido&#;anlarda görülen sar&#;l&#;&#;&#;n hafif seyretmesini sa&#;lar.

John Hopkins Üniversitesi T&#;p Fakültesi taraf&#;ndan yay&#;nlanan makalede anlat&#;ld&#;&#;&#; gibi  bebek do&#;duktan sonra hamilelik hormonlar&#;ndaki dü&#;ü&#;, süt yap&#;m&#;n&#; sa&#;layan prolaktin hormonunun çal&#;&#;maya ba&#;lamas&#;n&#; sa&#;lar.

Prolaktin annenin gö&#;üslerine art&#;k çok miktarda süt yapma zaman&#;n&#;n geldi&#;ini “söyler“. Anne, genellikle bebek günlük olunca prolaktinin yol açt&#;&#;&#; sürecin sonuçlar&#;n&#; ya&#;amaya ba&#;lar; yani annenin gö&#;üslerinden olgun süt gelir.

Olgun süt su, ya&#;, karbonhidratlar, protein, vitamin ve mineraller, amino asitler, enzimler ve beyaz hücreler içerir.

Sütün yap&#;s&#;n&#;n dinamik oldu&#;undan söz etmi&#;tik. Öyle ki bir emzirme seans&#; içinde de sütün içeri&#;i de&#;i&#;ir.

Ba&#;lang&#;çta su ve laktozdan zengin olan süt, emzirme sürdükçe ya&#; ve kaloriden zengin süte do&#;ru geçi&#; yapar.

&#;lk birkaç haftadan sonra anne sütünün içindeki beyaz hücreler azal&#;r ve emzirme devam ettikçe yüksek seviyesini koruyan lisozim (bir di&#;er antibakteriyel, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendiren) seviyesi artar.

Kat&#; g&#;daya geçi&#; sürecine kadar bebe&#;in kilo ve i&#;tah art&#;&#;&#;yla birlikte süt miktar&#; da art&#;&#; gösterir.

Anne Sütü Neden Gereklidir?

Annenin bedeni bebe&#;in büyüme evrelerine onu göre en iyi &#;ekilde destekleyecek sütü üretir. Anne sütü e&#;siz bir besin kayna&#;&#;d&#;r.

Anne sütünün bebe&#;in ve annenin sa&#;l&#;&#;&#; ile çevre aç&#;s&#;ndan önemi büyüktür.

Ba&#;ta Dünya Sa&#;l&#;k Örgütü olmak üzere dünyadaki tüm sa&#;l&#;k kurulu&#;lar&#; emzirmenin;

  • &#;lk 6 ay tek ba&#;&#;na,
  • 6. aydan sonra ise uygun ek g&#;dalarla birlikte 2 ya&#;&#;na kadar sürdürülmesini en sa&#;l&#;kl&#; ve güvenli beslenme biçimi olarak önerir.

Emzirme konusunda tam ve detayl&#; bilgiyi Bebek Emzirme: Temel Bilgiler, Detayl&#; Anlat&#;m&#; (Emzirme Düzeni, Pozisyonlar&#;, Süreleri) yaz&#;m&#;zda bulabilirsiniz.

Anne Sütü ve Bebek Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k Sistemi

Anne sütünün içeri&#;inde çok miktarda antikor yer al&#;r. Bunlar bebe&#;in ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#;n&#; güçlendirir ve onu hastal&#;klara kar&#;&#; korur.

Ara&#;t&#;rmalar anne sütüyle beslenen çocuklar&#;n;

  • Ast&#;m,
  • Zatürre,
  • Kulak enfeksiyonlar&#;,
  • Alerji,
  • Ani bebek ölümü sendromu,
  • Çocukluk dönemi kanserleri,
  • MS,
  • Diyabet,
  • Obezite
  • Apandisit gibi rahats&#;zl&#;klara daha az yakaland&#;&#;&#;n&#; gösteriyor.

Anne Sütü ve Hormonlar – Uyku

Anne sütünün içindeki hormonlar bebe&#;i rahatlat&#;p uyku verir.

Annesini emen kolik ya da di&#; ç&#;karma evresindeki bir bebe&#;in sakinle&#;ip uykuya geçmesi daha kolayd&#;r.

Anne Sütü ve Bebek Zeka Geli&#;imi

Harvard Üniversitesi anne sütü tüketiminin yap&#;sal bebek beyin geli&#;imini ve sonras&#;nda IQ seviyesini destekledi&#;ini söyler.

Anne sütünde beyin geli&#;imini h&#;zland&#;ran özel maddeler bulunur.

Bu maddelerin do&#;um a&#;&#;rl&#;&#;&#; dü&#;ük ve/veya erken do&#;an bebeklerde daha belirgin olmak üzere zeka düzeyini art&#;r&#;c&#; etkisi vard&#;r.

Anne sütü bebe&#;in beyin transmitterlerinin (vericilerinin) ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin geli&#;mesini sa&#;lar; böylece bebe&#;in beyin fonksiyonlar&#;n&#;n sa&#;l&#;kl&#; çal&#;&#;mas&#;n&#; destekler.

Bebek mamas&#; veya formül süt kullan&#;m&#; bebekte birçok hastal&#;&#;&#;n ve geli&#;im bozuklu&#;unun ortaya ç&#;kmas&#;na yatk&#;nl&#;k sa&#;layabilecek risk faktörüdür.

Anne sütü ve emzirme sosyal duygular ve pratik zekan&#;n kayna&#;&#; olan sa&#; beyin geli&#;imini h&#;zland&#;r&#;r.

Anne sütü daha etkili fonksiyonlara, yani daha fazla zekaya sebep olur.

Bebeklerde zeka geli&#;imi ile ilgili detayl&#; bilgiyi Bebeklerde Zeka Geli&#;imi: Merak Edilen Her&#;ey – Tüm Bilinmesi Gerekenler yaz&#;m&#;zda okuyabilirsiniz.

Anne Sütünün A&#;r&#; Kesici Etkisi

Emzirmenin a&#;r&#; kesici etkisi de bilinir.

Ara&#;t&#;rma sonuçlar&#;na göre emerken a&#;&#; yap&#;lan bebekler daha az a&#;lar.

Bebeklerin anne sütü emdi&#;i s&#;rada çok daha az stres hormonu salg&#;lad&#;&#;&#; ispatlanm&#;&#;t&#;r.

Emzirme Bebe&#;e Kendini Güvende Hissettirir

Emzirme anne ve bebek aras&#;ndaki ba&#;&#; güçlendirir. Bu nedenle emzirmenin psikolojik aç&#;dan da etkileri büyüktür.

Bebek annenin kuca&#;&#;nda, annesine temas ederek, güven içinde beslenmesini sürdürür.

Bebeklerde Zeka Geli&#;imi yaz&#;m&#;zda belirtti&#;imiz üzere bebe&#;in kendini güvende hissetmesi ve anne sütü içmesi;

  • DNA sentezlenmesi,
  • Büyüme hormonu salg&#;lanmas&#;,
  • Beyin transmitterlerinin geli&#;imi ve
  • Beyin nöronlar&#;n&#;n ileti&#;imi için gerekli olan miyelin sa&#;lanmas&#;n&#;n temeli olan glial hücre bölünmesinin gerçekle&#;mesini sa&#;lar.

Emzirmek Anneye Kilo Kaybettirir

Bilinen bir gerçek var ki emzirmek anneye kilo kaybettirir.

Emzirme sayesinde günde fazladan kalori harcayan anne, spor salonlar&#;nda ter atmak yerine bebe&#;ini besleyerek kilolar&#;n&#; verir.

Anne Sütünün Kolayl&#;&#;&#;

Emzirmek bedava. Ayr&#;ca do&#;ru teknikle emzirmeyi ö&#;rendikten sonra zahmetsiz de. Anne sütü her zaman haz&#;r. Is&#;tma, pi&#;irme tela&#;&#; yok. Anneye ve ekonomiye yararlar&#; büyük.

Emzirmenin Anne Psikolojisine Etkisi

Emzirme s&#;ras&#;nda aç&#;&#;a ç&#;kan oksitosin hormonu;

  • Annenin iyi olmas&#;n&#; ve sakin kalmas&#;n&#;,
  • Bebe&#;ine daha güçlü ba&#;lanmas&#;n&#; sa&#;lar.

Emzirmenin Annenin Fiziksel Sa&#;l&#;&#;&#;na Etkisi

Emzirmek annenin fiziksel sa&#;l&#;&#;&#; için de yararl&#;d&#;r.

  • Annenin rahminin normal boyutuna geri dönmesine destek olur ve hemoroidi engeller.
  • Osteoporoz, gö&#;üs ve yumurtal&#;k kanseri gibi kanser türleri emziren annelerde daha az görülür.
  • Anne ne kadar uzun süre emzirirse menopoz öncesi dönemde gö&#;üs kanserine yakalanma riski o derece azal&#;r.

Emzirmenin Dünya aç&#;s&#;ndan herhangi bir kaynak tüketimine ve kirlili&#;e yol açmad&#;&#;&#;n&#; dü&#;ünürsek anne sütünün gezegenimize destek oldu&#;unu da söyleyebiliriz.

Ancak &#;unu da unutmamak gerekir.Kimi zaman anneler bebeklerini kendi sütleriyle besleyecek &#;artlara sahip olamayabilir. Bu gibi durumlarda da bebe&#;in formül mamalarla beslenmesi hiçbir ko&#;ulda o ki&#;inin anneli&#;inin sorgulanmas&#;n&#; gerektirmez.

Anne Sütü Yapan Yiyecekler

Süt yap&#;m&#; için en etkili uyar&#;, bebe&#;in emmesidir.

Bebek emmezse süt üretilmez. Bu nedenle bebek do&#;ar do&#;maz emzirilmelidir.

Süt yap&#;m&#;n&#; art&#;rmak için bebe&#;in günde en az 10 kez do&#;ru teknikle emzirilmesi gerekir.

Süt yap&#;m&#; için gereken prolaktin hormonu meme ucu uyar&#;s&#;yla artabilir.

Bunun d&#;&#;&#;nda anne sütünü art&#;rmada en etkili oldu&#;u bilinen iki teknik var:

  • Su içmek ve dinlenmek

“&#;yi dengelenmi&#; bir diyet ve yeterli miktarda s&#;v&#; al&#;m&#; emziren annenin beslenmesinin temelini olu&#;turur” diyor Stanford Üniversitesi’nden uzmanlar.

Bu arada annenin süt vermek konusunda kendine duydu&#;u güven, stres faktörlerini mümkün oldu&#;unca hayat&#;ndan uzakla&#;t&#;rmas&#; üretti&#;i süt miktar&#; üzerinde büyük etkiye sahiptir.

Annenin iç sesini dinlemesi, bedeninin ihtiyaçlar&#;na kulak vermesi bu dönemin en önemli reçetesi.

Süt yapan yiyeceklere gelince…Anne ve bebek sa&#;l&#;&#;&#; konusunda çal&#;&#;an uzmanlar bu konuda farkl&#; görü&#;lere sahip. Anne sütü yapan yiyecekler yaz&#;m&#;zda da detayl&#; biçimde ele ald&#;&#;&#;m&#;z üzere genellikle anneye kilo ald&#;rmayacak ve sa&#;l&#;&#;&#;na zarar vermeyecek her türlü g&#;dan&#;n denenebilece&#;i öneriliyor.

  • Ispanak, &#;s&#;rgan, karalahana, k&#;rm&#;z&#; pancar gibi koyu ye&#;il yaprakl&#; sebzelerin içindeki fitoöstrojenler süt salg&#;lamak için ihtiyaç duyulan hormonlar&#; üretmenize yard&#;mc&#; olur.
  • Yulaf kolestrolü dü&#;ürür ve kan bas&#;nc&#;n&#; düzenler. Ayr&#;ca rahatlat&#;p enerjinizi yükseltir. Bu da süt üretimi için önemli bir özelliktir.
  • Kay&#;s&#;, incir, hurma bilinen en iyi süt art&#;r&#;c&#;lardand&#;r. Lif, potasyum, kalsiyum, A ve C vitaminleri aç&#;s&#;ndan zengindirler. Kay&#;s&#; triptofan denilen ve süt üretimini sa&#;layan prolaktin hormonunu tetikleyen bir madde de içerir.
  • Rezene fitoöstrojenler aç&#;s&#;ndan zengindir ve sütü art&#;rmaya yard&#;mc&#; en iyi bitkilerden biridir. Ayr&#;ca sindirim sorunlar&#;na da iyi gelir.
  • Havuç da ye&#;il sebzeler gibi fitoöstrojen içerir. Ayn&#; zamanda beta karoten ve A vitamini yönünden zengindir.

Her ne kadar do&#;a bize sonsuz kaynaklar sunsa da görev her zaman ki&#;inin kendisine ve yol gösterici olarak doktora dü&#;üyor.

Annenin deneyerek bedeninin süt üretmesine yard&#;mc&#; g&#;dalar&#; bulmas&#; ve bu g&#;dalar&#; doktoruna dan&#;&#;arak do&#;ru miktarlarda almas&#; her türlü reçeteden çok daha önemli.

Anne sütünü art&#;rmak ve daha kaliteli hale getirmek için tüketebilece&#;iniz do&#;al yiyeceklerin tam listesini Anne Sütü Yapan ve Art&#;ran 29 Do&#;al Yiyecek yaz&#;m&#;zda bulabilirsiniz.

Bebe&#;in Günde Ne Kadar Anne Sütüne &#;htiyac&#; Var?

Ara&#;t&#;rmalara göre yenido&#;an bebe&#;in 24 saatlik zaman dilimi içinde  ortalama olarak kez emzirilmeye ihtiyac&#; vard&#;r.

Anne sütünün al&#;m miktar&#; bebek emzirme yaz&#;m&#;zda da detayl&#; bir &#;ekilde inceledi&#;imiz üzere 

  • &#;lk 6 ayda günlük ortalama ml civar&#;ndad&#;r.
  • 6. aydan sonra kat&#; g&#;daya geçi&#;le birlikte anne sütü al&#;m&#; azalabilir ancak yine de anne sütü bebe&#;in temel kalori ve besin kayna&#;&#;d&#;r.
  • 7. ay itibariyle bebe&#;in emme s&#;kl&#;&#;&#; kez olabilir. Her beslenmede de ortalama gr süte ihtiyaç duyarlar.

Anne Sütünü Azaltan Yiyecekler

Anne sütünün devam&#; ve kalitesi için sigara ve alkolden uzak durmak gerekir.

Alkol ve sigara sütün kalitesini etkiledi&#;i gibi üretilen süt miktar&#;n&#; da azalt&#;r!

Kahve ve çay tüketimini günde iki bardakla s&#;n&#;rlamak en do&#;rusu. Bunun yan&#; s&#;ra annenin adaçay&#;, maydanoz, kekik, civanperçemi ve kuzu kula&#;&#; tüketmemesi de önerilir çünkü bu g&#;dalar&#;n da baz&#; vakalarda sütü azaltt&#;&#;&#;na dair veriler mevcut.

Özellikle adaçay&#;n&#;n sütü azaltt&#;&#;&#; bilimsel çal&#;&#;malarla da kan&#;tlanm&#;&#; durumda.

Di&#;er yandan ac&#; biber ve tuzlu yiyeceklerin tüketiminde de dikkatli olmak gerekir.

Ac&#; biberin içindeki yak&#;c&#; molekül “kapsaisin” süt yoluyla bebe&#;e geçer ve bebe&#;i rahats&#;z eder;  bebek emmek istemez ve sonuç olarak annenin süt yap&#;m&#; giderek azal&#;r.

Tur&#;u ve salamura yiyeceklerin de anne sütünü azaltman&#;n yan&#; s&#;ra annede ödeme yol açt&#;&#;&#; da biliniyor.

Uzmanlar emzirme süresince bu g&#;dalar&#; diyetten ç&#;karman&#;n uygun oldu&#;unu söylüyor.

Anne Sütünü Zehirleyen Yiyecek ve &#;çecekler

Anne sütü verirken mevsimine uygun, do&#;al g&#;dalarla dengeli ve sa&#;l&#;kl&#; beslenmek hem anne sa&#;l&#;&#;&#; hem de bebek sa&#;l&#;&#;&#; için önemli.

Yediklerinin süt arac&#;l&#;&#;&#;yla bebe&#;e geçti&#;i dü&#;ünüldü&#;ünde annenin emzirme süresince her türlü

  • Kimyasal içerikli üründen,
  • A&#;&#;r metal içerebilecek bal&#;k türlerinden,
  • Kabuklu deniz ürünlerinden,
  • Trans ya&#;lardan,
  • Haz&#;r g&#;dalardan,
  • Gazl&#; içeceklerden,
  • &#;arküteri ürünlerinden,
  • Alkol ve sigaradan uzak durmas&#; sütünün sa&#;l&#;&#;&#; ve kalitesi aç&#;s&#;ndan önemlidir.

Alkol ve Anne Sütü

Alkol ald&#;&#;&#;n&#;zda kan&#;n&#;zdaki alkol miktar&#; kadar alkol, sütünüze de geçer.

Nadir olarak içti&#;iniz bir kadeh &#;arap büyük olas&#;l&#;kla bebe&#;inizi çok etkilemez. Ancak düzenli ya da a&#;&#;r&#; alkol tüketimi

  • Bebe&#;in huysuz ve uykusuz olmas&#;na,
  • Kilo al&#;m&#;n&#;n azalmas&#;na yol açar.

Bebe&#;in sa&#;l&#;&#;&#; ve geli&#;imi tehlikeye girer.

Özellikle 3 ay&#;n alt&#;ndaki bebeklerde bu durum büyük sak&#;ncalar do&#;urur.

Yen&#;do&#;an&#;n henüz olgunla&#;mam&#;&#; karac&#;&#;er&#; alkolü h&#;zla &#;&#;lemden geç&#;r&#;p bedenden atamaz.

Uzmanlar hamilelikte ve emzirme sürecinde alkol tüketimini önermez. Ancak özel bir etkinlikte bir kadeh alkol almak isteyen annenin de bu sosyal ihtiyac&#;n&#; gidermesi aç&#;s&#;ndan planlama yapmas&#; tavsiye edilebilir.

Anne, sütünü verdikten hemen sonra alkol al&#;rsa, bir sonraki emzirme seans&#;na kadar bedeni alkolü metabolize edebilir. 

Alkol miktar&#; bir kadehi geçecekse annenin alkol öncesi sütünü sa&#;&#;p saklamas&#; ve bedeni alkolden ar&#;nana kadar emzirmemesi önerilir.

Emzirirken &#;laç Kullanmak

Amerikan Pediatri Akademisi anneleri, emzirirken doktor kontrolü alt&#;nda sadece çok gerekli durumlarda, en dü&#;ük dozda ve en k&#;sa süreli olacak &#;ekilde ilaç kullanmak konusunda uyar&#;yor.

Ve ilaç kullan&#;m&#; durumunda annelere bebeklerini &#;u gibi durumlar aç&#;s&#;ndan s&#;k&#; takip etmelerini öneriyor:

  • &#;&#;tah kayb&#;
  • A&#;&#;r&#; a&#;lama
  • Kusma
  • Deride döküntü ve k&#;zar&#;kl&#;k
  • Diyare
  • Beklenmeyen uyku hali (olmas&#; gerekenden fazla)

Emzirmek ve Antibiyotik

Enfeksiyon durumunda annenin antibiyotik almas&#; gerekebilir.

Emzirme s&#;ras&#;nda antibiyotik kullan&#;m&#; doktor gözetiminde anne ve bebe&#;ine özel &#;ekilde mümkün olabilir.

Emziren anne ne yese sütüne geçti&#;i için emziren anne ve bebe&#;e verilebilecek ilaçlar&#; kullanabilir.

Emziren annenin kesinlikle almamas&#; gereken ilaçlar ise;

  • Baz&#; kanser ilaçlar&#;,
  • Saras&#; olanlarda kullan&#;lan baz&#; ilaçlar
  • Baz&#; depresyon ilaçlar&#;d&#;r.

Emzirmek ve Sigara

Ya&#;am kalitesi ve sa&#;l&#;k üzerinde olumsuz pek çok etkisi olan sigaray&#; hiçbir dönemde içmemek gerekir ama özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde bebe&#;in sa&#;l&#;&#;&#;na da etkileri oldu&#;unu dü&#;ünerek hiç içmemek gerekir.

Harvard Üniversitesi T&#;p Fakültesi’nin sigaran&#;n çocuklar üzerindeki etkilerini anlatan bir yay&#;n&#;nda sigara duman&#;na maruz kalan çocuklar&#;n ani bebek ölümü (SID) sendromu riskinin artt&#;&#;&#;na de&#;iniliyor.

Ayr&#;ca bulundu&#;u ortamda sigara içilen ve pasif içici konumunda olan çocuklarda kronik öksürük ve zatürree gibi solunum yolu rahats&#;zl&#;klar&#; riski de art&#;yor.

Emzirme döneminde sigara içen annenin sütüne zararl&#; maddeler kar&#;&#;abiliyor. Bu da bebe&#;in sigaran&#;n zararl&#; etkilerine bir ölçüde maruz kalmas&#; demek.

&#;imdi sigaran&#;n emzirme ve süt üretimi üzerindeki etkilerine bakal&#;m:

  • Sigara süt üretimini azaltabilir. Çok sigara içen annelerin bebek için yeterli sütü hiçbir zaman üretememesi bile mümkün.
  • Sigara hamile ve emziren kad&#;nlarda süt üretimin ba&#;latma ve devam ettirme görevi gören prolaktin hormonu seviyesini dü&#;ürür.
  • A&#;&#;r içicilerin sütten çabuk kesilmesi de mümkündür.
  • Sigara içen annelerin bebekleri daha huzursuz ve uykusuz olabilir.
  • Baz&#; bebekler anne sütünde sigara kokusu ve tad&#; alabilir ve emmeyi reddedebilir.
  • Baz&#; durumlarda çok sigara içilmesi bebeklerde kusma, kar&#;n bölgesinde kramp ve diyare ile sonuçlanabilir.

Anne Sütü Beslenme Uzman&#;

Beslenme Uzman&#; Uzman Diyetisyen Aysu Sevin Ülker anne sütünün önemi ve emziren annelerin beslenmesine dair önerilerini bizimle payla&#;&#;yor.

Emziren Anneler Nas&#;l Beslenmelidir?

Anne sütü içeri&#;i bebe&#;in ihtiyac&#;na göre de&#;i&#;en, her annenin kendi bebe&#;ine özgü üretti&#;i mucizevi besindir.

Bebe&#;imize Yeterli Anne Sütü Sa&#;layabilmek &#;çin Neler Yapmal&#;y&#;z?

Mükemmel Anne Olmaya Çal&#;&#;&#;rken &#;hmal Edilen Uyku

Anne muhakkak bulabildi&#;i her f&#;rsatta dinlenmeli, hatta mümkünse uyumal&#;d&#;r.

Dinlenmi&#; bir annenin süt miktar&#; bebe&#;inin ihtiyac&#; kadar artmaya devam eder.

Çevresel Faktörlerin Yaratt&#;&#;&#; Stres

Çevreden duyduklar&#;n&#;za kulak asmay&#;n. O sizin bebe&#;iniz ve tabi ki siz onun için her anlamda elinizden geleni yapmaya çal&#;&#;&#;yorsunuz.

Stres, üzüntü ve/veya kayg&#; anne sütünü azaltan etmenlerin ba&#;&#;nda gelir.

Yeterli Su Tüketimi

kg a&#;&#;rl&#;&#;&#;ndaki bir kad&#;n&#;n günlük tüketmesi gereken su miktar&#; yakla&#;&#;k 2 lt’dir. Fakat gebe veya emziren bir annenin ihtiyac&#; vücut a&#;&#;rl&#;&#;&#;na göre lt aras&#;nda de&#;i&#;ir.

Anne sütünü art&#;ran etmenlerin ba&#;&#;nda gelen su tüketimini fazla abartt&#;&#;&#;m&#;zda (6 lt ve üstü) anne sütü kalitesi ve miktar&#;nda azalmalar görebiliriz.

Yeterli ve Dengeli Beslenme

  • Sabahlar&#; yap&#;lan zengin bir kahvalt&#;,
  • Her emzirmeden sonra 2 bardak su,
  • Bir meyve veya kuruyemi&#; &#;eklinde yap&#;lan bir ara ö&#;ün,
  • Düzenli yenilen ö&#;le ve ak&#;am yemekleri anne sütü kalite ve miktar&#;nda azalma olmamas&#; için çok önemlidir.

Örnek Ara Ö&#;ün

1 kase mümkünse ev yap&#;m&#; yo&#;urdun içine iste&#;e göre yemek ka&#;&#;&#;&#; yulaf ezmesi, 2 hurma ya da 2 kurukay&#;s&#; veya 2 bütün ceviz, az miktarda tarç&#;n (can&#; çok tatl&#; çeken anneler biraz bal da olabilir) koyulabilir.

Anne Sütünün Miktar&#; ve Kalitesi &#;çin

  • Baklagiller,
  • Ye&#;il yaprakl&#; sebzeler,
  • Dereotu,
  • Havuç,
  • Rezene çay&#;,
  • &#;ncir,
  • Hurma,
  • Dut (kuru veya taze),
  • Üzüm,
  • Kuru meyveler ve kuruyemi&#;ler tüketilebilir.

Üzerine yap&#;lm&#;&#; çal&#;&#;ma bulunmasa da yemekler içerisindeki pi&#;mi&#; so&#;an, sar&#;msak, bulgur ve malt süt sal&#;n&#;m&#;na genellikle pozitif etki yapar.

Bebekte infantil kolik veya inek sütü alerjisi gibi durumlarda ise ona özel bir beslenme program&#; uygulaman&#;z gerekir. Ayr&#;ca

  • Kafein al&#;m&#;n&#; s&#;n&#;rland&#;rmal&#;,
  • Lahana, karnabahar gibi sindirimi zor, gaz yap&#;c&#; sebzelere beslenmenizde çok s&#;k yer vermemelisiniz.

Gaz problemi için (anne veya bebek)

  • Rezene çay&#;na bir tutam papatya kar&#;&#;t&#;r&#;p içine 1 çay ka&#;&#;&#;&#; ucuyla kimyon at&#;p 5 dakika kaynar suda beklettikten sonra süzerek içebilirsiniz. Günde 3 defa rezene çay&#; tüketiminde hiçbir problem yoktur.

Anne Sütünü Art&#;ran Yiyecekler – &#;brahim Saraço&#;lu

Prof. Dr. &#;brahim Saraço&#;lu bitkisel ürünlerle yapt&#;&#;&#; çal&#;&#;malar sonucu pek çok formül geli&#;tirmi&#;tir.

Saraço&#;lu’nun emziren anneler önerdi&#;i anne sütünü art&#;r&#;c&#; yiyecekler ise &#;unlar:

  • Dut,
  • Dut kurusu,
  • Beyaz üzüm,
  • Kereviz ve taze kereviz yapra&#;&#;,
  • Tere,
  • K&#;v&#;rc&#;k,
  • Dereotu,
  • &#;ncir,
  • Havuç,
  • Bal kaba&#;&#;,
  • Rezene,
  • Sumak
  • Maden suyu.

Anne Sütünü Art&#;ran Yiyecekler – Canan Karatay

Prof. Dr. Canan Karatay, “Anne Adaylar&#; ve Hamileler için Karatay Diyeti” isimli kitab&#;ndaki Lohusalara Alt&#;n Ö&#;ütler bölümünde tüm bireyler için önerdi&#;i sa&#;l&#;kl&#; beslenme ve ya&#;am biçimi tavsiyelerinin do&#;um yapm&#;&#; anneler için de geçerli oldu&#;undan söz eder.

Karatay’a göre özellikle sütü art&#;r&#;c&#; yiyecekler aramaktansa do&#;al beslenmeye geçmek daha do&#;ru bir yakla&#;&#;m olur.

Karatay,

  • Hamilelikten en az 6 ay önce ya&#;am biçimini de&#;i&#;tirmeyi,
  • Tüm haz&#;r ürünlerden, k&#;zartmalardan, her türlü ekmek, &#;arküteri ürünü, &#;eker ve suni tatland&#;r&#;c&#;dan, tütsülenmi&#; bal&#;k ve et ürünlerinden, patates ve m&#;s&#;rdan, marketlerde sat&#;lan kapal&#; çiftlik tavuklar&#;ndan, karpuz ve kavun gibi do&#;al da olsa fazla &#;eker içeren, glisemik indeksi yüksek meyvelerden uzak durmay&#;,
  • Do&#;al antioksidan, vitamin ve mineralleri tüketmeyi,
  • Mevsimine göre sa&#;l&#;kl&#; pi&#;irme yöntemleriyle haz&#;rlanm&#;&#; g&#;dalar&#; yemeyi,
  • Bol su içmeyi önerir.

Karatay, do&#;al beslenen annenin sa&#;l&#;kl&#; bir hamilelik geçirip bebe&#;ini sa&#;l&#;kla emzirece&#;inden ve ayn&#; zamanda bebe&#;in de sa&#;l&#;kl&#; geli&#;imini sa&#;layaca&#;&#;ndan söz eder.

Bebe&#;in ilk 6 ay&#; içinde beslenmesi ve büyümesi için gerekli gerçek do&#;al ve en mükemmel g&#;da anne sütüdür. Anne sütünde her türlü hayvansal protein, hayvansal ya&#;, Omega-3 bulunur.

Emzirme konusunu detayl&#; incelemek için Bebek Emzirme: Temel Bilgiler, Detayl&#; Anlat&#;m&#; (Emzirme Düzeni, Pozisyonlar&#;, Süreleri) yaz&#;m&#;z&#;  okuyabilirsiniz.

 


Umar&#;m size fayda sa&#;layan bir içerik okudu&#;unuzu dü&#;ünüyorsunuzdur ve yorumlar&#;n&#;zla katk&#;da bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geli&#;tirmemizi sa&#;layacakt&#;r. Te&#;ekkürler.

Kaynaklar: 99 sayfada bebek beslenmesi- Prof. Dr. Gülbin Gökçay ile söyle&#;i (Türkiye &#;&#; Bankas&#; Yay&#;nlar&#;), seafoodplus.info, seafoodplus.info, seafoodplus.info, seafoodplus.info, seafoodplus.info, Anne Adaylar&#; ve Hamileler için Karatay Diyeti (Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay), seafoodplus.info, seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir