iftar duasi arapça / Peygamberimizin iftar duası | Sorularla İslamiyet

Iftar Duasi Arapça

iftar duasi arapça

Peygamberimizin iftar duası

Değerli kardeşimiz,

Muaz ibni Zühre Radiyallâhu Anh anlatıyor:

Bana ulaştı ki, Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem iftar ettiği zaman şu duayı okurdu:
 

Allahümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü.
(Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.)
(Ebû Dâvud, Savm: 22)


Mervan ibni Salim, ibni Ömer Radiyallâhu Anhümadan naklediyor:

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem orucunu açınca şöyle derdi:

“Susuzluk gitti, damarlar ıslandı, inşaallah Teâlâ sevap kesinleşti.”


Hadisin râvisi Rezin, duanın baş kısmına “Elhamdülillah” kelimesini ilave etti. (Ebu Dâvud, Savm: 22)

Abdullah ibni Ömer Radiyallâhu Anhümâ de iftar vakti şöyle dua ederdi:

Allah’ım, bütün kâinatı kaplayan rahmetinin hakkı için beni affet, günahlarımı bağışla.

 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

İftar Duası Türkçe Okunuşu (Diyanet Meali) - İftar Duası Anlamı ve Arapça Yazılışı (Diyanet)

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2023 12:18

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

İftar Duası Türkçe okunuşu ve anlamı, İslam aleminde manevi heyecanla beklenen Ramazan ayının gelmesi ile Müslümanların odaklandığı konulardan oldu. İmsak vakti niyet ederek akşam ezanına kadar oruç tutan milyonlarca vatandaş paylaşımların arttığı iftar sofralarında, dualar edecek. İftar Duası Arapça yazılışı ve İftar Duası anlamı Diyanet kaynaklarında yer alıyor. Yardımlaşma, dayanışma ve dönüşüm iklimi Ramazan ayında iftar sofrasının bereketlenmesi için edilen İftar Duası, alimler tarafından tavsiye ediliyor. İşte, oruç açarken okunacak İftar Duası Türkçe okunuşu, anlamı ve Arapça yazılışı.

Haberin Devamı

İftar Duası Ramazan-ı Şerif'de orucumuzu açarken edeceğimiz bir duadır. "Kim bu aya (Ramazan ayına) ulaşırsa onu oruçlu geçirsin" diye buyurulduğu Diyanet kaynaklarında yer alan Ramazan ayında, iftar vakti orucu İftar Duası ile açmak İslam dünyasında büyük önem arz ediyor. Uzun ve kısa iftar duası ile iftarda oruç açarken Yüce Allah'ın günahları bağışlaması için dualar ediliyor.

İftar Duası Okunuşu

İftar duası Türkçe okunuşu şu şekildedir: Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü, ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.

İftar Duası Anlamı (Diyanet Meali)

Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!

YEMEK DUASI

"Bismillâhirrahmânirrahîm

Haberin Devamı

Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"

İftar Duası Türkçe Okunuşu (Diyanet Meali) - İftar Duası Anlamı ve Arapça Yazılışı (Diyanet)

Anlamı;

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur.Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.Allahım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"

YEMEKTEN SONRA OKUNACAK DUA

Okunuşu: Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin

Anlamı:

Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

ORUÇ NASIL AÇILIR?

Orucu duayla açmak sünnettir. İlk iş susuzluğun giderilmesidir. Bol sulu gıdalar tüketilmelidir. İftar öncesi 1 bardak su, hurma ya da zeytinle başlayıp ardından ılık bir çorba ve bir dilim ekmek yedikten sonra 15 – 20 dakika ara verilmelidir. Bu sürede beyinden mideye giden açlık uyarıları kontrol altına alınır. Besinler ağızda iyice çiğnenmelidir. Ana menü; ağır yağlı yemekler, kızartmalar, kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak hazırlanmalıdır.Kan şekerini hızla yükselten yiyecekler yerine, posa miktarı fazla olan besinler tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

ORUCA NASIL VE NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Haberin Devamı

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

İftar Duası Arapça ve Türkçe Okunuşu - İftar Sonrası Dualar

On bir ayın sultanı Ramazan Ayı bu yıl 23 Mart Perşembe günü başlıyor. İslam aleminin ibadetle geçirdiği bu kutsal ayda İslam'ın 5 şartından bir tanesi olan oruç en yüce ibadetlerdendir. Müslümanlar bu kutsal ayda okunacak duaları araştırırken aynı zamanda iftarda okunacak duaları merak etmektedir.

Kur’an-ı Kerim’de "Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı…" (Bakara, 2,/183) şeklinde ifade edilmektedir. Peki orucunuzu açarken iftarda okunacak dualar hangileri? İftar duası nedir? Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) hangi duayı okurdu? İşte iftar duaları ve anlamları..

İftar Vakti Nedir?

İftarda Okunacak Dualar

İftar vakti, İslam dininde oruç tutanların gün boyunca açlığını ve susuzluğunu gidermek için akşam ezanıyla birlikte oruçlarını açmasıdır. İftar vakti, ezanın okunmasıyla duyurulur. Ezanın okunmasıyla birlikte, Müslümanlar orucunun sona erdiğini ve iftar zamanının geldiğini bilirler.

İftar vakti, İslam dininde büyük bir manevi öneme sahiptir. Ramazan ayı boyunca her gün oruç tutan Müslümanlar, iftar vakti ile birlikte gün boyunca duydukları açlık, susuzluk ve yorgunluk hissinden kurtulurlar. Bu nedenle, iftar vakti hem fiziksel hem de ruhsal açıdan büyük bir rahatlama sağlar.

Dini olarak ise oruç tutmak ve bu orucu iftarda açmak çok sevaptır. Özellikle oruçlu birine iftar ettirmenin sevabı da çok fazladır. Bu konuyla alakalı Zeyd İbni Halid el-Cüheniden rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

“Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizî, Savm 82)

İftar Duası ve Anlamı

İftarda Okunacak Dualar

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

Anlamı:

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"

İftardan Sonra Okunacak Yemek Duası ve Anlamı

İftarda Okunacak Dualar

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"

Anlamı:

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. Allah'ım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"

Yemek Duası ve Anlamı

İftarda Okunacak Dualar

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin"

Anlamı:

"Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun."

Efendimiz Muhammed (SAV)'in İftarda Okuduğu Dua

İftarda Okunacak Dualar

Her zaman örnek almamız gereken Peygamber Efendimiz ise iftarda her zaman dua okur. Dua ile açardı orucunu. İşte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed S.A.V' in okuduğu dua;

Bismillâhirrahmânirrahîm

"Allahümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü."

Anlamı:

"Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum."

İftar vakti yaklaştığı zaman ise "Allahümme Ya Vasial mağfiratiğfirli "diyerek tevbe ve istiğfar edilmelidir. Zira bu vakitler rahmet kapıların açık olduğu ve yapılan duaların red olunmayacağı vakitlerdir. Ramazan ayı da bunu en güzel şekilde değerlendirebileceğimiz büyük bir fırsattır.

Hz. Muhammed İftarını Neyle Yapardı

İftarda Okunacak Dualar

Hz. Peygamberimiz iftar için her zaman hurmayı tercih ederdi. Eğer hurma yok ise birkaç yudum su ile oruç açardı. İftar sofrasında ateşte pişmemiş yiyecekler yemeyi tercih ederdi. Bununla alakalı Selman İbn-i mir (r.a.) şöyle ifade ediyor; “Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.”

Ebu Davud ise Peygamberimizin oruç açmasıyla ilgili şunları aktarıyor; “Resulullah (S.A.V.) akşam namazını kılmazdan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı.”

İftar vakti nedir?

İftar vakti, oruç tutan Müslümanların gün boyunca aç kalmasının ardından, akşam namazı vaktinde orucun açılması için belirlenen zamandır.

Oruç nasıl açılır?

Akşam ezanın okunmasıyla birlikte, su, zeytin veya hurma ile orucunuzu açabilirsiniz. Orucunuzu açmadan önce Allaha dua etmelisiniz ve ''Allah'ım senin rızan için tutum senin rızan için açıyorum sen kabul et.'' diyerek ağzınıza lokmanızı götürebilirsiniz.

Oruç açarken ne demeli?

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü." duası oruç açılırken okunmalıdır.

İftarı geç yapmak günah mı?

Peygamber Efendimiz hadislerinde iftarı açmak için acele edilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır. Orucu iftar vaktinden sonra açmak doğru değildir. İmkanlar dahilinde oruç Akşam ezanıyla birlikte gelen iftar vaktinde açılmalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır