632 yılında dünya nüfusu / Kaçıncı insansınız bilmek ister misiniz? - Haber 7 Yazarı Cemal Demir

632 Yılında Dünya Nüfusu

632 yılında dünya nüfusu

kaynağı değiştir]

Çatalhöyükyerleşiminin bir modeli. Çatalhöyük, MÖ 'de muhtemelen dünyadaki en büyük yerleşim yeriydi.

Tarımın ortaya çıktığıM.Ö civarlarındaki insan nüfusuna yönelik tahminler, 1 milyon ile 15 milyon arasında değişmektedir.[12][13]Tarım ile birlikte insan nüfusu hızlı bir şekilde büyümeye başladı.[14] Yaklaşık M.Ö 'lerde dünyadaki en büyük yerleşimler, günümüzde Filistin sınırlarında bulunan Eriha gibi köylerdi ve sadece birkaç yüz kişiye ev sahipliği yapıyorlardı. M.Ö 'de, o sıralar muhtemelen dünyadaki en büyük yerleşim olan, Orta Anadolu'da yer alan Çatalhöyük'te ila insan yaşıyordu. M.Ö ila arasında, Bereketli Hilal adı verilen Orta Doğu bölgesinde kişilik şehirler birer birer ortaya çıkmaya başladı.

M.Ö 'de Akad İmparatorluğu'nda yaklaşık 1 milyon kişi yaşıyordu.[15]M.Ö civarlarında dünya nüfusu 50 milyona vardı.[16]M.Ö 2'de Çin'deki Han Hanedanlığı'nın nüfusu yaklaşık 57 milyondu;[17] Çin'in nüfusu daha sonra MS 'e gelindiğinde milyon kadar büyüdü[18] ve 'te kıtlık, hastalık ve Moğol istilalarının ortak bir sonucu olarak 65 milyona geriledi.[18][19]M.S 4. yüzyılda, sadece doğu ve batı Roma İmparatorluğu'nda toplam 50 ila 60 milyon insan yaşıyordu.[20]

'te uzaydan görüldüğü hâliyle gece saatinde dünyayı gösteren bu fotoğraf, insanların gezegen üzerinde ne kadar yayıldığını gözler önüne seriyor. Parlak ışıklar, hem en yoğun yerleşim bölgelerini hem de finansal olarak bu aydınlatmayı yapabilecek olan bölgeleri gösteriyor.

yüzyılda Küçük Asya'nın (Anadolu) nüfusu 6 milyon civarındaydı.[21] İlk olarak M.S 6. yüzyılda kaydedilen hıyarcıklı vebalar; ölümcüllüğünün zirvesine kemeler ve onların pireleri ile yayılan,[22] 'de Himalayalar'da ortaya çıkmış ve sadece 6 yıl içerisinde Avrasya ve Kuzey Afrika'da 75 ila milyon[23] insanı öldürmüş olan Kara Ölüm ile ulaşarak, nüfusu yarı yarıya düşürdü.[24][23][22] – arasında gerçekleşen Büyük Kıtlık ve Kara Ölüm'den sonra –yaklaşık 55 milyonluk bir nüfusu olan Amerikan yerlilerinin ve yüzyıllarda kıtanın Avrupalılar tarafından sömürgeleştirilmesiyle%95'inin ölmesi gibi bölgesel istisnalara rağmen[25][26]– nüfusta sürekli bir artış görüldü.

yılında dünya nüfusu yaklaşık milyondu.[16] – civarlarında insan nüfusu bir milyara ulaştı.[27] 'de, Almanya'da, Haber-Bosch işlemi kullanılarak amonyak ilk kez endüstriyel ölçekte azottan sentezlenmeye başlandı; bunun sonucu olarak inorganik kimyasal gübreler ortaya çıktı. Bir çalışmaya göre, "dünya nüfusunun yarısının aç kalmasını engelleyen" bu gelişmenin de büyük katkısıyla dünya nüfusu katlanarak artmaya devam etti;[28] 'da iki, 'ta üç, 'te dört, 'de beş ve 'da altı milyarı gördü.[27] yılı, % ile insan nüfusunun büyüme oranının zirvesini gördüğü yıldı.[29] Ekim 'de dünya nüfusu yedi milyarı aştı.[30] Ağustos 'de dünyada milyar insan vardı.[30] Kasım 'de ise nüfus 8 milyarı aştı.[31]

Kilometre taşları[değiştir
dünya nüfusu, en kalabalık ülkeler

yıl önce dünya nüfusu yaklaşık 5 milyon insandan ibaretti. yıl önce yeryüzünde yaşayan insan sayısı bir milyardan azdı. BM istatistiklerine göre, bugün artık dünya üzerinde 7,96 milyardan fazla insan var. 

Binlerce yıldır, dünya nüfusu yavaş yavaş büyüdü, ancak son yüzyılda, şehirleşmenin artması, besin kaynaklarının seri üretimi ve saklama koşullarının gelişmesi, hastalıklar için bulunan çareler ve çocuk ölüm oranlarının azalması gibi pek çok sebepten ötürü dünya nüfusu dramatik bir şekilde arttı. 

tarihinden yılına kadar, yani yıllık süreçte dünya nüfusunda yaşanan artış, tüm insanlık tarihi boyunca yaşanan artıştan 3 kaç daha fazla oldu. lerin başında 1,6 milyar olan dünya nüfusu. yılına gelindiğinde 6,1 milyar kişiye ulaştı

Dünya Nüfusu ve Nüfus artış istatistikleri

Dünya nüfusu yılı itibarı ile yılda yaklaşık % 1,05 oranında artmaktadır bu oran 'da %, idi. Mevcut ortalama nüfus artışı, yılda 81,3 milyon kişi ortalama ile devam ediyor.

Yıllık nüfus artışı, dünya nüfusu ortalaması 'ların sonlarında %2 civarındaydı. Yetmişler ve seksenlerde nüfus artış oranları düşmeye başladı İkibinli yıllar itibarı ile artış oranı neredeyse yarı yarıya azaldı. Önümüzdeki yıllarda düşüş devam edecek. yılında %0,5'ten az ve 'de %'e kadar düşüşün süreceği öngörülüyor.

Kısaca diyebiliriz ki dünya nüfusu yüzyılda daha yavaş oranlarla da olsa artmaya devam edecek.

itibarı ile Dünya Nüfusu: kişi

Dünya Genelinde Günlük  Doğum Oranı: Ortalama kişi

Dünya Genelinde Günlük  Ölüm Oranı: Ortalama kişi

Dünya Genelinde Günlük Nüfus artış hızı: Ortalama kişi (Doğum, ölüm sayıları farkı)

dünya nüfusu, en kalabalık ülkeler

YILI İTİBARI İLE EN KALABALIK ÜLKELER

Tahmin edileceği üzere, Çin dünyanın en kalabalık ülkesi. Çin ve Hindistan şu anki nüfus büyüklükleri ile en yakınlarında yer alan , ABD, Endonezya, Brezilya gibi ülkelerin katı nüfusa sahipler. Her iki ülkede geniş bir coğrafya üzerinde yer alıyor. Her iki ülke zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarına sahip diğer yandan dünya ticaretine entegre ve büyüyen ekonomilere sahipler. 

Ancak yine de, milli gelir ve gelir dağılımları incelendiğinde ve geleceğe dair en iyimser ekonomik büyüme ve kalkınma planları yapıldığında dahi, sahip oldukları nüfus için, eğitim, barınma ve beslenme gibi ihtiyaçları, gelişmiş batı ülke seviyelerinde halklarına sunabilmeleri ihtimalleri yakın gelecekte mümkün değil.

Listede Türkiye 86 milyonluk nüfusu ile sırada. Nüfus ve özellikle genç nüfus, ülkelerin işgücü, ülke savunması gibi temel alanlarda yeterli insan kaynağına sahip olmasını sağlıyor ancak içinde bulunduğumuz çağ, teknolojinin hızla geliştiği, seri üretim ve otonom endüstrinin, insan kaynağına daha az ihtiyaç duyulan ekonomilere doğru ilerlediğini gösteriyor. 

 Çin1,,,
 ABD,,
 Rusya,,
14  Mısır,,
18  İran86,,

Geçmişten Günümüze Yıllara Göre Dünya Nüfusu

dünya nüfusu, en kalabalık ülkeler

( nüfus artış yoğunluğuna göre bölgeler ) 

Geleceğe Dair Nüfus Tahminleri ()

Yıl

Tahmini Dünya Nüfusu

Kent Nüfusu %

Kent Nüfusu

7,,,

%

4,,,

8,,,

%

4,,,

8,,,

%

5,,,

8,,,

%

5,,,

9,,,

%

5,,,

9,,,

%

6,,,

9,,,

%

6,,,

Gelecek Nüfus Tahminleri:  yılında en kalabalık ülkeler

Şu an için Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi, ancak Çin hükümeti, mevcut siyasal yönetimin getirdiği kontrol ve sınırlama imkanlarını da kullanarak, aileler üzerinde çocuk sahibi olma sınırlamaları uygulayarak nüfus artışını kontrol ediyor. 

Diğer yandan dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'da böyle bir kontrol ve sınırlama söz konusu değil. Mevcut nüfus artış istatistikleri ele alındığında, Hindistan nüfusunun önümüzdeki 30 yıllık süreçte, ortalama %20 artarak, yılında 1,65 milyar kişi civarında olacağı tahmin ediliyor.

Ülke

Tahmini Nüfus  ()

  Dünya Payı

    Sıralama

1

Hindistan

   

  % 17

     (2)

2

Çin

      

  % 14

     (1)

3

Nijerya

       

  %

     (7)

4

ABD

       

  % 4

     (3)

5

Endonezya

       

  % 3,3

     (4)

6

Pakistan

       

  % 3,1

     (6)

7

Brezilya

       

  %

     (5)

8

Bangladeş

       

  %

     (8)

9

Kongo 

       

  % 2

     (16)

10

Etiyopya

       

  % 2

     (12)

19

Türkiye

         

  % 1

     (19)

Geçmişten Günümüze Yıllara Göre Dünya Nüfusu

M.Ö. yılında dünya nüfusu 5 milyon kişi civarındaydı. Bahsi geçen tarihlerde, dünya genelinde, avcı-toplayıcı topluluklar şeklinde her biri ortalama kişilik küçük gruplar halinde yaşayan binlerce küçük kabileden söz edebiliriz. 

Bu dönemde nüfus yoğunluğu, ilk tarım topluluklarının oluştuğu ve devamında onbinlerce kişinin yaşadığı şehir devletlerinin kurulduğu Mezopotamya bölgesindeydi.

Antropologlar Homo Sapiens'in yıl önce Afrika'da yaşamakta olduğundan ve yıl önce önce Ortadoğu'ya, Mezopotamya'ya sonrasında, Avrupa ve Asya'ya yayıldığından belirtiyorlar. Bu rakamlar göz önüne alınırsa. yılda ancak 5 milyon kişiye ulaşmış insan nüfusu, son yılda 7,5 milyarı geçti.

pek çok ülkede nüfus sayımı, y.y.'a özgü yeni bir kavram. Asur, Pers ve Yunan şehirlerinde özgür ve aynı zamanda erkek vatandaşların sayılarıyla ilgili çok net olmayan rakamlardan bahsedilir. Son beşyüzyıldır, vergi veren veya toprak sahibi olan vatandaşlarının istatistiklerini tutan devletler oldu. Ama gerçek anlamda nüfus sayımı, dünyanın tamamını kapsamamakla birlikte 'li yıllarda başladı. 

Tüm bu saptamalara bağlı olarak, aşağıdaki tabloda, 'li yıllardan sonraki rakamlar, küçük farklar taşısa da, istatistiki verilere dayanmaktadır. Daha önceki yıllar ise, çeşitli nüfus bilgileri geçen şehir ve ülkeler ile, çağdaş komşularının ve dünyanın kalan bölgelerinin nüfus tahminlemesinden ibarettir.


Yıl

Dünya nüfusu

Yıllık 

Değişim

Net 

Değişim

Yoğunluk 

(P / Km&#;)

     Kentsel 

     Pop

        Kentsel 

        Pop%

% 1,05

     52

          % 56

% 1,12

     51

          % 54

% 1,14

     50

          % 54

% 1,16

     50

          % 54

% 1,18

     49

          % 53

% 1,20

     48

          % 53

% 1,21

     48

          % 52

% 1,22

     47

          % 52

% 1,23

     47

          % 51

% 1,25

     44

          % 49

%

     41

          % 46

% 1,43

     39

          % 45

% 1,72

     36

          % 43

% 1,82

     33

          % 41

% 1,78

     30

          % 39

% 1,89

     27

          % 38

% 2,06

     25

          % 36

% 1,86

     20

          % 34

% 1,87

     17

          % 30

Kaynak: Tüm istatistikler worldometers sitesinden alınmıştır.

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir IBGE". funduszeue.info. 10 Ocak tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan &#;
  • ^"Arşivlenmiş kopya"(PDF). 8 Haziran tarihinde kaynağından arşivlendi(PDF). Erişim tarihi: 17 Nisan &#;
  • ^Times, The Moscow (30 Mayıs ). "Russia Reports M Population in ". The Moscow Times (İngilizce). 30 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan &#;
  • ^"Mexico Population

    nest...
  • çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası