çatlak mı daha kötüdür kırık mı / Çocuklarda sporla ilgili doğru sanılan 7 yanlış - Sağlık Haberleri

Çatlak Mı Daha Kötüdür Kırık Mı

çatlak mı daha kötüdür kırık mı

Kemik &#;atlağı Ka&#; G&#;nde İyileşir? Kemik &#;atlakları Ne Kadar S&#;rede İyileşir?

Haberin Devamı

Kemik Çatlağı Kaç Günde İyileşir?

Kemik çatlağının iyileşme süresi; yaşa göre farklılık göstermektedir. Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar. Tedavi bittiği zaman; şişlik inmiş ve ağrı tamamen bitmiş olacaktır. Tedavi bitiminde, kontrolü elden bırakmamak önemli olacaktır. Yeni iyileşen kemik, hassas olur. Bu yüzden tedavi bitince çatlak olan yer zorlanırsa, daha kötü bir durum ile karşılaşmak mümkün olacaktır.

Kemiğinde çatlak olan bireyin; tedavisinden sonra çatlağı bulunduğu yeri oldukça iyi şekilde koruması gerekmektedir. Aşırı hareketten kaçınılması gerekir. Bunun yanı sıra kalsiyum içerikli besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Kemik gelişimine yardımcı olacak besinlerle daha kısa zamanda sağlığa kavuşmak mümkündür.

Kemik Çatlakları Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kemik çatlakları; ani olarak oluşan ve kemiğin tam anlamıyla kırılmaması olarak ifade edilebilir. Kemik tam anlamıyla kırılmadığından, çatlama meydana gelir. Genel şekilde kol ve banaklarda görülse de kimi zaman kaburga kemiğinde de görülmesi olasıdır. Kemik çatlakları en fazla bacak burkulmaları ve düşmeler neticesinde oluşmaktadır. Kemik çatlağı ilk şekilde gerçekleştiği zaman o bölgede şiddetli ağrı oluşturur ve şişlik, morarma belirtilerine yol açar. İlk önce şişlik ile kendini göstermeyen çatlaklar, ilerleyen dönemlerde kendini gösterir. Yeterince önem verilmediği durumlarda, hekime başvurulmazsa, acı git gide şiddetlenecektir. Böyle bir durumda ise, kırığın oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Kemik çatlaklarının ciddiye alınması, kişinin sağlığı açısından gerekli olacaktır.

Haberin Devamı

Kemik çatlaklarında; iyileşme süresi hakkında kesin bir şey söylemek doğru olmamaktadır. Ancak çocuk yaşlardaki bireylerde, yetişkinlere oranla daha kısa zamanda iyileşme söz konusu olmaktadır. Bölgeden bölgeye kemik çatlamasının süresi değişkenlik göstermektedir. Kollarda kısa zamanda iyileşme olurken ayaklarda daha uzun sürebilmektedir. Bunun tam tersi de olabilir. Kemik çatlakları, doktorun belirleyeceği iyileşme süresi boyunca alçı ile kaplanarak, 3 hafta kadar alçı, çatlak olan kısmın üzerinde kalabilmektedir. 50 yaş ve üzerindeki bireylerde iyileşme süresi daha fazla olmaktadır. Bunun nedeni kemiklerin gelişimini tamamlamasından ve kaynama süresinin uzun olmasından ötürüdür. Bu şekilde kemik çatlaklarının iyileşme süresi hakkında bilgi verilebilir. Kemik çatlaklarının iyileşme süresi; kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Kol kırığı nasıl anlaşılır?

Bir kemiğin kırılması kişinin ağrıdan dolayı acısına tahammül edemeyecek duruma gelmesine neden olan bir durumdur. Kırılma kemiklerin birbirinden ayrılarak yer değiştirmesi durumunda meydana gelmektedir. Kırılma anında hissedilen çok fazla ağrı hissidir. Kırılan kemikler yerine getirdiği fonksiyonlara yönelik ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir. Kol kırıkları genellikle kolun ya da bileğin üzerine sert bir şekilde düşme ile oluşabilmektedir.

Kırıkların düzgün bir şekilde iyileşmesi için kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmeyen kırıklar; şiddetli ağrının yanında kemiğin yanlış kaynaması sonucu kol yapısında bozukluğa neden olabilmektedir.

Kolun kırıldığı; yaşanılan ani düşme esnasında duyulan ses ve bunların yanında, şişme, morarma, hareket ettirememe, hareket ettirilmesi halinde hissedilen ani acı ve ağrı oluşması ve şekil değişikliği meydana gelmesinden anlaşılabilmektedir. Eğer kolda oluşan ve kullanmayı engelleyecek şekilde ağrı varsa bir an önce doktora başvurulmalıdır. Doktor röntgen çekerek kırık olduğunu teşhis ederek, hemen tedavi etmektedir. Bu durumda yaşanacak komplikasyonların önüne geçmektedir.

Hemen tedavi edilmeyen kol kırıklarında yaşanabilecek komplikasyonlar;

Kolunuzda yukarı da belirtilen nedenler varsa kesinlikle kendiniz müdahale etmeden bir doktora başvurunuz.

Doktorlar Çıkıktan Gerçekten Anlamaz mı?

DOKTORLAR ÇIKIKTAN GERÇEKTEN ANLAMAZ MI?

Halk arasında doktorlar kırıktan anlar, ancak çıkıktan anlamaz gibi yanlış bir kanı vardır ve halkımızın eğitim düzeyi artmasına rağmen bu yanlış kanı halen devam etmektedir. Poliklinikte bazı travma geçiren hastaların önce halk arasında çıkıkçı, olçüm, sınıkçı, kırıkçı … gibi adlarla anılan tıbbı eğitimi olmayan kişilere başvurduğu çıkığını kattırdığı, kırığının tedavisi için ortopedi doktoruna başvurduğunu görmekteyiz. Bu konuda halkımızı bilğilendirmek istedim.

ÇIKIK nedir; eklemi oluşturan kemiklerin birbirinden uzaklaşmasıdır. Bu bazen doğuştan kalça çıkığı şeklinde olur, genellikle de bir travma ( düşme, trafik kazası, …) sonucu olur. Bazen de kronik yada tekrarlayan çıkıklar vardır, omuz çıkığı gibi.

KIRIK nedir; kemik bütünlüğünün travmalarla bozulmasıdır. Halkımızda diğer bir yanlış inanış ise kırığı ayrı bir yaralanma, çatlağı ayrı bir yaralanma olarak bilirler ve çatlağın kırıktan daha kötü olduğunu zannederler. Oysa çatlak; kırığın basit ayrılmamış düz duran halidir, yani çatlak basit bir kırıktır.

Çıkık belirtileri; eklemde şiddetli ağrı, eklemi hareket ettirememe, morarma, soğukluk hissi oluşması gibi şikayetlerdir.

Ortopedi doktorları yaptıkları muayene ile hastanın kırık çıkığı hakkında genellikle tanı korlar yada süphelenirler. Bu ön tanı yada şüphelerini doğrulamak için hastanın rötgenini çektirirler ve tanıyı kesinleştirip tedaviyi yaparlar. Rötgen filmlerinde sadece 0 - 5 yaş arası küçük çocuklarda görülen dirsek çıkığı yada radius başı çıkığı ( bakıcı çıkığı, çekme çıkığı ) rötgen filmlerinde gözden kaçabilir. Çünkü çocugun dirsek eklemi henüz yeterince kemikleşmemiş ve kısmen kıkırdak düzeyinde olduğundan, kıkırdaklar da düz filmlerde görülmediğinden  dirsek çıkığı bazen gözden kaçabilir. Bunun dışında tüm çıkıklar kolaylıkla düz filmlerde görülür.

Yine halk arasında ayak bileği burkulmalarına bağlı bağ yaralanmaları çıkık olarak kabul edilip hastalar sıkça çıkıkçılara başvururlar. Ayak bileği burkulmaları düz filmlerde bir belirti vermez, çünkü kemikler sağlamdır, fizik muayene ile ayak bilek şişçe ve ağrılıdır. Bu tip bir yaralanma ortalama 20 günde iyileşir ve  kısmi istirahat, spora ara verme, aralıklı soğuk uygulaması, bandaj yada bileklik uygulaması ile tedavisi yapılır. Acile başvuran bu tip hastalara doktorlar yeterli bilğilendirme ve uygun ilaç vermedikleri zaman hastalar sıkça çıkıkçılara başvurmakta orada sıcak uygulaması, aşırı sıkı bandaj uygulaması gibi yanlış uygulamalar yapılarak bazen gangrene kadar giden sonuçlar olmaktadır. Bazen çıkıkçılar alkol gibi soğuk oluşturan malzemelerle ekleme masaj yaparlar, bu uygulama ise doğrudur ve hastaya rahatlık verir. Oysa ayak bilek yaralanması geçiren taze vakaların hepinse aralıklı soğuk uygulaması yapılması faydalıdır ve biz doktorlar bunu hastalara söyleriz.

Çıkıklar bazen kırıklara göre çok ağrılıdır ve daha çok aciliyet arzeder. Özellikle omuz, kalça, diz, dirsek çıkıkları çok ağrılıdır. Çıkıklar damar sinir yaralanması ile beraber de olabilirler ve açilen müdahele gerekir.

Bazen de kırık çıkık aynı anda olur ve bu yaralanmalar daha çok ciddiyet gösterir.

Halk arasında çıkıkçı denen şahısların rağbet görmesinin sebebi: 1. Eskiden ülkemizde doktor sayısı az olması, dolayısıyla doktorların ulaşılabilirliğinin zor olması, 2. Biz doktorların belki hastalara yeterince ilğilenmemizden ve  bilğilendirmemizden kaynaklandığını düşünüyorum.

 

SONUÇ olarak çıkıklar kırıklara göre daha az görülen ancak bazen daha çiddi sonuçlar doğuran yaralanmalardır. Branş olarak öncelikle ortopedi doktorlarının işidir. Ülkemizin her il devlet hastanesinde ortopedi doktoru vardır, ilçelerin büyük kısmında da ortopedi doktoru vardır. Yaralanma geçiren hastalar öncelikle hastanelere başvurup doktorlardan yardım almalıdırlar.

Sağlıklı Günler Dilerim.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası