duyduğumuz sesin şiddetini artırmak için ne yaparız / Duyduğumuz ses şiddetini arttırmak için neler yapabiliriz

Duyduğumuz Sesin Şiddetini Artırmak Için Ne Yaparız

duyduğumuz sesin şiddetini artırmak için ne yaparız

3. Sınıf Fen Bilimleri Sesin Uzaklığı konu anlatımı

Haberin Devamı

 Duyduğumuz seslerin şiddeti kaynağına bağlı olarak değişir. Aslında daha doğrusu kaynağın mesafesi sesin şiddetini değiştirir. Mesela denizde güneşlenirken çok uzaktan geçen 1 geminin sesini az duyarız. Yani ses şiddeti azdır. Ancak bir gemi denizde bizim çok yakınımızdan geçiyor ise o zaman sesini çok rahat ve net şekilde duyarız. Çünkü kaynağın sesinin şiddeti bize net olarak gelmektedir. Şimdi bunu başka bir örnekle ele alalım ve inceleyelim.

Örnek: Mesela yanımızdan geçen bir ambulansın siren sesini çok iyi duyarız. Ancak ambulans bizden uzaklaştıkça siren sesi gittikçe azalır. Peki bu ne demek oluyor? Yani mesafe arttıkça siren sesinin şiddeti azalmaktadır.

Örnek: Başka bir örneği ise tiyatro üzerinden verelim. Bir tiyatro salonunda ön tarafta oturan seyirciler oyuncuları çok daha iyi şekilde duyarlar. Ancak arka tarafta oturan seyirciler duymakta zorlanırlar. Çünkü sesin şiddeti arka taraftaki seyircilere çok daha az gelir. Ön taraftaki seyirciler ise sesin şiddeti çok geldi için rahatlıkla duyarlar.

 Yukarıdaki örneklerde de verdiğimiz gibi sesin kaynağından uzaklaştıkça sesin şiddeti azalır. Bu yüzden sesi işitmemiz oldukça zor hale gelir. Ancak sesin kaynağına yaklaştıkça yani mesafe azaldıkça sesin şiddeti çok daha güçlü hale gelir. Böylece kolayca duyarız.

Haberin Devamı

Örnek: Bir başka örneği ise müzik dinlerken ya da film dizi izlerken sesler üzerinden ele alalım. Örneğin televizyondan ya da radyodan uzakta isek o zaman sesin şiddeti bize çok az gelir. Fakat televizyonun ya da radyonun çok yakınına gelirsek sesler bize yüksek gelmeye başlar. Böylece sesin şiddeti artar ve kolayca duyarız.

 Yani sesin kaynağından uzaklaştıkça daha zor duyar; ancak sesin kaynağına yaklaştıkça sesin şiddeti arttı için daha rahat duymaya başlarız. Tabii burada dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

 - Duyma konusunda sağlığımızı korumak için ses şiddeti yüksek olan durumlara çok yaklaşmamalıyız.

 - Çok yakınımızda insanların bağırmasına dikkat etmeliyiz. Eğer kişi çok fazla bağırıyorsa onun yanından uzaklaşmalıyız.

Haberin Devamı

 - Yüksek sesle çalışan televizyon ya da radyo ve makinelerin yanından uzaklaşmalıyız.

 - Gürültülü yerlere karşı her zaman mesafemizi korumalı ve böylece kulak sağlığımızı korumalıyız.

 Bu kurallara ve mesafeye dikkat ettiğimiz süre boyunca sağlıklı biçimde çevremizdeki her şeyi duyabiliriz. Aynı zamanda sınıfın içinde arkadaşlarımız ile çok yakın olduğumuz için, mutlaka çok yüksek sesle konuşmamalı ve bağırmamalıyız. Böylece sağlıklı şekilde etrafımızdaki pek çok farklı sesi duyabilir ve arkadaşlarımızla daha kolay iletişim kurabiliriz. Kaynaktan gelen sesin şiddetine bağlı olarak çok yakın ya da çok uzak olmamalıyız.

21 Ocak ,

çok teşekkür ediyorum herkese iyi dersler 🙂

  • Öğrenci cevap yazdı

    3. Sınıf Sesin İşitmedeki Rolü Konu Anlatımı

    Bu yazıda ses şiddeti ile uzaklık arasındaki ilişkiyi açıklayacağız, şiddetli seslerin işitme kaybına sebep olabileceğini ifade edeceğiz Sınıf Sesin İşitmedeki Rolü Konu Anlatımı , Sesin İşitmedeki Rolü Konu Anlatımı, 3. Sınıf Fen bilimleri

    Sesin İşitmedeki Rolü

    Ses Şiddeti

    Çevremizde duyabildiğimiz ve duyamadığımız sesler vardır. İş makinesinin sesini rahatlıkla duyabiliriz. Fakat yerde yürüyen bir karıncanın sesini, ya da yarasaların çıkardıkları sesleri duyamayız.

    Sesleri duyabilmemiz için ses şiddetinin duyma sınırlarımız arasında olması gerekir. İnsanların ve hayvanların üretebildikleri ve duyabildikleri ses aralıkları farklıdır. Bazı canlılar insanların duyamadığı esleri duyabilir. Birbirlerinden uzakta olsalar bile çıkardıkları ve duydukları sesler ile iletişim kurabilir. Yarasalar kör olmasına rağmen yönlerini duydukları sesler sayesinde bulabilir.

    Uzaklık ve Ses Şiddeti Arasındaki İlişki

    Ses şiddeti, ses kaynağından uzaklaştıkça azalır. Ses şiddeti, ses kaynağına yaklaştıkça artar.

    Telefonla konuşurken telefonu kulağımıza yaklaştırdığımızda duyduğumuz ses şiddetinin arttığını, kulağımızdan uzaklaştırdığımızda ise ses şiddetinin azaldığını hissederiz.

    Şiddetli Sesin Zararları

    Ses şiddetinin çok yüksek olduğu ortamlarda çalışanlar kulaklarını korumak için koruyucu kulaklık takarlar. Bu gibi ortamlarda kulaklık takmadan çalışanlar işitme kaybı yaşar.

    İşitme Kaybı

    İşitme kaybı olan kişiler işitme testi sonrasında doktorun uygun gördüğü işitme cihazını kullanırlar. Bu cihaz çevredeki seslerin şiddetini artırarak kişinin duymasına yardımcı olur.

    İşitme duyusunu tamamen kaybeden insanlar işitme cihazını kullansalar bile sesleri duyamazlar. Bu yüzden çevreleriyle iletişim kurmak için işaret dili kullanırlar.

    3. Sınıf Sesin İşitmedeki Rolü, 3. Sınıf Sesin İşitmedeki Rolü Konu Anlatımı, Sesin İşitmedeki Rolü Konu Anlatımı

    03 Ocak ,

    Bu site çok güvenilir anlamadığınız soruları buradan bakabilirsiniz ayrıca bir site daha var oda vipikedi bunlar güvenilir?

  • nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası