en büyük papağan türü / Atlas Akvaryum: Papağan Türleri

En Büyük Papağan Türü

en büyük papağan türü

Papağanlar genellikle gürültücü, parlak renkli, tombul gövdeli, kalın ve kıvrık gagalı, hemen hemen tümüyle tropik bölgelere dağılmış 'ü aşkın türden oluşan geniş bir kuş grubudur. İçlerinden birçok tür muhabbetkuşu (funduszeue.infoetkuşu) , kakadu, ara ve kea gibi adlarla tanınır.
Güzel renkleri ve taklit yetenekleri nedeniyle yeryüzünün dört bir yanma götürülerek evlerde beslenmeye başlanan bu kuşlann bazıları insan sesini taklit etmesiyle ünlüdür. Papağanlar arasında tartışmasız en iyi konuşan tür anayurdu Afrika olan gri papağandır {Psittacus erithacus). Uzunluğu 40 santimetreyi bulan kül rengindeki bu türün kuyruğunda güzel kırmızı telekler vardır. Amazon papağanları {Amazona cinsi) taklit yeteneklerinin yanı sıra parlak alacalı tüyleriyle dikkat çeker. Gece papağanı {Geopsittacus occidentalis) Avustralya'da yaşayan ve ender bulunan bir türdür. Geceleri tohumlarla beslenir, gündüzleri otlar arasına gizlenerek uyur.
Papağanların güçlü gagalan sert kabuklu yemişleri kolayca yiyebilmelerini sağlar. Ayrıca öbür meyveleri ve tomurcuklan da yerler. Bazılannda kuyruk küt, öbürlerinde uzundur, ama hiçbirinde çatallı değildir. Birçok türün gösterişli tepelikleri vardır. Uçucu olmaktan çok, iyi tırmanıcıdırlar.

Kırmızı Ara papağanı  Ara choloptera

 

    cm.'li boyları ile en büyük papağanlardandır. Orta Amerika'nın güney kısımlarında,Bolivya ve Paraguay bölgelerinden Arjantine kadar uzanan geniş bir bölgede doğal yaşamlarını sürdürürler. Ev ortamlarında bakılması zor olsa bile, özellikle küçükken alınıp evcilleştirildiklerinde, iyi bir dost ve uyumlu bir aile ferdi olabilir. Yüksek sesli ötüşleri vardır. Çığlık atma periyotları pek görülmez.

Konuşmaları sınırlıdır. Uzun ömürleri boyunca ilgilenilirse, kelime hazneleri yıllar içinde artar.

Ömürleri kafes ortamında yıl arasındadır. Cinsiyet tespiti ancak bilimsel yöntemlerle yapılabilir.

 

 

 


Sarı Mavi Ara  Ara ararauna

Orta Amerika kökenlidir. Özelikle yavru iken alırsanız, çok yakın bir dost olabilir. Kelime hazneleri genel olarak aralarda görüldüğü gibi sınırlıdır. Ev ortamında bakacaksanız, mutlaka uygun bir kafese koymanız gerekir. Günün büyük bir kısmını, kafes dışında egzersiz tüneğinde geçirmesi daha doğru olur. Ortalama ömürleri yıl arasında değişir. Cinsiyet ayrımı ancak bilimsel yöntemlerle yapılabilir. Beslenmede papağan karışımı tohumların yanında, yer fıstığı ile meyve ve sebzeler kullanılmalıdır.

 


Sultan Papağanı  Nymphicus hollandicus

Ana vatanları Avusturalya'dır. yüzyıldan itibaren, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya yayılmıştır. Son derece uyumlu bir tabiatları vardır. Muhabbet kuşu vb. diğer cinslerle bile birlikte yaşayabilirler. Kibar duruşları, uysal davranışları, kolay bakımları ile, insanların gözdesi olmuşlardır. Boyları cm. civarında olup, ortalama ömürleri yıldır. Yavruyken alındıklarında kolay uyum sağlarlar.

 Konuşma yetenekleri kelime ile sınırlıdır. Erkekleri konuşur, dişilerde konuşma son dere nadirdir. Erkeklerdeki konuşma da çok net anlaşılır olmayıp, daha çok ıslık çalar gibi konuşurlar. Buna rağmen telefon sesi, mikrodalga fırın kapanma sesi, kapı zili, ambulans siren sesi gibi mekanik sesleri taklit etmede son derece başarılıdırlar.

Dış görünüşlerine göre cinsiyet tespiti yapılabilir. Erkeklerin yanaklarındaki kırmızılık, dişilerde daha açık ve turuncuya yakındır. Ayrıca dişilerin kuyruk iç kısmında bulunan enine çizgilenmeler erkek cinste rastlanmaz.


Geveze Lori Lorius garrulus

İnanılmaz renkleri ve aşırı hareketliliği ile, insanların dikkatlerini çekmeyi başarmışlardır. Erişkin bir lori bile alsanız, kısa sürede evcilleşir ve oyunculuğu ile, tüm aile fertlerinin sevgilisi olurlar. Fakat özellikle neşelendiklerinde yüksek sesli ötüşleri ile, apartman ortamında komşularınızla olan ilişkilerinizde tehlike yaratabilirler. Ortalama ömürleri yıl olup, cinsiyet tayininde bilimsel yöntemler kullanılır.

Loriler için meyveler, besinlerinin % 80'inden fazlasını oluştururlar. Gaga yapıları tohum kırmaya müsait olsa bile, mide duvarlarının ince olması nedeniyle, uzun süre kabuklu tohum ağırlıklı beslenenlerde yıllar içinde midenin delinmesine bağlı ölüm riski vardır. Bu nedenle meyve ve meyve suları ağırlıklı beslemek gerekir. Sıvı alınımının fazlalığınına bağlı olarak dışkıları suludur. Bu da bakımda sıkıntı yaratabilir.

Zaman içinde konuşma yeteneklerini geliştirip, kelime haznelerini artırabilirler


Rosella Pyatycercus eximinus

Anavatanları Avusturalya'dır. Boyları cm. olan rosellaların ortalama ömrü yıldır. Dişilerin baş ve göğüs bölgelerindeki kırmızılık daha az ve daha donuktur.

Yumuşak huylu yapıları, kibar ötüşleri ile, ev ortamında beslenebilirler. Genelde çift olarak bulundurulursa, uyum sorunu olmaz.

Daha çok renk güzelliği için beslenen papağan cinsidir. Konuşma yetenekleri yoktur veya son dere sınırlıdır.

 

 


Afrika Gri Papağanı Psittacus erithacus

En iyi konuşma yeteneğine sahip papağanlardır. Orta Afrika böldesinde bulunurlar. Çok iyi bir arkadaş, evcilleştirildiğinde son derece uyumlu bir aile ferdi ve can yoldaşı olurlar. Boyları cm. arasında değişir. İyi bakıldıklarında, kafes ömürleri yıla kadar çıkabilir. Cinsiyeti belirleyici bir takım fiziksel özellikler olsa da, doğru tespit ancak bilimsel yöntemlerle yapılabilir.

Konuşma özellikleri inanılmaz boyutlara ulaşabilir. Zaman içerisinde sorulara anlamlı cevap verme, yerinde ve doğru cümle kurma gibi bazı özellikleri de kazanabilir. Kelime haznesi kelimeye kadar genişleyebilir.

Besinlerini çekirdek tohumları, yer fıstığı ile meyve ve sebzeler oluşturur.


Sülfür Kakadu Cacatua sulphurea

Endonezya bölgesi anavatanlarıdır. Aşırı ilgi isteyen papağanlardır. Doğal ortamda sürüler halinde yaşayan kakadular, kendini ailenin bir ferdi olarak kabul ettiğinden devamlı ilgi odağı  olmak ister. Bu nedenle bakımları biraz zordur. Boyları cm. olup, ortalama ömürleri 50 yıldır. Erkeklerin göz rengi dişiler göre daha koyudur.

Konuşmaları diğer büyük papağanlara göre sınırlıdır. Çok net olmasa da, ne söyledikleri anlaşılır.

Tohumlar,meyve ve sebzeler ana besin maddelerini oluşturular. Meyve ve sebzeleri tüketmede tutucu olabilirler.

Başta PBFD olmak üzere bazı enfeksiyon hastalıklarına karşı, türe özgü bir hassasiyetleri vardır. Bu nedenle satın alırken dikkatli olunmalıdır. Strese girip  tüy yolma davranış bozukluğu göstermeye de, diğer büyük papağanlara göre kakadularda daha sık rastlanır.


Goffin Kakadu Cacatua goffini

Endonezya'nın sınırlı bölgeleri anavatanlarını oluşturur. Diğer kakadu türlerinden farklı olarak uysal yapısı ile daha az gürültücüdürler. Ama apartman ortamında beslerken dikkatli olmak funduszeue.infoma ömürleri 50 yıldır. Genel papağan yemlerine ek olarak, meyve ve sebzelerle beslenmelidir. Tutucu yapıları nedeniyle, yeni gıdalara alıştırmak son derce zordur.


 Umbrella (Şemsiye) Kakadu (Cacatua alba)

Kakadu grubunun en irisi olan bu tür, yüksek frekanslı sesleri ve çığlık atmaya benzer rahatsızlık verici doğal ötüşleri ile, ancak kuşhane ortamında beslenebililer. Apartman dairesinde beslemede çeşitli sıkıntılar ortaya çıkar. Özellikle heyecanlandıklarındaki sesleri çok ünlüdür. Anavatanları, Endonezya'nın Molluccan adalarıdıfunduszeue.infomeleri diğer kakadu türleri ile aynıdır. Papağan karışımı ile, meyve ve sebzelere yer verilmelidir. Ortalama ömürleri 50 yıldır. Seneler içinde konuşmayı öğrenseler de, kelime hazneleri çok artmaz.

 


Senegal Papağanı Poicephalus senegalus

Afrika kökenli olan bu cins papağanlar, sakin yapıları, sessiz ve kibar davranışları ile birçok papağan severin dikkatini çekmiştir. Erişkin papağanlar, özellikle üreme dönemlerinde sinirli ve gürültücü olabilirler. 9 türü olan senegal papağanının konuşma yetenekleri son derece sınırlıdır. Ortalama yıl yaşarlar. Eş tutarlarsa, ancak derin folluklarda yuvalanıp yavru yapabilirler. Cinsiyet ayrımında erkek dişi arasında göğüsteki turuncu tüyler farklılık gösterirlerse de, güvenilir bir yöntem değildir. Beslenmelerinde başta ayçiçeği ve diğer tohumlar olmak üzere, meyve ve sebzelerin büyük yeri vardır.
 


Kakariki Cyanoramphus novaezelandiae

Anavatanları Yeni Zelanda'dır. Son yıllarda nesilleri tehlikeye girdiği için bir takım önlemler alınmıştıfunduszeue.infoşhanelerde üretilerek doğal ortama salınmış, sayıları artırılmaya çalışılmıştır. Ortalama ömürleri yıldır. Muhabbet kuşu yemi ile meyve ve yeşil sebzeler verebilirsiniz.


 


Muhabbet Kuşu Melopsittacus undulatus

Anavatanları Avusturalya'dıfunduszeue.infoğal ortamda sürüler halinde yaşarlar. Tüm dünyada yaygın olarak beslenmektedir. Seneler içinde çeşitli eşleştirmelerle farklı renklerde muhabbet kuşları elde edilmiştir. Yavru iken tek olarak alınıp, özel bir ilgi gösterilirse 1 ay gibi kısa bir sürede evcilleşip konuşur hale gelebilir. Ortalama ömürleri yıl olup iyi bir bakımla bu süre daha da uzatılabilir. Cere adı verilen 
gaga üzerindeki etli kısım erkeklerde mavi-lacivert iken, dişilerde sarı-kahverengidir. Çok üretken kuşlardır. Eş tuttuktan sonra yuva 
çıkarılmazsa senenin 11 ayı funduszeue.infomede muhabbet kuşu yeminin yanı sıra, meyve ve yeşil gıdalara yer verilmelidir.
 


Kırmızı Arkalı Papağan Psephotus haematonotus

Anavatanları Avusturalya'dır. Dişilerin renkleri daha mattır. Erkeklerin çok güzel ötüşleri vardır. Ayrıca kanarya, saka gibi güzel ötüşlü kuşları da çok güzel taklit ederler. Ortalama ömürleri 15 yıldır. Siyah kabuklu ayçiçeğinin yanısıra, kanarya yemi ile her türlü meyve ve yeşil gıda ile beslenebilir.

 


Cennet Papağanı Agapornis roseicollis

Anavatanları Afrika kıtasıdır. Ortalama yıllık bir ömürleri vardır. Yüksek sayılabilecek frekansta bir ötüşleri vardır. Özellikle yavrular elde yetiştirilirse, çok iyi arkadaş olurlar ve iyi bir eğitimle ancak birkaç kelimeyi öğrenebilirler. Seneler içinde çapraz eşlemelerle çeşitli mutasyonları elde edilmişfunduszeue.infoede, muhabbet kuşu ve kanarya yem karışımı ile, siyah küçük ayçiçeği kullanılır. Meyve ve yeşil gıdalara da yer verilmelidir.


 


Sarı Alınlı Amazon Papağanı Amazona ochrocephala

Orta ve Güney Amerika'nın ormanlık alanlarında yerleşim gösterirler. Amazonlar içerisinde evcilleştirmeye ve arkadaşlık kurmaya en yatkın türdür. Tüm amazon papağanların arasında konuşma yeteneği olarak 1. sırayı alırlar. Bu nedenle çok değerlidirler. Duble sarı baş ve sarı boyunlu amazon papağanları ise bu türden sonra gelir. Ortalama 50 yıllık ömürleri vardıfunduszeue.infolara, papağan tohum karışımının yanı sıra, meyve ve sebzeler de verilmelidir.

 


Turuncu Kanatlı Amazon Papağanı Amazona amazonica

Turuncu Kanatlı Amazon Papağanı (Amazona amazonica): En yaygın amazon papağanı türüdür. Bu türler içerisinde en sessiz ve kafes ortamına en kolay uyum sağlayan gruptur.özellikle yavru iken alınır ve eğitilirse, candan bir arkadaş olarak yetiştirilebilir. Anavatanları Güney Amerika olan bu papağanların ortalama ömürleri 50 yıldır. mavi alınlı amazon papağanı türüne çok benzeselerde,onlara göre daha küçük olması, tüylerinin daha az parlaklığı ve ayaklarının daha açık renkte olması ayırıcı özellikleridir. Konuşma yeteneği olarak; sarı alınlı amazon papağanı, sarı boyunlu amazon papağanı ve mavi alınlı amazon papağanından sonra gelir. beslenmesinde papağan tohum karışımları ile, meyve ve sebzelerden faydalanılır.

Yukarı

Macaw Papağanları ile İlgili Eğlenceli 11 Gerçek

Macaw papağanları görüldüğünde en kolay ayırt edilebilen kuş türlerinden birisi olarak bilinirler. Renkli görünüşleri ve eğlenceli tavırları ile gören herkesin ilgisini kolay bir şekilde çekmeyi başarırlar. Bu özellikleri nedeniyle aynı zamanda yüzlerce yıldır evcil hayvan olarak da bakılmaktadırlar. Macaw papağanlarının farklı karakterleri, kişilikleri ve beğenileri vardır. Boyutları nedeniyle Macaw papağını beslemek için uygun ortamı yaratmak zor olabilir ancak son derece sadıktırlar. Her evcil hayvan da olduğu gibi Macaw papağanlarıyla yaşamak da çok değerli bir deneyimdir. Macaw papağanlarının önemli bir özelliği de oldukça zeki olmalarıdır. Bu kuşlar aynı zamanda çok uzun yaşam süreleri ile de dikkat çekerler. Çok uzun ömürleri sebebiyle evde Macaw papağını besleme kararı verilmeden önce iyi düşünülmesi gerekmektedir. Ancak macaw papağanları geniş zamana ve eve sahip olan kişiler için beraber yaşayabilecekleri en eğlenceli canlılardan birisidir. Bu kuşlar ülkemizde ara papağanı olarak da bilinmektedir. Bu yazımızda Macaw papağanları hakkında dikkat çeken bilgiler bulabilirsiniz.

dala konmuş maca papağanı

1. En Büyük Papağan Türüdür

Dünyada 'ten fazla papağan türü bulunmaktadır ve Macaw papağanları en büyük papağan türü olarak bilinirler. Ağırlıkları neredeyse 2 kiloya kadar çıkabilmektedir. Macaw'ların en büyüğü ise Sümbül Macaw'dır. Sümbül Macaw papağanlarının boyu başından kuyruğuna kadar neredeyse 1 metreyi bulabilmektedir. Kanat açıklıkları ise yaklaşık cm'yi bulabilmektedir.

ağaca tünemiş çok renkli papağan

2. Çok Uzun Ömürlülerdir

Sağlıklı bir şekilde beslendiğinde mavi - sarı ara gibi türler ortalama olarak 60 yıl kadar yaşayabilmektedir. Hatta 80 yaşının üzerinde Macaw papağanlarına rastlanabilmektedir. Macaw beslemek isteyen kişilerin öncelikli olarak buna kendilerini adamaları gerekmektedir. Çünkü Macaw'lar kendi sahipleri olmadan uzun süre yaşayamazlar. Sahiplerine oldukça bağımlı canlılardır. Bu nedenle Macaw besleyecek olan kişilerin papağanların yaşam süresinin farkında olarak son derece dikkatli bir şekilde karar vermesi gerekmektedir. Macaw papağanlarının dengeli ve sağlıklı beslenmeleri için formüle edilen papağan yemi çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

kırmızı mavi renkli papağanlar

3. Yavrularına İsim Verirler

Macaw'lar sosyal canlılar oldukları için doğada sürüler halinde yaşarlar ve sürü üyeleri birbirleri ile sürekli iletişim halindedir. Bu iletişim karmaşık bir ötüş ve çileme şeklinde gerçekleşir. Ara papağanları eşlerine kur yaparlar, sürüyü tehlikelere karşı uyarırlar ya da birbirlerine isim takabilirler. Özellikle aile üyelerinin her biri birbirine ayırt edici bir şekilde seslenmektedir.

dalda tünemiş iki adet mavi papağan

4. Tek Eşli Canlılardır

Macaw'lar eşlerinin ilgisini çekmek için dans edip, farklı sesler çıkarırlar. Partnerlerinin ilgisini çektiklerinde ise hayatlarını eşleri ile geçirirler. Bu da onları tek eşli yapmaktadır. Çiftleşme sonrasında hem dişiler hem de erkekler kuluçkaya yatarlar.

5. Çok Sayıda Alt Türe Sahiptir

Birbirinden farklı çok sayıda Macaw türü bulunmaktadır. Bu türlerin bazı farklılıkları vardır. Her ne kadar Macaw'lar en büyük papağan türü olarak bilinse de küçük boyutlu Macaw türleri de bulunmaktadır. Mini Macaw türündeki kuşların boyu ortalama bir muhabbet kuşundan biraz daha büyüktür. Ancak bu türlerin en büyük ortak özelliği gözlerinin etrafındaki halka şeklindeki cilt dokusudur. Her Macaw türünde bu doku bulunmaktadır.

mavi tüylü gagasında yemek taşıyan papağan

6. Hibrit Macaw Türleri Vardır

Birçok doğal Macaw türü bulunmaktadır. Ancak bununla beraber hibrit Macaw türleri elde etmek mümkündür. Üretilen bu türler genellikle çok renkli türlerdir, Harlequin ya da Camelot gibi türler oldukça popüler hibrit Macaw türlerinden bazılardır. Üstelik evcil hayvan sahibi olmak isteyenler arasında da sıkça tercih edilmektedir.

7. Son Derece Güçlüdürler

Macaw'lar oldukça güçlü bir kuş türüdür. Sümbül Macaw'ları ısırarak bir hindistan cevizini bile kırabilirler. Bu papağanlar oldukça güçlü olmalarına rağmen oldukça nazik hareketler yapabilmektedirler. Diğer Macaw türleri de oldukça güçlü canlılardır. Bu onlara özellikle çiftleşme döneminde dikkat edilmesini gerektirmektedir. Bu nedenle Macaw besleyecek olan kişilerin papağanların gücünün bilincinde ve bu güce hazırlıklı olmaları gerekmektedir.

insan elinden çekirdek yiyen üç papağan

8. Sosyallikleri ile Tanınırlar

Macaw'lar tıpkı diğer tüm papağan türleri gibi oldukça sosyal canlılardır. Sosyalleşemediklerinde ise sıkılırlar. Canı sıkılan papağanlarda en sık görülen davranış biçimi ise ahşap eşyaları ısırmaktır. Son derece sert gagalara sahip oldukları için ahşap eşyalara ciddi zararlar verebilirler.

9. Uzun Zamandır Evciller

Papağanlar tahmin edebileceğinizden çok daha uzun süredir evcil hayvan olarak tercih edilmektedir. Milattan önce 'lü yıllarda evcil hayvan olarak papağan beslendiğinin kayıtları bulunmaktadır. Neredeyse yıldır evlerde yaşayabilen bu canlılar insanlarla inanılmaz bağlar kurabilmektedir.

uçan kırmızı papağan

Beklenenden Çok Daha Fazla Konuşabilirler

Ara papağanları oldukça zeki ve sosyal hayvanlardır. Bu sayede insan konuşmasını taklit edebilirler. Üstelik taklit etmekten zevk alırlar. Hatta bazı kuşlar sahiplerinin beklentisinden çok daha fazla konuşma isteğine sahip olabilir. Kuşların ses telleri memelilerinkinden daha farklı bir görünüşe sahiptir. Kuşlar seslerini göğüs gırtlağı adı verilen bir bölgeden çıkarmaktadır.

Maalesef Soyları Tükenme Tehlikesi Altında

Bugüne kadar doğada 22 farklı Macaw türü tespit edilmiştir. Maalesef tespit edilen türlerden 5 tanesinin soyu tükenmiş, 4 tanesinin de soyları tükenmek üzeredir. Yine tespit edilen 22 Macaw türünden 3 tanesinin soyu ise ciddi tehlike altındadır. Bu nedenle Macaw almadan önce sürdürülebilir lisanslı yetiştiricilik yapan yerlerin araştırılması ve evcil hayvan sahiplenme sürecinde bu konunun dikkatle değerlendirilmesi çok önemlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası