atiker regülatör basıncı kaç olmalı / Focus İçin En İyi Lpg Ayarını Yazıyorum! - Sayfa 2 - LPG Uygulamaları - Oto Club Türkiye

Atiker Regülatör Basıncı Kaç Olmalı

atiker regülatör basıncı kaç olmalı

LPG regulatörü basınç değerleri nasıl olmalı?

  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Merhabalar,

    Toyota Corollada Vikars sıralı sistem reg&#;lat&#;r&#; var.

    Vikars

    Dikkat ettim, rolantide bar olan fark basıncı, tam gaza basinca bara iniyor, sonra gazi birakinca, gibi degerlere cikiyor. Gaz milisaniyelerini kısaltmak i&#;in nozulları mm &#;ıkardık ama bu fark basın&#; d&#;şmesi y&#;z&#;nden tam gazda enjeksiyon s&#;resi uzuyor. Mesela 10ms benzin enjeksiyonu i&#;in 15ms gaz enjeksiyonu yapıyor sistem, basın&#; bara inince gaz enjeksiyonu 25ms &#;ıkıyor.

    Bir de depoda gaz azalmışken bazen uzun sureli tam gaz verince, basinc bar benzine gecis sinirinin da altina dusuyor ve arac benzine geciyor.

    Bu aracin 80kW motoruna Temmuz de Baykan Safir regulator kalmadigi icin Vikars uretimi model Zavolli uyumlu regulator takildi. Vikars litre ve kW guce yeterli diyor, aynen Zavolli Alisei Zeta N gibi.

    zavoli Zeta N reg&#;lat&#;r
    kW a yetecek kapasiteli reg&#;lat&#;r&#;n basıncı bu kadar d&#;şer mi?

    Videoda kW Opel Vectra CDx de Atiker SRO7, kW regulator var, onun rolantide basinci bar, gaza basinca en fazla bara iniyor.

    Opel Vectra LPG Reg&#;lat&#;r basıncı ve enjeksiyon zamanları yol testi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c4zf6 -- 9 Ekim ; >







  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Hocam ben pek anlıyamıyorum. D&#;n gittim ayar i&#;in. akl sisteme. &#;st devirlerde benzine atıyordu ara&#;. Gaz basıncı d&#;ş&#;k dedi. Gaz basıncını sadece rolantide ayar yaparak bara &#;ıkardı ve bıraktı. Şimdi sorun olmaz dedi. Ancak eleman ekrana bakarken gaz enjekt&#;r&#; ile lpg enjekt&#;r&#;n&#;n ms leri arasında &#;ok fark vardı. Ayrıca elemana ka&#; derecede lpg ye ge&#;iyor dedim. Ya bilmiyorum ama 30 derece galiba dedi. Yanlış yerdeyim galiba dedim.

    Ara&#;la illa yol testi yapılmalımı ? LPG enj. İle Benzin enj. Arasındaki ms farkı ne kadar olmalı ?

    Vectra c.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Badi Ekrem

    Hocam ben pek anlıyamıyorum. D&#;n gittim ayar i&#;in. akl sisteme. &#;st devirlerde benzine atıyordu ara&#;. Gaz basıncı d&#;ş&#;k dedi. Gaz basıncını sadece rolantide ayar yaparak bara &#;ıkardı ve bıraktı. Şimdi sorun olmaz dedi. Ancak eleman ekrana bakarken gaz enjekt&#;r&#; ile lpg enjekt&#;r&#;n&#;n ms leri arasında &#;ok fark vardı. Ayrıca elemana ka&#; derecede lpg ye ge&#;iyor dedim. Ya bilmiyorum ama 30 derece galiba dedi. Yanlış yerdeyim galiba dedim.

    Ara&#;la illa yol testi yapılmalımı ? LPG enj. İle Benzin enj. Arasındaki ms farkı ne kadar olmalı ?

    Vectra c.

    Benzin enjekt&#;r ms'nin 1,5 katı olmalı r&#;lantide iken gaz enjekt&#;r ms'leri.
    Bunu Akl-Atiker-Lovato-Landi gibi markalarda nozzle &#;apı ayarı ile montajcı ayarlamalı.
    Saygılar.




  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Nozzle &#;apı k&#;&#;&#;k ise y&#;ksek devirde enjekt&#;rler a&#;ık kalarak silindiri beslmeye &#;alışır buda uzun vadede subaplarda deformasyona neden olacaktır.

    &#;rneğin 3,50 - 4,00 ms benzin enjekt&#;r&#; rolantide &#;alışıyorsa 5,00 - 6,00 ms arası gaz enjekt&#;r&#; &#;alışmalı bu ideal ayardır bunun dışında ortaya &#;ıkacak sorunlar ayarların ne derece bozuk olduğuna bağlıdır.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    Gaz enjekt&#;rleri ile ms arası daha uzun a&#;ık kalabilir. Ideal olan m&#;mk&#;n olduğu kadar kısa s&#;rede r&#;lantide &#;alışmalarıdır. Valtek 30 tipi enjekt&#;rler msden daha kısa &#;alışmamalı ama 6ms r&#;lantide &#;alışıyorsa kesinlikle y&#;ksek devirlerde tam y&#;kde yetmez.

    Yol testine &#;ıkın tam gaz basınca gaz enjeksiyon milisaniyelerine bakın 15ms aşmasın.

    Sizin nozul &#;apını mme &#;ıkarmanızı tavsiye ederim.

    Vasıtanızda Twinport motor var mı? Motor numarasının ilk altı harfini yazarsanız size yardım edecek birileri olur. Z16XEP mesela
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    c4zf6c kullanıcısına yanıt
    Hocam benim aracım Ecotec z16xe motor.

    Şurada okuduklarımla birlikte sıkı bir ustada ayar yaptırmak istiyorum. &#;okta anlayamıyorum, nozzle ayarı vs ama okuduğum kadarıyla biliyorum.

    Ben usta pc de gaz basıncını ayarlarken g&#;rd&#;m arada biri ise diğeri gibi bir rakamdı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

Evet bu yazımızda LPG regülatör/buharlaştırıcı nedir, nasıl çalışır konuları üzerinde duracağız.

  1. Görevi
  2. Çalışma Prensibi
  3. Ayar ve Bakım
  4. Muhtemel Arızaları
  5. Tamirat

1-Görevi

LPG Regülatörü/buharlaştırıcının temel amacı LPG deposundan gelen sıvı fazda yüksek basınçlı LPG&#;nin basıncını düşürmek(bu sebeple regülatör deniliyor), basıncını düşürdüğü LPG&#;nin sıcaklığını arttırarak gaz fazına geçmesini sağlamaktır.(bu sebeple buharlaştırıcı deniliyor)

Halk arasında ve sanayide regülatör, kafa, beyin gibi isimleri vardır. Ancak temel amacı yukarıdada yazdığımız gibibasınç düşürmek-regüle etmek ve sıcaklığını arttırmaktır.

Depoda LPG hem sıvı fazdadır hemde yüksek basınç altındadır. Yüksek basınç altında sıvı LPG&#;nin sıcaklığı ise çok düşüktür. Bu haliyle LPG&#;yi motora verdiğimizde etkin bir yanma işlemi olmaz ve sistem sağlıklı çalışmaz.

product_image_1

Yukarıdaki şematik gösterimden de göreceğiniz üzere LPG tankından gelen gaz regülatöre geliyor hem basıncı düşüyor hemde ısınarak lpg enjektörlerine gidiyor.

2- Çalışma Prensibi

Görevlerinden bahsederken iki farklı görevi olduğunu söylemiştik, çalışma prensibini de ikiye bölerek anlatmakta fayda var.

Basınç düşürme mekanizması standart bir regülatörün çalışmasındna farklı değildir. Yüksek basınç hattında bir vida vardır ve bu vidanın açıklık seviyesine göre içeriye akışkan girer. Bu açıklık düşük basınç haznesindeki basıncı belirler. Regülatörlerin üzerindeki ayar vidasının amacıda budur.

Regülatörün içerisinde ayrıca birde diyafram bulunmaktadır. LPG sistemlerinde bu diyafram aracın manifolduna bağlıdır. Manifold vakumuna göre diyafram esner ve basıncın akış miktarına göre stabil kalmasını sağlar.

Regülatörün basınç ayarı üzerinden bulunan alyen vidasından yapılır. Sağa doğru çevirirseniz basınç azalır, sola doğru çevirirseniz basınç artar. Basınç değerini bilgisayardan LPG programı üzerinden okuyabilirsniz.

Regülatörün çalışma mantığını kısaca aşağıdaki video ile anlayabilirsiniz;

 

Basınç regülasyonunu anladığımzıa göre şimdi ikinci görevi olan buharlaştırıcı (vaporizer) görevinden bahsedelim. Depodan gelen lpg basıncı düşürmüş dahi olsa sıvı haldedir. Bizim motorda verimli olarak yakabilmemiz için gaz formuna çevirmemiz gerekiyor. Bir sıvının gaz formuna geçmesi için enerji alması gerekir. Bizim araçlarımızda bu enerjiyi verecek olan ortam motor soğutma suyudur. Motor soğutma suyu yaklaşım derece arasında(ısınmış motorda) sirküle olmaktadır. Amacı motorun sıcaklığını düşürmektir, ısınan su radyatör vasıtası ile soğutulu ve su pompası(devirdaim) ile motora geri verilir. Bu çevrim aracımızın soğutma suyu çevrimidir.

İşte biz soğutma suyundan bir hat alarak sıvı LPG mizi ısıtıp buharlaştırmak için kullanıyoruz. Motor suyu regülatöre girer, gaz odası ve su odası arasında ısı transferi olur( ısı değiştirici prensibi) ve soğutma suyu bir miktar soğur, lpg sıcaklığı artar ve gaz fazına geçer.

Bu sayede gaz fazındaki LPG motorda istediğimiz şekilde verimli yanar.

Özetle LPG regülatörümüzün 2 temel görevi var; basınç regülasyonu ve lpgnin buharlaşması, bu görevler için çalışma mantıklarını da anlattık. Tamamen mekanik prensibe göre çalışan bir parça olduğu için markadan bağımsız tüm regülatörler aynı işi yapar ve birbirine uyum sağlayabilirler. A markasının regülatörü B markasına uymaz diye bir kural yoktur, sadece bağlantıları doğru yapabilmek, ayarlayabilmek önemlidir.

3- Ayar ve Bakım

Regülatörümüzün ayar yapılacak çok fazla bir özelliği yoktur 🙂 Temel olarak regülatörün üzerinde sadece basınç ayarını yapabiliriz. Bu ayar için alyen anahtara ihtiyacımız vardır. Alyen anahtarı sağa çevirdiğimizde basınç azalır sola çevirdiğimizde ise artar.

Basınç değerini bilgisayardan LPG programı vasıtasıyla okuyabilirsiniz. Programda gösterilen basınç genelde delta P basıncıdır. Yani gaz basıncı &#; manifold basıncı olarak gösterilir. Genel olarak regülatörlerde bar arasında delta P basıncı istenmektedir. Bu basınç üzerinde veya altında çeşitli problemler yaşamak olasıdır.

Bakım kısmında ise arıza yapmadığı müddetçe yapılabilecek bir bakımı yoktur. Maintanance-free bir ekipmandır. Ancak regülatörümüzü daha uzun süre korumak için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir;

Aracımızda mutlaka antifiriz kullanmalıyız. Yoksa motorda olduğu gibi regülatörde de kireçlenmeler meydana gelir ve ısı alışverişi yavaşlar, gaz geç ısınır.

  • Regülatör delta P basıncıı arasında tutmaya özen göstermeliyiz.
  • Gaz kesici valf züerindeki filtreyi belirli periyotlarda değiştirmeliyiz, ki regülatöre kirlilik gelmesin.
  • Regülatör motorda şase ye sabitlenmelidir. Araç hareketinde sallanmamalı biryerlere çarpmamalıdır.

 

4-Muhtemel Arızaları

Regülatör belirli bir ömre sahiptir, ne kadar iyi ve dikkatli kullanırsak kullanalım içerisinde zamanla aşınan aprçalar bulunmaktadır.

İçeriğine ksıaca bir bakacak olursak;

  • Diyafram
  • Sızdırmazlık contaları
  • Yüksek basınç ayar vida yayı
  • Yüksek basınç ayar contası

Bu aprçalar zamanla aşınabilir ve aracımzıda çeşitli arızalara yol açabilir. Şimdi bu arızaları ve çözümlerini ksıaca anlatmaya çalışacağım.

Sabahları geç çalışma

Eğer LPG ayarlarınız doğru ise motoru stop ettikten belli bir süre sonra araç geç çalışıyorsa regülatör diyaframında kaçak olma ihtimali vardır. Diyaframdaki kaçaktan dolayı manifolda gaz kaçar ve ilk çalıştırmada araç boğulur, geç çalışır.

Bu arızayı kesin tespit edebilmek için regülatör üzerindeki manifold hortumunu aracı park ettiğinizde sökün, sabah aracı çalıştırmadan hemen önce geri takın ve marşa basın. Eğer araç problemsiz çalışıyorsa problem regülatör diyaframında demektir.

Bu problemi çözmek içni ya regülatörü komple değiştireceksiniz yada regülatör tamir takımı alıp yırtık diyaframı değiştireceksiniz. Bu konuyla ilgili yazılara göz gezdirebilirsiniz.

Regülatör Tamiri mi? Yeni Regülatör mü?

BRC Regülatör Diyafram Değişimi

Rölantide dalgalanma, gaza geçişte dalgalanma, gazdan benzine geçme

Regülatör basıncı sabit tutamadığı zaman bu probşlemlerle karşılaşırsınız, araç düzensiz çalışır, performans düşer, rölantide dalgalanma olur , ilk benzinden gaza geçişte silkeleme olabilir.

Bu durumda bilgisayardan lpg yazılımı ile araca bağlanılır. Delta P basıncı rölantide gözlemlenir. Basıncın sabit kalması gerekmektedir, eğer dalgalanma varsa regülatör görevini yerine getiremiyor demektir.

Bir diğer kontrol ise yolda yapılmalıdır. Araca ani yüklenmelerde regülatör basıncının çok fazla düşmemesi gerekmektedir. ine lpg programı vasıtası ile yolda bu değerler gözlenmelidir. Eğer ciddi bir düşüş varsa zaten araç kendini otomatik olarak benzine atacak demektir.

Motor suyuna gaz karışması

Pek can sıkıcı bir durumdur, regülatör içerisinde gaz-su bölmeleri arasındaki sızdırmazlık elemanları özelliğini kaybettiği zaman karşımıza çıkar. Bizzat kendimde yaşadığım için iyi bilirim 🙂 Motor suyuna gaz karışır buda soğutma sisteminin hava yapmasına sebep olur, Soğutma kabı kapağı fırlayabilir,araç hararet yapabilir vs. Conta yakmaya kadar bizi götürebilir.

Bunu tespit etmenin kolay yolu araç gaza geçtiğinde motor soğutma suyu kabı açılır(dikkatlice, sıcak motorda yapılmamalıdır, basınçtan dolayı su üstünüze fırşkırır yaralanabilirsiniz). Su haznesinde bir köpürme hava kabarcığı varmı bakılır, su haznesi koklanır, gaz kokusu varmı tespit edilmeye çalışılır.

Bu probleminde çözümü regülatörün değişimi veya tamir takımı alınarak contaların değişimidir.

Regülatör Tamiri mi? Yeni Regülatör mü?

BRC Regülatör Diyafram Değişimi

Gaza geçmeme, gaza geçişte silkeleme

Bir diğer arızamız ise regülatör üzerindeki sıcaklık sensörü arızasıdır(piyasada ısı sensörü olarak geçer, doğrusu socaklıktır:) )

Sensör arızalı olduğunda doğru sıcaklık bilgisini ecuya iletmez ve yanlış zamanda araç benzinden gaza geçebilir. Yada benzinden gaza çok geç veya hiç geçmeyebilir.

Bunu anlamak için yine bilgisayardan lpg programı vasıtası ile gaz sıcaklık değeri okunur. Sıcaklık değişimleri takip edilir, eğer sıcaklık değeri olması gerekenden farklı ise sensör değişimi yoluna gidilir.

Kendi aracımdaki zavoli regülatörüm arızalandı ve yeni bir regülatör satın aldım. Bu regülatör değişimini de videolu ve yazılı olarak ayrıca hazırlayacağım.

 

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

Genel

atiker gold, atiker grand, atiker regülatör, atiker ısı sensörü, beyin arıza, beyin arızası, brc regülatör, lpg beyin, lpg kafa arızası, lpg kfa, lpg regülatör, lpg regülatör değişimi, lpg regülatör fiyatı, rölanti ayarı, rölanti silkeleme, regülatör, regülatör arıza, regülatör diyafram arızası, regülatör ısı sensörü, sabahları geç çalışma

Atiker Gold Dönüşüm Sisteminin Özellikleri

           Atiker GOLD güçlü regülatörü ve hızlı enjektörleri ile ön plana çıkan bir üründür. Yüksek basınca sahip regülatör turbolu araçlarda dahi rahatlıkla tercih edilebilir. Enjektör hızı benzin enjektörlerinin hızına eşdeğer olan enjektörleri sayesinde hem benzin kadar performanslı hemde yüksek tasarruf oranlı bir ürün olmasını sağlıyor. 2 Ω elektriksel direnci sayesinde 1,3 ms gibi önemli bir enjektör açma hızına sahiptir, bu hız aracınızı tam performans ile kullanmanızı sağlamaktadıfunduszeue.infoülatörü farklı kılan özelliklerinden diğerleri, alüminyum gövdeli olması sayesinde hızlı ısınıp geç soğumakta ve LPG için ideal bir ortam sağlamakta, 80kw lık sıtandart regülatörde dahi beygire kadar rahatlıkla performans vermekte, kw lık Süper regülatör seçimi ile bg araçlarda dahi rahatlıkla tercih edilebilmekte.

            İtalyan AEB firması tarafından üretilen ecusu OBD teknoloji ile donatılmış olup anlık verilere göre sürekli düzeltme ve ayar yapan %10 açma ve kısabilme özelliğine sahip olması sayesinde maksimum tasarruf, maksimum performans ve uzun ömürlü kullanım sağlamaktadıfunduszeue.infoleri ile performans olarak eşdeğer olmasına karşın parça fiyatı olarak daha ucuzdur.

Atiker&#;in amiral gemisi GOLD kit yüksek devir kullanılan araçlarda ve enjeksiyon süresi kısa olan araçlar için benzersiz bir üründür.

atiker-goldkw-regulator

Regülatör KW

  • Diyafram basıncı ile çalışır bu sayede üst düzey performans sağlar
  • Özel üretilmiş süper regülatör KW gücündeki araçlarda dahi tam performans sağlar.
  • Sabit LPG akışı sayesinde mevsim geçişlerinde ayar ihtiyacı duymaz.
  • Yüksek ısı ile çalışarak uygun yoğunlaşmayı sağlar.
  • Sistem tarafından sıcaklık kontrol edilir.
  • Kolay montaj imkanı sağlar.

 

atiker-goldkw-regulator

Regülatör KW

  • Diyafram basıncı ile çalışır bu sayede üst düzey performans sağlar
  • Özel üretilmiş süper regülatör KW gücündeki araçlara kadar tam performans sağlar.
  • Sabit LPG akışı sayesinde mevsim geçişlerinde ayar ihtiyacı duymaz.
  • Yüksek ısı ile çalışarak uygun yoğunlaşmayı sağlar.
  • Sistem tarafından sıcaklık kontrol edilir.
  • Kolay montaj imkanı sağlar. 

 


 

atiker-gold-regulator

Regülatör KW

  • Diyafram basıncı ile çalışır bu sayede üst düzey performans sağlar
  • Özel üretilmiş süper regülatör KW gücündeki araçlara kadar tam performans sağlar.
  • Sabit LPG akışı sayesinde mevsim geçişlerinde ayar ihtiyacı duymaz.
  • Yüksek ısı ile çalışarak uygun yoğunlaşmayı sağlar.
  • Sistem tarafından sıcaklık kontrol edilir.
  • Kolay montaj imkanı sağlar.

 


 

atiker-goldsilindir-enjektor

Gold Enjektör

  • 1,3 ms kapama 1,7 ms açma hızına sahip
  • 2 OHM sarıma sahip üstün performanslı
  • Yüksek devirlerde dahi performanlı
  • Üstün performans, kapasiteli ve uzun ömürlü. 

 

 


atiker-gold-ecu

 Gold Ecu

  • Tün yeni nesil araçlara uyumlu yazılım
  • Obd bağlantılı hassas ayar düzenlemeli
  • Obd bağlantısı ile arıza tespiti yapabilme
  • Gelişmiş yazılımı ile araca özel düzenleme yapabilme

 

 


 

atiker-gold-map-sensoru

Map Sensörü

  • Manifold basıncını ölçerek diferansiyel basınç oluşturur. 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası