elektrik devresindeki sigortanın görevidir / Elektrik Devresindeki Sigortanın Görevi Nedir Ne İşe Yarar? - Eğitim Platformu

Elektrik Devresindeki Sigortanın Görevidir

elektrik devresindeki sigortanın görevidir

Şalter elektrik devrelerinde istenildiği anda enerji açmaya ve kapatmaya yarayan anahtarlardır. Enerji kaynağı ile alıcı arasına seri olarak bağlanır. Şalterleri iki grupta inceleyebiliriz:
1 – Mekanik Şalterler
Daha çok, az akım çeken devrelerde kullanılır. Kumanda şekline göre basma, çekme ve çevirme suretiyle çalışan tipleri vardır. Kullanıldıkları devrenin özeliğine göre üç gruba ayrılır:
     Tek Kontaklı Şalterler
Yapı olarak bir gövde üzerine yerleştirilmiş iki kontak ve bir köprüden meydana gelir. Köprü iki kontağı birleştirmeye ve açmaya yarar. Örneğin

kaufen clomid

, korna, fren lambaları, marş sistemlerinde kullanılır.
     Çift Kontaklı Şalterler
Genellikle çekme ve çevirme suretiyle çalışır. İki kademeli çalışma pozisyonuna sahip alıcı devrelerinde kullanılır (Sinyal lambaları gib,).
     Çok Kontaklı Şalterler
Birden çok çalışma kademesi bulunan özel devrelerde kullanılır. Kontak anahtarı, lamba şalterleri, selektör şalterleri grup içerisine dahil edilebilir.
2 – Manyetik Şalterler
Genellikle marş, şarj sistemleri ve çiftli kornalarda ve farlarda yani fazla akım çeken devrelerde kullanılır. Mekanik şalterlerde açma ve kapatma daha yavaş olduğundan, kontakların yanmasına sebep olabilir. Bu gibi arızalara meydan vermemek için manyetik şalterler kullanılır.

Sigorta, elektrik devresini yüksek akıma karşı koruyan devre elemanıdır. Sigortalar aracın elektrik devrelerinde meydana gelebilecek kısa devre sonunda sistemi olası yangın tehlikesine karşı korumak için kullanılan elemanlardır. Sigorta attığında yerine aynı amperde yeni sigorta takılır. Sigortalar, ait oldukları devrelerin akım girişine seri olarak bağlanır. Araçlarda yapı bakımdan iki tipi vardır;
1 – Telli Sigortalar: Az akım çeken(5-25 amper) devrelerde kullanılır. Yapıları çok basit olup bir porselen çubuk üzerine veya cam tüpün içine konmuş metal telden yapılmıştır. Sigortalarda kullanılan tel kolay eriyen madenlerden yapılır.
2 – Devre Kesiciler: Grup halinde çalışan alıcı devrelerinde kullanılır. Bunlar bir röle şeklindedir. Üzerinden 10 – 40 amper akım geçen devrelerde kullanılır. Yapılarına göre ikiye ayrılır: Termik tip devre kesici ve Manyetik tip devre kesici.

15 -40 Amper arasında akım çeken devrelerde kullanılan, tek kontaklı, özel manyetik şalterlerdir. Röle, elektromanyetik bir bobinin yarattığı manyetik etkiyle çalışan kontak tertibatından ibarettir. Görevlerine göre iki guruba ayrılır:
1 – Akım Röleleri: Far çiftli korna ve marş selonoidi gibi sistemlerde kullanılır.
2 – Emniyet Röleleri: Yüksek güçlü bazı alıcıların, görevi bittikten sonra otomatik olarak çalışmasını sona erdirmek için kullanılır. Emniyet rölelerinin akım rölelerinden farklı tarafı, kontaklarının ters konumda olmasıdır.

Otomobillerin elektrik tesisatında istenilen esnekliği sağlamak amacıyla, içinde çok sayıda ince bakır tel bulunan özel kablolar kullanılır. Kabloların yalıtımı plastik, ipek veya pamuk ipliğinden örülmüş izole tabakalarıyla sağlanır. Kablo kesiti Oto elektrik tesisatlarında, izole tabakaları çeşitli renklerde ve renk bantlarında kablolar kullanılmaktadır. Bu sayede arızalı bir sistemin tamiratı, kablo renklerini takip ederek kolayca yapılabilmektedir.

Kontak anahtarının görevi, sisteme istendiği zaman elektrik akımını göndermek ve istenmediği zaman devreden elektrik akımının geçmesine engel olmaktır.

Kabloların birbirine eklenmesi ve takılmasında kullanılan parçalara soket denir. Otomobillerde kontak anahtarı, sinyal kolu, sis farları vb. yerlerde kullanılmaktadır.

1 – İç Aydınlatma (Panel lambaları ve Tavan Lambaları)
2 – Dış Aydınlatma (Farlar, Ön Sis Farlar, Park Lambaları, Yan Park Lambaları, Stop Lambaları, Dönüş Sinyalleri, Dörtlü Flaşör, Plaka Lambaları, Geri Vites Lambaları ve Arka Sis Lambaları.)

TRAFİK PROBLEMLERİ VE NEDENLERİ

2020-07-07 15:01:44

Karayolu ile seyir halinde olan bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma veya maddi hasar ile sonuçlanan hadiselere Trafik Kazası denir. Türkiye de yaşanan trafik kazası sa.

GÜVENLİ SÜRÜŞ VE TEKNİKLERİ

2020-07-07 16:12:44

Sürücünün; kullandığı aracının donanım ve özellikleri ile limitlerini tam olarak tanıması gerekmektedir. Güvenli sürüş; sürücünün sürüş esnasında aracına tam olarak egemen ol.

UYKUSUZLUK VE YORGUNLUĞUN TRAFİĞE ETKİSİ

2020-07-07 14:35:57

Trafik; yol, araç ve insan üçlüsünden oluşmaktadır. Bunlardan herhangi birinde oluşan bozukluk trafik kazalarına sebep olmaktadır. Trafik kazaları tüm ülkelerde de ciddi bir sorun olmakta.

ARAÇLARDA GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ

2020-07-06 22:30:19

Geçiş Üstünlüğü; Görev sırasında belirli araç sürücülerinin, can ve mal güvenliğin tehlikeye sokmamak kaydıyla trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmalarına geçiş üstün.

ALKOL VE ARAÇ KULLANIMI

2020-07-07 02:47:57

Alkollü araç kullanmak maalesef çağımızın en büyük sorunlarından birisi haline gelmiştir. Bilimsel araştırmalar alkolün hiç bir seviyesinin sürücülük için güvenli olmadığını b.

TRAFİK PSİKOLOJİSİ

2020-07-07 06:57:50

Trafik psikolojisi; Trafik psikolojisi de insanın trafikteki davranışlarını anlamaya çalışır. Özellikle sürücülerin davranışlarını, davranışlarının altındaki zihinsel süreçleri.

EMNİYET KEMERİ KULLANIMI VE ÖNEMİ

2020-07-06 16:56:55

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre trafik kazası yaralanmalarından dolayı yılda yaklaşık bir milyon fazla kişi vefat etmektedir. Trafik kazalarına yönelik birincil korumada tehlikeli ola.

ARAÇ BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?

2020-07-07 00:15:52

Araçların daha güvenli ve uzun ömürlü olmaları amacıyla, araçta yer alan parçaların ve sıvıların belirli dönemsel olarak değiştirilmesi işlemine araç bakımı deniliyor. Araç kulla.

ARAÇ MUAYENESİ VE PROSEDÜRLERİ

2020-07-07 01:03:46

Eğer hala araç muayenesi yaptırmadıysanız veya yakın zamanda araç muayenesi yaptıracaksanız bu haberimiz sizin için düzenledik. İşte araç muayenesi hakkında merak edilen tüm bilgiler�.

OTOYOL VE HIZ KURALLARI

2020-07-07 15:04:40

OTOYOL: Özellikle transit trafiğe tahsis edilen, belirli yerler ve şartlar dışında giriş ve çıkışın yasaklandığı; yaya, hayvan ve motorsuz araçların giremediği, ancak izin verilen m.

Bu yazımızda elektrik devresindeki sigortanın görevi nedir ne işe yarar kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Elektrik devre elemanları akımın oluşup, elektrik enerjisinden yararlanılması için oluşturulur. Elektrik doğal enerji kaynaklarından elde edilen bir enerjidir.

Elektrik enerjisinin üretildiği santrallerden, şehir santrallerine aktarılır. Şehir santrallerinden trafolara aktarılan elektrik, binalardaki kofralardan evlerdeki sigortalara ulaşır ve evde elektrik enerjisi kullanılır.

Elektrik devre elemanlarından biri de sigortalar. Sigorta, bir elektrik devresinde akımın haddinden fazla gelmesi durumunda akımı kesme amacıyla kullanılır. Akım kontrolünü sağlayan sigorta elektriği anında durdurarak aşırı yüklenmeyi de durdurur.

Sigorta sayesinde, evlerde elektrik ile ilgili bir arıza meydana gelmez. Sigorta, akım kontrolünde önemli bir devre elemanı olarak kullanılır. Böylece akımın kontrol edilmesiyle elektrik kullanımı da kontrol altında tutulur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır