mayalı hamur nasıl yoğurulur / Çok Amaçlı Mayalı Hamur Yapımı (Püf Noktalarıyla) - Nefis Yemek Tarifleri

Mayalı Hamur Nasıl Yoğurulur

mayalı hamur nasıl yoğurulur

Mayalı Hamur Nasıl Yapılır (Tüm püf noktalarıyla)

Mayalı Hamur Nasıl Yapılır

Mutfağa giren herkesin mayalı hamurlar ilk denemelerde kabusu olur. Ama püf noktalarını kavradıktan sonra vazgeçemeyeceksiniz. O puf puf , yumuşacık hamur işleri sizi sizden alacak.

- Ekşi maya, nohut mayası, ekşi ayran mayası
- İnstant Maya
- Yaş Maya

Maya çeşitleri nelerdir


Kullanımı en kolay maya bana göre instant mayadır. Küçük Paketlerde ya da büyük 100 gr.lık paketlerde satılır. Kolay kullanımının sebebi una direk karıştırılarak kullanılmasıdır.
Yaş mayayı kullanırken sıvıyla eritmek gerekir.
Ekşi maya ya da nohut mayasını veya ayran mayasını kullanmadan önce hazırlamak uzun bir zaman alır ve kullanımıda zahmetlidir. Bu konuyla ilgili ayrıca uzun uzun bir yazı dizisi hazırlayacağım.İyi bir hamur hazırlayabilmek için öncelikle tüm malzemelerin oda ısısında ve taze olduğuna emin olmalısınız. Eğer tarifte sıvı ılık olmalı diye belirtilmişse mutlaka ısıtıp parmağınızın girebileceği
sıcaklıkta olmasına özen gösterin. Aynı yoğurt mayalar gibi serçe parmağınızı sıvının içine koyun 10'a kadar bekletin eğer durabiliyorsa tamamdır. Sıcak geliyorsa soğumasını sağlayın yoksa mayanız ölür.
Eğer soğuksa mayanız aktive olmaz hamurunuz kabarmaz.

Eğer bu işe yeni başlıyorsanız malzemelerinizi ölçmek en garanti yöntemdir. Kendi belirlediğiniz bir bardak ve kaşık ölçüsüyle sonrasında kendi ölçülerinizi yaratabilirsiniz. Her zaman tartı en garantili
yöntemdir. Özellikle ekşi maya ya da nohut mayası yapıyorsanız tartısız yapmanız çok zor olacaktır.

Yaş mayayı aktive etmek için yukarıda bahsettiğim ısıda ılık sıvıyla mayayı buluşturmak gerekiyor. Aktivasyonun hızlanması için şekerden yardım alınabilir. Hem mayalanma sürecini hızlandırır hem de
mayanın üremesini kolaylaştırır.

Yaş maya kullanımı

Kuru mayada ise direk una karıştırarak kullanabileceğiniz gibi tarifte eğer sıvı ile karıştırma öneriliyorsa direk kullanım sağlanır. Yine şeker ekleyerek aktivasyon hızlandırılabilir.

Kuru maya nasıl kullanılır


En önemli püf noktası maya ile tuzun temasının ilk aşamada olmamasıdır. Tuzu mayayı sıvı ya da unla karıştırarak kullanırken en son aşamada direk karışmayacak şekilde eklenmesine dikkat edilmelidir. O sebeple tariflerdeki malzemelerin karıştırılma sırası çok çok önemlidir.Esnek ve güzel bir hamur için iyi yoğurulma önemlidir. Bazı mayalı tariflerde hamur ele yapışacak kadar yumuşak olurken bazılarında kulak memesi yumuşaklığında olabilir. Bu sebeple tarifteki un miktarına dikkat edilmelidir.

Mayalı hamur nasıl yoğurulur


Yeterinde yoğurup yoğurmadığınızı anlamak için hamurdan bir parça alıp ellerinizle tutup çekin. Eğer hemen yırtılmıyorsa esnek harika bir hamurunuz olmuştur.Mayalanma ya da ilk mayalama işlemi; Varsayalım ki yaş maya ya da instant maya ile yukarıdaki püf noktalarına ve adımlara dikkat ederek bir hamur hazırladınız. Şimdi geldi sıra ilk mayalama işlemine.
Hamurun 2,5 katı büyüklüğündeki bir kabın içerisine hamurunuzu yerleştirip üstünü streçle, örtüyle ya da bir kapakla kapatıp oda sıcaklığında bekletmeniz gerekiyor.

Mayalanma işlemi için hamurun üstünü kapatıyoruz


Bu aşamada sakın kapağını sürekli açıp kapamayın. Mayalama yaptığınız mekanının ısısına göre yarım saatten sonra mayalama işlemi gerçekleşecektir. Yaklaşık 45 dakika diyebiliriz. Mayalama işleminin başarılı olup olmadığını
anlamak için 2 gösterge var.
Hamurun yoğurulduktan sonraki hali minumum 2 katına çıkmış olmalıdır.
2 katına çıkmış olan hamura dokunduğunuzda parmağınız batıp parmağınızı çektikten sonra eski haline geliyorsa başarılı
bir ilk mayalama gerçekleşmiş demektir.

Hamurumuzun mayalanmadan önce ve mayalanmadan sonraki hali

Bu aşama tariften tarife değişir. Ama mutlaka hamuru öldürmeden, hacmini çok kaybettirmeden toparlama işlemine denir gaz alma.Kabın yanlarına yapışan hamuru tutup içe getirmek suratiyle hafifçe yapılabilir.

Buraya kadar gelmişseniz harika bir mayalı hamura sahipsiniz demektir. Buradan sonra porsiyonlama ve şekil verme kısımları gelir.

Mayalı hamuru porisyonlama, bezelere ayırma


İsterseniz poğaça isterseniz ekmek sterseniz çörek ne yapacağınıza karar verip ona uygun iç harçla buluşturup şekil verip tepsiye yerleştirmelisiniz. Eğer elinizi yavaş tutarsanız hamurunuz diğer bir yandan mayalanmaya devam edecektir.Tüm işlemleri yaptıysanız tepsiye dizinlen lezzetlerin son bir işlemi daha kaldı. O da tepsi mayalaması.

Mayalı hamurlarda tepsi mayalaması


Oda sıcaklığında ince bir bez örterek yaklaşık 10-15 dakika bekleterek yapabilirsiniz. Ardından üstüne yumurta sarısı ya da ne serpmek istiyorsanız sürüp fırınlayabilirsiniz. Eğer tepsi mayalaması yapmayacaksanız hızlı olmak istiyorsanız soğuk fırına tepsinizi sürüp ardından dereceye getirip fırın ısınana kadar ki süreyi tepsi mayalaması gibi düşünebilirsiniz.

Aksi belirtilmemişse şu pişirme koşullarını sağlayın. Tepsi mayalaması yapıldı, Fırın 180 dereceye getirildi (eğer ekmek hazırlıyorsanız 200 olmalı) Fırınınız ısındığında tepsinizi sürüp üzeri nar gibi kızarana kadar pişirerek afiyetle tüketebilirsiniz.

- Mayanızın son kullanma tarihi geçmiş olabilir
- Mayalamaya başlarken kullanılan sıvıların ısısı çok sıcak ya da çok soğuk olabilir. Maya aktive olamamış ya da mayayı öldürmüş olabilirsiniz.
- İyi yoğurulmamış olabilir
- Mayalanma için bekleme süresine dikkat edilmemiş olabilir
- Üstünü kapatmadıysanız, hava almaya devam ettiyse aktivasyon zayıflamış olabilir.

Kategoriler:Hamur İşi Tarifleri

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

Sosya Medya Hesaplarımız:

Hamur Nasıl Daha Hızlı Mayalanır?

Poğaça ya da ekmek gibi mayalı ürünler yapmak istiyorsanız ve hızla mayalansın istiyorsanız sizlere hamur nasıl hızlı mayalanır anlattık. İşte, hamur nasıl daha hızlı mayalanır:

Ekmek pişirmeden önce hamurun kabarmasına izin vermelisiniz. Hamurun kabarmasını beklemek saatler alabilir ve bazen ekmeğinizi fırına götürmek için acele edersiniz. Neyse ki, hamuru mikrodalgaya koymak veya nemli bir bezle örtmek gibi hamurun daha hızlı kabarmasına yardımcı olmak için deneyebileceğiniz birkaç numara var. Mayalanma sürecini hızlandırmak için ısı ve nem kullanarak, uzun süre beklemeden taze pişmiş ekmeğinizin tadını çıkarabilirsiniz. Sizlere hamur nasıl hızlı mayalanır anlattık. İşte, hamur nasıl daha hızlı mayalanır:

hamur mayalanıyor

Hamurun Fırında Mayalanması

  1. Fırınınızı en düşük sıcaklık ayarında iki dakika önceden ısıtın. Zamanı kaçırmamak için bir zamanlayıcı ayarlayın. Fırın ön ısıtma yaparken ocakta kaynatmak için bir tencere su getirmeye başlayın. İki dakika dolduktan sonra fırını kapatın.
  2. Fırına dayanıklı bir cam kaseyi kaynar suyla doldurun. Orta ila büyük boy bir kase kullanın. Kaseyi, su hattı kenarın yaklaşık 2,5 ila 5 cm altında olacak şekilde doldurun.
  3. Kaynar su dolu kaseyi ocağa koyun ve kapıyı kapatın. Hamuru hazırlarken su dolu kaseyi fırında bekletin. Fırından ve su dolu kaseden gelen sıcaklık, hamurun kabarması için sıcak ve nemli bir ortam yaratacaktır.
  4. Hamuru fırına dayanıklı bir tepsiye alıp fırına verin. Fırın kapağını kapatın.
  5. Hamuru iki katına çıkana kadar fırında bırakın. 15 dakika sonra hamurun hazır olup olmadığını kontrol edin. Değilse fırında biraz daha kabarsın ve 15 dakika sonra tekrar kontrol edin.

Nemli Havlu Kullanmak

  1. Fırınınızı, ekmeği pişireceğiniz sıcaklığa önceden ısıtın. Genellikle ekmek yaklaşık 180 ila 260 °C’de pişirilir. Belirli ısıtma talimatları için ekmeği yapmak için kullandığınız tarife bakın.
  2. Bir mutfak havlusunu nemli olana kadar biraz ılık su altında durulayın. Havlunun tamamının ıslanmasını istiyorsun ama ıslanmamasını istiyorsun. Havludan çok su damlıyorsa, lavabonun üzerinde sıkın.
  3. Nemli havluyu hamurun üzerine serin. Hamurun tamamı havlu ile örtülmelidir. Havluyu, kenarları hamuru kabarttığınız kasenin veya tepsinin kenarından sarkacak şekilde gerin. Nemli havludan gelen nem, hamurun daha hızlı kabarmasına yardımcı olur.
  4. Kapalı hamuru önceden ısıtılmış fırının yakınına yerleştirin, ancak üstüne değil. Fırının hemen yanındaki bazı temizlenmiş tezgah alanı çalışacaktır. Fırından gelen ısı mayalanma sürecini hızlandıracaktır.
  5. Hamur iki katına çıkana kadar kabarmaya bırakın. 30 dakika sonra hamurun kabarıp kabarmadığını kontrol edin. Eğer iki katına çıkmadıysa, hamurun üzerini tekrar nemli havluyla örtün ve 10-15 dakika sonra tekrar kontrol edin.

mayalı hamurlar

Hamuru Mikrodalgada Yükseltmek

  1. Mikrodalgaya dayanıklı bir bardağı 1 bardak suyla doldurun. Kullandığınız bardağın mikrodalga fırınınıza sığacak kadar küçük olduğundan emin olun.
  2. Bir bardak suyu iki dakika yüksekte mikrodalgaya koyun. İki dakika sonra mikrodalgayı açın ve hamur kasesine yer açmak için su bardağını mikrodalganın kenarına alın. Bardağı sıcak olması durumunda hareket ettirmek için fırın eldiveni veya bulaşık bezi kullanın.
  3. Pişireceğiniz hamuru bir kaba alın. Mikrodalganıza sığacak kadar küçük bir kap kullanın. Kase mikrodalga için güvenli değilse endişelenmeyin - mikrodalga oradayken çalışmaz.
  4. Hamur kasesini mikrodalgaya koyun ve kapıyı kapatın. Bir bardak suyu hamurla birlikte mikrodalgada bırakın. Bir bardak su ve mikrodalgadan gelen ısı, hamurun daha hızlı kabarmasına yardımcı olacak sıcak ve nemli bir ortam yaratacaktır. Mikrodalgayı açmayın.
  5. Hamurun yaklaşık 30 ila 45 dakika yükselmesine izin verin. 30 dakika sonra hamurun bitip bitmediğini kontrol edin. Boyutu iki katına çıktığında yükselmenin bittiğini anlayacaksınız. Mayalanma bitmediyse, hamuru mikrodalgada 15 dakika daha bırakın.
  6. Hamur tamamen kabarmazsa suyu tekrar ısıtın. 45 dakika sonra hamur hala iki katına çıkmadıysa, mikrodalgadan çıkarın. Bir bardak suyu iki dakika yüksekte tekrar ısıtın ve ardından hamur kasesini tekrar mikrodalgaya koyun. Hamuru 10 ila 15 dakika daha kabarmaya devam edin.

Hızlı Yükselen Maya Kullanmak

  1. Hızlı yükselen maya paketleri alın. Hızlı yükselen maya, daha hızlı etkinleşmesini sağlayan daha küçük granüller halinde gelir. Daha hızlı maya aktivasyonu, ekmeğin daha hızlı kabarmasını sağlar. Yerel bakkalınızda hızlı yükselen maya paketlerini bulun. "Hazır maya" veya "hızlı kabaran maya" olarak etiketlenmiş olabilirler.
  2. Bir paket hızlı kabaran mayayı kuru hamur malzemeleriyle karıştırın. Hızlı yükselen maya, normal maya gibi suda çözülmeye ihtiyaç duymaz. Hamuru yapmak için kullandığınız un ve diğer malzemelerle karıştırın. Kaç tane maya paketi gerektirdiğini görmek için kullandığınız tarifi kontrol edin.
  3. İlk kabarmayı atlayın ve yoğurduktan sonra hamura şekil verin. Kullandığınız tarif iki artış gerektiriyorsa, yalnızca ikincisini yapın. Hamur, hızlı kabaran maya ile yapıldığında yalnızca bir kez kabarmaya ihtiyaç duyar. İlk yükselişi atlamak, toplam yükselme sürenizi yarı yarıya azaltacaktır.
  4. Pişirmeden önce hamurun bir kez yükselmesine izin verin. Hamuru daha hızlı kabarması için ılık ve nemli bir yere koyun. Çoğunluğu su ve undan oluşan yağsız hamurların süt ürünleri, yumurta, tuz ve yağ içeren hamurlardan daha hızlı kabaracağını unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Hamur nasıl yoğurulur?
  2. Hamur nasıl yapılır?
  3. Hamur mayalarken yaplan hatalar
  4. Mayalı hamur nasıl saklanır?

Mayalı Hamur Nasıl Saklanır?

Yola çıkmadan önce yolluk hazırlığı yapmaya başladınız veya ertesi gün gelecek misafirleriniz için hazırlıklara erken başladınız. Tam da hamuru mayalandırırken aklınıza 'Hamurum ekşir mi, kıvamı bozulur mu?' gibi sorular geldi. İşte, bu soruların cevabını sizler için yazımızda derledik. Mayalı hamuru saklamak için uygulayabileceğiniz oldukça basit yöntemler mevcuttur. Gelin, bu yöntemlere daha yakından bakalım.

Mayalı Hamur Oda Sıcaklığında Nasıl Saklanır?

Hamurların dışarıda bekleme süreleri, içinde kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterebilir. Eğer hamurun içinde yumurta ve yaş maya kullandıysanız, mayalama işleminden sonra en fazla 2 saat içinde hamuru kullanmak gerekir. Eğer hamurda yumurta yoksa, yaş maya varsa mayalandıktan sonra 3 saat bekletebilirsiniz. Eğer hamurda yumurta yoksa ve kuru maya kullandıysanız, hamuru oda sıcaklığında 4-5 saat bekletebilirsiniz. Fakat bu süreyi geçmemeye özen gösterin.

Mayalı Hamur Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir. Ancak hamuru buzdolabında saklarken, kapağının sıkıca kapalı olduğundan emin olun. Kullanmadan 2 saat önce oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Eğer hamurda maya kullanmadıysanız, buzdolabında 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Mayalı Hamur Buzluğa Konur Mu?

Mayalı hamur, buzluğa konulabilen malzemelerden biridir. Bunun için hamur mayalanmaya başladığında parçalara ayırın ve yoğurun. Ayırdığınız bezeleri streç film ile güzelce sarın. Daha sonra hamurları kilitli poşetlere koyup ağzını kapatın. Bu şekilde buzluğa yerleştirin. Kullanacağınız zaman, 1 saat önceden çıkartın ve oda sıcaklığında bekleterek mayalanmasını sağlayın.

Mayalı Hamur Ne Kadar Dayanır?

Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde ekşi maya nasıl yapılır?
  2. Kabarmayan hamur nasıl düzeltilir?
  3. Sirke anası nasıl saklanır?
  4. Ekmek nasıl saklanır?
  5. Mantar nasıl saklanır?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası