idrar kokusu neden değişir / Çiş Neden Kötü Kokar? İdrarınızın Kötü Kokmasının 10 Nedeni

Idrar Kokusu Neden Değişir

idrar kokusu neden değişir

İdrar kokusu belirtileri. Kadınlarda neden idrarda amonyak kokusu var?

Bir kadının keskin bir idrar kokusu varsa, bu patolojinin nedenleri çok farklı olabilir..

Sağlıklı bir kadının idrarı herhangi bir kirlilik içermez. Şeffaf, steril, açık sarı bir renge sahiptir. Normal idrar nispeten parlaktır. Sağlıklı bir kadının idrarı hafif asidik bir pH değerine sahiptir. Suda çözünür kimyasallar, normalde mesaneden atılan steril sıvının bir parçasıdır. Vücut bu vücut sıvısını üriner sistem yoluyla dışarı atar.

Karmaşık biyokimyasal reaksiyonlar sırasında vücutta amonyak oluşur, proteinler amino asitlere ayrıştırılır, böylece idrar belirli bir koku alır. Sağlıklı bir kadının idrarı için keskin bir kostik koku tonu karakteristik değildir. Zar zor algılanabilen bir amonyak kokusunda taze idrar var. Kadın idrarının olağandışı kokuları bazı yiyecekleri tetikleyebilir. Ancak, normdan bu sapma uzun sürmez. Patolojinin nedenini ortadan kaldırdıktan sonra normal idrar değerleri hızla geri yüklenir. İdrar yaparken ağrı hissetmiyorsanız endişelenemezsiniz, ek endişe verici semptomlar yoktur.

Normal idrar kokusu aşağıdaki koşullar altında korunur:

  • vücudun tam işleyişi;
  • mesanenin sistematik olarak boşaltılması;
  • yeterli su alımı.

Çeşitli iç organların, vücut sistemlerinin sağlık durumu idrarla belirlenebilir. İnsan faaliyetinin bu ürünü önemli bir göstergedir. Vücuttaki arızaların ortaya çıkması, belirli bir hastalık, pis kokulu bir idrar kokusu hissi ile kendini gösterir, ancak kural olarak, zayıf cinsiyetin temsilcileri yanlışlıkla bu semptoma önem vermezler.

Fenomenin etiyolojisi

İdrarın yaydığı kokunun çeşitli nedenleri vardır. Bu sendrom kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Bir çocuğun idrarında keskin bir koku varsa, bu çocuğun vücudundaki belirli bozuklukların bir işareti olarak kabul edilir.

balık kokusu sendromu

Bu, karaciğerdeki bozukluklara eşlik eden sorunlu bir patolojik durumdur. İdrar hoş olmayan bir şekilde çürük balık kokuyorsa, sık banyo yapmak bile kokudan kurtulmaya yardımcı olmaz.

Kadın idrarının balık kokusunun kışkırtıcı faktörleri şunlardır:

  • fenilketonüride amino asit metabolizmasının ihlali ve sinir sistemine zarar;
  • zayıf bağışıklık;
  • idrarda beyaz kan hücrelerinde artış;
  • üriner sistemde iltihaplanma;
  • patojenler tarafından genitoüriner sisteme zarar;
  • kandidiyaz;
  • cinsel yolla bulaşan hastalıklar: klamidya, gardnerelloz, bel soğukluğu, kolpitis;
  • vajinal disbakteriyoz;
  • kadın Hastalıkları.

aseton kokusu

Bir kadın temsilcinin asetonomik sendromu varsa, sağlığı ciddi risk altındadır. Diabetes mellitus bu patolojinin en yaygın nedenidir. Enerji metabolizmasının ihlali, glikoz alımı bu hastalıkta patolojik süreçlerdir. Kan bu madde ile aşırı doymuş olmasına rağmen, vücudun hücrelerinde glikoz eksikliği vardır. Enerji açlığı var. Bir diyabet hastasının karaciğeri, aseton içeren keton cisimleri üretmeye zorlanır.

Bunlar etkilenen organizmanın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarıdır. İhlallere ketonüri neden olur - idrarda keton cisimlerinin varlığı. Ketonürinin nedeni ketonların idrara girmesidir, bu nedenle diyabetes mellitus, mesaneyi boşaltma sürecinde güçlü aseton kokusuna eşlik eder. Hastanın bu ciddi durumu, uzmanların acil müdahalesini gerektirir. Kalp kasında veya beyinde fosfor bileşikleri eksikliği meydana gelirse, kadın vücudunda keton cisimlerinin üretimi gerçekleşir.

Hamile bir kadının idrarında ketonların ortaya çıkması doktorlar için endişe verici bir sinyaldir. Hamile kadınların spesifik diyabeti, hormonal arka planları değiştiği için bu kadar tehlikeli bir işarete sahip olabilir. 6 günlük açlıktan sonra karaciğerde patolojik süreçler meydana gelir, idrar - keton cisimlerinde aseton belirir. Şiddetli bulaşıcı hastalıkların arka planına karşı, dehidrasyon, keton cisimleri genellikle bu biyolojik sıvıda görülür, idrar aseton kokar.

Metabolik bozukluklara genellikle idrarda belirgin bir balık aromasının ortaya çıkması eşlik eder. Bu biyolojik sıvının hoş olmayan çürük balık kokusu genellikle trimetilaminüri gelişimini gösterir. Bu hastalık nadirdir ve metabolik süreçlerin düzensizliği ile ilişkilidir.

İdrar yaparken amonyak kokusu

Böbrekler toksinlerden kurtulur ve toksik bir madde olan fazla amonyağı vücuttan uzaklaştırır. Vücuttaki ağrılı süreçler, bulaşıcı oluşumun üriner sisteminin patolojileri gelişir. İdrar çekici olmayan amonyak kokuyor. Kadın ve çocuk hastalarda idrarın normal özellikleri değişir.

Aşırı kontrolsüz vitamin kullanımı, demir preparatları, kalsiyum, keskin bir amonyak idrar kokusunun eşlik ettiği metabolik bozukluklara neden olur. Böbrekler tarafından salgılanan bu vücut sıvısı, mesane uzun süre doluyken idrarın tutulması nedeniyle böyle bir koku yayar. Mesanenin bilinçli veya zorla taşma süresi artarsa, idrarın amonyak koku tonu daha yoğun hale gelir.

Dehidrasyon - vücudun dehidrasyonu - kadın vücudunu olumsuz etkiler. Bu yetersiz bir içme rejimine yol açar, bu nedenle böbreklerin salgıladığı biyolojik sıvı daha koyu bir renk alır. İdrardaki konsantrasyonu keskin bir şekilde arttığından, idrar belirgin bir amonyak kokusuna sahiptir.

Proteinler vücuda girer ve sindirim sırasında amino asitlere parçalanır. Protein metabolizması sırasında, metabolizma sırasında amonyak oluşur. İdrarda bu toksik maddenin önemli bir miktarının ortaya çıkması, genellikle diyette aşırı miktarda protein içeren gıda içeriğine neden olur. Çeşitli hastalıklardaki patolojik süreçler nedeniyle karaciğer fonksiyonları bozulur, bu nedenle patojenik bakteriler biyolojik sıvıya nüfuz eder. Güçlü bir amonyak kokusu vardır, idrar genellikle çürük yumurta gibi kokar.

Fizyolojik nedenler, idrara çıkma sırasında salınan biyolojik sıvının normal kokusunun bu kadar kısa süreli ihlalinden kaynaklanabilir. Özel hijyen kuralları ihlal edilirse, bazı kadınlar cinsel ilişkiden sonra bulanık idrar yaşayabilir. Kadın idrarının kısa süreli kokusu kadın sağlığı için bir tehdit oluşturmaz.

Çeşitli patolojik süreçlere amonyak kokusunun ortaya çıkması eşlik eder:

  • otoimmün bozukluklar;
  • karaciğerin bulaşıcı hastalıkları;
  • böbrek iltihabı - piyelonefrit;
  • tüberküloz;
  • sistit;
  • onkolojik hastalıklar;
  • üretrit.

Çeşitli patolojilerde olağandışı idrar kokuları not edilir:

İdrar kokusunun tonları, diyetin özelliklerine ve kadın sağlığının durumuna bağlı olarak değişebilir. Kadın idrarının pis kokusu için patolojik bir temel yoksa, kendinize yardımcı olabilirsiniz. Diyeti ayarlamak, yüksek proteinli gıdaların tüketimini sınırlamak, yeterli miktarda temiz su içmek önemlidir.

İdrarın fetid koku alma tonu uzun süre devam ederse, sağlık sorunları olduğu varsayılmalıdır. Bir kadında hoş olmayan bir idrar kokusu göründüğünde, uyanık olmanız ve böyle bir sorun belirtisine dikkat etmeniz gerekir. Derhal bir uzmanla konsültasyona gitmek gerekir.

Kadın idrar kokusundaki değişikliğin eşlik ettiği rahatsızlıklar teşhis ve tedavi edilmelidir.

Sağlıklı bir insanda idrar yaparken berrak, sarımsı idrar atılır. İdrar kokusu spesifiktir, hava molekülleriyle uzun süreli temas halinde yoğunlaşır. Hava ile oksidasyondan sonra aseton kokusu ortaya çıkar. Bazen bir kadın değişikliklerin meydana geldiğini ve hoş olmayan bir idrar kokusu olduğunu not eder.

Bazen bu, güçlü bir özel kokuya sahip yiyecekleri yemenin nedenidir. Bazı ilaçları almak veya oruç tutmak da kadınlarda güçlü bir idrar kokusuna neden olabilir.İlişkiyi belirlemek için bir kadının idrarını küçük bir gözlem yapması gerekir. Zamanla, hoş olmayan idrar kokusu değişmezse, kokunun neden ortaya çıktığını ve değişikliğin nedenini belirlemek için muayene ve konsültasyon, konsültasyon ve muayene için uzman bir doktora gitmeniz gerekir.

Çoğu zaman, güçlü bir koku vücuttaki mevcut hastalıkların tanığıdır.

Uzman, doğru bir teşhis koymaya yardımcı olacak gerekli klinik teşhisleri yazacaktır. Bir tıbbi kurumla zamanında temasın, çoğu hastalığın başarılı tedavisinin anahtarı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle sevgili kadınlar, kliniğe gitmeyi yarına ertelememelisiniz.

Bulaşıcı hastalıkların neden olduğu kötü kokulu idrar

İdrar amonyak gibi kokar, çoğu zaman doğada bulaşıcı ve iltihaplı hastalıklardan, üriner sistemden. Ana, en yaygın hastalıklar bu tür patolojilerdir:
Sistit kadınlarda sık görülen bir hastalıktır. Bu, mesanenin bir hastalığıdır ve sıklıkla sık kronik komplikasyonlara eşlik ederken, idrarda amonyak kokusu vardır.
Üretrit erkeklerde daha sık görülür, ancak kadınlar da etkilenebilir. Üretrit, çeşitli enfeksiyonlarla ortaya çıkan idrar kanalının enflamatuar bir sürecidir.
Piyelonefrit, bulaşıcı nitelikteki böbreklerin iltihaplanmasıdır. Hastalığın gelişmesine neden olan ana faktörler Escherichia coli grubuna ait bakteriler ve dişi buzağının anatomisidir.
Hastalıkların ana belirtileri şunlardır:
İdrar amonyak gibi kokuyor.
İdrar küçük porsiyonlarda atılırken sık idrara çıkma dürtüsü.
Lomber bölgede lokalize ağrı. Ağrı hem kısa süreli hem de düzenli olabilir.
İdrarda kan, beyaz pullar, irin, mukus karışımı vardır.
Kesme, yanma ile ağrılı idrara çıkma.
Vücut ısısında artış.
İdrar rengi değişir.

Cinsel hastalıklar da kokuyu etkiliyor

Kadın vücudunun anatomisinin bir özelliği, cinsel organların ve idrar yollarının yakın yerleşimidir, bu nedenle sıklıkla cinsel yolla bulaşan hastalıklar genitoüriner sistemi etkiler. Endişe verici bir semptom, cinsel temas sırasında rahatsızlık ve bundan sonra rahatsızlıktır. Buna pamukçuk, bel soğukluğu, trikomoniyaz vb. Gibi hastalıklar neden olabilir. Üreme sisteminin mikroflorasının patolojisi nedeniyle değişiklikler meydana gelir ve hoş olmayan bir idrar kokusu ortaya çıkar, idrar amonyak gibi kokar.

Metabolizma patolojisi ve vücudun dehidrasyonu

Metabolizma, hem kadınlar hem de erkekler için vücut için en önemli şeydir. Metabolizmanın ihlali ve patolojisi çeşitli sonuçlara neden olabilir. Vücuttaki metabolik bozukluklar nedeniyle hoş olmayan bir idrar kokusunun ortaya çıktığı oldukça nadir durumlar vardır. Aynı zamanda, koku çok belirgin ve spesifiktir, bu da nedenini belirlemenizi sağlar:
Güçlü bir fare kokusu, küf fenilketonüriyi gösterir. Erkeklerde ve kadınlarda gelişebilen amino asit metabolizmasının patolojisi.
Yanmış şeker aroması, akçaağaç şurubu, fermantasyon sisteminin aktif olmadığı bir hastalık olan lösinozdan bahseder.
Murina'nın nahoş kehribarının balık gibi, keskin bir kokusu var, trimetilaminüri. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür.

Zehirlenme, ishal, kusma, kan kaybı, erkeklerde ve kadınlarda yetersiz içme ile dehidrasyon meydana gelir. Bu gibi durumlarda, idrar konsantrasyonu değişir ve kötü kokulu idrar ortaya çıkar. Hem erkekler hem de kadınlar için günlük sıvı alımı normunun yaklaşık iki litre su olduğunu hatırlamak önemlidir. Yetersiz miktarda sıvı alımı hoş olmayan sonuçlara yol açabilir. Çoğu zaman, erkekler alkollü içecekler içtikten sonra hoş olmayan bir koku yaşarlar.

Diyabet


Bazen kadınlarda ve erkeklerde hoş olmayan keskin bir idrar kokusunun nedeni diyabet gelişimi olabilir. Şeker hastalığına işaret edebilecek başlıca belirtiler şunlardır:
Sürekli susuzluk ve akut sıvı eksikliği.
Vücut ağırlığında ani, mantıksız kayıp.
Obezite.
İdrar çok büyük porsiyonlarda gerçekleşir.
İdrar amonyak gibi kokuyor.

Halihazırda kurulmuş olan diabetes mellitus ile, hoş olmayan bir idrar kokusunun yüksek düzeyde hiperglisemiye işaret edebileceği belirtilmelidir. Bu semptom, uzman bir doktora acil bir ziyaretin nedeni olmalıdır, aksi takdirde büyük komplikasyonlara ve çok kötü olan diyabetik komaya neden olabilir.

Hamilelikte değişimin nedenleri

Gebelik döneminde kadınlar tuvaleti çok daha sık ziyaret etmek zorunda kalırlar. Hamilelik sırasında sık idrara çıkma dürtüsü normaldir, kötü kokulu idrarın hormonlardaki değişiklikler gibi normal bir nedeni olabilir ve iltihaplı hastalıklar ve idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanabilir. Bazen hamile bir kadının hoş olmayan bir idrar kokusu gözlemlemesinin nedenleri, koku alma duyusundaki artıştan kaynaklanır. Menstrüasyonun olmaması, mukozanın mikroflorasında bir değişikliğe neden olur ve kokuda bir değişikliğe yol açar. Hamilelik sırasında bir kadın daha az su tüketirse, idrar konsantrasyonunda bir değişiklik olur ve sonuç olarak hoş olmayan bir idrar kokusu ortaya çıkar.

Temas halinde

Taze idrarın kokusu yoktur, ancak havada oksitlendiğinde kısa sürede bir amonyak aroması kazanır. Ancak bazen kadınlarda hoş olmayan bir idrar kokusu vardır, her hastanın zamanında yardım istemek için bilmesi gereken nedenleri.

Kadınlarda hoş olmayan idrar kokusuna bazı yiyecekler veya ilaçlar neden olabilir. Ancak, çoğu zaman keskin bir aroma, vücutta patolojik bir sürecin gelişimini gösterir.

patoloji türleri

Biyolojik olarak aktif bir madde olarak idrarın normalde kokusu yoktur. İdrarın mikropartiküllerine bağlanan patojenik mikroorganizmaların kendisine bağlanması nedeniyle kötü bir koku elde edilir.

Tıp uzmanları, bir kadında keskin idrar kokusu için aşağıdaki sorunları gösteren çeşitli nedenler belirler:

  • Uzaktan hissedilen keskin idrar kokusu, aseton kokusu, metabolizma ile ilgili sorunları veya ketonüri veya diyabetes mellitus gibi patolojilerin gelişimini gösterir. Bazen hamile hastalarda idrarda aseton kokusu görülür.
  • Dışkı kokusu, anüsten gelen patojenik bakterilerin üretraya girdiğini gösterir.
  • Güçlü bir çürüme kokusu, mesanede veya idrarda pürülan iltihabın varlığını gösterir. Bu durumda, idrar daha viskoz hale gelir, kapanımları vardır.
  • İdrarın ilaç aroması, yalnızca bir kadın uzun süre ilaç aldığında görüntülenir. Sülfonamidler ve antibiyotikler aldıktan sonra idrar güçlü kokar. Son hapı aldıktan gün sonra bu koku genellikle kendi kendine kaybolur.
  • İdrar ter kokuyorsa, bu vücutta artan fermantasyon anlamına gelir. Genellikle, pankreatit, ülser veya gastrit gibi patolojik süreçlerde fermantasyon ihlali meydana gelir.

  • İdrar, sadece şeker hastalığında değil, aynı zamanda obezite gelişiminin ilk işareti olan lipid metabolizmasındaki değişikliklerle de tatlı bir aromaya sahiptir.
  • İdrar, kandidiyaz da dahil olmak üzere cinsel organların bakteriyel enfeksiyonlarında kötü fermente edilmiş lahana turşusu kokar.

Kadınlarda idrar kokusu değiştiyse, sebebi kendiniz aramanıza gerek yoktur. Yalnızca kalifiye bir doktor tarafından reçete edilen testler, patolojinin temel nedenini belirlemeye yardımcı olacaktır. Ve doktor size hoş olmayan kokudan nasıl kurtulacağınızı zaten söyleyecektir.

Koku nedenleri

İdrar neden balık gibi kokuyor veya başka bir hoş olmayan kokusu var, sadece bir doktor cevap verebilir. Ancak kokunun yaygın nedenleri vardır:

  • Boşaltım sisteminin organlarında inflamatuar süreç. En güçlü idrar kokusuna neden olan ana sebep piyelonefrittir. Ek olarak, sistit güçlü bir kokuya neden olabilir. Genellikle sistit, piyelonefrite eşlik eder, ancak ayrı bir hastalık olarak da hareket edebilir. Koku değişikliğinin bir başka nedeni de (üretra iltihabı). Yukarıda açıklanan patolojilerde idrar bulanıklaşır ve safsızlıklar olabilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonları Bazen genital enfeksiyonların ilk belirtisi kadın boşaltım sisteminin iltihaplanmasıdır. Ek olarak, kokulu idrar vajinal dysbacteriosis (patojenik mikrofloranın görünümü) ile olur. Örneğin, gardnerelez ile idrar sarımsak veya çürük balık gibi kokar.

  • Vücuttaki idrarda trimetilamin değişiminin ihlali, ona keskin bir çürük balık kokusu verir. Ve fenilalanin değişiminin değişmesiyle idrar fare gibi kokmaya başlar. Lösinoz (amino asitlerin bozulmuş oksidasyonu) ile idrar yanmış şeker gibi kokar.
  • Karaciğer hastalıkları. Karaciğer hastalığı olan kadınlarda idrar kötü kokar. Karaciğer ile ilgili patolojiler idrarda bilirubin içerdiğinden koyu bira rengine dönüşür ve kötü kokar.
  • Diyabet. İdrar aseton gibi kokuyorsa, keton bileşikleri içerir. Kokuya ek olarak hastalar kilo kaybı, yoğun susuzluk ve kasılmalardan şikayet ederler. Kadınlarda idrardaki keton kokusunun sadece şeker hastalığında değil, yemek reddedildiğinde, vücuttaki su-alkali dengesi bozulduğunda ve enfeksiyonlarda aseton kokusuna neden olduğunu unutmayın.
  • Dış faktörler. Sağlıklı insanlar da bazen idrarın kötü kokmaya başladığı gerçeğiyle karşılaşırlar. Koku, alkollü içecekler, füme et, turşu veya kuşkonmaz içerken oluşur. 24 saat sonra kaybolur. B vitaminleri ve antibiyotik almak kokuya neden olabilir. Vücut ciddi şekilde susuz kaldığında keton kokusu oluşur, bu nedenle su alımı seviyesini izlemeniz gerekir.

Hoş olmayan idrar kokusu - nedenleri ve belirtileri

Hamile kadınlarda idrar kokusu

Hamilelik sırasında adil cinsiyetin herhangi bir temsilcisinin vücudunda hormonal değişiklikler meydana gelir. Ayrıca bebek beklerken kadın vücudu enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır.

Bazı kadınlar, pozisyondayken, yanlışlıkla idrarlarının kötü kokmaya başladığına inanırlar. Bunun nedeni, hamilelik sırasında vücudun koku alma fonksiyonunun artması ve bizi sıradan kokuları daha keskin algılamaya zorlamasıdır.

Hamile kadınlar testler için düzenli olarak idrar ve kan verdiğinden, doktor her zaman patolojik sürecin gelişiminin başlangıcını görecektir. Bakteriyel bir enfeksiyon katıldıysa, kadın doğum uzmanı-jinekolog bunu testlerden hemen görecek ve tedaviyi reçete edecektir.

Ayrıca idrarın keskin aroması hamileliğin son evrelerinde idrarda bol miktarda bulunan proteinin oluşmasına neden olur. Proteinin ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır: yetersiz beslenme, karaciğer ve böbreklerin bozulması vb.

Tedavi

Tam bir teşhisten sonra kadınlarda idrarın neden koktuğunu yalnızca bir doktor belirleyebildiğinden, tedaviyi reçete etmelidir.

Hiçbir durumda kendi kendine ilaç vermemelisiniz. Örneğin, evde karaciğer yetmezliğini klamidyadan ayırt etmek zordur, ancak bu iki patolojinin tedavisi çok farklıdır.

Doğru bir teşhis konulursa, doktor etkili bir tedavi önerecektir. Örneğin, böbrek patolojileri diüretikler ve diüretik ilaçlarla tedavi edilir.

Diabetes mellitus ve böbrek yetmezliğinin tedavisi daha zordur, bazı durumlarda hastanın hastaneye yatırılması bile gerekebilir. Antifungal ve antimikrobiyal ilaçlarla karmaşık tedavi yardımı ile genitoüriner sistem enfeksiyonları tedavi edilebilir.

İlaç tedavisine ek olarak, doktor özel bir diyet önerebilir. Günlük menüde meyve ve sebze içeren un, yağlı ve tatlı yiyeceklerin kullanımını sınırlamak gerekir. Şu an için baharatları ve baharatları tamamen reddetmek daha iyidir.

Patolojinin tedavisinde önemli bir nokta hijyendir. Adil cinsiyette anüs ve vajina birbirine yakın olduğundan, her dışkılama eyleminden sonra yıkanması önerilir.

Vücuttaki su dengesini izlemek gereklidir. Gün boyunca, kız hoş olmayan bir idrar kokusu görünümünü ortadan kaldıracak gazsız en az iki litre su içmelidir.

Doktor herhangi bir ciddi patoloji tespit etmezse, bağışıklık sistemini uyaran kızılcık ve kuru meyve kompostosu, hoş olmayan kokudan kurtulmaya yardımcı olacaktır. Knotweed ve kızılcık kaynatma iyi yardımcı olur. Sıradan çay yerine kaynatma içilebilir.

Kadınlarda keskin bir idrar aromasının ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır, ancak bazı semptomlar ciddi bir patolojinin başlangıcını gösterebilir. Sadece üriner sistem patolojilerinin tedavisinde deneyimli bir doktor, rahatsız edici bir semptomun temel nedenini bulacak ve hastayı rahatsız edici semptomlardan mümkün olan en kısa sürede rahatlatacak uygun bir tedavi seçecektir. Ve kendi kendine tedavi sadece beklenen etkiye yol açmaz, aynı zamanda sağlık için de çok tehlikelidir.

Video: İdrarda hoş olmayan bir kokunun nedenleri

Kadınlarda idrar kokusuna yol açan nedenler bazen çok ciddi olabilir ve acil tedavi gerektirebilir. Hafif hoş olmayan bir koku bile ortaya çıkarsa, sağlığınızı dikkatlice düşünmeli ve kesin nedeni bulmak için bir dizi muayeneden geçmeli ve gerekirse bir tedavi sürecinden geçmelisiniz.

Kadınlarda keskin ve hoş olmayan bir idrar kokusunun ortaya çıkmasına neden olan nedenler farklı olabilir ve her zaman hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkmaz. Çok sık olarak, bu durum kadın vücudundaki aşağıdaki değişiklikler nedeniyle oluşur:

  • bu dönemde hormonal arka planda değişiklikler meydana geldiğinden, adet döngüsü sırasında idrarda hoş olmayan bir kokunun ortaya çıkması;
  • hamilelik sırasında keskin bir koku da ortaya çıkabilir, açıklama hormonal arka planda aynı değişikliklerdir;
  • hoş olmayan bir kokunun ortaya çıkması, bir kadının kişisel hijyen kurallarına uymaması durumunda da açıklanabilir;
  • bir kadının diyetinde protein ürünlerinin baskınlığı ile, karaciğerin işleyişinde, keskin bir idrar kokusunun ortaya çıkmasına neden olan yerleşik rahatsızlıklar meydana gelir;
  • vücudun gece dehidrasyonu aynı zamanda hoş olmayan bir kokunun ortaya çıkmasına ve mesanenin zamansız boşalmasına neden olur.

Yukarıda sayılan etkenlere ek olarak aşağıdaki nedenler de idrarın kokmasına neden olacak bir durumu tetikleyebilir:

  • demir veya kalsiyum iyonlarına dayalı ilaçlar almak;
  • belirli bir kokusu olan yiyecekleri yemek;
  • yaşa bağlı değişikliklerin bir sonucu olarak;
  • genitoüriner sistemin kronik hastalıklarının varlığı.

Kadınlarda keskin ve hoş olmayan bir idrar kokusunun ortaya çıkmasına neden olan nedenler farklı olabilir.

Yukarıda sayılan tüm durumlarda idrar kokusundaki değişiklikler insan vücudu için tehlike oluşturmaz. Böyle hoş olmayan bir durumdan kurtulmak için, bu tür değişiklikleri kışkırtan faktörü dışlamak yeterlidir.

İdrarın güçlü ve nahoş kokmasına neden olan hastalıklara gelince, bunlar temel olarak şunlardır:

  • piyelonefrit;
  • üretrit;
  • ilerleyici şeker hastalığı;
  • sindirim organlarındaki bozukluklar;
  • mesanede çeşitli neoplazmalar;
  • Karaciğer yetmezliği;
  • vajinal disbakteriyoz;
  • klamidya;
  • üreplazmoz;
  • mikoplazmoz;
  • trikomoniyaz;
  • piyelit.

Bunlar, kadınlarda idrardan hoş olmayan ve güçlü bir kokunun ortaya çıkmasına neden olabilecek tüm hastalıklardan uzaktır, bu nedenle, bunun olmasının kesin nedenini bulmak için derhal bir tıbbi kuruma başvurmalı ve bir dizi ek muayeneden geçmelisiniz. çalışmalar.

Patoloji belirtileri

Tıbbi uygulamanın gösterdiği gibi, kadınlarda kokulu idrar, vücutta patolojik bir sürecin geliştiğinin ilk işaretidir. Bu belirti gözetimsiz bırakılırsa, hastalık hızla ilerleyecek ve ek semptomlarla kendini gösterecek ve ayrıca ciddi komplikasyonlara yol açacaktır.

Temel olarak, kadınlarda idrardaki kokuya aşağıdaki semptomlar eşlik eder:

  • alt karın bölgesinde ağrı görünümü;
  • idrara çıkma sırasında ağrı oluşumu;
  • idrarda kan safsızlıklarının görünümü;
  • yakınlık sırasında ağrı ve cinsel ilişkiden sonra hoş olmayan bir kokunun ortaya çıkması.

Bu tür belirtiler ortaya çıktığında, durum bir tıbbi kurumla derhal temasa geçmeyi gerektirir, çünkü aksi takdirde kapsamlı bir enflamatuar süreç geliştirme olasılığı vardır.

Kadın vücudunda sistit veya üretrit gibi bir süreç gelişirse, güçlü idrar kokusuna ek olarak bel bölgesinde şiddetli ağrı, idrar yaparken kaşıntı ve yanma, mesane bölgesinde dayanılmaz ağrı, karında bulanıklık gibi belirtiler görülür. idrar görünür.

Kadınlarda idrarın neden güçlü ve nahoş koktuğu sorusuna doğru bir şekilde cevap vermek için bir dizi tıbbi çalışmadan geçmeniz gerekir.

İtici idrar kokusu hamile kadınlar tarafından çok sık hissedilir. Bu tür değişikliklerin temeli, vücudun yeniden yapılandırılması ve hormonal arka planda değişikliklerdir ve herhangi bir tedavi gerektirmez, çünkü doğumdan sonra tüm hoş olmayan kokular kendi kendine kaybolur.

Not! Çocuk doğurma sırasında idrar kokusu aseton, tatlımsı veya çürüyen elmaları andırıyorsa, bu, acil teşhis ve tedavi gerektiren diyabet gelişimini gösterebilir.

İtici idrar kokusu hamile kadınlar tarafından çok sık hissedilir.

Hamileliğin son aylarında, idrarın hoş olmayan kokusu daha doygun hale gelir. Bunun nedeni, üreterin uterus tarafından sıkıştırılması sonucu idrarda durgunluk olmasıdır.

Bazı kadınlar, idrarın neden balık gibi koktuğunu sorarak bir tıp kurumuna gider, ancak uygulamanın gösterdiği gibi, daha adil cinsiyette böyle bir tezahür nadiren teşhis edilir ve nedeni esas olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Bu, esas olarak, idrara çıkma sırasında idrara giren vajinadan belirli salgılardan kaynaklanır ve bu da böyle bir kokunun ortaya çıkmasına neden olur.

Daha önce de belirtildiği gibi, balık kokusunun temeli, trichomoniasis gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklardır. Bu hastalık korunmasız cinsel temas sırasında bulaşır ve iç organlara zarar verir.

Bazı kadınlar, idrarın neden balık gibi koktuğunu sormak için tıbbi bir tesise giderler.

Balık kokusuna ek olarak, bir kadın aşağıdaki belirtilere de sahiptir:

  • dış görünüş;
  • idrara çıkma sırasında ağrı oluşumu;
  • vajinal mukozanın şişmesi ve kızarıklığı.

Trichomoniasis'e ek olarak, idrarın balık kokusu, vajinal disbakteriyoz ve mikroflora bozuklukları ile de ortaya çıkabilir. Bu tür patolojik süreçler, aynı zamanda güçlü bir balık kokusunun eşlik ettiği genital organlardan bol miktarda yeşilimsi akıntı ve ayrıca idrara çıkma ve mukoza zarının iltihaplanması sırasında hoş olmayan duyumlar gibi ek belirtilerle kanıtlanır.

Kadınlarda balık kokulu bulanık idrar, vücutta genetik bir hastalık olan ve karaciğer enzimlerinin üretiminde yer alan süreçlerin tamamen veya kısmen düzenlenmemesi olarak ifade edilen trimetilaminüri gelişirse olabilir.

Kadınlarda idrarın balıksı kokusunun ne anlama geldiğini öğrendik, şimdi idrarda ekşi bir koku varsa bunun ne anlama geldiğine karar verelim. Kadınlarda idrarda kötü kokunun ana nedeni, kandidiyazis veya üretrit gibi genitoüriner sistemin mantar enfeksiyonlarıdır.

Bu hastalıklara aşağıdakiler gibi ek semptomlar eşlik eder:

  • bulutlu idrar;
  • vajinanın labia ve mukoza zarlarında beyaz plak görünümü;
  • vajinadan kıvrılmış akıntı;
  • genital bölgede kaşıntı.

Ekşi idrar kokusu, sindirim sisteminin işleyişindeki sorunları gösterebilir.

Kadınlarda idrar yaparken ekşi koku, sindirim sisteminin işleyişindeki sorunları ve bağırsak disbakteriyozisi gibi hastalıkları ve ayrıca mide suyunun artan asitliğini gösterebilir.

Bir kadının idrarı küf kokuyorsa, bu öncelikle karaciğer fermantasyon sisteminin aktif olmadığı, bunun neden olduğu ve patolojiden nasıl kurtulacağı sadece bir doktor tarafından cevaplanabilecek konjenital bir patolojiyi gösterir.

Bu patolojik süreçle, bir kadının aşağıdaki semptomları da vardır:

  • letarji;
  • konvülsif koşulların ortaya çıkması;
  • fiziksel ve entelektüel gelişimde gecikme;

Hastalığın tedavisi, beslenmedeki tüm kural ve tavsiyelere sıkı sıkıya bağlı kalmaktan oluşur. Katılan doktorun randevusunu görmezden gelirseniz, hastalık beyne ve merkezi sinir sistemine zarar verebilir.

Hastalığın tedavisi, beslenmedeki tüm kural ve tavsiyelere sıkı sıkıya bağlı kalmaktan oluşur.

Spesifik olmayan kokulara gelince, bunlar da görünebilir. Sıklıkla idrarın sarımsak veya ampisilin gibi koktuğunu fark edebilirsiniz. Bu kokulara temel olarak belirli yiyecekler, baharatlar veya antibakteriyel ilaçlar yemek neden olur. Bu gibi durumlarda, hoş olmayan bir kokuya neden olan ve daha sonra kendi kendine kaybolan yiyecekleri diyetinizden çıkarmanız gerekir.

Vajinadan koku ve akıntı

Kadın vücudunun anatomik özelliklerinin bir sonucu olarak, kadınlar sıklıkla idrardaki koku değişikliklerini vajinal akıntı ile ayırt edemezler. Uygun olmayan samimi hijyenin yanı sıra mesane iltihabı veya kısmi idrar kaçırmanın bir sonucu olarak akıntıda hoş olmayan bir koku görünebilir.

Bu durumda tüm hoş olmayan kokular, görünümlerinin nedeni ortadan kaldırılırsa tamamen ortadan kalkar. Herhangi bir nedenle, örneğin bir çocuk taşırken bu mümkün değilse, hoş olmayan kokudan kurtulmak için, dış rahatsızlığı tamamen ortadan kaldırabilecek özel ürolojik pedler giymeniz gerekir.

Tedavi

Hoş olmayan idrar kokusundan kurtulmak için önce kadın vücudunda böyle bir sapmanın nedenini bulmalısınız. Bunu yapmak için hemen bir uzmandan tavsiye almanız gerekir.

Belirli çalışmaları geçtikten sonra, bir kadına kesinlikle doğru bir teşhis konacak ve etkili bir tedavi reçete edilecektir. Uygulamanın gösterdiği gibi, nedenden kurtulduktan sonra, idrar kokusu ve şeffaflığı normale döner. Ancak kokunun nedenini tam olarak doğrulamak için doğru teşhis ve gerekirse tedavi için bir sağlık kurumuna başvurmalısınız.

Sağlıklı bir insanda ortaya çıkan hoş olmayan idrar kokusu endişe nedeni olmalıdır. Keskin ve itici olarak değişmesinin birkaç nedeni vardır. İdrardan yayılan koku, bir hastalığın, uygunsuz beslenmenin veya içki içmenin başlangıcına işaret edebilir. Normalde hafif, özel olmalı. Koku ortaya çıktıysa, olumsuz olayın nedenlerini bulmak gerekir. Bu amaçla, doktorlar vücudun tam bir muayenesini yaparlar.

Sağlıklı insanların idrarı, zar zor duyulabilen bir amonyak kokusu yayar. İlginç bir gerçek şu ki, kadın idrarı dışarıya yerleştirildiğinde aroması gözle görülür şekilde artar. İdrar, vücuttaki patolojik süreçlerin aktif seyrinde bile kokar. Doğru, idrar yaparken zaten garip bir aroma ortaya çıkıyor. İdrar kokusunun neden değiştiğini ve böyle bir durumda ne yapılması gerektiğini öğrenmek için bir tıp uzmanına başvurmak yardımcı olacaktır.

Çeşitli faktörlerin etkisi altında idrar değişiminin fiziksel göstergeleri. Bunlar şunları içerir:
  • zührevi hastalıklar;
  • pelvik organların enflamatuar hastalıkları;
  • vücudun dehidrasyonu;
  • belirli gıdaların büyük miktarlarda kullanılması (alkol, sarımsak, kuşkonmaz bitkileri);
  • bozulmuş metabolizma;
  • genetik düzeyde gelişen sapmalar;
  • karaciğer ve sindirim organlarının hastalıkları;
  • belirli ilaç gruplarının yanlış kullanımı (bunlar arasında antibiyotikler vardır).

Kötü kokulu idrar, genellikle idrarda aseton bileşiklerinin birikmesinden kaynaklanır. Sağlıklı insanların idrarında da bulunurlar, ancak daha düşük bir konsantrasyonda. İdrar çok güçlü ve spesifik kokuyorsa, aseton miktarının izin verilen sınırları aşması muhtemeldir. Ve burada bunun neden olduğunu bilmek önemlidir.

Asetonu andıran koku, genellikle bu tür sapmaları ve patolojileri bildiren bir alarm zilidir:
  • mide kanseri;
  • diyabet;
  • bozulmuş diyet (çok fazla yağ ve protein içeren yiyeceklerin hakim olduğu zaman);
  • uzun, dengesiz beslenme, ağır fiziksel efor, uzun süreli oruç nedeniyle vücudun tükenmesi;
  • uzun süre azalmayan yüksek vücut ısısı;
  • farklı nitelikteki zehirlenme (alkol dahil);
  • tiroid hastalığı;
  • hamile kadınların toksikozunun veya bağırsak zehirlenmesinin arka planında ortaya çıkan uzun süreli kusma.

İdrardan gelen güçlü aseton kokusuna genellikle belirli bir hastalığı gösteren ek semptomlar eşlik eder. Ancak, bulunmasalar ve idrardaki aseton kokusu tek başına görünse bile, kişi yine de doktora gitmelidir. Aseton kokusu, idrarın bileşiminde keton cisimlerinin varlığının bir işaretidir. Zamanında tıbbi önlemler alınmazsa, hasta komaya girer veya sağlığı ile ilgili ciddi sorunlar yaşar. Bu özellikle anne olmaya hazırlanan kadınlar için geçerlidir.

Genel olarak, asetonlu idrar keskin bir koku veya çürük elma aroması ile gelir. Terapi, idrarın fiziksel parametrelerini değiştiren nedenleri ortadan kaldırmaya ve diyet planını ayarlamaya yardımcı olur.

Her zaman idrarda bulunan başka bir bileşik türü de amonyaktır. Büyük miktarlarda birikmişse, idrar amonyak gibi kokmaya başlar. Vücutta olumsuz fizyolojik koşulların gelişmesiyle birlikte amonyak kokusu artar.

Bu tür koşulların ortaya çıkması aşağıdaki faktörlere bağlıdır:
  • çok miktarda demir ve kalsiyum içeren çok miktarda ilaç kullanımı;
  • çok miktarda protein yemek (protein amino asitlerinin parçalanması sırasında amonyak oluşur);
  • amonyak kokusunun meydana geldiği idrar organlarında iltihaplanma (bu tür durumlar, örneğin piyelonefrit veya sistit sonucu nadiren gelişir);
  • dehidrasyon (aralarında amonyak bulunan idrardaki bileşenlerin konsantrasyonu artar);
  • üriner staz (idrar amonyak seviyeleri genellikle sabahları, uzun süreli yoksunluktan sonra, hamile kadınlarda ve böbrek taşı, üreteri sıkıştıran mesane taşlarından muzdarip kişilerde artar);
  • karaciğer hastalıkları (iltihaplı bir organdan idrara giren salınan amonyak molekülleri keskin bir koku kaynağı haline gelir).

Bazı fiziksel faktörler (yetersiz beslenme, sıvı eksikliği, idrarın mesanede uzun süre kalması) idrar kokusundaki değişikliğin belirleyici nedeni haline gelirse, doğru içme rejimine bağlı kalarak ve mesaneyi boşaltarak bunu tekrar normal hale getirebilirsiniz. zamanında.

Atılan adımlar beklenen sonucu getirmez ve tedavinin başlamasından 3 gün sonra bile hoş olmayan bir kokuya sahip idrar ortaya çıkar. Bu durum iç organların aralıklı olarak çalıştığını gösterir. Doktor, doğru tedavi rejimini geliştirmesine izin veren ek teşhisler yapar.

İdrardan gelen ekşi koku, ekşi süt veya lahana turşusu aromasına benzeyebilir. Görünüşü, idrar organlarındaki (kandidiyaz üretrit veya kandidiyaz) bulaşıcı bir mantarın aktivitesinden kaynaklanır.

Böyle spesifik bir idrar kokusu, aşağıdaki semptomlarla tamamlanır:
  • sıvının bulanıklığı;
  • vajinada kalıcı kaşıntı;
  • cinsel organlardan beyazımsı bir akıntının ortaya çıkması (kıvamlarında pulları andırırlar);
  • vajinal mukoza zarlarında beyaz plak oluşumu.

İdrarınız bulanıksa ve ekşi kokuyorsa, doktorunuz etkili tedavi için merhemler, vajinal fitiller ve fitiller gibi topikal ilaçlar önerecektir. Sistemik etkiye sahip ilaçlar da iyi yardımcı olur (bunlar ağızdan alınması gereken hapları içerir).

Ekşi idrar kokusu bazen sindirim organlarının işleyişiyle ilgili sorunların arka planında ortaya çıkar. Mide veya bağırsak disbakteriyozisindeki meyve suyunun yüksek asitliği, durumun gelişimini tetikleyen ana faktör haline gelir. İdrarın neden keskin bir kokuya sahip olduğunun bir başka açıklaması da vajinal disbakteriyoz veya vajinittir. Kadın genital organlarının patolojileri, salgılarla tamamlanan ekşi bir idrar aromasına neden olur. Disbacteriosis ile başarılı bir şekilde başa çıkmak, eylemi bağırsak mikroflorasını restore etmeyi amaçlayan süspansiyonlara, kapsüllere veya vajinal tabletlere yardımcı olacaktır. Patojenik bakteriler tespit edilirse, tıp uzmanı antibakteriyel ilaçlar reçete eder.

İdrarın hoş olmayan bir çürük balık kokusuna sahip olması çok nadirdir. Görünümü, vajinada idrarla karıştırıldığında ona uygun bir koku veren patolojik salgıların varlığından kaynaklanmaktadır. Örneğin, aynı renkteki salgılarla karıştırılmış ve özellikle balık gibi kokan sarı idrar, Trichomonas'ın aktif yaşamının bir sonucu olarak ortaya çıkar (bunlar cinsel yolla bulaşan hastalık trichomoniasis'in etken maddesidir).

Kötü idrar kokusuyla birlikte başka belirtiler de ortaya çıkar:
  • idrara çıkma sırasında ağrı;
  • vajinal ve üretral mukoza zarlarının şişmesi veya kızarması;
  • sarımsı kahverengi tonu olan vajinal akıntı.

Vajinal mikrofloranın bozulan dengesi, idrarın neden güçlü bir şekilde balık koktuğunu açıklar. Sıvının bileşiminde, patojenik mikroorganizmalar, gardnerella baskın hale gelir. Hoş olmayan bir kokuya bol miktarda yeşilimsi akıntı, mukoza zarının iltihaplanma süreci, mesane boşaldığında artan ağrılı duyumlar (üretritin iltihaplanma sürecinin arka planına karşı gelişmesi şartıyla) eşlik eder.

İdrar, trimetilaminüri adı verilen genetik bir hastalık nedeniyle şımarık balık gibi kokabilir. Bu patolojiden muzdarip kişilerde, herhangi bir vücut sıvısı (idrar, kan, ter, tükürük) salındığında çürük balığa benzeyen keskin bir aroma ortaya çıkmaya başlar. Bunun nedeni, karaciğerin, genetik bozukluklar nedeniyle, trimetilaminin aktif bağlantı bileşeninin dönüştürülmesinden sorumlu olan bireysel enzimlerin üretimini tam olarak düzenleyememesidir (gıda mide tarafından sindirildiğinde salınır). Trimetilaminüri, çoğunlukla anne memesinden sütten kesilen çocuklarda teşhis edilir. Ancak yetişkinlerde bu genetik bozukluğun tespit edildiği durumlar vardır. Tedavi kursu, protein açısından düşük bir diyete sürekli bağlı kalmayı ve hasta bir kişi tarafından adsorbe edici ilaçların kullanılmasını sağlar.

Akçaağaç şurubu aromasını andıran tatlı idrar kokusu, çoğunlukla kalıtsal lösinoz hastalığının bir parçasıdır. Vücutta amino asitlerin parçalanmasında rol oynayan bazı enzimlerin üretimi bozulur. Sonuç olarak, yavaş yavaş dokuların içinde birikir ve vücudu zehirler. "Lösinoz" tanısı esas olarak yeni doğan çocuklarda yapılır. Bununla birlikte, hastalığın ilk belirtileri daha sonraki bir gelişim döneminde ortaya çıkar.

İdrarın tatlı kokusu, kalıtsal bir patolojinin tek belirtisi değildir. hastalık stres, azalmış bağışıklık, ciddi fiziksel aşırı zorlama ile şiddetlenir ve aşağıdaki belirgin semptomlar eşlik eder:
  • konvülsiyonlar;
  • mide bulantısı ya da kusma;
  • koordine olmayan hareketler

Lösinoz tedavisi, diyete belirli amino asit tiplerini dahil etmeden yaşam boyunca diyet yapmayı içerir. Klinik testlerin sonuçlarını sürekli izlemek de önemlidir. Prognoz, zamanında tedaviye tabi olarak olumludur.

Bir kişinin fenilketonürisi varsa ve karaciğerindeki fermantasyon sistemi düzgün çalışmıyorsa idrar kötü kokar. Fenilalanin bileşeni parçalanmaz, dokularda birikir. Bunun sonucu, hoş olmayan bir koku ile vücut sıvılarının (idrar, ter, tükürük) salınmasıdır, kokuda fare veya küfü andırır.

Hastalık bebeklerde bulunur ve sıklıkla ek semptomlar eşlik eder:
  • letarji;
  • konvülsiyonlar;
  • zihinsel ve fiziksel az gelişmişlik.

Patolojinin tedavisi, sıkı bir diyet diyetinin gözlemlenmesini içerir. Yaşam boyu diyet kısıtlamaları getirilerek hastalığın seyrini yavaşlatmaya yardımcı olur. Hasta geliştirilen diyete uymazsa, beyne ve merkezi sinir sistemine zarar verir. Böyle bir devletin sonuçları, embesillik ve aptallığın gelişmesine kadar çok üzücü.

Kokuşmuş bir kokunun varlığı, rektumun veya piyelonefritin onkolojik bir tümörünü gösterebilir. Kadınların idrarından çürük yumurta kokusu yayılırsa, böbreklerde veya mesanede enfeksiyon olasılığı yüksektir. İdrarda bulanıklık ve çeşitli kapanımlar (süspansiyonlar veya pürülan parçacıklar) varlığı, genitoüriner organların patolojilerini gösterir.

Genel olarak, keskin idrar kokusunun nedenleri, bir iç hastalık ile ilişkili olmayan tamamen farklı bir yapıya sahip olabilir. Bazen sağlığı iyi olan bir kişi de benzer bir problemle yüzleşmek zorundadır. Örneğin, çürük yumurtaya benzer keskin idrar kokusu, çok miktarda kuşkonmaz yedikten sonra ortaya çıkar. Bitkiyi yedikten 6 saat sonra hiçbir işlem görmeden kendi kendine geçer. Bir kişi çok fazla alkollü içecek, tuzlu, baharatlı veya tütsülenmiş yiyecekler tüketirse, idrarı gün boyunca lezzetini değiştirebilir.

Ayrıca belirli yiyecekleri yedikten sonra ortaya çıkan ayrı bir idrar kokusu kategorisi vardır. Örneğin, sarımsak, bira, kükürt, kauçuk, kavrulmuş tohum veya sosis kokusu aromasının kaynağı olabilir, tütsülenmiş et, çürük lahana veya ampisilin kokusunu yayabilir. Bir kişi antibiyotik veya başka güçlü ilaçlar alırsa, idrarı uyuşturucu gibi kokar. Ancak bu aroma, ilaçları aldıktan sonra kaybolur.

Diyete çok renkli baharatlar dahil edildiğinde idrarın rengi ve kokusu değişir. İdrarda kalıcı kötü kokuya neden olan nedenlerin listesi sadece bir örnektir. İdrar, insan vücudundaki metabolizmanın son ürünü olarak adlandırılır, bu nedenle organ ve sistemlerin işleyişinde en ufak bir iç problem ortaya çıktığında fiziksel parametreleri değişir.

Normal insan idrarında herhangi bir koku olmamalıdır. Yabancı aromalar yaymaya başladıysa, bu, üriner sisteme bir tür hastalık tarafından saldırıya uğradığı anlamına gelir.

Örneğin:
  • piyelonefrit;
  • sistit;
  • üretrit.

İdrara giren patojenik bakteriler, keskin bir idrar kokusuna neden olur. Örneğin, sistitin nedeni tıbbi veya bulaşıcı olabilir. Bazen bu hastalık uzun süreli ilaç tedavisinin arka planına karşı gelişir. Çürük ve keskin idrar kokusunun nedeni, irin birikiminin eşlik ettiği ilerleyici iltihaplanmadır.

Hoş olmayan idrar kokusunun kaynağı belirlenirken hastanın cinsiyeti de önemlidir. Örneğin, erkeklerde idrar kokusundaki bir değişiklik genellikle prostat bezinin arızalandığını veya prostatit başlangıcını (idrarın zor olduğu ve perine bölgesinde ağrının meydana geldiği) gösterir.

Ek olarak, erkeklerde artan idrar kokusuna bir dizi faktör neden olur:
  • genitoüriner enfeksiyonların ilerleyici yayılması;
  • vücutta su eksikliği;
  • diyabet;
  • akut karaciğer yetmezliği;
  • B 6 grubu vitaminlerin uzun süreli alımı;
  • böbrek enfeksiyonu.

Kadın idrarı, vajinanın mikroflorasındaki bir değişiklik nedeniyle cinsel ilişkiden sonra genellikle kokusunu değiştirir. Bu durum genellikle pamukçuk, trichomoniasis, gonore veya cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan muzdarip adil cinsiyette ortaya çıkar.

İdrardan gelen kötü koku, genellikle genitoüriner veya boşaltım sistemini etkileyen hastalıkların tek belirtisi olur. Patolojinin gelişiminde zaten erken bir aşamada ortaya çıkar ve diğer belirtilerin ortaya çıkmasından önce onu tanımlamayı mümkün kılar.

Çocukluktaki normal dışkının kokusu yoktur. Sadece birkaç yıllık yaşamdan sonra, bir çocuğun idrarı bir yetişkinde olduğu gibi “koku almaya” başlar. Bebeğin idrarının fiziksel parametrelerindeki bir değişiklikle uğraşmak zorunda kalan birçok ebeveyn, çocuklarda keskin idrar kokusunun ne anlama geldiğiyle ilgileniyor, böyle bir semptom bulunursa bir çocuk doktoruna gitmeye değer mi?

Çocuklukta keskin bir idrar kokusunun nedenleri bir yetişkindekine benzer:
  1. Bebek herhangi bir kalıtsal hastalıktan muzdaripse, idrarı daha hayatının başlangıcında hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Doğum hastanesinde bile yenidoğanların kalıtsal patolojileri teşhis edilir ve orada terapötik tedavi yapılır.
  2. Bir çocukta sarı, konsantre idrar, küçük bir vücutta sıvı eksikliğini gösterir. Bu semptomlara vücut sıcaklığındaki bir artış eşlik edebilir. Bu tür koşullar, bulaşıcı nitelikteki patolojilerin gelişiminin arka planında ortaya çıkar. Çocuğa yardım etmek için, ebeveynler ona mümkün olduğunca fazla sıvı içirmelidir.
  3. Yeni doğmuş bir çocuğun idrarından gelen hoş olmayan bir koku, bazen dış lokalizasyona sahip faktörlerin etkisinden gelir. Örneğin, emziren bir anne diyetini değiştirirse, lahana turşusu yerse, tohum yerse veya alkol içerse, bu idrarın fiziksel özelliklerindeki değişikliği etkiler. Bebeği diğer yapay karışımlara aktarırken veya tamamlayıcı gıdalar eklerken idrar kokusunu da değiştirmelidir.

Genellikle bir çocuğun idrarı, banal faktörlerin etkisinden dolayı kokusunu değiştirir. Ebeveynler bu gerçeği göz ardı etmemelidir. Bebeğin herhangi bir şikayeti olmasa bile idrar rengindeki değişiklik konusunda bir çocuk doktoruna danışmalıdırlar.

Hamilelik döneminde, kadın idrarı çeşitli faktörlerin etkisiyle kötü kokar. Hamilelik patoloji olmadan ilerlerse, idrar pratik olarak kokusunu değiştirmez. Doğru, sağlıklı kadınlarda bu sıvı, zar zor duyulabilir bir amonyak kokusuyla olur.

İdrardan gelen keskin kokular, hastanın vücudundaki patolojilerin seyrini gösterir:
  1. İdrardaki amonyak aroması hemen yakıcı hale gelirse, anne adayı muhtemelen çok az sıvı içiyor demektir. Bu nedenle idrar küçülür ve konsantrasyonu artar, bu da amonyak kokusunun ortaya çıkmasına neden olur. Doğal idrar kokusunu geri kazanmak için hamile bir kadın içme rejimini yeniden gözden geçirmelidir.
  2. Hamileliğin erken evrelerinde, birçok kadın şiddetli toksikoz geliştirir ve günde 'a kadar kusma meydana gelir. Bu nedenle metabolik bir bozukluk gelişir ve idrardan kötü bir koku gelir. İçinde biriken asetoasetik asit ve aseton, kadının vücudunun genel durumunu kötüleştirerek, ağırlık ve basınçta güçlü bir azalmaya neden olur.
  3. Dekompanse diyabet, keton cisimlerinin birikmesine neden olur ve bu arka plana karşı idrar, çürüyen elma kokusu alır.
  4. Hamile kadınların idrarındaki aseton kokusu, çok sıkı bir diyetten veya kontrolsüz oruçtan kaynaklanır.
  5. Birçok hamile kadının idrarında amonyak kokusu görülür. İrin, patolojik mikroorganizmaların veya beyaz kan hücrelerinin birikmesi, kötü kokulu bir idrara yol açar.
  6. Gebe kadınlarda bulanık idrar, sistit veya piyelonefrit ile ilişkili inflamatuar süreçlerin aktivasyonunu gösterir.
  7. Hamile bir kadın çok fazla soğan, yaban turpu, kuşkonmaz veya sarımsak yerse idrarı kötü kokabilir.

Hamile bir kadının idrarı kokusunu değiştirmişse, bu belirti tehlikeli olarak kabul edilmelidir. Muhtemelen, vücutta ciddi patolojiler gelişir. Hamile annenin, hastalığın nedenlerini teşhis etmek ve belirlemek için bir ürologdan yardım istemesi gerekir.

Güçlü bir idrar kokusuna neden olan bir durumun neden geliştiğini öğrenmek için hasta bir tıbbi tesisi ziyaret etmeli ve enstrümantal ve laboratuvar önlemleri de dahil olmak üzere bir dizi testten geçmelidir. Laboratuvarda hastanın idrarı incelenir, içindeki lökosit, protein ve eritrosit düzeyi belirlenir. Daha detaylı araştırma için MR, ultrason, ürografi, böbrek bilgisayarlı tomografisi yapılır. Doğru bir teşhis, doktorun doğru tedavi rejimini geliştirmesini ve etkili ilaçları seçmesini sağlar.

Bir kişinin idrarı kokusunu değiştirdiyse, vücutta tedavi gerektiren patolojik süreçlerin meydana geldiği anlamına gelir.

Terapötik kurs, idrarın fiziksel özellikleri dikkate alınarak geliştirilmiştir:
  1. Aseton kokulu tatlı idrar, diyetin gözden geçirilmesini gerektirir. Tatlı ve baharatlı yiyecekleri doğal bal ile değiştirerek menünüzden çıkarın. Yağlı yiyecekler yemeyin, alkali suyu tercih edin. Alınan önlemler durumda bir iyileşmeye yol açmazsa, uzman bir tıp merkezine başvurun. Orada gerekli testleri geçebilecek ve doktorun bireysel olarak geliştireceği şemaya göre yüksek kaliteli tedavi alabileceksiniz.
  2. Sabahları idrar hoş olmayan bir koku yayarsa, idrar söktürücü ilaçlar veya antibiyotik almak gerekir. İdrar organlarının tam işleyişini geri kazanmaya ve iltihaplanma sürecini ortadan kaldırmaya yardımcı olurlar. Hastanın ayrıca daha fazla sıvı içmesi gerekir.
  3. Üriner organlarda bakteriyel bir inflamatuar süreç gelişmişse, idrar amonyak gibi kokar. Bir hastayı iyileştirmek için bir tıp uzmanı, antibakteriyel ve yardımcı ilaçlar içeren bir terapötik kompleks seçer. Evde, tıbbi tedaviye halk ilaçları (örneğin, yabani gül kaynatma) ekleyebilirsiniz.
  4. İdrardan gelen çürük kokusu antibakteriyel tabletler yardımıyla giderilir. Papatya kaynatma ile yıkamak da faydalı olacaktır. Hazırlamak için 1 yemek kaşığı alın. ben. çiçekler, ml sıcak su dökün, kullanmadan önce ısrar edin ve soğutun. Yıkama, günde 2 kez lavman kullanılarak gerçekleştirilir.
  5. İdrardan çıkan küf kokusu, bir kişinin fenilketonüri adı verilen kalıtsal bir hastalıktan muzdarip olduğunu gösterebilir. Bu durumda ilaç tedavisinin seyri doktor tarafından geliştirilir ve evde hasta diyeti değiştirmeye özen göstermelidir. Menüden hayvansal protein içeren ürünleri hariç tutmak gerekir. Bitkisel kökenli yiyecekleri tercih etmek daha iyidir.
  6. Ekşi aromalı idrar, bozulmuş vajinal mikrofloralı kadınlarda veya bir mantar enfeksiyonu genitoüriner sisteme girdiğinde daha sık görülür. Terapötik tedavi, flukonazol (tabletler veya fitiller) içeren ilaçların kullanımını içerir.
  7. Bazen idrar, seks yaptıktan sonra kötü bir koku yayar. Bu, kadının vajinasına bir mantar enfeksiyonu girdiği veya laktik asit dengesinin bozulduğu anlamına gelir. Evde, bu sorunu papatya kaynatma ile lavmanların yardımıyla çözebilirsiniz. Bu durumda tabletler ve vajinal fitiller şeklindeki ilaçlar da yardımcı olacaktır.
  8. İdrardan gelen kokuşmuş yağ kokusu, yüksek düzeyde metionin olduğunu gösterir. Taze dereotu infüzyonu sorunu çözmeye yardımcı olacaktır. Çare hazırlamak için 2 yemek kaşığı almanız gerekir. bitkiler, ml kaynar su ile dökün, 30 dakika bekletin. İnfüzyon gün boyunca her yemekten önce içilmelidir.
  9. Prostatitin arka planında fetid bir idrar kokusu ortaya çıkarsa ve sıcaklıkta bir artış eşlik ediyorsa, hasta her şeyden önce doktorundan tavsiye ve tedavi rejimi almalıdır. Ek olarak, evde maydanoz tohumları ve yaprakları kaynatma kullanabilirsiniz. Hazırlamak için 0,5 su bardağı hammadde alın, ml sıcak su dökün ve ısrar edin. Yemeklerden önce bir kaynatma içilmesi tavsiye edilir.

Hoş olmayan idrar kokusu için terapötik önlemler, oluşumunun temel nedenini ortadan kaldırmayı amaçlar. Sağlığınıza önem veriyorsanız, hastanede tam bir muayene olun, bu da idrarın neden kokusunu değiştirdiğini bulmanıza yardımcı olacaktır.

Bunun nedeni muhtemelen idrar yolundaki gizli bir enfeksiyon veya düşük kaliteli gıda kullanımıydı. Her durumda, bir tıbbi muayene, bir tedavi sürecini hızlı bir şekilde anlamanıza ve geçirmenize yardımcı olacaktır.

Kategoride popüler:

Şeritler ile yeni yıl için şişelerin dekorasyonu Şampanya Noel Baba

Şeritler ile yeni yıl için şişelerin dekorasyonu Şampanya Noel Baba

okuman
Plastik kaşıklardan el işleri: Kendin yap takıları nasıl yapılır (78 fotoğraf)

Plastik kaşıklardan el sanatları: kendi ellerinizle nasıl süslemeler yapılır

okuman
Kendin Yap sapan boncuklar: Yeni başlayanlar için bir tığ işi ana sınıfı Sapan boncukları nasıl monte edilir

Kendi ellerinizle slingo boncukları: tığ işi ustalık sınıfı

okuman
kendin yap popik bebek: ana sınıf

kendin yap popik bebek: ana sınıf

okuman

Genital Bölgede Koku

Vajinada bulunması gereken ‘laktobasil’ grubu bakteriler kandaki şekeri alır, parçalar ve laktik aside çevirir. Laktobasillerin yaptığı şeker parçalama işlemi nedeniyle ortaya çıkan laktik asidin kokusuna da genital koku denir. Bu asidin PH değerine, vajinal asidik değer denir ve normali 4 olarak kabul edilir. PH değeri, genital bölgedeki laktobasiller ile ilgilidir. Laktobasillerin eksik olması genital bölgede sorun olması anlamına gelir. Genital bölgedeki yararlı bakterilere flora veya biota denir. Bu bakteriler dezenfektan ve antiseptik rolü de üstlenir. 

Vajina doğası gereği, hava alması gereken, ortalama bir sıcaklık ve nemde bulunması gereken bir organdır. Bunu sağlayan vajinal florada, bir takım yararlı organizmaların baskın halde bulunması gerekir. Vücudumuzun dışarıya açık her ortamında olduğu gibi, ellerimiz,  burnumuz, kulağımız vs. vajina içinde de bir takım bakteriler, mikroorganizmalar olabilir. İşte bu dengenin bozulması vajinal akıntıya veya akıntısız vajinal kokuya neden olur.


Kötü Vajinal Koku Kanser Değil Enfeksiyon Belirtisi

Kadınların cinsel sağlığını ve yaşamını olumsuz etkileyen en önemli sorunlar arasında yer alan, daha çok da enfeksiyon kaynaklı olan akıntılar, "normal fizyolojik akıntılar" ve "enfeksiyona bağlı akıntılar" olarak ikiye ayrılır. Fizyolojik akıntılar; kokusuz, saydam, renksiz, adetin belirli zamanlarına göre miktarı artıp azalan akıntılardır. Rahim ağzından gelen sümüksü ve saydam renkli bu akıntılar hormonlar ile ilgili olduğundan belirli zamanlarda artış gösterir. Muayenede bulgu yoksa, normal kabul edilir.

‘Kötü kokulu akıntı’ kesinlikle bakteriyel enfeksiyon göstergesidir. Mantar akıntıları, HPV ve rahim ağzı kanseri de yine kokulu olmaz. Vajinal koku yalnızca bakteriyel nedenlerden olur. Elbette virüs varken üzerine bakteriyel enfeksiyon gelirse genital koku oluşabilir. Dolayısıyla genital bölgede kötü koku deyince akla bakteriyel enfeksiyon gelmelidir. Tabii burada enfeksiyona yatkın olan kişileri de unutmamak lazım. Bölgenin temizliğine dikkat etmeyen, diyabetik, AIDS gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı durumu olanlar enfeksiyona yatkın olan kişilerdir.

Tuvaletten Mikrop Kapmak Zor Bir İhtimal

Türkiye’de pek çok kadın klozete oturmadan önce genellikle kapağın temiz olup olmadığını kontrol eder. Hatta öncesinde temizleyip, üzerini de klozet örtüsü veya peçeteyle kapatır. Islak bir akıntı damlasının üzerine oturulursa enfeksiyon riski doğabilir. Ancak kurulanmış ve üzeri örtülmüş bir klozetten mikrop kapılması son derece nadir bir durumdur. Bu durumda enfeksiyonun tuvaletten kapıldığı söylentisi pek doğru değildir. Doktora başvuran kişilerin bir kısmı da havuzdan mantar kaptığı şikayetiyle gelir. Yüzerken vajinanın içerisine suyun girme ihtimali pek yoktur. Dolayısıyla havuzdan veya küvetten mikrop kapma ihtimali düşüktür.

Cinsel İlişki Genital Kokuyu Tetikler mi?

Cinsel ilişki öncesi heyecanlanma ve sıvı artışı olur. Var olan doğal kokuyu artırır. Erkeğin boşalması sonucu gelen spermin kendine has bir kokusu vardır. Kadın buna alışık değildir. Spermle birlikte erkekten bir bakteri gelirse doğal olarak onun da bir kokusu vardır. Sonuç olarak bir kadın eşinden enfeksiyon almasa bile ilişki sonrası koku olması normaldir. Ama ilişki sonrası erkekten gelen koku, bozuk balık kokusuna benziyorsa tedavi edilmesi gerekir.

Genital Koku Hangi Rahatsızlıklardan Kaynaklanabilir?

Kötü koku kadının yaşamının her alanını etkileyebilir. Fizyolojik koku dışında kendisini hatta bazen çevresini rahatsız edecek kadar koku olabilir. Bu kokuların iki nedeni vardır: 

  • Kanama zamanındaki kanın içinden çıkan değişik kimyasal maddelere bağlı olan koku.
  • Bakteriyel enfeksiyonlar olduğunda genellikle bozulmuş balık kokusu gibi tanımlanan ağır bir koku.

Bu nedenlerden ikincisi enfeksiyonu düşündürür. Teşhisi ve tedavisinin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Çünkü enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezlerse vajenle sınırlı kalmaz; rahim ağzına, rahim içine ve tüplere kadar giderek kısırlığa yol açan sorunlar çıkarabilir. Akıntı ve kokuyu her zaman normal kabul etmemek gerekir. Bu yüzden her kadının kendi vajinal kokusunu bilmesi bunun dışında doğal olmayan kokulardan şüphelendiğinde doktoruna başvurması uygun olur. Sigara içmek, birden fazla partner ile beraber olmak ve vücut ısısındaki değişiklik vajinal kokunun diğer nedenleri arasında yer alır.

Diyabet Vajinal Mantar Nedeni

Diyabet hastalığında da özellikle tedavilere dirençli genital mantar enfeksiyonları sık görülür. Bu nedenle sık tekrarlayan ya da tedavilere direnç gösteren durumlarda hijyen eğitimi ve gizli diyabet olup olmadığı kontrol edilir. Klamidya ve gonore (bel soğukluğu) enfeksiyonları, üst genital yollarda yapışıklığa yol açıp kısırlık nedeni olabilir. Aynı zamanda karın iç zarını da iltihaplandırıp "pelvik iltihabi hastalık" adı verilen, kasık ağrısı ve kısırlık şikayetlerine neden olan tekrarlayıcı nitelikteki hastalığın da en önemli nedenleri arasında kabul edilirler. Bu gibi durumlarda eş ile birlikte antibiyotik tedavi uygulanması gerekir. Çok sık antibiyotik kullanmak da vajinal florayı değiştirebilir ve koku ile akıntıya sebep olabilir.

Yeşil Vajinal Akıntı

Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan akıntıların belirtileri arasında akıntının renkli, kokulu, rahatsız edici miktarda görülmesi ayırıcı tanı olur. Bakteri, mantar ya da parazit kökenli olabilen bu akıntılar, genelde gri, sarımsı gri ya da yeşil renkli olup, yanma ve kaşıntıya da neden olabilir. Klinik muayene yoluyla akıntının karakterinden etken hakkında bir ön fikir edinilebilse de mikroskop altındaki özel görünümlerine göre bu enfeksiyonların tiplendirilmesi en doğru yöntem olarak kabul edilir.

Genital Bölgenin Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Vajina kokusu yaşamamak ya da vajinal rahatsızlıklara yakalanmamak için kadınların genital temizlikte dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Normal şartlarda temizlenmesi önerilen ‘vulva’ denilen dış genital bölgedir. İç kısmın temizlenmesi ise önerilmez. O bölgeyi koruyan bakteriyel duvar olduğu için yıkanması sağlıklı değildir. Aksine zararlıdır. Ancak kadın ve erkeğin çok eşli yaşamı varsa vajinanın dezenfeksiyonunu sağlamak gerekebilir. Burada alınacak önlemlerden biri kondom kullanılmasıdır. Her şeye rağmen enfeksiyon kapıldıysa gecikmeden doktora başvurulmalıdır. Normal olmayan koku ve akıntıdan bahsedilip gereken teşhis ve tedavi uygulanmalıdır. Vajinal temizlik öneriliyorsa doktor tavsiyesiyle vajen kokusu ve enfeksiyonun olmaması için özel solüsyonlar kullanılabilir.

Vajinal Koku İçin Antibiyotik Kullanmak Doğru mu?

Genital bölgeden gelen akıntı berrak ve kötü kokuya yol açmıyorsa fizyolojiktir ve bir hastalığa işaret etmez. Kötü kokulu ve fazla akıntı varsa, idrar yaparken yanma ve kaşıntı söz konusuysa vajinada enfeksiyon vardır. En sık görülen şey akıntı ve kötü kokudur. Bakteriyel enfeksiyonlar rahim ağzı ve rahim tüplerini tuttuklarında ciddi sonuçlara da neden olabilir. Onun için basit bir enfeksiyon kadının organ kaybına kadar gidecek sonuçlar doğurabilir. Rahim ağzından biyopsi alınması, kürtaj veya rahim filmi gibi vajinal girişim geçirecek kişilerin de enfeksiyon kapma ihtimali olabilir. Böyle durumlarda önceden tedbir almak için gün içerisinde antibiyotik kullanılabilir. Antibiyotik tedavisi doktor kontrolünde gerçekleşmelidir.

Regl Döneminde Vajinal Koku Normal mi?

Regl döneminde akan kan ve çıkan koku rahmin içerisinden gelir ve steril sayılır. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku değildir. O, kanın içindeki kimyasal madde veya kanamanın beraberinde getirdiği dokulardan ve proteinlerden kaynaklanır. Sık sık ped ve iç çamaşırı değiştirmek dışında özel bir temizlik yapmak gerekmez. Tersi durumda nemli bir bölge olması ve PH dengesi bozulduğu için enfeksiyon riski doğabilir. Bir ped en fazla saat kalabilir. Aynı şey vajinal tampon için de geçerlidir. Duş alışkanlığı regl döneminde daha sık hale gelebilir. Genital bölgenin enfeksiyon kapma riskini azaltmak için pamuklu pedler tercih edilebilir. Aynı zamanda ped ve vajinal tampon arasında sıklıkla karşılaştırmalar yapılır. Ancak sık değiştirilmesi şartıyla ikisinin birbirine herhangi bir üstünlüğü yoktur.

Vajinal Akıntı Tedavisi

Vajinal akıntıya yol açan etken hangisi ise tedavi ona göre yapılır. Bu tedaviler, ağızdan alınan ilaçlar şeklinde sistemik, fitil ve kremler şeklinde uygulanabilir. Tüm bunların yanı sıra kadının hijyen eğitimi hakkında da bilgi edinmek gerekir. Çünkü yanlış hijyen uygulamak, bu tip enfeksiyonların tedaviye dirençli olmasına ve sık sık tekrarlamasına yol açar. Sıkça yapılan hatalardan biri de vajina bölgesinin sabunla yıkanmasıdır. Bu vajinanın pH dengesini değiştirir. Mantar ve bakteryel sorunlarla seyreden koku ve akıntıya neden olabilir. Vajinanın sadece ılık suyla temizlenmesi önerilir. Vajinal şampuan kullanacak kişilerin ise haftada iki defa bol su ile durulayarak kullanmalarını önerilir.

Genital Bölge Kokusu Nasıl Giderilir?

İç çamaşırıyla birlikte külotlu çorap, tayt ve streç kot pantolonlar bakterilerin üremesine neden olabilir. Çünkü vajinanın olduğu ‘perine’ denilen bölge zaten nemin ve ısının yüksek olduğu karanlık bir bölgedir. Nem, ısı ve karanlık mikroorganizma denilen bakterilerin çok sevdiği bir ortamdır. Basit önlemlerle enfeksiyonla gelen genital kokular önlenebilir. Bunlar önlemler şunlardır:

  • Sıkı çamaşır ve kıyafetler olabildiğince az giyilmelidir. Giyildiği zamanda eve gidince ilk fırsatta çıkarılmalıdır. 
  • Kilotlu çorapların da ilk fırsatta çıkarılması uygun olur. Hatta çok sık enfeksiyon geçiren kadınlara ortasındaki ağı kesmeleri önerilebilir.
  • Naylon sentetik iç çamaşırı nefes almaz. Dolayısıyla enfeksiyonlara daha yatkındır. Tercih edilen pamuklu iç çamaşırlarıdır. Yine modern dünyada sıklıkla giyilen tanga tipi ipli çamaşırlar, enfeksiyon geçiren kişiler için uygun bir tercih değildir. Kadınların klasik tipli iç çamaşırı giymesi önerilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

İdrarınızın tuhaf kokmasının 7 sebebi

İdrarınız, sağlığınız hakkında birçok şey söyler. Rengi, vücudunuzdaki su seviyesi, beslenme alışkanlıklarınız ve potansiyel, teşhis konulmamış sağlık sorunlarınız açısından önemli bir göstergeyken, idrarınızın kokusu da vücudunuzda olanlar hakkında ipuçları edinmenizi sağlar.


Columbia Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ojas Shah “Yeterince su tüketiyorsanız normal idrar, genellikle çok az kokar” diyor ve idrarınızın normalden daha fazla kokulu olmasının sağlık sorunlarının sinyali olabileceğini ekliyor.


Yeterince su içmiyorsanız idrarınızdan güçlü bir amonyak kokusu gelebilir. İdrarınızı yeterince seyreltecek su olmadığından idrar atık maddelerle yoğunlaşır ve rengi koyulaşır. Bu da kokmasına neden olur. Daha fazla su içtiğinizde koku normale dönecektir.


“İdrar enfeksiyonları, idrarın oldukça kötü kokmasına sebep olur” diyen Prof. Dr. Shah bu durumun idrar yolları enfeksiyonu, mesane enfeksiyonu ya da mesane iltihaplanması gibi çeşitli sorunların işareti olabileceğini belirtiyor. İdrarınızın çok kötü koktuğunu fark ettiyseniz, kontrol amacıyla doktorunuza başvurmanızda fayda var.


Hiç, fazla kahve içip idrarınızdan kahve kokusu aldınız mı? Prof. Dr. Shah, kahve sindirimden geçtikten sonra içindeki bir maddeden dolayı kokusunun kaldığını, bu nedenle idrar çıkışı olduktan sonra bile kokunun alınabildiğini söylüyor.



Soğan ve sarımsak yalnızca nefesinizi değil, idrarınızı da oldukça kötü kokutabilir. Tıpkı kahvede olduğu gibi kokunun idrardan bile alınabilmesine neden olabilir.


Kuşkonmaz, kokulu idrarın klasik suçlularından birisidir. Prof. Dr. Shah “Bazı insanların vücudunda, kuşkonmazı spesifik bir yolla parçalayarak kötü kokmasına sebep olan bir enzim bulunur” diyor. Uzmanlara göre, bazı insanlarda bu enzimden bulunmuyor.


Prof. Dr. Shah “Teşhisi konmamış ya da takibi yapılmayan diyabete sahip insanlar, idrarlarının tatlı bir şekilde koktuğunu fark edebilir” dedi ve şunları ekledi: “Diyabetiniz yoksa bolca tatlı tüketseniz dahi diyabetli kişinin idrarındaki gibi bir koku almanızın mümkün değildir.”


Fistül, iki vücut parçası arasında yaralanma, enfeksiyon, ameliyat ya da iltihap sonucu oluşabilen anormal bağlantıdır. “Mesane ve bağırsaklar arasında fistül oluşabilir” diyen Prof. Dr. Shah son olarak şunları ekledi: “Bağırsak içeriği ile mesane içeriği karıştığında idrar oldukça kötü kokabilir. Hatta idrarınızda tanecikler bile görebilirsiniz. Bu durum, Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak sorunları yaşayan insanlarda görülebilir. Bazı kanser türleri ve radyasyon terapisi de bu bölgede fistül oluşumuna sebebiyet verebilir. İdrarınızın çok kötü kokması durumunda hemen doktorunuza görünün – özellikle de bu sorunlardan birine sahipseniz.”


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır