haber yazısı terimleri / Haber Yazısı ve Özellikleri | Türk Dili ve Edebiyatı

Haber Yazısı Terimleri

haber yazısı terimleri


Kategoriler: Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı

1. Gazete

  • Politika, ekonomi, kültür ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için yorumlu veya yorumsuz, her gün veya belirli zaman aralıklarıyla çıkarılan yayındır.
  • Daha çok günlük olarak çıkar ve haber vermeyi amaçlar.
  • Gazetelerin çıkış sebebi haber vermektir, haber vermeyen bir gazete düşünülemez. Radyo ve televizyon gibi kitle haberleşme araçları bulunmadan önce, haber verme görevini, birinci derecede üstlenen, gazetelerdi.
  • Resimli ve süreli yayın organıdır.
  • İtalyanca bir kelime olan gazete için geçmiş dönemlerde “ceride , ruzname&#; ve “jurnal” kelimeleri de kullanılmıştır.
  • Gazetelerde çeşitli yazarların günübirlik yazdığı, güncel konuları işleyen yazılara “fıkra” ya da “köşe yazısı&#; adı verilir.

2. Dergi

  • Belli aralıklarla (haftada, 15 günde, ayda, 45 günde, iki ayda, üç ayda bir) çeşitli alanlarla (edebiyat, bilim, felsefe, spor) ilgili olarak çıkan süreli yayınlara verilen genel addır.
  • Eskiden, dergi için “mecmua&#; sözcüğü de kullanılmıştır.

3. Ajans

  • Haber toplama ve dağıtma ile uğraşan kuruluştur AA (Anadolu Ajansı), DHA (Doğan Haber Ajansı), İHA (İhlas Haber Ajansı)&#;

4. Manşet

  • Gazetelerin ilk sayfasına en iri puntolarla konulan, genellikle gazetenin logosunun altında yayımlanan başlıktır. Her gazetede bir manşet bulunur.

5. Sürmanşet

  • Gazetelerin birinci sayfasında gazete logosunun üstüne konan büyük başlıktır. Genellikle olağanüstü durumlarda tercih edilen sürmanşet, manşet haberden daha önemli haberlere denk gelir.

6. Tekzip

  • Tekzip, &#;yalanlama&#; anlamına gelir. Daha önce yayımlanan haberin yanlış olduğunu belirten ve haberin muhatapları tarafından yayımlanan yalanlama yazısıdır.

7. Asparagas

  • Yalan, asılsız ya da palavra haberlerdir. Genellikle ilgi çekmek amacıyla uydurulmuş, gerçek dışı haberler “asparagas haber&#; diye nitelenir.

8. Spot Başlık

  • Haber içindeki özellikleri vurgulamak ana ayrıntıları başlık kompozisyonu içinde sergilemek için spot kullanılır. Spotlar haberi özetleyen kısa metinlerdir. Bu nedenle spotlara “haber kesiti” de denmektedir.
  • Spot, genellikle haberin sözcükle özetlendiği ya da haberin ana temasının anlatıldığı bölümdür. Spot, haber metninden biraz daha büyük harflerle dizilir. Genellikle başlıktan ya da eğer varsa alt başlıktan sonra kullanılır. Spot kimi zaman başlık yanlarına, başlık üst boşluklarına da yerleştirilebilir. Okuyucu, haberin okunmaya değer olup olmadığına çoğu zaman spotu okuduktan sonra karar verir. Spot da yer alan bilgiler haber metninde ayrıntılı olarak ele alınır. Spot, birçok haberde yer alan bir başlık çeşidi olarak haberle ilgili özet bilgi verir ve okuyucunun zaman kazanmasını sağlar.

9. Muhabir

  • Gazetelerde haberi toplayan ve kaleme alan kişilerdir. Bir gazetenin gücü, muhabir kadrosu ile ölçülür. Gazetenin birinci derecedeki haber kaynağı, kendi muhabirleridir. Haber toplayan muhabirlerin yanında, elde edilen haberleri görüntüleyen muhabirler vardır ki bunlara “foto muhabiri&#;“ denir. Günümüzde hem haber toplayan hem de görüntüleyen muhabirler aynı kişilerdir. Haber kaynağına da “muhbir” (ihbar eden) denir.

Sansasyonel Haber

  • Gazete okuyucusunu şaşırtan, ilginç, dikkat çeken haberdir



Liselere Giriş Sınavı (LGS)

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)

Türk Dili ve Edebiyatı Konuları

Temel habercilik terimleri nelerdir

Haber, bir olay ve bir olgu üzerine edinilen bilgidir. Haber metni ise elde edilen bilgilerin gazete, dergi gibi yayın organları ya da televizyon, radyo gibi iletişim araçlarıyla topluma duyurulması amacıyla hazırlanan yazılı metinlere denir.

Haber metnini yazan kişi anlatılanlar karşısında tarafsızdır. Olay bütün yönleriyle, inandırıcı bir şekilde anlatılır, konu günceldir. Metinlerin nesnel bir anlatımı vardır. Haber metinlerinde toplumun merak duygusu giderilir. Haber metinleri açık, anlaşılır bir dille yazılır. Haberin başlığı kapsayıcı ve ilgi çekici olacak şekilde düzenlenir. Haber metninin giriş bölümü haberin ne olduğunu açıklayıcı özellikler taşır. Haber bu özellikler dikkate alınarak yazılır. Haber metni kendi içinde bütünlük taşımalıdır. Haberlerin toplumun geniş bir kesimini ilgilendirmesine, dikkat çekici ve çarpıcı olmasına, özellikle başlığının kendini okutacak ve dinletecek nitelik taşımasına önem verilir. Haberin daha önce yayımlanmamış, duyulmamış olması gerekir. Haber metinlerindeki bilgiler güvenilir kaynaklardan alınmalıdır.

Haber yazma sürecinde bilgi ve belge toplamak kadar onları sınıflandırmak, bir sıraya koymak; neyi yazacağına neyi yazmayacağına karar vermek de o kadar önemlidir. Bu süreci düzenleyen en önemli tekniklerden biri 5N1K kuralını habere uygulamaktır. “Ne, Nerede, Ne zaman, Nasıl, Neden (Niçin), Kim” sorularının cevabının bir haberde olması okuyucuya önemli bir bilgi sunmuş olacaktır. Haber metinlerinin yazımında, haberin türüne ve haberi yapacak kitle iletişim aracına göre bazı teknikler kullanılır. Bu tekniklerden en çok kullanılanları piramit ve ters piramittir. Piramit tekniği; habere ilişkin ayrıntıların metnin sonuna bırakıldığı tekniktir. Ters piramit tekniği ise haberin can alıcı noktalarının metnin başında verildiği diğer ayrıntıların önem sırasına göre sıraya konduğu tekniktir. Haber, giriş ve gövde bölümlerinden oluşur. Temel habercilik terimleri şunlardır:

Ajans : Haber toplama, yayma ve üyelerine dağıtma işiyle uğraşan kuruluş.
Asparagas : Şişirme haber.
Dekroşe : Gazete ve dergilerde yan sütunlara taşan yazı.
İktibas : Başka bir kaynaktan elde edilen yazının gazetede olduğu gibi yayımlanması.
Manşet : Gazetelerin ilk sayfasına iri puntolarla konulan başlık.
Muhabir : Basın ve yayın organlarına haber toplayan, bildiren veya yazan kimse.
Sansasyonel : Çarpıcı.
Spot : Haber metninden daha büyük harfli puntolarla dizilen, başlıktan sonra yer alan haber ayrıntısı.
Stop press : En son gelen haber.
Sürmanşet : Gazetelerin birinci sayfasındaki logonun üzerinde kullanılan başlık.
Sütun : Gazete, dergi, kitap vb. yazılı şeylerde sayfanın yukarıdan aşağıya doğru ayrılmış olduğu dar bölümlerden her biri.
Tekzip : Yalanlama.
Tiraj : Baskı sayısı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası