yılbaşı çiçeği nasıl yetiştirilir / Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?: 14 Adım (Resimlerle)

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Yetiştirilir

yılbaşı çiçeği nasıl yetiştirilir

Yılbaşı çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Yılbaşı kaktüsü) Çoğaltma, sulama detayları

Yılbaşı çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yılbaşı çiçeği modası geçmeyen, klasik bir süs bitkisidir. Yılbaşı kaktüsü olarak da bilinir.

Kış mevsiminde bakabileceğim çiçekli bir bitki var mı? diye merak ediyorsanız evet var. Hemde öyle güzel çiçeklerini açıyor ki büyülenmemek elde değil. Hatta yılın ilk günlerinde açtığı çiçekleri ile sizi karşılayan harika bir bitki yılbaşı çiçeği. Yetiştirmesi de çok kolay olan ender bitkilerdendir. Asıl ismi schlumbergera’dır. Kaktüsgiller ailesine aittir. Fakat kaktüslerin çoğundan bakımı biraz daha farklıdır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yılbaşı çiçeği nasıl çiçek açtırılır?

YILBAŞI ÇİÇEĞİ ZEHİRLİ Mİ?

Kökeni Brezilya olan bu tropikal bitki, ortam ısısı yaklaşık 20 derece olan iç mekanlarda yetişirebileceğiniz, kedi ve köpekler için de zehirli olmayan bir bitkidir.

Çiçeklendikten sonra ısı sabitse yaklaşık iki ay çiçekli kalabilir. 13 derecenin altındaki sıcaklıklar bu bitki için ölümcül olabilir.

YILBAŞI ÇİÇEĞİ ÇİÇEK AÇAR MI?

Yıl içinde birkaç kez çiçeklenme yapar ama en çok kış başında çiçeklerini gösterir. Yapraklarının ucundaki renkli çiçekleri salkım salkım açtığında ortama egzotik bir hava katar.

Yılbaşı çiçeğinin çiçek açmasını desteklemek için kuru mayalı bitki besini tarifimizi deneyebilirsiniz: Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları (Yöntemi öğrenmek için tıklayın.)

NASIL BİR ALANDA YETİŞTİRİLMELİDİR?

Direkt güneş almayan, aydınlık bir yere yerleştirin. Çok sıcak bir ortamda bulundurmayın. Çiçekli olduğunda ve yaz aylarında düzenli olarak sulayın. Dinlenme zamanı sulamayı azaltabilirsiniz.

Yaz aylarında aydınlık ama serin bir ortamda bulundurun.

YILBAŞI ÇİÇEĞİ BAKIMI

Yaprakları sulu ve diridir. Bitkinin yaprakları yassı ve birbirine eklidir. Ekli yerlerinden koparılıp çoğaltmak mümkündür. Yılbaşı çiçeğinin üzerinde açan çiçeklerinin renkleri çok çeşitlidir. Beyaz, pembe, kırmızı tonlarında açmaktadır.

Yılbaşı çiçeği, doğal ortamında yani Brezilya’nın tropikal/ subtropikal geçiş bölgesinde bulunan, yoğun nemli yağmur ormanlarında yaşar. Yağmur ormanlarında, ağaç altlarında ve gövdesine sarılarak büyüdükleri için yarı gölge yerleri severler. Yakıcı etkisi olan öğle güneşini görmeyen yerlerde gelişim gösterir. Ağaçta yetişen kaktüs olarak da bilinmektedir.

BOL ÇİÇEK AÇMASI İÇİN SERİN ORTAMDA OLMALI

Yılbaşı çiçeği bakımı ile ilgili güneş ışığı konusu oldukça önemlidir. Aralık ayından şubat ayına kadar direk güneş ışığına maruz kalabilir ama yazın kesinlikle öğle vakti direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aydınlık olması yeterli olacaktır. Yılbaşı çiçeğinden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir. Oda ısısında tomurcuk sayısı çok, çiçek ömrü ise kısa olur.

TOPRAK SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Yılbaşı çiçeğinin toprağı su tutucu ve havadar olmalıdır. Doğal humuslu toprak sever. Yılbaşı çiçeğinin saksısının büyüklüğü toprakla köklerin beraber zor sığacağı kadar olmalıdır. Çiçek açtığında ve yaz döneminde düzenli sulanmak ister. Tomurcukta iken kesinlikle yerinden oynatmayın. Çiçekleri bittikten sonra sulamayı tekrar azaltın. Bu şekilde her yıl bol çiçek açacaktır. Yaz boyunca eğer dışarı da esintili yerde tutuyorsanız, toprak yarıdan fazla kuruduğunda, diğer şartlarda ve diğer zamanlarda toprak iyice kuruduğunda sulayın. Su iyice dinlendirilmiş, tortusundan arınmış olmalı. Toprak nemi sürekli kontrol edilip sulanmalıdır.

YILBAŞI ÇİÇEĞİ HASTALIKLARI

Yılbaşı çiçeği bakımı

Yılbaşı kaktüsleri çok kolay hastalanmaz. Yaprak bitleri de genelde bu bitkiyi pek tercih etmemektedir. Bakım döngüsünde sorunlar yaşanabilir. Çünkü sulama periyodu yaz ve kış dönemlerinde farklılık gösterir. Bu dengeyi doğru yapamadığınızda kök çürümesi gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Yine yanlış toprak kullanımı nedeniyle kök çürümesi yaşanabilir.

YILBAŞI ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA

Çoğaltılması çok kolay bir türdür. Tohum ve çelikleme yöntemiyle çoğalır. Fakat en kolay yöntem boğumlu yapraklarından koparılıp direk toprağa dikilip köklenmeye bırakılmasıdır. Aydınlık bir konumda, güneşe direk maruz kalmayacağı şekilde bakım sağlanıp köklenme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Para Çiçeği (Crassula) bakım ve sulaması nasıl yapılır? Çiçek açar mı?

Para Çiçeği (Crassula) bakım ve sulaması nasıl yapılır? Çiçek açar mı?

Şans bambusu bakımı nasıl yapılır? 8 başlıkta püf noktalar

Şans bambusu bakımı nasıl yapılır? 8 başlıkta püf noktalar

Aloe Vera çiçeği nasıl yetişir? Bakımı ve çoğaltılmasında püf noktalara dikkat!

Aloe Vera çiçeği nasıl yetişir? Bakımı ve çoğaltılmasında püf noktalara dikkat!

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 8 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Yılbaşı çiçeği sadece aralık - ocak aylarında çiçek veren bir saksı bitkisidir. Bulundukları ortama farklı bir hava katarlar. Ev, ofis ve işyerleri gibi yaşam alanlarımızı süsleyen bitkilerdir. Uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Üzerindeki çiçekleri döküldükten sonra bakımına devam edilirse her sene çiçek verir. Eğer arayışınız yeni yıl için çiçekse Yılbaşı Çiçekleri için diğer alternatifleri ÇiçekFilosu üzerinden temin edebilirsiniz.

  • Yılbaşı çiçeği direk gün ışığına maruz kalmamalıdır. Bolca gün ışığını sever yapraklarının gelişimi için çok önemlidir. Hızlı büyüyebilmesi için aydınlık yerlere ihtiyaç duyar. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir.Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir.

  • Yılbaşı çiçeği az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemez bunun için çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir.

Yılbaşı çiçeği nasıl sulanmalı

  • Yılbaşı çiçeği, yazın haftada en az 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir. Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde en fazla akşam sulamış isek, sabahleyin tabakda biriken su dökülmelidir. Böylelikle bitkinin toprağında koku ve haşerelerin oluşmasına engel olunacaktıfunduszeue.infoda temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmeli, toprağının kuru yada sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımızı batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Islak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamamızı bir sonraki sulama gününe bırakmalıyız.

Yılbaşı çiçeği nerede yetişir

  • Yılbaşı çiçeği rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Kış aylarında çiçeğin bulunduğu ortam sıcaklığı 14 ile 15 derecenin altına düşmemelidir. Rüzgar çiçeğimizi salladığı için bitkinin sapında oynamalar ve toprağın köküne hava akımın girmesine sebep vermektedir. Buda çiçeğimizin ömrünü azalttığı gibi çiçeklerin yapraklarında sararma ve çiçeklerinde solmalara sebep verir. Örneğin : Kapı ağzı ve pencere gibi açılan ve rüzgar alan yerlerden çiçekler kesinlikle uzak tutulmalıdır.

Yılbaşı çiçeği nasıl budanır

  • Yılbaşı çiçeği dallarının üzerindeki çiçekler solup geçtikten sonra bitkimizin bir daha çiçek açması için solan yaprakları kesilerek budanmalı ve kesilen bölgenin içine hava akımının girmesine engel olmak için, üzeri kapatılmalıdır. Örnek: Soğuk silikon, mum yada yakıcı olmayan yapışkanlarla  kapatılabilir.

Yılbaşı çiçeği toprağı değiştirme

  • Yılbaşı çiçeğinin toprak değişimi çiçeğimizin durumuna bağlı olarak 2 yılda bir kere sıcak ayların başlangıcı olan Nisan ayında yapılmalıdır. Toprak seçiminde humuslu ve lifli toprak kullanmak gelişimini iyi yönde etkiler. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir.

Yılbaşı Çiçeği Vitamin Kullanımı

  • Yılbaşı çiçeğimize, vitamin kullanırken dikkat edilmesi gereken husus, çiçeğimiz yaprakları ve çiçekleri sağlıklı ise bu dönem içerisinde vitamin kullanmak zorunda değiliğiz. Çiçeğimizin çiçekleri solmuş ve budamasını yapmış isek bu dönemde bitkimizin hem çiçek açması hemde gelişmesi için seralar ve mağazalarda satılan çiçek vitaminlerini kullanma koşullarına uyarak bitkimize besin desteği verebiliriz. Örnek: Genelde besinler 1LT suya bir kapak ölçeğinde vitamin dökülür, iyicene karıştırılan suyla vitamin bulunduğu ortamdaki çiçeklere sulamadaki standart ölçeğimizle ilaçlı suyu bitkilerimize onbeş günde bir yada ayda bir uygulayabiliriz.

Yılbaşı çiçeği ışığı severmi ?

  • Yılbaşı çiçeklerimizin yaşam alanlarımızda bulunmasını istiyor ama koyacağımız ortam gün ışığından uzak kalıyor ise bitkilerimizin yapraklarının dökülmesine, çiçeklerinin de açmasına ve sağlıklı kalması için bizlerin bitkilerimize yardımcı olmamız gerekir. Bunun için çiçeklerimizi doğal ortamlarına uygun hale getirmek ve ışık alması için üstünden aydınlatıcılarla destekleyebiliriz. Saksı çiçeklerinin büyük bir bölümü aydınlığı sever, bu gün ışığı olmalı, olmayan bölgelerde ise, aydınlatıcılar ile desteklenmeli. Karanlıkta kalan bitkiler yapraklarını döker, sararmalar ve solmalar oluşur. Daha az ışık alan bitkilere, daha az su verilmelidir.

Yılbaşı çiçeği ne neler zarar verir

  • 1 - Bitkinin aşırı derecede sulanması

    2 - Bitkimizin saksı deliklerinin kapalı olması ve suyun deliklerden tabağına çıkmaması

    3 - Hastalanmış bitkinin diğer bitkilere yakın olması

    4 - Toprağının kalitesiz olması veya vitaminin yetersiz kalması

    5 - Bitkimizin yapraklarında oluşan hastalıklar ve mantarlar Sinek, solucan veya yapışkan gibi pamuksu hastalıklar bitkimize zarar vermektedir.

    Bu gibi hastalıkları ve haşereleri bitkimizde gördüğümüzde, ziraat ilaçları satan firmalardan bitkimizden bir yaprak veya toprak götürerek oluşan hastalıkları göre ona uygun ilaçları alıp kullanma klavuzuna uyarak kullanınız.

Yılbaşı çiçeği Nasıl çoğaltılır

  • Yılbaşı çiçeğinin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olur. Bitki köklerinden ayrılıp ufak bir saksıya dikilip sulama ve bakımına devam edilmelidir.

Yılbaşı çiçeği ne zaman ekilir? Yılbaşı çiçeği nasıl yetiştirilir ve çoğaltılır?

Yılbaşı çiçeği ne zaman ekilir sorusu yeni yıla sayılı günler kala en çok arananlar arasına girdi. Peki yılbaşı çiçeği nasıl yetiştirilir ve çoğaltılır? Yılbaşı çiçeği ne zaman ekilir? Yılbaşı çiçeği neyi sever? İşte yılbaşı çiçeği yetiştiriciliği ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar

Yılbaşı çiçeği nasıl yetiştirilir ve çoğaltılır?

Yılbaşı çiçeği nasıl yetiştiriciliği için en iyi zaman Mayıs – Haziran aylarıdır ki kış aylarında bolca çiçek açabilecek kadar büyüme imkanalrı olsun.

Yılbaşı kaktüsünden iki ya da üç boğumlu parçalar kullanmalısınız. Kesilen parçalar en az 4 saat en fazla 24 saat açıkta bekletilmeli. Bu süre havanın sıcaklığına göre değişir. Sonra yukarda anlattığım sevdiği toprak karışımına dikmelisiniz.

Yılbaşı çiçeğini direkt güneş almayan çok aydınlık bir yerde tutun. Bir ay içinde hem köklenme hem filizlenme gerçekleşir. Diktiğiniz zaman bir ay süresince, çok fazla pörsüme göstermedikçe normalden biraz daha az sulayın. Bu süreçte esas olan yüksek hava nemliliğidir. Köklenme tamamlanana kadar ilk 4 hafta kapalı şeffaf kaplarda ya da üstünü naylonla kapatarak tutmanız çok daha iyi olabilir.

Yılbaşı çiçeğine ne zaman gübre verilir?

aylar arasında 15 günde bir kez 1 gr. kaktüs Gübresi 1 lt. suda eritilerek verilmelidir. Bitkiler pamuklu bitlere karşı hassastırlar. Bunun için belirti görüldüğünde insektisitlerden birisi ile ilaçlanmalıdır.

Yılbaşı çiçeği çoğaltılması:

En iyi zaman Mayıs – Haziran aylarıdır ki kış aylarında bolca çiçek açabilecek kadar büyüyebilsinler.

Yılbaşı çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Yılbaşı çiçeği modası geçmeyen, alışılmış bir süs bitkisidir. Yılbaşı kaktüsü olarak da bilinir.

Kış mevsiminde bakabileceğim çiçekli bir bitki var mı? Diye merak ediyorsanız evet var. Hemde öyle güzel çiçeklerini açıyor ki büyülenmemek elde değil. Hatta senenin ilk günlerinde açtığı çiçekleri ile sizi karşılayan muhteşem bir bitki yılbaşı çiçeği. Yetiştirmesi de çok zor olmayan ender bitkilerdendir. Asıl ismi schlumbergera’dır. Kaktüsgiller ailesine aittir. Fakat kaktüslerin çoğundan bakımı biraz daha farklıdır.

Yılbaşı çiçeği kaç derece soğuğa dayanır?

Aydınlık olması yeterli olacaktır. Yılbaşı çiçeğinden bol çiçek alabilmek için her zaman serin ortamda bulundurmak gerekir.( C.) Oda ısısında tomurcuk sayısı çok çiçek ömrü ise kısa olur. Yılbaşı çiçeğinin toprağı su tutucu ve havadar olmalıdır.

Yılbaşı çiçeği neyi sever?

Çiçek, kışın 15 derece sıcakları sever. Çiçeğin sık hareket edeceği kapı ağzı veya pencere kenarı gibi yerlere konmaması gerekir. Yılbaşı çiçeği bakımı hakkında bitki ile en az temasın sağlanması, bitkinin en az düzeyde hareket ettirilmesine özen gösterilmelidir..

#

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası